Vandring i Portugalbland korkekar och vingårdar

Vandra i ett av Portugals mest okända och vackraste naturområden, Serra de São Mamede. Njut av behagliga vandringar genom oliv- och korkekslundar med smakrika picknickar.

Denna vandringsresa börjar och slutar i Lissabon, där du gör en intressant stadstur. Under fem dagar vandrar du i ett av Portugals mindre kända naturområden, Serra de São Mamede i östra Portugal och bor på ett trevligt litet hotell i Castelo de Vide som är en av landets vackraste byar. Vandringarna är varierade och relativt enkla och förgylls av smakrika picknickar och ett par vinprovningar på lokala vingårdar.

RESFAKTA

länder: Portugal

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Lissabon
 • Castelo de Vide
 • Vinprovningar
 • Vandringarna med picknick
 • Naturen i Serra de São Mamede

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-04-21 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12798 SEK Förfrågan
2017-04-21 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12798 SEK 4 platser kvar Boka
2017-04-28 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 6 platser kvar Boka
2017-04-28 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK Förfrågan
2017-05-05 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 4 platser kvar Boka
2017-05-05 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK Förfrågan
2017-09-15 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12798 SEK 3 platser kvar Boka
2017-09-15 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12798 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-22 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12798 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-22 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12798 SEK Förfrågan
2017-09-29 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK 6 platser kvar Boka
2017-09-29 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-06 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 6 platser kvar Boka
2017-10-06 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK 2 platser kvar Boka
2017-10-13 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-13 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Dagsprogram
april-okt

Dag 1 - Avresa till Lissabon
Ankomst till Lissabon, där din TEMA-reseledare och buss väntar för transfer till hotellet i centrala Lissabon. Lissabon ligger enastående vackert på kullarna vid floden Tejo, just där denna hejdar sig och bildar ett mäktigt innanhav inför mötet med Atlanten. Fenicierna gav platsen namnet Olisippo, som filtrerades genom folk och språk till vad man idag kallar staden på portugisiska, Lisboa. Det lär betyda ”den lugna bukten ”. Och visst är det en fantastisk bukt, en naturlig skyddshamn, vars strategiska läge gjorde det till en självklar plats att slå sig ner på. Kvällen är ledig för egna aktiviteter. Fråga din reseledare om tips. Från hotellet är det gångavstånd till det mesta i centrala Lissabon.

Dag 2 - Stadstur i Lissabon
Vi inleder dagen med en panoramatur genom huvudstaden och besöker bl a Alfama, Lissabons äldre del och kulturstadsdelen Belém med den enastående vackra klosterbyggnaden Jeronimos, en av stadens mest kända ikoner. Om man följer floden Tejo uppströms från Lissabon kommer man så småningom till Spanien. Tejo på portugisiska och Tajo på spanska är den Iberiska halvöns längsta flod, en vattenväg och reservoar, som spelat en enormt viktig roll i båda ländernas historia. Strax söder om den plats där floden kommer in från Spanien ligger bergskedjan São Mamede, som bildar en naturlig gräns mot grannlandet. Portalegre heter distriktet, liksom huvudorten, beläget i det nordöstra hörnet i Portugals största provins Alentejo. Provinsen är känd för sitt öppna, böljande vida landskap av korkekslundar och vinfält. Här finner man några av Portugals vackraste städer och byar och du kommer att bo i en av dem, Castelo de Vide. Dess historia går tillbaka till tiden före romarnas ankomst. Under tidig medeltid fanns här en stor judisk befolkning, vars arv fortfarande lever kvar som du ska se. Under fyra hela vandringsdagar i Alentejo får du tillfälle att utforska ett spännande landskap, okänt för de flesta, men mycket uppskattat av traktens stolta invånare. Berggrunden är mestadels granit och Alentejo hyser vidsträckta betesmarker med skuggträd av urgamla korkekar. Vandringarna genomförs på 300-800 meter över havet, men är lättvandrade och måttligt kuperade. Avstånden med buss är korta och hela dagarna kan ägnas åt vandring, fotografering och att prova traktens ostar liksom korvar till picknick eller vinprovning. På våren är floran enastående och skiljer sig från den kalkgynnade flora som man vanligtvis träffar på vid vandringar i Medelhavsområdet. I dessa bergstrakter förekommer också rovfåglar och samtliga tre arter av de gamar som häckar i Portugal. För portugiserna själva är provinsen välkänd för sin goda mat och sina kraftiga, men eleganta viner - framför allt de röda. Några av landets absoluta toppviner produceras här. Sent på eftermiddagen anländer vi till Castelo de Vide, vars vitkalkade hus klättrar kring kastellet som sitter som en väldig krona ovanför det lilla samhället. Idag är Castelo de Vide känt för sina vackra omgivningar och för sitt mineralvatten. Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till välkomstmiddagen.

Dag 3 - Vandring och vingård
Dagens vandring går längs gamla åsnestigar genom ett idyllisk pastoralt landskap i Serra de São Mamede, nyligen avsatt som naturvårdsområde. Det annars så vattenfattiga och torra Alentejo är i São Mamede privilegierat med yppig vegetation. Området är kraftigt kuperat på sina håll och består av granitberg klädda med skogslundar av kork- och stenek, ek (quercus robur) och äkta kastanj. Befolkningen bedriver ett småskaligt jordbruk med boskapsskötsel, kork-, oliv- och vinproduktion. Här finns ett intressant växt- och djurliv, med chanser att träffa på allt från den insektsätande örten Drosophyllum lusitanicum till hökörn och gåsgam. Vår första vandring i Alentejos bergstrakter startar direkt från hotellet. Från byn letar sig stigen upp längs en bergskam, varifrån vi har en fin utsikt över Castelo de Vide. Större delen av vandringen följer sedan en medeltida, stenlagd stig mot den lilla vitmålade bergsbyn Carreiras där dagens picknick dukas upp. Efter måltiden åker vi tillbaka med bussen via en nystartad vingård där man avser att framställa kvalitetsvin. Du får möjlighet att avgöra hur de lyckats hittills.

Dag 4 - Vandring på smuggelleder
Dagens vandring går i en undangömd del av Portugal, vid gränsen mot den spanska regionen Extremadura. I de små byarna Galegos och Ramila, som vi passerar, brukas jorden främst av de äldre. De unga har gett sig av för att kunna försörja sig. Det var inte länge sedan huvudsysselsättningen bland den manliga befolkningen var smuggling. Portugal hade höga skyddstullar och här, i den frodiga glesbygden, kunde man oskyddat röra sig mellan länderna. Idag är det svårt att förstå att det bara är ca 30 år sedan gränsen mellan Portugal och Spanien hårdbevakades av gräns- och tullpolis. Efter EU-inträdet stängdes gränsposteringarna och de båda länderna fick för första gången helt öppna och obemannade gränsövergångar. Vi går på lättvandrade stigar, delvis längs en liten asfaltväg genom det varierade landskapet med stenblock och granitklippor som ställer till stora problem för bönderna. Flerstädes kantas vår väg av stenmurar. I det annars så torra Alentejo finns här relativt mycket vatten och vegetationen är bitvis frodig med en rikedom av blommor om våren. Eftermiddagen fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.

Dag 5 - Vandring till Marvão
Den utan tvekan mest besöksvärda bergsbyn i trakten, Marvão, ligger likt ett örnnäste på en klippa en dryg mil från Castelo de Vide. Vi närmar oss denna historiska plats genom att följa en medeltida stig upp genom en örtrik korkekskog. Dagens vandring är kuperad med nästan 300 höjdmeters stigning och utsikten från stigarna är enastående. Härifrån kan man vid klart väder se Portugals högsta bergskedja, Serra de Estrela, som en väldig skugga 150 km norrut. Mot öster ser du långt in i den spanska provinsen Extremadura. I Marvão får du möjlighet att ströva runt och studera bebyggelsen samt den gamla borgen längs ut på bergskammen. Under vandringen ner från byn passerar vi små gårdar i ett landskap av väldiga granitblock. Här serveras picknick-lunchen. Under återresan besöker vi en rustik vingård, ”adega” på portugisiska. Här får du möjlighet att prova några olika viner och gårdens egen olivolja. Till vinet smakar du ostar och korvar från Alentejo. Därefter får du skjuts eller kan promenera på den nyanlagda vandringsleden tillbaka till byn (ca 3 km). Kvällen är ledig för egna aktiviteter. 

Dag 6 - Vandring från Esperança
Idag åker vi med bussen via huvudorten Portalegre till Esperança, varifrån vi gör en vandring på ca 12 km. Den som vill kan avstå den första delen av vandringen. Dagens vandring är måttligt kuperad och passerar såväl sömniga bygator som små lantgårdar. Större delen går dock genom skog eller betat jordbrukslandskap. I trakten har man hittat klippmålningar som är ca 5 000 år gamla. Stigen passerar en plats där dessa kan beskådas. Under återresan görs ett stopp i Portalegre där du får tillfälle att ströva runt i den gamla bykärnans gränder. Vid 1600-talets slut hade staden en ekonomisk glansperiod genom sin lukrativa silkesindustri. Idag är det kork, vin och olivolja som sysselsätter invånarna. I denna avlägsna del av Portugal finns, överraskande nog, ett av världens mest förnämsta ullväverier. Här tillverkas unika och mycket exklusiva gobelänger i samarbete med flera internationellt kända konstnärer. På museet, Museu da Tapeçaria, kan du se några av de alster som skapats. Här finns också tid för en kopp kaffe. På kvällen väntar en avskedsmiddag på en känd lokal restaurang.

Dag 7 - Bussresa till Lissabon
Idag lämnar du vackra Castelo de Vide och Serra de São Mamede. På återresan till Lissabon besöker vi Estremoz, känt för sina marmorbrott och det kungliga slottet på berget mitt i stan. Framme i Lissabon är du ledig för egna aktiviteter.

Dag 8 - Hemresa
Ledig tid fram till avresan till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 picknick/lunch
• 3 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand, 2 200:-
• Enkelrumstillägg från x xxx:-

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien-Lissabon. Transfer till hotellet. En övernattning på hotell i centrala Lissabon.

Dag 2.
Lissabon - Castelo de Vide. Stadstur i Lissabon. 226 km. Frukost och välkomstmiddag ingår. Fem övernattningar på hotell i Castelo de Vide.

Dag 3.
Vandring till Carreiras. 12 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 4.
Vandring genom Galegos och Ramila. Vandring 10 km. Frukost och picknick-lunch och middag ingår.

Dag 5.
Vandring till Marvão. 9 km. Frukost och picknick-lunch ingår.

Dag 6.
Vandring från Esperança, ca 12 km. Frukost och lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 7.
Castelo de Vide - Lissabon, 226 km. Frukost ingår. En övernattning i Lissabon.

Dag 8.
Transfer och hemresa. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd 10,5 milj Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira) Religion 96 % kristna varav 95% katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer. Valuta Euro Språk Portugisiska

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-04-21 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12798 SEK Förfrågan
2017-04-21 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12798 SEK 4 platser kvar Boka
2017-04-28 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 6 platser kvar Boka
2017-04-28 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK Förfrågan
2017-05-05 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 4 platser kvar Boka
2017-05-05 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK Förfrågan
2017-09-15 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12798 SEK 3 platser kvar Boka
2017-09-15 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12798 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-22 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12798 SEK 2 platser kvar Boka
2017-09-22 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12798 SEK Förfrågan
2017-09-29 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK 6 platser kvar Boka
2017-09-29 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-06 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 6 platser kvar Boka
2017-10-06 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK 2 platser kvar Boka
2017-10-13 8 dagar Vandring i Portugal Köpenhamn 12998 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-13 8 dagar Vandring i Portugal Stockholm 12998 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa till Lissabon t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Portugal är ett av de solrikaste länderna i Europa, men det förekommer regn under våren och sent på hösten. Tidigt på våren kan temperaturen sjunka under nollsträcket.

Klädsel och utrustning
Packa gärna ner ett lättare regnplagg och en varmare tröja.

Ta med dig kraftiga och bekväma skor/kängor, lämpliga för vandring på varierat underlag.

Vandringen:

Landskapet är kuperad, men stigar och vägar är utmärkta. Vi har försökt att lägga vandringarna så att de ska passa dig med normalkondition. Vandringen dag 5 är den mest ansträngande med en höjdskillnad på 300 meter.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Hotellinformation

 
XClose