Weekend i Pragen mystisk och magisk stad

Fyra dagar i Tjeckiens vackra huvudstad Prag. Vi går över Karlsbron, upplever Pragborgen, Strahovklostrets bryggeri och Villa Richters vingård. Vysehrad besöker vi med spårvagn.

Följ med till en av världens vackraste huvudstäder, Tjeckiens Prag. Till fots upptäcker vi magiska platser som Pragborgen, Djävulsstolpen och Judiska kyrkogården där gravstenarna står täta. Vi går genom smala kullerstensgränder och över välkända Karlsbron, samt gör en utflykt med spårvagn till Vysehrad. Förutom promenader blir det en båttur på floden Vltava. Det blir tjeckiska middagar och ölprovning på Strahovklostrets bryggeri samt vin på St Wenceslas vingård.

RESFAKTA

Länder: Tjeckien

Reslängd: 4 dagar

Gruppstorlek: 20-23 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Strahovklostrets bryggeri med middag och ölprovning
 • Utflykt med historisk spårvagn till Vysehrad
 • Promenad genom Wallenstein- och Palatsparkerna
 • Besök och vinprovning på St Wenceslas vingård
 • Boende i barockbyggnad direkt nedanför Pragborgen

Dagsprogram
Avresor 2018

Dag 1 - Golem och god välkomstmiddag
Du flyger bekvämt till Prag och välkomnas på Vaclav Havel-flygplatsen av vår reseledare. Efter en kort busstransfer in till centrala Prag får du checka in på vårt charmiga och centralt belägna hotell Golden Star, precis under Pragborgen. Hotellet ligger i en magnifik barockbyggnad och har det perfekta läget för vår weekend.

Sent på eftermiddagen börjar vi våra upptäckter av Prag. Vi lämnar hotellet och går över den välkända Karlsbron, Karluv Most, som spänner över floden Moldau. Den över 500 meter långa bron med 30 stycken helgonstatyer utmed sidorna är Prags kanske mest välkända symbol. I Gamla stan börjar vi med de judiska kvarteren där vi på vindlande gränder promenerar till Nygamla synagogan som är en av de äldsta synagogorna i Europa som fortfarande är i bruk. Här ska enligt legenden Golem ligga begravd på vinden. Golem är en antropomorfisk varelse som enligt judisk folklore skapades av lera och fick liv 1580 på Moldaus strand. Kanske är det en myt, kanske inte – din reseledare återger i alla fall livfullt hans historia på plats.

Vi fortsätter till Judiska kyrkogården. Här finns historia, legender och hela 12 lager med gravstenar.Vandringen fortsätter via Gamla stans torg och det astrologiska uret. Förutom klockans 12 apostlar som visar sig vid varje heltimme så är klocktornet smyckat med många symboler. Givetvis finns det en tanke bakom varje symbol och vi tittar närmare på några av dessa. Det finns många fler höjdpunkter under den resterande stadsvandringen, nämnas kan bland annat medborgarhuset vid Republiktorget. Vi gör en rundvandring i denna jugendstilens pärla innan vi fortsätter till en lokal, trevlig restaurang för vår välkomstmiddag.Efter middagen promenerar vi tillbaka till vårt hotell via Karlsbron, med den upplysta Pragborgen i bakgrunden.

Dag 2 - Pragborgen och palatsträdgårdarna

Idag gör vi två vandringar i staden. Förmiddagens vandring som vi börjar direkt efter frukost går först till Wallensteinträdgården, som ligger bara några minuters promenad från hotellet. Denna trädgård är en barockträdgård vid Wallensteinpalatset i Prag. Under trettioåriga krigets slutskede 1648 intogs Wallensteinpalatset av en svensk armé som plundrade trädgården och tog med sig skulpturer hem till Sverige. En del försvann längs vägen men flera av orginalen finns idag i Museum de Vries på Drottningholm och på Nationalmuseum i Stockholm. Mellan 1910 och 1913 gjordes dock kopior av originalskulpturerna på Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm och sattes upp i Wallensteinträdgården här i Tjeckien.Efter att ha njutit av trädgårdens lugn och skönhet fortsätter vi genom de fem palatsparkerna och avslutar vid Villa Richter i Böhmens äldsta vingård Saint Wenceslas Vineyard. Vi får här en guidad visning av vingården och provar fyra olika viner under ledning av en av gårdens sommelierer.

Under eftermiddagen gör vi en båttur på Vltava, floden som delar Prag i två. Vi åker med en traditionell kanalbåt och ser de mest charmiga platserna utmed floden, från kvarnar till Nationalteatern, samt till och med en del gömda delar som inte ens de flesta lokalbor känner till. Du får nu bakgrunden till epitetet Prags Venedig och namnet Djävulsån.

På kvällen äter vi en rustik middag på Strahovklostrets bryggeri. Vi smakar här på Prags godaste öl, som heter St. Norbert efter premonstraternas grundare. (Vårt tips är Bärnstensölen – enligt oss en av världens godaste). En visning av ölproduktionen i detta lilla bryggeri är nästan ett måste. I skymningen lämnar vi bryggeriet och med utsikt över historiska Prag beger vi oss mot borgen.  Så här sent på dagen brukar det vara alldeles lugnt och fridfullt här. Den enda levande själen vi träffar blir troligtvis borgsvakten som vakar över Pragborgen. Vi avslutar dagens vandringar vid Gyllene gränden. Här försöker vi att hitta det som kallas Den parallella staden – ingången till den ska finnas här om man ska tro mystikern Meyrink...

Dag 3 - Spårvagnsutflykt till Vysehrad och avskedsmiddag
Efter frukosten vandrar vi över Kampaön till monumentet över kommunismens offer och därifrån tar vi den historiska spårvagnen till Nusle, varifrån vi vandrar uppför mot borgen Vysehrad. Namnet betyder Höga borgen, tack vare läget högt ovanför floden Vltavas strand.  Det är en legendernas fästning och här finns fler myter per kvadratmeter än någon annanstans i hela Böhmen. Enligt tjeckisk sägen är detta platsen där de första slaviska stammarna bosatte sig i regionen och där den ”vise och outröttlige hövdingen” Krok byggde sitt slott. Det var sedan här hövding Kroks dotter Libuse grundade staden Praha (Prag). I parken utanför Vysehrad ser vi också den så kallade Djävulsstolpen. Ingen har lyckats att lösa gåtan, varför pelarna har några grader högre temperatur än luften runt omkring, eller varför det osar starkt av svavel om man drar en tändsticka över stenarna. Det sägs att känsliga personer även kan känna att stenarna vibrerar och utstrålar energi. Det blir egen tid för lunch och vi återvänder sedan till centrala Prag med buss.

Prag är en musikens stad och beroende på vad som erbjuds just idag kan du välja att gå på en konsert under eftermiddagen. Din reseledare, som kan staden utan och innan, kan tipsa om aktuella evenemang som passar just dina intressen. Denna kväll blir det middag på historiska restaurang U Maliru. Den grundades 1543 och påstås vara den äldsta restaurangen i Europa. Här bjuder man förutom god mat på en högtidlig och oförglömlig atmosfär. Kejsaren Rudolf II av Habsburgsätten sägs ha varit stamgäst här, och det är just denna kejsare som vi idag kan tacka för det ”magiska” inslaget i Prag. Han var mycket fascinerad av magi, vetenskap och konst. Han bjöd därför in personligheter som Tycho Brahe, Kepler och många andra till Prag.

Dag 4 - Na shledanou!
Beroende på de aktuella flygtiderna har du nu tid på egen hand innan det är dags att åka till flygplatsen. Frukost är givetvis inkluderad även denna dag.Vi säger Na shledanou (adjö), och hoppas att du fått med dig många minnen från din weekendresa i Prag!

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 3 frukostar
• 3 middagar
• Vin- och ölprovning
• Båtutflykt på Moldau
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Prag. Busstransfer till hotell, 13 km. Stadsvandring med besök på judiska kyrkogården. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell Golden Star i centrala Prag.

Dag 2
Stadsvandring genom Palatsträdgårdarna och Pragborgen. Besök på vingård och båttur. Middag på Strahovklostrets bryggeri. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Utflykt till Vysehrad. Frukost och middag.

Dag 4
Flyg Prag – Skandinavien. Busstransfer till flygplatsen 13 km. Frukost ingår.

Tjeckien

Folkmängd 10,3 miljoner Landets yta 78 866 km² Valuta Tjeckisk krona (CZK) Religion Katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna, grekisk-katolskt (uniatiskt) kristna, judar och muslimer Språk Tjeckiska är officiellt språk; i övrigt talas bland annat tyska, slovakiska, romani, polska och ukrainska

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Prag t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Koruna (CZK).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Avresor 2017: På dessa resor ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Avresor 2018: På grund av anvisningar från skattemyndigheterna ingår inte dricks längre i resans pris.  Vår TEMA-guide samlar in 15 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning:
Vi upptäcker Prag till fots och därför rekommenderar vi en bra promenadskor. Observera:Det blir en del vandring (ca 5-7km/dag) på kullerstensgränder och området runt hotellet är kuperat. Vi gör en utflykt till Vysehrad (Höga borgen) med spårvagn dit och bussresa på returen.

Ändring av hotell till avresorna 2018
På avresorna som avgår under 2018 använder vi oss av hotell Golden Star eller Hotel Kampa med perfekta lägen för våra utflykter.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-04-12 4 dagar Weekend i Prag Köpenhamn 7295 SEK 6 platser kvar Boka
2018-04-12 4 dagar Weekend i Prag Stockholm 7295 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-24 4 dagar Weekend i Prag Stockholm 8395 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-05-24 4 dagar Weekend i Prag Köpenhamn 8395 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-06 4 dagar Weekend i Prag Köpenhamn 7295 SEK 6 platser kvar Boka
2018-09-06 4 dagar Weekend i Prag Stockholm 7295 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose