Rom - Caput Mundiantikens historia, renässansen målningar och grönskande trädgårdar

Besökare i vår tid fascineras av stadens atmosfär och puls där antikens dagar och nutid blandas. Kulturminnen från stadens grundande på 700-talet f.Kr till idag. 

Här har vi känslan av att befinna oss i ett stort och öppet museum när vi flanerar omkring i de olika stadsdelarna och ständigt upptäcker nya detaljer. Förutom alla tusenåriga monument och konstskatter så finns de livliga, genuina och pittoreska kvarteren där livet pågår nästan hela dygnet om. 

RESFAKTA

länder: Italien

Reslängd: 6 dagar

Gruppstorlek: 20-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Forum Romanum och Kapitoleum
 • Tivoli och Villa d´Este
 • Vatikanens muséer och Petersplatsen
 • Villa Farnesina och Galleria Corsini
 • Pantheon och Trevifontänen

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-09-30 6 dagar Rom - Caput Mundi Stockholm 17660 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-10-14 6 dagar Rom - Caput Mundi Stockholm 17715 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

Dagsprogram
30 September

Lördag 30 September: Ankomst och sightseeing
Efter ankomst åker vi med buss till vårt hotell beläget i centrum i närheten av Pantheon och Piazza Navona.

Gemensam lätt lunch på  närliggande restaurang och en inledande sightseeing till fots då vi tar en tur i det myllrande folkvimlet till Piazza Navona med Berninis flodfontän – torget som sedan århundranden kallas för stadens Salong var under antikens dagar en kapplöpningsbana och därav den ovala formen. Piazza Navona med närliggande gränder och torg är ett populärt tillhåll på kvällar och det finns ett rikt utbud av restauranger och serveringar.

Piazza della Rotonda med templet Pantheon som byggdes av Kejsar Hadrianus på 100-talet och tillägnades alla Gudar. När man kommer i denna helgendom så kan man inte undvika att lyfta på blicken och följa solstrålen som leder blicken till den runda öppningen i taket. 

Pantheon är gravplats för några medlemmar ur den f.d. Italienska kungafamiljen Savoia samt konstnären Rafael. 

Vi vandrar vidare förbi regeringspalatsen för att komma till den nyrenoverade Spanska Trappan – en av stadens magnifika öppna salonger!

Den imponerande trappan leder upp till kyrkan Trinità dei Monti och vid trappavsatsens fot kan man beundra fontänen “La Barcaccia” av Bernini.

Inte långt från Spanska Trappan finner vi Trevifontänen - Fontana di Trevi – som ju blev mycket uppmärksammad på 60-talet då Anita Ekberg badade i den tillsammans med den italienske bildsköne skådespelaren Marcello Mastroianni. Här samlas besökare från morgon till kväll för att få ett tillfälle att kasta ett mynt över axeln vilket lär säkra en snar återkomst till staden.

Vi skiljs åt och sammanstrålar på kvällen på hotellet för en välkomstdrink före vi beger oss till vår middagsrestaurang.

Söndag 1 Oktober: Tivoli och Villa d'Este
På dagens program står Tivoli som är belägen på de vackra kullarna utanför Rom. Tivoli med antika anor belägen och med sina  berömda villor. 

Villa d'Este byggdes på 1500-talet av  Kardinalen Ippolito d'Este och trädgården anlades på en sluttning med utsikt mot Rom och den romerska landsbygden.Villans italienska trädgård ”Giardino all'Italiana”  är ett mästerverk tillsammans med  fontäner, ninfeer, grottor, vattenspel och  hydraulisk musik. Villans trädgård stod som modell till många andra europeiska trädgårdar  och blev en inspirationskälla till dessa som anlades under kommande år. 

Stora renoveringar av parken genomfördes i slutet av 1900 tal och blev efter renovering  ett år  utnämnd  till den vackraste parken i hela Europa samt hör sedan några år till Unescos Världarv.

Vi gör en avkopplande promenad i trädgården och sedan lite tid på egen hand i Tivoli.

Därefter ska vi intaga en god lantlig lunch före vi återvänder till Rom.

Resten av dagen på egen hand.


Måndag 2 Oktober: Antikens Rom
Idag ska vi ägna oss åt monumenten som speglar stadens storhetstid under antiken.

Till fots når vi  Colosseum som egentligen döptes till  Anfiteatro Flavio efter ätten med samma namn uppfördes under 100-talet e.Kr och är världens största bevarade amfiteater.

Under antiken när teatern var i bruk fanns det plats för ca 50.000 åskådare som  roade sig kungligt med i första hand gladiatorspelen.

Vi ska göra en kort rundvandring på Forum Romanum med resterna av tempel, basilikor och andra monument. Forum stod färdigt under Kejsar Augustus tid och var under många år centrum för både handel och politik samt allmänt umgänge.

Efter romarrikets nedgång och fall så förföll även Forum såsom så många andra monument och stora marmorstycken, pelare och andra rester fördes bort för att bygga nya palats och villor. Först i slutet av 1700-talet uppdagades områdets gränslösa dekadens och man började med utgrävningar samt att skydda torget för inkränkare.

Ovanför Forum Romanum höjer sig en av stadens 7 kullar, Kapitolium med torget som ritades av Michelangelo samt hans magnifika trappa,  La Cordonata.

Redan under antiken var Kapitolium en viktig knutpunkt och man anlade ett befästningsverk som var en av de platser där det politiska styret hade sin plats.Ännu i våra dagar är stadens rådhus inrymt i en av byggnaderna belägna runt torget som ritades även detta av Michelangelo.

Från Kapitolums ”balkong”  har vi en strålande utsikt över i första hand Forum Romanum samt delar av den kejserliga kullen Palatinen – med lite fantasi så kan man föreställa sig de antika romarna i sina purpurröda manteller som rör sig stolt på det stora torget på Forum samt eleganta damer som transporteras i gåstolar.

Från La Cordonata når vi Piazza Venezia med nationalmonumentet – Vittorio Emanuele - i vit marmor som uppfördes till minnet av Italiens enande och här finns den okände soldatens grav med sin eviga låga som vaktas av militärer. Vid statsbesök är det vanligt att presidenter och andra statsöverhuvuden från andra länder tillsammans med italiens president lägger ner en krans på graven.

Gemensam lunch samt resten av dagen till egen disposition.


Tisdag 3 Oktober: Vatikanens Muséer och Petersplatsen
Vatikanens Muséer tillhör ett av de mest besökta i hela världen och dess storslagna salar med skulpturer, målningar och andra konsverk från olika tidsepoker hänför alla besökare. Vi väljer ut det bästa och viktigaste och besöket slutar med det Sixtinska Kapellet med Michelangelo's underbara fresker föreställande Den Yttersta Domen och det är i detta kapellet som kardinalerna samlas för att välja ny Påve, den s.k. Konklaven.

Vi når Vatikanen med  privat buss och eftersom besöket är förbokat så blir väntetiden minimal.

Från muséerna promenerar vi över till Peterskyrkan, uppkallad efter aposteln Petrus som har sin grav i kyrkan. Förutom att vara katolikernas medelpunkt så är också Peterskyrkan ett monument med otroligt  vackra konstskatter såsom statyn La Pietà av Michelangelo som gestaltar Maria med sin döde son på sitt knä – en fascinerande och mycket levande konstverk.

Kyrkan domineras av dess kupol som höjer sig ovanför högaltaret med sin imponerande baldakin av Gian Lorenzo Bernini och från många ställen i Rom så ser man just kupolen som verkar att sträcka sig upp mot himlen.

Drottning Kristina har också fått sitt gravmonument i kyrkan och  helt nära henne vilar Johannes Paulus ll, en av de mest älskade Påvarna som gick ur tiden år 2005.

Petersplatsen kantas av kolonner i dubbla rader och kolonnerna är prydda med 140 helgonstatyer.

Efter den gemensamma lunchen skiljs vi åt  och resten av dagen på egen hand.


Onsdag 4 Oktober: Villa Farnesina & Galleria Corsini
Till fots beger vi oss  till kvarteret Trastevere som är det område varifrån det moderna romerska folket har sitt ursprung. Med sina pittoreska gator och torg och gränder har det varit inspiration för lokala kända poeter som Trilussa och Belli. Trastevere har flera ansikten, det geniuna sedan urminnes tider med antika “locande”, typ värdshus och dagens lite mera moderna med ett stort urval av restauranger och barer. 

På väg dit passerar vi ”Blomstertorget” – Campo de' Fiori där de under veckorna på förmiddagen pågår en brokig och livlig marknad där man kan köpa olika typer av mat, husgeråd och annat.

Ett stenkast från Campo de' Fiori ligger Piazza Farnese med sitt imponerande palats med samma namn som dominerar torget. Sedan många år är Palazzo Farnese säte för den franska ambassaden.

På detta torg finns även Birgittasystrarnas kloster  och ordern grundades på 1300-talet av Den Heliga Birgitta som avled år 1373.

Den främsta anledningen till vårt besök i Trastevere idag  är renässansvillan, Villa Farnesina, ett palats som uppfördes på 1500-talet av adelmannen Agostino Chigi efter ritningar av Rafael samt Galleria Corsini där Drottning Kristina av Sverige bodde under några av sina år i Rom.

Villa Farnesina som köptes i slutet av 1500-talet av familjen Farnese och här kan man skåda underbara fresker från renässansen utförda av Rafael och Botticelli. 

Från utsidan av villan kan vi även beundra det vackert blomsterdekorerade galleriet (Loggia) som vetter mot trädgården.

Galleria Corsini uppfördes under mitten av 1700-talet just för familjen Corsini mellan. 

Palatset som är beläget vid foten av kullen Gianicolo är en utbyggnad av Palazzo Riario, där Drottning Kristina av Sverige residerade i mitten av 1800-talet. 

Tack vare Tessin d.y. minitiösa anteckningar vet vi i princip hur det såg ut i nästan alla under Drottning Kristinas tid och hur hennes konstverk var exponerade. 

Under sin tid i Rom var Kristina en  ledande personlighet i kulturella kretsar  och hon grundade en litterär akademi, Accademia Reale.  

Accademin bestod av medlemmar ur stadens societet och akademins ändamål var både att framföra nya konstnärer och musiker samt möttes medlemmarna  för att diskutera idéer som kunde gagna detta gebit.

Drottning Kristina lämnade jordelivet den 9 april 1689 och begravdes sedemera i Peterskyrkan.

Eftersom Galleria Corsini öppnar först kl 14 så kommer vi att se Villa Farnesina ett stycke in på förmiddagen och Galleria Corsini efter lunch på egen hand med god tid emellan de båda besöken att äta lunch i Trastevere  på någon av kvarterets många lokaler.

I anslutning till Palazzo Corsini finner vi L'Orto Botanico – den Botaniska Trädgården som också kan vara intressant att besöka för de som är intresserade av växter.

Resten av eftermiddagen till egen disposition och på kvällen gemensam middag.  


Torsdag 5 Oktober: Hemresa
Efter några innehållsrika dagar i Rom så är det dags att packa resväskan och i den kommer det att ligga inte enbart  personliga tillhörigheter utan även en hel mängd av upplevelser och ljusa minnen. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg med SAS till Rom/Fiumicino ToR

• Fem övernattningar på centralt beläget hotell

• Lokala transporter enligt program

• Biljetter till lokal buss enligt program

• TEMA-reseledare

• 5 frukostar

• 4 luncher

• 2 middagar

• 1 välkomstdrink

• Inträden enligt program

• Obligatorisk kommunal hotellskatt

• Gratis Wifi på hotellet

• Whisper hörsnäcka 5 dagar

• All gemensam dricks ingår

RESFAKTA

Dag 1

Ankomst till Rom/Fiumicino flygplatsen, busstransfer ca 30 km till Roms centrum. 5 nätter på hotell i historiska centrum. Stadsvandring med besök på Piazza Navona, Pantheon, Spanska Trappan och Trevifontänen. Välkomstdrink, lunch och middag ingår.

Dag 2

Halvdag bussutflykt till Tivoli, ca 70 km t/r. Besök i Villa d´Este. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost och lunch ingår.

Dag 3

Halvdag stadspromenad i Antikens Rom. Besök på Forum Romanum och Kapitolium med Piazza Venezia. Frukost och lunch ingår. Ledig eftermiddag och kväll.

Dag 4

Halvdag bussutflykt till Vatikanen. Besök i Vatikanens muséer och Peterskyrkan. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Halvdag stadspromenad till Trastevere. Besök i Palazzo Corsini och Villa Farnesina. Frukost och avskedsmiddag ingår. Ledig eftermiddag.

Dag 6

Hemresa och transfer tillbaka till flygplatsen, ca 30 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Dagsprogram
14 Oktober

Lördag 14 Oktober: Ankomst och Antikens Rom
Efter ankomst åker vi med buss  till vårt hotell beläget i centrum i närheten av paradgatan Via dei Fori Imperiali och Colosseum. Lätt lunch serveras på hotellet. 

Vi startar vår vistelse på bästa sätt genom att besöka de monumenten som speglar stadens storhetstid under antiken såsom Coloseum, Forum Romanum samt Kapitolium.

Colosseum som egentligen döptes till  Anfiteatro Flavio efter ätten med samma namn uppfördes under 100-talet e.Kr och är världens största bevarade amfiteater.

Under antiken när teatern var i bruk fanns det plats för ca 50.000 åskådare som  roade sig kungligt med i första hand gladiatorspelen.

Vi ska göra en kort rundvandring på Forum Romanum med resterna av tempel, basilikor och andra monument. Forum stod färdigt under Kejsar Augustus tid och var under många år centrum för både handel och politik samt allmänt umgänge.

Efter romarrikets nedgång och fall så förföll även Forum såsom så många andra monument och stora marmorstycken, pelare och andra rester fördes bort för att bygga nya palats och villor. Först i slutet av 1700-talet uppdagades områdets gränslösa dekadens och man började med utgrävningar samt att skydda torget för inkränktare.

Redan under antiken var Kapitolium en viktig knutpunkt och man anlade ett befästningsverk som var en av de platser där det politiska styret hade sin plats. Ännu i våra dagar är stadens rådhus inrymt i en av byggnaderna belägna runt torget som ritades  av Michelangelo som även projekterade den magnifika trappa,  La Cordonata.

Från Kapitolums ”balkong”  har vi en strålande utsikt över i första hand Forum Romanum samt delar av den kejserliga kullen Palatinen – med lite fantasi så kan man föreställa sig de antika romarna i sina purpurröda manteller som rör sig stolt på det stora torget på Forum samt eleganta damer som transporteras i gåstolar.

Vi vänder tillbaks till hotellet och före vi beger oss till vår middagsrestaurang intager vi en välkomstdrink i hotellets bar.

Söndag 15 Oktober: Tivoli och Villa d'Este
På dagens program står Tivoli som är belägen på de vackra kullarna utanför Rom. 

Villa d'Este byggdes på 1500-talet av  Kardinalen Ippolito d'Este och trädgården anlades på en sluttning med utsikt mot Rom och den romerska landsbygden.Villans italienska trädgård ”Giardino all'Italiana”  är ett mästerverk tillsammans med  fontäner, ninféer, grottor, vattenspel och  hydraulisk musik. Villans trädgård stod som modell till många andra europeiska trädgårdar  och blev en inspirationskälla till dessa som anlades under kommande år. 

Stora renoveringar av parken genomfördes i slutet av 1900-tal och blev efter renovering  ett år  utnämnd  till den vackraste parken i hela Europa samt hör sedan några år till Unescos Världarv.

Vi gör en avkopplande promenad i trädgården och sedan lite tid på egen hand i Tivoli.

Därefter ska vi intaga en god lantlig lunch före vi återvänder till Rom.

Resten av dagen på egen hand.


Måndag 16 Oktober: Vatikanens Muséer och Petersplatsen
Vatikanens Muséer tillhör ett av de mest besökta i hela världen och dess storslagna salar med skulpturer, målningar och andra konstverk från olika tidsepoker hänför alla besökare. Vi väljer ut det bästa och viktigaste och besöket slutar med det Sixtinska Kapellet med Michelangelo's underbara fresker föreställande Den Yttersta Domen och det är i detta kapellet som kardinalerna samlas för att välja ny Påve, den s.k. Konklaven.

Vi når Vatikanen med privat buss och eftersom besöket är förbokat så blir väntetiden minimal.

Från muséerna promenerar vi över till Peterskyrkan, uppkallad efter aposteln Petrus som har sin grav i kyrkan. Förutom att vara katolikernas medelpunkt så är också Peterskyrkan ett monument med otroligt  vackra konstskatter såsom statyn La Pietà av Michelangelo som gestaltar Maria med sin döde son på sitt knä – en fascinerande och mycket levande konstverk.

Kyrkan domineras av dess kupol som höjer sig ovanför högaltaret med sin imponerande baldakin av Gian Lorenzo Bernini och från många ställen i Rom så ser man just kupolen som verkar att sträcka sig upp mot himlen.

