Myanmar – det okända Burma

Välkommen till Myanmar på en resa bortom allfarvägarna. Följ i Kiplings fotspår, upptäck Monriket och Karenstaten. Se Golden rock och bada i Bengaliska viken.

En oförglömlig rundresa i Burma eller Myanmar – två olika namn för ett och samma gyllene land. I detta oupptäckta rike reser vi till platser som känns långt bortom tid och rum. Med tåg upplever vi Yangons förorter och med båt ser vi klippstenslandskapet Karenstaten. I Monstaten besöker vi Moulmein och du får möjlighet att vandra till Burmas främsta pilgrimsmål Golden Rock. Rundresan avslutas med sol och bad vid Ngapali Beach.

RESFAKTA

Länder: Burma

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Besök vid Shwedagonpagoden
 • Tågresa genom Yangons förorter
 • Båttur på Thanlwinfloden
 • Win Sein Taw Ya, världens största liggande Buddha
 • Golden Rock, den heliga klippan

Dagsprogram
2017-2018

Dag 1 - Resan till Myanmar/Burma börjar
Du flyger med Thai Airways direkt från Skandinavien till Bangkok där du landar efterföljande morgon. [Mat på flyget]

Dag 2 - Ankomst Yangon
Tidigt på morgonen landar du på Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok. Du byter flyg i lugn och ro och resan fortsätter därefter en dryg timme till Yangon (Rangoon). Efter pass-, visum- och tullformaliteter, som ibland tar lite tid, möts du av TEMAs reseledare och den lokala guiden.

Din rundresa i landet inleds med en stadsrundtur i Yangon. Ditt möte med den forna huvudstaden Yangon och dess invånare blir sannolikt oförglömligt. Vi avslutar vår sightseeing med lunch på trevlig restaurang innan det blir dags att bege sig till det centralt belägna hotellet.Under eftermiddagen finns tid att koppla av innan vi beger oss på en kort promenad till Shwedagonpagoden. Detta är det mest heliga av alla buddhistiska tempel i landet. Här får du ta del av det dagliga livet med besökarnas böner, meditation och offergivande. 

På kvällen väntar en gemensam middag. [L-M]

Dag 3 - Bago med Shwethalyaungbuddhan
Efter frukost fortsätter vi att upptäcka livet i Yangon med en tågresa på The Circle Train. Ombord möter du lokalbefolkningen som ofta hälsar dig välkommen till Myanmar och betraktar dig med nyfiket intresse. Vi kliver av i Insein, en förort som lär ha Yangons bästa marknad när det gäller frukt, grönsaker, kött och mycket annat. Fascineras av färger och kommers innan det är dags att fortsätta resan, nu med buss till Bago. Längs vägen besöker vi det stillsamma Htaukkyan. Här vilar över sex tusen allierade soldater från Andra världskriget på stadens krigskyrkogård. Det är den största av de tre krigskyrkogårdar som finns i landet och som minner om en brutal tid.

Bago, tidigare Pegu, var huvudstad i Mon-riket på 1400-talet. Staden har många legender att berätta. Kanske hör du en av dem när vi besöker Shwethalyaungbuddhan, som med sin längd på 55 meter och höjd på 16 meter är en av de största buddhastatyerna i världen. 

Vi äter lunch på en restaurang i Bago. Därefter får vi också ta del av både kunskap kring och produktion av vackra vävnader. [F-L]

Dag 4 - Scenisk resa till Hpa An
Vi tar en morgonpromenad vid Bagos marknad innan vi sätter oss i bussen och reser ca fyra timmar till Hpa An. Längs vägen gör vi ett intressant besök vid Kaw Gun-grottan som också kallas Tio tusen Buddha-grottan. I grottan finns inskriptioner på monspråket, och en av dessa inskriptioner anses så antik att ingen har lyckats tyda den.  

Hpa An är en charmig liten stad. Vid sjön ståtar Kyauk Kalat, en pagod byggd på en naturlig klippa. Det är dock Zwe Kabin-berget som är det självklara landmärket i Karenstaten och berget är synligt på långt håll. Det är svårt att inte förundras av bergsformationerna i denna del av Myanmar. Vi äter en enklare middag här och du får själv också tid att spatsera runt i charmiga, lilla Hpa An. [F-L-M]

Dag 5 - Thanlwinfloden och Kiplings historia
På förmiddagen gör vi en båttur på Thanlwinfloden. Det lokala livet vid floden fascinerar och under färden besöker vi en bonde som välkomnar oss till sin gård.

Tillbaka på fastlandet fortsätter vi med buss genom det vackra rislandskapet till U-Nar Outs sagolika kloster, byggt i en blandning av mon-stil med spiror som påminner om det gamla palatset i Mandalay. U-Nar Out var en framgångsrik köpman som handlade med ris. Han omnämns i alla burmesiska skolböcker, eftersom han vågade ta upp konkurrensen med den mäktiga brittiska Irrawaddy-flottan. Han erbjöd lokalbefolkningen rimliga priser för flodtransporter och investerade en god del av sin förmögenhet i denna verksamhet, liksom i klostret vars glasmosaik glittrar i solskenet. 

Vi når Moulmein, huvudstaden i Mon-staten. Trots att det är Myanmars tredje största stad har den kvar charmen av en stilla fiskeby. Längs Strand Road ligger de koloniala byggnaderna med sina fina fasader vända ut mot floden. Ute i floden ligger ön Schampoo, till vilken vi gör en kortare båttur. Under eftermiddagen beger vi oss mot bergen strax utanför staden. Här ligger dess stolthet, Kyaik Thanlan-pagoden från 875 e Kr. I den 40 meter höga pagoden förvaras Tripitaka-manuskripten och ett hårstrå från Buddha. Från höjderna får du en panoramavy över staden och hamnen och det sägs att det var här som Rudyard Kipling skrev sin kända dikt, Mandalay.

Efter en fin dag i vackra omgivningar ser du Moulmeins bästa solnedgång från U Zina Pagoden. [F-L]

Dag 6 - Stadsrundtur i Moulmein
Vi börjar dagen med att flanera vid färgrika Zeigyi, den centrala marknaden, och ser staden vakna. Vi fortsätter med en stadsrundtur i Moulmein. Här finns, förutom pagoder, även en katedral och Judsonkyrkan. Den sistnämnda byggdes på 1820-talet av Dr Judson, den man som översatte bibeln till burmesiska.

På eftermiddagen åker vi till utkanten av staden och ser Win Sein Taw Ya, en 180 meter lång liggande buddhastaty. Den största liggande Buddhan i världen. [F]

Dag 7 - Vandring till Golden Rock
Efter frukost lämnar vi Moulmein. I Kyaikthiyo byter vi från buss till en öppen truck som tar oss så långt terrängen tillåter. Du har med dig en egen liten ryggsäck inför övernattningen vid Golden Rock och vi fortsätter till fots i drygt en timme. Vandringen går uppför på en anlagd väg med vacker utsikt över landskapet. Om du, mot förmodan, inte vill vandra själv kan du (på egen bekostnad) hyra fyra bärare som tar dig i en specialbyggd stol hela vägen upp till Golden Rock.

Den gyllene klippan är en stor, naturligt rund klippformation som balanserar uppe på berget. Hela klippan är täckt med bladguld. Det ser ut som om klippblocket skulle kunna rulla ner vilken sekund som helst och nästan alla burmeser på besök här puttar på den. Den ligger dock orubbligt kvar. Pagoden bredvid sägs också innehålla ett av Buddhas hårstrån och människor vallfärdar hit från hela Burma för att visa sin respekt inför Buddha. När solen sakta sänker sig är stämningen hög vid Golden Rock. [F-L]

Dag 8 - Åter mot Yangon
Idag påbörjar vi färden tillbaka till Yangon. Eftermiddagen och kvällen i Yangon tillbringar du efter egna önskemål. Kanske är det läge för en drink på det fashionabla och legendariska The Strand Hotel. [F-L]

Dag 9 - Flygresa till Ngapali Beach
Efter frukost lämnar du storstaden och flyger en knapp timme till Thandwe för några sköna, avkopplande dagar vid havet.

På den här stranden i Ngapali behöver man inte trängas. Lokalbefolkningens kunskap i engelska är begränsad, men det tar de igen med en enorm gästvänlighet och stora leenden. [F]

Dag 10 - Beach-safari till Maung Shwe Lay
Maung Shwe Lay är en traditionell fiskeby som fortfarande livnär sig på vad havet ger. Här upplever vi deras vardag. Tillsammans med en lokal guide får vi möjlighet att lära känna byn, dess invånare och även komma hem till en familj och äta en god lunch.

Under eftermiddagen har du möjlighet att antingen utforska byn lite till eller njuta av den vita stranden och havet här i St Andrews-bukten. Vår färd tillbaka till hotellet går med båt längs kusten. Med vårt besök i byn stödjer vi deras bibliotek. Läs vidare här om Maung Shwe Lay Library-projektet och hur du själv kan bidra. [F-L]

Dag 11 - Sol- och baddag i Ngapali Beach
Njut sol och bad vid den långa, härliga stranden. Ngapali är en perfekt plats för att koppla av och ladda batterierna. Läs en bra bok, prova en massage eller hyr en cykel. [F]

Dag 12 - Åter till Yangon, Bangkok och Skandinavien
På morgonen är det dags för återresan till Yangon och flygplatsen för att påbörja din resa hem. Precis som på vägen hit går hemresan via Bangkok där du byter flyg. [F-Mat på flyget]

Dag 13 - Hemkomst
Ditt flyg från Bangkoks flygplats Suvarnabhumi går strax efter midnatt och du landar hemma i Skandinavien senare på morgonen. 

Vi hoppas att vi väckt ditt intresse för Myanmar/Burma och dess framtid.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 7 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Resan till Myanmar/Burma börjar.

Dag 2

Flyg Bangkok – Yangon (Rangoon). Stadsrundtur i Yangon. Flygmåltider, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Yangon.

Dag 3

Yangon (Rangoon) – Bago, 80 km. Frukost och lunch ingår. Tågresa i Yangon och stadsrundtur i Bago. En övernattning på hotell i Bago.

Dag 4

Bago – Hpa-An. Besök i byn Kadoe Kawnat och vid Zwe Kabin-berget. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Hpa An.

Dag 5

Hpa An – Moulmein, 60 km. Båttur och besök i Kiplings pagod i Moulmein. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Moulmein.

Dag 6

Stadsrundtur i Moulmein. Frukost ingår.

Dag 7

Moulmein – Kyaikthiyo, 150 km. Vandring cirka en timme till Golden Rock. Frukost och lunch ingår. En övernattning på enkelt hotell i Kyaihthiyo/Golden Rock.

Dag 8

Kyaikthiyo – Yangon, 210 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Yangon.

Dag 9

Flygresa Yangon – Thandwe/Ngapali Beach. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell på Ngapali Beach.

Dag 10

Utflykt till fiskebyn Maung Shwe Lay, strandliv och båttur. Frukost och lunch ingår.

Dag 11

Sol- och baddag. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 12

Flygresa Ngapali – Yangon – Bangkok. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 13

Flyg Bangkok – Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Burma/Myanmar

Folkmängd 49,6 miljoner Landets yta 678 500 km² Valuta Kyat Religion Buddism 89,2 %, kristendom 5,0 %, islam 3,8 %. Animism och andetro är vitt spritt Språk Burmanska (officiellt språk). Olika folkgrupper har sina egna språk.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Yangon t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges. Lokal avreseskatt om ca 10 USD ingår.

Observera
Reserekommendationer och säkerhetspolitisk information:
UD:s reseinformation Myanmar/Burma
Utrikespolitiska Institutet

Under årtionden har Burma varit ett mer eller mindre slutet land, under hårt politiskt förtryck från militärregimen. Burma är fortfarande är belagt med handelshinder från väst. Däremot uppmanas inte till längre svenskarna till någon bojkott av resor dit. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som tidigare uppmanat människor att inte åka till Burma, har ändrat ståndpunkt. Nu välkomnar hon turister till landet.

Resan präglas av småskalighet och respekt för lokalbefolkningen. Bland annat är allt boende förlagt till privatägda hotell.

Det är i de flesta länder förbjudet att fotografera soldater och militäranläggningar - I Burma vill vi påpeka att detta förbud är mycket viktigt att efterleva.

Valuta
Kyat (MMK).

Vi rekommenderar att du tar med dig US-dollar. Observera att endast kontanter och nya, ovikta sedlar kan användas i Burma. För bättre växelkurs, ta med dollarsedlar av högre valör. Det går att växla på plats i landet. Följ reseledarens rekommendationer efter ankomst.

Det finns ett fåtal uttagsautomater, men de är inte tillförlitliga. Bank- och kreditkort accepteras sällan eller aldrig.

På hotellen betalar man i US-dollar eller kyats. En middagsbuffé på hotell kostar mellan 15-30 US-dollar och en drink mellan 5-10 US-dollar. Observera att på vissa platser föredras den lokala valutan, kyat.

Läs mer under Valutaväxling

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår viss gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

From 2018 är dricks är inte inkluderat i denna resa. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 50 USD till chaufförer, restaurangpersonal, bagagebärare och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel
Vid tempelbesök krävs att man tar av sig skorna samt strumpor och går barfota inne i området. Ta därför gärna med ett par sandaler som är lätta att ta av och på. Vid tempelbesök ska man också komma ihåg att kvinnor måste täcka axlar och knän. Vi rekommenderar även män att vid dessa besök ha piké eller skjorta istället för vanlig t-shirt.

I bergen, vid Golden Rock och vid Inlesjön är det kyligt om kvällarna. En varm tröja eller jacka, alternativt varm tröja och vindjacka.

En del båtfärder och flygresor kan uppfattas som lite bullriga. Hotellet vid Inle Lake har ett centralt läge i byn, och ljud från omgivningen kan upplevas som störande. Därför kan det vara bra att du tar med dig ett par öronproppar.

Landsnummer
Burmas landsnummer är +95.

Internationella mobilabonnemang fungerar inte i Burma och att ringa från hotellen är extremt dyrt (ca 70 kronor i minuten).

Internet finns att tillgå och tillgången blir bättre och bättre, men det är långsamt.

Övrigt
Din TEMA-reseledare berättar och visar dig sådant som du inte visste, men det är också intressant att förkovra sig innan avresa. Här är några intressanta boktips om landet:

Burma: en resa i diktaturens skugga - Jesper Bengtsson
Här skildrar författaren med stor sakkunskap och erfarenhet från egna resor kolonialism, krig, droger och despotism, men även hopp och personligt mod.

The Voice of Hope - Alan Clements
En dialog med Aung San Suu Kyi som visar hennes humor, vältalighet och vishet, samt förklarar varför hon har blivit en förebild världen över.

Finding George Orwell in Burma - Emma Larkin

Mycket intressanta resa i George Orwells fotspår där författarinnan gör kopplingar mellan dagens Burma och Orwells klassiker som Djurfarmen och 1984.

The River of Lost Footsteeps: A Personal History of Burma - Thant Myint-U
En personlig beskrivning av Burmas historia och traditioner, samt landets framtidsutsikter under en förtryckande regim. Författaren är född i USA av burmesiska föräldrar och har under flera perioder varit anställd av FN.

Ett flertal artiklar finns även publicerade och i följande artikel kan du läsa mer om Aung San Suu Kyi:
Burma opposition leader Suu Kyi: Tourism might help

Observera

I Burma är hotellstandarden generellt något lägre än vad vi är vana vid. Golden Rock i Kyaikhtiyo har ett bra läge, men boendestandarden är spartansk.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose