Vandring på TolvöarnaKalymnos, Telendos och Leros

Vandra på grekiska Kalymnos, Telendos och Leros med vandringsguiden Pamela Stoor. Ledig dag med möjlighet att upptäcka öarna Pserimos och Plaka med båttur, sköna bad och snorkling.

Följ med till Dodekaneserna och vandra på Kalymnos, Telendos och Leros med TEMAs reseledare Pamela Stoor. Karga men charmiga Kalymnos med sitt folkliv blir basen. Här vandrar vi till bukter med badmöjligheter. På lilla Telendos möter vi genuin grekisk gästfrihet och Leros vandringsleder tar oss till väderkvarnarna och borgen. Ledig dag med valfri båttur till grannöarna Pserimos och Plaka för bad och snorkling.

RESFAKTA

Länder: Grekland

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Folklivet i Pothia på Kalymnos
 • Vandring på bilfria Telendos
 • Båttur till Leros och vandring till borgen
 • Picknickluncher med grekiska specialiteter
 • Egen dag för upptäckter, båttur och avkoppling

Dagsprogram
Sommar 2017

Dag 1 - Kαλώς όρισες = Välkommen
Din semester börjar med en bekväm flygning på cirka fyra timmar till Hippokrates ö, Kos. Härifrån ska du sedan åka över med färjan till Kalymnos, en tur på cirka 40 minuter. Din TEMA-reseledare möter antingen på flygplatsen eller i hamnen Pothia på Kalymnos (om inte på flygplats visar TUIs personal dig till rätt transfer).Hotellet på Kalymnos ligger i Armeos/Massouri på Kalymnos nordvästra sida. I Massouri har du all service du behöver under din vistelse på Kalymnos. Här checkar du in på ditt hotell och kan se fram emot en innehållsrik vecka. På kvällen samlas hela gruppen för en välkomstmiddag tillsammans med reseledaren. 

(I och med mycket sen ankomst 6 oktober 2017 kommer välkomstmiddagen istället äga rum efterföljande dag, dvs 7/10)

Dag 2 - Vandring längs italienska vägen till Vathi
Vi börjar dagen med att åka med buss från Massouri till Pothia, Kalymnos huvudstad och Tolvöarnas tredje största stad. Vi kör upp till klostret Agios Savvas och besöker öns skyddshelgons vackra kyrka. Utsikten mot hamnstaden Pothia ger en överblick av hur staden vuxit från hamnen upp mot bergssluttningarna.Vi åker ner till hamnen och gör en kort stadsvandring genom Pothias gamla stadsdel till den italienska vägen (Italikó dromo). Vägen byggdes av italienarna mellan första och andra världskrigen för att lättare kunna ta sig från Pothia till den frodiga dalen Vathi. Stigen som byggdes av italienarna är stenbelagd och slingrar sig uppåt och utsikten är mer och mer storslagen ju högre upp man kommer. De första tre kilometrarna går vi uppåt och när vi väl är uppe på cirka 380 meter över havet börjar nedstigningen som består av en stig med lösa stenar ner mot Vathis frodiga jordbruksområde. I Vathi odlar man det mesta av Kalymnos grönsaker och frukt. Dalen kallas även för mandarindalen, då man under vintern och våren skördar härligt söta mandariner och apelsiner.Väl nere i Vathi fortsätter vi till Rina som är hamndelen av byn Vathi. I Rina äter vi lunch på en lokal taverna. Det finns även möjlighet att bada från piren. Bussen hämtar oss på eftermiddagen för att köra över bergen tillbaka till Massouri, på så sätt får vi en tur runt Kalymnos. På kvällen kan du äta middag på någon av de mysiga tavernorna med utsikt mot Telendos.

Pamelas gradering av dagens vandring: 3 av 3. Brant uppförsbacke på stenbeläggd stig bestående av trappor upp och trappor ned som sedan går över till sten/grusstig.

Dag 3 - Vandring på Telendos
Efter frukost på hotellet på Kalymnos går vi till Myrties lilla hamn där båten som skall ta oss över till Telendos väntar på oss. Båtturen tar cirka 15 minuter och när vi kliver iland ser vi öns enda by. Telendos separerades från Kalymnos i ett jordskalv som ägde rum år 554 f Kr. I sundet mellan de två öarna sägs det finnas en hel historisk stad nere på havsbotten.På Telendos är det knappast tal om att resa runt då det varken finns vägar, bilar eller mopeder. Däremot är ön perfekt för vandringar. I byn finns några tavernor, en minimarket, några bostadshus och en vacker vit kyrka byggd till Jungfru Marias ära. Ön har bara 45 bofasta invånare och de tre skolbarn som finns går i den lilla byskolan.Byn, som precis som ön heter Telendos, ligger vid foten av berget Mount Rachi (458 m). På bergets norra sluttning, halvvägs till toppen, tronar det befästa klostret Agios Konstantinos. Stränderna är få och ganska små, men vackra och perfekta för snorkling.Det är inte för stränderna man åker till Telendos, hit åker man för den skönt avstressande miljön. Att varva ner och bara lyssna på tystnaden är lyx man inte kan uppleva överallt. Det finns en skylt på ön som uppmanar dig att ”ta det lugnt, det går en båt varje halvtimme”. Vår vandring startar med en en etapp uppför till Agios Konstantinos-kapellet som ligger 250 meter över havet. Det är en mycket brant backe upp till kapellet och det krävs att man är van att gå i berg. Här uppe är utsikten över ön och grannön Kalymnos är fantastisk. Har vi tur kan vi även skåda falkar och hökar som seglar över oss. Vi tar sedan samma stig ner från Agios Konstantinos och börjar sedan vandra söderut.Vi följer Telendos kustlinje men går även längre upp mot bergssluttningen där vissa partier är utmanande med ojämn terräng och stora nivåskillnader. Viss sträckning kan upplevas speciellt utmanande för personer med akrofobi. Men belöningen är utsikt och nästa anhalt, Paradise Beach. Därefter kommer vi förbi den arkeologiska gravplatsen från tidig kristen period, och sedan fortsätter vi till Hohlakabukten och Agios Georgios-kapellet. Efter vandringen äter vi lunch på en fisktaverna på Telendos där vi får smaka på pinfärska delikatesser som öns egna fiskare dragit upp. Det kommer också att finnas chans att bada innan båten tar oss tillbaka till Myrties på Kalymnos.

Pamelas gradering av dagens vandring: 3 av 3. Vid hård vind eller sjögång kan båten inte lämna av oss nedanför Agios Konstantinos kyrkan, då går vi turen fram och tillbaka från Telendos by och tillbaka.

Dag 4 - Vandring från Argos till Vlychadia på Kalymnos
Idag åker vi med buss till Argos som ligger ett stenkast från Kalymnos flygplats. Från Argos börjar vår vandring längs en brant grusväg upp till Agios Konstantinos och Helenas kyrka. Konstantinos var kejsare av det bysantiska riket och grundare av staden Konstantinopel. Han var den första romerska kejsaren som tillät kristendom även om han inte själv var kristen. Däremot erkände Konstantinos mor Helena kristendomen. Därför är kyrkan tillägnad dem bägge.
Vi tråcklar oss ned genom en smal ravin och vidare upp mot en bergsplatå med utsikt mot Agia Triada-klostret. Även här kan de som är känsliga för höjder uppleva en extra utmaning. Vår medhavda picknick-lunch äter vi vid Agios Andreas-kyrkan med Egeiska havet som bakgrund. På stigen fram till kyrkan använder vi från och till händerna för stöd och hjälp uppåt.
Färden fortsätter vidare mot Kefalagrottan som vi också har möjlighet att komma in ett litet stycke i (ta med en ficklampa). Kefalagrottan är en kalkstensgrotta som är cirka 100 meter lång med stalagmiter och stalaktiter. Vi passerar nunneklostret Agia Katerina, där bussen väntar på oss för att köra ned oss till Vlychadia – en by vid kusten där man kan ta ett dopp eller dricka något svalkande innan bussen kör oss tillbaka till hotellet.

Pamelas gradering av dagens vandring: 3 av 3, en mycket utmanande tur.

Dag 5 - Leros
Efter frukost på hotellet går vi ner till hamnen i Myrties för att ta båten till den nordliga grannön Leros. Båtturen från Kalymnos till hamnbyn Pandeli tar cirka 45 minuter. När vi börjar närma oss Pandeli och Leros kan vi redan på avstånd se den ståtliga Johanniterborgen, Pandelislottet, resa sig upp från klippan.Pandeli är en fiskeby med pittoreska inslag. I den lilla hamnen trängs fiskebåtar med fritidsseglare, tillsammans bildar de en vacker vy mot havet. Utsikten mot slottet och väderkvarnarna i Platanos är som en levande tavla. 

Efter ankomst till Pandeliåker vi buss runt ön för att få se lite mera av Leros. Vi åker upp förbi degamla restaurerade väderkvarnarna och upp mot Pandelislottet. Ovanförhuvudstaden Platanos stoltserar den gamla borgen Pandeli. Härifrån är det envidunderlig utsikt över Leros. Inne i borgen finns Jungfru Maria-kyrkan där dukan studera ikoner och andra kyrkoföremål. Uppe i slottet blir det tid attutforska denna gamla fästning från 1100-talet som Johanniterriddarna från Rhodosintog på 1300-talet för att göra större. Den ursprungliga borgen härstammarfrån 1100-talet. Från fästningen går vi ned mot kustbyn Agia Marina där vikan njuta av en kaffe innan färden fortsätter vidare. För att se lite mera avön åker vi buss från Agia Marina till Lakki som ligger på öns västrasida. Lakki är Medelhavets största naturhamn och ön var ockuperadav Italien fram till andra världskriget vilket tydligt syns I Lakkisarkitektur. Nära Lakki finns krigsmuseet som berättar öns historia påett intressant sätt. Tillbaka i Pandeli får vi smaka på några av Leros lokalasötsaker som produceras ekologiskt på ön, bland annat syltade fikon ochvindruvor. I Pandeli blir det även tid för lunch och bad innan båten åkertillbaka till Kalymnos. Ingen vandring denna dag, busstur runt ön.


Dag 6 - Ledig dag med valfri båttur
Idag har du möjlighet att följa med på  en båttur ombord en klassisk träsegelbåt (till en kostnad av cirka 40 euro). Båten seglar från Pothia-hamnen och under dagen besöker man grannön Pserimos som ligger mellan Kos och Kalymnos. Den mjuka sandstranden på Pserimos lockar till sköna dopp. Vid den lilla stenön Plaka, där det är bra läge för snorkling, ankrar vi för att äta lunch ombord. Vi kommer även in till havsviken vid Rina. På hemvägen seglar vi förbi några fiskeodlingsbassänger där man om man har tur kan se delfiner simma omkring utanför.Om du väljer att stanna på Kalymnos kan du ta det lugnt på Massouristranden, läsa en bok och njuta av strandlivet. Eller varför inte hoppa på lokalbussen och känna av pulsen och vardagslivet i Pothia.
(Väderförbehåll för båtturen; i början och i slutet av säsongen kan turenvara inställd pga dåligt väder eller få anmälda.)
Dag 7 - Vandring vid Emborios i nordväst
Idag upptäcker vi mer av Kalymnos norra del och beger oss med lokalbuss till Emborios, den nordligaste byn på Kalymnos västkusten. I byn finns några tavernor vid stranden och den skyddade bukten är under sommaren popular bland båtfolk. Vid Emborios har man också en av de tre fiskefarmerna som finns på Kalymnos. På ön är många stränder klappersten, men här i Emborios by finns en fin sandstrand. Vi går en cirkelvandring genom timjansdoftande kullar och längs med havet förbi ett par stränder. Turen börjar och slutar i Emborios by och väl tillbaka finns tid att njuta en kaffe på byns kafé eller kanske ett bad vid den fina stranden. Härifrån tar vi sedan båt tillbaka till Massouri.På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag på en lokal taverna. 
Pamelas gradering av dagens vandring: 2 av 3. Brant grus/stenstig upp som senare går nedför.

Dag 8 - Hemresa eller extravecka
Din vecka tillsammans med TEMA har nått sitt slut och det har blivit dags för hemresa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher (varav 2 picknickar)
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare Pamela Stoor

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Kos. Färja Kos – Kalymnos. Välkomstmiddag. Sju övernattningar på hotell i Armeos/Massouri på Kalymnos.

Dag 2
Vandring Pothia – Vathi, 7 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Vandring på Telendos, 6 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Vandring Argos – Vlychadia, 7 km. Frukost och picknick-lunch ingår

Dag 5
Busstur på Leros. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 7
Vandring vid Emborios, ca 7,5 km. Frukost, picknick-lunch och middag ingår.

Dag 8
Flygresa Kos – Skandinavien. Frukost ingår.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Kos t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel 
Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor. Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök dag 2, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol.

I bergstrakterna i det inre av landet är temperaturen som regel ytterligare ett par grader lägre än vad som anges i klimattabellen, och ymnigare nederbörd kan förekomma. Tag med badkläder då vissa hotell har pool (öppna från mitten av maj månad). Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Vandringen
Kalymnos och Telendos landskap är mycket kuperat och vandringarna genomförs på stenigt underlag. Det går ofta upp- eller nerför och stigarna är steniga och även i vissa fall med rullsten, vilket kan upplevas jobbigt för personer med problem i leder och rygg.

Om du har normal till god allmänkondition är det dock inga problem. Personer med anlag för svindel kan uppleva vissa passager som svåra. Du vandrar även på grusstigar och småvägar i ett landskap med vida vyer. Flera av vandringarna går i öppna landskap och är det varmt kan det därmed bli jobbigt.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Övrigt

Valfri utflykt Dag 6 - "Lazy day-båttur"
Resans sjätte dag har inte någon gemensam aktivitet utan dagen står till ditt eget förfogande. Kanske vill du åka på en utflykt och vi rekommenderar då en heldag på havet i traditionell träsegelbåt.

Båten seglar från Pothia hamnen och under dagen besöker man grannön Pserimos som ligger mellan Kos och Kalymnos, den mjuka sandstranden på Pserimos lockar till sköna dopp. Pserimos är även den minsta i storleken bebooda ön i Dodekaneserna. I Pserimos by kan du även strosa runt eller njuta en kaffe i en av de små tavernorna vid stranden. Lunchen ombord på båten äts vid den lilla stenön Plaka där det är bra möjlighet för snorkling. Vi kommer även in till fjorden till byn Rina på Kalymnos. På hemvägen seglar vi förbi några fiskeodlingsbassängar där man om man har tur kan se delfiner simma omkring utanför.

I priset ingår: biljett, transfer, lunch (inte dryck), ca pris 40 Euro.
Bokning och betalning av utflykten sker på plats på resmålet. Din TEMA-reseledare tar upp anmälningar under början av resan.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose