Cykling längs Atlantkustenfrån Spanien till Portugal

Upplev den vackra spanska och portugiska Atlantkusten. Njut av en vecka på cykel tillsammans med vinprovningar och kulinariska fisk- och skaldjursmåltider.

Från cykelsadeln upplever du Atlantkustens sanddyner, klippor och pinjeskogar. Vi cyklar från spanska sidan till den portugisiska, genom idylliska fiskebyar förbi Dourofloden till världsarvsstaden Porto. Under vägen provar vi portvin och Vinho Verde, besöker fisk- och skaldjursrestauranger och dukar upp picknickluncher med traktens delikatesser.

RESFAKTA

länder: Portugal, Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Atlantkusten med hav, sand, klippor och byar
 • Vinprovningar
 • Kulturstaden Porto
 • Fisk- och skaldjursrestauranger
 • Boende på parador och boutiquehotell

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-05-14 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 17998 SEK 1 platser kvar Boka
2017-05-14 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 17998 SEK Förfrågan
2017-05-14 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 17998 SEK 1 platser kvar Boka
2017-09-17 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 18998 SEK Förfrågan
2017-09-17 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 18998 SEK Förfrågan
2017-09-17 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 18998 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-24 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 18998 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-24 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 18998 SEK Förfrågan
2017-09-24 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 18998 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

Dagsprogram
Maj–september 2017

Dag 1 - Ankomst till Porto
Välkommen till Portugal! Vid ankomsten till Portos flygplats möts du av din TEMA-reseledare och en buss som tar dig till vårt första stopp; Baiona i Spanien. Baiona är en livlig liten spansk hamnstad. Det var hit som Columbus skepp återvände i slutet på 1400-talet, så Baiona-borna var de första att motta nyheten om upptäckten av Amerika. Detta firas varje år i staden och det är en händelse som många invånare än idag är stolta över. Eftermiddagen i Baiona är fri för egna aktiviteter. Passa på att strosa runt bland stadens små gränder och kika på vardagslivet bland kaféer, småbutiker, delikatessaffärer och bagerier. Senare på kvällen väntar en gemensam vinprovning. Vi får möjlighet att provsmaka galiciska vita viner och lokalproducerade likörer. Middagen serveras på en restaurang i den historiska stadskärnan och består av traditionella rätter från det galiciska köket. Första natten bor vi på Parador de Baiona, en av Spaniens mest unika paradorer. Hotellen som går under samlingsnamnet parador tillhör en unik hotellkedja med exklusiva hotell av högt kulturhistoriskt värde. Många av dem har ett förflutet som slott, palats eller kloster.

Dag 2 - Baiona till Caminha
Efter en stadig frukost är det dags att sätta sig på cykelsadeln för första gången denna resa. Dagens etapp är cirka 40 km. Vi börjar med att cykla söderut från den galiciska kustregionen längs foten av Sierra de la Grova-bergen och en bit längre söderut mot Sierra de Argalo. Under dagen lämnar vi Spanien och cyklar in i Portugal. Det är floden Minho som markerar gränsen mellan de två länderna, så vi tar oss över med färjan. När vi blir hungriga stannar vi till på något fint ställe och dukar upp en typisk TEMA-picknick med lokala delikatesser. Stärkta av lunchpausen hoppar vi sedan upp på cyklarna igen och tar oss vidare söderut till Caminha. Staden som tidigare bara var en liten fiskeby har blivit allt mer betydelsefull tack vare det strategiska läget vid gränsen till Galicien. Caminha har även en stark hantverkstradition, här tillverkas framför allt konsthantverk av mässing och koppar. På kvällen bekantar vi oss med portugisiska viner och testar både Vinho Verde och Dourovin. De portugisiska Vinho Verde-vinerna görs på omogna druvor och har en frisk smak. Drycken är en aning mousserande och har ofta en låg alkoholhalt. Vinho Verde produceras i landskapet som ligger norr om Porto. Dourovinet kommer från norra Portugal, några mil öster om Porto. Området förknippas oftast med portvinsproduktion men de tillverkar lika mycket bordsvin som starkvin. Vi avslutar kvällen med middag tillsammans på Design & Wine Hotel där vi ska övernatta.

Dag 3 - Caminha till Viana do Castelo
Vi fortsätter vår cykling söderut. Även idag går färden längs Atlantkusten. Dagens mål är att cykla cirka 30 km till staden Viana do Castelo. Under dagen pausar vi på något fint ställe för att njuta av den medhavda picknicklunchen. Viana do Castelo, som ligger vid floden Limas mynning, är en historisk stad med många anrika byggnader och torg. Staden har ett trevligt historiskt centrum och genuina fiskekvarter. Den är även känd för hamnen och sina skeppsvarv. Kvällen är ledig för egna aktiviteter och TEMAs reseledare hjälper gärna till med restaurangtips.

Dag 4 - Viana do Castelo till Vila do Conde
Vi sätter oss på cykelsadlarna och beger oss längre söderut längs kusten. Vi har en drygt 50 km lång cykeltur framför oss. Det är en veckans längsta cykeldagar, så passa på att njuta av landskapet runtomkring dig. Vi kommer att cykla genom vingårdar och skyddade naturreservat. Under vägen passerar vi små fiskebyar och kanske hör du vänliga hejarop från fiskarna som kommit in med dagens fångst. Lagom till lunch stannar vi till i det lilla fiskesamhället Esposende. Där får vi möjlighet att äta en typiskt portugisisk fisklunch. I ett före detta fiskeskjul huserar nu en portugisisk familj som driver restaurang här. Platsen är väl vald för en välbehövlig paus och energipåfyllning. Esposende erbjuder ett varierat landskap med alltifrån klippor, flod och hav till sanddyner och tallskog. Staden anses av många vara en av de vackraste delarna av norra Portugal, tack vare naturrikedomen. Efter lunch trampar vi vidare mot dagens etappmål som är Vila do Conde. Hamnen är den centrala punkten i staden. Här kan du testa både sardiner och annan typisk portugisisk fisk. Kvällen är ledig för egna aktiviteter, så ta en nypa frisk havsluft innan du går till sängs och laddar om för en ny cykeldag.

Dag 5 - Vila do Conde till Porto
Under dag 5 på vår cykelresa cyklar vi till staden Porto. Dagens distans är cirka 42 km. Vi startar längs Atlantkusten för att sedan följa cykelvägarna till floden Douro. Vid sidan av denna berömda flod ligger staden Porto som är en av Europas vackraste städer. Området i och omkring Porto är Portugals näst största storstadsområde. Både Dourodalen och världsarvsstaden Porto är historiska juveler med mer än 150 historiska monument. När vi anländer till Porto passar vi på att cykla förbi den berömda Eiffelbron. Bron har konstruerats av Gustave Eiffel, som är mest känd för att ha skapat Eiffeltornet. Järnvägsbron är 160 meter lång och därmed den längsta bron som Gustave Eiffel konstruerat. Staden Porto har en av Portugals viktigaste hamnar med en livlig sjöfart och tillverkningsindustri. Längre in i Dourodalen, öster om Porto, produceras det välkända portvinet. Portvin utgör tillsammans med Madeiravinet Portugals mest kända viner. För att få kallas portvin måste vinet odlas i Dourodalen. Det karaktäristiska för ett bra portvin är den fina fruktsötman. I Porto ingår både besök hos vinproducent och vinprovning. Under dagen äter vi också en TEMA-picknick med lokala delikatesser. Kvällen är sedan fri för egna aktiviteter. Porto är känt för både sitt portvin och utbudet av restauranger. Passa på att njuta av stadens puls och alla dess delikatesser. TEMA-reseledaren kan tipsa om bra restauranger. Missa inte att testa både det vita och röda portvinet!

Dag 6 - Porto till Furadouro
Idag byter vi storstadspulsen mot lugnet och tystnaden längs Atlantkusten. Dagens etapp är cirka 45 km lång. Du kommer att få njuta av ytterligare en dag på cykel längs den pinjeträdsklädda Atlantkusten.  Målet för dagens etapp är surfstaden Furadouro där restaurangerna serverar nyfångad fisk direkt från lokala fiskare. Sträckan är lättcyklad, utan några större backar. Under dagen äter vi en enklare medhavd lunch längs vägen. Kvällen har du sedan fri för egna aktiviteter.  I Furadouro bor vi på ett boutiquehotell nära stranden. Om din kropp är trött efter veckans cykling kan du, istället för att gå ut på stan, slå dig ner i hotellets restaurang med havsutsikt och välja ur en medelhavsinspirerand meny med lokala produkter. Imorgon väntar sedan resans sista cykeletapp.

Dag 7 - Furadouro till Aveiro
Nu har vi kommit fram till den sista etappen för denna cykelresa. Dagens sträcka är cirka 50 km. Vi tar oss från Furadouro till Aveiro som blir vårt sista stopp för den här resan. Vi cyklar genom naturreservatet São Jacinto och dess sanddyner till den lilla staden Costa Nova med pittoresk stadskärna. Om vi har tur, kommer vi att få syn på en moliceiro, en av de handmålade träbåtar som används för att samla in tång längs havskusten. Dagens lunch intar vi på en av restaurangerna som ligger i Costa Nova. Huset som restaurangen ligger i har tidigare varit en traditionell palheiros. Det är benämningen på en byggnad där man förr i tiden hade sina maskiner och djur som användes för att dra upp fiskebåtarna på stranden. Det var först i slutet på 1800-talet, när det blev modernt att bada i havet, som de lokala fiskarna började hyra ut sina palheiros under sommarsäsongen. Det var även då idén uppstod att de skulle måla huspanelen i olika ljusa färger, en tradition som bevarats alltsedan dess.

Slutmålet för dagen är Aveiro, även kallat Portugals Venedig. Här besöker vi en traditionell salttillverkning. Saltet, känt som ”Flor de Sal” är mycket uppskattat av gourmander och kockar världen över. I området har det tillverkats salt sedan 900-talet. Vi avslutar dagen med att åka de traditionella kanalbåtarna, de så kallade Moliceirobåtarna till hotellet. Aveiro är en vacker och kulturell stad och en perfekt värd för vår sista kväll tillsammans. Vi avslutar vår cykelresa med en gemensam avskedsmiddag på en typisk portugisisk restaurang. Restaurangen som är ett ombyggt saltlager ligger alldeles intill en av stadens kanaler. Under kvällen kommer du kunna njuta av portugisiska delikatesser och summera dina intryck från veckan.

Dag 8 - Hemresa
Efter frukost är det dags att bege sig mot flygplatsen. Längs vägen kommer vi att göra ett stopp för lunch för den som vill, innan vi fortsätter mot flygplatsen. Vi hoppas att cykelveckans alla intryck, spännande möten och Atlantkustens vackra natur har gett dig fina minnen att ta med hem. Varmt välkommen tillbaka till TEMA.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 6 luncher
• 3 middagar
• 3 vinprovningar
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks ingår
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand, 2700:-

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Porto via Frankfurt. Buss 160 km, cirka 2 timmar till Baiona i Spanien. Vinprovning & välkomstmiddag med dryck ingår. En övernattning på en parador i Baiona.

Dag 2
Cykling från Baiona i Spanien till Caminha i Portugal, cirka 40 km. Frukost, TEMAs picknicklunch, vinprovning och middag med dryck ingår. En övernattning på Design & Wine Hotel i Caminha.

Dag 3
Cykling från Caminha till Viana do Castelo, cirka 29 km. Frukost och enklare lunch ingår. En övernattning på Rali Hoteli Viana do Castelo.

Dag 4
Cykling från Viana do Castelo till Vila do Conde, cirka 53 km. Frukost och lunch med måltidsdryck på fiskrestaurang ingår. En övernattning på Santana Hotel & SPA i Vila do Conde.

Dag 5
Cykling Vila do Conde till Porto, cirka 32 km. Frukost, TEMA-picknick och vinprovning ingår. En övernattning på Bolsa Hotel i Porto.

Dag 6
Cykling från Porto till Furadouro, cirka 42 km. Frukost och enklare lunch ingår. En övernattning på Furadouro Boutique Hotel Beach & Spa i Ovar.

Dag 7
Cykling Furadouro till Aveiro, cirka 50 km.Frukost, lunch på lokal fiskrestaurang och avskedsmiddag inklusive måltidsdryck ingår. En övernattning på Melia Ria.

Dag 8
Busstransfer till Porto flygplats.FrånAveiro till Porto flygplats är det cirka 1,5 timmes transfer, cirka 120 km, mestadels motorväg. Frukost ingår. Hemresa med flyg till Skandinavien.

Portugal

Folkmängd 10,5 milj Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira) Religion 96 % kristna varav 95% katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer. Valuta Euro Språk Portugisiska

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-05-14 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 17998 SEK 1 platser kvar Boka
2017-05-14 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 17998 SEK Förfrågan
2017-05-14 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 17998 SEK 1 platser kvar Boka
2017-09-17 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 18998 SEK Förfrågan
2017-09-17 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 18998 SEK Förfrågan
2017-09-17 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 18998 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-24 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Köpenhamn 18998 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-24 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Stockholm 18998 SEK Förfrågan
2017-09-24 8 dagar Cykling längs Atlantkusten Göteborg 18998 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Cykelresor

Mer om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa tur och retur Porto via Frankfurt, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider och vinprovningar enligt dagsprogram samt TEMAs reseledning.

Valuta:
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. Läs mer under Valutaväxling "För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:
I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.Klimat och klädsel:Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Cykelturerna:
En cykelresa för dig med normalkondition. Resan passar dig som vill kunna passa på att njuta av den lokala kulturen, de vackra landskapen, havet samt smaka och avnjuta de lokala vinerna och maten. Det är en härlig resa för både kropp och själ där du får njuta av Atlantkustens magi från cykelsadeln.

Klädsel och utrustning:

Medtag gärna ett par varmare plagg då vindarna från Atlanten kan vara kyliga, likaså ett lättpackat regnplagg. Vi rekommenderar även att du tar med dig: Cykelglasögon/solglasögon, cykelhandskar, gelésadel och solcreme. Tänk även på att i norra Portugal, oavsett dagstemperaturerna så blir det alltid svalare om kvällarna/nätterna.

Dag 2. Distans cirka 40 km. Höjdskillnad 160 m. Både asfalterade cykelvägar och grusvägar. En del kuperat.
Dag 3. Distans cirka 30 km. Höjdskillnad 160 m. Blandat underlag med asfalterade cykelvägar, landsväg och kullersten.
Dag 4. Distans cirka 53 km. Höjdskillnad 128 m. Lång distans och varierande underlag; asfalterade cykelvägar, grusvägar, kullersten & sandvägar.
Dag 5. Distans cirka 42 km. Höjdskillnad 115 m. Lätt cykling, cykelvägarna idag är asfalterad cykelvägar & grusvägar.
Dag 6. Distans cirka 45 km. Höjdskillnad 50 m. Lätt cykling, cykelvägarna idag är asfalterade cykelvägar, grusvägar och träbroar.
Dag 7. Distans cirka 50 km. Höjdskillnad 19 m. Cykelvägarna är idag asfalterade cykelvägar och grusvägar.

Bagaget transporteras mellan hotellen (max 1 väska per person).

Cykelinformation:
Broms -handbroms till både fram- och bakhjul (Inga fotbromsar). Cyklarna är hybridcyklar med 24 växlar (8x3). Alla cyklarna har pakethållare, cykelväska och hållare för vattenflaska. Första dagen får ni en vattenflaska som passar till hållaren på cykeln, denna flaska kan ni under veckan fylla på med vatten. Hjälm finns till alla, men önskar du att ta med din egen så går det självklart bra. För denna cykelresa behövs inte picknickutrustning, er reseledare ordnar det ni behöver på plats. Vi har även följe av en servicebil hela veckan.

Observera
På denna resa finns det möjlighet att byta ut den vanliga cykeln till en elcykel. För förfrågan kontakta TEMA. Pristillägg 1250 kronor per elcykel. Begränsat antal elcyklar. 

Tips och information om TEMAs cykelresor TEMAs cykelresor


Viktig hotellinformation gällande avresa 7/5 2017
Avvikande hotellprogram för avresan den 7/5 2017. Sista natten i Aveiro bor vi på hotell Veneza hotel i Aveiro. 

Hotellinformation

 
XClose