I Puccinis fotspår– opera, vin och delikatesser

En livsnjutarresa med historiska städer, delikatesser och vin i regionen Toscana. Smaka delikatesser, prova viner och njut av opera under bar himmel.

Under denna livsnjutarresa besöker vi städer som Florens och Lucca, ser storslagen konst, äter traktens delikatesser och provar vin. Operafestivalen i Torre del Lago, Cinque Terre, medeltidsstaden Siena och vindistriktet Chianti är andra utflyktsmål. Shopping, termalbad och bad i havet ingår också. Du bor fem nätter i populära Montecatini Terme.

RESFAKTA

Länder: Italien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-28 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Operaföreställning utomhus
 • Mirakelplatsen och lutande tornet i Pisa
 • Cinque Terre med buss, tåg och båt
 • Puccinimuseet i Lucca
 • Vinprovning i distriktet Chianti

Dagsprogram
aug-aug

Dag 1 - Rom, den eviga staden
Ankomst till Rom och flygplatsen Leonardo da Vinci / Fiumicino. När du hämtat ut ditt bagage går du till utgången. Här möts du av TEMAs reseledare eller representant från vår lokala samarbetspartner som visar dig bussen som tar dig till hotellet.Under eftermiddagen arrangeras en stadsvandring i Roms historiska centrum. Du bor en natt på hotell i centrala Rom. 

Dag 2 - Siena och San Gimignano
Resan går till det bildsköna Toscanas gröna kullar med vinrankor, solrosor, olivträd, cypresser och vackra gårdar. Tack vare den snabba motorvägen från Rom befinner vi oss redan under förmiddagen i det betagande Toscana.Få städer i världen kan göra anspråk på att i sin helhet betraktas som konstverk, men Siena är en av dem. Staden överträffas bara av Florens i konstnärlig rikedom, men i Sienas fall är det framförallt den arkitektoniska helheten i den medeltida innerstaden som är anslående. En gemensam stadspromenad inkluderar bland annat det snäckformade torget Piazza del Campo, som helt domineras av rådhuset från 1200-talets slut. Vi strövar längs ringlande gator förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar även domkyrkan, som av många anses vara en av Italiens absolut vackraste.Under eftermiddagen besöker vi San Gimignano, kallad "den lilla staden med de många tornen". Det är som att stiga direkt in i medeltiden. Många privata hus har ännu kvar de höga medeltida försvarstornen – minnen från ett oroligt tidevarv. Dessutom erbjuder San Gimignano många fina platser med utsikt över det vackra toscanska landskapet med sina olivdungar och vinodlingar.Avslutningsvis reser vi till Montecatini Terme, en av de största kurorterna i Italien där källorna varit i bruk sedan 1300-talet. Redan under romarriket byggdes termer vid källorna vars vatten anses vara hälsobringande. Här tillbringar vi fem nätter på hotell.

Dag 3 - Lucca och vinprovning
Idag gör du ett besök i den pittoreska, romantiska och mycket välskötta staden Lucca. Den intakta stadsmuren skapar en speciell atmosfär och gör staden till en av de vackraste i Toscana. Luften är friskare och bilarna är färre än i många andra städer. Du hinner knappt in i staden förrän du upptäcker dess originalitet.En stadspromenad tar oss bland annat till Piazza dell´Anfiteatro – det torg som en gång var en romersk arena och domkyrkan San Martino, på piazzan med samma namn. Vi besöker Puccinimuseet och gör en vandring på de storslagna stadsmurarna. Före lunch får du tid att strosa lite på egen hand, kanske på stadens förnäma shoppinggata Via Fillungo.Efter lunch reser vi till Montecarlo di Lucca, en liten by berömd för sitt vita vin. Vi provsmakar några av vinerna och får även tid att strosa runt i de mysiga kvarteren. Vi återvänder till Montecatini Terme och resten av kvällen gör du vad du vill.

Dag 4 - Carrarabrotten och Cinque Terre
Efter frukost reser vi till Toscanas nordvästra hörn. Här besöker vi den eleganta staden Carrara och som har ett världsberömt marmorbrott. Under kejsartiden var Carrara-marmor efterfrågat som byggnadsmaterial för offentliga byggnader. Idag exporteras den över hela världen.Bussen tar dig vidare till Liguriens stolthet – Cinque Terre. Området består egentligen av fem charmerande byar som tycks klänga sig fast på de klippiga bergsväggarna vid Medelhavet. Det var först när järnvägen kom under slutet av 1800-talet som isoleringen bröts och området upptäcktes av turisterna. Vi börjar med ett besök i den karakteristiska byn Manarola. Här promenerar vi längs byns huvudgata där båtarna ligger uppdragna framför husens portar.Efter lunch fortsätter vi med båt för att kring Monterosso göra en kort vandring längs de kuperade stigarna eller bara strosa runt i byn. Här finns en större strand där du kan ta dig ett svalkande dopp. En kort tågresa tar oss till Levanto och vidare till Montecatini i buss. Du har kvällen ledig för egna promenader. 

Dag 5 - Pisa och operabesök
Den här dagen får du lite sovmorgon och möjlighet att koppla av vid hotellets pool eller besöka någon av stadens många spaanläggningar. Efter lunch reser vi till Pisa. Ett litet tåg tar oss ända fram till Mirakelplatsen och det lutande tornet, som egentligen var domkyrkans klocktorn. Vid Massciuccolisjön bodde kompositören Giacomo Puccini största delen av sitt liv. Det var först efter hans död som operan La Bohème uppfördes framför hans villa. Vi tittar in i Villa Puccini som idag är museum. I Torre del Lago väntar resans absoluta höjdpunkt: Puccinifestivalen med en operaföreställning under bar himmel. Festivalen vid Massciuccolisjön är en tradition som varje sommar lockar mycket folk från när och fjärran. 

Dag 6 - Ledig dag med utflyktsmöjligheter
Florens liknar ingen annan stad. Livlig, cynisk, elegant, en världsstad med exklusiva butiker och trottoarserveringar. Den liknar minst av allt en museistad. Florens var under medeltiden en av världens mäktigaste städer med en ekonomisk blomstring som ledde till en kulturutveckling av sällan skådat slag. Under ett par timmars besök i staden hinner du se Domkyrkan och baptisteriet med Paradisporten, Piazza della Signoria med sina monumentala byggnader, som exempelvis Palazzo Vecchio, dagens rådhus. Du bör inte heller missa att vandra längs floden Arno och via den vackra Ponte Vecchio strosa på de lugnare gatorna på andra sidan.Viareggio eller Kungsvägen är en stad i den norra delen av den toskanska rivieran. Denna trevliga badort har rötter ända tillbaka till första halvan av 1500-talet, då den var republiken Luccas enda hamn. Staden är den största i Versiliaområdet och ligger i provinsen Lucca. Viareggio passar dig som vill ha lite mer puls. Här finns gott om affärer, restauranger, uteserveringar och nattliv. Det finns också en lång fin sandstrand. Ta gärna en tur bland stadens gator för att beundra de många vackra Art Nouveau-byggnaderna som uppfördes på slutet av 1800-talet. Staden är även känd för sin karneval, som hållits sedan 1873.  Den äldsta byggnaden, Torre Matilde, byggdes 1541 av luccheserna för att försvara staden.

Dag 7 - Chiantiområdet
Genom Chiantis skönt kuperade landskap fortsätter nu resan söderöver. Som det äldsta och mest kända vindistriktet i Italien har Chianti bevisat sin ställning som vinproducent av hög rang. Ett första besök gör du i den lilla staden Greve in Chianti, känd för sitt trekantiga torg omgivet av arkader med caféer, butiker och enotek. Hit vallfärdar många för att handla charkuterier och vin så här kan du passa på att göra dina sista inköp innan hemresan.Vi avslutar med en gemensam avskedslunch i Castellina in Chianti. Därefter tar vi motorvägen tillbaka till Rom, där vi övernattar.

Dag 8 - Hemresa
Det har blivit dags att ta farväl av Italien för den här gången. Transferbussen tar dig direkt till Roms flygplats Leonardo da Vinci. Arrivederci – på återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• All gemensam dricks ingår
• Vin och vatten ingår vid gemensamma måltider

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien – Rom. Busstransfer flygplats – hotell, ca 32 km. En hotellövernattning i centrala Rom. Stadspromenad i Roms historiska centrum. Inga måltider.

Dag 2

Buss Rom – Siena – San Gimignano – Montecatini, ca 370 km. Besök i Siena och San Gimignano. Fem övernattningar på hotell i Montecatini Terme. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3

Buss Montecatini – Lucca – Montecarlo di Lucca – Montecatini, ca 55 km. Besök i Lucca och Montecarlo di Lucca, vinprovning. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Buss Montecatini – Carrara – La Spezia – Montecatini ca 160 km, tåg La Spezia – Manarola, Monterosso – La Spezia, båt Manarola – Monterosso. Besök i Carraras marmorbrott, Manarola och Monterosso. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Buss Montecatini – Pisa – Massciuccolisjön - Montecatini, ca 125 km. Besök i Pisa, Villa Puccini och utomhusoperan. Frukost och middag ingår.

Dag 6

Ledig dag med utflyktsmöjligheter. Frukost ingår.
Välj mellan kulturstaden Florens och kuststaden Viareggio. Reseledaren kan ge dig tips och råd. Det tar bara 15 minuter att gå från hotellet till järnvägsstationen. Tåget till Florens och Viareggio går normalt varje timme, tar 50 minuter och kostar ca 60 kronor enkel väg.

Dag 7

Buss från Montecatini till Rom via Chianti, ca 375 km. Besök i Greve in Chianti. Vinprovning. Frukost och lunch ingår. En övernattning i Rom.

Dag 8

Busstransfer från hotellet i Rom till Leonardo da Vinci-flygplatsen, ca 32 km. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Rom ToR TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Observera

Följande operaföreställningarna ingår i resans pris:

Lördag den 12 augusti spelas Turandot

Lördag den 19 augusti spelas Tosca


Vin och vatten ingår vid gemensamma måltider. Du kan även välja mellan öl och läsk.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose