På en av Medelhavsregionens vackraste kuststräckor – den lykiska kusten i sydvästra Turkiet – möter du idylliska bergsbyar, raviner och fågelrika sjöar.

Rundresa. Men också den antika ruinstaden Patara och spökstaden Kayaköy. Under båtutflykter, vandringar och besök hos nomadfolk på landsbygden kommer du nära både nutid och historia. Mellan varven hinner du njuta av bad och skön avkoppling.

Visa avgångar från 10 148:-
Laddar...

Resfakta

 • Land: Turkiet
 • Reslängd: 8 dagar
 • Gruppstorlek: 21–27 personer
 • Visum krävs: Nej

Höjdpunkter

 • Antika ruinstäder och arkeologi
 • Turkisk mat
 • Båtutflykter med bad
 • Lättare vandringar
 
"Ta en blind man till Lykien, så vet han omedelbart var han är. Doften av lavendel, mynta och timjan berättar det för honom."
Ur Fiskaren från Halicarnassus av Cevat Sakir
 

Avresor

Datum och avresetid Reslängd Avreseort Grundpris Platser kvar
8 dagar Jönköping 11 398:- Fler än 10 Boka
8 dagar Köpenhamn 11 248:- Fler än 10 Boka
8 dagar Luleå 11 498:- Fler än 10 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 11 348:- Fler än 10 Boka
8 dagar Norrköping 11 148:- Fler än 10 Boka
8 dagar Kalmar 11 498:- Fler än 10 Boka
8 dagar Jönköping 10 898:- Fler än 10 Boka
8 dagar Köpenhamn 10 748:- Fler än 10 Boka
8 dagar Luleå 10 998:- Fler än 10 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 10 848:- Fler än 10 Boka
8 dagar Norrköping 10 648:- Fler än 10 Boka
8 dagar Kalmar 10 998:- Fler än 10 Boka
8 dagar Jönköping 10 398:- Fler än 10 Boka
8 dagar Köpenhamn 10 248:- Fler än 10 Boka
8 dagar Luleå 10 498:- Fler än 10 Boka
8 dagar Sthlm/Arlanda 10 348:- Fler än 10 Boka
8 dagar Norrköping 10 148:- Fler än 10 Boka
8 dagar Kalmar 10 498:- Fler än 10 Boka

Andra TEMA-resor i Europa

Prisinformation

 • Flyg t/r Skandinavien
 • Samtliga övernattningar
 • 7 frukostar
 • 6 luncher
 • 2 middagar
 • Inträden enligt program
 • TEMA-reseledare
 • Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand, 2 200:-
 • Enkelrumstillägg från 1 800:-
"Ta en blind man till Lykien, så vet han omedelbart var han är. Doften av lavendel, mynta och timjan berättar det för honom."
Ur Fiskaren från Halicarnassus av Cevat Sakir

Turkiet

Turkiet
 • Folkmängd: 69,6 miljoner
 • Landets yta: 779 452 km² (varav 23 764 km² i Europa)
 • Valuta: Lira
 • Religion: Muslimer (sunniter och aleviter) 99%, kristna och judar färre än 1%
 • Språk: Turkiska är officiellt språk, kurdiska största minoritetsspråk

Dagsprogram Sommar 2014

maj–okt

Dag 1 - Avresa till Turkiet och övernattning i Antalya

Välkommen till Antalya! Här tillbringar du första natten på denna resa längs den lykiska kusten. En kuststräcka på ca 300 km som betraktas av många som en av Medelhavsregionens vackraste. Sedan tidernas begynnelse har människor attraherats av denna gudabenådade plats. Antikens Lykien, perser, greker och romare har avlöst varandra att dominera de städer som förgyller denna kuststräckas generösa skönhet.

Efter ankomsten till Antalya väntar transfer till hotellet. Din reseledare möter upp antingen på flygplatsen eller på hotellet beroende på när ditt flyg anländer. Information får du vid ankomsten.

Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 2 - Från Antalya till Kas via kuststaden Demre

Få platser vid Medelhavet kan skryta med så många antika ruinstäder som denna del av Turkiet. För att få en introduktion till den rika och fascinerande historien har vi valt ut några av de vackraste och mest betydelsefulla.

Utanför Antalya ligger flera antika ruinstäder som blottar resterna av högtstående civilisationer och berättar om ett nästan ofattbart välstånd flera hundra år före Kristus. För att få en bra överblick av traktens alla antika rikedomar gör du ett besök på Antalyas mycket intressanta arkeologiska museum, ett av landets bästa. Därefter styr du kosan söderut mot den lilla kuststaden Demre, där en behaglig båtresa väntar.

Om väder- och havsgudarna är på dåligt humör anpassar vi programmet efter detta. Båtresan kan göras kortare eller ställas in om vädret ärogynnsamt och då fortsätter du med buss till Kas. Har vi däremot de antika gudarna på vår sida ger kapten dig tillfälle att ta ett dopp i det kristallklara turkosa vattnet som verkligen inbjuder till bad om temperaturen är den rätta.

Vid den lilla charmiga byn Kekova ligger den sjunkna lykiska staden Simena, ofta kallad Simena-Kekova. Den sjönk efter en fruktansvärd jordbävning på 200-talet f Kr. Du ser ruinerna både ovan och under vattnet från båten. På bergsknallen ovanför Kekova ståtar ett fort från 1300-talet, grundat av riddarna av Rhodos.

Sent på eftermiddagen anländer du till den lilla charmiga semesterstaden Kas. Här övernattar du i två nätter.

Dag 3 - Patara och bergsbyn Islamlar

Patara var en gång det Lykiska förbundets viktigaste hamnstad. Två mycket kraftiga jordbävningar, den sista år 240, avslutade detta kapitel och hamnen blev obrukbar. Patara var en av Lykiens sex huvudstäder och en av de rikaste. Alexander den Store skänkte Patara till en av sina härförare och under romartiden kallades den "den utvalda staden" och var Lykiens viktigaste metropol.Under lång tid var större delen av Patara fortfarande oupptäckt under sanddynerna. Under de senaste åren har man med modern teknik återskapat bl a det gamla parlamentet som du får höra mer om på plats.

Efter det intressanta besöket i Patara fortsätter utflykten till bergsbyn Islamlar. Här är det betydligt svalare än nere vid kusten och många kustbor flyttar hit under sommarens heta månader. Islamlar är känt för sina bergsbäckar och forellodlingar. Här äter du en utsökt lunch, nyfångad forell förstås, och njuter av den stillsamma och rogivande atmosfären.

Dag 4 - Karettsköldpaddor, gyttjebad och Humphrey Bogart

Idag tar du sikte på den lilla turistorten Dalyan, som också är ett fiskesamhälle. Här har man gjort karettsköldpaddan (oäkta karettsköldpadda med det latinska namnet caretta caretta) till stadssymbol. Den utrotningshotade sköldpaddan räddades genom en kampanj 1986. Naturvårdare lyckades då övertyga myndigheterna att skydda häckningsplatserna längs den vackra stranden där floden mynnar ut i Medelhavet. Sköldpaddan blir ca 175 kg tung, men man har funnit exemplar på över 400 kg.

På programmet idag står en båttur uppför Dalyanfloden till sjön Köycegiz, känd tillflyktsort för en mängd sjöfåglar. Bland dem smyrnakungsfiskaren. Här har du möjlighet att bada i det ljumma sötvattnet. Under båtutflykten ges även tillfälle att ta ett gyttjebad i Ilscas.

För den som är intresserad av filmhistoria så var det delsvis här man spelade in "Afrikas drottning" från 1951 med Katharine Hepburn och Humphrey Bogart. Filmen gav Bogart hans enda Oscar.

Avslutningsvis går du i land på "sköldpaddsstranden" Iztuzu Plaji, där du kan njuta av ett behagligt bad i Medelhavets salta vatten.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 5 - Ravinen Saklikent, moskébesök och båttur i solnedgången

Omkring 30 km in i landet, från kusten räknat, ligger det mäktiga berget Gömbe Akdagi drygt 3000 m ö h. Vid foten av berget skär en ravin, där friskt vatten forsar fram. Ravinen heter Saklikent och är ett mycket populärt utflyktsmål bland den turkiska befolkningen på sommaren. Vid Saklikentraviens mynning ligger flera restauranger en av dem har byggt upp bord i själva floden på pontoner. Den strida forsens svala vatten gör klimatet här uppe mycket behagligt under de hetaste sommarmånaderna.
Du hinner också med att besöka en moské och ett turkisk hem innan du anländer till hamnstaden Fethiye där du stannar i två nätter. På kvällen njuter du av kustlandskapet under en skön solnedgångstur med båt.

Dag 6 - Spökstaden Kayaköy och stranden Ölüdeniz

Idag tar du på dig bekväma gymnastikskor avsedda för vandring. Ta gärna med en lättare ryggsäck. Badkläder kommer också till användning.

Vandringen startar vid "spökstaden" Kayaköy. Vi går genom en vacker tallskog, uppför ett berg och sedan ner till Turkiets mest kända strand - Ölüdeniz. Efter en skön avslutning med bad i den "blå lagunen" tar bussen dig tillbaka till Kayaköy, vars tragiska historia har sitt ursprung från Fredsavtalet i Lausanne 1923.  En enorm folkutväxling blev resultatet. Kayaköy, som då hette Kambylassos, förlorade hela sin befolkning som var grekisk. Totalt var det över en miljon greker som tvingades lämna sina hem i staden, som efter fredsavtalet hamnat i Turkiet. I motsatt riktning flyttades 400 000 turkar från grekiskt territorium.
När Kambylassos övergavs ville inga turkar flytta in och ta över husen och det lilla samhället förvandlades till en spökstad. Unesco har utnämnt ruinstaden till Världsarv, vilket innebär att spökstaden kommer att få stå kvar. Här serveras avslutningsvis en välsmakande lunch.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 7 - Hemlagad yogurt och antika Termessos

Idag återvänder du till Antalya, men inte längs kusten. Vi färdas via inlandsvägen och Korkuteli.

Strax utanför Fethiye ligger några riktigt fina och välbevarade klippgravar från tiden då staden hette Telehebi på lykiska. Den mest imponerande är Amyntas från 300-talet f. Kr. Här gör du ett sevärt besök innan resan forsätter norrut. 

Konsten att göra yogurt är ett hantverk som turkarna har haft med sig från Centralasien, varifrån de turkiska folken härstammar. Ordet yogurt kommer just från turkiskan. Yogurten används i många sammanhang, både som sås eller dressing med vitlök till grillat kött och grönsaker. Även som härlig efterrätt med honung och nötter. Du stannar till på ett litet ställe där det bjuds på hemlagad yogurt.

Efter lunchen fortsätter du till den antika staden Termessos i Taurusbergen, ca 1000 m ö h. Här får du sträcka på benen och vandra upp till en av de bäst bevarade antika städerna i Turkiet. Själva ruinstaden ligger i Termessos Nationalpark. Här har gudarna varit på gott humör och skapat en plats med överväldigande skön natur runt i kring. Nationalparken är känd för att hysa ett ansenligt antal sällsynta växter och djur.

Efter denna värdiga avslutning på en innehållsrik vecka är du snart framme i Antalya där resan började för en vecka sedan. Här övernattar du resans sista natt, men först får du njuta av en läcker avskedmåltid.

Dag 8 - Hemresa Skandinavien

Transfer till flygplatsen för hemresa. Har du valt att stanna ytterligare en vecka, fortsätter du till det hotell du valt med transferbuss från flygplatsen.

I korthet

Dag 1

Skandinavien – Antalya. Transfer till hotellet. En övernattning på hotell i Antalya.

Dag 2

Antalya - Kas, 200 km. Båtresa från Demre. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Kas.

Dag 3

Heldagsutflykt till Patara och Islamlar, 100 km. Frukost och lunch ingår

Dag 4

Kas – Dalyan. Båtuflykt till Köycegis och "Turtle Beach". 140 km. Frukost, lunch och middag ingår. En natt på hotell i Dalyan.

Dag 5

Dalyan – Saklikent – Fethiye. Solnedgångstur. 120 km. Frukost och lunch ingår. Två nätter på hotell i Fethiye ingår.

Dag 6

Vandring till Ölü Deniz och ett besök i "spökstaden" Kayaköy. Vandring ca 6 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 7

Fethiye - Korkuteli - Termessos - Antalya, 210 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Antalya.

Dag 8

Antalya – Skandinavien. Frukost ingår.

Bilder & Film

Reseledare

Våra smått berömda reseledare är inte bara vandrande uppslagsverk. De har förmågan att förmedla sina kunskaper, att fascinera, beröra och sätta in detaljerna i en levande berättelse. Kanske är det därför de brukar få 4,9 i medelbetyg av resenärerna.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Antalya t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program om inget annat anges.

Extravecka

Efter rundresan kan du lägga till en avkopplande sol- och badvecka med Fritidsresor.

För frågor eller bokning av en extra sol- och badvecka, ring oss på TEMA Direkt: 0771-37 38 39.

Självklart kan du även boka din kombinationsresa på webben.

Valuta:

Lira (TRY).

Det bästa sättet att växla valuta är i bankomat, där får du också den bästa växelkursen. Bankomater finns i de flesta större orter under denna resa. Men ta gärna med dig en startkassa från början. Under resans gång finns tillgång till bankomat vid ett flertal tillfällen. Fråga gärna din reseledare.

Tag också med en summa i SEK eller annan valuta att använda som reserv. Denna skall under uppehåll på hotell etc förvaras i de säkerhetsboxar som hotellen tillhandahåller.

I rundresorna ingår måltider enligt dagsprogrammet. När du beräknar reskassan så kom ihåg att utbudet av souvenirer, hantverk, skinnkläder med mera är stort.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

I Turkiet är anställda inom servicesektorn beroende av dricks, som komplimenterar den låga lönen. Beräkna därför ca 10 % i dricks vid besök på restauranger och liknande. Du bör även räkna med viss dricks till chaufför och lokalguide.

Klimat och klädsel:

Kontrollera gärna på webben det aktuella klimatet för de närmaste dagarna/veckan under din resa för t ex Antalya. Du befinner dig på utflykt i natur, städer och byar varje dag och rör dig bekvämast i lätta och svala bomullsplagg. Under vår- och höstresorna kan ett ylleplagg och/eller en lätt rock eller kappa komma till användning mornar och kvällar. Enstaka regn- och åskskurar kan förekomma, varför ett regnplagg av lättpackad typ kan vara bra att ha till hands.

Turkiet är generellt inte handikappvänligt och det förutsättes att man är ganska rörlig för att kunna deltaga i alla programpunkter under rundresorna i landet. Det finns dock oftast möjlighet att vila på ett kafé istället för att deltaga i ansträngande promenader och de vandringar som ingår. Bekväma med gummisula rekommenderas för promenaderna/vandringarna i städer, byar, utgrävningsfält och natur.

Ta gärna med en lättare ryggsäck för vandringen Dag 6.

Vid moskébesök bör kvinnor täcka skuldror och knän.

Pass och visum/Turkiet

Svenska medborgare behöver ej visum. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa. För innehavare av norskt pass eller annat icke-svenskt pass krävs visum som köpes online för 20 USD. Vid visumansökan måste passet vara giltigt minst 6 månader efter det att man lämnat landet. 

Ta del av viktig allmän information om pass och visum

Hotell

Vi reserverar oss för tillfälliga ändringar av hotell och övernattningsorter, liksom för ändringar av hotellens webbadresser.

Hotellista för avresor 2014 publiceras i mars 2014.