Vinvandring på Sardinienmed besök i Bosa

Följ med på en rundresa längs Sardiniens östkust. Vi besöker landsbygden, avnjuter sardiska viner, besöker Cagliari och gör en avstickare till Bosa.

Vandringsresa i vin- och matregionerna på Sardinien, Medelhavets näst största ö. Följ med på en varierande resa med natursköna vandringar, italiensk småstadscharm och kulinariska upplevelser. Vi provsmakar biodynamiska viner och sardiska delikatesser, går vid Sopramontes ekskog och vandrar genom ett marint naturreservat. Båttur i den vackra Oroseibukten och vinvandring vid medeltidsstaden Bosa är andra höjdpunkter.

RESFAKTA

Länder: Italien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Vandring vid Cala Luna-stranden
 • Den välgörande källan Su Gologone
 • Vinvandring till Modolo
 • Vingårdslunch hos familjen Fradiles
 • Medeltidsstaden Bosa

Dagsprogram
maj–okt

Dag 1 - Resan börjar
Avresa från Stockholm till Olbia. Vi reser till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Cala Gonone är en liten charmerande by med en trevlig, glad och avslappnad atmosfär.Resan tar en dryg timme. Strax innan middagen serveras kommer hotellets sommelier att berätta lite för oss om några viner från lokala vingårdar. Middagen njuter du med fin utsikt över hamnen och Medelhavet. 

Dag 2 - Cala Luna
Dagens vandring har som mål den underbara lilla stranden Cala Luna. Cala betyder liten strand på sardiska och till Cala Luna kommer man bara med båt eller till fots. Vi tar avstamp från Cala Fiuli och har under vandringen en fantastisk vy över till Golfo di Orosei och Medelhavet. Här känner du doften från La Macchia Mediteranea, den evigt gröna medelhavs-vegetationen, som överlever praktiskt taget helt utan regn. En annan upplevelse är färgkontrasterna mellan havet, sandstränderna och naturen. Väl framme sjunker vi ner i den fina sanden på stranden, där de som vill kan ta ett dopp och en simtur. Här vilar du och äter lunch.Efter lunch och en stunds vila tar vi båten tillbaka till Cala Gonone. Ledig kväll.Ta gärna en promenad längs Via Su Porzu. Kanske går du förbi bykyrkan och ner på Lungomare Palmasera. Här ligger många trevliga restauranger och caféer längs med strandpromenaden.

Dag 3 - Gorroppu-ravinen och Athu Ruja
Om du är uppe tidigt, hinner du ta ett dopp i havet, den lilla stranden ligger bara 50 meter från hotellet. Efter frukost går resan från kusten och Cala Gonone till en dal som ligger vid foten av berget Sopramonte. Här börjar vandringen mot Italiens djupaste ravin; Gola di Gorroppu. Under vandringen kommer vi att stöta på både nuragher och pinettas, båda forntida lämningar med bevis på hur man levde och dog förr i dessa fascinerande bergstrakter.Efter vandringen inne i ravinen reser vi i jeep upp till bussen och får sedan besöka den lilla vingården Atha Ruja i Dorgali. Manuela bjuder oss på det röda vinet Cannonau och Pane Carasau, ett Italienskt bröd som härstammar från hedarna, som brukade vara borta från hemmet en längre tid och behövde något de kunde förvara torrt länge. Brödet bakas på durumvete, salt, vatten och jäst. Under bakningen lägger man ihop två plattor mot varandra, så de i ugnen blåser upp sig. De brukar falla ihop när de är färdiggräddade men man ser ofta att de har sina små luftbubblor från bakningen.Vi fortsätter till en av Sardiniens vackraste städer; Bosa på östkusten för två nätter. Efter incheckning på hotellet gör vi en kort orienterande vandring på Corso Vittorio Emanuelle II, stadens huvudgata. På kvällen äter vi en typisk sardisk middag med lokala råvaror.

Dag 4 - Vinvandring vid Bosa
Medeltidsstaden Bosa ligger i en grön dal nära havet och floden Temo.Bosa finns med på listan över Italiens vackraste småstäder – I Borghi più Belli d’Italia. Det är trevligt att "gå vilse” i de kullerstensbelagda gränderna med medeltida anor. Här har du en ledig förmiddag. På eftermiddagen gör vi en liten bussutflykt till kommunen Tinnura, här bor bara 259 personer! Här får du på egen hand besöka de berömda muralesmålningar. Från Suni gör vi en vandring mellan vingårdarna och vi avslutar dagen med ett besök på vingården Fratelli Porcu. Vinbonden Carlo  producerar framförallt en Malvasia di Bosa som vi får provsmaka. Ledig kväll i Bosa. 

Dag 5 - Naturvandring vid Cagliari
Innan vi reser vidare besöker vi Bosas utsiktsplats vid foten av fästningen Castello dei Malaspina. Här har man en hänförande utsikt över staden, floden och de omgivande bergen. Vi vandrar ner bland färgglada fasader i den medeltida stadsdelen Sa Cosa. Där sitter kvinnorna och handarbetar. Denna fascinerande stad är känd för sina hantverkstraditioner av gulfiligranssmycken och spetsarbeten.På många platser längs vägen ser vi så kallade nuragher, stentorn byggda för över 3 000 år sedan. I ett arkeologiskt  område besöker vi dessa mystiska husgrunder och rester av försvarstorn. Nuraghi-kulturen blomstrade på Sardinien runt 800-talet före Kristus.Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner och dagens vandring har som mål en vingård i Soleminis, där vi får provsmaka deras allra bästa viner samt göra ett studiebesök på vingården. Vi tar bussen till byn Sinnai och vår vandring börjar i en pinjeskog. På toppen stannar vi och njuter av utsikten. Cagliaris båda bukter breder ut sig i sydväst och sydost. När vi har sett oss mätta på utsikten fortsätter vi mot byn Soleminis, där vi vandrar mellan vinrankorna. Här besöker vi vingården Carlo Pili som drivs med stor entusiasm. Syskonen Sabrina och Michele tar hand om oss. Vi bjuds en lätt måltid och provsmakning innan vi tar vi tåget till Cagliari. Här stannar vi två nätter. 

Dag 6 - Villasimius kust- och strandvandring
Strandvandring i Villasimius. Kustområdet kring Cagliari är mycket vackert, särskilt nationalparken i Villasimius.Vi följer urgamla vandringsleder längs kusten och kommer att passera flera stränder och lagunområden.Vill du svalka av dig finns det chans att hoppa i vattnet och ta en behaglig simtur i Medelhavet. Tillsammans väljer vi ut den finaste platsen för vår picknicklunch. Efter vandringen tar vi bussen tillbaka till Cagliari. Gemensam middag.

Dag 7 - Tharros och vingårdslunch
Under förmiddagen besöker vi Tharros, en fenicisk-punisk hamnstad. Vi gör en rundvandring bland romerska kolonner, tempelbyggnader och termer.Vid Sardiniens geografiska mittpunkt ligger vingården Fradiles. Här får vi en rundvandring bland både historiska och unga vinrankor. I flera generationer har familjen odlat oliver och frukt. Här finns också många ståtliga korkekar.Efter rundvandring och provsmakning av vinet Mandrolisai bjuds vi till bords för en avskedslunch med gårdens familjemedlemmar. När vi är mätta och belåtna lämnar vi Sardiniens inland och reser tillbaka till Olbia för en sista övernattning. 

Dag 8 - Hemresa
Vi åker till flygplatsen för hemresa till Stockholm.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Olbia ToR
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 3 middagar
• 5 vinprovning
• måltidsdryck ingår (vid gemensamma måltider)
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks ingår

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Stockholm – Olbia. Busstransfer till Cala Gonone, ca 110 km. Vinprovning med tilltugg. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Cala Gonone.

Dag 2
Buss Cala Gonone – Cala Fuili, ca 4 km. Vandring från Cala Luna till Cala Fiuli, ca 5 km. Båt Cala Fiuli – Cala Gonone. Frukost och lunch ingår. Ledig kväll.

Dag 3
Buss Cala Gonone - Passo Silana - Dorgali - Bosa, ca 170 km. Vandring till ravinen Su Gorroppu, ca 4 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Vinprovning med tilltugg. Två övernattningar på hotell i Bosa.

Dag 4
Ledig förmiddag. Buss Bosa – Tinnura – Suni. Modolo – Bosa. 20 km. Besök i Tinnura. Vinvandring Suni – Modolo, ca 4 km. Frukost ingår. Vinprovning med tilltugg.

Dag 5
Buss Bosa – Sinnai, ca 170 km. Besök i Bosa. Vinvandring Sinnai – Soleminis, ca 4 km. Frukost och lunch ingår. Vinprovning med tilltugg. Två övernattningar i Cagliari.

Dag 6
Buss Cagliari – Villasimius t/r, ca 110 km. Besök i Villasimius. Kust- och strandvandring ca 4 km. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 7
Buss Cagliari – Tharros – Atzara - Olbia, ca 360 km. Besök i Tharros. Vinprovning. Frukost och vingårdslunch ingår.

Dag 8
Buss Olbia – flygplatsen ca 5 km. Flyg Olbia - Stockholm. Frukost ingår.

Italien

Folkmängd 58 milj Landets yta 301 230 km² Valuta Euro Språk Italienska samt minoritetsspråken sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska Religion Ca 85 % av italienarna är romerska katoliker. Övriga är bl a muslimer, protestanter, Jehovas vittnen, buddister och judar.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Obia t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.


Gruppstorlek:
Minst 18 personer och max 25 personer.


Klimat:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Klädsel och utrustning:
Ta med kläder lämpliga för vandringar.
Syntetmaterial och ull brukar betraktas som bättre, då de håller sig torrare än bomull. Ta gärna med en liten ryggsäck för dagsturerna, där du får plats med en extra t-shirt (kan vara skönt för ombyte när man blir svettig), regnjacka, badkläder, handduk, solglasögon, solhatt/solkeps, solskydd med hög faktor, vatten, mugg, bestick och tallrik till picknicklunchen. Plåster kan också vara bra att ha. Vandringarna bland vingårdar kräver bekväma skor. Vandringsstigarna har inslag av smågrus, därför rekommenderar vi vandringskängor med höga skaft och ordentlig sula. Ett par gymnastikskor kan vara skönt att ha med som ombyte.


Vandringen:

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Vinvandringen har ett lugnt och avslappnat tempo samtidigt som den är innehållsrik. Vi har en del längre resesträckor då ön är stor, men du får också egen ledig tid vid flera tillfällen.

Denna vandring har fått svårighetsgrad 2, på en skala 1-3. Vandringarna under resan varierar i svårighetsgrad. Några är lätta, andra lite mer ansträngande med höjdskillnader. Observera att värmen kan uppfattas som tröttande. Obs att en vandring kan ändras beroende av väderförhållanden och dylikt.


Dag 2. Kust- och naturvandring 5,6 kilometer, ca 3 timmar. Nivåskillnad ca 145 meter. Vandringen går i trappor, uttorkade flodbäddar och över kullar. Terrängen är stenig och delvis ojämn. Svårighet 2. Retur med båt. Ett lättare alternativ tar dig till stranden Cala Luna med båt direkt istället. 

Dag 3. Skogsvandring 8 kilometer, ca 6 timmar. Vandringen går längs natursköna stigar i skuggig ekskog. Terrängen är bitvis stenig och ojämn. Svårighet 2. 

Dag 4. Vinvandring ca 2 km, ca 1 timme. Nivåskillnad 200 meter. Vandringen går på stigar av jord, gräs och lite asfalt. Svårighet 1.

Dag 5. Kustvandring 4 km, ca 2 timmar. Nivåskillnad ca 200 meter. Terrängen är jord och grusvägar. Svårighet 1.

Dag 6. Kust- och strandvandring ca 4 km, ca 2 timmar. Nivåskillnad ca 100 meter. Terrängen är sand och grusvägar. Svårighet 1. Lättare alternativ finns.

Dag 7. Vinvandring bland vinbuskar ca 500 meter. Terrängen är stenig respektive jordig. Svårighet 1.

Observera

Vin och vatten ingår vid gemensamma måltider. Du kan även välja mellan öl och läsk.

Övrigt
Hotel Royal har gått i konkurs. Vi kommer istället att använda Hotel Sa Pischedda eller Al Gabbiano i Bosa.

Ankomsten 7 september och 21 september bor på Sa Pischeda.

Ankomsten 14 september bor på Al Gabbiano. 

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose