Weekend i Lissabon

Upptäck Lissabon med sin egen magi. Gör utflykter till Cascais, fiskebyn Nazaré, världsarven i Alcobaça och Sintra, Cabo da Roca och prova viner på Europas västligaste vingård.

Vi bor mitt i centrum av Lissabon, som med sina trappstegsgränder och gamla sjömanskvarter har en alldeles egen magi. Förutom Lissabon upplever du drottningarnas stad det medeltida Óbidos, världsarvet cisterciensklostret i Alcobaça, fiskebyn Nazaré, Kungliga Sommarpalatset i Sintra och Europas västligaste udde Cabo da Roca och en vinprovning på en vingård i Colares.

RESFAKTA

Länder: Portugal

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadsturen i Lissabon med Alfama
 • Óbidos och Världsarvet i Alcobaça
 • Fiskebyn Nazaré
 • Kungliga Sommarpalatset i Sintra
 • Europas västligaste vingård

Dagsprogram
sep–okt

Dag 1 - Ankomst till Lissabon
Vid ankomsten väntar buss och en kort transfer till hotellet i centrala Lissabon. Din TEMA-reseledare träffar du antingen på flygplatsen eller på hotellet. Flygtiderna och ankomsten varierar beroende på varifrån du flyger.

I Portugals västligaste provins, Extremadura, ligger huvudstaden Lissabon enastående vackert på kullarna vid floden Tejo. Just där hejdar sig floden och bildar ett mäktigt innanhav inför mötet med Atlanten. Fenicierna gav platsen namnet Olisippo, ”Den lugna bukten”, en naturlig skyddshamn, vars strategiska läge gjorde det till en självklar plats att slå sig ner på.Lissabon är en annorluda huvudstad med många unika särdrag som idag lockar besökare från när och fjärran.

Välkommen till Lissabon! Resten av dagen eller kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 2 - Europas västligaste Kap, Sintra och vingård
 Under dagens intressanta utflykt lär vi känna det mångskiftande och kontrastfyllda kustlandskapet kring det Europeiska fastlandets västligaste huvudstad.

Kustvägen från Cascais till Cabo da Roca bjuder på stor skönhet. Vi besöker det lummiga Sintra där huvudstadens aristokrati och den kungliga familjen brukade tillbringa de hetaste sommarmånaderna. Sintra fascinerar och har en stark attraktionskraft med sina fantasifulla palats omgivna av hundraåriga trädgårdar med prunkade grönska.

Vi besöker Kungliga Palatset vars historia går tillbaka till 1000-talet, när Sintra var muslimskt. Palatset är numera Världsarv. Efter detta spännande besök är det dags för en välsmakande lunch.

Dagens aktiviteter avslutas med en vinprovning i det lilla vindistriktet Colares, på Europas västligaste vingård.

Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3 - Stadstur i Lissabon
Lissabon har en alldeles egen magi och liknar ingen annan huvudstad i Europa. Som i många andra sydeuropeiska storstäder är kontrasten mellan gammalt och nytt påtaglig.

Vi besöker Alfama, som är en av de äldsta delarna av staden, med medeltida gränder, trappor och smala gator. I stadsdelen Belém, som blivit Lissabons verkliga kulturcentrum, finns det eleganta klostret och världsarvet Mosteiro dos Jerónimos från Portugals glansperiod på 1500-talet.

I Belém påbörjade Vasco da Gama sin långa och banbrytande resa till Indien 1497, vilket blev inledningen till det mäktiga portugisiska sjöfartsimperiet.Stadsturen avslutas med en smakrik lunch i Belém.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Lissabon ligger framför dina fötter, fråga gärna din TEMA-reseledare om tips. Rossio och Baixa, Chiado och Barrio Alto, stadens mest kända stadsdelar ligger alla i närheten!Är du intresserad av att besöka en fadorestaurang för att få lyssna till portugisernas egen ”blues” så kan din reseledare även hjälpa till att organisera detta.

Dag 4 - Drottningarnas stad, fiskeby och världsarv
Dagens utflykt tar oss norrut till den historiska byn Óbidos. Denna medeltida juvel är ett måste när man är i dessa trakter. Här har tiden stått still i århundraden och gator och gränder har inte förändrats mycket sedan 1600-talet. Vi stannar till en stund, tar en liten promenad och njuter av ett glas körsbärslikör, ginginja, typiskt för regionen.

Från Óbidos är det inte långt till Atlanten och fiskebyn Nazaré. Den har blivit känd som något av fiskebyarnas fiskeby i Portugal, med uråldriga traditioner som överlevt långt in i modern tid. Det var inte länge sedan kvinnorna i byn gick omkring i de traditionella sju kjolarna – lika färgglada som de små fiskebåtarna som så vackert låg exponerade på den gyllengula sandstranden när de inte var ute till havs. Först i slutet av 1980-talet fick man en riktig skyddshamn och kunde investera i större och modernare fartyg.

Fram till lunchen som vi äter på en lokal restaurang får vi tid att utforska denna intressanta fiskeby.

Inte långt från Nazaré ligger den lilla välmående staden Alcobaça mitt i ett frukt- och vindistrikt. Här ståtar en av Portugals mest imponerande klosterbyggnader som grundades redan på 1100-talet av Portugals förste kung Afonso Henriques.  Alcobaçaklostret är ett av Portugals många världsarv, som påminner oss om en synnerligen strategisk erövring. Efter erövringen av den moriska staden Santarém 1147 behövde man befolka området. Här i Alcobaça fick cistercienserorden uppdraget. Dessa flitiga och kunniga munkar var mästare på jordbruk och grundade och utvecklade vad som numera är ett av landets viktigaste fruktdistrikt. På 1700-talet lär det ha funnits över 800 munkar verksamma i klostret. I kyrkan vilar Pedro I och Ines de Castro, vilka är den portugisiska historiens mest tragisk-romantiska kärlekspar.

Tillbaka i Lissabon har du kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 5 - Hemresa
Ledig tid fram till avresan till flygplatsen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 4 frukostar
• 3 luncher
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand, 2 700:-
• Enkelrumstillägg från 2 810:-

RESFAKTA

Dag 1
Avresa och ankomst till Lissabon. Flyg och transfer till hotellet. Fyra övernattningar på hotell i centrala Lissabon.

Dag 2
Utflykt till Cabo da Roca, Sintra och Colares. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 3
Stadsrundtur i Lissabon med Alfama och Belém. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Heldagsutflykt med Óbidos, Nazaré och Alcobaça. Frukost och lunch ingår.

Dag 5

Lissabon – Skandinavien. Transfer och flygresa. Frukost ingår.

Portugal

Folkmängd 10,5 milj Landets yta 92 391 km² (inkl ögrupperna Azorerna och Madeira) Religion 96 % kristna varav 95% katoliker. Dessutom små grupper av judar och muslimer. Valuta Euro Språk Portugisiska

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Lissabon t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Klädsel
Även om Portugal är ett av de solrikaste länderna i Europa förekommer regn på våren och sent på hösten. Ta därför med ett lättare regnplagg och en varmare tröja.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose