Att under en och samma resa få möjlighet att uppleva koalor i tropisk regnskog, Stora Barriärrevet, Ayers Rock, vindistrikt, maorikultur och pingviner kan låta som en ouppnåelig dröm.

Rundresa. Men faktum är att vår rundresa i Australien och Nya Zeeland gör det möjligt. Dessutom får du en glimt av världsstäder som Sydney, Singapore och Hongkong. För dig som söker en "en-gång-i-livet-resa" kan det knappast bli bättre.

Visa avgångar från 69 998:-
Laddar...

Resfakta

 • Länder: Australien, Nya Zeeland, Förenade Arabemiraten
 • Svårighetsgrad:
 • Reslängd: 24 dagar
 • Gruppstorlek: 20–24 personer
 • Visum krävs: Ja

Höjdpunkter

 • Barriärrevet
 • Vandring i Kings Canyon
 • Middag på The Colonial Tramcar i Melbourne
 • Naturupplevelser på Coromandelhalvön
 • Maorifest
 • Fårfarmsbesök på Sydön
 • Sydney med lunch på Manly Beach
 
”God save the Queen. God defend New Zealand and thank Christ for Australia”
Russell Crowe, född på Nya Zeeland och uppvuxen i Australien
 

Avresor

Datum och avresetid Reslängd Avreseort Grundpris Platser kvar
24 dagar Sthlm/Arlanda 69 998:- 2 Boka

Andra TEMA-resor i Oceanien

Prisinformation

 • Flyg t/r Skandinavien
 • Samtliga övernattningar
 • 20 frukostar
 • 9 luncher
 • 8 middagar
 • Inträden enligt program
 • TEMA-reseledare
 • Enkelrumstillägg fr 14 350:-
”God save the Queen. God defend New Zealand and thank Christ for Australia”
Russell Crowe, född på Nya Zeeland och uppvuxen i Australien

Australien

Australien
 • Folkmängd: 20 264 082
 • Landets yta: 7 692 024 km²
 • Valuta: Australisk dollar (AUD)
 • Religion: Kristendom (hälften katoliker, hälften protestanter)
 • Språk: Engelska är officellt språk; aboriginerna talar också australspråk.

Dagsprogram Vinter 2013/14

okt–apr

Dag 1 - Avresa

Avresa från Skandinavien via Dubai mot resans första anhalt, Sydney.

Dag 2 - Mellanlandning Dubai

Du gör en mellanlandning i Dubai och sträcker på benen i den moderna transithallen

Dag 3 - Ankomst Down Under

Du ankommer Down Under i Sydney tidig morgon. Efter en kort transfer till Coogee checkar du in på ett bekvämt hotell för en acklimatiseringsdag vid havet.

Coogee Beach har en härlig strand med låga vågor. Strandpromenaden visar upp historiska byggnader och väl omhändertagna parker. Förutom bad i såväl havet som i havspooler kan en promenad längs The Coastal Walkway passa bra.

På kvällen möts vi upp för en välkomstmiddag med god mat och mer information om din förestående resa i landet.  

Dag 4 - Till tropiska Queensland

På förmiddagen flyger du från Sydney till tropiska Queensland och Cairns. Med ett centralt beläget hotell vid marinan kan du lätt promenera runt i den lilla staden. Längs The Esplanade råder det full aktivitet och kanske tar du här ett dopp i den stora poolen. 

På kvällen möts vi upp för en kortare promenad till en restaurang med australiensisk mat av närproducerade råvaror. 

Dag 5 - Regnskog

Nu börjar dina upptäckter av landet Down Under. Dagen startar med en avkopplande, scenisk tågresa genom tät tropisk skog, förbi vackra vattenfall och högt över djupa raviner, för att komma fram till samhället Kuranda, mitt i världsarvslistad tropisk regnskog.

Det blir en hel dag i en regnskog med över 1200 blommande växter och faunan du kommer att få se består av känguru, koalor, wallabies och krokodiler!

Din färd ur regnskogen mot Cairns sker bland trädkronorna med Skyrail, en kabinbana som bjuder på fantastisk utsikt.

Dag 6 - Barriärrevet

Även denna dag får du uppleva ett av Unescos världsarv – Stora Barriärrevet.

Från Port Douglas marina beger du dig ut med en segling med Quicksilvers katamaran, Wavedancer. Turen går till Low Isles. Sandbankarna är namngivna av självaste Kapten Cook 1770 och räknas som en historisk del av The Great Barrier Reef Marine Park. Det var just här som man började med världens första studier av koraller på 1920-talet.

Det blir en avkopplande dag med sol och bad. Snorkelutrustning finns att tillgå och för landkrabborna finns det även en glasbottnad båt med vilken man kan få se undervattenslivet. Dagen bjuder på mycket som snacks, kaffe och thé samt en tropisk lunchbuffet men någon direkt skugga bjuds inte (förutom i katamaranens luftkonditionerade lounge), så kom ihåg solkräm, hatt/keps och solglasögon!

Dag 7 - Kata Tjuta och solnedgång Ayers Rock

Idag lämnar du kusten och beger dig inåt landet till The Outback.