Drottning Kristina har också fått sitt gravmonument i kyrkan och helt nära henne vilar Johannes Paulus ll, en av de mest älskade Påvarna som gick ur tiden år 2005.

Petersplatsen kantas av kolonner i dubbla rader och kolonnerna är prydda med 140 helgonstatyer.

Efter den gemensamma lunchen skiljs vi åt  och resten av dagen på egen hand.


Tisdag 17 Oktober: Roms Vackra Torg
Idag ska vi göra en härlig promenad i gränder och på pittoreska små gator och uppleva de vackra torgen som präglar Roms historiska centrum.

Efter få minuter når vi  Piazza Venezia med nationalmonumentet – Vittorio Emanuele - i vit marmor som uppfördes till minnet av Italiens enande och här finns den okände soldatens grav med sin eviga låga som vaktas av militärer. Vid statsbesök är det vanligt att presidenter och andra statsöverhuvuden från andra länder tillsammans med Italiens president lägger ner en krans på graven.

Vidare  till det närliggande ”Blomstertorget” – Campo de' Fiori där de under veckorna på förmiddagen pågår en brokig och livlig marknad där man kan köpa olika typer av mat, husgeråd och annat.

Ett stenkast från Campo de' Fiori ligger Piazza Farnese med sitt imponerande palats med samma namn som dominerar torget. Sedan många år är Palazzo Farnese säte för den franska ambassaden.

På detta torg finns även Birgittasystrarnas kloster  och ordern grundades på 1300-talet av Den Heliga Birgitta som avled år 1373.

Mellan affärer, uteserveringar och försäljare av olika slag kryssar vi vidare i folkvimlet till Piazza Navona med Berninis flodfontän – torget som sedan århundraden kallas för stadens Salong var under antikens dagar en kapplöpningsbana och därav den ovala formen. Piazza Navona med närliggande gränder och torg är ett populärt tillhåll på kvällar och det finns ett rikt utbud av restauranger och serveringar.

Piazza della Rotonda med templet Pantheon som byggdes av Kejsar Hadrianus på 100-talet och tillägnades alla Gudar. När man kommer i denna helgedom så kan man inte undvika att lyfta på blicken och följa solstrålen som leder blicken till den runda öppningen i taket. 

Pantheon är gravplats för några medlemmar ur den före detta Italienska kungafamiljen Savoia samt konstnären Rafael. 

Efter en behövlig och god lunch vandrar vi vidare förbi regeringspalatsen för att komma till den nyrenoverade Spanska Trappan – en av stadens magnifika öppna salonger!

Den imponerande trappan leder upp till kyrkan Trinità dei Monti och vid trappavsatsens fot kan man beundra fontänen “La Barcaccia” av Bernini.

Från Piazza di Spagna utgår den berömda gatan Via dei Condotti som kantas av lyxiga butiker och varför inte ta en kaffe  på Antico Caffé Greco som existerar sedan mitten av 1700-talet och här har många prominenta personligheter passerat sedan dess.

Inte långt från Spanska Trappan finner vi Trevifontänen - Fontana di Trevi – som ju blev mycket uppmärksammad på 60-talet då Anita Ekberg badade i den tillsammans med den italienske bildsköne skådespelaren Marcello Mastroianni. Här samlas besökare från morgon till kväll för att få ett tillfälle att kasta ett mynt över axeln vilket lär säkra en snar återkomst till staden.


Onsdag 18 Oktober: Villa Farnesina och Galleria Corsini
Med privat buss beger vi oss  till kvarteret Trastevere som är det område varifrån det moderna romerska folket har sitt ursprung. Med sina pittoreska gator och torg och gränder har det varit inspiration för lokala kända poeter som Trilussa och Belli. Trastevere har flera ansikten, det geniuna sedan urminnes tider med antika “locande”, typ värdshus och dagens lite mera moderna med ett stort urval av restauranger och barer. 

Den främsta anledningen till vårt besök i Trastevere idag  är renässansvillan, Villa Farnesina, ett palats som uppfördes på 1500-talet av adelmannen Agostino Chigi efter ritningar av Rafael samt Galleria Corsini där Drottning Kristina av Sverige bodde under några av sina år i Rom.

Villa Farnesina som köptes i slutet av 1500-talet av familjen Farnese och här kan man skåda underbara fresker från renässansen utförda av Rafael och Botticelli. 

Från utsidan av villan kan vi även beundra det vackert blomsterdekorerade galleriet (Loggia) som vetter mot trädgården.

Galleria Corsini uppfördes under mitten av 1700-talet just för familjen Corsini mellan. 

Palatset som är beläget vid foten av kullen Gianicolo är en utbyggnad av Palazzo Riario, där Drottning Kristina av Sverige  residerade i mitten av 1800-talet. 

Tack vare Tessin den yngre minitösa anteckningar vet vi i princip hur det såg ut i nästan alla under Drottning Kristinas tid och hur hennes konstverk var exponerade. 

Under sin tid i Rom var Kristina en  ledande personlighet i kulturella kretsar  och hon grundade en litterär akademi, Accademia Reale.  

Accademin bestod av medlemmar ur stadens societet och akademins ändamål var både att framföra nya konstnärer och musiker samt möttes medlemmarna  för att diskutera idéer som kunde gagna detta gebit.

Drottning Kristina lämnade jordelivet den 9 april 1689 och begravdes sedemera i Peterskyrkan.

Eftersom Galleria Corsini öppnar först kl 14 så kommer vi att se Villa Farnesina ett stycke in på förmiddagen och Galleria Corsini efter lunch med god tid emellan de båda besöken att äta lunch på egen hand i Trastevere  på någon av kvarterets många lokaler.

I anslutning till Palazzo Corsini finner vi L'Orto Botanico – den Botaniska Trädgården som också kan vara intressant att besöka för de som är intresserade av växter.

Gemensam middag. 


Torsdag 19 Oktober: Hemresa
Efter några innehållsrika dagar i Rom så är det dags att packa resväskan och i den kommer det att ligga inte enbart  personliga tillhörigheter utan även en hel mängd av upplevelser och ljusa minnen. ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg med SAS till Rom/Fiumicino ToR

• Fem övernattningar på centralt beläget hotell

• Lokala transporter enligt program

• Biljetter till lokal buss enligt program

• TEMA-reseledare

• 5 frukostar

• 4 luncher

• 2 middagar

• 1 välkomstdrink

• Inträden enligt program

• Obligatorisk kommunal hotellskatt

• Gratis Wifi på hotellet

• Whisper hörsnäcka 5 dagar

• All gemensam dricks ingår

RESFAKTA

Dag 1 Ankomst till Rom/Fiumicino flygplatsen, busstransfer ca 30 km till Roms centrum. 5 nätter på hotell i historiska centrum. Stadsvandring med besök på Forum Romanum och Kapitoleum. Välkomstdrink, lunch och middag ingår. Dag 2 Halvdag bussutflykt till Tivoli, ca 70 km t/r. Besök i Villa d´Este. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost och lunch ingår. Dag 3 Halvdag bussutflykt till Vatikanstaten. Besök i Vatikanmuséerna och Peterskyrkan. Frukost och lunch ingår. Ledig eftermiddag och kväll. Dag 4 Halvdag stadspromenad i historiska centrum. Besök vid Piazza Venezia, Piazza Farnese,Campo de Fiori, Panthon, Piazza Navona, Spanska Trappan och Trevifontänen. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost och lunch ingår. Dag 5 Halvdag bussutflykt till Trastevere. Besök i Palazzo Corsini och Villa Farnesina. Frukost och avskedsmiddag ingår. Ledig eftermiddag. Dag 6 Hemresa och transfer tillbaka till flygplatsen, ca 30 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-09-30 6 dagar Rom - Caput Mundi Stockholm 17660 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-10-14 6 dagar Rom - Caput Mundi Stockholm 17715 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

Mer om resan


I grundpriset ingår

Flygresa ROM ToR TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Måltidsdryck ingår vid gemensamma måltider: Vin, vatten samt öl och läsk.


Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel:

Viktigast är ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader i naturen, i städerna och på museer. Ta gärna med en spegel för att lätare se målningar i kyrkotak och en solhatt för de varmare dagarna. 

Observera:

Ankomsten den 30 september bor på Hotel Exe Torre Argentina
http://www.exehotels.co.uk/exe-hotel-della-torre-argentina


Ankomsten den 14 oktober bor på Hotel Palatino
http://www.hotelpalatino.com/Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

 
XClose