Hokkaidomed Tokyo och Sapporo

Temaresors nya japanresa går till norra Japan och till den vackra ön Hokkaido. Vi reser med snabbtåg från Tokyo genom Honshu med flera stopp, och fortsätter sedan under Stilla Havet i världens näst längsta tågtunnel.

På Temaresors nya rundresa till Japan reser vi till de norra delarna av landet. Förutom Tokyo får vi se ett mindre känt Japan med städer som Aizu, Hokadate, Noboribetsu och Sapporo. Vi fascineras av sumobrottning, samuraikultur, spännande mat och dryck. Vi reser med snabbtåg genom norra Honshu och får uppleva världens näst längsta tågtunnel 100 meter under havsbotten innan vi anländer till det vackra Hokkaido.

RESFAKTA

Länder: Japan

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 15-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadsturen i Tokyo
 • Samuraistaden Aizu
 • Tågresa under havet
 • Onuma Nationalpark
 • Stadsturen i Sapporo

Dagsprogram
Maj - okt

Dag 1 - Avresa till Tokyo
Dags för avresa till Japan! Du flyger via Helsingfors med Finnair direkt in till Tokyo och Narita International Airport, där reseledare och buss väntar. Ankomst följande dag.

Dag 2 - Ankomst till Huvudstaden
Ankomst till Tokyo. Om ankomsten är tidig passar vi på att göra en kortare stadstur, eftersom våra hotellrum är klara först ca 15:30. Vi inleder med Meiji Jingu, uppförd till minne av kejsar Meji (1867-1912). Denne anses i högsta grad ha bidragit till Japans förvandling från ett slutet feodalt samhälle till en modern nation. Helgedomen ligger i ett vackert skogsklätt parkområde i centrala Tokyo. Sedan besöker vi observatoriet i Kenzo Tanges futuristiska stadshus. Byggnaden har liknats vid en blandning av en gotisk katedral och ett datachip, som lär ha inspirerat  regissören Ridley Scott till filmer som 'Black Rain' och 'Bladerunner'. Vid klart väder har du en fantastisk utsikt över Tokyos Manhattan härifrån.

Efter incheckningen på hotellet är du ledig fram till välkomstmiddagen. Din reseledare tipsar dig om du vill passa att göra något på egen hand fram till dess.

Dag 3 - Stadstur med lunch och sumobrottning
Tokyo är en gigantisk storstad med många ansikten. Myllrande människoströmmar på väg till och från sina arbetsplatser; motorvägar i flera våningar, men också stora parker där en gammal helgedom kan dölja sig i tystnaden under trädens täta lövverk.
I Asakusa finns något av det gamla Edos själ. Asakusa var tidigare nöjesområdet nummer ett med sina kabukiteatrar och geishahus. Några av områdets höjdpunter är Kannon-templet med sin fem våningar höga pagod och Nakamisearkaden med butiker som säljer allt från kimonos till riskakor.
På Edo-Tokyomuseet lär vi oss mer om Tokyos spännande historia. Lunchen äter vi på en lokal och populär restaurang med sumobrottning. Härifrån lär vi inte gå hungriga, eftersom vi blir serverade en s k sumobrottargryta.
Efter lunchen åker vi förbi det Kejserliga palatset, omgivet av mäktiga vallgravar. Här bor kejsar Akihito och hans hustru Michiko.
Kvällen ledig för vila eller egna aktiviteter.

Dag 4 - Snabbtåg och samuraier
Idag lämnar vi huvudstaden för att fortsätta äventyret längre norrut men fortfarande på huvudön Honshu. Inför avresan packar du ett handbagage för det du behöver för en och en halv dag och för en övernattning. Resten av bagaget, de stora väskorna,  får en egen transport till hotellet i Hakodate, där vi övernattar Dag 5. På snabbtågen är möjligheten att ta med bagage begränsat – dessutom mycket opraktiskt och besvärligt att släpa på under tågresorna. Nu slipper vi detta. Våra tunga väskor, får en egen transport till vårt hotell i Hakodate.
Efter en kort transfer kommer vi fram till tågstationen varifrån vi ska resa med shinkhansen, det japanska snabbtåget. Framme i Koriyama väntar buss och en resa på ca 1,5 tim till samuraistaden Aizu Wakamatsu som är en mindre stad med ca 125 000 invånare. Staden är känd för den vackra naturen med Bandaiberget och Inawashirosjön men framför allt för sin samuraikultur. Människorna härifrån har ett gott rykte om att vara ärliga och pålitliga och starkt traditionsbundna, mer än på många andra platser i Japan.
Lunchen som ingår idag är en lokal specialitet, wanko soba, en variant av nudlar. Sushi är knappast husmanskost i Japan vilket många tror. Om något skulle kallas för husmanskost så är det just nudlar. De serveras ofta till frukost, lunch och middag i olika skepnader, tjocka eller tunna, ibland i heta buljonger, men också  kalla med dippsåser, utan eller med tillbehör,  kött, fisk, skaldjur och grönsaker. De kan vara gjorda av vete eller bovete och namnen varierar efter typ: ramen, udon, yakisoba, soba, somen.  Den första Michelinklassade nudelrestaurangen i världen öppnade för inte så länge sedan i Tokyo. I dag provar vi bovetenudlar, soba.
Vi besöker den mäktiga slottsfästningen Tsurugajyo och ett samuraihem. Vi hinner också med ett lokalt sakebryggeri innan vi reser tillbaka till Koriyama, varifrån vi fortsätter med shinkhansen till staden Morioka längre norrut.
Morioka, med ca 300 000 invånare,  ligger vid sammanflödet av tre floder.
Morioka är belägen vid sammanflödet av de tre floderna Kitakami, Shizukuishi och Nakatsu
Kvällen ledig för egna strövtåg.

Dag 5 - Tågtunnel under Stilla Havet
Från hotellet är det kort promenad till tågstationen. Vi reser vidare norrut till kuststaden Aomori, som är lika stor som Morioka. Varje år i augusti håller man en stor festival, Nebuta Matsuri, här vars parader, musik och dans är vida känt runt om i Japan. Vi besöker Nebutamuseet som är tillägnad just denna Festival. Vi får också ta del av en shamisenkonsert. Shamisen är ett traditionellt stränginstrument med 3 strängar.
Efter lunchen väntar en spännande tågresa under havet genom världens näst längsta tågtunnel, Seikantunneln. Av den dryga 53 km långa tunneln ligger 23,3 km under havet – 100 m under havsbotten. Tunneln planerades och byggdes mellan 1946 och 1988, då den öppnades för tågtrafik. 26/3 2016 invigdes snabbtåget shinkhansen som nu förbinder du två stora öarna Honshu och Hoikkado. 
Under eftermiddagen anländer vi till Hakodate, Hokkaidos tredje största stad. Innan vi kommer till hotellet besöker vi det mäktiga försvarsfortet Goryokaku, byggt i form av en femuddig stjärna. Byggnaden stod klar i mitten av 1800-talet och är en udda byggnad i Japan, eftersom den är inspirerad av fransk militärarkitektur.
På kvällen tar vi linbanan upp till Mount Hakodate. Härifrån har vi en fantastisk panoramautsikt över staden.
Resten av kvällen ledig.

Dag 6 - Morgonmarknad och Onuma Nationalpark
Vårt första besök idag blir Hakodates Morgonmarknad, som är ren skönhet för ögat! Havets frukter och fiskar i alla dess former, men också frukt och grönsaker. Japanernas enormt rika matkultur får här en mycket god representant.
Strax utanför Hakodate ligger Nationalparken Onuma, som anses vara en av Japans vackraste naturparker med sina små broförbundna öar. Landskapet bildades i förhistorisk tid efter ett enormt utbrott av vulkanen Komagatake, som fortfarande är aktiv och vars blåaktiga skepnad dominerar landskapet.
Vårt mål i dag är Noboribetsu, känd för sina hälsobad, heta källor och gejsrar.
Innan vi checkar in på vårt hotell som för övrigt har härbärgerat kejsarparet besöker vi en populär historisk temapark, Jidaimura, med fokus på den s k edoperioden (1603 – 1868). Här har man byggt upp ett litet samhälle med ”autentiska” gator och byggnader.
På kvällen väntar en lite annorlunda middag.

Dag 7 - Ainufolket och vulkansjö
Sapporo är Hokkaidos huvudstad och dagens etappmål. På vägen dit väntar ett fullspäckat program med Djävulsdalen, Toyasjön och Ainumuseet.
De japanska öarna har många aktiva vulkaner och Djävulsdalen, Jigokudani, är en stor krater med diameter på 450 m där vi blir påminda om den vulkaniska aktiviteten. Här ryker det, bubblar och stinker som vore porten till helvetet just här.
Lake Toya är en del av Nationalparken med samma namn och ett av Japans vackraste landskap. 2008 höll japanerna G8-mötet här på ett av lyxhotellen i området. Vi njuter av vyerna från en utkikspunkt med sjön och öarna nedanför.
Ainu är ett minoritetsfolk som tidigare befolkade stora delar av Hokkaido och som ibland benämns som Japans ursprungsbefolkning. Man räknar med att det idag finns cirka 20 000 ättlingar kvar. Språket är så gott som utdött. Ett fåtal talar språket och en del yngre ättlingar försöker att lära sig. Det lär inte finnas mer än drygt 50 personer som talar det. Men minnet och historierna finns kvar och på Ainomuseet lär vi oss lite mera om detta folkslag, som också lever i Kamchatka på den ryska ön Sachalin norr om Hokkaido.

Sen eftermiddag anländer vi till Sapporo och vårt hotell där vi stannar de närmaste 3 nätterna.

Dag 8 - Olympisk stad med egen nudelsoppa
Idag packar vi om väskorna. Våra stora väskor skickas till hotellet i Tokyo, där vi bor sista natten (Dag 10), innan vi reser hem. Tågresan tillbaka till huvudstaden gör vi med snabbtåget, Shinkansen. Eftersom det inte går att ha med sig stora tyngre väskor på tåget, packar vi handbagage för två dagar – gärna i en lättare bag som du kommer att ha med dig på tågresan. Din reseledare ger mer information.

Sapporo är en relativt ung stad, som grundades under 1800-talets andra hälft. Tidigare hade Hokkaido styrts från Hakodate. Klimatet påminner om det vi har i Skandinavien. 1972 fick man de Olympiska Vinterspelen hit och det var väl egentligen då som man först kunde sätta platsen på en karta. Idag är Sapporo Japans femte största stad med en folkmängd på knappt tre miljoner invånare.
Under dagens heldagsutflykt i Sapporo bekantar vi oss med denna spännande stad vi besöker bl a stadens stolthet, Odoriparken och Aka-Renga, det röda tegelpalatset, som tjänat som provinsregeringens huvudsäte. Men vi inleder på stadens stora saluhall som även denna är en fröjd för alla sinnen. Skaldjur och fisk i mängder och japanernas förmåga att skapa oemotståndliga uppläggningar.
Mitt i sjömanskvarteren Suskino på några smala gator, ligger några av stadens mest kända nudelrestauranger. Hit vallfärdar nudelentusiaster – inte bara från Japan utan från hela världen för att äta ramen nudelsoppa, som är specialitet härifrån. På egen hand får du möjlighet att inta ta din lunch här.

Dag 9 - Sillmiljonärer och whisky i världsklass
Otaru är ett mindre fiskesamhälle som blivit ett populärt utflyktsmål strax utanför Sapporo. Från sent 1700-tal och fram till i mitten av av 1900-talet var Otaru en framgångsrik handels- och fiskehamn. Det var också härifrån man lade den första järnvägen på Hokkaido. Otagu Unga hamnkanalen, är idag ett attraktivt kultur- och nöjeskvarter som lockar besökare från när och fjärran med sina museer, hantverksbodar, restauranger och affärer inhysta i de fint restaurerade gamla lagerbyggnaderna.  Strax utanför centrum ligger, Nishin Goten, ett s k sillpalats. Enorma förmögenheter skapades från sillfisket, som pågick fram till 1950-talet då beståndet hade börjat kollapsa. Sillpalatset som vi besöker är museum över sillfisket och människorna som levde på det. Märk väl att majoriteten av sillen användes till att framställa gödsel för jordbruket.
Made in Japan har inte alltid förknippats med hög kvalitet. Idag är det som bekant annorlunda med den saken. Den japanska kulturen har en perfektionistisk drivkraft och det gäller det mesta som produceras i detta land. Det gäller också japansk whisky som bland kännare är bland de bästa i världen och toppar flera listor över världens bästa. Möjlighet finns till ett besök på Nikka Destilleri, som är en av landets mest kända producenter. Det är inte alltid möjligt att få besöka destilleriet, men vi gör ett försök.
Före återresan till Sapporo får du ledig tid till egna strövtåg i centrum av denna lilla trevliga stad.

Efter ankomsten till hotellet i Sapporo får du lite ledig tid fram till avskedmiddagen som vi äter på en lokal restaurang på gångavstånd.

Dag 10 - Shikotsukosön och Shinkansen
Idag lämnar vi Sapporo och ön Hokkaido, men vi inleder dagen med en halvdagsutflykt till den vackra Shikotsukosjön, innan vi tar oss till tågstationen Shin-Hokodate-Hokuto. Här tar vi plats på superexpreståget shinkansen för resan tillbaka till Tokyo,  som tar ca 4,5 tim. Framme i Tokyo väntar buss för transfern till hotellet.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 11 - Hemresa
Avresa från Tokyo till Skandinavien via Helsingfors. Du anländer Skandinavien under sen eftermiddag eller tidig kväll.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Flygmåltider ingår
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 7 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg fr 5223:-

RESFAKTA

DAG 1
Skandinavien – Tokyo. Avresa till Japan. Måltider under flygresan ingår.

DAG 2
Ankomst Tokyo. Transfer till hotellet. Frukost på flyget och välkomstmiddag ingår. Två övernattningar på hotell i Tokyo.

DAG 3
Heldagstur i Tokyo med sumobrottning. Frukost och lunch med sumobrottning ingår.

DAG 4
Tokyo – Koriyama – Aizu-Wakamatsu – Morioka. Stadstur i Aizu. Buss och tågresa med JR Super Express. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Morioka.

DAG 5
Morioka – Aomori – Hokkaido, Hakodate. Stadstur i Aomori och kvällstur i Hakodate. Frukost och lunchlåda ingår. En övernattning på hotell i Hakodate.

DAG 6
Hakodate – Onumaparken – Noboribetsu. Besök på Morgonmarknaden i Hakodate. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Noboribetsu.

DAG 7
Noboribetsu – Sapporo, med bl a Djävulsdalen, Toyasjön och Ainumuseet. 180 km. Frukost och lunch ingår. Tre nätter på hotell i Sapporo.

DAG 8
Heldagsutflykt i Sapporo med bl a Centralmarknaden, Regeringspalatset, Odoriparken och Kanuki-Kojis underjordiska shoppingcentrum. Frukost ingår.

DAG 9
Utflykt till Otaru med Whisky Destilleri. Frukost, lunch och middag ingår.

DAG 10
Snabbtåg till Tokyo. Transfer till hotellet. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Tokyo.

DAG 11
Tokyo – Skandinavien. Transfer och flygresa. Ankomst Skandinavien. Frukost och flygmat ingår.

Japan

Folkmängd 128 085 000 Landets yta 377 835 km² Valuta Yen Religion 54% är shintoister, 40% buddhister, 0,7% kristna och 4,7% uppger andra trostillhörigheter, exempelvis shamanism. (officiella siffror) Språk Japanska Statsskick Konstitutionell monarki Kejsare: Akihito Premiärminister: Shinzo Abe

Mer om resan

I grundpriset ingår:

Flygresa Skandinavien–Tokyo, inrikesflyg, buss och tågresor i Japan enligt programmet, del i dubbelrum, måltider enligt program, inträden och utflykter om inget annat anges samt TEMA-reseledare.

Vi har valt att lägga våra 3 avresor 2018 när naturen är som vackrast. Den första under våren med begynnande grönska och fruktträd i blom inte minst körsbärsträden; den andra mitt i sommaren som inte är olik vår egen skandinaviska sommar med all sin grönska och frodighet och en under den japanska hösten med en annan palett av färger som går i starka röda och gula nyanser – den årstid som japanerna själva älskar så mycket.

Hotellen:
Alternativa likvärdiga hotell förekommer på vissa avresor.

Valuta:

Yen (JPY).

Läs mer under Valutaväxling »

Betal- och kreditkort gäller på många platser men kan inte alltid tas för givet. Bankomater finns på 7/11 och Citibank för uttag. Vill du växla kontanter så fungerar US-dollar eller euro bäst.

Du betalar själv för måltidsdrycker (öl, vin, mineralvatten eller kanske sake) samt för de måltider som inte ingår enligt dagsprogrammet. Det finns alla möjligheter att inta dessa till låg kostnad på mindre restauranger, dit japanerna själva går.

Dricks är fortfarande ett relativt okänt begrepp. När du beräknar din valuta, så tänk även på att Japan är ett eldorado för den shoppingintresserade: kameror, elektronik, CD-skivor, klädesplagg, antikviteter, klockor, lackarbeten, dockor, pärlor, samurajsvärd, kimonos med mera.
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Klimatet varierar väsentligt från det snörika Hokkaido i norr till de sydliga delarnas närmast subtropiska väderleksförhållanden. Likaså innebär höjden över havet betydande temperaturskillnader. Det faller rikligt med nederbörd under en stor del av året.

Klädsel:
På sommaren och tidiga hösten gäller lätta och svala bomullskläder under res- och utflyktsdagarna. För de sena höstresorna kan en kappa eller rock vara bra att ha. Klimatet i norra Japan påminner om vårt eget.
Tag för säkerhets skull med ett ylleplagg för besök i bergstrakterna under vår och höst. Ta även med dig ett paraply eller ett lättare regnplagg.

Bagage

Observera:

OBS, det behövs platta stickkontaker samt adapter för 100 volt om batterier ska laddas. Trådlöst internet finns att tillgå på i stort sett alla hotell.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose