Res och skriv på Sicilienskrivarkurs,Taormina, mat, Sicilien, vin

Lär dig skriva om mat, vin och kultur på Sicilien! Din lärare är journalist som har skrivit flera kokböcker, skapat över 2 000 recept och är diplomerad sommelier.

Lär dig skriva om mat, vin och kultur! Följ med oss på en unik skrivarresa till Taormina på Medelhavets största ö, Sicilien!Kursen är ett samarbete med tidningen RES och Poppius Journalistskola. Din lärare, Jon Hansson, är journalist som under ett tiotal år undervisat på Poppius Journalistskola. Han har även skrivit flera kokböcker, har själv skapat över 2 000 recept och är diplomerad sommelier.

RESFAKTA

Länder: Italien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Taormina
 • Matlagningskurs
 • Randazzo och besök på vingård
 • Hotellet Vello d'Oro
 • Dina nya kunskaper

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

Dagsprogram
september - oktober

Dag 1 - Avresa till Sicilien
Ankomst till Sicilien och Catania flygplats. Bussresa till Taormina. Då kursens deltagare kommer från olika flygplatser och med olika flyg, arrangeras inget gemensamt program under ankomstdagen. Du bor sju nätter på hotell Vello d’Oro i Taormina. Hotell Vello d’Oro, Taormina Under veckan bor du på det enkla med mycket charmiga hotellet Vello d’Oro, mitt i Taorminas historiska kvarter. Hotellet är beläget som en gräddtårta, högt över Piazza Nove Aprile, med Medelhavets glittrande krusningar rakt framför och Etnas tretusen meter höga krater direkt söderut. Vello d’Oro är, som hotell betraktat, inte som andra hotell. Här finns inte många räta vinklar, långa hotellkorridorer eller flotta lounger. Istället möts man här av en disciplinerad oregelbundenhet, svängda trappor, balkonger där inte två är identiska. Utsikten från den stora terrassen på först våningen, där du intar din frukost, och från den ännu större takterrassen, där du med fördel avslutar kvällen med kontemplation och ett glas Vecchia Romagna, är svårslagen. Låt blicken vandra över de terrakottafärgade tegeltaken i den äldsta delen av Taormina. Utsikten kan inte köpas för pengar, den ingår, som så mycket annat, när du checkat in på ett av Siciliens mest originella hotell. Låt oss ta historien från början. Vello d’Oro har varit hotell sedan 1950-talet. Före det var huset konstskola för unga, lovande elever som utbildade sig till målande konstnärer, keramiker, träsnidare eller smideskonstnärer. Spåren från denna epok, som tog sin början på 20-talet, är många och finns överallt inom och utanför hotellet. Alla konstformer bidrar till att skapa detta unika hotell. Keramiken finns i såväl fasaddekorationer som i trapphus och, framförallt, som inramning av restaurangdelen. Järnsmidet täcker alla delar av terrasser, balkonger, ramar in små spännande krypin med plats för sällskap om fyra fem personer. Den målade konsten täcker väggar och trappor runt om i hotellet. De flesta av verken är, liksom all övrig konst i hotellet, skapad av eleverna i konstskolan för mer än femtio år sedan. Den jovialiske hotelldirektören, Nino Florio, visar stolt upp en bok om hotellet, som i ord och många bilder berättar hotellets färgstarka (även om de äldsta bilderna är i svartvitt) historia, från konstskolan till att idag vara Taorminas mest originella hotell. Du kan inte bo bättre, mitt i hjärtat av Taorminas vackraste kvarter. Du kan däremot bo bättre, om du värderar din hotellvistelse i form av hög rumsstandard, walk-in-dusch, minibar, gigantisk flatscreen-tv, etc. Rummen på Vello d’Oro har fortfarande små ”tjock-tv” med grynig mottagning, möblerna är från förra seklet, lätt patinerade, och det är duschdraperi i plast i badkaret. Men Vello d’Oro är inget vanligt trestjärnigt hotell av italiensk standard. Vello d’Oro är en upplevelse.

Dag 2 - Introduktion - skriv ett porträtt.
Frukost och välkomstmöte ute på terrassen på första våningen. Introduktion till kursen och första lektionen: Så skriver en journalist och därför är det inte fult att vinkla. Övning: Intervjua en av kursdeltagarna och skriv ett kort porträtt. Lunch på egen hand. Efter lunch: Walk-n-Talk – promenad i Taormina i smågrupper och i eget tempo. Genom det antika Taormina med Amfiteatern och gågatan Corso Umberto (Porta Messina – Via Teatro Greco – Duca di Cesaro (trädgårdar) – Naumachi, Taorminas äldsta delar – Piazza Nove Aprile till den berömda baren Mocambo vid piazzan. Ledig tid till kvällen. Samling i baren på takterrassen, ett glas prosecco, därefter gemensam, enkel middag på trattorian i gränden nedanför hotellet.

Dag 3 - Feed back på porträttet
Du kan avnjuta frukost på terrassen från tidig morgon. Dagens lektioner: Reportaget – så skiljer det sig från andra journalistiska texter.
Show, don’t tell – det är detaljerna som gör det.
Förberedelser inför morgondagens matlagningskurs. Lunch på egen hand. Eget arbete med dagens uppgifter. Övning: Måla med lokalfärg. Vid solnedgången samlas vi på takterrassen. Ett glas lokalt producerat vin (Etna Rosso är det nya lokala ”inne-vinet” på Sicilien. Ekologiskt, odlas längs Etnas sluttningar).
Frivilligt deltagande (egen bekostnad) för gemensam middag.

Dag 4 - Sicliansk matlagningskurs
Dagen inleds direkt efter frukosten med Siciliansk matlagningskurs. Samling i receptionen, promenad till Porta Messina och marknaden i Taormina för att inhandla de ingredienser som skall tillagas under ledning av köksmästaren. Tillagning av handgjord pasta och traditionella sicilianska rätter. Vinprovning och gemensam lunch där resultatet av dagens arbete står på menyn. Lektionerna startar under eftermiddagen. Genomgång av förmiddagen och nya arbetsuppgifter:
Feed back: Fick du till lokalfärgen?
Matreportage och recept: Så får du det att låta gott.
Så fotograferar du mat och människor.
Övning: Skriv ett minireportage från matlagningskursen men med maximal närvaro. Kvällen fri.

Dag 5 - Vi laddar inför morgondagens reportagetur
Efter frukost på terrassen börjar dagens lektioner. Genomgång av minireportaget. Så intervjuar du. Research – det är bra att vara förberedd. Lunch på egen hand. Övning: Ladda med fakta inför morgondagens reportagetur. Tänk ut vad du skulle vilja skriva om. Genomgång av morgondagens tur, som går till det inre av Sicilien. Uppgifter som skall arbetas med under måndagen. Kvällen fri.

Dag 6 - Besök på marknad och vingård
Frukost och därefter avresa med buss till Alcantaradalen. Kort uppehåll för att se dalgången och den lilla bäck som bildas av vatten från källa under Etna. Vattnet är klart och mycket kallt (den naturliga gränsen mellan Catania och Messina). Dagens mål är söndagsmarknaden i medeltidsstaden Randazzo. Hela den gamla innerstaden är byggd av lavasten.
På marknaden i Randazzo ges tid att se, dofta, känna allt som erbjuds på en typisk siciliansk marknad.
Området är ett av Siciliens viktigaste vindistrikt. Dess huvudort Castglione di Sicilia ligger som ett örnnäste över dalgången. Lunch på en av de större vingårdarna i regionen, med visning och vinprovning. Titta, sniffa, intervjua, fotografera. Samla material till ditt reportage.

Dag 7 - Reportaget
Samling för frukost på terrassen och genomgång av söndagens utflykt. Hur gick det på reportageturen? Vad behöver kompletteras? Håller bilderna? Hur skall du lägga upp det? Lunch på egen hand. Övning: Skriv en disposition för reportaget. Vi samlas i baren på takterrassen vid solnedgången för gemensam avslutning och middag.

Dag 8 - Besök i Catania och hemresa
Efter en lång frukost är det dags för avresa. Vid lunchtid når vi regionens huvudstad, Catania. Egen tid ett par timmar med tid att pröva siciliansk "street food", arancino tavla calda. Återsamling sen eftermiddag för fortsatt resa mot flygplatsen. Flygen till Stockholm och Köpenhamn avgår på kvällen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Catania ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• Inträden enligt program
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 2 middagar
• 1 vinprovning
• 1 matlagningskurs


RESFAKTA

Dag 1

Ankomst till Catanias flygplats. Busstransfer till hotellet i Taormina. Inga måltider ingår. Sju övernattningar på hotell Vello d’Oro.

Dag 2

Introduktion – det här skall vi göra på kursen. Skriv ett porträtt. Frukost och middag ingår.

Dag 3

Reportaget – så skiljer det sig från andra journalistiska texter. Frukost ingår.

Dag 4

Siciliansk matlagningskurs. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 5

Så intervjuar du. Research. Frukost ingår.

Dag 6

Marknad och vingård. Besök på vingård och vinprovning. Frukost och lunch ingår.

Dag 7

Reportaget. Avslutning. Frukost och middag ingår.

Dag 8

Besök i Catania och hemresa. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flyg från Stockholm resp Köpenhamn - Catania t o r, busstransfer på Sicilien t o r. TEMAs reseledning, inkvartering i dubbelrum med dusch/bad/wc och balkong (utsikt mot gata) på Hotel Vello d´Oro i Taormina.
Tillval: Enkelrum. 


Valuta

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Om du är nöjd med servicen är det alltid uppskattat att lämna en slant till bagagebärare, bussförare, lokala guider och restaurangpersonal. TEMAs reseledare kan ge råd om lämplig summa. Gemensam dricks som förmedlas via reseledaren ingår inte i denna resa.


Gruppstorlek
Minst 15 personer och max 20 personer.


Klimat och klädsel

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning
Medtag gärna ett par varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. I huvudsak kan du räkna med behagligt väder. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen, i städerna och på muséer.


Övrigt

Kursprogram under handledning av journalisten Jon Hanssons på Poppius Journalistskola.
Alla i programmet presenterade aktiviteter och utflykter. Frukost varje dag samt två gemensamma middagar.

Du måste själv ta med:
Dator att skriva på och mobil eller kamera för att ta bilder.
Anteckningsblock och pennor.

Wi-Fi utan kostnad i lobby och bar (ej på rummen).
Hotellet har 50 rum, varierar i storlek. Städning varje dag.
Transferbuss stannar ca 100 m från hotellet, du bär själv bagaget.
Trappor och nivåskillnader inom hotellet och i staden Taormina.

Hotellinformation

 
XClose