Cykling i Flandernmed romantiska Brygge

Cykelresa genom det gröna Flandern med Brygges medeltida stadskärna, fridfulla kanaler, våfflor, ölprovning och kulturstaden Gent.

I Flandern cyklar vi genom grönskande åkermark och längs porlande kanaler. Medeltidsstaden Brygge blir resans bas, med byggnader, restauranger och caféer med hög charmfaktor. Du får också uppleva kulturstaden Gent och ta en tur över gränsen till Holland. Mellan cykelturerna äter vi våfflor, dricker öl och provsmakar himmelska praliner.

RESFAKTA

Länder: Belgien, Holland

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Världsarvsstäderna Brygge och Gent
 • Slottet Bulskampveld med trädgårdar
 • Fina byar i Belgien och Holland
 • Sanddynerna vid De Haan
 • Kulturhistoriska Gent

Dagsprogram
2017/2018

Dag 1 - Ankomst till Bryssel
Efter ankomst till flygplatsen i Bryssel möter du Temaresors reseledare. Vi reser med tåg från flygplatsen till Brygge järnvägsstation och sista sträckan till hotellet åker vi med minibuss eller taxi. Brygge är en välbevarad medeltida stad med kanaler och byggnader som omges av en oemotståndlig romantisk atmosfär. Stadskärnan, som är bilfri, är perfekt för cykelturer. Under en båttur ser vi Brygge, så som de tillresande på medeltiden såg staden. Då fungerade kanalerna och flodsystemet nämligen som vägar, främst för handeln. Innan middagen gör vi ett besök på ett chokladmuseum där vi får vara med om en demonstration av praliner. 

Dag 2 - Trädgårdar, slott och skön natur
Under cykelresans första dag börjar vi med att bekanta oss med våra cyklar. Därefter trampar vi ut från staden Brygge via några av stadens vackra väderkvarnar, broar och kanaler. Vårt mål för dagen är slottet Bulskampveld med sin intressanta historia och engelska trädgård. Här finner vi bland annat en kryddträdgård med över 400 olika plantor. Vi cyklar sedan förbi Oostkamp och får ledig kväll i Brygge. 

Dag 3 - Världsarvsstaden Gent
Idag får du uppleva den harmoniska staden Gent. Vi tar cyklarna till järnvägsstationen i Brygge, för att sedan ta tåget till Gent. Här hämtar vi ut nya cyklar och gör här upptäcktsfärder i en av Belgiens populäraste städer. Även i Gent är det lätt att känna sig hemma. Gent är en stad med stort fokus på konst och matkultur. Det finns flera hundra historiska byggnader, varav många idag finns med på Unescos världsarvslista. Staden har bland annat linne- och bomullsindustriernas utveckling att tacka för sin rikedom. Under besöket i Gent gör vi bland annat besök på ett bryggeri där De Gruut tillverkar en öl utan innehåll av humle men med en medeltida hemlig kryddblandning. 

Dag 4 - Flanderns sköna kust
Idag cyklar vi till De Haan. Kort efter att vi har lämnat Brygge bakom oss kommer vi fram till ruinerna av Abdij Ter Doest, en gång ett mäktigt kloster som förstördes under religionskrigen år 1569. Vi ser den överdimensionerade tegelkyrkan och kommer fram till den lilla söta byn Lisseweges torg med sina vitkalkade hus.  Nästa mål blir de inbjudande sanddynerna utanför De Haan. Kanske lockar en promenad på stranden efter lunchen? De Haan har en ovanligt lågt liggande skyline, vilket gör att många byggnader i belle epoque-stilen blir tydliga. I en av stadens villor, Savoyarde, bodde under en kortare tid den store fysikern Albert Einstein. Under vägen hem till Brygge cyklar vi i ett område med ett rikt fågelliv. Ledig kväll. 

Dag 5 - Pittoreska byar i Flandern
Idag cyklar vi mot nordost och den lilla staden Damme, som ligger pittoreskt belägen vid en av regionens många kanaler. Damme har en vacker och orörd stadsbild som i princip stått oförändrad sedan 1700-talet. Staden hade tidigare kontakt med havet och gjorde sig en förmögenhet på sillhandeln. Sillen kom med fartyg från bland annat Skanör och Falsterbo under större delen av 1600-talet.Efter en liten paus i Damme cyklar vi över gränsen till Holland och den lite livligare staden Sluis. Hit kommer många holländare under årets kallare månader för shopping. Här slår vi oss  ner vid någon av stadens uteserveringar och ser på folklivet. I den muromgärdade byn Retranchement i Holland tar vi lunchpaus på ett torg i skuggan av vackra byggnader och färgsprakande blomsterdekorationer. Under eftermiddagen cyklar vi mot den nordvästra kusten och in i Belgien igen. Vi passerar bland annat staden Knokke, en badort med lummiga kvarter och arkitektritade hus. Frank Sinatra brukade sjunga här när det begav sig. Stjärnor som Marlene Dietrich och Maurice Chevalier besökte regelbundet kasinot. Arkitekturstilen i Knokke kom till i början av 1920-talet. Då bestämde sig familjen Lippens, ättlingar till mannen som återvann detta område från havet på 1790-talet, för att ändra inriktning. Istället för att ha jordbruksmark och odla potatis bestämde de sig för att omvandla Knokke till ett semestermål i klass med Deauville och Trouville i Normandie. I Knokke gör vi ett besök på den populära testugan Siska, och smakar hembakade våfflor med eget recept sedan 1882. Sedan trampar vi tillbaka till Brygge igen. Avskedsmiddag på hotellet.

Dag 6 - Hemresa
Efter cykelresans upplevelserika dagar når denna vecka sitt slut. Förhoppningsvis har du berikats med många fina minnen av möten och miljöer. Från Bryssels flygplats går flyget hem till Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 5 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar
• Temaguide
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks ingår på avresorna 2017. Från och med 2018 ingår ej dricks
• Öl- och chokladprovning ingår
• Brygge museum kort och rabatthäfte ingår

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Bryssel. Tåg- och busstransfer till Brygge, ca 110 km. Cykeltur ca 6 km. Fem övernattningar på hotell i Brygge. Besök och kanaltur i Brygge. Middag ingår.

Dag 2

Cykel Brygge – Gentkanalen – Brygge ca 55,7 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Cykling 20 km, tåg Brygge – Gent – Brygge, ca 100 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Cykel Brygge – Lissewege – De Haan – Brygge ca 52 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Cykel Brygge – Damme – Sluis – Knokke/Heist – Brygge ca 59 km. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 6

Buss eller taxi och tåg till flygplatsen, ca 50 km. Frukost ingår.

Belgien

Folkmängd 11 milj Landets yta 30 528 km² Valuta Euro Språk Franska, flamländska (nederländska) och tyska. Religion Den romersk-katolska kyrkan är den dominerande trosinriktningen. Ungefär tre belgare av fyra beräknas vara katoliker även om få aktivt utövar någon religion.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Bryssel t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).
De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Avresor 2017: På dessa resor ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Avresor 2018: På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår inte dricks längre i resans pris.  Vår TEMA-guide samlar in 10 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning:
Tag med ett lättpackat regnplagg, och extra t-shirts för snabbt ombyte om du blir varm och svettig.
Viktigast, förutom lämplig cykel-klädsel, är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor.

Cykelturerna:

Cykel: Hybrid. Typ: Citybike.Växlar: 7 eller 21.
Broms: Handbroms till både fram- och bakhjul.
Hjälm: Ta med egen.
Picknickutrustning: På denna cykelresa äter vi alla måltider på restauranger och barer. Du behöver inte ta med någon picknickutrustning.

Annan utrustning:
Hållare för vattenflaska finns ej. Pakethållare finns, men däremot saknas fästanordning. Vi rekommenderar att du tar med dig elastiska band för att spänna fast din lilla ryggsäck eller väska på pakethållaren.

I samband med incheckningen eller dag 2 får du cykelnyckeln, ett lås, en cykelpump och cykelväska.

Vi har ingen servicebil på denna resa. Vid problem ringer vi för assistans.

Vi rekommenderar att du tar med dig:

Cykelglasögon/solglasögon, cykelhandskar, gelésadel, solkräm, ryggsäck, vattenflaska (50 cl).

Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Även om resan är kategori 1 bör du ha normalkondition för att kunna genomföra cykelresan.

Dag 2. Cykeldistans 55,7 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor, grus, kullersten och asfalt. Genomsnittshöjd 5-10 meter över havet.
Dag 3. Cykeldistans 59 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor och på jordvallar.Höjdskillnad 5 - 30 meter över havet.
Dag 4.Cykeldistans 52 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor.Höjdskillnad 5- 30 meter över havet.
Dag 5. Cykeldistans 20 km. Du cyklar mestadels på cykelbanor, kullersten och asfalt. Genomsnittshöjd är 5 - 10 meter över havet.

Tips och information om TEMAs cykelresor »

Övrigt:
Brygge museum kort och rabatthäfte ingår i resans pris.


Observera:
På denna resa finns det möjlighet att byta ut den vanliga cykeln till en elcykel. För bokning kontakta TEMA. Pristillägg 1750 kronor. Begränsat antal elcyklar per grupp.

Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast 1månad innan avresa.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-05-24

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Brussels
2018-05-24
07:10
2018-05-24
09:20
SAS, 589
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Brussels
Stockholm
2018-05-29
18:00
2018-05-29
20:05
SAS, 1590
6 dagar Cykling i Flandern Stockholm 10795 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-24

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Brussels
2018-05-24
08:15
2018-05-24
09:50
SAS, 593
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Brussels
Copenhagen
2018-05-29
17:30
2018-05-29
19:00
SAS, 1594
6 dagar Cykling i Flandern Köpenhamn 10795 SEK 4 platser kvar Boka
2018-06-14

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Brussels
2018-06-14
07:10
2018-06-14
09:20
SAS, 589
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Brussels
Stockholm
2018-06-19
18:00
2018-06-19
20:05
SAS, 1590
6 dagar Cykling i Flandern Stockholm 10795 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-06-14

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Brussels
2018-06-14
08:15
2018-06-14
09:50
SAS, 593
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Brussels
Copenhagen
2018-06-19
17:30
2018-06-19
19:00
SAS, 1594
6 dagar Cykling i Flandern Köpenhamn 10795 SEK Förfrågan
2018-09-13 6 dagar Cykling i Flandern Stockholm 10995 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-13 6 dagar Cykling i Flandern Köpenhamn 10995 SEK 4 platser kvar Boka
2018-09-20 6 dagar Cykling i Flandern Köpenhamn 10995 SEK 4 platser kvar Boka
2018-09-20 6 dagar Cykling i Flandern Stockholm 10995 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

 
XClose