VandringskryssningHöga Kusten med Härnösand och Luleå

Välkommen till vackra Höga Kusten och Luleå med TEMAs vandringresa och kryssning med Birka Cruises!

Under tre dygn utforskar vi Höga Kusten och Luleå tillsammans med vår kunniga reseledare. I land tar vi oss fram till fots och njuter av den vackra naturen, den friska luften och ljuset.

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises. Vandringskryssningen går endast att boka direkt via Birka Cruises bokning 08-702 72 00.

Vandra i världsarvet Höga Kusten, ät lunch med lokala influenser ute i naturen och avrunda dagen med en kopp äkta kokkaffe. Tillsammans utforskar vi också en av Luleås riktiga pärlor, Gammelstadsviken. På med vandringskängorna, packa ned kikaren och spana in naturreservatets rika fågelfauna. Ombord Birka Cruises njuter ni av god mat, havsutsikt och de ljusa sommarkvällarna.

Pris 7 100:-/person inkl helpension

Avresor; 12/6 & 22/6 2017

RESFAKTA

Länder: Sverige

Reslängd: 4 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Världsarvet Höga Kusten
 • Skuleskogens nationalpark
 • Gammelstaden Luleå
 • Gammelstadsviken Luleå
 • Världsarvet Höga Kusten

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Dagsprogram
Vandringskryssning

Dag 1 - Välkommen ombord

Praktisk information: Avresa kl. 16.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 13.00. Du kan gå ombord från 14.30 och vi får tillgång till hytterna efter kl. 15.30. Möte med TEMA-guide kl 20.00. Middag tillsammans med gruppen kl 20.30. I dag ingår välkomstdrink och 3-rättersmiddag.

Väl ombord finns det tid att lära känna det flytande hotellet som blir vårt hem under några dagar. Under kvällen har vi ett första möte tillsammans där du kan bekanta dig med din TEMA-reseledare och dina medvandrare för de kommande dagarna. Gruppen består av högst 18 deltagare och din reseledare. På kvällarna äter vi gemensamma middagar, går igenom dagens vandring och laddar inför kommande dags äventyr.

Klockan 19.00 är det dags för Captain’s Cocktail där du träffar många av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen.

Vår grupp har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas vi för genomgångar och förberedelser inför vandringarna. Här träffas vi också kl 20.00 och går därefter gemensamt till kvällens middag.

Under vandringskryssningen blir du väl omhändertagen av din TEMA-reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu, natur och kultur. Som i alla våra resor står platsens magi i centrum. Våra kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.

Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag medan vi sakta seglar norrut mot Härnösand. Lite senare bjuds du på underhållning med Birka Cruises proffsiga artister och blir du sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.

Dag 2 - Höga Kusten


Ankomst till Härnösand på morgonen, exakta tider får du på plats. Vandringsutflykt med enklare lunch utomhus. Vandringsturen är cirka 10 km och kräver normalkondition och vandringskängor. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag ingår.

I Härnösands hamn väntar bussen som tar oss till Skuleskogens nationalpark och längs vägen ser vi landskapets skiftningar. Efter att ha passerat porten till världsarvet vid Högakustenbron närmar vi oss vår startpunkt för dagens vandring: entré syd. Välkommen att uppleva världsarvet från insidan!

Sträckningen för dagen är knappa 10 km. Den kräver normalkondition och vandringskängor. En vandringsstav är också att rekommendera för denna dag. Vi äter en lokalproducerad lunch ute i det fria. Förutom att vandra i världsarvet får vi också möjlighet att smaka på detsamma.

Skuleskogens nationalpark bjuder på några av Sveriges vackraste stigar. Skuleskogen blev nationalpark 1984 och här finns en av kustlandets få storskogar. Under dagen upplever vi frodig växtlighet, karga hällmarker och vackra vyer. Vi passerar klapperstensfält som påminner om istiden och får en förståelse för varför Höga Kusten är ett av Unescos världsarv. Terrängen är bitvis utmanande och brant och det är lätt att luras av kilometeransvisningarna. Vi vandrar dock i lugnt tempo och får lokala historier berättade för oss längs färden.

Från entré syd följer vi orange led till Slåttdalsskrevan. Vi stärker oss med något från vår matsäck innan vi tar den sista stigningen upp mot skrevan. Slåttdalsskrevan är en av Höga Kustenledens absoluta höjdpunkter. Den är 200 meter lång, 40 meter djup och 7 meter bred och skär Slåttberget i två delar. Att stå mitt i skrevan och blicka upp mot de näst intill lodräta väggarna är en upplevelse i sig. Slåttdalsberget består av nordingrågranit och är ett ståtligt avsnitt av Höga Kusten.

Efter Slåtterdalsskrevan väljer vi den blå leden över Slåttdalsberget när vi vandrar söderut med utsikt över havet. En extra utmaning som är värd besväret med en vidunderlig utsikt över skärgården i Höga Kusten som belöning.

De avslutande kilometrarna går vi längs strandkanten där de våghalsiga kan passa på att ta ett snabbdopp innan vi påbörjar den lätta vandringen tillbaka till entré syd. Här väntar bussen på oss efter våra 3-3,5 timmar ute i världsarvet. På vägen tillbaka till Härnösands stannar vi till på Högakustenhotellet där det stolta landmärket Högakustenbron reser sig i höjden. Bussresan tar cirka 1 timme till Härnösands hamn.

Sen eftermiddag kastar vi loss och lämnar Härnösands hamn. Passa på att njut av den vackra naturen och bron från sjösidan när fartyget beger sig norrut mot Luleå, de första timmarna inomskärs genom Höga Kustens vackra skärgård.

På kvällen har vi tid att vila kroppen, kanske ta en spabehandling eller ett dopp i poolen. Sedan väntar dukat bord och en härlig 3-rättersmiddag tillsammans med vår reseledare och gruppen. Vi går igenom morgondagens vandring i Luleå och pratar om dagens upplevelser i Höga Kusten.

Dag 3 - Luleå

Ankomst till Luleå på morgonen. Vandringsturen är cirka 6 km och kräver normalkondition och vandringskängor. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag ingår.

Välkommen till Luleå! Idag väntar en härlig vandring och vackra naturupplevelser i och omkring Luleå. Under dagen får vi bland annat uppleva ett av länets finaste fågelområden samt världsarvet Gammelstaden till fots. 

Direkt efter ankomsten till Luleå väntar vår lokalguide och buss på oss. Tillsammans beger vi oss till dagens startpunkt, Gammelstadens kyrkstad som 1996 upptogs på Unescos världsarvslista. Den är idag världens största och bäst bevarande kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. Vi börjar dagen med att besöka en kyrkstuga från 1800-talet.

Fram till 1649 var Gammelstaden centrum av Luleå. Det är här Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktigt stad. I mitten av 1600-talet flyttades staden till sin nuvarande plats och ”gamla Luleå” började kallas ”Gammelstaden”.

Efter att ha insupit atmosfären i Gammelstaden vandrar vi vidare från detta världsarv mot Gammelstadsviken, en av Luleås verkliga pärlor. Gammelstadsviken blev till en insjö på grund av landhöjningen vilket innebar att både staden och hamnen behövde flyttas närmare kusten och så växte dagens Luleå fram. Längs vägen passerar vi platsen där den gamla hamnen låg och varifrån handelsvägarna under medeltiden gick in till ”gamla Luleå”.

Vi vandrar på fina vandringsleder i Gammelstadsviken - ett värdefullt våtmarksområde. Tack vare den grunda näringsrika sjön och de vidsträckta våtmarkerna omgivna av naturskogar har reservatet ett rikt fågelliv. Det är ett av länets finaste fågelområde där över 200 arter har observerats genom åren. Här samsas både flyttande, rastande och häckande fåglar. Har vi tur kanske vi får se havsörnen sväva runt över våtmarkerna.

Under vandringen har vi tid att stanna till för att lyssna och se på fåglarna. Ta gärna med en egen kikare om du är intresserad av fåglar! Vi letar sedan upp en fin plats där vi tillsammans avnjuter vår lunch.

Gammelstadsviken som vi vandrar i är skyddat som naturreservat och upptaget på FNs lista över skyddsvärda våtmarker. Hela området är starkt präglat av landhöjningen. Under istiden var hela markytan nedtyngd av isen. Det var först för cirka 9000 år sedan som marken återfick sin ursprungliga form. Landhöjningen pågår än idag men motverkas en del av den globala uppvärmningen. De mest tydliga tecknen på landhöjningen är förändringarna i havet, med nya öar, skär och havsvikar som blir till insjöar.

Landområdet Porsön där vi avslutar vår vandring var tidigare en ö och har liksom Gammelstadsviken påverkats starkt av landshöjningen. Från Porsön går bussen tillbaka till hamnen.

På kvällen möts vi igen för att äta ännu en härlig 3-rättersmiddag tillsammans och prata ihop oss om dagens händelser och upplevelser.

Dag 4 - Ute till havs

Brunch ingår. Ankomst till Stockholm ca 15.45.

Dagen tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10. Här kan du njuta en stund i utomhusjacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, fyllda av nya upplevelser.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

I priset ingår:

•    Del i tvåbäddshytt Seaview Komfort
•    Helpension: 3 frukostar, 1 brunch, 2 lättare luncher,
     3 trerättersmiddagar - alla måltider exkl dryck
•    2 utflyktsdagar med vandring
•    TEMAs reseledning under hela resan
•    Samtliga inträden på utflykterna
•    Underhållning och aktiviteter ombord Birka Cruises


RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Stockholm med Birka Cruises. Välkomstdrink och 3-rättersmiddag ingår.

Dag 2
Vandringsutflykt Skuleskogens nationalpark, cirka 10 km. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag.

Dag 3
Vandringsutflykt Luleå, cirka 6 km. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag.

Dag 4
Dagen tillbringas ute till havs. Brunch ingår.

Sverige

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

Mer om resan

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises.

Birka Cruises och TEMA inledde ett samarbete med cykelkryssningar till Köpenhamn, Bornholm och Gotland sommaren 2016. Till sommaren 2017 utökar vi samarbetet med nyheten vandringskryssning till Höga Kusten och Luleå.

Vandringskryssningen går endast att bokas direkt via Birka Cruises bokning 08-702 72 00.

Pris 7 100:-/person inkl helpension
3 dygn, avresa 12/6 och 22/6 2017

Vill du uppgradera till ett lyxigare boende eller reser du tillsammans med någon som inte deltar i TEMAs vandringsaktiviteter? Kontakta Birka Cruises. Enkelhyttstillägg 3.330:- bokas direkt via Birka Cruises.

Vandringstips
Vandringarna är 6 till 10 kilometer långa och kräver normalkondition.
Vi rekommenderar vandringsstav till vandringen på Höga Kusten. För den fågelintresserade är även en kikare trevligt att ha med.

För mer information se Birka Cruises hemsida

Birka Cruises har erbjudit skärgårdsinspirerade kryssningsupplevelser sedan 1971. De kryssar alla dagar i veckan från och till Stockholm via Mariehamn med kryssningsfartyget M/S Birka. Utgångspunkten är Stadsgårdsterminalen, mitt i Stockholm. Sommartid erbjuds även; två-, tre- och fyradygns kryssningar till utvalda destinationer runt Östersjön.

Birka Cruises är miljöcertifierat enligt ISO14001. M/S Birka är ett av världens mest miljöanpassade kryssningsfartyg. Det har ett slutet avloppssystem och allt avloppsvatten pumpas iland till reningsverk – inget släpps ut i Östersjön.

Hotellinformation

 
XClose