Peru – de stora höjdpunkterna

Upplev Lima, Pachacamac och Cuzco – orter med berömda indiankulturer från skilda epoker. En bussresa från Cusco till Puno, Titicacasjön och mytomspunna Machu Picchu!

Det är inte bara det högtstående inkariket som lämnat spår efter sig i Peru. Här finns även ofattbara skatter från pre-inkakulturer som Pachacamac och Andahuaylillas. Du får besöka  Inkas huvudstad Cusco, indianmarknad i Pisac  och Titicacasjöns öar Taquile och Uros. En tågresa till den gömda staden Machu Picchu är ytterligare en magisk höjdpunkt på denna rundresa från de tidigaste indiankulturerna till dagens Peru

RESFAKTA

länder: Peru

Reslängd: 11 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Stadstur i Lima
 • Cusco
 • Tågresa till Machu Picchu
 • Båttur på Titicaca
 • Stadstur i Lima

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-09-26 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 40800 SEK 6 platser kvar Boka
2017-09-26 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 40800 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-07 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 40800 SEK 6 platser kvar Boka
2017-10-07 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Stockholm 40800 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-10-07 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 40800 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Dagsprogram
Sommar 2017

Dag 1.
Avresa på morgonen med flyg via Amsterdam mot Sydamerika och Lima. Du anländer på kvällen lokal tid.

Dag 2.
På förmiddagen gör du en kortare stadsrundtur i det centrala och koloniala Lima. Här finns presidentpalatset och katedralen från 1500-talet där inkarikets betvingare, conquistadoren Pizarro, ligger begraven.

Eftermiddagen ägnas åt det vackra och unika Museo Larco Herrera, där du får en översikt av Perus tidiga historia genom konst- och vardagsföremål från landets olika indiankulturer. Här finns vackra textilier från Paracas-kulturen, keramik från Chimu-, Nazca- och Pachacamackulturerna samt mängder av intressanta föremål från inkafolkets storhetstid. Störst förundran väcker de eleganta lergodsföremålen från Mochicakulturen liksom guldföremål från både inka och pre-inkaperioder.

Dag 3.
Dagen inleds med en utflykt till Pachacamac, där du bland annat besöker ruinerna av soltemplet som härrör från 700-talet e Kr. Vid spanjorernas ankomst var Pachacamac kustlandets största och heligaste stad med ett pyramidformat tempel helgat åt solguden. Därefter återvänder du till Lima för att flyga till det vackra gröna Cusco, Inkarikets forna huvudstad vid Huatanayflodens stränder.

Staden är en märklig blandning av inkaarkitektur och spanska koloniala byggnader. Ingen annanstans i Peru känns inkariket så närvarande som i Cusco, där gammalt byggnadsmaterial från inkatempel blandas friskt med kolonialtidens vitrappade byggnader. Även folklivet i Cusco bidrar till att frammana svunna tider. Det indianska påbrået bland befolkningen är påtagligt.

Kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4.
Idag tittar du närmare på den fascinerande staden Cusco, byggd på ruinerna av inkaimperiets huvudstad. Staden var ursprungligen byggd i form av en puma, ett av inkaindianernas heliga djur.

Inledningsvis besöker vi Koricancha, även kallad Soltemplet, som vittnar om inkafokets avancerade byggnadsteknik. Idag återstår bara en bråkdel av detta tempel, vilket spanjorerna skildrade som övernaturligt vackert och omöjligt att beskriva. Vi hinner också med katedralen vid Plaza de Armas, med utsökta religiösa målningar av inhemska konstnärer. Sedan fortsätter vi med buss ut till Sacsahuaman med sina väldiga stenmurar. Vissa av stenblocken, som är inpassade i de 360 meter långa parallella murarna, väger upp mot 30 ton. Fästningen kunde försvaras av en handfull soldater mot en betydligt större fientlig styrka, beroende på att de 21 bastionerna är symmetriskt belägna.

Innan vi återvänder till hotellet stannar vi till vid ett konsthantverkscentrum där du kan beundra silver- och träarbeten av lokala hantverkare.

På kvällen väntar middag med en spännande uppvisning i musik och dans.

Dag 5.
Dagens utflyktsmål är byarna Pisac och Ollantaytambo. Vi börjar med Pisac, känd för den färgsprakande bymarknaden där du hittar ett överflöd av traditionellt konsthantverk.

Efter lunch fortsätter vi till Ollantaitambo som var ett strategiskt beläget inkafäste vid den heliga floden Urubamba. Fästningen försvarades framgångsrikt av Manco Incas krigare mot Hernán Pizarros upprepade attacker år 1536. Från denna plats har man en fantastisk utsikt över den lilla staden med samma namn, kanalerna och de smala gatorna som inte ändrats sedan inkatiden.

Du övernattar på trevligt hotell i Valle Sagrado.

Dag 6.
En av resans stora höjdpunkter står på programmet idag: en heldagsutflykt till Machu Picchu och en resa med tåg med smalspårig järnväg,

Vi inleder med en fascinerande tågresa mot Machu Pucchu. Tåget ringlar  genom djungeln till det lilla samhället Aguas Calientes. Härifrån tar vi buss till den arkeologiska delen av Machu Picchu, inkafolkets sista fäste och stad, som under århundraden låg dolt i Andernas tropiska djungler fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över den år 1911.
Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet och man kom fram till märkliga resultat. Nio av tio skelett som man fann visade sig vara kvinnor. Möjligen flydde inkans soljungfrur hit sedan Cusco erövrats och plundrats.

Då conquistadorerna aldrig upptäckte Machu Picchu på dess otillgängliga höjd över floden Urubamba, finner du idag staden i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur.

Efter en oförglömlig upplevelse återvänder vi till Aguas Calientes för lunch och därefter reser du tillbaka till Cusco med tåg och buss.

Dag 7.
En spännande bussresa väntar till världens högst belägna, farbara sjö – Titicaca. Vi bor två nätter i staden Puno, belägen vid den berömda sjöns västra stränder.
Vi gör flera stopp under vägen bl a i det lilla andinska samhället Andahuaylillas, känd för sin fina koloniala arkitektur, men framför allt för den mycket vackra kyrkan San Pedro de Andahuaylillas från 1600-talets början. Den har gjort så starkt intryck på besökare att den kommit att kallas för Sydamerikas Sixtinska Kapell.

Vi fortsätter till det imponerande arkeologiska området i Racchi känt bl a för sitt tempel Viracocha.

Naturen slutar aldrig upp att fascinera. Vi är högt över havet och landskapet är kargt. Under den fortsatta resan stannar vi till vid vägens högsta punkt i Abra La Raya. Här är vi över 4 300 m ö h.
Nu är det inte långt kvar till en av rundresans verkliga höjdpunkter, Titicacasjön.  Där vi bor på ett välkänt hotell i Puno precis vid Titicacas stränder.

Dag 8.
Idag gör du en båtutflykt på jordens högst belägna, segelbara sjö. Vi börjar med Taquile som numera fått UNESCO: s världsarvsstatus för sin kultur, textilier och orala traditioner, vilka går tillbaka till tiden före Inka. Här besöker vi Huayllano-indianerna och får oss en lektion i hantverk och jordbruk. Besöket på Taquile avslutas med en traditionell lunch. Därefter seglar vi vidare till Urosindianernas flytande vassöar. Här känner du hur marken gungar under dig, samtidigt som du kan titta in i primitiva vasshyddor. Även indianernas båtar, som används i det vardagliga fisket, är byggda av vass.

Resten av dagen är ledig för egna aktiviteter i Puno. Att du befinner dig på hög höjd över havet känns i kroppen, så aktiviteterna får anpassas efter det.

Dag 9.
Idag återvänder till Lima där vi började resan. Efter incheckningen på hotellet har du resten av dagen ledig för egna aktiviteter fram till middagen.

Efter att ha återvänt med flyg till Lima, är resten av dagen ledig för egna strövtåg. Det finns flera intressanta museer kvar att utforska. Hör med din reseledare. Promenera gärna i det koloniala Lima och gör ett besök i Torre Tagle-palatset med kolonialarkitektur från 1700-talet.

Dag 10.
Ledigt fram till avresan till flygplatsen.

Dag 11.
Ankomst till Amsterdam för vidare anslutningar mot Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 8 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från x xxx:-

RESFAKTA

Dag 1.
Skandinavien – Lima. Flygresa och transfer till hotellet. Flygmåltider ingår. Två övernattningar på hotell i Lima.

Dag 2.
Stadsrundtur och besök på Museo Larco Herrera. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Lima – Cusco. Utflykt till Pachacamac. Transfer och flygresa till Cusco. Frukost ingår. Två nätter på hotell i Cusco.

Dag 4.
Stadstur i Cusco. Frukost och middag med traditionell dans och musik ingår.

Dag 5.
Cusco – Pisac och Ollantaitambo – Valle Sagrado. 200 km. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Valle Sagrado.

Dag 6.
Valle Sagrado – Machu Picchu – Cusco. Besök på Machu Picchu. Tågresa och busstransfer. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Cusco.

Dag 7.
Cusco – Andahuaylillas – Puno. 390 km. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Puno.

Dag 8.
Utflykt på Titicacasjön med öarna Taquile och Uros öarna. Frukost och lunch ingår.

Dag 9.
Puno – Lima. Transfer och flygresa till Lima. Frukost och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Lima.

Dag 10.
Lima – Skandinavien. Transfer och flygresa. Frukost ingår.

Dag 11.
Ankomst till Skandinavien

Peru

Folkmängd 28 400 000 Landets yta 1 285 216 km² Valuta Sol Religion Katolicism; små minoriteter av protestanter och utövare av traditionella inhemska religioner Språk Spanska, quechua och aymará är officiella språk; spanska är störst, största indianspråk är quechua

Avresor

Datum Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2017-09-26 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 40800 SEK 6 platser kvar Boka
2017-09-26 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 40800 SEK 4 platser kvar Boka
2017-10-07 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Köpenhamn 40800 SEK 6 platser kvar Boka
2017-10-07 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Stockholm 40800 SEK 6+ platser kvar Boka
2017-10-07 11 dagar Peru – de stora höjdpunkterna Göteborg 40800 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Lima t o r, övriga inrikes flygresor och övrigatransporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAsreseledning, inträden, utflykter enligt program om inget annat anges.

Valuta
Ta med en mindre reskassan förde första dagarna i US-dollar, en del i små valörer. För övrigt går det bra attanvända de flesta kredit- och betalkort  på hotell, restauranger och istörre och välrenommerade butiker. Det går bra att göra uttag i de flesta uttagsautomatermed visa och mastercard. För övrigt gäller lokal valuta.

De övriga utgifter du har atträkna med är för eventuella måltider, som ej ingår i resans pris. Andrautgifter du har att tänka på är för måltidsdrycker, förfriskningar, frivilligaextra utflykter, privata drickspengar samt souvenirinköp. De vanligastemåltidsdryckerna är öl, läsk, vin (Peru producerar utmärkta viner) ochmineralvatten.

Vad beträffar shopping finns iPeru plagg av lama- och alpackaull, handarbetade textilier, indianskt konsthantverk,läderarbeten, silver- och guldsmycken samt de mycket vackra så kallade retablos– indianska altarskåp från provinsen Ayacucho. Tänk på allt detta när duberäknar din reskassa.

Läs mer under <AHREF="http://www.temaresor.se/Infor-resan/Valutavaxling/"TARGET="_blank">Valutaväxling »</A>

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- ellerväxlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår vissgemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokalaguider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.Önskar du utöver detta geextra bevis på uppskattning är det naturligtvis upp till dig. TEMAs reseledarekan ge råd om vilken summa som är lämplig.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuellaväderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.comeller www.yr.no. Se även <A HREF="http://www.temaresor.se/Documents/se/Klimattabell%20TEMA%202012-13.pdf"TARGET="_blank">TEMAs klimattabell »</A>

 Peru har ett jämnt klimat åretom med ökenklimat längs kuststräckan från Lima till Arequipa.

Klädsel och utrustning
På den så kallade altiplanonuppe vid Titicaca-sjön samt i Cuzco på kvällarna kan ett varmt ylleplagg varabra att ha. Luftkonditionerade flygplatser och flygplan är också tillfällen dådetta plagg kan komma väl till pass. Atmosfären i städerna är mycket informelloch slips används i stort sett endast av affärsmän under kontorstid.

Under dagen rör du diglämpligast i lätta, oömma bomullskläder. Ta dock gärna med en lätt kostym ellerklänning att byta om till på kvällen. Bra och bekväma skor för promenader istäder och byar rekommenderas.

Vid Titicacasjön ca 4 000meter över havet, liksom i viss mån i Cuzco, 3 310 meter över havet kommer duatt känna av höjden i form av ett lätt tryck över bröstet, svag huvudvärk samt"andningssvårigheter". Detta är helt normalt och kan lindras avdruvsockertabletter, som finns att inhandla i Peru. Men framförallt undviker duhöjdsjukan genom att verkligen ta det lugnt, gå sakta och undvik häftigarörelser.

På grund av den tunna luftenär solen på högplatån mycket stark. Du bör därför ha med dig solhatt, solkrämoch läppcerat med hög solskyddsfaktor.

Ta gärna med dig en kikare.Insektsmedel för besöket i Machu Picchu (djungelklimat) kan komma tillanvändning. Ta också med dig ordentligt med våtservetter. Du undviker mångamagproblem, om du tvättar händerna ofta.

Övrigt
Om du vet med dig att du harproblem med hjärtat, bör du konsultera en läkare före avresan.

I de större städerna ärficktjuvar mycket vanliga. TEMA-reseledaren kommer att informera ytterligare omdetta. För den valuta du inte har inlåst i hotellets kassaskåp, bör du ha enbra penningpung (gärna om halsen innanför skjortan/blusen) samt aldrig bäravärdesaker i fickorna. Armbandsur och smycken undviker du att bära i städer ochfolksamlingar.

Hotellinformation

 
XClose