Tel Aviv med kibbutzboendeoch Israeliska skatter

Följ med på en rundresa i Israel. En färd genom tiden i det historiska landet. Vi besöker Jerusalem, Döda havet, Galileen och Masada.

I Tel Aviv, en av Mellanösterns mest intressanta städer, får du uppleva stadens myllrande gränder och basarer, fyllda av folkliv och orientalisk atmosfär. I kulturstaden Jerusalem ser vi välbevarade byggnader från Kristi liv och i Genosa flyttas vi tillbaka till 70-talets kibbutzvåg. Vi besöker också kung Herodes klippfästning Massada, gör en vinprovning i övre Galliléen och flyter som korkar i Döda havet.

RESFAKTA

Länder: Israel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Kibbutzboende
 • Kung Herodes klippfästning Masada
 • Den heliga gravens kyrka i Jerusalem
 • Vinprovning i övre Galliléen
 • Stadsvandring i Tel Avivs vita stad

Dagsprogram
feb-okt 2017

Dag 1 - Ankomst till Tel Aviv
Efter en kort transfer från Tel Avivs flygplats Ben Gurion når du hotellet som ligger i hjärtat av Tel Aviv. Staden som grundades 1909, är landets näst största stad. Om du önskar kan du ta en promenad längs Tel Avivs strand om kvällen. Vistelsen inleds med tre hotellnätter här.

Dag 2 - Jerusalem och Betlehem
Rundresans första dag börjar med ett besök vid Olivberget. Idag är berget en del av Jerusalem och stadsdelen har fått sitt namn av den rika förekomsten av olivträd. Berget nämns ofta i Bibeln som platsen för olika händelser. Vid foten av berget låg Getsemane, den olivträdgård där Jesus enligt Nya Testamentet togs till fånga inför sin korsfästelse. Det var längs sluttningen ner från Olivberget och in i staden som han en vecka tidigare hyllats som en kung när han kom ridande på en åsna. 

En annan betydelsefull och värdefull plats är Sion, här i en historisk byggnad från korsfararnas tid ligger både Kung Davids Grav och nattvardssalen, platsen för Jesus sista måltid med lärjungarna enligt en kristen tradition. 

Vi vandrar också i de gamla judiska kvarteren och får lära känna Judendomen. Vi ser platser och upplever miljöer ur Bibelns historia och värld. Vi insuper dofter och trängs med folk på gator som Via Dolorosa och Via Golgata. 

Ett annat besök som länge stannar kvar i ens minne är besöket vid västra muren eller klagomuren som den också kallas. Speciellt intressant kan det vara att besöka detta område då de judiska pojkarna kallas fram för att läsa ett avsnitt ur den heliga boken på hebreiska. 

Avslutningsvis besöker vi Födelsekyrkan i Betlehem var renovering snart är färdig. Kyrkan skrevs in på Unescos världsarvslista 2012. 

Dag 3 – Jaffa och den vita staden 
Under dagens rundtur i Tel Aviv förstår du snabbt varför staden är så välbesökt. Här finns vackra stränder, parker och grönområden, modern arkitektur och en internationell livsstil. 

Vi börjar med ett besök i den historiska hamnstaden Jaffa, idag en stadsdel i det moderna Tel Aviv. 

Till fots vandrar vi genom den så kallade vita staden, en samling av 4 000 modernistiska byggnader i Bauhaus uppförda från 1930-talet av tyska judiska arkitekter. Den vita staden utnämndes år 2003 till ett världsarv av Unesco.  

I marknadskvarteret Karmel hittar vi allt från billig elektronik till
t-tröjor och populärkonst. I marknadens närhet går vi genom Nahalat Benyamins gata, här säljer israeliska konstnärer sina konstverk. Tel Avivs största utomhusmarknad är fascinerande. Säljarna hojtar dagarna igenom om sina senaste erbjudanden på färsk frukt och fruktjuicer. Borden dignar under enorma mängder av kakor och sötsaker. I samband vårt besök här provsmakar vi några av godbitarna och får en lättare lunch. 

Eftermiddagen ledig. Om kvällen träffas vi igen för middag.

Dag 4 – Caesarea, Karmelberget och kibbutzboende
I Caesarea Maritima hade den romerska prokuratorn sitt säte. Här finns rester av de mäktiga byggnadsverk från Herodes den stora som här byggde en betydande hamnstad, en amfiteater och en akvedukt. 

Det iögonfallande Karmelberget har fått sitt namn av det hebreiska ordet för fruktträdgård. Under 1200-talet bildade en grupp eremiter kloster här och antog som karmelitorden en gemensam regel. Från klostrets terrass får vi en magnifik utsikt över Galileen. På berget bor även druser. Dessa är en mindre, religiös definierad etnisk grupp som talar arabiska men som inte är muslimer. Hos druserna får vi möjlighet att köpa oss en god och hemlagad lunch. 

Vi fortsätter till Nasaret, den by i Galileen där Jesus växte upp och där hans mor Maria bodde tillsammans med sin man Josef. I Nasaret finns den berömda Bebådelsekyrkan, platsen där Maria enligt Bibeln fick veta att hon skulle bli mor till Jesus. 

Vi avslutar dagen och kör mot Genesarets sjö och vår kibbutz. Ordet kibbutz är också hebreiska och betyder samling. Ordet syftar som oftast på ett israeliskt kollektivt samhälle. Även om andra länder har haft kommunala organisationer har få frivilliga kollektiv. Vi sover en natt på kibbutzen. 

Dag 5 – Israels vackra natur
Efter en intressant och lärorik rundvandring på kibbutzen, där vi bland annat får lära oss lite om deras traditioner och arbetsliv besöker vi nära Galiléernas sjö en 2000 årig båt, som användes av fiskemän under Jesu tid. 

Vår bussfärd tar oss vidare till Kapernaum, kristendomens vagga, där Jesus och hans lärjungar bodde. Till fots tar vi oss på vackra vägar, samtidigt som vi lär känna några av världens viktigaste och historiska platser. 

I Gamla naturreservat gör vi en 3 km naturvandring för att njuta av natur och frisk härlig luft. På lämplig plats dukar vi här upp en smakfull picknick med läckra råvaror och färska delikatesser. 

I det Övre Galiléen gör vi en vinprovning. Israel har vin som producerats sedan långt före Jesu tid. Den moderna vinindustrin tog fart då familjen Rotschild etablerade en vingård här på 1800-talet. 

Israel är det ledande landet i världen när det gäller att steg för steg tränga undan öknen till förmån för ett grönt och inbjudande landskap, där människor och djur kan trivas och uppnå ett välbefinnande. Här avslutar vi dagen med att plantera varsitt träd och reser sedan tillbaka till Tel Aviv för de tre återstående nätterna. 

Dag 6 – Ledig dag i Tel Aviv
Idag har du hela dagen ledig för avkoppling eller att själv utforska mer av staden Tel Aviv eller de närliggande områdena. Kanske lockas du av några timmar på stranden, besöka ett museum, cykla, shopping eller ta tåget till Haifa? Reseledaren kan ge dig massor av bra tips och råd. 

Dag 7 – Döda havet, Qumran och Masadaklippan
Dagens första besök gör vi vid Qumran, en ruin vid en platå 10 km från Döda havets nordvästra strand. Det var här som de så kallade Dödahavsrullarna hittades i grottorna i ökenklipporna. 

Döda havet ligger 400 meter under havsytans nivå. Vi reser här genom ett kargt och samtidigt storslaget ökenlandskap som både är vackert och omväxlande. Här kan vi garantera en annorlunda upplevelse. När vi badar i det salta, hälsosamma vattnet flyter vi som en kork. 

Kung Herodes klippfästning Masada är en annan slags upplevelse. Platsens gripande historia berättar om modet hos klippans försvarare och deras strid mot de erövrande romarna. År 2001 upptogs Masada på Unescos lista över världsarv. Vi åker linbana upp och ner. Vi äter en avskedsmiddag med god och autentisk mat på en mysig lokal plats innan vi återvänder till Tel Aviv och rundresans sista natt. 

Dag 8 – Hemresa
Det har blivit dags att ta farväl av Israel för den här gången. Under eftermiddagen reser du hem till Skandinavien. Vi hälsar dig välkommen tillbaka till TEMAs värld och vi hoppas att länderna i denna region redan frestar med ett nytt besök.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Tel Aviv ToR
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar

• 3 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tel Aviv. Transfer till hotell. Buss 25 km. Tre övernattningar i Tel Aviv. Inga måltider ingår.

Dag 2
Tel Aviv – Jerusalem –Tel Aviv, buss 150 km. Sightseeing med buss och till fots i Jerusalem. Besök i Betlehem. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Halvdags stadsrundtur i Tel Aviv, 20 km. Besök i Jaffa och Tel Aviv. Rundtur med buss och till fots. Ledig eftermiddag. Frukost, lätt lunch och middag ingår.

Dag 4
Tel Aviv – Nasaret – Ginosar. Buss 120 km. Besök vid Caesarea, Karmelberget och Nasaret. Frukost och middag ingår. En övernattning på kibbutz.

Dag 5
Buss Ginosar - Kapernaum - Gamla - Lavi - Tel Aviv, ca 120 km. Frukost och picknick lunch ingår. Naturvandring 3 km. Vinprovning. Tre hotellnätter i Tel Aviv.

Dag 6
Ledig dag i Tel Aviv. Frukost ingår.

Dag 7
Buss Tel Aviv – Qumran - Döda havet - Masada – Tel Aviv. Besök vid Qumran och Masadaklippan. Bad i Döda havet. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Jerusalem – Tel Avivs flygplats. Buss 40 km. Frukost ingår.

Israel

Folkmängd 8 miljoner (uppskattad mängd okt 2013) Landets yta 20 770 km² Valuta New Israeli Shekel (NIS eller ILS) Språk Hebreiska, arabiska Religion Judendom, islam, kristendom

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Tel Aviv t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:

Israeli Shekel (ILS).

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel
Under dagarna rör du dig i bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag i mellersta och norra Israel. Tag med regnkläder av lättpackad typ. En badhandduk och strandskor för besök vid Döda havet är praktiskt att ha med.


Observera

De flesta butiker är stängda under Israels vilodag, Shabbat, som infaller på fredag till lördag kväll. På söndagarna har butikerna öppet.


Övrigt:

Avresetransfer
Transporten till flygplatsen på hemresedagen kan ske med buss eller taxi, beroende på tidspunkt och antalet deltagare till de olika flygen. Reseledaren finns med i den transporten där de flesta deltagare sitter.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-10-22 8 dagar Tel Aviv med kibbutzboende Stockholm 16405 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-10-22 8 dagar Tel Aviv med kibbutzboende Köpenhamn 16405 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose