Höjdpunkter på Island

Med Reykjavik som bas går rundresan till attraktioner som Blue Lagoon, Gyllene cirkeln med Tingvalla, Gullfoss och Geisir. Du besöker även vattenfallet Hraunfossa och Reykholt. Obs! Det finns inga fler avresor under 2017. Nya avresedatum för sommaren 2018 kommer presenteras under hösten. 

Denna rundresa i ett magiskt landskap bland gejsrar, vattenfall och glaciärer tar dig till flera av Islands största sevärdheter. Under fem dagar färdas du bland vulkaner, lavafält, fjordar och små byar med fantasieggande namn. Gyllene cirkeln, Blå lagunen och Tingvalla, landets historiska hjärta, är bara några av upplevelserna längs vägen. Du avrundar med att utforska Reykjavik på egen hand eller följa med på valspaning.

RESFAKTA

Länder: Island

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bad i Blå lagunen
 • Stadstur med Harpa och valmuset
 • Gyllene Cirkeln med Gullfoss och gejsrar
 • Geotermiska växthus
 • I det inre av glaciären

Dagsprogram
jun–aug

Dag 1 - Ankomst Reykjavik och bad i Blue Lagoon
Avresa från Skandinavien. I Keflavik möts du av buss och din reseledare. Det första som möter dig när du lämnar flygplatsen är ett sterilt lavalandskap, där svarta stenblock bevuxna med mossa breder ut sig på båda sidor om vägen. Inte långt från flygplatsen ligger den världsberömda, geotermiska spaanläggningen Blå Lagunen. Här väntar sköna dopp i den varma, lätt bubblande lagunen. Dess turkosmjölkaktiga mineralvatten sägs motverka hudens åldrande. Du behöver bara ta med dig badkläder, som du lämpligen har i handbagaget. Badrock och handduk ingår och det får du på plats. Ombytt och klar bjuds det på en välkomstdrink vid poolen. Framme i Reykjavik gör vi en kortare och informativ promenad innan vi checkar in på hotellet som ligger mitt i stadens centrum. Här bor du under hela vistelsen. Ledig tid fram till välkomstmiddagen.

Dag 2 - Gyllene Cirkeln och geotermiska tomater
Idag kommer vi att göra en klassisk utflykt till Islands mest kända naturmonument, Tingvalla, Gullfoss och Geysir. På grund av sin betydelse har denna rutt fått det ädla namnet "Den gyllene cirkeln". Dessa tre ikoner är de största sevärdheterna på den sydvästra delen av ön och mål för vår heldagsutflykt. Men vi inleder med ett par nyinförda och riktigt spännande besök. Vid Hellisheiðipasset ligger ett geotermiskt kraftverk. Här får vi en intressant lektion i hur man använder värmen i underjorden som kraftkälla. I kontrast till detta stannar vi sedan till i Skalholt, som under 800 år var en av Islands viktigaste religiösa och politiska platser. Här inrättades landets första och enda biskopssäte år 1056. Vi besöker museet och katedralen. Vi reser vidare till en tomatfarm som framgångsrikt använder geotermisk värme i sina drivhus. Här får lära oss mera om detta. Dessutom serveras vår gemensamma lunch här på  temat tomat.  På samma ägor finns en hästfarm där vi får veta mera om islandshästarnas unika egenskaper och karaktär. Efter lunch och demonstration av islandshästen fortsätter vi med Gyllene Cirkeln. Först Gullfoss, det gyllene fallet, som är ett av öns många spektakulära vattenfall. Älven Hvitá för med sig iskallt smältvatten från glaciären Langjökull och med ett dånande muller vräker sig flodens vattenmassor från en höjd på 32 meter ned i en trång ravin. Det är möjligt att komma alldeles intill de brusande fallen längs smala gångstigar. I Haukadalur bevittnar vi ytterligare underjordiska krafter när den mäktiga gejsern Strokkur sänder kaskader av kokhett vatten högt upp i skyn. Runt om bubblar och sjuder det i gyttjepölar och heta vattenhål. Geysir däremot, som har gett namn åt en hel geotermisk företeelse, har på senare år tappat kraft och har mycket liten aktivitet. Sist men inte minst kommer vi till Tingvalla, Islands historiska hjärtpunkt, där ett av världens första demokratiska parlament grundades år 930. Platsen är magisk på många sätt – inte minst geologiskt. Rakt igenom området går kontinentalsprickan, mellan Amerika och Europa, som sakta men säkert glider isär, vilket man också tydligt kan se i form av raviner. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 3 - Stadstur till fots med Harpa och valar
Vi inleder dagens stadstur med att gå ner i hamnområdet. Redan på håll lägger man märke till den märkliga byggnaden, Harpa, Reykjaviks konsert- och operahall, som invigdes 2011. Byggnaden är gjord i stål och över 10 000 prismaliknande fönster i olika färgnyanser. Intrycket är omtumlande och man känner verkligen arkitekturens kraft. Här gör vi ett besök och får lite mer information om denna prisbelönta skapelse. Vi fortsätter nere i hamnområdet till det nya valmuseet, Whale of Iceland, som öppnade 2014. Det är Europas största valmuseum, som på en yta av 1700 m2 ställer ut fullskaliga modeller av de 23 valarter som lever permanent i Islands farvatten. Man blir minst sagt både imponerad och hänförd när man ser hur stora en del valar är, t ex kaskelottvalen. Efter denna intressanta förmiddag återstår en härlig lunch nere i hamnen. Resten av dagen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 - Vattenfall och glaciärens hemlighet
Borgarfjördur är en mycket intressant region som bjuder på ett fascinerande landskap; vulkaner, lavafält, fjordar, glaciärer och vackra små jordbruksbygder. Ett av de mest fotograferade vattenfallen ligger här, Hraunfossar, som snarare är en serie vattenfall bredvid varandra. Därefter fortsätter vi till Húsafell där vi intar dagens lunch.  Efter lunch i Húsafell kliver vi in i ett monsterfordon med 8 gigantiska hjul för att ta oss upp till Langjökull, som är Islands och Europas näst största glaciär efter Vatnajökull. Den omfattar hela 953 km2 och är på det tjockaste stället 580 m djup. Totalt handlar det om en svindlande volym på 195 km3. Fram till helt nyligen var det bara ett fåtal forskare som hade kunskap och tillgång till Langjökulls inre. Men för ett par år sedan öppnade man glaciären med tunnlar och grottor, och nu har vi också möjlighet att få komma in i det inre av denna gigant, vars högsta punkt ligger på 1450 m ö h. Upplevelsen att komma in i en glaciär, ända in till den blåa isen är en stark upplevelse. Vi rekommenderar att man tar med sig extra varma kläder. Det är kallt både utanför och inne i glaciären. Ta med kraftigare vattentåliga skor, mössa, vantar eller handskar och solglasögon.  Efter detta spännande och oförglömliga besök återvänder vi till Reykjavik och vårt hotell.  Kvällen är ledig för egna aktiviteter

Dag 5 - Hemresa
Fram till avresan till Flygplatsen har du ledig tid för egna aktiviteter. Transfer till flygplatsen i Keflavik.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 3 luncher
• 1 middag
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Keflavik – Reykjavik. 80 km. Transfer och bad i Blue Lagoon. Stadspromenad. Välkomstmiddag ingår. Fyra övernattningar på hotell i Reykjavik.

Dag 2

Heldagsutflykt till Tingvalla och Gullfoss med kraftverk, tomatodlingar och hästshow. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Stadstur till fots i Reykjavik med Harpa och valutställning. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Heldagsutflykt till Borgarfjördur och Húsarfjell. Besök i glaciärgrotta. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Transfer och hemresa. Frukost ingår.

Island

Folkmängd 308 900 Landets yta 103 000 km² Religion Evangelisk-lutherskt kristna; minoriteter av andra protestanter samt katoliker Valuta Isländsk krona Språk Isländska

Mer om resan

Inga fler avresor under 2017

Denna resa kommer igen under sommaren 2018. Avresedatum för 2018 kommer presenteras under hösten. 

I grundpriset ingår

Flygresa Keflavik t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Isländsk krona (ISK).

I Keflavik kan du växla till dig isländska kronor i bankomat eller bank. Vanliga bankkort fungerar på de flesta platser, men det kan vara bra att ha kontanter under resans gång.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Island har ett svalt sommarklimat med dagstemperaturer kring 12-15 grader. Ute vid kusten vid norra Ishavet kan det å andra sidan periodvis vara mycket kyligt.

Klädsel och utrustning
En extra varm tröja samt regnplagg kan komma väl till pass. Ta med kraftiga och bekväma skor med gummisula. Även ett par lättare stövlar kan komma till användning.

Glöm inte badkläder. Du bör ha badkläderna med i handbagaget, eftersom du redan direkt vid ankomsten ges tillfälle att bada i Blue Lagoon innan du fortsätter till hotellet i Reykjavik.

För din digitala utrustning kan det vara bra att ta med sig ett grenuttag för uppladdning av kameror och annan utrustning. Det är inte alltid att det finns mer än en elkontakt på hotellrummen.

Vandringen:

Du bör vara beredd på både längre och kortare fotvandringar, vilka dock anpassas så att alla ska kunna delta.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Dricks:

Drickskulturen är mer eller mindre densamma som i Skandinavien, det vill säga frivillig.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose