Teneriffa – en egen kontinent

Som den största av Kanarieöarna kan Teneriffa visa upp en mängd olika naturtyper och idylliska småbyar. Intrycken förenas med genuin kanarisk mat och vinprovning.

Lavaslätter, skogar av pinje och lagerträd, vulkaniska grottor, bananodlingar och grönskande sluttningar vid havet. Som den både största och högsta av Kanarieöarna kan Teneriffa uppvisa en mängd olika naturtyper. Men även idylliska småstäder med barockpalats och katedraler. Alla dessa intryck förenas under rundresan med kulinariska upplevelser av genuin kanarisk mat och provsmakning av viner

RESFAKTA

Länder: Spanien

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 20-27 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Småstäderna Orotava och Garachico
 • Tapaslunch i La Laguna
 • Vandring kring vulkanen Teide
 • Grottsystemet Cueva del Viento
 • Panoramavyer från Mascas berg

Dagsprogram
nov–apr

Dag 1 - Ankomst till Teneriffa
Välkommen till Teneriffa! Ankomsttid till Teneriffa beror på varifrån i Skandinavien du avreser. På flygplatsen möts du av din reseledare eller av vår samarbetspartner som tar emot med en synlig TEMA-skylt. Efter ca en timme är du framme vid hotellet, där du möter din TEMA-reseledare som hälsar dig välkommen och informerar om programmet.Under hela veckan bor du på Gran Hotel el Tope i Teneriffas trevligaste turistort, Puerto de la Cruz på nordkusten. Detta fyrstjärniga hotell ligger högt över stan med fantastisk utsikt. Här bor du med halvpension, frukost och middag. Är din ankomst allt för sen denna första dag utgår middagen, men något lättare serveras på rummet.Anländer du tidigare på dagen har du tid att koppla av vid hotellets trevliga poolområde. Du kan också bekanta dig med Puerto de la Cruz' mysiga historiska centrum eller ta ett bad i de enorma havspoolerna nere vid strandpromenaden. Staden är full av liv med trevliga kaféer och restauranger.Teneriffa är den kanariska arkipelagens största ö med sina 2 034 km² och en befolkning på över 800 000 människor. Öns huvudsakliga näring är turism, men export av bananer spelar också en viktig roll.På nordkusten bor majoriteten av den bofasta befolkningen. På sydkusten ligger Playa de las Americas och Los Cristianos, som är de viktigaste badorterna. Trots det massiva inflytande turismen haft, i stort sett på allt och alla, så lever många gamla traditioner kvar.Klimatet är naturligtvis en av anledningarna till att turister reser hit. Ett mer eller mindre ”perfekt” klimat året runt med många soltimmar och mycket behagliga temperaturer. Men trots öns jämförelsevis begränsade storlek existerar här flera olika mikroklimat som förvånar och fascinerar besökaren.Med Spaniens och en av Europas högsta toppar, Teide, 3 718 m ö h mitt i Atlanten skapas förutsättningarna för denna unika ö. Tallskogar, fuktiga djungelliknande lagerträdsskogar och karga lavalandskap avlöser varandra lika plötsligt som vädret förändras. Med sina olika klimatzoner, landskapstyper och sin rika histora och kulturarv är Tenerife en mycket intressantare plats än man kanske har föreställt sig.Under denna vecka lär du känna denna fascinerande övärld, naturen, människorna, kulturen och vardagen, genom olika typer av aktiviteter och utflykter. Resan innehåller flera vandringar där du kommer den vackra och spännande naturen riktigt nära. Du besöker den gamla huvudstaden La Laguna med sitt historiska centrum. Du provar viner och njuter av kulinariska läckerheter. Kvällarna är lediga för egna aktiviteter. Dessutom har du en hel dag till eget förfogande.

Dag 2 - La Laguna – världsarvet
Dagens utflykt går till La Laguna, men första anhalt på morgonen är Orotava som också är en viktig historisk stad.La Laguna, eller San Cristóbal de La Laguna som det egentligen heter, var Teneriffas första huvudstad. Dess välbevarade historiska centrum är en perfekt plats att lära sig lite mera om öns intressanta historia. Det gör du genom att promenera runt på de vackra gatorna med mycket välbevarade kolonialpalats och herresäten. La Laguna, som också är biskopssäte och universitetsstad, står sedan 1999 på Unescos världsdarvslista. Du besöker några av de viktigaste byggnaderna, bland annat den storslagna katedralen Nuestra Señora de los Remedios.Utflykten avslutas med traditionella tapas på tre olika, men typiska lokala tapasbarer.Det kan tyckas märkvärdigt att man lyckats behålla många av de ursprungliga mattraditionerna på ön, med tanke på det enorma inflytandet som turismen haft på det mesta här – inte minst på matvanorna.Språngbräda och första hamn, som Kanarieöarna i flera sekler var till de nya kontinenterna i väster, kom många av den nya världens frukter och grönsaker hit först innan de nådde Europa. Potatisen var säkert en sådan och fick snabbt en plats i det lokala köket, precis som på många andra platser i världen. Spanjorerna lärde känna denna idag så vardagliga och banala knöl i Peru, där den odlades och dyrkades av den andinska indianbefolkningen.Papas arrugadas, ”skrynklig potatis”, är en av många nationalrätter på Kanarieörna. I brist på färskvatten kokade man potatisen i havsvatten. Man låter vattnet koka ner och förångas helt så ett tunt lager av saltkristaller täcker skalen på den färdigkokta potatisen. Den serveras med skal och nationalsåsen mojo picante, en stark paprikasås. Ska det vara riktigt bra så är det den exklusiva och gula potatisen, yema de huevo eller ”äggulepotatis”, som gäller.Resten av eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 3 - Teide, Spaniens högsta topp
Idag väntar en enastående vacker resa upp till nationalparken Las Cañadas del Teide, som för övrigt också står på Unescos lista över världsarv.Inför dagens utflykt förbereder du dig med lämpliga och bekväma fritids- eller vandringsskor. Dagens vandring i detta vackra månlandskap på ca 2000 m ö h tar omkring tre timmar. Under tiden bekantar du dig med en unik flora och fauna. Du får också lära dig lite mera om denna minikontinents tillblivelse.Efter utflykten bjuds du på en enklare picknicklunch bestående av sandwich, frukt och dryck.Eftermiddag och kväll lediga för egna aktiviteter.

Dag 4 - La Cueva del Viento – Vindgrottan
För cirka 27 000 år sedan bildades en enorm grotta i den flytande lavan från vulkanen Pico Viejo. Vulkangrottor bildas av gasbubblor under själva utbrottet när lavan ännu är flytande. La Cueva del Viento, Vindgrottan, är en av världens längsta. Hela 18 km! Grottan utgörs av ett labyrintiskt system av förgreningar i flera nivåer och ännu är många tunnlar outforskade.Besöket inleds på informationscentret, där vi förbereds för den kommande grottvandringen av kunnig personal. Här får du lära dig lite mer om grottorna, säkerhetsinformation gås igenom och du utrustas med hjälm och pannlampa. Förmiddagen ägnar du åt denna naturens excentriska skapelse och fascineras av den vulkaniska aktivitetens nycker och skapelsekraft.Efter denna oförglömliga upplevelse går färden ner till havet och det historiska lilla samhället Garachico, vars rika och välbärgade förflutna lever kvar i de välbevarade rikemanspalatsen. Ett vulkanutbrott 1706 totalförstörde den inkomstbringande hamnen, när lavamassorna flöt ut i havet och bildade en liten halvö. Här byggde man delvis upp staden igen. De naturliga bassänger som uppstod i den gamla hamnen utnyttjas idag av befolkningen för bad.Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 5 - Ledig dag i Puerto de la Cruz
Ledig dag för egna aktiviteter. Vill du satsa på en aktiv dag hjälper din TEMA-reseledare gärna till med spännande förslag.

Dag 6 - Vandring med panoramavyer
Masca, omgivet av dramatiska bergsformationer, är en plats av det slag som lever sig kvar i minnet för resten av livet. Man undrar vad som fick människor att från början bosätta sig på dessa stupbranta klippor. Då var det knappast utsiktsnjutande turister som slog sig ner här. Historier berättar att här gömde sig sjörövare och banditer en gång för inte allt för länge sedan.Utsikten från terrasserna är fantastisk, svindlande vacker skulle man kunna säga. Här i Masca bor cirka 150 människor som huvudsakligen lever av de turister som stannar till för att njuta av utsikten och omgivningarnas dramatiska skönhet. Numera finns här alla faciliteter. Kaféerna och restaurangerna trängs pittoreskt på branterna.Dagens vandring tar ca två timmar och bjuder på några av de vackraste vyerna på Teneriffa. Vi börjar vandra längs en utmärkt vandringsled på "toppkammen" på berget Baracán på ca 600 m ö h och går upp till 900 meter och sedan ner till ca 800 m ö h. Om sikten är klar har du ett vidunderligt panorama över dalarna El Palmar och Los Carrizales med hela Atlanten som fond. Mitt ute detta väldiga hav skjuter La Gomera upp ur havsdjupen som ett uråldrigt sagodjur.Du vandrar genom förvildade småjordbruk och odlingslotter från svunnen tid och snart är du inne i en skog av trädljung, där du kanske överraskas av en ljudlig korp eller en ormvråk som seglar på uppvindarna och försvinner lika snabbt som den dök upp.Vandringen avslutas med en läcker kanarisk lunch på en lokal restaurang i Las Lagunetas i närheten av Buena Vista del Norte. Resten av eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 7 - Lagerskog och vingård
Anagabergen på nordostsidan av Teneriffa utgörs av dramatisk kust, bergsraviner, täta fuktiga en- och lagerskogar och isolerade bergsbyar sammanlänkade av smala serpentinvägar. Här finns så gott som alla Teneriffas klimatzoner representerade, vilket gör att en mängd märkliga och unika djur- och växtarter kan hittas här. Inte mindre än 120 endemiska arter (finns enbart här) varav några extremt sällsynta och på gränsen till utrotade.Här lever cirka 2 000 människor i ett tjugotal byar på att odla grönsaker, frukt och vin. Större delen av denna unika del av ön, Parque Rural de Anaga, är skyddad och lyder under en speciell myndighet.Vi startar vandringen från Cruz del Carmen på den gamla vägen som förbinder husen ner mot La Laguna genom den evigt gröna skogen. Vägen har delvis förbättrats vilket gör det möjligt att njuta av all den magi som finns runt omkring. Promenaden tar cirka en timme. På grund av den höga luftfuktigheten kan det ibland vara lite kyligt, så ta gärna med en extra tröja eller jacka. Glöm inte att ta med en flaska vatten eller annan lämplig dryck.Trots att Teneriffa är en relativt liten plats på jorden finns det fem olika vindistrikt, som alla är så kallade klassificerade ursprungsdistrikt. Vinet kom hit med portugiser och spanjorer. Redan i slutet av 1400-talet började man plantera vinstockar. Idag är vinindustrin väl utvecklad och några av Kanarieörnas viner håller mycket hög klass – inte minst vissa vita viner från Lanzarote. Men också några av Teneriffas viner är väl värda att lära känna lite närmare.På nordsidan av ön produceras framför allt röda viner. I samband med lunchen, som vi äter på en välkänd vingård, får du smaka på några av gårdens viner. Resten av eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 8 - Hemresa eller extravecka
Avresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 4 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Prisavdrag om du bokar flyg på egen hand: 3200:-
• Enkelrumstillägg från: 2500:-

RESFAKTA

Dag 1

Skandinavien - Teneriffa. Flygresa och transfer. Sju övernattningar på hotell i Puerto de la Cruz.

Dag 2

Utflykt till La Laguna med tapaslunch. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3

Utflykt och vandring 8 km i Nationalparken Las Cañadas. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 4

Utflykt till "Vindgrottan", La Cueva del Viento och Garachico. Frukost och middag ingår.

Dag 5

Ledig dag. Frukost och middag ingår.

Dag 6

Utflykt till Masca. Vandring från Masca till Las Lagunetas, 4,5 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7

Utflykt till Anagabergen, lunch på vingård. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8

Teneriffa - Skandinavien. Frukost ingår.

Spanien

Folkmängd 40,3 milj Landets yta 504 782 km² Valuta Euro Religion Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 % Språk Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Teneriffa t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter och aktiviteter enligt program, om inget annat anges.

Vandringen:

Naturen är på sina håll starkt kuperad, men vandringarna går på utmärkta stigar. Bekväma skor typ sportskor och normalkondition räcker för de vandringar och aktiviteter vi gör under veckan.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Tidigt på våren och sent på hösten kan temperaturen sjunka under det normala.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten fungerar i de flesta bankomater.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

I denna resa ingår viss gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Önskar du utöver detta ge extra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-10-29 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Stockholm 13985 SEK Förfrågan
2017-10-29 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Göteborg 13985 SEK 2 platser kvar Boka
2018-02-24 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Köpenhamn 14220 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-03 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Köpenhamn 14220 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-11 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Stockholm 14220 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-11 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Göteborg 14220 SEK 4 platser kvar Boka
2018-03-18 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Göteborg 14450 SEK 4 platser kvar Boka
2018-03-18 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Stockholm 14450 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-25 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Stockholm 14450 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-25 8 dagar Teneriffa – en egen kontinent Göteborg 14450 SEK 2 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Matresor och vinresor

 
XClose