Sri Lanka– det gröna guldets ö

Vår spännande rundresa på Sri Lanka inleds med den kulturella triangeln och avslutas med höglandets bergslandskap och huvudstaden Colombos trafik och lokala charm.

Rundresan på den gamla ön Ceylon, idag nationen Sri Lanka tar dig från de vittrande konungastädernas trädgårdar och palats i Polonaruwa, via Sigiriya, Dambulla och tropiska regnskogar: Du besöker kryddplantagen och Den heliga tandens tempel i Kandy. En av resans höjdpunkter är tågresan som tar dig upp i höglandets te- och bergslandskap.

RESFAKTA

länder: Sri Lanka

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 20-26 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Lejonklippan i Sigiriya
 • Tågresa i bergslandskapet
 • Safari i Wilpattus nationalpark
 • Vandring till Adams Peak
 • Tandens tempel i Kandy

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Dagsprogram
okt–mar

Dag 1 - Avresa från Stockholm
Avresa på eftermiddagen med TuiFly Boeing 787 Dreamliner från Stockholm.

Dag 2 - Ankomst till Sri Lanka
TEMAs reseledare hälsar dig välkommen på Sri Lankas internationella flygplats Bandaranaike. Transfer till vårt bekväma boende utanför Chilaw. Efter den långa flygresan kan du vila, ta en promenad på stranden eller ta ett dopp i poolen. Om kvällen möts vi för en välkomstmiddag. 

Dag 3 - Munneswaram hindutempel och Wilpattu nationalpark
Dagen börjar med ett besök vid det viktiga hindutemplet Munneswaram strax söder om Chilaw. Templet lär vara över 1000 år gammalt och är tillägnat en av de äldsta och högsta gudomarna inom hinduismen: Shiva. Han avbildas vanligtvis med tre ögon och fyra armar i en yogaliknande ställning. Han har förmågan att förgöra och förknippas med krig, död och förgänglighet. Det kan tyckas lite motsägelsefullt, men han anses också ha en betydelsefull roll som fruktbarhetsgud.Under eftermiddagen gör vi en safari i jeep i Wilpattu National Park. Naturparken är den vackraste i landet, kanske främst på grund av de stora sjöarna inne i parken. Här lever idag ett trettiotal däggdjur som bland annat elefant, leopard, björn, rådjur, buffel och mungo. Bland reptilerna märks krokodil, kobra, pyton och sköldpadda. Fågelarter som vit ibis, målad stork och liten kormoran finns också.Vi avslutar dagen med att resa till Sigirya för inkvartering på bekvämt hotell. 

Dag 4 - Sigiriya och Polonnaruwa
Tidigt på morgonen reser vi till Sigiriya och den märkliga lejonklippan. Vi går genom ruiner av vad som kan ha varit Asiens äldsta landskapsträdgård med kanaler, pooler och fontäner. Högst upp på klippans hjässa byggde Kung Kassapa under 400-talet ett palats och befäst citadell som idag är ett av Unescos världsarv. En gång var det åtkomligt endast genom repstegar eller trappsteg som var uthuggna ur klippan. Idag är det lite bekvämare att bestiga klippan och halvvägs upp finns de berömda frescomålningarna som föreställer barbröstade och förföriska jungfrur.  Under eftermiddagen reser vi österut och ägnar oss åt ett besök i det medeltida Polonnaruwa. Här ser vi de singalesiska konungarnas imponerande vattenreservoarer, uppförda efter filosofin "att inte en enda droppe regnvatten skall få återvända till havet utan att den använts". Storhetstiden inföll under 1000 –1200-talen då de flesta av byggnadsverken uppfördes. Polonnaruwa föll dessvärre i glömska och upptäcktes först i modern tid, övertäckt av djungel. Idag har området frilagts och vi ser bland annat praktfulla kungliga och religiösa byggnader. Den största sevärdheten i Polonnaruwa är Gal Vihara, en 13 meter lång liggande Buddha i sten. 

Dag 5 - Dambulla, kryddor och Kandy
På morgonen besöker vi Dambulla, en liten stad söder om Sigiriya. Staden är mest känd för det imponerande buddhistiska grottkomplexet Raja Maha Vihara, från 100-talet före Kristus. Det är det största och bäst bevarade grottempelkomplexet i hela landet. Här finns mer än 80 grottor, flera kloster, statyer och Buddhabilder. Muralmålningarna är omfattande och avbildar bland annat demonen Mara som frestar Buddha, samt Buddhas första predikan. Det gyllene templet i Dambulla blev 1991 uppsatt på Unescos världsarvslista. Vi fortsätter söderut genom det kryddoftande Sri Lanka och vid en av kryddträdgårdarna i Matale gör vi en rundvandring för att lära känna de många kryddsorterna. Kanske ser du den berömda ceylonkanelen, som en gång fångade de giriga kryddhandlarnas intresse för ön. Under eftermiddagen når vi till centrala höglandet och staden Kandy, där vi stannar en natt.Även om Kandy är en relativt ung stad, omnämnd först på 1200-talet, så är platsen en fascinerande blandning av gammalt och nytt, världsligt och religiöst. Kandy, det singalesiska kungarikets sista huvudstad, förknippas fortfarande med mängder av legender och gamla traditioner och den singalesiska folkloren hålls vid liv. Under kvällen gör vi ett besök vid ett av buddhismens viktigaste pilgrimsmål, Tandens Tempel. Här sägs Buddhas ena hörntand finnas förvarad innesluten i sju stycken skrin, dekorerade med guld och ädla stenar. Vi får också en förevisning av traditionella folkdanser med den berömda påfågeldansen och dans på glödande kol.

Dag 6 - 7 - Träd, tåg och te
Under morgontimmarna besöker vi Peradiyas botaniska trädgård, byggd som lustgård åt en av de tidigare kungarna. Under den brittiska kolonialtiden samlade man här träd, växter och tropiska blommor, som tillsammans ger en uppfattning om Sri Lankas mångskiftande flora.Vi lämnar Kandy med tåg och reser in i ett bergigt landskap där omgivningarna är fyllda med teplantager, trädgårdar och vattenfall.När vi närmar oss Nuwara Elia stiger vi av tåget och möts upp av vår buss. Landskapet har bytt karaktär igen och det du nu ser runt omkring dig är pinjeträd och potatisodlingar. Här får vi en guidad rundtur i buss där du får uppleva Sri Lankas kanske mest besynnerliga stad, Nuwara Eliya, älskad av engelsmännen på grund av sitt svala och sköna klimat. Den brittiska kolonialtiden känns ännu idag påtaglig med palatsliknande byggnader i viktoriansk stil och med tudorgotik. Under vistelsen i Nuwara Eliya gör vi bland annat ett besök på en tefabrik, där vi får lära oss om den noggranna urvalsprocessen och beredningen av tebladen. Steg för steg får vi följa hur tebladen torkas, mals, rostas och finfördelas i olika kvaliteter. Ingen annanstans smakar en kopp ceylonte som här! Du kan också besöka hjälpstationen Smyrna Mission House, som här började sin verksamhet med svenska missionärer. Genom utlandshjälp och missionen byggdes bland annat en skola och en kyrka. Det finns också tid att utforska Nuwara Eliya och dess marknadsliv, affärer och parker på egen hand. Frivillig utflykt: Efter middagen dag 6 har du möjlighet att följa med på en spännande utflykt till Sri Pada eller Adamsberget. Bussresan tar ungefär 2,5 timme enkel väg. När vi når fram till berget har vi en vandring på 6–7 timmar framför oss. Vi börjar vandringen i mörker så att vi når toppen i rätt tid för att kunna njuta av soluppgången innan vi påbörjar vandringen neråt igen. Trappvandringen upp till toppen kan upplevas tuff och kan säkert ge träningsvärk ett par dagar efteråt. Vi rekommenderar att du tar det lugn och går i din egen takt. Viktigt är också att du stretchar ordentligt efter vandringen. När vi kommer tillbaka finns det tid för vila och avkoppling på hotellet.

Dag 8 - Colombo
Idag går färden till Colombo, Sri Lankas huvudstad och landets största stad. Här är den kommersiella och kulturella livsnerven som starkast. Colombo är en färgrik stad, där du ofta fastnar i trafikens surr och gytter. Men staden bjuder även på buddhistiska tempel, byggnader i brittisk kolonialstil och trevliga shoppingcentra. Efter en vecka fylld med äventyr och spännande upplevelser har det blivit dags att summera resan under en avskedsmiddag. 

Dag 9 - 15 - Sol- och badvecka på Sri Lanka
Du checkar ut från hotellet i Colombo och får transfer till det hotell du valt för sol- och badveckan. Nu kan du njuta av sol och sköna bad på egen hand under en vecka på Sri Lanka i TUI regi. 

Dag 16 - Hemresa och hemkomst
Avresa tidigt på morgonen och hemkomst senare samma dag till Stockholm. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Colombo
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 7 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• All gemensam dricks ingår

RESFAKTA

Dag 1

Avresa från Stockholm. Flygmåltider ingår. Busstransfer till Chilaw, 80 kilometer. Lätt middag serveras på hotellet vid ankomst. En övernattning på hotell utanför Chilaw.

Dag 2

Chilaw – Wilpattu – Sigiriya, ca 236 km. Besök i hindutemplel och safari i Wilpattu nationalpark. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Sigiriya.

Dag 3

Sigiriya – Polonnaruwa – Sigiriya, buss ca 175 km. Besök vid lejonklippan i Sigiriya och Polonnaurwa. Frukost och middag ingår.

Dag 4

Sigiriya – Dambulla – Matale – Kandy, buss ca 90 km. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Kandy.

Dag 5 - 6

Kandy – Peradeniya, Nanu Oya – Nuwara Eliya buss ca 9 km. Tåg Peradeniya – Nanu Oya ca 91 km. Besök i Peradeniya botaniska trädgård. Frukost, lunch och middag ingår dag 5, frukost och middag ingår dag 6. Två övernattningar på hotell i Nuwara Eliya.

Dag 6 - 7

Nuwara Eliya – Colombo ca 162 km. En övernattning på hotell i Colombo. Frukost och middag ingår.

Dag 8 - 14

Sol- och baddagar. Transport till ditt hotell ingår. Frukost och därefter måltider enligt respektive hotells måltidsfakta. Sju övernattningar på valt hotell för den andra semesterveckan.

Dag 15

Avresa från Sri Lanka om kvällen. Måltidsarrangemang enligt ditt hotellval under dagen. Flygmåltider ombord.

Dag 16

Hemkomst till Stockholm och Arlanda.

Sri Lanka

Folkmängd 18,5 milj Landets yta 65 610 kvkm Valuta 1 rupee = 100 cent Religion Buddhism, hinduism, islam, kristendom. Religionsfrihet råder Språk Officiella språk är singalesiska och tamil. I förvaltning och massmedia används även engelska

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Colombo t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Kombinationsresa

Kombinationspaketet inleds med TEMAs rundresa och avslutas med en avkopplande vecka med sol och bad.


Avresor:
Januari 2017
13, 27
Februari 2017
10, 24
Mars 2017
10


Valuta:

Lankesisk rupee (LKR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Klimatet i Sri Lanka är tropiskt. Landets inre delar domineras av det centrala höglandet, där temperaturen är något svalare. Även Sri Lankas klimat styrs av monsuner, som uppträder två gånger om året. Det regn som förekommer uppträder oftast som korta, intensiva skyfall, som drar förbi på någon timma med efterföljande solsken. Tänk på att klimatet varmt och fuktigt.

Kläderna bör vara oömma eftersom vi ständigt är på utflykt. Den allra viktigaste utflyktsdetaljen är dock ett par bekväma och rejäla skor, väl ingångna och med låg klack och gummisula, för våra promenader i naturen, byarna och städerna. Klädseln bör framförallt bestå av lätta och luftiga plagg i bomull. Tänk på att på vissa heliga platser och vid tempelbesök måste man vara "anständigt" klädd, vilket betyder att kvinnor inte kan gå med bara axlar och både män och kvinnor måste ha täckta ben. Vid dagar med tempelbesök är det bra att ha ett par bekväma skor som är lätta att ta av och på, då du måste ta av skorna.

Badkläder bör också tas med då flera hotell har swimmingpool. Solhatt och solglasögon behövs. Det är också viktigt att du tar med dig solkräm med hög skyddsfaktor och ett läppcerat som hindrar solen att torka ut din hud.


Observera

Vandringen upp på Adams Peak är ingen lätt promenad. Det är ca 5200 trappsteg upp och lika många ner. Många börjar att klättra klockan 2 på natten. Du får räkna med ca 3 timmar inklusive några pauser. Då borde du vara på toppen ca klockan 5 och hinner njuta den oförglömliga soluppgången. Sedan vandrar du ner igen och återvänder till hotellet för frukost. Det finns möjligheter att köpa något att äta och dricka under vägen.

Tänk på att temperaturen skiljer sig markant från andra platser på ön. Här kan nattemperaturen gå ner till nordisk temperatur och det regnar ofta. Vi rekommenderar att du tar med dig en liten ryggsäck, GoreTex sneakers, en vind/regnjacka. Ta gärna med dig en varm och torr tröja du kan sätta på dig när du kommer upp på toppen. Vatten, solglasögon, solskyddskräm och snacks som socker och salt kan också vara bra att ha med sig, liksom din kamera. Det är framförallt under månaderna december till april som du har största chansen att uppleva äventyren utan oväder. Undvik fullmåne dagar, som oftast är förknippade med många pilgrimer. Du påbörjar vandringen vid 2 på natten. Det tar ca tre timmar inklusive pauser på att nå toppen.

Bandaranaike flygplatsen: 

På grund av att Colombo flygplats stänger landningsbanorna för arbete mellan kl 08.30 och 16.30 dagligen i perioden 6 januari till 6 april har flygbolagen lagt om sina tidtabeller så att landning kan ske tidig morgon, kväll eller natt. Räkna med långa köer och en hel del tidsåtgång. 

Skall du kombinera din rundresa med Maldiverna sker detta med flygbolaget Sri Lankan Airlines, flygavgång från Colombo på morgonen efter rundresan. Du får flygbiljetter och exakta tider på plats av din reseledare och guide. 

Luftfartsmyndigheterna önskar att passagerarna är på flygplatsen 5 timmar innan flygavgång. 

Hotellinformation

 
XClose