Flyget landar vid Ayers Rock, eller Uluru som den världsberömda monoliten numera heter officiellt. Förmiddagen spenderar du vid Uluru med promenad och besök vid informationscentret. På eftermiddagen fortsätter du bland Kata Tjutas imponerande, kupolformade stenbumlingar, med en kortare vandring till Vindarnas dal. Kata Tjuta kallades tidigare bara för the Olgas efter dess högsta topp Mount Olga. Sen början av 90-talet så har området dock ett dubbelt namn, d v s både Mount Olga / Kata Tjuta. På eftermiddagen vänder du mot Uluru och ser hur dess röda färg skiftar i solnedgången innan du slår dig ner till en middag under stjärnorna.

Dag 8 - Soluppgång Ayers Rock

Du väcks tidigt om morgonen när det fortfarande är mörkt ute. Detta för att hinna före solens första strålar på Uluru. Detta världsarv är något av en magisk upplevelse och väl värd en tidig morgon. Monoliten är en del av Aboriginernas drömspår och historia.

Efter lunch fortsätter du resan genom den karga omgivningen mot Kings Canyon där du checkar in på en riktig outback-lodge.

Dag 9 - Kings Canyon

Återigen en tidig morgon för att uppleva solens uppgång över Kings Canyons vackra klippor innan solen blir för stark och varm. Olika vandringsmöjligheter finns: Att gå den s k Rim-walk tar ca 4 timmar men då kommer man förbi den fascinerande "Lost City" och vattenhålet "Garden of Eden". För den som önskar en lättare vandring kan man gå i kanjonens botten och se de 270 meter höga klipporna på respektive sida. Denna vandring blir tur och retur, ca 1 timme.

På kvällen når du Alice Springs.

Dag 10 - Alice Springs

Denna morgon får du ta del av både School of the Air och Royal Flying Doctors bas. Det är fascinerande att se hur dessa lärare och doktorer når de mest avlägsna områden med sina tjänster.

Du lämnar nu inlandet och Northern Territory för delstaten Victoria och Australiens forna huvudstad Melbourne (numera bara huvudstad i delstaten). Direkt vid ankomst får du en stadsrundtur.

Middagen serveras lite senare denna kväll och det ombord på den gamla spårvagnen som tar dig i lugnt mak genom Melbournes centrala distrikt.

Dag 11 - Vinprovningar i Yarra Valley

Yarra Valley utanför Melbourne tillhör världens bästa vindistrikt, det är bland annat här Moët & Chandon tillverkar sitt mousserande vin. På just Domaine Chandon får du en källarvisning och provning. Lunch intar du på en annan vingård där ännu en provning väntar.

Efter en smaklig dag i vackra omgivningar får du tillbringa kvällen efter eget behag och kanske passa på att ta en tidig kväll eftersom morgondagen har tidig revelj.

Dag 12 - Coromandelhalvön

Flyget går tidigt från Australien till Nya Zeeland. Du har nu en lugn och behaglig resa till Coromandel, en naturskön halvö där många konstnärer och andra kreativa människor funnit sin plats. Nästan halva Coromandel är naturskyddat idag och bjuder på fina naturpromenader. Tid ges att koppla av innan kvällens gemensamma middag.

Dag 13 - Maoridag

Du gör en mycket intressant skogsvandring tillsammans med din TEMA reseledare men också en lokal specialist för att få lära dig mer om den lokala historien och maoriernas naturmedicin.

Efter vandringen äter du en trevlig picknick-lunch ute i det gröna. Resan fortsätter därefter längs den vackra ostkusten innan vägen viker av in i landet till det vulkaniska Rotorua, där geisrar och bubblande gyttjepölar ryker och släpper ifrån sig svaveldofter.

Auckland kanske är Nya Zeelands mest kända ort utomlands men Rotorua kanske är den mest intressanta orten. Maorierna upptäckte platsen redan på 1300-talet. De europeiska kolonisatörerna lockades hit på 1800-talet för de välgörande termalpoolerna. Idag är staden med omnejd en stor turistattraktion med sin sällsynt vackra "levande" natur.

Rotorua är också centrum för maorikulturen. På kvällen går du på maorifest med mat, musik och livfull dans.

Dag 14 - Vulkaner och varma källor

Denna dag ägnar du Rotoruas enastående omgivning i den s k Waimangus Vulkandal. Dalen skapades 1886 när berget Tarawera exploderade i enorma utbrott som skapade en 17 km lång reva, delade berget i två och skapade 7 kratrar.

Njut av naturen med en scenisk vandring och även båttur på Lake Rotomahana och Lake Tarawera. Även denna dag kommer det att smaka gott med en picknick-lunch ute i det fria.

Önskar du så ges tillfälle att avrunda dagen i de varma källorna på det läckra Polynesian Spa.

Dag 15 - Auckland

Innan bussen tar dig till Auckland får du möjlighet att med en maori guide se Te Puia Thermal Reserve, med bubblande gyttjepooler och aktiva gejsrar. För den fågelintresserade så finns möjlighet att se Nya Zeelands nationsfågeln Kiwin, på Rainbow Springs & Kiwi Wildlife Park.

Vid ankomst till Auckland får du en stadsrundtur under vilken du besöker Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure. Nya Zeeland har varit bas för många expeditioner till Antarktis och här får du lära dig mer om dem och se livs levande pingviner bland snö och is.

Den gemensamma middagen avnjuter du i Waitematahamnen.

Dag 16 - Ledig dag

Ledig dag att upptäcka Auckland med omgivningar på egen hand.

Möjlighet finns att boka optionell utflykt med engelsktalande guide till Bay of Islands. Det är en heldagsutflykt från 07.00 – 20.30 och inkluderar delfinsafari och lunch med dryck (alkoholfri).

Dag 17 - Lysmaskar i Te Anau

Du flyger nu från Nordön till Sydön och Queenstown. Härifrån beger du dig mot Te Anau genom områden med stora får- och hjortfarmar och ett hänförande landskap. Du får också besöka en fårfarm där värddparet bjuder på en lätt lunch.

Te Anau betyder grottan med virvlande vatten på maori. Under sen eftermiddag gör du en båtutflykt till de berömda Te Anau-grottorna, kända för framför allt mångfalden av lysmaskar.

Dag 18 - Milford Sound

Te Anau är numera huvudorten för alla som besöker Fiordland. Fiordland är en av världens största nationalparker och en viktig del av världsarvet Te Wahi Pounamu. Området består av 14 fjordar och en mängd sjöar och är täckt av en yppig och på flera håll nästan ogenomtränglig regnskog inramat av snötäckta bergstoppar.

Dagens utflykt tar dig tidigt på morgonen genom några av Nya Zeelands vackraste landskap. Framme i Milford byter du till båt, vilken tar dig ut till en av fjordarna, Milford Sound, vars lodräta bergväggar reser sig hundratals meter rakt upp ur oceanen. Här kan du se skummande vattenfall, sälkolonier och kanske lekfulla delfiner som ibland följer båtarna i fjorden.

Tillbaka på land fortsätter resan till Queenstown vackert belägen vid Wakatipu, Sydöns näst största sjö, för en övernattning.

Dag 19 - Flyg till Sydney

Koppla av under förmiddagen innan du lämnar Nya Zeeland och flyger tillbaka till Australien för att uppleva metropolen Sydney.

Dag 20 - Sydney med Operahuset

Dagen börjar med ett besök i världens mest berömda och kanske vackraste operahus. Ritat av en dansk arkitekt och med svenskt höganäskakel är det lätt att känna sig hemma som skandinav. Efter klassisk operakultur och fascinerande arkitektur fortsätter du genom Sydney med buss för att se det mesta och bästa denna stad erbjuder. Du besöker surfarnas Bondi Beach, nöjeskvarteren runt Kings Cross och det livliga Chinatown. I den anrika Botaniska trädgården ser du Mrs Macquarie's Chair och därtill vackra vyer över hamnen.

Dag 21 - Ledig dag

Framför dig har du en helledig dag att utforska mer av Sydney efter egen smak och intresse. Fråga din TEMA reseledare för aktuella rekommendationer och andra tips.

Dag 22 - Flyg till Dubai

Morgonen ledig innan du lämnar landet Down Under för att resa till Förenade Arabemiraten som består av sju olika emirat. (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaiwain). Du besöker Dubai.

Dag 23 - Upptäck Dubai

Då du mer eller mindre har ankommit mitt i natten så får du unna dig en skön sovmorgon och hotellets faciliteter fram till kl 12.00 då du checkar ut och får upptäcka Dubai. För att få en överblick så startar du med At the Top, dvs utsiktsplatsen från världens hösta torn Burj Khalifa. Stadsrundturen bjuder på många fler höjdpunkter såsom en monorailresa över Palm Island och ett längre besök på Madinat Souq som är en replika av en traditionell marknadsplats. Det blir en kontrastrik men behaglig (luftkonditionerad) resa genom Dubais utveckling innan du sen kväll lämnas av på flygplatsen för att fortsätta hemåt Skandinavien.

Dag 24 - Hemkomst

Du byter flyg i London och ankommer Skandinavien under förmiddagen.

I korthet

Dag 1

Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2

Mellanlandning i Dubai. Flygmåltider ingår. 

Dag 3

Ankomst Sydney. Middag ingår. En övernattning på hotell vid Coogee Beach.

Dag 4

Flyg Sydney – Cairns. Frukost och middag. Tre övernattningar i Cairns. 

Dag 5

Utflykt till Kuranda. Buss 60 km. Frukost och lunch.

Dag 6

Utflykt till Barriärrevet. Frukost och lunch.

Dag 7

Flyg Cairns – Ayers Rock. Utflykt till Kata Tjuta och Uluru. Buss 60 km. Frukost och middag. En övernattning på hotell vid Ayers Rock.

Dag 8

Ayers Rock – Kings Canyon. Buss 300 km. Utflykt i soluppgången. Frukost och middag. En övernattning på lodge vid Kings Canyon.

Dag 9

Kings Canyon – Alice Springs. Buss 330 km. Vandring i Kings Canyon. Frukost. En övernattning på hotell i Alice Springs.

Dag 10

Besök vid School of the Air och Flying Doctors. Flyg Alice Springs – Melbourne. Stadstur i Melbourne. Frukost och middag. Två övernattningar i Melbourne.

Dag 11

Utflykt i Yarra Valley. Frukost och lunch.

Dag 12

Flyg Melbourne – Auckland. Buss till Coromandel 160 km. Frukost och middag. En övernattning på Pauanui Beach.

Dag 13

Coromandel – Rotorua. Buss 220 km. Vandring på Coromandel. Frukost, picknick-lunch och middag. Två övernattningar i Rotorua.

Dag 14

Utflykt i Waimangu Volcanic Valley och Polynesian pools. Buss 70 km. Frukost och picknick-lunch.

Dag 15

Rotorua – Auckland. Buss 230 km. Naturvandring i Whakarewarewa Thermal Reserve. Stadstur i Auckland. Frukost och middag. Två övernattningar i Auckland.

Dag 16

Ledig dag i Auckland. Optionell utflykt med engelsktalande guide till Bay of Islands mot kostnad. Frukost ingår.

Dag 17

Auckland – Te Anau. Flyg Auckland – Queenstown. Besök på fårfarm och båttur i Te Anau-grottorna. Buss 165 km. Frukost och lätt lunch. En övernattning i Te Anau.

Dag 18

Te Anau – Queenstown. 290 km. Båttur på Milford Sound. Frukost och lunch. En övernattning i Queenstown.

Dag 19

Flyg Queenstown – Sydney. Frukost. Tre övernattningar i Sydney.

Dag 20

Stadsrundtur i Sydney med besök på Operahuset. Frukost ingår.

Dag 21

Ledig dag. Frukost.

Dag 22

Flyg Sydney – Dubai. Frukost. En övernattning i Dubai.

Dag 23

Stadsrundtur i Dubai. Nattflyg Dubai – London. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 24

Flyg London – Skandinavien. Ankomst Skandinavien samma dag.

Prisinformation

 • Flyg t/r Skandinavien
 • Samtliga övernattningar
 • 20 frukostar
 • 9 luncher
 • 7 middagar
 • Inträden enligt program
 • TEMA-reseledare
 • Enkelrumstillägg fr 15 300:-
”God save the Queen. God defend New Zealand and thank Christ for Australia”
Russell Crowe, född på Nya Zeeland och uppvuxen i Australien

Australien

Australien
 • Folkmängd: 20 264 082
 • Landets yta: 7 692 024 km²
 • Valuta: Australisk dollar (AUD)
 • Religion: Kristendom (hälften katoliker, hälften protestanter)
 • Språk: Engelska är officellt språk; aboriginerna talar också australspråk.

Dagsprogram Vinter 2014/15

okt–apr

Dag 1 - Avresa

Avresa från Skandinavien via Helsingfors mot resans första anhalt, Singapore.

Dag 2 - Övernatting i Singapore

Ankomst till Singapore, där du gör ett välbehövligt avbrott i den långa flygningen till Australien. Ditt fina hotell ligger på andra sidan floden från Clarke Quay, så med en kort promenad är du i händelsernas centrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer.

Dag 3 - Stadsrundtur i Singapore

Sov ut och njut av den dignande frukostbuffén i lugn och ro innan du senare på förmiddagen åker ut på en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad. Enligt folktraditionen var den första levande varelsen som stadens grundare såg just ett lejon. En av attraktionerna du ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.

Det moderna Singapores grundare skulle man kunna kalla Sir Thomas Stamford Raffles som var en tjänsteman vid Brittiska Ostindiska Kompaniet. Han undertecknade 1819 ett fördrag med sultanen av Johor och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns och du avrundar din stadsrundtur med ett besök här.

Vi har sen utcheckning från vårt hotell i Singapore. På kvällen flyger vi vidare mot Australien och Cairns.

Dag 4 - Ankomst Australien och Tjapukai

På förmiddagen ankommer du äntligen Australien och delstaten Queensland. Drottningen som delstaten fått sitt namn efter är Victoria. Hon var en mycket populär monark i mitten av 1800-talet och det var ingen som opponerade sig när hon föreslog Queensland istället för Cooksland.

Cook hette James i förnamn och hade redan hundra år tidigare utforskat kusten från sina skepp. Idag kallas staten mest för The Sunshine State, eftersom solen oftast skiner här. 

Med ett centralt beläget hotell vid marinan kan du lätt promenera runt i den lilla staden. På kvällen träffas hela resesällskapet för en kortare transport till Tjapukai Aboriginal Cultural Park. Tjapukai-aboriginerna underhåller och berättar om sin kultur genom sång och dans blandat med berättelser och sägner som gått i arv genom flera generationer.

Dag 5 - Kuranda i regnskogen

Dagen börjar med en avkopplande, scenisk tågresa. Färden går genom tät grönska, förbi vackra vattenfall och högt över djupa raviner. Målet för resan, det lilla samhället Kuranda, ligger mitt i den världsarvslistade skogen.

Vi tillbringar hela dagen i regnskogen där det finns mer än 1 200 blommande växter och djur som kängurur, koalor, wallabies och krokodiler.

Din färd ut ur regnskogen mot Cairns sker bland trädkronorna med Skyrail, en kabinbana som bjuder på fantastisk utsikt.

Dag 6 - Snorkling vid Stora Barriärrevet

Även denna dag får du uppleva ett av UNESCOs världsarv – Stora Barriärrevet. Efter frukost beger du dig ut på öppet hav med katamaran till Michaelmas Cay, ett sandrev som är omgivet av vacker korall, full med marint liv. Michaelmas Cay är tillika en skyddad fristad för havsfågel. En stor variation av havsfågel ser du runt ön men för att se korallerna får du fritt låna snorkelutrustning och flyta runt i det behagligt varma vattnet. 

För den som har dykarcertifikat, eller vill prova på att dyka kan man mot extra kostnad på plats bege sig under ytan för spännande äventyr (ca 60 resp. 75 AUD för ett dyk). För den som vill ha det mer bekvämt finns annars en glasbottnad båt att åka med runt revet. 

Det blir en avkopplande dag med sol och bad. Michaelmas Cay bjuder inte på någon skugga så kom ihåg solkräm, hatt/keps och solglasögon!

Dag 7 - Kata Tjuta och solnedgång vid Ayers Rock

Idag lämnar du kusten och beger dig inåt landet till The Outback.

Flyget landar vid Ayers Rock, eller Uluru som den världsberömda monoliten numera heter officiellt. Förmiddagen tillbringar vi vid Uluru där vi promenerar och besöker informationscentret.

På eftermiddagen fortsätter vi bland Kata Tjutas imponerande, kupolformade stenbumlingar med en kortare vandring till Vindarnas dal. Kata Tjuta kallades tidigare bara för The Olgas efter dess högsta topp, Mount Olga. Sedan början av 90-talet har området dock två namn, d v s både Mount Olga och Kata Tjuta.

På eftermiddagen spanar vi mot Uluru och ser hur dess röda färg skiftar i solnedgången innan du slår dig ner för en middag under stjärnorna.

Dag 8 - Soluppgång vid Ayers Rock

Du väcks tidigt om morgonen när det fortfarande är mörkt ute. Detta för att hinna före solens första strålar på Uluru. Detta världsarv är något av en magisk upplevelse och väl värd en tidig morgon. Monoliten är en del av aboriginernas drömspår och historia.

Efter lunch fortsätter resan genom det karga landskapet mot Kings Canyon där vi checkar in på en riktig outback-lodge.

Dag 9 - Vandring i Kings Canyon

Återigen en tidig morgon, men idag för att uppleva soluppgången över Kings Canyons vackra klippor. Olika vandringsmöjligheter finns sedan. Du kan välja att gå så kallade Rim-walk, vilket tar cirka fyra timmar. Då kommer du att få se fascinerande "Lost City" och vattenhålet "Garden of Eden".

Föredrar du en lättare vandring rekommenderas en tur till kanjonens botten med de 270 meter höga klipporna på respektive sida. Denna vandring tar cirka en timme tur och retur.

På kvällen kommer vi till Alice Springs.

Dag 10 - School of the Air och Royal Flying Doctors

Denna morgon får du ta del av både School of the Air och Royal Flying Doctors bas. Det är fascinerande att se hur dessa lärare och doktorer når de mest avlägsna områden med sina tjänster.

Du lämnar nu inlandet och Northern Territory för delstaten Victoria och Australiens forna huvudstad Melbourne (numera bara huvudstad i delstaten). Direkt vid ankomst beger vi oss på en stadsrundtur.

Middagen serveras lite senare denna kväll och det ombord på den gamla spårvagnen som tar dig i sakta mak genom Melbournes centrala distrikt.

Dag 11 - Vinprovningar i Yarra Valley

Yarra Valley utanför Melbourne är ett av världens bästa vindistrikt. Det är bland annat här Moët & Chandon tillverkar sitt mousserande vin. På just Domaine Chandon får du en källarvisning och provning. Lunch intas på en annan vingård, där ytterligare en provning väntar.

Efter en smaklig dag i vackra omgivningar får du tillbringa kvällen efter eget behag och kanske passa på att ta en tidig kväll, eftersom morgondagen har tidig revelj.

Dag 12 - Coromandel, Nya Zeeland

Flyget avgår tidigt från Australien till Nya Zeeland. Du har nu en lugn och behaglig resa till Coromandel, en naturskön halvö där många konstnärer och andra kreativa människor funnit sin plats. Nästan halva Coromandel är naturskyddat idag och bjuder på fina naturpromenader. Här checkar vi in på en naturskön resort i lugna omgivningar. Tid ges att koppla av före kvällens gemensamma middag.

Dag 13 - Maoridag med skogsvandring

Idag står en mycket intressant skogsvandring på programmet tillsammans med din TEMA reseledare och en lokal specialist. Du kommer att få lära dig mer om den lokala historien och maoriernas naturmediciner.

Efter vandringen äter du en trevlig picknick-lunch ute i det gröna. Resan fortsätter längs den vackra ostkusten innan vi viker av in i landet till det vulkaniska Rotorua, där geisrar och bubblande gyttjepölar ryker och släpper ifrån sig svaveldofter.

Auckland är kanske Nya Zeelands mest kända ort utomlands, medan Rotorua sannolikt är den mest intressanta. Maorierna upptäckte platsen redan på 1300-talet. De europeiska kolonisatörerna lockades hit på 1800-talet av de välgörande termalpoolerna. Idag är staden med omnejd en stor turistattraktion med sin sällsynt vackra och "levande" natur.

Rotorua är också centrum för maorikulturen. På kvällen går du på maorifest med mat, musik och livfull dans.

Dag 14 - Vulkaner och varma källor i Rotorua

Denna dag besöker vi Waimangus Vulkandal i Rotoruas enastående omgivningar. Dalen kom till 1886 när berget Tarawera exploderade i enorma utbrott, vilka resulterade i en 17 km lång reva, delade berget i två och skapade sju kratrar.

Vi njuter av naturen med en scenisk vandring och båtturer på Lake Rotomahana och Lake Tarawera. Även denna dag kommer det att smaka gott med en picknick-lunch i det fria.

Den som vill avrundar dagen i de varma källorna på läckra Polynesian Spa.

Dag 15 - Från Rotorua till Auckland

Innan bussen tar oss till Auckland har du möjlighet att få se Te Puia Thermal Reserves bubblande gyttjepooler och aktiva gejsrar tillsammans med en maorisk guide. Den fågelintresserade har chans att se Nya Zeelands nationalfågel Kiwin på Rainbow Springs & Kiwi Wildlife Park.

Vid ankomst till Auckland beger vi oss på en stadsrundtur som även tar oss till Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure. Nya Zeeland har varit bas för många expeditioner till Antarktis och här får du lära dig mer om dem och se livs levande pingviner bland snö och is.

Den gemensamma middagen avnjuter vi i Waitematahamnen.

Dag 16 - Ledig dag i Auckland

Ledig dag att upptäcka Auckland med omgivningar på egen hand.

Möjlighet finns att boka valfri utflykt mot extra kostnad med engelsktalande guide till Bay of Islands. Det är en heldagsutflykt från 07.00 – 20.30 med delfinsafari och lunch inkluderat.

Dag 17 - Queenstown och Te Anau-grottorna

Vi flyger nu från Nordön till Sydön och Queenstown. Härifrån beger vi oss mot Te Anau. Färden går genom ett vackert landskap med stora får- och hjortfarmar. Vi besöker en av fårfarmarna, där värddparet bjuder på en lättare lunch.

Te Anau betyder "Grottan med virvlande vatten" på maori. Under sen eftermiddag gör du en båtutflykt till de berömda Te Anau-grottorna, framför allt kända för sin mångfald av lysmaskar.

Dag 18 - Båt till Milford Sound

Te Anau är numera huvudorten för alla som besöker Fiordland. Fiordland är en av världens största nationalparker och en viktig del av världsarvet Te Wahi Pounamu. Området består av 14 fjordar, en mängd sjöar och nästan ogenomtränglig regnskog inramat av snötäckta bergstoppar.

Tidigt på morgonen beger vi oss iväg på dagens utflykt i delar av Nya Zeelands vackraste landskap. Framme i Milford byter vi till båt, som tar oss ut till fjorden Milford Sound. Runt omkring reser sig lodräta bergväggar hundratals meter rakt upp ur oceanen. Här kan du se skummande vattenfall, sälkolonier och kanske lekfulla delfiner som ibland följer båtarna i fjorden.

Tillbaka på land fortsätter resan till Queenstown där vi övernattar. Staden är vackert belägen vid Wakatipu, Sydöns näst största sjö.

Dag 19 - Flyg till Sydney

Koppla av under förmiddagen innan du lämnar Nya Zeeland och flyger tillbaka till Australien för att uppleva metropolen Sydney.

Dag 20 - Sydney med Operahuset

Dagen börjar med ett besök i världens mest berömda och kanske vackraste operahus. Byggnaden är ritat av en dansk arkitekt och beklätt med svenskt Höganäskakel. Som skandinav är det lätt att känna sig hemma.

Efter klassisk operakultur och fascinerande arkitektur fortsätter vi genom Sydney med buss och ser det mesta av det bästa denna stad har att erbjuda. Vi besöker surfarnas Bondi Beach, nöjeskvarteren runt Kings Cross och det livliga Chinatown. I den anrika Botaniska trädgården ser du Mrs Macquarie's Chair och därtill vackra vyer över hamnen.

Dag 21 - Ledig dag i Sydney

Framför dig har du en ledig dag att upptäcka Sydney efter egen smak och intresse. Fråga din TEMA reseledare för aktuella rekommendationer och andra tips.

Dag 22 - Flyg till Hongkong

Efter frukost flyger vi mot Asien och Hongkong. Vid ankomst får du transfer direkt till ditt hotell. Kvällen är nu ledig för egna äventyr. Kanske väljer du att besöka Tsim Tsah Siu, stadens berömda shopping- och nöjeskvarter redan nu på kvällen.

Dag 23 - Stadsrundtur i Hongkong

Vi beger oss på en stadsrundtur som avslutas med lunch. Därefter disponerar du eftermiddagen efter eget tycke. Det är lätt att fascineras av denna livfulla stad med så mycket attraktioner och kontraster på en så kompakt yta. Se The Peak, Victoria Harbour och en skyline du känner igen från bilder och filmer.

Vi behåller våra rum till klockan 18:00 då vi checkar ut och beger oss mot flygplatsen. Strax efter midnatt avgår ditt flyg mot Europa. 

Dag 24 - Hemkomst

Du byter flyg i Helsingfors och ankommer Skandinavien under förmiddagen.

I korthet

Dag 1

Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2

Ankomst Singapore. En övernattning på hotell i Singapore. 

Dag 3

Flyg Singapore – Cairns. Stadsrundtur i Singapore. Frukost, lunch och flygmåltider ingår. 

Dag 4

Ankomst Cairns. Besök på Tjapukai. Middag. Tre övernattningar i Cairns. 

Dag 5

Utflykt till Kuranda. Buss 60 km. Frukost och lunch.

Dag 6

Utflykt till Barriärrevet. Frukost och lunch.

Dag 7

Flyg Cairns – Ayers Rock. Utflykt till Kata Tjuta och Uluru. Buss 60 km. Frukost och middag. En övernattning på hotell vid Ayers Rock.

Dag 8

Ayers Rock – Kings Canyon. Buss 300 km. Utflykt i soluppgången. Frukost och middag. En övernattning på lodge vid Kings Canyon.

Dag 9

Kings Canyon – Alice Springs. Buss 330 km. Vandring i Kings Canyon. Frukost. En övernattning på hotell i Alice Springs.

Dag 10

Besök vid School of the Air och Flying Doctors. Flyg Alice Springs – Melbourne. Stadstur i Melbourne. Frukost och middag. Två övernattningar i Melbourne.

Dag 11

Utflykt i Yarra Valley. Frukost och lunch.

Dag 12

Flyg Melbourne – Auckland. Buss till Coromandel, 160 km. Frukost och middag. En övernattning på Pauanui Beach.

Dag 13

Coromandel – Rotorua. Buss 220 km. Vandring på Coromandel. Frukost, picknick-lunch och middag. Två övernattningar i Rotorua.

Dag 14

Utflykt i Waimangu Volcanic Valley och Polynesian pools. Buss 70 km. Frukost och picknick-lunch.

Dag 15

Rotorua – Auckland. Buss 230 km. Naturvandring i Whakarewarewa Thermal Reserve. Stadstur i Auckland. Frukost och middag. Två övernattningar i Auckland.

Dag 16

Ledig dag i Auckland. Valfri utflykt med engelsktalande guide till Bay of Islands mot extra kostnad. Frukost ingår.

Dag 17

Auckland – Te Anau. Flyg Auckland – Queenstown. Besök på fårfarm och båttur i Te Anau-grottorna. Buss 165 km. Frukost och lätt lunch. En övernattning i Te Anau.

Dag 18

Te Anau – Queenstown. 290 km. Båttur på Milford Sound. Frukost och lunch. En övernattning i Queenstown.

Dag 19

Flyg Queenstown – Sydney. Frukost. Tre övernattningar i Sydney.

Dag 20

Stadsrundtur i Sydney med besök på Operahuset. Frukost ingår.

Dag 21

Ledig dag. Frukost.

Dag 22

Flyg Sydney – Hongkong. Frukost och flygmåltider. En övernattning på hotell i Hongkong.

Dag 23

Stadsrundtur i Hongkong. Nattflyg Hongkong – Helsingfors. Frukost, lunch och flygmåltider ingår.

Dag 24

Flyg Helsingfors – Skandinavien. Flygmåltid ingår.

Bilder & Film

Reseledare

Våra smått berömda reseledare är inte bara vandrande uppslagsverk. De har förmågan att förmedla sina kunskaper, att fascinera, beröra och sätta in detaljerna i en levande berättelse. Kanske är det därför de brukar få 4,9 i medelbetyg av resenärerna.

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Singapore (via Helsingfors) – Cairns – Ayers Rock – Alice Springs – Melbourne – Auckland – Queenstown – Sydney – Hongkong – Skandinavien, via Helsingfors, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta:

Australisk dollar (AUD).
Nyzeeländsk dollar (NZD).
Singapore dollar (SGD).
Hongkong dollar (HKD).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Räkna med att spendera ca 60 australiska dollar respektive 60 nyazeeländska dollar per dag för diverse småutgifter, måltidsdrycker samt måltider, som inte ingår i reseprogrammet.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Årstiderna i Australien och Nya Zeeland är de motsatta jämfört med det norra halvklotet. Eftersom både Australien och Nya Zeeland är vidsträckta länder med stora avstånd så bjuder de på stora lokala variationer i klimatet.

Från november till mars är det varmt i hela Australien, fuktigt med tropiska regn i den norra delen. På Nya Zeelands Nordö är klimatet subtropiskt med normalt högre medeltemperatur än på Sydön, där klimatet mer liknar det som vi är vana med här hemma i Skandinavien.

Klädsel
Under dagtid, när vi besöker storstäder samt under bussresorna, är den lämpligaste klädseln tunna bomullsplagg (klänning/byxor) samt ett par skor av sandaltyp. Undvik syntetmaterial och åtsittande jeans. En varm kofta/jacka kan vara bra att ha efter skymningen eller i bussen då luftkonditioneringen ibland kan upplevas kall/dragig. Regnställ, oömma skor, solhatt, solglasögon, hög solskyddsfaktor, shorts och badkläder är viktigt att ha med sig. En varm tröja kan vara bra att ha med för svala nätter i The Outback samt på Nya Zeelands Sydö.

Såväl i Australien som Nya Zeeland har man en relativt avslappnad klädkod, så någon slips behöver inte packas med.

Dricks:

I denna resa ingår viss gemensam dricks. Dricks till hotellens bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider står TEMA för. Dricks till lokala guider och chaufförer ingår inte.

TEMA lägger en skälig dricks för gemensamma aktiviteter men reseledaren kommer även att fråga om du vill vara med och bidra beroende på hur du upplevt levererad service. TEMAs reseledare kan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Observera

I både Australien och Nya Zeeland tillämpas ett strikt förbud mot införsel av frukt, grönsaker, frön, nötter, färsk mat med mera. Inför ankomsten fyller du i ett formulär gällande produkter av detta slag. I samband med passerandet av tullgräns, sker en rigorös kontroll. Om du har någon av ovan nämnda varor med dig, finns det soptunnor tillgängliga där du kan kasta bort det.

Bagagevikt
På inrikesflygen gäller max bagagevikt 20 kg/person.

Safari:

För dina dagar i The Outback kommer här lite mer information:

Det kan bli riktigt varmt i Red Centre/The Outback, bland annat området Ayers Rock/Uluru till Alice Springs. Det är därför viktigt att dricka mycket vatten. Normal rekommendation är 2–3 liter (ca 10–12 glas) per dag.

Ta med en bra vandringssko, kamera, solhatt och solskydd, vattenflaska, ficklampa, insektsmedel, samt eventuellt mygg/flugnät. Vid Ayers Rock finns det gott om flugor.

Nationalparksavgiften för Uluru och Kata Tjuta (25 australiska dollar) ingår i resans pris. Du kommer även få möjlighet att boka extra aktiviteter. Exempelvis kamelridning (5 australiska dollar), helikoptertur Uluru (120–160 australiska dollar), helikoptertur Kings Canyon (50–400 australiska dollar), Kings Creek Station Harley Davidson Ride (90–345 australiska dollar). De extra aktiviteterna bokas och betalas på plats.

Övrigt:

Ta med dig en universell adapter (Commonwealth-modell) till medförda elartiklar.

Pass och visum/Australien

Visum krävs. Du söker kostnadsfritt ett elektroniskt visum ( eVistor subclass 651) på deras webbsida». Vänligen notera att det är viktigt att du som resenär fyller i din egen visumansökan.

Australien har inga speciella regler vad gäller passets giltighet men var uppmärksamma vid transit via asien då de flesta länder kräver att passet ska vara giltigt i minst 6 månader vid hemresa.

Pass och visum/Nya Zeeland

Visum behövs ej för nordiska medborgare för en vistelse upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt minst 3 månader efter det att man lämnat landet.

Pass och visum/Dubai (Förenade Arabemiraten)

Visum krävs. Nordiska medborgare erhåller visum vid ankomsten. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader vid hemresan. OBS! Passet får inte innehålla stämplar från Israel för inresa till Dubai (Förenade Arabemiraten).

Ta del av viktig allmän information om pass och visum

Hotell

Vi reserverar oss för tillfälliga ändringar av hotell och övernattningsorter, liksom för ändringar av hotellens webbadresser.

Crowne Plaza Coogee Beach (Avresor vinter 13/14)

242 Arden Street, COOGEE

Telefon: +61 2 9315 7600

Grand Park City Hall Hotel (Avresor vinter 14/15)

10 Coleman Street, SINGAPORE

Telefon: +65 6336 3456

Fax: +65 6339 9311

Pacific International Hotel Cairns

Cnr The Esplanade & Spence St, CAIRNS

Telefon: +61 07 4051 7888

Fax: +61 07 4031 1445

Desert Gardens Hotel

Ayers Rock Resort, YULARA

Telefon: +61 8 8957 7714

Fax: +61 2 9299 2103

Kings Canyon Resort

Ernest Giles Road, Watarrka National Park, KINGS CANYON

Telefon: +61 08 8956 7442

DoubleTree by Hilton Hotel Alice Springs

82 Barrett Drive, ALICE SPRINGS

Telefon: +61 08 8950 8000

Fax: +61 08 8952 3822

Rendez Vous Hotel Melbourne

328 Flinders Street, MELBOURNE

Telefon: +61 03 9250 1888

Fax: +61 03 9250 1877

Mercure Grand Puka Park Resort

Mount Avenue Private Bag, PAUANUI BEACH

Telefon: +64 07 864 8088

Fax: +64 07 864 8112

Holiday Inn Rotorua

10 Tryon Street, ROTORUA

Telefon: +64 07 348 1189

Fax: +64 07 347 1620

Crown Plaza Aukland

128 Albert Street, AUCKLAND

Telefon: +64 09 302 11 11

Fax: +64 09 358 29 57

Distinction Te Anau

64 Lakefront Drive, TE ANAU

Telefon: +64 03 249 74 11

Fax: +64 03 249 79 47

The Heritage Queenstown

91 Fernhill Road, QUEENSTOWN

Telefon: +64 03 442 49 88

Fax: +64 03 442 49 89

The Grace Sydney (Avresor vinter 13/14)

Corner of York & King Streets, 77 York Street, SYDNEY

Telefon: +61 02 9272 6888

Fax: +61 02 9299 8189

Park Royal Darling Harbour (Avresor vinter 14/15)

150 Day Street, SYDNEY

Telefon: +61 2 9261 1188

Fax: +61 2 9261 8766

Four Points by Sheraton Downtown

Mankhool Road, 4C Street, Bur Dubai, DUBAI

Telefon: +971 4 354 3333

Fax: +971 4 354 3111

The Kimberley Hotel (Avresor vinter 14/15)

28 Kimberley Road, Tsimshatsui, Kowloon, HONGKONG

Telefon: +852 2723 3888

Fax: +852 2723 1318