Mäktiga Mekongen resa i Laos, Kambodja och Thailand

Följ TEMA och Mekong på en resa i tre länder på fastland, floder, sjöar och hav. Upptäck djungeltempel och Angkor Wat, spana efter delfiner och njut sol-&-bad i Trats arkipelag.

Mekongfloden sträcker sig i 400 mil genom sex länder – från källan i Tibet till Sydkinesiska havet utanför Vietnam. Följ med TEMA på en resa bortom allfarvägarna, såväl på land som vatten. Du upplever Mekongs unika ekosystem och får en bild av flodens roll förr och nu. Längs den slingrande vattenleden besöker vi okända pärlor och världsarvet Angkor Wat. Som avslutning får du några vilodagar på den thailändska ön Koh Chang.

RESFAKTA

länder: Laos, Thailand, Kambodja

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Khmerernas rike med Angkor Wat
 • Khone, Sydostasiens mäktigaste vattenfall
 • Dagligt liv längs Mekong i tre olika länder
 • De flytande byarna på Tongle Sap och Sangkerfloden
 • Vackra ön Koh Chang i Trats arkipelag

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-07-06 15 dagar Mäktiga Mekong Köpenhamn 32820 SEK 4 platser kvar Boka
2017-07-06 15 dagar Mäktiga Mekong Stockholm 32820 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-01-12 16 dagar Mäktiga Mekong Stockholm 33115 SEK 5 platser kvar Boka
2018-01-12 16 dagar Mäktiga Mekong Köpenhamn 33115 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Dagsprogram
Sommar 2017

Dag 1 - Avresa till Asien
Välkommen med på vår Mäktiga Mekong-Special i juli för att få vara med om den speciella ljusfestivalen i nordöstra Thailand med parad i staden Ubon Ratchathani!

Vi reser till Leendets land, Thailand, med Thai Airways. Njut av god service ombord, luta dig tillbaka och vila lite eller läs på om Sydostasien inför upplevelserna som väntar. Som en effekt av tidsskillnaden är det tidig morgon när du nästa dag landar i Bangkok. 

Dag 2 - Ankomst till Thailand
På morgonen landar du på Suvarnabhumis internationella flygplats i Bangkok där du möts av din TEMA-reseledare. Du får direkt transfer till hotellet där ditt rum står färdigt för en tidig incheckning. 

Under eftermiddagen ger vi oss ut på en stadsrundtur i Änglarnas stad, Bangkok. Ett av de bästa sätten att uppleva Bangkok är rmed båt. Vi kryssar därför på Chao Phraya-floden och beger oss in på kanalerna på flodens östra sida som blir en stark kontrast till det i övrigt intensiva och moderna Bangkok. Stadens nätverk av kanaler har gett Bangkok epitetet Österns Venedig och här längs de smala vattenvägarna ser vi vardagslivet bland hus och tempel. Vi besöker även det lokala och fascinerande Wat Traimit, Guldbuddhans tempel. 

På kvällen äter vi en gemensam, thailändsk välkomstmiddag.

Dag 3 - Ubon Ratchathani och ljusfestivalen
I arla morgonstund lämnar vi hotellet och beger oss till flygplatsen för lite drygt en timmes flygning till Ubon Ratchathani. Ubon, som namnet ofta förkortas till, är en av Isarnregionens och nordöstra Thailands fyra största städer. Den expanderar snabbt och sjuder av ekonomisk aktivitet. Det beror bland annat på närheten till Laos och Kambodja. Nya motorvägar byggda inom ramen för den sydostasiatiska samarbetspakten ASEAN har också bidragit till att sätta Ubon Ratchatani på kartan. Namnet betyder ”Den kungliga lotusblommans stad”.

Provinsen är känd för sin buddhistiska traditioner och speciellt den årliga ljusfestivalen. Det är nu som den gröna tiden börjar med sköna regn och de buddhistiska munkarna börjar sin 'lent', eller fasta. Detta firar man genom en fantastisk festival och parad genom staden. Vi umgås och upplever festligheterna tillsammans med lokalbefolkningen och äter en lunch i staden. Därefter checkar vi in på ett centralt beläget hotell och du har kvällen fri att uppleva de lokala begivenheterna ytterligare.

Dag 4 - Båt på Blå månens flod
Vi börjar dagen med att se lite mer av staden, och i dess utkant besöker vi det fina Wat Phra Nong Bua. Det är ett rikt tempel som fått en ståtlig, pagod i mitten av 1950-tal till jubileet av buddhismen 2500 år. Resan går sedan vidare med båt då du får uppleva den tvåfärgade floden Maenam Song Si, Blå månens flod.

Redan idag får du också din första kontakt med flodernas flod Mekong, när vi kommer till Khong Chiam. Här ligger nämligen vårt hotell för natten, direkt vid floden. Under eftermiddagen får du lite tid för avkoppling och från hotellområdet har du vacker utsikt över Mekong och Laos på andra sidan floden.

Dag 5 - Till Laos och ön Don Daeng
Idag korsar du gränsen till södra Laos. Efter avklarade gränsformaliteter påbörjar vi vårt utforskande av landet. Färden går genom staden Pakse, som är den viktigaste orten i landets sydliga del. Den präglas av en avstressande ”ta dagen som den kommer”-atmosfär, kryddad med den intensitet som de vietnamesiska handlarna bidrar med.

Längs Mekongs strand trängs gamla residens i tropisk kolonialstil med shoppinggallerior i betong, och staden omges av djungelklädda berg.En gång var Pakse huvudstad i kungariket Champasak, som år 1946 blev en del av Laos och nu är dess sydligaste provins. Utanför Pakse ligger platån Boloven med de största kaffeodlingarna i landet. Vi sätter kurs dit, tittar in hos en kaffeodlare och ser också vattenfallet Tad Fane.

Resan går vidare med buss söderut genom ett relativt flackt landskap med höga berg vid horisonten. Kommer du hit kort efter regnperioden förstår du lätt varför trakten ibland kallas Smaragdtriangeln, naturen och risfälten bjuder då på otroligt många nyanser av grönt.

Vi följer först Mekong en stund, innan vi korsar floden för att checka in på en resort ute på ön Don Daeng. Du bor två nätter på denna stilla ö, där våra närmaste grannar är invånarna i den intilliggande byn. 

Dag 6 - Shivatemplet Vat Phou
Vi inleder dagen med att besöka ruinerna av khmertemplet Vat Phou. Khmerernas rike sträckte sig en gång så här långt norrut och templets ruiner ligger rakt nedanför ett heligt berg. En gång i tiden ägnade man sig här åt dyrkan av den hinduiska guden Shiva, men templet kom senare att bli ett vallfärdsmål för theravadabuddhistiska pilgrimer. Vat Phou har en historia som är äldre än självaste Angkor Wat.  

Efter utflykten har du eftermiddagen till eget förfogande för att utforska ön Don Daeng. Hotellet lånar ut cyklar och det är också fint att promenera på den bilfria ön. Du möter kor, oxar och vattenbufflar medan många välmenande laotiska hälsningar flyger genom luften – Sabaidee! 

Från hotellet har du utsikt över Mekong och det finns pool och bar. En sundowner i baren kan starkt rekommenderas.

Dag 7 - 4 000 öar och möjlig delfinsafari
Resan går vidare till Mekongs imponerande flodarkipelag med 4 000 öar, varav hälften blir översvämmade av flodens vatten under regnperioden.Vi hinner förstås inte utforska alla öar men tar oss med båt ut till en av de större, som heter Don Khone. Med lokalbuss följer vi en väg som en gång var banvallen till en franskbyggd järnväg. Den leder till en utsiktspunkt där du får blicka ut mot den kambodjanska gränsen. Du ser den gamla franska bron och ett lokomotiv som står kvar som bevis för fransmännens ambitioner i trakten. Den sju kilometer långa järnvägen byggdes eftersom Mekong just här är särskilt svårpasserad. Transporter som annars gick på floden blev den här sträckan omlastade till tåg. Ända fram till 2009 var detta den enda järnväg som byggts i Laos.

Om väderförhållandena tillåter tar vi en mindre båt ut till vattenfallen Lii Phi, för att få en skymt av de utrotningshotade och skygga Irrawadydelfinerna. Det krävs en del tur för att få se dem, men det är väl värt ett försök.

I natt övernattar vi på en annan av Mekongs alla öar. På den jämförelsevis stora ön Don Khong har vi hittat ett ganska enkelt men charmigt hotell.

Dag 8 - Sydostasiens största vattenfall
Idag fortsätter vi in i Kambodja, men före det väntar ett besök vid Kon Phapaeng, som kallas Sydostasiens största vattenfall. De kallas även Khonefallen och är huvudorsaken till att Mekong inte är farbar hela vägen till Kina. Detta blev en dyrköpt erfarenhet och besvikelse för den franska Mekongexpeditionen 1866 under ledning av Francis Garnier. Fransmännen drömde om att via Mekong hitta en alternativ väg till rikedomarna i Mittens rike. Men just här tvingades man inse hur omöjligt projektet var. Gigantiska volymer av vatten forsar här fram i opålitliga strömmar över en sträcka på ca 10 km.

Bussen tar oss till Don Kralor vid gränsen mellan Laos och Kambodja och därifrån vidare mot Stung Treng i Kambodja. Vi reser på ASEAN-vägar som varje år uppgraderas och får en högre standard än föregående år.

Det blir en längre etapp med buss idag men vårt mål för dagen, Siam Reap och Angkor är väl värt mödan. Under eftermiddagen besöker vi ett av de mer okända tempelområdena i Angkors utkanter, nämligen Beng Malea.

Under kvällen checkar vi in på vårt hotell i Siam Reap. Där kan du njuta av hög hotellstandard och tvätta av dig resdammet. Siam Reap är idag en stad med en välutvecklad infrastruktur för turism, så alternativen för din middag på egen hand är många och lockande.

Dag 9 - Khmerernas Angkor
Den här dagen ägnas åt några av världens mest enastående arkitektoniska och religiösa mästerverk. Khmerrikets härskare i Angkor var besatta av att uppföra tempel i sandsten och laterit, som tillägnades både dem själva och de gudar de tillbad och ville jämställa sig med.

Vi passerar huvudstaden Angkor Thoms mäktiga portar och besöker Bayontemplet med alla dess milt leende ansikten som blickar ner på oss från fasaderna. Var detta måhända ett av historiens första exempel på hur ”storebror ser dig”?  

Bayontemplet fascinerar också genom reliefer som återger det dagliga livet. Det är från dessa bildfriser som vi, tillsammans med berättelser av den kinesiske 1200-talsdiplomaten Zhou Daguan, har fått vår bild av vardagslivet i staden. Motiven återger bland annat tuppfäktning, schackspelande köpmän, förlossningar, marknadsliv och krig.Under dagen ser vi givetvis också Angkor Wat. Det byggdes under kung Suriyavarman II och är ursprungligen uppfört till Vishnus ära. Byggnadskomplexet som helhet avspeglar den hinduistiska världsbilden, där Angkor representerar världsberget Meru med sina fem toppar. Ingången till Angkor Wat är imponerande – du närmar dig helgedomen på en 350 meter lång stenbro över den enorma vallgraven. Det centrala tabernaklet pryds av en över 600 meter lång basrelief, som under eftermiddagen blir vackert upplyst när solens strålar väcker liv i bilderna.

Under återfärden mot hotellet kan de som vill stiga av vid Angkor National Museum i Siam Reap (Entré betalas individuellt/ej inkluderat i resans pris - ca pris i skrivande stund: 12 USD per person). Där återges tempelstadens spännande historia på suggestiva storbildsskärmar, som hjälper dig att förstå och tolka allt du sett under dagen.

Dag 10 - Båt på Tongle Sap och järnväg i Battambang
Till Angkorrikets storhet bidrog inte bara den rika tillgången på ris utan även de enorma mängderna matfisk i Sydostasiens största insjö Tongle Sap. Idag åker vi båt över sjön för att se hur det dagliga livet ser ut nu, med flytande byar i ett unikt ekosystem.

Vattennivån i sjön och floden skiljer sig rejält mellan regnperiod och torrperiod. Stora delar av befolkningen här är fortfarande beroende av fiskerinäringen. Resan tar större delen av dagen och kan stundtals kännas lång, men är som helhetsupplevelse något man sent glömmer och absolut inte vill ha ogjort.

Mot eftermiddagen kommer vi via Sangkerfloden till Kambodjas näst största stad Battambang. Där finns ett välbevarat fransk kolonialarv och pagoder som är pittoreskt belägna utmed floden i stadskärnan. Battambang är också landets viktigaste centrum för risproduktion.

Den som är lite äventyrligt lagd kan få prova en tågresa på ”bambujärnvägen”. Vagnar byggda av bambu och andra träslag tuffar fram under de tider på dagen när inga reguljära tåg går. Får man möte av ett annat bambutåg, lyfter man helt enkelt av sin vagn från rälsen för att släppa fram det mötande. Det här var en enkel men genial lösning för transporter under kris- och krigstider, och de lätta vagnarna tog med sig både rislaster och passagerare.

Dag 11 - Till Thailand och Trat
Resan går vidare genom vad som ursprungligen var ett väldigt rikt område i Kambodja, provinsen Paylin. Här levde och styrde Röda Khmerernas ledare med järnhand under sina sista år i opposition. De plundrade området på rikedomar som ädelstenar och timmer, samtidigt som de fyllde sina bankkonton i utlandet. Idag är provinsen öppen och man kan resa genom den utan problem. Därpå tar vi avsked från Kambodja och passerar gränsen in till Thailand.

Du befinner dig nu i provinsen Trat, som bland annat är känd för sina vackra öar i Siambuktens östra kustland. Vi färdas förbi områden med gummiplantager innan vi med färjans hjälp kommer ut till en av paradisöarna i denna övärld – Koh Chang. Där kommer du nu att få smälta intrycken från resan och njuta av några dagars strandliv, innan det blir dags för hemresa till Skandinavien.

Observera: Sol- och baddagarna på Koh Chang är på egen hand. TEMAs reseledare tackar för sig denna eftermiddag. På ön finns en lokal agent (engelsktalande) som kan vara behjälplig; om du till exempel önskar utflykter etc. 

Dag 12 - 13 - Sol- och baddagar på Koh Chang
Nu får du njuta av det avkopplande strand- och semesterliv som Thailand blivit så känt för. De här dagarna har du inga andra bekymmer än att fundera på om det är dags för ett nytt dopp, vilken bok du ska läsa och om det kanske är dags för en Singha-öl eller Mai Tai-drink.

För den som vill uppleva undervattenslivet går det att boka dyk- och snorklingsutflykter hos lokala arrangörer på plats. 

Dag 14 - Från Koh Chang till Bangkok
Under förmiddagen checkar du ut från vår resort på Koh Chang och tar färjan till Trat på fastlandet. Därifrån fortsätter resan med inrikesflyg till Bangkok. Precis som i resans början får du ett dagrum på ett flygplatshotell för vila och uppfräschning.

Ditt flyg hem till Skandinavien avgår strax efter midnatt.

Dag 15 - Hemresa från Bangkok
Avresa från Bangkok och ankomst till Skandinavien senare samma dag.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar (2018 - 13 frukostar)
• 7 luncher
• 3 middagar (2018 - 5 middagar)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Bangkok. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Bangkok. Stadsrundtur med buss och båt. Middag ingår. En övernattning på hotell i Bangkok.

Dag 3
Flyg Bangkok – Ubon Ratchathani. Buss till Khong Chiam, 90 km. Besök i Ubon Ratchathani för att uppleva ljusfestivalen. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Ubon Ratchathani.

Dag 4
Ubon Ratchathani – Khong Chiam, 90 km. Besök i nationalparken Pha Taem. Båttur. Frukost, och lunch ingår. En övernattning på resort i Khong Chiam.

Dag 5
Khong Chiam – Don Daeng, 130 km. Utflykt till Bolovenplatån med besök hos kaffeodlare. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på resort på Don Daeng.

Dag 6
Halvdagsutflykt till Vat Phou. Ledig eftermiddag. Frukost ingår.

Dag 7
Don Daeng – Don Khong, 150 km. Båttur bland Mekongs 4 000 öar. Delfinsafari (väderberoende). Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell på Don Khong.

Dag 8
Don Khong – Siem Reap, 300 km. Utflykt till vattenfallen Kon Phapaeng. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Siem Reap.

Dag 9
Heldag bland Angkors tempel. Frukost och lunch ingår.

Dag 10
Båttur på Tongle Sap. Transfer till Battambang. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Battambang.

Dag 11
Battambang – Trat/Koh Mak, 160 km. Färd genom Paylinprovinsen. Frukost ingår. Tre övernattningar på resort på Koh Chang.

Dag 12 - 13
Sol- och baddagar på Koh Chang. Frukost ingår.

Dag 14
Färja Koh Chang – Trat. Inrikesflyg Trat – Bangkok. Frukost ingår. Dagrum på hotell vid Bangkoks flygplats.

Dag 15
Flyg Bangkok – Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Laos

Folkmängd 6 100 000 Landets yta 236 800 km² Valuta Kip Religion Buddism (theravada och mahayana); minoriteter av utövare av traditionella inhemska religioner, kristendom Språk Officiellt språk är lao; mon-khmerspråk, thaispråk, flera andra språk är minoritetsspråk

Dagsprogram
Vinter 2017/18 - Resan 16 dagar

Dag 1 - Avresa till Thailand
Avresa till Leendets land, Thailand, med Qatar Airways. Njut av god service ombord, luta dig tillbaka och vila lite eller läs på om Sydostasien inför upplevelserna som väntar.

Dag 2 - Ankomst till Bangkok

Du möts på Suvarnabhumis internationella flygplats i Bangkok av din svenska, i Thailand boende, reseledare och får en omgående transfer till ditt centralt belägna hotell.

Dag 3 - Idag upptäcker vi 'Änglarnas stad'

Idag ger vi oss ut på en stadsrundtur i Änglarnas stad, Bangkok. Vi besöker det fascinerande Wat Traimit, Guldbuddhans tempel där vi tar del av lokalbefolkningens vördnad och vardag. 

Ett av de bästa sätten att uppleva Bangkok är rmed båt. Vi kryssar därför på Chao Phraya-floden och beger oss in på kanalerna på flodens östra sida som blir en stark kontrast till det i övrigt intensiva och moderna Bangkok. Stadens nätverk av kanaler har gett Bangkok epitetet Österns Venedig och här längs de smala vattenvägarna ser vi vardagslivet bland hus och tempel.

Efter lunch på en lokal restaurang besöker vi det storslagna Grand Palace - stadens främsta sevärdhet.  

På kvällen äter vi en gemensam, thailändsk välkomstmiddag.

Dag 4 - Ubon Ratchathani 
På morgonen lämnar vi hotellet och beger oss till flygplatsen för lite drygt en timmes flygning till Ubon Ratchathani. 

Ubon, som namnet ofta förkortas till, är en av Isarnregionens och nordöstra Thailands fyra största städer. Den expanderar snabbt och sjuder av ekonomisk aktivitet. Det beror bland annat på närheten till Laos och Kambodja. Nya motorvägar byggda inom ramen för den sydostasiatiska samarbetspakten ASEAN har också bidragit till att sätta Ubon Ratchatani på kartan. Namnet betyder ”Den kungliga lotusblommans stad”.

Efter kvällens middag rekommenderas ett besök på stadens nattmarknad, med ett utbud av produkter i Isarn-stil. 

Dag 5 - Möt Mekong

Vi börjar dagen med att se lite mer av staden, och i dess utkant besöker vi det fina Wat Phra Nong Bua. Det är ett rikt tempel som fått en ståtlig, pagod i mitten av 1950-tal till jubileet av buddhismen 2500 år. Resan går sedan vidare med båt då du får uppleva den tvåfärgade floden Maenam Song Si, Blå månens flod.

Redan idag får du också din första kontakt med flodernas flod Mekong, när vi kommer till Khong Chiam. Här ligger nämligen vårt hotell för natten, direkt vid floden. 

Under eftermiddagen får du lite tid för avkoppling och från hotellområdet har du vacker utsikt över Mekong och Laos på andra sidan floden.

Dag 6 - Till Laos och ön Don Daeng
Idag korsar du gränsen till södra Laos. Efter avklarade gränsformaliteter påbörjar vi vårt utforskande av landet. Färden går genom staden Pakse, som är den viktigaste orten i landets sydliga del. Den präglas av en avstressande ”ta dagen som den kommer”-atmosfär, kryddad med den intensitet som de vietnamesiska handlarna bidrar med. En gång var Pakse huvudstad i kungariket Champasak, som år 1946 blev en del av Laos och nu är dess sydligaste provins. Längs Mekongs strand trängs gamla residens i tropisk kolonialstil med shoppinggallerior i betong, och staden omges av djungelklädda berg. Vi besöker här den lokala marknaden.

Resan går vidare med buss söderut genom ett relativt flackt landskap med höga berg vid horisonten. Kommer du hit kort efter regnperioden förstår du lätt varför trakten ibland kallas Smaragdtriangeln, naturen och risfälten bjuder då på otroligt många nyanser av grönt.

Vi korsar floden för att checka in på en resort ute på ön Don Daeng. Du bor två nätter på denna stilla, sagolika ö. Våra närmaste grannar är invånarna i den intilliggande byn.

Dag 7 - Shivatemplet Vat Phou
Vi inleder dagen med att besöka ruinerna av khmertemplet Vat Phou. Khmerernas rike sträckte sig en gång så här långt norrut och templets ruiner ligger rakt nedanför ett heligt berg. En gång i tiden ägnade man sig här åt dyrkan av den hinduiska guden Shiva, men templet kom senare att bli ett vallfärdsmål för theravadabuddhistiska pilgrimer. Vat Phou har en historia som är äldre än självaste Angkor Wat. 

Efter utflykten har du eftermiddagen till eget förfogande för att utforska ön Don Daeng. Hotellet lånar ut cyklar och det är också fint att promenera på den bilfria ön. Du möter kor, oxar och vattenbufflar medan många välmenande laotiska hälsningar flyger genom luften – Sabaidee!

Från hotellet har du utsikt över Mekong och det finns pool och bar. En sundowner i baren kan starkt rekommenderas.

Dag 8 - 4 000 öar och möjlig delfinsafari
Resan går vidare till Mekongs imponerande flodarkipelag med 4 000 öar, varav hälften blir översvämmade av flodens vatten under regnperioden.Vi hinner förstås inte utforska alla öar men tar oss med båt ut till en av de större, som heter Don Khone. Med lokalbuss följer vi en väg som en gång var banvallen till en franskbyggd järnväg. Den leder till en utsiktspunkt där du får blicka ut mot den kambodjanska gränsen. Du ser den gamla franska bron och ett lokomotiv som står kvar som bevis för fransmännens ambitioner i trakten. Den sju kilometer långa järnvägen byggdes eftersom Mekong just här är särskilt svårpasserad. Transporter som annars gick på floden blev den här sträckan omlastade till tåg. Ända fram till 2009 var detta den enda järnväg som byggts i Laos.

Om väderförhållandena tillåter tar vi en mindre båt ut till vattenfallen Lii Phi, för att få en skymt av de utrotningshotade och skygga Irrawadydelfinerna. Det krävs en del tur för att få se dem, men det är väl värt ett försök.

I natt övernattar vi på en annan av Mekongs alla öar.

Dag 9 - Sydostasiens största vattenfall
Idag fortsätter vi in i Kambodja, men före det väntar ett besök vid Kon Phapaeng, som kallas Sydostasiens största vattenfall. De kallas även Khonefallen och är huvudorsaken till att Mekong inte är farbar hela vägen till Kina. Detta blev en dyrköpt erfarenhet och besvikelse för den franska Mekongexpeditionen 1866 under ledning av Francis Garnier. Fransmännen drömde om att via Mekong hitta en alternativ väg till rikedomarna i Mittens rike. Men just här tvingades man inse hur omöjligt projektet var. Gigantiska volymer av vatten forsar här fram i opålitliga strömmar över en sträcka på ca 10 km.Bussen tar oss till Don Kralor vid gränsen mellan Laos och Kambodja och därifrån vidare mot Stung Treng i Kambodja. Där besöker vi sidenvävningsprojektet The Blue Dolphin. Det går ut på att hjälpa arbetslösa och utsatta kvinnor att finna en meningsfull sysselsättning och få färdigheter som de kan använda senare i livet. Vi reser på ASEAN-vägar som varje år uppgraderas och får en högre standard än föregående år.Det blir en längre etapp med buss idag men vårt mål för dagen, Siam Reap och Angkor är väl värt mödan.

Under eftermiddagen besöker vi ett av de mer okända tempelområdena i Angkors utkanter, nämligen Beng Malea. Ett tempel med ruinerna huller om buller och nästan Indiana Jones atmosfär.

Under kvällen checkar vi in på vårt hotell i Siem Reap. Där kan du njuta av hög hotellstandard och tvätta av dig resdammet. Siam Reap är idag en stad med en välutvecklad infrastruktur för turism, så alternativen för din middag på egen hand är många och lockande.

Dag 10 - Khmerernas Angkor
Den här dagen ägnas åt några av världens mest enastående arkitektoniska och religiösa mästerverk. Khmerrikets härskare i Angkor var besatta av att uppföra tempel i sandsten och laterit, som tillägnades både dem själva och de gudar de tillbad och ville jämställa sig med.

Vi passerar huvudstaden Angkor Thoms mäktiga portar och besöker Bayontemplet med alla dess milt leende ansikten som blickar ner på oss från fasaderna. Var detta måhända ett av historiens första exempel på hur ”storebror ser dig”?  Bayontemplet fascinerar också genom reliefer som återger det dagliga livet. Det är från dessa bildfriser som vi, tillsammans med berättelser av den kinesiske 1200-talsdiplomaten Zhou Daguan, har fått vår bild av vardagslivet i staden. Motiven återger bland annat tuppfäktning, schackspelande köpmän, förlossningar, marknadsliv och krig.Under dagen ser vi givetvis också Angkor Wat. Det byggdes under kung Suriyavarman II och är ursprungligen uppfört till Vishnus ära. Byggnadskomplexet som helhet avspeglar den hinduistiska världsbilden, där Angkor representerar världsberget Meru med sina fem toppar. Ingången till Angkor Wat är imponerande – du närmar dig helgedomen på en 350 meter lång stenbro över den enorma vallgraven. Det centrala tabernaklet pryds av en över 600 meter lång basrelief, som under eftermiddagen blir vackert upplyst när solens strålar väcker liv i bilderna.

Under dagen får du också se Ta Phromh. Här klättrar rötterna och träden bland ruinerna precis som när zoologen Henri Mouhot populariserade Angkor- området. Templet är känt från spelet och filmen Tombraider,  när Angelina Jolie kom till Kambodja.

Dag 11 - Båt på Tongle Sap och järnväg i Battambang
Till Angkorrikets storhet bidrog inte bara den rika tillgången på ris utan även de enorma mängderna matfisk i Sydostasiens största insjö Tongle Sap. Idag åker vi båt över sjön för att se hur det dagliga livet ser ut nu, med flytande byar i ett unikt ekosystem.Vattennivån i sjön och floden skiljer sig rejält mellan regnperiod och torrperiod. Stora delar av befolkningen här är fortfarande beroende av fiskerinäringen. Resan tar större delen av dagen och kan stundtals kännas lång, men är som helhetsupplevelse något man sent glömmer. Vissa tider på året ersätts turen med buss då vattennivåerna i Sangker helt enkelt är för låga.

Mot eftermiddagen kommer vi via Sangkerfloden till Kambodjas näst största stad Battambang. Där finns ett välbevarat fransk kolonialarv och pagoder som är pittoreskt belägna utmed floden i stadskärnan. Battambang är också landets viktigaste centrum för risproduktion.Den som är lite äventyrligt lagd kan få prova en tågresa på ”bambujärnvägen”. Vagnar byggda av bambu och andra träslag, tuffar fram här. Får man möte av ett annat bambutåg, lyfter man helt enkelt av sin vagn från rälsen för att släppa fram det mötande. Det här var en enkel men genial lösning för transporter under kris- och krigstider, och de lätta vagnarna tog med sig både rislaster och passagerare.

Dag 12 - Till Thailand och Trat
Resan går vidare genom vad som ursprungligen var ett väldigt rikt område i Kambodja, provinsen Paylin. Här levde och styrde Röda Khmerernas ledare med järnhand under sina sista år i opposition. De plundrade området på rikedomar som ädelstenar och timmer, samtidigt som de fyllde sina bankkonton i utlandet. Idag är provinsen öppen och man kan resa genom den utan problem. Därpå tar vi avsked från Kambodja och passerar gränsen in till Thailand.

Du befinner dig nu i provinsen Trat, som bland annat är känd för sina vackra öar i Siambuktens östra kustland. Vi färdas förbi områden med gummiplantager innan vi med färjans hjälp kommer ut till en av paradisöarna i denna övärld – Koh Chang. Där kommer du nu att få smälta intrycken från resan och njuta av några dagars strandliv, innan det blir dags för hemresa till Skandinavien.

Observera: Sol- och baddagarna på Koh Chang är på egen hand. TEMAs reseledare tackar för sig denna eftermiddag. På ön finns en lokal agent (engelsktalande) som kan vara behjälplig; om du till exempel önskar utflykter etc.

Dag 13 - 14 - Sol- och baddagar på Koh Chang
Nu får du njuta av det avkopplande strand- och semesterliv som Thailand blivit så känt för. De här dagarna har du inga andra bekymmer än att fundera på om det är dags för ett nytt dopp, vilken bok du ska läsa och om det kanske är dags för en Singha-öl eller Mai Tai-drink.

För den som vill uppleva undervattenslivet går det att boka dyk- och snorklingsutflykter hos lokala arrangörer på plats.

Dag 15 - Från Koh Chang till Bangkok
Under förmiddagen checkar vi ut från vår resort på Koh Chang och tar färjan till Trat på fastlandet. Därifrån fortsätter vi med minibussar till Bangkoks flygplats. Ditt flyg hem till Skandinavien avgår på kvällen och gör en mellanlandning i Doha.

Dag 16 - Hemkomst
Ankomst till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar (2018 - 13 frukostar)
• 7 luncher
• 3 middagar (2018 - 5 middagar)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Bangkok. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Bangkok. Två övernattningar på hotell i Bangkok.

Dag 3
Stadsrundtur med buss och båt. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Flyg Bangkok – Ubon Ratchathani. Marknadsbesök. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Ubon Ratchathani.

Dag 5
Ubon Ratchathani – Khong Chiam, 90 km. Besök i nationalparken Pha Taem. Båttur. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på resort i Khong Chiam.

Dag 6
Khong Chiam – Don Daeng, 130 km. Besök i Pakse och vid templet Phra Nong Bua. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på resort på Don Daeng.

Dag 7
Halvdagsutflykt till Vat Phou. Ledig eftermiddag. Frukost ingår.

Dag 8
Don Daeng – Don Khong, 150 km. Båttur bland Mekongs 4 000 öar. Delfinsafari (väderberoende). Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell på Don Khong.

Dag 9
Don Khong – Siem Reap, 300 km. Utflykt till vattenfallen Kon Phapaeng. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Siem Reap.

Dag 10
Heldag bland Angkors tempel. Frukost och lunch ingår.

Dag 11
Båttur på Tongle Sap. Transfer till Battambang. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Battambang.

Dag 12
Battambang – Trat/Koh Mak, 160 km. Färd genom Paylinprovinsen. Frukost ingår. Tre övernattningar på resort på Koh Chang.

Dag 13 - 14
Sol- och baddagar på Koh Chang. Frukost ingår.

Dag 15
Färja Koh Chang – Trat. Minibussar Trat – Bangkoks flygplats, 290 km. Frukost ingår. Flyg Bangkok - Skandinavien.

Dag 16
Hemkomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Laos

Folkmängd 6 100 000 Landets yta 236 800 km² Valuta Kip Religion Buddism (theravada och mahayana); minoriteter av utövare av traditionella inhemska religioner, kristendom Språk Officiellt språk är lao; mon-khmerspråk, thaispråk, flera andra språk är minoritetsspråk

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-07-06 15 dagar Mäktiga Mekong Köpenhamn 32820 SEK 4 platser kvar Boka
2017-07-06 15 dagar Mäktiga Mekong Stockholm 32820 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-01-12 16 dagar Mäktiga Mekong Stockholm 33115 SEK 5 platser kvar Boka
2018-01-12 16 dagar Mäktiga Mekong Köpenhamn 33115 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Bangkok t o r, samt inrikes Bangkok–Ubon Ratchatani och Trat–Bangkok. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Thailand: Baht (THB).
Kambodja: Riel (KHR).
Laos: Kip (LAK).

I resan ingår måltider enligt dagsprogrammet, övriga måltider samt måltidsdrycker betalar du själv.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Särskilt i Laos föredrar man kip för lokala transaktioner. Men vi rekommenderar att du även har med lite kontanter i dollar som reserv för dagarna i Laos och Kambodja.

Dricks

Dricks till hotellens bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider står TEMA för. Dricks till lokala guider och chaufförer ingår inte. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Ta gärna med dig lättare regnkläder, ett paraply och en varmare tröja/kofta. Men mestadels gäller att man bäst klär sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. Packa lätt. Tvättservicen på hotellen är snabb och bra. Vi rekommenderar också en bra gymnastiksko/promenadsko med gummisula för besök i tempel och nationalparker.

En snyggare uppsättning fritidskläder att byta om till middagen bör du ta med. Klädkoden även på de bättre hotellen mycket informell.

Övrigt

Strömavbrott sker ibland på hotellen i södra Laos och att en bra ficklampa kan vara en god hjälp om man går ut och går på kvällarna.

Var också medveten om att några dagar innehåller lite längre dagsetapper, samt att en del besvärliga landstigningar från båt kan vara nödvändiga då Mekongflodens djup varierar med årstid.

Vädrets makter rår vi inte på, men vi ser dess inverkan som en extra krydda i våra äventyr. Ibland kan dock visa leder spärras av, eller bli alltför svåra och obekväma att ta sig fram på - då finner vi andra vägar och lösningar, med upplevelse och säkerhet som ledstjärna.

Observera

Flygresorna inrikes/regionalt i Asien bokas lokalt av våra samarbetspartners på plats. Biljetterna till dessa flygningar erhålls på plats. Vid incheckning för avresa från Skandinavien rekommenderar vi att du har resans dagsprogram/dagbok, samt hotellista tillgängligt för att kunna visa "första hotellnatt" samt vilken dag man lämnar landet.

Observera att maxvikt för incheckat bagage på inrikessträckorna är 20 kg (plus max 5 kg handbagage) - de internationella flygningarna med Thai Airways tillåter dock 30 kg incheckat bagage.

Sol- och baddagarna på Koh Chang är på egen hand.
TEMAs reseledare tackar för sig vid ankomst till Trat. Engelsktalande lokalguide assisterar vid in-/utcheckning på Koh Chang. På ön finns lokal agent (engelsktalande) som kan vara behjälplig; om du till exempel önskar utflykter etc.

Hotellinformation

 
XClose