Vandring på IrlandVänligt, vilt och vackert

Varierad vandringsresa på Irland. Vandra i Dublin, genom skog, längs flod, över berg och till pittoreska byar vid kusten. Sång, musik och whiskey blir det givetvis också.

Vandra över mjukt böljande gröna kullar, ljunghedar, djupa glaciärdalar och dramatisk klippor på öns västkust. Upplev Kilkennys historia och det livfulla Dublin. Allt detta och mer därtill ryms i denna vandringsresa i det vänliga Irland. Var du än befinner dig skiftar landskapet i olika nyanser av grönt. Besöket på ett whiskeydestilleri lägger ytterligare en dimension till bilden av landets stolta kultur och historia.

RESFAKTA

Länder: Irland

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-23 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Sheep's Head med fågelliv
 • Båttur över Killarneysjöarna
 • Destilleribesök och whiskeyprovning
 • Vandring längs Norefloden till Kilkenny
 • Stadsvandring i Dublin

Dagsprogram
Sommar 2018

Dag 1 - Fàilte - till Irland!
Det finns många skäl till att Irland är en vandrares paradis - oändlig grönska, behaglig temperatur och ett exceptionellt varierande landskap. Du anländer till Dublin med förmiddagsflyg och möts av din TEMA-reseledare.

Vi börjar vår resa i Limerick. Liksom Dublin en stad grundad av vikingar. Belägen vid den mäktiga floden Shannon är staden dock unik med sin vackra georgianska arkitektur och King John's Castle till sina rugby-besatta lokalbefolkning. Staden överraskar och charmar nog alla sina besökare.

Dag 2 - Vandring på Dingle-halvön
Dagen bjuder på en längre vandring om cirka 17 kilometer. Vi lämnar därför Adare direkt efter frukost och åker buss cirka 1,5 timme till Camp på Dinglehalvön. Vandringen är en del av den så kallade Dingle Way och leder söderut från Camp genom vindpinade hedar och mossar. Här har man genom åren brutit torv och du får med största sannolikhet se processen, med torvstackar upplagda för torkning. Vandringen fortsätter sedan uppåt på Ardroe Hill (430 meter) och vi får en vacker utsikt över halvöns södra kust liksom de åtta kilometer långa sanddynerna och stränderna vid Inch. På andra sidan bukten ser du Kerry-halvön.

Bussen tar oss via Annascaul till Killarney, där vi checkar in för de kommande två nätterna. 

Dag 3 - Vandring i Gap of Dunloe
Vi börjar dagens vandring på andra sidan Killarneysjön, vid Kate Kearney's Cottage, vidare genom Gap of Dunloe. Här samlas många turistbussar för att låta sina passagerare fotografera. Platsen är mycket vacker och har bland annat använts i den irländska filmen "The crying game".

Vi vandrar in i Gap of Dunloe, som skapats av glacärers framfart för miljontals år sedan. Omgivningen kan upplevas som karg till en början, men dagens vandring är kanske resans mest imponerande. Vi vandrar drygt 10 kilometer på vägar som mest trafikeras av häst och vagn. Vi går förbi övergivna hus och över stenbroar i en dramatisk och karg natur. Istället för att gå tillbaka samma väg stiger vi ombord på en båt som tar oss över de tre sjöarna Upper, Middle och Lower Lake till ruinerna av Ross Castle med vacker utsikt över Killarneys nationalpark.

Dag 4 - Vandring på Garinish Island
Söder om Killarney ligger Bantrybukten där vi gör en kortare båttur till den lilla ön Garinish (Ilnacullin). Den 15 hektar stora ön är känd bland hortonomer världen över som en sällsynt vacker liten trädgårdsö. Plantrikedomen är omfångsrik i både form och färg, ständigt skiftande med årstiderna. Under maj och juni är färgerna på rhododendron och azaleor som mest framträdande, medan klätterhortensia, klematis och trumpetranka dominerar från midsommar fram till augusti. Med sin skyddade plats och golfströmmens varma inflytande är klimatet i vissa hänseenden subtropiskt och passar odling av växter från många delar av världen.

Under eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Glengariff för de kommande två nätterna och du kan nu ge dig ut på egna utfärder. Kanske väljer du att upptäcka en mer tropisk flora i Glengariff Bamboo Park eller vandra i närbelägna Glengariff Woods, ett naturreservat i en djup glaciärdal. Skogen består huvudsakligen av berg- och järnek, björk, rönn och pil. Här finns vandringsleder från tre kilometer och uppåt.

Dag 5 - Kustvandring längs Sheep's head
Det dramatiska kustlandskapet vid Sheep's Head är inramningen för dagens 16 kilometer långa vandring, som går förbi spektakulära klippor och fyrar. Terrängen är mycket varierad med såväl kuperade stigar som vandringsleder över öppna gräs- och ljunghedar. Blåsten kan ta i och du ser sjöfågel som stormsvala, mindre lira, stormfågel och tretåig mås. Men även större lira, gulnäbbad lira och grålira förekommer här. Utmed kusten görs årligen observationer av val, havssköldpaddor och hajar. Även delfiner syns till med jämna mellanrum.

Dag 6 - Vandring till Kilkenny
Resan fortsätter sedan via Blarney där vi sträcker på benen och kanske tar en kaffe vid det stora Woollen Mills. Här i Blarney finns den omtalade stenen som om man ger den en snabb kyss - kan belöna en med 'talets gåva'. 

Därefter fortsätter vi vidare till Bennettsbridge. Här tar vi en lättare lunch innan vi letar oss ner till Norefloden. Dagens vandring följer Norefloden till den medeltida pärlan Kilkenny. Här känner man historiens vingslag och genom stadskärnan finns en promenad som kallas The Medieval Mile, där man själv kan guida sig genom historia och arkitektur. 

Dag 7 - Stadsvandring i Dublin med destilleribesök
Dublins historia sträcker sig gott och väl mer än tusen år tillbaka i tiden. Från att ha börjat som en bosättning för vikingar är den idag en av världens mest myllrande huvudstäder. Det är en stad fylld med kultur och idag ger vi oss ut på en vandring för att lära känna Dublin.

Genom att vandra på stadens gator, i gränder, över kullersten, längs floden Liffey och genom parker får du få uppleva historien från vikingarna till georgiansk arkitektur, fantastiska medeltida hus och fina katedraler. Kanske har du läst James Joyce's Odysseus och känner igen de platser som Leopold Bloom besöker i boken.

Under vår vandring besöker vi Teelings Whiskey Distillery, Dublins enda idag fungerande destilleri, där doften av den ädla drycken hänger tung i lokalerna. Här får vi både en entusiastisk rundvisning som ett gott smakprov på produkten. Vi avslutar vår vandring genom staden med en lunch på anrika The Church. Som namnet antyder var det en gång en kyrka men idag en mycket trevlig och populär restaurang.  

Dag 8 - Hemresa
Efter frukost är det dags för bussfärd till Dublins flygplats, för hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 4 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Dublin – Limerick. Buss 210 km. Middag ingår. En övernattning på hotell i Limerick.

Dag 2
Limerick – Killarney. Buss 120 km. Vandring på Dingle-halvön 17 km. Frukost, lunchbox och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Killarney.

Dag 3
Vandring Gap of Dunloe 10 km och båttur på Killarneys sjöar. Frukost ingår.

Dag 4
Killarney – Glengariff. Buss 70 km. Blomstervandring på Garinish Island, ca 2 km. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Glengariff.

Dag 5
Kustvandring längs Sheeps head 16 km. Frukost, lunchbox och middag ingår.

Dag 6
Glengariff – Kilkenny. Buss 240 km. Vandring längs Norefloden till Kilkenny, 5 km. Frukost och lätt lunch ingår. En övernattning på hotell i Kilkenny.

Dag 7
Kilkenny – Dublin. Buss 125 km. Stadsvandring i Dublin, 2 timmar. Besök på whiskeydestilleri. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Dublin.

Dag 8
Avresa till Skandinavien. Frukost ingår.

Irland

Folkmängd
4,1 miljonerLandets yta
70 273 km²Religion
Religionsfrihet men majoriteten är romersk-katolsk (92%), protestanter (3%), resterande har ingen religion eller tillhör annan religion som islam, buddism eller judendom.Valuta
EuroSpråk
Iriska, engelska

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Dublin t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider (dock ej porterage/bagagebärare).

2018 ingår ej dricks i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 15 EUR till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Vädret är omväxlande på Irland och plötsliga regnskurar är inte ovanligt, därför är bra regnkläder ett måste. Vandringsområden är ofta blöta och vi rekommenderar därför en bra vandringskänga istället för tunnare springskor. En egen ryggsäck att ha med under vandringarna är också en rekommendation.

Man klär gärna om till middag.

Ett par av hotellen har fina pooler så badkläder kan vara bra att ha med sig om man önskar ta sig ett bad efter dagens vandring.

Du behöver inte ta med dig någon picknickutrustning på denna resa. Dock kan det vara bra att ha med sig en egen termos och mugg.

Observera

I denna resa har vi valt bort de typiska picknickluncherna, vilka annars ofta förknippas med TEMAs vandringsresor. Vi har istället valt att ge flexibilitet och möjlighet att uppleva den lokala pub- och matkulturen med lunchstopp hos lokala restauranger.

Övrigt
I Killarney har vi på några av sommarens avresor hotellalternativet Torc Hotel istället för Castlerosse Hotel.

Vandringen
Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotell 2018

Skandinaviska grupper

Limerick - Maldron Hotel

Killarney - Torc Hotel (2018-07-06 The Ashe Hotel, Tralee)

Bantry - Westlodge Hotel

Kilkenny - Hibernian Hotel

Dublin - Harcourt Hotel

Finska grupper

Limerick - Castletroy Park Hotel

Killarney - Torc Hotel

Bantry - Westlodge Hotel

Kilkenny - Ormonde Hotel

Dublin - Belvedere Hotel

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-05-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dublin
2018-05-04
06:50
2018-05-04
08:35
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2018-05-11
09:15
2018-05-11
12:55
SAS, 536
8 dagar Vandring på Irland Stockholm 12705 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2018-05-04
10:30
2018-05-04
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-05-11
13:00
2018-05-11
16:10
SAS, 538
8 dagar Vandring på Irland Köpenhamn 12705 SEK 2 platser kvar Boka
2018-05-04

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2018-05-04
06:55
2018-05-04
07:40
SAS, 433
Copenhagen
Dublin
2018-05-04
10:30
2018-05-04
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2018-05-11
09:15
2018-05-11
12:55
SAS, 536
Stockholm
Gothenburg
2018-05-11
14:45
2018-05-11
15:45
SAS, 161
8 dagar Vandring på Irland Göteborg 12705 SEK 2 platser kvar Boka
2018-05-25

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2018-05-25
06:55
2018-05-25
07:40
SAS, 433
Copenhagen
Dublin
2018-05-25
10:30
2018-05-25
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2018-06-01
09:15
2018-06-01
12:55
SAS, 536
Stockholm
Gothenburg
2018-06-01
16:20
2018-06-01
17:20
SAS, 163
8 dagar Vandring på Irland Göteborg 12790 SEK 2 platser kvar Boka
2018-05-25

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2018-05-25
10:30
2018-05-25
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-06-01
13:00
2018-06-01
16:10
SAS, 538
8 dagar Vandring på Irland Köpenhamn 12790 SEK 6 platser kvar Boka
2018-05-25

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dublin
2018-05-25
06:50
2018-05-25
08:35
SAS, 535
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Stockholm
2018-06-01
09:15
2018-06-01
12:55
SAS, 536
8 dagar Vandring på Irland Stockholm 12790 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-07-06

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2018-07-06
07:35
2018-07-06
08:50
SAS, 419
Copenhagen
Dublin
2018-07-06
10:30
2018-07-06
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-07-13
12:30
2018-07-13
15:40
SAS, 538
Copenhagen
Stockholm
2018-07-13
17:05
2018-07-13
18:15
SAS, 1408
8 dagar Vandring på Irland Stockholm 12500 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-07-06

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2018-07-06
10:30
2018-07-06
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-07-13
12:30
2018-07-13
15:40
SAS, 538
8 dagar Vandring på Irland Köpenhamn 12500 SEK 6 platser kvar Boka
2018-07-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2018-07-20
07:35
2018-07-20
08:50
SAS, 419
Copenhagen
Dublin
2018-07-20
10:30
2018-07-20
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-07-27
12:30
2018-07-27
15:40
SAS, 538
Copenhagen
Stockholm
2018-07-27
17:05
2018-07-27
18:15
SAS, 1408
8 dagar Vandring på Irland Stockholm 13190 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-07-20

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2018-07-20
10:30
2018-07-20
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-07-27
12:30
2018-07-27
15:40
SAS, 538
8 dagar Vandring på Irland Köpenhamn 13190 SEK 6 platser kvar Boka
2018-08-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2018-08-03
10:30
2018-08-03
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-08-10
12:30
2018-08-10
15:40
SAS, 538
8 dagar Vandring på Irland Köpenhamn 13290 SEK 6 platser kvar Boka
2018-08-03

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2018-08-03
07:35
2018-08-03
08:50
SAS, 419
Copenhagen
Dublin
2018-08-03
10:30
2018-08-03
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-08-10
12:30
2018-08-10
15:40
SAS, 538
Copenhagen
Stockholm
2018-08-10
17:05
2018-08-10
18:15
SAS, 1408
8 dagar Vandring på Irland Stockholm 13290 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-08-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Copenhagen
2018-08-30
06:55
2018-08-30
07:40
SAS, 433
Copenhagen
Dublin
2018-08-30
10:30
2018-08-30
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-09-06
12:30
2018-09-06
15:40
SAS, 538
Copenhagen
Gothenburg
2018-09-06
17:10
2018-09-06
18:05
SAS, 1444
8 dagar Vandring på Irland Göteborg 12690 SEK 2 platser kvar Boka
2018-08-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2018-08-30
07:35
2018-08-30
08:50
SAS, 419
Copenhagen
Dublin
2018-08-30
10:30
2018-08-30
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-09-06
12:30
2018-09-06
15:40
SAS, 538
Copenhagen
Stockholm
2018-09-06
17:05
2018-09-06
18:15
SAS, 1408
8 dagar Vandring på Irland Stockholm 12690 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-08-30

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dublin
2018-08-30
10:30
2018-08-30
11:45
SAS, 537
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dublin
Copenhagen
2018-09-06
12:30
2018-09-06
15:40
SAS, 538
8 dagar Vandring på Irland Köpenhamn 12690 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose