Kom tätt inpå örtdofter och panoramavyer på Medelhavets näst största ö.

Cykelresa. Med cykelns hjälp upplever du Sardiniens okända sidor. Turen går förbi korkekar, medeltida vakttorn och torgkaféer i bergens byar. Två starka minnen blir utsikten i nationalparken Gennargentu och macchiavegetationens doft av timjan. På de vackraste platserna avnjuts picknick med fårost, sardiskt tunnbröd, korvar och vin.

Visa avgångar från 12 198:-
Laddar...

Resfakta

 • Land: Italien
 • Svårighetsgrad:
 • Reslängd: 8 dagar
 • Gruppstorlek: 15–18 personer
 • Visum krävs: Nej

Höjdpunkter

 • Kuststaden Bosa
 • Heldag till Torre Foghe
 • Malvasiavinet och Pecorinoosten
 • Panoramisk cykeltur från nationalparken Gennargentu
 • Algheros gamla stadskärna
Anders Elmfors. reseledare
Alltsedan min första TEMA-resa på Sardinien 1995 har jag känt till att ön hyser Medelhavets minst exploaterade natur.
Anders Elmfors. reseledare
 

För dig som vill resa 3, 10, 17 september har vi extra platser tillgängliga. Dessa bokar du på telefon 0771-37 38 39.

Avresor

Datum och avresetid Reslängd Avreseort Grundpris Platser kvar
8 dagar Sthlm/Arlanda 12 448:- 2 Boka
8 dagar Landvetter 12 548:- 2 Boka
8 dagar Köpenhamn 12 448:- 2 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 13 248:- 6 Boka
8 dagar Landvetter 13 348:- 6 Boka
8 dagar Köpenhamn 13 248:- 6 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 12 441:- 2 Boka
8 dagar Landvetter 12 541:- 2 Boka
8 dagar Köpenhamn 12 441:- 2 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 13 098:- Fullbokad
8 dagar Landvetter 12 798:- Fullbokad
8 dagar Köpenhamn 12 998:- Fullbokad
8 dagar Sthlm/Arlanda 12 298:- 4 Boka
8 dagar Landvetter 12 448:- 4 Boka
8 dagar Köpenhamn 12 198:- 4 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 12 598:- Fullbokad
8 dagar Landvetter 12 748:- Fullbokad
8 dagar Köpenhamn 12 748:- Fullbokad
8 dagar Sthlm/Arlanda 12 698:- 2 Boka
8 dagar Landvetter 12 848:- 2 Boka
8 dagar Köpenhamn 12 848:- 2 Boka

Andra TEMA-resor i Europa

Prisinformation

 • Flyg t/r Alghero
 • Samtliga övernattningar
 • 7 frukostar
 • 3 luncher
 • 4 middagar
 • Inträden enligt program
 • TEMA-reseledare
 • Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand 2 400:-
 • Enkelrumstillägg från 1 300:-
Anders Elmfors. reseledare
Alltsedan min första TEMA-resa på Sardinien 1995 har jag känt till att ön hyser Medelhavets minst exploaterade natur.
Anders Elmfors. reseledare

Italien

Italien
 • Folkmängd: 58 milj
 • Landets yta: 301 230 km²
 • Valuta: Euro
 • Språk: Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska
 • Religion: Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Dagsprogram Sommar 2014

maj–sep

Dag 1 - Bosa

Ankomst med flyg från Skandinavien till Alghero och här möter du TEMAs reseledare. Transfer till Bosa för incheckning på hotell för tre nätter.

Om ditt flyg landar tidigt hinner du att ta ett bad under eftermiddagen i Bosa.

Staden Bosa är omgiven av berg och har en charmerande äldre stadsdel med trånga gränder med gula och rosa hus som klättrar uppför en kulle krönt av en medeltida borg.

Dag 2 - Cykling kring Bosa

Sardinien är strategiskt belägen i Medelhavets mitt och är den näst största ön efter Sicilien. Detta läge var attraktivt och Sardinien erövrades av spanjorer, österrikare och fransmän innan ön på 1870-talet under Italiens enande blev italiensk. Dock har den en alldeles egen karaktär. Vissa tycker att landskapet liknar de skotska högländerna, andra kallar ön för ”Afrikas fotavtryck i Europa”.

Under veckan cyklar vi genom de flesta av Sardiniens naturtyper, vi njuter av goda picknickar bestående av sardiska specialiteter och får flera tillfällen att bada i det inbjudande Medelhavet.

Vi börjar med att bekanta oss grundligt med veckans åkdon under den uppvärmning som görs under resans första korta cykelturer. I det varierande landskapet kommer vi under veckan att färdas med en modern 21-växlad cykel i behagligt tempo och i små grupper om högst 18 resenärer.

Det fordras inga ovanliga färdigheter för att kunna delta, mer än möjligen en viss vana vid att hantera en cykel försedd med handbroms. Är du dessutom utrustad med normalgod kondition behöver ingen av resans dagsetapper bli för ansträngande, även om du cyklar 20–50 km per dag. Kom ihåg att du bör ha med dig en egen hjälm. Bagage transporteras av ett följefordon som också har med reservdelar för eventuella reparationer.

Den gemensamma cykelturen avslutas vid stranden i Bosa Marina där du kan äta lunch och ta ett bad. Ett tips för den lediga eftermiddagen är att paddla kanot på floden Temo som flyter genom Bosa.

Dag 3 - Torre Fogher

Dagen inleds med mer utmanande cykling, då vi  ganska snart når den första av tre uppförsbackar. (Om dagsformen inte är i topp så kan du åka med följebilen och invänta sällskapet på kaféet på det lilla torget i Tresnuraghes.)

Därefter fortsätter vi på bekväma, föga trafikerade, vägar ut mot kusten igen till Torre Foghe. Vi trampar fram på en högslätt genom omväxlande ängslandskap och Medelhavets egen buskvegetation macchian som bjuder på en doft av vild rosmarin och timjan.

Torre Foghe är ett av kustens många välbevarade vakttorn från medeltiden. Här dukas picknick-lunchen upp och om vädret tillåter är ett svalkande dopp skönt före återfärden. Nu cyklar vi främst nedför och sista delen går mellan vinfält som har specialiserat sig på malvasiavin. Som avslutning på dagen får vi prova detta välsmakande halvsöta vin.

Dag 4 - Nuoro

Vi lämnar Bosa och färdas med buss in i landet, tvärs över Sardinien, från ena kusten till den andra. När vi närmar oss öns mer höglänta delar blir landskapet dramatiskt och vägen slingar sig genom en glesbefolkad bergstrakt. Vid Monte Ortobene (950 m ö h) kan vi njuta av den storslagna utsikten innan det blir dags att åter sätta sig på cykelsadeln.

Cyklingen börjar med en nedförssträcka på cirka msju kilometer via staden Nuoro, som ligger vackert på en högslätt i ett skogrikt bergslandskap.

Cyklingen fortsätter därefter främst på nedförsbackar genom lantliga miljöer och med vyer över Supramontebergen. På lämplig plats stannar vi för en picknick-lunch där den sardiska fårosten med tunnbrödet carasau kanske redan blivit en favorit.

På ett flertal platser längs vägen ser vi så kallade nuragher, stentorn byggda för över 3 000 år sedan. I det arkeologiska området Serra Orrios promenerar vi runt bland mystiska husgrunder och rester av försvarstorn. Många frågor står ännu obesvarade, men mycket troligt är att Nuraghi-kulturen blomstrade på Sardinien runt 800-talet f Kr. Vid närmare studium av byggnadsverken är det omöjligt att inte förundras över det ofattbara arbete som lagts ner på dessa stenväggar.

När vi kommer fram till Orosei har vi cyklat ca 55 km, vilket är veckans längsta cykeltur. Orosei är en charmig liten kuststad och här tar du in på hotell för tre nätter.

Dag 5 - Orosei

Dagen är ledig för egna promenader och cykelturer. Det är cirka tre kilometer ner till sandstränderna och du kan cykla längs kusten genom väldoftande pinjelundar.

Cykeln finns till ditt förfogande om du vill ge dig ut på egna turer i trakten. Din reseledare kan ge dig tips på färdvägar och upptäcksturer i området.

På kvällen äter vi en meter-pizza-middag som under milda sommarkvällar serveras oss i en trevlig trädgårdsmiljö.

Dag 6 - Nationalparken Gennargentu

Idag tar vi bussen från Orosei upp till Silanapasset cirka 1 000 m ö h (50 min). Här väntar följebilen med cyklarna och efter en kaffepaus är vi redo att börja dagens cykling.

Denna dag kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Vi blickar ut över nationalparken Gennargentu och det mäktiga Sopramonte, en väldig kalkklippa, som inbjudande sträcker sig i nord-sydlig riktning. Panoramat kan inte beskrivas utan måste upplevas! Under långa tider var detta banditers beryktade tillhåll men den orörda naturen lockar nu främst fotvandrare och geologer. Den kalkrika bergrunden gör att floran under vår och försommar är överväldigande.

Dagens cykling kan kallas semester då du främst följer böljande nedförsbackar med den ena panoramavyn mer praktfull än den andra. Slutligen lämnar vi bergen bakom oss och kommer in i örtdoftande skogsområden där cikadorna ackompanjerar din resa med glada tillrop. Landskapet öppnar sig i ett suggestivt herdelandskap närmare kusten och de spröda tonerna från fårens dallrande skällor når dig genom vinden.

Vid Cala Osalla-stranden stannar vi kanske för att sola och bada innan du återvänder till Orosei. Du har kvällen fri för egna äventyr.

Dag 7 - Alghero

Rundresans sista gemensamma cykling bjuder på ett par uppförsbackar som en utmanande avslutning i en glest befolkad landsbygd.

Vi lämnar Orosei med buss och åker rakt över ön till Villanova Monteleone, där vi byter transportmedel till cykel. Här liksom nästan överallt på Sardinien växer korkeken. Denna industri har fortfarande stor betydelse för ön och man ligger som nummer tre efter Spanien och Portugal i exportstatistiken.

Vi cyklar cirka 28 kilometer in till Alghero, där vi har resans sista övernattning. Inne i Sardiniens "lilla Barcelona", gamla stan, finner du en uppsjö av trevliga torg och gränder. Här serveras vi en avskedsmiddag för att summera intrycken av en ö som talar till alla sinnen.

Dag 8 - Hemresa eller extravecka

Avfärd mot flygplatsen för hemresa till Skandinavien eller transport till det hotell du valt om du ska stanna en vecka till.

I korthet

Dag 1

Skandinavien – Alghero – Bosa. Buss 60 km. Tre övernattningar på hotell i Bosa.

Dag 2

Cykeltur runt Bosa 20 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 3

Cykeltur till Torre Fogher 40 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4

Bosa – Orosei. Buss 90 km. Cykel 54 km. Besök i Nuoro och vid nuraghområdet Serra Orrios. Helpension ingår. Tre övernattningar på hotell i Orosei.

Dag 5

Ledig dag i Orosei. Frukost och middag ingår.

Dag 6

Buss till Silana-passet 40 km. Panoramisk cykeltur från nationalparken Gennargentu till kusten 42 km. Frukost och picknick ingår. Ev ändrad resrutt vid dimma, regn och stark vind.

Dag 7

Orosei – Alghero. Buss 145 km. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Alghero. Cykel i korkskogar 28 km.

Dag 8

Alghero – Skandinavien. Frukost ingår.

Bilder & Film

Reseledare

Våra smått berömda reseledare är inte bara vandrande uppslagsverk. De har förmågan att förmedla sina kunskaper, att fascinera, beröra och sätta in detaljerna i en levande berättelse. Kanske är det därför de brukar få 4,9 i medelbetyg av resenärerna.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Alghero t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden och samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Extravecka

Efter rundresan kan du lägga till en avkopplande sol- och badvecka med Fritidsresor.

För frågor eller bokning av en extra sol- och badvecka, ring oss på TEMA Direkt: 0771-37 38 39.

Självklart kan du även boka din kombinationsresa på webben.

Valuta:

Euro (EUR).

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Med TEMA möter du det vardagliga livet med dess seder och bruk. Kanske kommer du i kontakt med vanor som du ogillar eller inte är van vid, som bruket av drickspengar. TEMA-reseledaren kan ge dig råd om vilken summa som är "lagom", men avskaffa drickssystemet, kan vi inte. På denna resa har vi inkluderat all gemensam dricks till restauranger och chaufförer.

Klimat och klädsel:

Kontrollera gärna webben ett par dagar innan avresa för vädret på denna resa. Dag 6 uppe vid Silana-passet kan det vara ngt kyligare så en varmare tröja eller jacka kan behövas. Regnskurar förekommer, medtag därför ett lättpackat regnplagg. I huvudsak kan du räkna med behagligt högsommarväder. Viktigast, förutom lämplig cykel-klädsel, är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen och i städerna.

Observera

Bagaget transporteras mellan hotellen.

På grund av stor efterfrågan har vi dubblerat avgångarna 3, 10 och 17 september. För att cykelgruppen inte skall bli för stor, kan den ena gruppen komma att cykla i motsatt riktning mot vad som står i dagsprogrammet. Ledig dag flyttas då från Orosei till Bosa. I övrigt är programmet detsamma.

Cykelturerna:

Cykel: Hybrid. Typ: Citybike. Växlar: 24. (www.conor.es)
Broms: Handbroms till både fram- och bakhjul.
Cykelväska: Finns att låna.
Hjälm: Ta med egen.
Annan utrustning: Hållare för vattenflaska.
Picknickutrustning: Ta med egen.
Servicebil: Ja, med reservcyklar. Här kan du få åka med en kortare sträcka om du tycker att backen blir för svår.

Vi rekommenderar att du tar med dig: Cykelglasögon/solglasögon, cykelhandskar, gelésadel, solkräm, ryggsäck, vattenflaska (50 cl).

För tips och mer information, se: Cykelresor »

Övrigt:

Alla hotell-turistskatter ingår i vårt program. Entréavgifter för deltagare under 65 år tillkommer; ca 6 euro. Vid de flesta entréer får EU och EES medborgare över 65 år gratis biljett mot uppvisande av giltig ID-handling, övriga betalar själva sin biljett.

Pass och visum/Italien

Nordiska medborgare behöver ej visum.

Ta del av viktig allmän information om pass och visum

Hotell

Vi reserverar oss för tillfälliga ändringar av hotell och övernattningsorter, liksom för ändringar av hotellens webbadresser.

Hotel Sa Pischedda (Alla avresor utom 21 maj, 3 sep, 10 sep, 17 sep)

Via Roma 8, BOSA

Telefon: +39 0785 373065

Fax: +39 0785 372 000

Hotel Royal (Avresor 21 maj, 3 sep, 10 sep, 17 sep)

Via Alghero 27, BOSA

Telefon: +39 0785 377037

Fax: +39 0785 373574

Hotel Sortale

Via sortale, 08028 OROSEI

Telefon: +39 0784 998055

Fax: +39 0784 998056

Hotel Catalunya

Via Catalogna 24, 07041 ALGHERO

Telefon: +39 079-953172

Fax: +39 079-953177