Hela vägen från Biscayabukten till Medelhavet utgör Pyrenéernas mäktiga berg den naturliga gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Vandringsresa. Mellan evigt snöklädda toppar på mer än 3 000 meter över havet utbreder sig imponerande dalgångar och blomstertäckta ängar. Resan låter dig genom lagom långa vandringar uppleva den vackra naturen och det behagliga klimatet på bergskedjans spanska sida, vars bitvis vilda prägel överraskar många. Du bor nära de mäktiga nationalparkerna Ordesa och Aigües Tortes. Den nio dagar långa resan avrundas med ett dygn i den oförlikneliga metropolen Barcelona.

Visa avgångar från 14 998:-
Laddar...

Resfakta

 • Land: Spanien
 • Svårighetsgrad:
 • Reslängd: 9 dagar
 • Gruppstorlek: 20–24 personer
 • Visum krävs: Nej

Höjdpunkter

 • Nationalparkerna Aigües Tortes och Ordesa
 • Blomsterängar och fjällbäckar
 • Idylliska bergsbyar
 • Rara blommor som Edelweiss
 • Stadsrundtur i Barcelona med La Sagrada Familia
Ulf Karlsson, reseledare
Kanske världens vackraste vyer: snöklädda berg, byar, vatten, flora och djur överallt!
Ulf Karlsson, reseledare
 

Avresor

Datum och avresetid Reslängd Avreseort Grundpris Platser kvar
9 dagar Köpenhamn 15 498:- 7 Boka
9 dagar Sthlm/Arlanda 15 498:- 2 Boka
9 dagar Sthlm/Arlanda 14 998:- 8 Boka
9 dagar Köpenhamn 17 098:- 1 Boka
9 dagar Sthlm/Arlanda 14 998:- 6 Boka
9 dagar Köpenhamn 14 998:- 3 Boka
9 dagar Köpenhamn 14 998:- 4 Boka
9 dagar Sthlm/Arlanda 15 498:- 10 Boka
9 dagar Köpenhamn 15 498:- 8 Boka
9 dagar Köpenhamn 15 498:- 8 Boka
9 dagar Sthlm/Arlanda 15 498:- 8 Boka

Andra TEMA-resor i Europa

Prisinformation

 • Flyg t/r Skandinavien
 • Samtliga övernattningar
 • 8 frukostar
 • 6 luncher
 • 8 middagar
 • Inträden enligt program
 • TEMA-reseledare
 • Enkelrumstillägg från, 2 100:-
Ulf Karlsson, reseledare
Kanske världens vackraste vyer: snöklädda berg, byar, vatten, flora och djur överallt!
Ulf Karlsson, reseledare

Spanien

Spanien
 • Folkmängd: 40,3 milj
 • Landets yta: 504 782 km²
 • Valuta: Euro
 • Religion: Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 %
 • Språk: Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Dagsprogram Sommar 2014

jul-sep

Dag 1 - Ankomst och färd mot bergen

Avresa från Skandinavien. På Barcelonas flygplats möts du av din reseledare för vidare bussfärd till den pittoreska lilla byn Espot, där du stannar i två nätter.

Färden går genom Katalonien, via Cardona och Tremp, där du börjar skönja Pyrenéernas bergskedja. Hela vägen från Medelhavet till Biscayabukten utgör Pyrenéernas mäktiga berg den naturliga gränsen mellan Frankrike och Spanien. Mellan evigt snöklädda toppar på mer än 3 000 meters höjd utbreder sig imponerande dalgångar och blomstertäckta ängar.

Dag 2 - Mjukstart bland bokskogar

Idag får du din första närkontakt med Pyrenéerna genom en lättare, orienterande vandring i byns närhet. Under den nio dagar långa resan får du i lugn och ro uppleva Pyrenéernas vackra och oförstörda natur på den spanska sidan. Landskapets bitvis vilda prägel överraskar många.

Du bor i kanten av den särpräglade nationalparken Aigües Tortes. Den vegation av Medelhavsflora som du igår såg från bussfönstret har här ersatts av bokskogar med inslag av björk och poppel samt rent alpin natur. På kvällen har du tillfälle att strosa omkring i de gamla gränderna i charmiga Espot.

Dag 3 - Genom Aigües Tortes till Boí

Hela dagen ägnas åt en av resans längsta (17 km) men också mest givande vandringar. Över ett pass tränger du djupare in i Aigües Tortes, denna Pyrenéernas vildaste natur, som varit nationalpark sedan 1955. Här kan du finna ståtliga exemplar av den pyreneiska liljan liksom många färggranna orkidéer.

Större djur som varg och björn är numera praktiskt taget utrotade, men med lite tur kan du få se både gems och stenbock. Landskapet är dramatiskt, sjörikt och brant. Under dagens vandring passerar du resans högsta punkt 2 429 m ö h.

Medan vi vandrar kör bussen vårt bagage runt bergskedjan till Boi, där du nu ska bo i två nätter. Vid vandringens slut hämtas vi av mindre fordon som kör oss den sista biten till Boi. Ett alternativ för den som inte vill vandra hela vår dagsmarsch är att följa med bussen till Boi. Därifrån får du i så fall transport till vandringsleden, för att i egen takt kunna gå övriga deltagare till mötes och sedan slå följe med dem en kortare del av sträckan.

Dag 4 - Liljor och romanska kyrkor

Från hotellet gör du idag endast en kortare vandring (ca 5 km). Vandringen leder dig genom ett par små pyreneiska bergsbyar med unika romanska kyrkor från 1100-talet. På ängarna längs vägen har du möjlighet att upptäcka den vackra martagonliljan, förhoppningsvis utslagen.

Dag 5 - Via medeltidsbyn till Ordesa

Dagens bussfärd på cirka 15 mil för dig längs foten av Pyrenéerna via Castejón de Sos. Vi gör ett flertal uppehåll på natursköna platser men framför allt i den unika medeltida byn Ainsa. Där ägnar vi någon timme åt att ströva omkring på de kullerstensbelagda gatorna.

Så småningom vänder vi upp mot den pyreneiska bergskedjan igen och anländer till den pittoreska byn Torla. Där kommer du att bo tre nätter i kanten av nationalparken Ordesa, som är en av Pyrenéernas vackraste.

Dag 6 - Ordesas flora och fauna

Ordesas nationalpark är en av de äldsta på den spanska sidan av bergskedjan. Den grundades redan 1918. Trakten är mycket rik på rovfåglar, som exempelvis pilgrimsfalk, gåsgam och den imponerande lammgamen.

För botanisten, eller för dig som utan större vetenskaplighet bara älskar blommor, är nationalparken likaså ett paradis. Under dina två dagar här får du bland annat möjlighet att ströva över ängar med orkidéer. Du ser den pyreneiska fjällbruden hänga i stora klasar från bergssidorna och den sällsynta ramondan skjuter upp ur klippskrevorna.

Första dagen ägnar du åt en orienterande vandring (ca 9 km) en bit in i parken.

Dag 7 - Längs floden Soaso

Idag följer du en stig kantad av alprosor (ca 18 km). Leden går längs floden Soaso till den innersta kittelliknande dalen. Du upplever Pyrenéerna under den bästa tänkbara säsongen, när naturen är som vackrast och floran når sin kulmen.

Den botaniskt intresserade finner här ett fullkomligt eldorado, där det bland annat finns goda chanser att hitta bestånd av Edelweiss.

Det blir en lång och givande dag i naturen. Vill du inte vandra hela sträckan berättar reseledaren hur du kan korta av din vandring och i egen takt återvända till vårt naturskönt belägna hotell. 

Dag 8 - Grand final i Barcelona

Idag har det blivit dags att återvända till civilisationen. Vägen för dig genom ett fantastiskt skulpterat katalanskt bergslandskap. Via Barbastro och Lleída anländer du till Barcelona. Som final på resan får du göra en kortare stadsrundtur här i Kataloniens färgstarka huvudstad.

Barcelona är en självklar vallfartsort för alla som är intresserade av arkitektur. Här ser du den mycket märkliga, ofullbordade katedralen La Sagrada Familia. Den är arkitekten Antoni Gaudís mästerverk, och som inspiration har han inte minst använt sig av naturens oregelbundna former.

Du hinner även med att njuta av den enastående utsikten över Barcelona från berget Montjuich. På kvällen serveras avskedsmiddag på en av Barcelonas mest unika och kända restauranger, Los Caracoles.

Dag 9 - Hemresa

Efter frukost tar bussen dig till Barcelonas flygplats, varifrån flyget hem avgår under förmiddagen.

I korthet

Dag 1

Flyg Skandinavien – Barcelona. Buss Barcelona – Cardona – Tremp – Espot. Ca 280 km. Middag ingår. Två övernattningar på hotell i Espot.

Dag 2

Vandring kring Espot. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 3

Vandring i Aigües Tortes (ca 17 km). Transport till Boí. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Boí.

Dag 4

Vandring kring Boí. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 5

Caldas de Boí – Castejón de Sos – Ainsa – Torla – Ordesas nationalpark. 15 mil. Frukost, picknicklunch och middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Torla.

Dag 6

Vandring i Ordesas nationalpark. Frukost, picknicklunch och middag ingår.

Dag 7

Vandring längs floden Soaso i Ordesas nationalpark. Frukost, picknicklunch samt middag ingår.

Dag 8

Torla – Barbastro – Lleída – Barcelona. Ca 35 mil. Kort stadsrundtur i Barcelona. Frukost och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Barcelona.

Dag 9

Transfer till flygplatsen. Flyg Barcelona – Skandinavien. Frukost ingår.

Bilder & Film

Reseledare

Våra smått berömda reseledare är inte bara vandrande uppslagsverk. De har förmågan att förmedla sina kunskaper, att fascinera, beröra och sätta in detaljerna i en levande berättelse. Kanske är det därför de brukar få 4,9 i medelbetyg av resenärerna.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Barcelona t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta:

Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten fungerar i de flesta bankomater och på hotellen. Under strövtågen kan det vara svårt att växla valuta. Ha därför med dig en reskassa för egna utlägg och inköp. I resan ingår måltider enligt Resfakta, varför de utgifter du har att räkna med är för måltidsdrycker och andra förfriskningar.

Klimat och klädsel:

Dagsmedeltemperaturen i Barcelona vid Medelhavet är under juli månad 27 grader, men du kan räkna med en 4-5 graders lägre dagstemperatur på de högre höjderna i Pyrenéerna, där vi vandrar. Om det ligger ett högtryck över Pyrenéerna kan det dock bli ordentligt varm under dagarna i nationalparkerna. Naturligtvis kan regn och dåligt väder förekomma och temperaturen kan variera från kyliga morgnar till riktigt varma eftermiddagar. Vi håller oss uppe på 1.000-1.500 m ö h, men några dagar 2.500 m ö h. Betr. klädsel se nedan under utrustningsråd.

Dricks:

Med TEMA-resor möter du det vardagliga livet med dess seder och bruk. Kanske kommer du i kontakt med vanor som du ogillar eller inte är van vid, som bruket av drickspengar. TEMA-reseledaren kan ge dig råd om vilken summa som är "lagom", men avskaffa drickssystemet, kan vi inte. Dricks till hotellens bagagebärare och restaurangkök vid gemensamma måltider står TEMA-resor för. Dricks till lokalguider och chaufförer under resans gång är svårare att inkludera eftersom deras service är personlig och kan uppskattas olika av resenärer. Vi vill dock understryka att det är helt frivilligt att ge drickspengar.

Vandringen:

Pyrenéerna har en kuperad terräng och några vandringar kan vara ansträngande. Har du bra kondition är det självklart inga problem. Andra vandringar är lättare. Skulle du någon dag vilja avstå från en vandring är det naturligtvis inga problem, bara du i god tid, redan dagen före, meddelar din reseledare. Reseledaren kommer att anvisa lättare och kortare vandringar för den som så önskar.

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Pass och visum/Spanien

Nordiska medborgare behöver ej visum.

Ta del av viktig allmän information om pass och visum

Hotell

Hotel Els Encantats

Ctra Espot s/n, ESPOT

Telefon: +34 973 624 136

Fax: +34 973 696 191

Hotel Roca Blanca

C/Església s/n, ESPOT

Telefon: +34 973 624 156

Hotel Pey

Plaça Treio 3, BOÍ

Telefon: +34 973 696 036

Hotel Ordesa

Carretera de Ordesa s/n, TORLA

Telefon: +34 974 48 61 25

Fax: +34 974 48 63 81

Hotel Expo

Mallorca, 1-23, BARCELONA

Telefon: + 34 93 600 30 20