Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer

TEMAs reseledare och ranger Lotta Bauer tar dig med på en upplevelserik Big five-safari i Tanzania, ner i Ngorongoros krater och över Serengetis savann till Victoriasjöns stränder.

Vår reseledare och ranger Lotta Bauer tar dig med på en safari-odyssé i Tanzania. Ngorongoros krater, Serengetis grässlätter och Manyaras sodasjö har varit Lottas arbetsplats under många år. Under drygt två veckor delar hon nu med sig av välkända naturområden och egna safarihemligheter. Under resan får du även uppleva nationalparken Tarangire och koppla av vid Afrikas största insjö, Victoriasjön. Vi avrundar på kryddön Zanzibar med besök i världsarvsstaden Stonetown.

RESFAKTA

Länder: Tanzania

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 12-17 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Safariupplevelser i varierade ekosystem
 • Edens lustgård Ngorongoro och Serengetis oändliga savann
 • Äventyr vid mytiska Victoriasjön
 • Game drives i Tarangires baobabskog
 • Professionell och personlig guide/ranger under lång tid bosatt i Östafrika

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-10-21 16 dagar Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer Stockholm 54930 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-21 16 dagar Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer Göteborg 54930 SEK Förfrågan
2017-10-21 16 dagar Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer Köpenhamn 54930 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

Dagsprogram
Avresa 2017-10-21

Dag 1 - Karibu
Avresa från Skandinavien på morgonen med KLM via Amsterdam direkt till Kilimanjaro Airport utanför Arusha. Här möts du av Lotta Bauer som följer med på den korta transfern till den första anhalten i Tanzania, Arusha.

Dag 2 - Manyarasjön
Efter frukost på hotellet reser vi vidare mot nationalparken Lake Manyara vid Manyarasjöns nordvästra strand. Sjön ligger vid en förkastningsbrant, som är en fortsättning av gravsänkan Rift Valley. Sänkan börjar i Libanon och sträcker sig vidare längs Röda havet, genom hela Östafrika och ända ner till Zambesifloden i Mozambique. Lake Manyara National Park, som du ägnar dig åt större delen av eftermiddagen, är en mosaik av olika miljöer. Här finns lummiga skogsdungar med babianflockar. På förkastningsbranten rör sig ibland elefantflockar i skuggan av baobabträden. Med lite tur kanske du får syn på trädklättrande lejon, vilket parken är känd för. Vid sjöns stränder vältrar sig flodhästar i dyn och ofta syns stora flockar av flamingo. Vid Manyarasjön är fågellivet rikt och du behöver inte vara fågelintresserad för att bländas av alla de pelikaner, storkar, hägrar, gäss, skarvar och änder som finns här. Det är ett makalöst skådespel i form och färg. Vi fortsätter under sen eftermiddag till Ngorongoro där vi spenderar de två kommande nätterna på en lodge med fantastisk utsikt. 

Dag 3 - Ngorongoro – världens åttonde underverk
Den fantastiska Ngorongorokratern är en caldera, resterna av en jättelik vulkan som kollapsade för två till tre miljoner år sedan. Som en gigantisk amfiteater med 610 meter höga sidor reser den sig nu över det omgivande landskapet. Uppe vid kraterranden är temperaturen betydligt lägre än nere i calderans botten. Därför växer det fortfarande rester av bergsregnskog som ännu inte tagits i bruk av de boskapsskötande masaierna som bor i manyattas (byar omgärdade av taggbuskar) i området. Från arla morgon och fram till lunch utforskar vi kraterns unika natur och djurliv. I kraterns botten har det uppstått en äkta Edens lustgård. På en yta av ca 260 km² möter du en ofattbar djurrikedom av gräsätare och rovdjur.

Dag 4 - Serengetis grässlätter
Färden går vidare väster ut genom ett böljande jordbrukslandskap, som övergår i bergsregnskog runt Ngorongorokratern och senare till trädsavann och kortgrässavann. Du har kommit ut på Serengetis vidöppna slätter, som är ett av världens största skyddade områden för vilda djur. Djuren gör periodiska vandringar och beroende på årstiden hittar du dem i olika delar av nationalparken. Här finns flockar av thomsongaseller, grantgaseller, gnuer, koantiloper, topiantiloper och afrikanska bufflar. Giraffer betar makligt blad från akacieträdens taggiga grenar. Kanske träffar du på en lejonflock som vilar i middagshettan. Chanserna att få se leopard och gepard är goda. Vi bor i den centrala delen av parken i närheten av den västra korridoren och Grumetifloden. Lodgen är belägen vid en kopje, det vill säga en klippsamling som blir en bra utsiktsplats över både vattenhål och savann. 

Dag 5 - Game drives i Serengeti
Serengetis landskap växlar mellan öppna grässlätter i sydöst, savanner med spridda dungar av paraplyakacia och feberträd samt mer kuperat, delvis skogklätt landskap mot gränsen till reservatet Masai Mara i norr. Fågellivet är rikt och omväxlande och du kommer att få se allt från mycket praktfulla glansstarar och akrobatiska gycklarörnar till andra majestätiska rovfåglar samt skarpögda gamar. En annan sevärdhet är sekreterarfågeln med sina långa nackfjädrar. Förutom fåglar bjuder nationalparken på en ofantlig viltrikedom. Hjordar av afrikansk buffel, gnuantilop och zebror blandas här med flockar av gaseller och impala. Här jagar geparden, världens snabbaste kattdjur, thomsongaseller i sprinterfart. Området är framförallt känt för sina lejon med imponerande, nästan svarta manar. Har du tur får du se en leopard i ett korvträd, där den vilar under dagens heta timmar. Sjakaler liksom hyenor och skarpögda gamar ser till att naturens renhållning fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Dag 6 - Speke Bay
Vårt mål för dagen är Mwanza och Victoriasjön. Här vid Afrikas största insjö finns ett rikt fågelliv och just många fågelarter som vi inte har sett i Serengeti. Nu får du också möjlighet att bara koppla av och njuta av lugnet vid Victoriasjöns strand. Vi stannar här två nätter och bor alldeles vid vattnet på en enkel men hemtrevlig lodge.

Dag 7 - Victoriasjön
Denna morgon blir vi hämtade av lokala fiskare som i traditionella kanoter tar oss ut på Afrikas största insjö, Victoriasjön. Vi får följa med till deras by för en liten rundvandring i omgivningarna. Under eftermiddagen finns möjlighet till fågelskådning runt lodgen, där det finns cirka 150 olika arter. Den som vill får en eftermiddag på egen hand för att koppla av och smälta intrycken.

Dag 8 - Tältcamp i Serengeti
Efter frukost återvänder vi till Serengeti och börjar dagen med en game drive. Lunchen äter vi ute i naturen. Vårt boende för den kommande natten är ett mobilt tältläger i centrala Serengeti. Här upplever vi genuin safarikänsla med savannens ljud som ljuv musik på andra sidan tältduken om natten. Tälten är bekvämt inredda med egen dusch och toalett. Middagen äter vi i ett öppet mässtält och på kvällen delar vi dagens upplevelser runt lägerelden.  

Dag 9 - Olduvai - mänsklighetens vagga
Idag lämnar vi de vida slätterna och reser österut till Karatu. Under vägen besöker vi den del av Olduvaiklyftan där den omtalade forskarfamiljen Leaky funnit spår av förhistoriska människor som tros ha levt för cirka två miljoner år sedan. På denna plats har man även funnit en stor mängd fossiler från utdöda förhistoriska djur.  Mellan Ngorongoro och Manyara Nationalpark ligger en slocknad vulkan, Ol Deani, och här breder ett bördigt och frodigt jordbrukslandskap ut sig. Huvudort i detta vackra landskap är Karatu. Under den tyska koloniala administrationen mellan 1885-1918, då landet hette Tanganyika, lades grunden för de kaffefarmar som finns här idag. Vi bor på en trevlig lodge i närheten av Karatu och under eftermiddagen hälsar du på hos iraqwfolket. De ger dig bland annat en lektion i hur man maler majs, som är den viktigaste basmaten i Tanzania. 

Dag 10 - Nationalparken Tarangire
Denna morgon är siktet inställt på Tarangire National Park. Tarangire har ett parkliknande öppet landskap, med omväxlande trädsavann och mäktiga baobabträd. Här finns rikligt med storvilt och en mängd fågelarter året runt. I Tarangire har vi goda chanser att få se elefanter som hjälper till att hålla landskapet öppet genom att välta omkull träd och buskar i sitt sökande efter föda. När vi kommit hit startar vi med att göra en safari under eftermiddagen.

Dag 11 - Safari i Tarangire
Tarangire är en av de vackraste nationalparkerna i Östafrika. Tarangire är också den park i Östafrika som har den största elefantpopulationen. Vi försöker under dagen att göra en längre game drive för att nå de södra delarna av parken. I Tarangire har vi också möjlighet att se oryx och den långhalsade giraffantilopen, gerenuk. Här letar vi också efter den afrikanska vildhunden. Det är ett rovdjur som hotas av utrotning och chansen att få se vildhunden är liten, men ibland har man tur. På kvällen samlas vi för middag och sammanfattar våra fantastiska safariupplevelser. 

Dag 12 - Till Zanzibar
Beroende på vår flygtid till Zanzibar kanske vi gör ytterligare en safaritur på morgonen innan det är dags att återvända till Arusha. På vägen till flygplatsen äter vi lunch.  Vår flygning till Zanzibar tar knappt två timmar och efter tull- och bagagehantering får vi transfer till den fina resorten på östkusten drä vi checkar in för tre nätter. 

Dag 13 - Stonetown
Idag upptäcker vi denna fascinerande ö med sin mörka historia. Vi lämnar kusten och beger oss in på den frodiga ön och tar del av odlingarna som gett den epitetet, Kryddön. Här trivs till exempel kryddnejlika, kanel och muskot. Men det är tyvärr inte bara kryddor man handlat med här på ön. Slavhandeln tillhör den grymma historia som Lotta sedan berättar vidare om när vi besöker Stonetown. Staden kan visa upp en enastående swahili-arkitektur och är sedan 2000 ett av Unescos världsarv. 

Dag 14 - Sol- och baddag
Njut en helt ledig dag vid havet. För dig som vill ut på vattnet finns det olika båtturer för snorkling och möjlighet att se delfiner. Din reseledare hjälper dig att boka på plats (extra kostnad). På kvällen blir det gemensam avskedsmiddag.  

Dag 15 - Hemresa
Avresa till Skandinavien via Dar es Salaam och Amsterdam. Flygmåltider ingår.

Dag 16 - Hemkomst
Hemkomst till Skandinavien

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 11 luncher
• 13 middagar
• Flygmåltider ingår
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare Lotta Bauer

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Tanzania. Flygmåltider ingår. En övernattning på hotell i Arusha.

Dag 2
Arusha – Lake Manyara, 190 km. Game drive i Lake Manyara nationalpark. Helpension ingår. Två övernattningar på hotell vid Ngorongorokratern.

Dag 3
Safari i Ngorongoro. Helpension ingår.

Dag 4
Ngorongoro – Serengeti, 130 km. Game drive i Serengeti. Helpension ingår. Två övernattningar på lodge i Serengeti.

Dag 5
Morgon- och eftermiddagssafari i Serengeti. Helpension ingår.

Dag 6
Serengeti – Speke Bay, 70 km. Morgonsafari. Helpension ingår. Två övernattningar på lodge vid Victoriasjön.

Dag 7
Båttur på Victoriasjön och besök i fiskeby. Helpension ingår.

Dag 8
Speke Bay – Serengeti, 100 km. Safari enroute och eftermiddags-game drive. Helpension ingår. En övernattning på tältcamp i Serengeti.

Dag 9
Serengeti – Karatu, 150 km. Morgonsafari. Besök vid Olduvai. Helpension ingår. En övernattning på lodge i Karatu.

Dag 10
Karatu – Tarangire, 140 km. Eftermiddagssafari. Helpension ingår. Två övernattningar på lodge i nationalparken Tarangire.

Dag 11
Heldagssafari i Tarangire. Helpension ingår.

Dag 12
Tarangire – Arusha, 140 km med jeep. Flyg Arusha – Zanzibar. Frukost, lunch och middag ingår. Tre övernattningar på resort på Zanzibar.

Dag 13
Utflykt till Stonetown och kryddodlingar. Frukost och middag ingår.

Dag 14
Ledig dag. Frukost och middag ingår.

Dag 15
Flyg Zanzibar – Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 16
Hemkomst Skandinavien

Tanzania

Folkmängd 49 miljoner  Landets yta 945 090 km² Valuta Tanzanisk shilling Religion Kristna 62 %, muslimer 35 %, små grupper av anhängare av hinduism, buddism, bahai och traditionella afrikanska religioner Språk Engelska och swahili (kiswahili) är officiella språk; arabiska talas på Zanzibar och Pemba; därutöver ett stort antal lokala språk

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-10-21 16 dagar Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer Stockholm 54930 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-21 16 dagar Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer Göteborg 54930 SEK Förfrågan
2017-10-21 16 dagar Storsafari i Tanzania – med Lotta Bauer Köpenhamn 54930 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Arusha/Zanzibar t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Programändringar
Dagsprogrammet under safariveckan kan komma i en annan ordningsföljd än den publicerade.

Safarijeepar
I Tanzania reser du med 4-hjuls drivna jeepar med uppfällbar taklucka. Ni är max sex resenärer i respektive jeep, det vill säga, alla är garanterad fönsterplats. Taket kan öppnas upp för bästa möjligheter till fotografering när man är ute på en så kallad gamedrive = safaritur i nationalparken.

Bagaget
Packa i mjuka väskor, då utrymmet i safarins jeepar begränsat. På adresslappen på ditt incheckade bagage är det en rekommendation att förutom ditt namn och kontaktnummer/mail även anger vår lokala agent på plats: Anderson's African Adventure, samt deras journummer för ev förlorat/försenat bagage (+255 769 456 247).

Packningstips
- Plastpåsar. Bra att ha som skydd mot damm/lera för din elektroniska utrustning.

- Ficklampa. På grund av energi- och vattenransonering stänger många lodger av både varmvatten och el vid vissa tidpunkter.

- Kamera.

- Kikare med förstoringsgrad 8–10. Vissa resenärer kan uppleva att en bra kikare till och med kan vara mer värt än en kamera på safari.

- Adapter till afrikanska stickkontakter. På många platser i Tanzania används fortfarande den brittiska stickkontaktsmodellen (commonwealth-modell) med tre pluggar.

Vaccinationer
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan. 

Fotografering
Under safarin får du se de vilda djuren i sin rätta miljö i skyddade områden. Det betyder att man ofta stannar på avstånd hellre än att köra så nära att djuren störs. Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm. Ta gärna med extra minneskort eller film hemifrån. Räkna med att en hel del film går åt om du inte använder digital utrustning.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Förr var det dessutom enligt lag förbjudet att fotografera en av folkgrupperna, masaierna. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris. Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Valuta
Tanzanian shilling (TZS). US-dollar är bra att ha med sig. En rekommendation är att växla små belopp i taget. Möjlighet till valutaväxling på växlingskontor i Arusha dag två. De flesta hotell/lodger accepterar de vanligaste bankkorten, men tar oftast 5% i avgift. Under safarin ingår helpension, därför behöver du inte räkna med andra utgifter än personlig dricks, måltidsdrycker samt eventuella inköp av souvenirer.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Under safarin befinner du dig nära ekvatorn men tänk på att norra Tanzania är ett höglandsområde. Serengeti och Ngorongoro ligger på en höjd av 1 500–2 600 meter över havet. På dagarna är det i regel hett med stark sol med temperaturer på över 30 grader. Från juni till augusti kan temperaturen sjunka under nollsträcket på nätterna i Ngorongoro.

Hotellen/husen är inte lika välisolerade som hemma och nattkylan kan tränga in i rummen. I Tarangire bor vi i ett permanent tältläger där nätterna kan upplevas kyliga efter varma dagar.

Klädsel
Under dagsetapperna rör du dig bäst i bekväma och oömma kläder. Shorts eller kjol kan i regel användas under dagarna, men du bör ha med dig långbyxor och långärmade skjortor som skydd mot nattkyla, mygg och stark sol. Du bör ha bekväma och väl ingångna skor. En lätt huvudbonad mot den starka solen är nödvändig. Du bör också ha bra solglasögon. Kvällar och morgnar kan tröja eller en lätt jacka behövas.Badkläder behövs givetvis för dopp i lodgernas swimmingpool.

Övrigt
Med tanke på att vi befinner oss i Afrikas bush är standarden på safarins lodger och tältcamp god. Rummen och tälten är rena och huvudsakligen insektsfria. De är utrustade med bad/dusch och wc samt sängar med myggnät.

Observera
Inrikesbiljetterna till/från Zanzibar bokas lokalt på plats av vår agent. Dessa flygbiljetter erhålles på plats i Tanzania.

Alternativt boende
På avresorna 4 mars och 21 oktober 2017 bor vi vid Ngorongorokratern på Ngorongoro Serena istället för Ngorongoro Wildlife Lodge.

Avresa 4 mars bor vi istället för på Kati Kati Tented Camp på Nduti Safari Lodge.


Hotellinformation

 
XClose