Kenya och TanzaniaMasai Maras savann & Zanzibars strand

Upplev Kenyas naturreservat Masai Mara med safariguide. Därefter avkoppling med sol- och bad på Tanzanias paradisö Zanzibar. Utflykt på kryddön med besök i Stonetown inkluderad.

Upplev Kenyas bästa djur- och naturliv under fyra dagar i det världsberömda reservatet Masai Mara. Du gör safariutflykter guidad av TEMAs erfarna, lokalboende guide och bor på en lodge, utan staket, centralt i reservatet med The Big Five inpå knutarna. Efter safaridagarna flyger du till Tanzanias tropiska ö Zanzibar. Där upplever du världsarvet Stonetown och checkar in för några sköna dagar med sol och bad.

RESFAKTA

länder: Kenya, Tanzania

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 16-18 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Game drives på Masai Maras savanner
 • Safari med bush-breakfast och sundowner
 • Unika naturupplevelser med TEMAs safariguider
 • Stonetown och kryddodlingar på Zanzibar
 • Sol och bad vid Zanzibars stränder

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-01-25 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 27550 SEK Förfrågan
2018-01-25 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 27550 SEK Förfrågan
2018-01-25 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 27550 SEK Förfrågan
2018-02-01 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 27790 SEK Förfrågan
2018-02-01 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 27790 SEK Förfrågan
2018-02-01 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 27790 SEK Förfrågan
2018-02-22 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 27550 SEK Förfrågan
2018-02-22 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 27550 SEK Förfrågan
2018-02-22 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 27550 SEK Förfrågan
2018-03-22 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 26980 SEK Förfrågan
2018-03-22 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 26980 SEK Förfrågan
2018-03-22 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 26980 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

Dagsprogram
Vinter 2016/17 - 10 DAGAR

Dag 1 - Safari njema
Du lämnar Skandinavien för en härlig semester i Östafrika. Här väntar en upplevelse utöver det vanliga. Under ledning av TEMAs kunniga reseledare möter du livet på savannen och därefter får du egen tid att njuta av Indiska oceanens fina vatten runt Tanzanias paradisö, Zanzibar.Safari njema – trevlig resa!

Dag 2 - Till savannen
Tidigt på morgonen landar du på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. Där möts du av din TEMA-reseledare och tillsammans med våra safarichaufförer beger vi oss i fyrhjulsdrivna fordon mot Kenyas bördiga högland. Längs en förkastningsbrant fortsätter färden ner i The Great Rift Valley – Östafrikas riftsystem. Vårt mål ligger på andra sidan om denna mäktiga sänka, det stora naturreservatet Masai Mara. Det är en del av det vidsträckta ekosystem som spänner över nationsgränserna och även inkluderar Serengetis nationalpark i Tanzania. Vi når vår safarilodge Keekorok Lodge lagom för lunch. Därefter ger reseledaren en introduktion till safarilivet och senare på eftermiddagen är det dags för resans första riktiga game drive. Kanske kan du redan denna första dag få bevis på att Masai Mara är det område i Kenya som har flest kattdjur. Om inte lejonen visar sig denna kväll kanske du åtminstone kan höra dem ryta. Ett lejonvrål kan nämligen höras på flera kilometers håll. Keekorok ligger i den södra delen av Masai Mara och mitt i färdvägen för den årliga migrationen. Vid lodgen finns ett 300 meter långt promenaddäck över en våtmark. I slutet av denna brygga finns en bar där man gärna tar en solnedgångsdrink medan man spanar ut över dammen där de fastboende flodhästarna grymtar. Runt lodgen finns inget staket och du befinner dig nu i det vilda Afrika, eller Out of Africa (det finns dock vakter som konstant patrullerar området för allas säkerhet).

Dag 3 - Morgon- och kvällssafari
Efter en mycket tidig frukost är det dags att fortsätta utforska denna fantastiska del av Kenya. Masai Mara-reservatet omsluter mer än 1 510 kvadratkilometer och ligger på en höjd av mellan 1 500 och 2 170 meter över havet. Det betyder att morgnar och kvällar kan vara lite kyliga. När vi höjer taket på våra fordon och den friska luften strömmar in kan det vara skönt med en tröja eller fleecejacka. Det finns över 95 olika däggdjursarter registrerade här och vi kommer också att spana efter fåglar. Vilket sannerligen inte saknas, det finns 570 fågelarter representerade, så du kommer att ha en hel del att titta efter. Som alltid när det gäller vilda djur kan man inte veta var de befinner sig och det är inte alltid de vill visa sig. Chansen är trots det stor att du under dina safaridagar kommer att få se arter som du inte ens visste existerade.Mitt på dagen, när det är som varmast, vilar många djur och det får du också möjlighet att göra. Vi åker tillbaka till lodgen för att äta lunch och det finns också tid för ett dopp i poolen, som har en härlig utsikt över landskapet.På eftermiddagen ger vi oss ut på game drive igen. Den stora migrationen i Masai Mara följer regnets cykler och när gräset är som grönast kommer cirka en miljon gnuer över gränsen från Serengeti i Tanzania. Det är en storslagen upplevelse. Men det finns även fördelar med att besöka Masai Mara när gräset är torrare och ordentligt betat. Då är sikten och möjligheten att se kattdjuren faktiskt bättre.

Dag 4 - Heldagssafari
Masai Mara är ett av få naturområden på vår jord där du kan möta samma mängd djur som för årtionden sedan, och dessutom närmast unikt som skådeplats för den så kallade migrationen under vissa månader av året, då enorma hjordar av gräsätare söker sig till nya betesmarker.Reservatet gör ett starkt intryck på alla sina besökare året runt, med rundade kullar, fläckvis täta buskage och savannen, som till synes oändlig breder ut sig åt alla håll. Elefant- och buffelhjordarna utgör förstås ett imponerande inslag, men en helt oförglömlig upplevelse är när lejonen plötsligt dyker upp.För att kunna röra oss över en större yta tar vi idag med oss lunchboxar och tillbringar en heldag med att spana efter djur och njuta av naturscenerierna. Mitt på dagen letar vi upp någon trevlig plats, förhoppningsvis med skön skugga, där vi intar vår picknick i det fria.

Dag 5 - Gryningssafari
Idag blir du väckt före soluppgången och i mörkret inleder vi dagens game drive i Masai Mara. Stunden alldeles före gryningen är den kanske bästa tiden på dygnet, eftersom många rovdjur är nattaktiva och nu sugna på frukost. I mörkret kanske du får se ögonen på en bushbaby (ett litet apdjur som även kallas galago) glimma till.Att sedan få se solen gå upp över savannen är verkligen värt den tidiga uppstigningen och frukosten ute i det fria smakar himmelskt. Kanske väljer vi att äta nere vid floden och flodhästarna eller på en liten höjd där du kan fortsätta att spana efter djur på slätten.Vi avrundar vår vistelse i Masai Mara med lunch på lodgen innan det är dags att packa ihop och börja återfärden till Nairobi. Väl framme checkar vi in för en övernattning på ett bekvämt hotell. Efter att du vilat upp dig och tvättat av dig vägdammet åker vi till den populära restaurangen Carnivore för en gemensam köttmiddag. Givetvis finns även alternativ för den som inte äter kött.

Dag 6 - Till Tanzania och Zanzibar
Efter tidig frukost följer din reseledare med till flygplatsen och vinkar där av dig inför dina sol- och baddagar på Zanzibar.Flygresan tar ungefär en timme och i Tanzania landar du på ön Zanzibars internationella flygplats. Efter tull- och visumproceduren hälsas du välkommen till denna paradisö av en engelsktalande guide och chaufför.Du får en introduktion till landet och ön under ett besök i Stonetown, som är den äldsta delen av huvudstaden Zanzibar City. Stonetown är ett levande världsarv. Efter att ha fått se stadens enastående swahiliarkitektur och palats beger vi oss in mot hjärtat av den frodiga ön och besöker odlingarna som gett den smeknamnet Kryddön. I det tropiska klimatet trivs till exempel kryddnejlika, kanel och muskot.Efter att du doftat på och lärt dig mer om dessa botaniska sevärdheter fortsätter vi till öns östra kust, där du checkar in på Ocean Paradise Resort & Spa för resans behagliga avslutning. 

Dag 7 - 9 - Sol- och baddagar på Zanzibar
Vill du inte bara vila och bada under dina lediga dagar på Zanzibar finns möjlighet till en mängd aktiviteter, som till exempel snorkling och båtturer eller en utflykt till det lilla men spännande naturreservatet Jozani, som bland annat är känt för sina endemiska röda guerezerapor. Sådana extrautflykter kan du boka genom hotellet eller av representanter för TEMAs lokala samarbetspartner. Mer information får du vid ankomsten eller i hotellreceptionen.                            

Dag 10 - Hemresa och hemkomst
Det har blivit dags att lämna Afrika, men som man brukar säga, när väl Afrikas akacieträd har fått sina taggar i dig så vägrar hon att släppa taget. Förhoppningsvis har du fått smak på mer samtidigt som du kopplat av med både upplevelser och sköna bad.Vi lämnar hotellet innan solen har gått upp och flyger från Zanzibar via Nairobi och Amsterdam för att senare samma dag på kvällen landa hemma i Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 4 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare under safaridagarna
• Sol- & baddagar Zanzibar, på egen hand (engelsktalande transfer/utflykt)

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Kenya. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Nairobi – Masai Mara, 300 km. Transfer till lodge och eftermiddagssafari. Lunch och middag ingår. Tre övernattningar på lodge i Masai Mara.

Dag 3
Game drives på förmiddagen och eftermiddagen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Heldagssafari. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 5
Morgonsafari. Masai Mara – Nairobi, ca 300 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Nairobi.

Dag 6
Flyg Nairobi – Zanzibar. Besök i Stonetown. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på resort på Zanzibar.

Dag 7 - 9
Lediga dagar. Halvpension med frukost och middag ingår.

Dag 10
Flyg Zanzibar – Skandinavien. Frukostpåse och flygmåltid ingår.

Kenya

Folkmängd 45 miljoner Landets yta 582 650 km² Valuta Kenyansk shilling Religion Kristna 83 %, muslimer 11 %, samt traditionella och övriga trossamfund Språk Kiswahili, engelska m fl

Dagsprogram
2018 - 11 DAGAR

Dag 1 - Safari njema
Du lämnar Skandinavien för en härlig semester i Östafrika. Här väntar en upplevelse utöver det vanliga. Under ledning av TEMAs kunniga reseledare möter du livet på savannen och därefter får du egen tid att njuta av Indiska oceanens fina vatten runt Tanzanias paradisö, Zanzibar. 

Safari njema – trevlig resa!

Dag 2 - Lake Naivasha
Tidigt på morgonen landar du på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. Där möts du av din TEMA-reseledare och tillsammans med våra safarichaufförer beger vi oss i fyrhjulsdrivna fordon mot sötvattensjön Naivasha.

Vi gör en båttur på Naivashasjön, vilket ger oss en möjlighet att uppleva en del av det fantastiska fågelliv som sjön stoltserar med. Men även stora flodhästkolonier i sjön imponerar. 

På Crescent Island stiger vi iland och gör en kortare promenad i Crescent Island Game Park. Det är en av få platser i Östafrika där man kan göra vandringssafari bland hjordar av zebra, gnu, gaseller och giraffer. 

Det finns inga staket, men heller inga rovdjur. Det är lätt att känna sig placerad i sitt eget, "Mitt Afrika". I bakgrunden ståtar silhuetten av Mount Longonot, en slocknad stratovulkan med sin högsta punkt nästan 2800 meter över havet. 

På kvällen blir det en gemensam välkomstmiddag på vårt anrika boende, Lake Naivasha Country Club

Dag 3 - Till savannen

Längs en förkastningsbrant fortsätter färden ner i The Great Rift Valley – Östafrikas riftsystem. Vårt mål ligger på andra sidan om denna mäktiga sänka, det stora naturreservatet Masai Mara. Det är en del av det vidsträckta ekosystem som spänner över nationsgränserna och även inkluderar Serengetis nationalpark i Tanzania.  

Vi når vår safarilodge Keekorok Lodge lagom för lunch. Därefter ger reseledaren en introduktion till safarilivet och senare på eftermiddagen är det dags för resans första riktiga game drive. Kanske kan du redan denna första dag få bevis på att Masai Mara är det område i Kenya som har flest kattdjur. Om inte lejonen visar sig denna kväll kanske du åtminstone kan höra dem ryta. Ett lejonvrål kan nämligen höras på flera kilometers håll.  

Keekorok ligger i den södra delen av Masai Mara och mitt i färdvägen för den årliga migrationen. Vid lodgen finns ett 300 meter långt promenaddäck över en våtmark. I slutet av denna brygga finns en bar där man gärna tar en solnedgångsdrink medan man spanar ut över dammen där de fastboende flodhästarna grymtar. Runt lodgen finns inget staket och du befinner dig nu i det vilda Afrika, eller Out of Africa (det finns dock vakter som konstant patrullerar området för allas säkerhet).

Dag 4 - Morgon- och kvällssafari
Efter en mycket tidig frukost är det dags att fortsätta utforska denna fantastiska del av Kenya. Masai Mara-reservatet omsluter mer än 1 510 kvadratkilometer och ligger på en höjd av mellan 1 500 och 2 170 meter över havet. Det betyder att morgnar och kvällar kan vara lite kyliga. När vi höjer taket på våra fordon och den friska luften strömmar in kan det vara skönt med en tröja eller fleecejacka. Det finns över 95 olika däggdjursarter registrerade här och vi kommer också att spana efter fåglar. Vilket sannerligen inte saknas, det finns 570 fågelarter representerade, så du kommer att ha en hel del att titta efter. Som alltid när det gäller vilda djur kan man inte veta var de befinner sig och det är inte alltid de vill visa sig. Chansen är trots det stor att du under dina safaridagar kommer att få se arter som du inte ens visste existerade. 

Mitt på dagen, när det är som varmast, vilar många djur och det får du också möjlighet att göra. Vi åker tillbaka till lodgen för att äta lunch och det finns också tid för ett dopp i poolen, som har en härlig utsikt över landskapet. 

På eftermiddagen ger vi oss ut på game drive igen. Den stora migrationen i Masai Mara följer regnets cykler och när gräset är som grönast kommer cirka en miljon gnuer över gränsen från Serengeti i Tanzania. Det är en storslagen upplevelse. Men det finns även fördelar med att besöka Masai Mara när gräset är torrare och ordentligt betat. Då är sikten och möjligheten att se kattdjuren faktiskt bättre.

Dag 5 - Heldagssafari
Masai Mara är ett av få naturområden på vår jord där du kan möta samma mängd djur som för årtionden sedan, och dessutom närmast unikt som skådeplats för den så kallade migrationen under vissa månader av året, då enorma hjordar av gräsätare söker sig till nya betesmarker. Reservatet gör ett starkt intryck på alla sina besökare året runt, med rundade kullar, fläckvis täta buskage och savannen, som till synes oändlig breder ut sig åt alla håll. Elefant- och buffelhjordarna utgör förstås ett imponerande inslag, men en helt oförglömlig upplevelse är när lejonen plötsligt dyker upp. 

För att kunna röra oss över en större yta tar vi idag med oss lunchboxar och tillbringar en heldag med att spana efter djur och njuta av naturscenerierna. Mitt på dagen letar vi upp någon trevlig plats, förhoppningsvis med skön skugga, där vi intar vår picknick i det fria.

Dag 6 - Gryningssafari
Idag blir du väckt före soluppgången och i mörkret inleder vi dagens game drive i Masai Mara. Stunden alldeles före gryningen är den kanske bästa tiden på dygnet, eftersom många rovdjur är nattaktiva och nu sugna på frukost. I mörkret kanske du får se ögonen på en bushbaby (ett litet apdjur som även kallas galago) glimma till. Att sedan få se solen gå upp över savannen är verkligen värt den tidiga uppstigningen och frukosten ute i det fria smakar himmelskt. Kanske väljer vi att äta nere vid floden och flodhästarna eller på en liten höjd där du kan fortsätta att spana efter djur på slätten. 

Vi avrundar vår safari i Masai Mara och återvänder till lodgen. Det blir tid att packa ihop, för att därefter börja återfärden till Nairobi. 

Väl framme checkar vi in för en övernattning på ett bekvämt hotell. Efter att du vilat upp dig och tvättat av dig vägdammet åker vi till den populära restaurangen Carnivore för en gemensam köttmiddag. Givetvis finns även alternativ för den som inte äter kött.

Dag 7 - Till Tanzania och Zanzibar
Tidig tapto. Din reseledare med till flygplatsen och vinkar där av dig inför dina sol- och baddagar på Zanzibar. Flygresan tar ungefär en timme och i Tanzania landar du på ön Zanzibars internationella flygplats. Efter tull- och visumproceduren hälsas du välkommen till denna paradisö av en engelsktalande guide och chaufför. 

Du får en introduktion till landet och ön under ett besök i Stonetown, som är den äldsta delen av huvudstaden Zanzibar City. Stonetown är ett levande världsarv. Efter att ha fått se stadens enastående swahiliarkitektur och palats beger vi oss in mot hjärtat av den frodiga ön och besöker odlingarna som gett den smeknamnet Kryddön. I det tropiska klimatet trivs till exempel kryddnejlika, kanel och muskot. 

Efter att du doftat på och lärt dig mer om dessa botaniska sevärdheter fortsätter vi till öns östra kust, där du checkar in på Ocean Paradise Resort & Spa för resans behagliga avslutning. 

Dag 8 - 10 - Sol- och baddagar på Zanzibar
Vill du inte bara vila och bada under dina lediga dagar på Zanzibar finns möjlighet till en mängd aktiviteter, som till exempel snorkling och båtturer eller en utflykt till det lilla men spännande naturreservatet Jozani, som bland annat är känt för sina endemiska röda guerezerapor. 

Extrautflykter kan du boka genom hotellet eller av representanter för TEMAs lokala samarbetspartner. Mer information får du vid ankomsten eller i hotellreceptionen.           

Dag 11 - Hemresa och hemkomst
Det har blivit dags att lämna Afrika, men som man brukar säga, när väl Afrikas akacieträd har fått sina taggar i dig så vägrar hon att släppa taget. Förhoppningsvis har du fått smak på mer samtidigt som du kopplat av med både upplevelser och sköna bad. Vi lämnar hotellet innan solen har gått upp och flyger från Zanzibar via Nairobi och Amsterdam för att senare samma dag på kvällen landa hemma i Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 4 luncher
• 8 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare under safaridagarna
• Sol- & baddagar Zanzibar, på egen hand (engelsktalande transfer/utflykt)

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Kenya. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Nairobi – Lake Naivasha, 112 km. Transfer till Lodge. Båttur på Lake Naivasha och promenad på Crescent Island. Middag ingår. En övernattning på Lodge vid Lake Naivasha.

Dag 3
Lake Naivasha – Masai Mara, 225 km. Game drive på eftermiddagen i Masai Mara. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på lodge i Masai Mara.

Dag 4
Game drives på förmiddagen och eftermiddagen. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Heldagssafari. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 6
Morgonsafari. Masai Mara – Nairobi, ca 300 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Nairobi.

Dag 7
Flyg Nairobi – Zanzibar. Besök i Stonetown. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på resort på Zanzibar.

Dag 8 - 10
Lediga dagar. Halvpension med frukost och middag ingår.

Dag 11
Flyg Zanzibar – Skandinavien. Frukostpåse och flygmåltid ingår.

Kenya

Folkmängd 45 miljoner Landets yta 582 650 km² Valuta Kenyansk shilling Religion Kristna 83 %, muslimer 11 %, samt traditionella och övriga trossamfund Språk Kiswahili, engelska m fl

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-01-25 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 27550 SEK Förfrågan
2018-01-25 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 27550 SEK Förfrågan
2018-01-25 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 27550 SEK Förfrågan
2018-02-01 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 27790 SEK Förfrågan
2018-02-01 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 27790 SEK Förfrågan
2018-02-01 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 27790 SEK Förfrågan
2018-02-22 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 27550 SEK Förfrågan
2018-02-22 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 27550 SEK Förfrågan
2018-02-22 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 27550 SEK Förfrågan
2018-03-22 11 dagar Kenya och Tanzania Göteborg 26980 SEK Förfrågan
2018-03-22 11 dagar Kenya och Tanzania Stockholm 26980 SEK Förfrågan
2018-03-22 11 dagar Kenya och Tanzania Köpenhamn 26980 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Nairobi/Zanzibar – Skandinavien t o r, regionalflyg Nairobi – Zanzibar, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på lodge och resort, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Observera
Från och med 2018-01-01 blir reslängden 11 dagar. Den extranatten sker vid Naivashasjön på Lake Naivasha Country Club****. 

Safari:

Jeepar
I Kenya reser du med 4-hjuls drivna jeepar med uppfällbar taklucka. Ni är max sex resenärer i respektive jeep, det vill säga, alla är garanterad fönsterplats. Taket kan öppnas upp för bästa möjligheter till fotografering när man är ute på en så kallad gamedrive = safaritur i nationalparken.

Bagaget
Packa gärna i mjuka väskor, då utrymmet i safarins jeepar begränsat.

Packningstips
- Plastpåsar. Bra att ha som skydd mot damm/lera för din elektroniska utrustning.
- Ficklampa. På grund av energi- och vattenransonering stänger många lodger av både varmvatten och el vid vissa tidpunkter.
- Kamera.
- Kikare med förstoringsgrad 8–10. Vissa resenärer kan uppleva att en bra kikare till och med kan vara mer värt än en kamera på safari.
- Adapter till afrikanska stickkontakter. På många platser i Kenya används fortfarande den brittiska stickkontaktsmodellen (commonwealth-modell) med tre pluggar.
-Myggstift eller liknande är nödvändigt om kvällarna då du delvis vistas utomhus.

Vaccinationer
Vad beträffar malariaprofylax och vaccinationer ta kontakt med vaccinationscentral eller motsvarande på din hemort. Vissa vaccinationer kan vara obligatoriska för att få komma in i respektive land. Hör med din vaccinationscentral.

Fotografering
Under safarin får du se de vilda djuren i sin rätta miljö i skyddade områden. Det betyder att man ofta stannar på avstånd hellre än att köra så nära att djuren störs. Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.

Ta gärna med extra minneskort eller film hemifrån. Räkna med att en hel del film går åt om du inte använder digital utrustning.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Förr var det dessutom enligt lag förbjudet att fotografera en av folkgrupperna, masaierna. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris.

Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Valuta:

Kenya shilling (KES).
Tanzanian shilling (TZS).

En rekommendation är att växla små belopp i taget. Möjlighet till valutaväxling finns på flygplatsen i Nairobi direkt vid ankomsten. På grund av den lokala valutans periodvisa instabilitet är US-dollar en bra valuta att ha med sig.

Banker och uttagsautomater finns i Nairobi, de vanligaste bank- och kreditkorten accepteras.

Under safarin ingår helpension och under sol- och baddagarna på Zanzibar halvpension, därför behöver du inte räkna med så mycket andra utgifter än just personlig dricks, luncher på Zanzibar, måltidsdrycker och eventuella inköp av souvenirer.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Det är vanligt och god sed att ge dricks till bland annat chaufförer (rekommendation ca 30 US-dollar per person för safaridagarna totalt) bagagebärare, servitörer och städpersonal. Rådgör med din TEMA-reseledare på plats om hur mycket dricks du skall ge till olika personer.

From 2018-01-01 inkluderar vi inte dricks på denna resa. Räkna med 15 USD till serveringspersonal och bagagebärare på lodgerna. Betalas på plats till din TEMA-reseledare som sköter fördelningen.

Då vi har färdas i olika jeepar under resan dricksar man själv direkt sin egen chaufför när safarin kommit till en ända. Vår rekommendation per safaridag är ca 10 USD per person. 

Dvs kalkylera med ca 50 USD per person för denna safari.  

Vistelsen på Zanzibar är på egen hand och här dricksar man själv. Normen är ca 1 USD per person vid lunch, och även middag. 

Därtill rekommenderas 1 USD per person till väskbärare vid ankomst till/avresa från resorten på Zanzibar. 

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Under safarin befinner du dig nära ekvatorn som går rakt igenom Kenya, men större delen av Kenya är ett höglandsområde, Nairobi ligger på 1 660 meter över havet. På dagarna är det i regel hett med stark sol. Eftermiddagstemperaturer över 30 grader är inte ovanligt. I inlandet sjunker temperaturen kraftigt under natten och det kan vara kallt på morgonen, ibland under 10 grader. Från juni till augusti kan temperaturen sjunka under nollsträcket. Hotellen/husen är inte lika välisolerade som hemma och nattkylan kan tränga in i rummen. På Zanzibar är det varmt dygnet runt och minimitemperaturen ligger sällan under 25 grader.

Klädsel
Under dagsetapperna rör du dig bäst i bekväma och oömma kläder. Under dagtid fungerar det som regel bra med shorts eller kjol. Ta även med dig långbyxor och långärmade skjortor som skydd mot nattkyla, mygg och stark sol. Du bör ha bekväma och väl ingångna skor. En lätt huvudbonad mot den starka solen är nödvändig. Du bör också ha bra solglasögon. Kvällar och morgnar kan tröja eller en lätt jacka behövas. Badkläder behövs givetvis både för dopp i lodgernas swimmingpooler och ute vid kusten.

Övrigt:

Safarituren i Kenya genomförs med jeepar med begränsat utrymme. Jeeparna har höjbart soltak, som underlättar fotografering. Många vägar i Kenya är från och till i dåligt skick.

Hotellinformation

 
XClose