Matens Marocko
Smakupplevelser
Oavsett vilken del av Marocko du besöker kommer du slås av kontrasterna. Här finns myllrande städer, snöklädda berg, sandstränder, grönskande palmlundar, öken, terrassodlingar, kaotiska marknader, stilla byar och platser som hämtade ur Tusen och en natt.
Gemensamt för alla delar av detta mångfacetterade land är den spännande maten. Här lagas rätter enligt långa traditioner på färska råvaror smaksatta med mynta, koriander, saffran, persilja, spiskummin, kanel, ingefära och gurkmeja.
– Marockansk mat är inte speciellt stark men otroligt smakrik och färgstark, berättar matentusiasten och kokboksförfattaren Markiz Talhaoui.
Markiz är uppväxt i Sverige men familjen har sina rötter i Marocko och hon älskar att resa dit.
– Det är inte hemma för mig men det är ändå min plats och jag längtar ständigt. Maten, kulturen, naturen, städerna, stränderna och kontrasterna. Att ena stunden shoppa loss på en stökig och livlig marknad för att nästa åka upp i bergen, dricka klart källvatten och äta ekologiska oliver.
Hon berättar vidare att det finns en moské och ett bageri på varje gata i Marocko.
– Brödet är gaffeln i det marockanska köket och det första folk gör på morgonen är att köpa färskt bröd. Att gå genom den 1000 år gamla medinan i Marrakesh en tidig morgon, känna doften av nybakat bröd och färsk mynta samtidigt som du hör böneutropen är magiskt.
En klassisk marockansk rätt som går att variera i det oändliga är tangine, gryta tillagad i ett lerkärl med konformat lock.
– Åker du till Marocko måste du äta lammtagine med couscous och kycklingtangine med inlagda citroner och gröna oliver.
Men det finns så otroligt mycket annat gott också. Som Msemmen, en sorts pannkakor med honung som säljs överallt. Till frukost är Harcha, ett semolinabröd som steks i panna, med fårost ett måste. Och de krispiga Bastillapajerna som görs i mängder av varianter, är fantastiska. En annan personlig favorit är berbisk spenatsallad som precis som alla marockanska sallader äts varm eller ljummen. Det lyfter smakerna. Sist men inte minst måste du dricka massor av härligt myntate!