Vandring på Kretaraviner, kust och olivlundar

Vandringsresa till Greklands mest mångsidiga ö. Vandra genom olivlundar och Agia Irini-ravinen. Längs dramatiska sydkusten går vi leden E4 ett par dagar. Varav en till Kretas Maldiverna, stranden vid Elafonissi. Stillsamma Paleochora är vår bas på sydkusten och i Chania får vi en fin avslutning.

Omgiven av dramatiska berg vandrar du över högslätter, genom raviner och utmed havet. Kretas landskap smyckas av johannesbrödträd, mastixbuskar, oleandersnår och jordgubbsträd. Veckans vandringar varierar från lätta till medelsvåra. Naturen skiftar från det kargt storslagna till idylliska gröna dalar. Andra upplevelser är en olivoljeprovning och en middag i staden Chanias pittoreska venetianska hamn.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandra längs romarnas gamla väg till Argiroupolis
 • Picknickluncher vid havet
 • Den rosa stranden Elafonissi
 • Vandring i Agia Irini-ravinen
 • Middag i Chanias venetianska hamn

Dagsprogram
Sommar 2017

Dag 1 - Ankomst till Kreta
Flyget från Skandinavien landar i Chania på nordvästra Kreta. TUIs personal på flygplatsen hjälper dig till rätt transferalternativ. Färden till ditt hotell sker med buss eller taxi. TEMAs reseledare möter dig vid ankomst till hotellet. Resans två första nätter bor du i eller utanför den vänliga, lilla strandbyn Georgioupoli.

Dag 2 - Vandring till Argiroupolis
Dagens vandring på omkring sex kilometer går genom olivlundar på uråldriga mulåsnestigar, så kallade kaldirimi. Vi går till Argiroupolis via Roustika. Längs vägen ser du lager, myrten, storaxträd och väldiga johannesbrödträd. Eliasklostret berättar sin historia om en lång frihetskamp. Dess gamla räkenskapsböcker håller ordning på patrontillverkning och matutdelning. Stenmurar inhägnar små åkertegar och olivträd. Hönsen kacklar, fåren bräker och kanske seglar en gåsgam högt där uppe i skyn.Picknicklunch dukas upp vid en färskvattenskälla under en tusenårig platan. Efter lunch fortsätter vi till Argiroupolis, eller Lappa som staden hette under antiken. Enligt legenden grundades den av Agamemnon, och under romarnas ockupation var den en av de mäktigaste städerna på västra Kreta. Idag är det en sömnig by som vaknar upp på helgerna då många öbor kommer hit för att äta söndagslunch i platanernas skugga.Under bussresan tillbaka till Georgioupoli passerar vi Kretas enda naturliga insjö Kournas, som är en viktig rastplats för flyttfåglar. Under den sena eftermiddagen hinner du med ett dopp i det blå Medelhavet, innan vi samlas för gemensam middag på en taverna.

Dag 3 - Vandring i Agia Irini-ravinen
Västra Kretas majestätiska bergskedja, Lefka Ori, genomskärs av ett trettiotal djupa raviner. Bergen har i alla tider varit en tillflyktsort under svåra tider. Höga bergsväggar sluter sig tätt och har gett såväl människor som växter och vilda djur skydd.På smala vägar färdas du söderut, genom öns apelsindistrikt, mot byn Agia Irini. Här början den nio kilometer långa ravinstigen. Den vindlar sig fram omgiven av cypresser, pinjeträd, plataner och rosenlager. I luften känner du dofter från timjan, kyndel och salvia.Agia Irini-ravinen är inte lika omtalad som den längre Samariaravinen, men minst lika vacker. Dessutom får du uppleva naturen mer ostört. Hit är det nämligen inte många som hittar, och i stillheten kanske det blir just här du har turen att få se en gåsgam segla högt uppe i skyn. Med stor sannolikhet kommer du att kunna bocka av arter som alpkråkor, klippsvalor och rödhuvade törnskator.

Vandringen i Agia Irini har många skuggiga partier, men vi rekommenderar ändå att du har med både solkräm och vatten. Där ravinen öppnar sig för den varma solen väntar bussen på att ta oss vidare mot Kretas södra kust. Sent på eftermiddagen är vi framme vid Libyska havets strand och det lilla kustsamhället Paleochora där vi stannar i fyra nätter.

Dag 4 - Vandring till Elafonissi-stranden
Kretas karga sydkust bjuder på storslagna vyer. Dagens vandring går på upptrampade getstigar och är drygt tio kilometer lång. Leden vindlar ömsom fram högt över brusande bränningar, ömsom längs vassa klippor eller inbjudande stränder. Bergen reser sig högt mot skyn och med lite tur kan du få se den sällsynta lammgamen, som häckar här.Efter att ha vandrat förbi mastixbuskar och oleandersnår når vi så småningom en skog av uråldriga enträd. Deras knotiga profiler har formats av storm och torka. Strax därpå är vi framme vid vandringens slutmål, Elafonissi.I århundraden har denna trakt legat öde. Bristande tillgång på vatten och hotet från pirater har hållit även de mest djärva kretensarna borta. Stranden här blir ofta framröstad som en av världens finaste, med sin rosaskimrande sand och sitt kristallklara vatten. Elafonissi är egentligen en liten ö som hänger samman med stranden genom ett grunt sandrev strax under vattenytan. När havet är lugnt kan man lätt promenera genom vattnet ut till ön.Med lite tur kan du få se den lilla kretensiska grönfläckiga paddan, med ett mönster som påminner om militärt kamouflage. Vissa biologer menar att dessa paddors dna skiljer sig så mycket från släktingar på fastlandet att de borde räknas som en skild underart. Ön är också häckningsplats för en annan reptil, Karettsköldpaddan.Tid för ett dopp i havet finns det förstås också! Skulle du vilja tillbringa ännu mer tid på stranden går det att välja bort dagens vandring. I så fall följer du med bussen till Elafonissi redan på förmiddagen och väntar på resten av gruppen där.

Dag 5 - Vandring till kusten i Anydri-ravinen
Efter frukost tar bussen oss med upp till byn Azogires på 400 meters höjd. Dagens vandring börjar under ett stort vintergrönt platanträd, ett av de få som växer på Kreta. I närheten ligger ett anrikt kloster som tillägnats de 99 kyrkofäderna. Här gör vi ett kort besök för att uppleva atmosfären och få höra lite om klostrets historia.Vi vandrar på stigar som slingrar fram över grönskande sluttningar, med vida utsikter över bergen och havet vid horisonten. Efter att ha passerat den lilla byn Anydri fortsätter vi ner i en ravin med samma namn. Den leder hela vägen ner till en strand vid havet. Här dukas dagens picknicklunch upp med vågornas brus som ljudkuliss. Efter lunchen strosar vi tillbaka till Paleochora utmed havet, vilket tar omkring en timme.Kretas olivoljor räknas till de bästa i världen, några av dem når även Skandinavien. Vi testar och gör en olivoljeprovning med flera olika sorter.

Dag 6 - Vandring längs kusten till Sougia
Idag väntar veckans längsta vandring på cirka 17 kilometer. Eftersom det delvis bär uppför får du användning för bra vandringskängor och god kondition. Vi arbetar oss upp en bra bit ovanför kustlinjen längs stigar i hedlandskapet, så kallade frygana. Längs vägen passerar vi små havsvikar och snår av tagg-ginst och ljung. Snart når vi en platå där du vid klart väder kan skymta ön Gavdos, Europas sista utpost mot Afrika.Nere vid stranden i Lisos dukas dagens picknick upp. Här omges vi av antika ruiner och stora johannesbrödsträd. Lisos är en forntida kurort, ett antikens spa, som blev rikt och välmående av de gåvor som skänktes till ortens tempel av hjälpsökande pilgrimer. Under sin storhetstid var Lisos vida känt för sitt helande vatten. Än idag kan du fylla din vattenflaska med friskt och gott källvatten här.

Dag 7 - Vandring från Sirikari till Polirinia
Efter frukost lämnar vi Paleochora och bussen tar oss ett stycke upp i bergen. Dagens vandring på ungefär sex kilometer utgår från den lilla byn Sirikari. Vi vandrar genom betesmarker ner mot en porlande bäck som kantas av platanträd och rosa oleanderbuskar. På våren blommar perenna orkidéer i den kalkrika, ännu inte plöjda, marken. De växer bokstavligen mitt i stigen. På hösten kan du i stället se rosa cyklamen och vit vajande sjölök. Omgivningens klippväggar är perforerade av håligheter som är utmärkta häckningsplatser för bland annat korp, hökörn och gåsgam.Vandringen slutar i byn Polirinia. På en högt belägen taverna kan du njuta av utsikten och något läskande under skuggande vinrankor.Bussen tar oss vidare mot Chania. På vägen passerar vi ett av Kretas vindistrikt. Redan för fyratusen år sedan odlade de gamla minoerna druvor och drack vin. Idag framställs allt fler utmärkta viner på Kreta, både röda och vita. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) räknas som en av Greklands bästa.I Chania bor du på ett centralt beläget hotell, strax utanför den gamla stadskärnan. Vår avskedsmiddag avnjuter vi i stadens allra mest charmiga kvarter vid den venetianska hamnen.

Dag 8 - Hemresa
Idag är det dags att återvända till Skandinavien. Om ditt flyg går sent på dagen hinner du utforska Chanias gamla stad på egen hand, göra en utflykt till någon av öns sevärdheter eller njuta av ett bad i Medelhavet.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Chania. Busstransfer till Georgioupoli, ca 40 km. Två övernattningar på hotell vid Georgioupolistranden.

Dag 2
Vandring från Roustika till Argiroupolis, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Georgioupoli – Paleochora, buss ca 110 km. Vandring i Agia Irini-ravinen 9 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Fyra övernattningar i Paleochora.

Dag 4
Vandring till Elafonissi, 10 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 5
Vandring i Anydriravinen,8 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6
Vandring Paleochora – Sougia, 17 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7
Paleochora – Chania, buss ca 70 km. Vandring vid Sirikari, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Chania stad.

Dag 8
Transfer till Chanias flygplats. Flyg Chania – Skandinavien. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Ankomst till Kreta
Flyget från Skandinavien landar i Chania på nordvästra Kreta. Resans två första nätter bor du vid den vänliga, lilla strandbyn Georgioupoli.

Dag 2 - Vandring till Argiroupolis
Dagens vandring på omkring sex kilometer går genom olivlundar på uråldriga mulåsnestigar, så kallade kaldirimi. Vi går till Argiroupolis via Roustika. Längs vägen ser du lager, myrten, storaxträd och väldiga johannesbrödträd. Eliasklostret berättar sin historia om en lång frihetskamp. Dess gamla räkenskapsböcker håller ordning på patrontillverkning och matutdelning. Stenmurar inhägnar små åkertegar och olivträd. Hönsen kacklar, fåren bräker och kanske seglar en gåsgam högt där uppe i skyn.Picknicklunch dukas upp vid en färskvattenskälla under en tusenårig platan. Efter lunch fortsätter vi till Argiroupolis, eller Lappa som staden hette under antiken. Enligt legenden grundades den av Agamemnon, och under romarnas ockupation var den en av de mäktigaste städerna på västra Kreta. Idag är det en sömnig by som vaknar upp på helgerna då många öbor kommer hit för att äta söndagslunch i platanernas skugga.Under bussresan tillbaka till Georgioupoli passerar vi Kretas enda naturliga insjö Kournas, som är en viktig rastplats för flyttfåglar. Under den sena eftermiddagen hinner du med ett dopp i det blå Medelhavet, innan vi samlas för gemensam middag på en taverna.

Dag 3 - Vandring i Agia Irini-ravinen
Västra Kretas majestätiska bergskedja, Lefka Ori, genomskärs av ett trettiotal djupa raviner. Bergen har i alla tider varit en tillflyktsort under svåra tider. Höga bergsväggar sluter sig tätt och har gett såväl människor som växter och vilda djur skydd.På smala vägar färdas du söderut, genom öns apelsindistrikt, mot byn Agia Irini. Här början den nio kilometer långa ravinstigen. Den vindlar sig fram omgiven av cypresser, pinjeträd, plataner och rosenlager. I luften känner du dofter från timjan, kyndel och salvia.Agia Irini-ravinen är inte lika omtalad som den längre Samariaravinen, men minst lika vacker. Dessutom får du uppleva naturen mer ostört. Hit är det nämligen inte många som hittar, och i stillheten kanske det blir just här du har turen att få se en gåsgam segla högt uppe i skyn. Med stor sannolikhet kommer du att kunna bocka av arter som alpkråkor, klippsvalor och rödhuvade törnskator.

Vandringen i Agia Irini har många skuggiga partier, men vi rekommenderar ändå att du har med både solkräm och vatten. Där ravinen öppnar sig för den varma solen väntar bussen på att ta oss vidare mot Kretas södra kust. Sent på eftermiddagen är vi framme vid Libyska havets strand och det lilla kustsamhället Paleochora där vi stannar i fyra nätter.

Dag 4 - Vandring till Elafonissi-stranden
Kretas karga sydkust bjuder på storslagna vyer. Dagens vandring går på upptrampade getstigar och är drygt tio kilometer lång. Leden vindlar ömsom fram högt över brusande bränningar, ömsom längs vassa klippor eller inbjudande stränder. Bergen reser sig högt mot skyn och med lite tur kan du få se den sällsynta lammgamen, som häckar här.Efter att ha vandrat förbi mastixbuskar och oleandersnår når vi så småningom en skog av uråldriga enträd. Deras knotiga profiler har formats av storm och torka. Strax därpå är vi framme vid vandringens slutmål, Elafonissi.I århundraden har denna trakt legat öde. Bristande tillgång på vatten och hotet från pirater har hållit även de mest djärva kretensarna borta. Stranden här blir ofta framröstad som en av världens finaste, med sin rosaskimrande sand och sitt kristallklara vatten. Elafonissi är egentligen en liten ö som hänger samman med stranden genom ett grunt sandrev strax under vattenytan. När havet är lugnt kan man lätt promenera genom vattnet ut till ön.Med lite tur kan du få se den lilla kretensiska grönfläckiga paddan, med ett mönster som påminner om militärt kamouflage. Vissa biologer menar att dessa paddors dna skiljer sig så mycket från släktingar på fastlandet att de borde räknas som en skild underart. Ön är också häckningsplats för en annan reptil, Karettsköldpaddan.Tid för ett dopp i havet finns det förstås också! Skulle du vilja tillbringa ännu mer tid på stranden går det att välja bort dagens vandring. I så fall följer du med bussen till Elafonissi redan på förmiddagen och väntar på resten av gruppen där.

Dag 5 - Vandring till kusten i Anydri-ravinen
Efter frukost tar bussen oss med upp till byn Azogires på 400 meters höjd. Dagens vandring börjar under ett stort vintergrönt platanträd, ett av de få som växer på Kreta. I närheten ligger ett anrikt kloster som tillägnats de 99 kyrkofäderna. Här gör vi ett kort besök för att uppleva atmosfären och få höra lite om klostrets historia.Vi vandrar på stigar som slingrar fram över grönskande sluttningar, med vida utsikter över bergen och havet vid horisonten. Efter att ha passerat den lilla byn Anydri fortsätter vi ner i en ravin med samma namn. Den leder hela vägen ner till en strand vid havet. Här dukas dagens picknicklunch upp med vågornas brus som ljudkuliss. Efter lunchen strosar vi tillbaka till Paleochora utmed havet, vilket tar omkring en timme.Kretas olivoljor räknas till de bästa i världen, några av dem når även Skandinavien. Vi testar och gör en olivoljeprovning med flera olika sorter.

Dag 6 - Vandring längs kusten till Sougia
Idag väntar veckans längsta vandring på cirka 17 kilometer. Eftersom det delvis bär uppför får du användning för bra vandringskängor och god kondition. Vi arbetar oss upp en bra bit ovanför kustlinjen längs stigar i hedlandskapet, så kallade frygana. Längs vägen passerar vi små havsvikar och snår av tagg-ginst och ljung. Snart når vi en platå där du vid klart väder kan skymta ön Gavdos, Europas sista utpost mot Afrika.Nere vid stranden i Lisos dukas dagens picknick upp. Här omges vi av antika ruiner och stora johannesbrödsträd. Lisos är en forntida kurort, ett antikens spa, som blev rikt och välmående av de gåvor som skänktes till ortens tempel av hjälpsökande pilgrimer. Under sin storhetstid var Lisos vida känt för sitt helande vatten. Än idag kan du fylla din vattenflaska med friskt och gott källvatten här.

Dag 7 - Vandring från Sirikari till Polirinia
Efter frukost lämnar vi Paleochora och bussen tar oss ett stycke upp i bergen. Dagens vandring på ungefär sex kilometer utgår från den lilla byn Sirikari. Vi vandrar genom betesmarker ner mot en porlande bäck som kantas av platanträd och rosa oleanderbuskar. På våren blommar perenna orkidéer i den kalkrika, ännu inte plöjda, marken. De växer bokstavligen mitt i stigen. På hösten kan du i stället se rosa cyklamen och vit vajande sjölök. Omgivningens klippväggar är perforerade av håligheter som är utmärkta häckningsplatser för bland annat korp, hökörn och gåsgam.Vandringen slutar i byn Polirinia. På en högt belägen taverna kan du njuta av utsikten och något läskande under skuggande vinrankor.Bussen tar oss vidare mot Chania. På vägen passerar vi ett av Kretas vindistrikt. Redan för fyratusen år sedan odlade de gamla minoerna druvor och drack vin. Idag framställs allt fler utmärkta viner på Kreta, både röda och vita. Chanias egen retsina (Retsina Chanion) räknas som en av Greklands bästa.I Chania bor du på ett centralt beläget hotell, strax utanför den gamla stadskärnan. Vår avskedsmiddag avnjuter vi i stadens allra mest charmiga kvarter vid den venetianska hamnen.

Dag 8 - Hemresa
Idag är det dags att återvända till Skandinavien. Om ditt flyg går sent på dagen hinner du utforska Chanias gamla stad på egen hand, göra en utflykt till någon av öns sevärdheter eller njuta av ett bad i Medelhavet.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Chania. Busstransfer till Georgioupoli, ca 40 km. Två övernattningar på hotell vid Georgioupolistranden.

Dag 2
Vandring från Roustika till Argiroupolis, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3
Georgioupoli – Paleochora, buss ca 110 km. Vandring i Agia Irini-ravinen 9 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Fyra övernattningar i Paleochora.

Dag 4
Vandring till Elafonissi, 10 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 5
Vandring i Anydriravinen,8 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6
Vandring Paleochora – Sougia, 17 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7
Paleochora – Chania, buss ca 70 km. Vandring vid Sirikari, 6 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Chania stad.

Dag 8
Transfer till Chanias flygplats. Flyg Chania – Skandinavien. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Chania t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling»

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Något lättare ylleplagg kan vara bra att ha med om det skulle blåsa eller vara kyligt någon dag framför allt under vår- och höstresorna. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Vandringen
Kretas landskap är mycket kuperat och vandringarna går sällan på helt plan mark. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg. Vandringen dag 6 tar ca 6 timmar att gå och du vandrar i en passage nedför och uppför i mycket brant terräng vilket kan upplevas som ansträngande.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på stigar och småvägar i ett uråldrigt kulturlandskap med vida vyer.

Tips och information om TEMAs vandringsresor

Övrigt
Hotellstandarden i Grekland är varierande, och rummen kan upplevas som små. Med anledning av nationella helgdagar kan tillfälliga ändringar i dagsprogrammet ske.

Västra Kreta har ett flertal högkvalitativa vandringsalternativ. Skulle någon av de beskrivna vandringarna av någon orsak inte fungera för gruppen, kan våra erfarna reseledare ersätta den med ett likvärdigt alternativ.

Observera
I Paleochora kan inkvartering ske på två olika hotell för en och samma grupp - därav två namngivna hotell i Paleochora i hotellistning. Om så är fallet sker fördelning på plats.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-04-28 8 dagar Vandring på Kreta Göteborg 10995 SEK 2 platser kvar Boka
2018-04-28 8 dagar Vandring på Kreta Stockholm 10995 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-04-28 8 dagar Vandring på Kreta Köpenhamn 10995 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-29 8 dagar Vandring på Kreta Stockholm 10995 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-09-29 8 dagar Vandring på Kreta Köpenhamn 10995 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-29 8 dagar Vandring på Kreta Göteborg 10995 SEK 2 platser kvar Boka
2018-10-13 8 dagar Vandring på Kreta Göteborg 10995 SEK 2 platser kvar Boka
2018-10-13 8 dagar Vandring på Kreta Stockholm 10995 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-10-13 8 dagar Vandring på Kreta Köpenhamn 10995 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose