Vandring på ZakynthosLevantens blomma i Joniska havet

Vandringsresa på Joniska havets sydligaste ö, Zakynthos. Vi gör enkla vandringar i frodig grönska och längs kusten med vackra vyer över det azurblå havet. Som sig bör har vi täta inslag av picknickluncher och bad.

Av Joniska havets öar ligger Zakynthos, Zante, längst söderut. Hela ön är frodigt grön med berg i väst och lågland i öst, vilket ger varierad vandring. Förutom utrese- och hemkomstdag består resan av fem vandringsdagar bland olivlundar och badvikar på Zakynthos, Levantens blomma. Vi går längs havet, genom odlingslandskap och uppför berg. Allt inramat av spektakulära vyer. I Zakynthos stad möter vi modernt vardagsliv medan det i bergsbyn Loucha verkar som om tiden stått stilla. Mitt i resan har du en dag till eget förfogande. Kanske kan vi locka med en båttur till Navagio, stranden där det ikoniska skeppsvraket ligger djupt i sanden. Eller så kanske du tar färjan till grannön Kefalonia. 

RESFAKTA

Länder: Grekland

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Gröna Louchadalen med sina vinodlingar
 • Zakynthos stad med middag
 • Utsikten från klostret Skopiotissa
 • Vandring till badviken Porto Limnionas
 • Smakprovningar av vin och olivolja

Dagsprogram
Sommar 2017

Dag 1 - Välkommen till Zante
Efter en resa med direktflyg från Stockholm till Zakynthos hälsas du välkommen av TEMAs reseledare. Zakynthos är under våren ett blomsterhav i södra Joniska havet och venetianarna som ockuperade ön gav den namnet Fiore di Levante – Orientens blomma. Med dess frodiga grönska, långa guldgula sandstränder och romantiska vikar har Zante (kärt barn har många namn) blivit ett populärt turistmål.

Bortom stränder och semesterorter döljer sig ett glest befolkat högland, berg med panoramavyer, olivlundar, citrus- och vinodlingar. Allt detta och fler smakprov från ön kommer vi att få under den kommande veckan.

Zakynthos är en mångfasetterad, men till ytan relativt liten ö. Därför väljer vi att bo på ett och samma hotell hela veckan: det fina, miljömedvetna Castelli Hotel

Dag 2 - Vandring vid Gerakas och i Zante
Idag får du sovmorgon innan vi beger oss till halvön Gerakas, som sträcker ut sig med en lång fin sandstrand öster om Laganasbukten. Detta är en del av den naturskyddade marinparken som har nationalparksstatus – för havssköldpaddornas väl. I Gerakas finns ett litet Turtle Rescue Center som vi besöker om (!) någon av föreståndarna befinner sig på plats. Vi vandrar i det öppna kustlandskapet och ser även rester från tyskarnas ockupation under andra världskriget. Det blir även en kortare vandring med chans att bada för den som vill.

Dagen bjuder också på ett kulinariska tema då vi åker till en vingård. Här får vi en introduktion till vin på Zakynthos och får vara med om en enkel vinprovning.

I Zakynthos stad (Zante) blir det en kortare stadspromenad och middag bland det som återstår av den venetianska bebyggelsen. 

Vandringen:Total vandringstid (exkl. stopp): 45 min
Längd: 3 km
Höjdskillnad: +/- ca 100m
Underlag: Asfalt, grusväg och sandstrand

Dag 3 - Vandring vid Keri
Nu utforskar vi den sydvästra delen av Zakynthos där klipporna är som brantast, havet som mest blått och grönskan allra grönast. Vi får skjuts till den lilla bergsbyn Keri, varifrån vi börjar vår vandring längs stenbelagda och asfalterade vägar till fyrtornet i väst.

Här blir utsikten enastående, men vi går aldrig direkt vid några klippavsatser. Istället vänder vi härefter inåt land på grusvägar och går genom ett lummigt odlingslandskap. Vi passerar en och annan bondgård och rundar den sydvästra halvön och får därefter återigen en vacker panoramautsikt, denna gång mot öst. Det blir en skön vandring som också erbjuder en del skugga men likväl kan det vara skönt med ett svalkande bad efter detta.

Under dagen passar vi också på att besöka en av öns olivoljeproducenter för att lära mer om den betydelsefulla produktionen. Givetvis smakar vi också på ett par olika varianter av olivoljan.

Vandringen:Total vandringstid (exkl. stopp): 3 tim
Längd: 11 km
Höjdskillnad: +150 / -400
Underlag: Asfalt och grusväg

Dag 4 - Utsiktsberget Skopos
Vi åker till östkusten och söder om Argassi letar vi oss upp på en slingrig väg till klostret (Moni) Panagia Skopiotissa. Ursprungligen stod här under Skopos högsta punkt ett tempel uppfört till gudinnan Artemis ära. På resterna av tempelruinen byggdes ett litet kloster upp och har vi tur så har vaktmästaren låst upp kapellet så vi kan ta oss en titt på den fina ikonostasen.

Vi vandrar sedan ner från berget på den västra sidan, ner till Laganasbukten. Grusvägen, som delvis bara är en stig, leder oss förbi ett gammalt marmorbrott innan vi når den långa strandremsan som är en av Karettsköldpaddans viktiga äggläggningsplatser.

Vandringen:Total vandringstid (exkl. stopp): 3 1/2 tim till 4 1/2tim
Längd: 10 km, ev. 15 km
Höjdskillnad: + 400/- 500
Underlag: Asfalt, grusväg, ostigat och ev. sandstrand

Dag 5 - Ledig dag
Efter några fina vandringsdagar tillsammans har du nu en heldag att bara koppla av och njuta efter eget behag. 

Kanske vill du göra en båttur till Navagio (Shipwreck Beach) för att se stranden lite mer nära inpå (ca pris 40 euro per person/bokas och betalas på plats). 

Grannön Kefalonia är inte heller långt borta och beroende på färjetrafikens aktuella tidtabell kan det vara möjligt att göra en dagsutflykt dit.

Dag 6 - Vandring i Louchadalen
Bergen i väst lockar och vi far från vårt hotell uppåt öns nordvästliga delar. På öns högre delar finns pittoreska byar och vi stannar till för en förmiddagskaffe i Kiliomenos, där det även finns mycket andra godsaker att handla.

Även om vandringen är i bergsmiljö är det en jämn grusad vandringsled genom en dalgång vi går, med busk- och skogsbeklädda kullar runtomkring oss. Vår promenad får ett lite kulturellt inslag när vi gör ett stopp vid ett vackert kloster. Om grinden är öppen och kyrkan upplåst är man välkommen att titta in.

I byn Loucha råder lugnet och tiden verkar ha stått stilla. Antalet invånare är mellan 30 och 40 och de blir glada åt besök. Strax utanför byn tittarvi in i ett ysteri där vi får prova får- och getost. 

Vandringen:Total vandringstid (exl. stopp): 2,5 tim
Längd: 8 km
Höjdskillnad: +/- 150
Underlag: Grusväg och asfalt

Dag 7 - Navagio - Shipwreck beach
I norr finner vi hantverksbyn Volimes, där man bland annat tillverkar dukar och mattor. Men det som lockar kanske inte är shopping utan den utsikt som finns en kort vandring bort. Vi går genom macchiavegetation och snår, längs småvägar och på en grusstig tills vi når kusten.

Här har vi utsikt över den undersköna stranden Navagio, eller Shipwreck Beach som den kallas i folkmun här. Det var här som skeppet Panagiotis strandade när det försökte undkomma polis och tull, med en illegal last av tobak. Det idag sönderrostade fartyget, halvt begravet i sand, räknas som en av de mest fotograferade platserna i hela Grekland. Självklart får du chans att från den lilla utsiktsplattformen ta din egen bild av stranden.

Vi fortsätter med buss söderut längs kusten och efter en god lunch i byn Kambi fortsätter vi till fots längs grusvägar. Så småningom når vi den sagolika bukten vid Porto Limnionas som med sitt kristallklara vatten inbjuder till bad.

På kvällen samlas vi för en gemensam middag och summerar fina vandringsdagar tillsammans.

Vandringen:Total vandringstid (exkl. stopp): 1,5 tim
Längd: ca 10 km
Höjdskillnad: +/- 150
Underlag: Ojämn grusväg och ev lite asfalt

Dag 8 - Hemresa
Din vecka på Zakynthos är nu över. Men Grekland finns kvar och vi har många fler vandringsresor på andra grekiska öar att locka med. Välkommen att resa med TEMA igen!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 5 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• Temaguide

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Stockholm – Zakynthos. Buss till hotellet, ca 30 minuter. Flygmåltid och välkomstmiddag. Sju övernattningar på hotell i Agios Sostis.

Dag 2
Vandring vid Gerakas, ca 3 km. Stadsvandring i Zakynthos stad (Zante). Vinprovning. Frukost, lunch och middag.

Dag 3
Vandring vid Keri, ca 11 km. Besök hos olivoljeproducent. Frukost och picknick-lunch.

Dag 4
Vandring på Skoposberget, 10 km (möjligt förlänga med 5 km). Frukost, picknicklunch och middag.

Dag 5
Ledig dag. Frukost.

Dag 6
Vandring i Louchadalen, ca 8 km. Frukost, picknick-lunch och ostprovning.

Dag 7
Två vandringar längs västkusten 3,5 respektive 7 km. Frukost, lunch och middag.

Dag 8
Flyg Zakynthos – Stockholm. Frukost och flygmåltid.

Grekland

Folkmängd
10,7 miljonerLandets yta
131 940 km²Valuta
EuroReligion
Grekisk-ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker.Språk
Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Zakynthos t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta
Euro (EUR).

I resans pris ingår måltider enligt resans resfakta, varför övriga utgifter du har att räkna med är måltidsdrycker, kaffe och andra förfriskningar samt dricks.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel
Något tjockare, men lättare ytterplagg kan vara bra att ha med. Det kan blåsa rejält speciellt på hösten. Det viktigaste är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor med tjocka sulor typ sportsko eller vandringskängor.

Tänk även på att du måste bära klädsel som täcker skuldror och knän vid klosterbesök, där herrar bör bära långbyxor och kvinnor kjol. Tag med badkläder då hotellet har pool. Badmöjligheter i havet ges vid flera tillfällen.

Dricks
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Observera
Det angivna programmats dagsordning kan komma att genomföras i annan ordningsföljd och Zakynthos har ett flertal vandringsalternativ. Skulle någon av de beskrivna vandringarna av någon orsak inte fungera för gruppen, kan våra erfarna reseledare ersätta den med ett likvärdigt alternativ.

Tyvärr klassas numer, efter några allvarliga incidenter, den klassiska utsiktspunkten över Navagiostranden inte längre som säker. Vi har därför varit tvungna att plocka bort det besöket från programmet.

Vandringen
Läs om utrustningsråd och se checklista under Vandringsresor »

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-09-27

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2017-09-27
06:35
2017-09-27
10:45
TUI fly Nordic, 421
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2017-10-04
11:55
2017-10-04
14:10
TUI fly Nordic, 422
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 9480 SEK Förfrågan
2017-09-27

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2017-09-27
06:00
2017-09-27
10:40
TUI fly Nordic, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2017-10-04
11:50
2017-10-04
14:30
TUI fly Nordic, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 9480 SEK 1 platser kvar Boka
2017-10-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2017-10-04
06:35
2017-10-04
10:45
TUI fly Nordic, 421
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2017-10-11
11:55
2017-10-11
14:10
TUI fly Nordic, 422
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 8998 SEK Förfrågan
2017-10-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2017-10-04
06:00
2017-10-04
10:40
TUI fly Nordic, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2017-10-11
11:50
2017-10-11
14:30
TUI fly Nordic, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 8998 SEK Förfrågan
2018-05-16

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2018-05-16
06:35
2018-05-16
10:45
TUI fly Nordic, 421
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2018-05-23
11:55
2018-05-23
14:10
TUI fly Nordic, 422
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 10890 SEK Förfrågan
2018-05-16

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2018-05-16
06:00
2018-05-16
10:40
TUI fly Nordic, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2018-05-23
11:50
2018-05-23
14:30
TUI fly Nordic, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 10890 SEK Förfrågan
2018-09-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2018-09-19
06:00
2018-09-19
10:40
TUI fly Nordic, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2018-09-26
11:50
2018-09-26
14:30
TUI fly Nordic, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 11290 SEK Förfrågan
2018-09-19

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2018-09-19
06:35
2018-09-19
10:45
TUI fly Nordic, 421
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2018-09-26
11:55
2018-09-26
14:10
TUI fly Nordic, 422
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 11290 SEK Förfrågan
2018-10-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zakynthos
2018-10-03
06:35
2018-10-03
10:45
TUI fly Nordic, 421
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Copenhagen
2018-10-10
11:55
2018-10-10
14:10
TUI fly Nordic, 422
8 dagar Vandring på Zakynthos Köpenhamn 11200 SEK Förfrågan
2018-10-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Zakynthos
2018-10-03
06:00
2018-10-03
10:40
TUI fly Nordic, 377
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Zakynthos
Stockholm
2018-10-10
11:50
2018-10-10
14:30
TUI fly Nordic, 378
8 dagar Vandring på Zakynthos Stockholm 11200 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose