Om TEMA

Anna Meurling

Anna-Meurling

  • Utbildning: Fil.mag. statsvetare
  • Antal år som reseledare: 8
  • Språk: Finska, svenska, engelska, grekiska
  • Leder: På Kreta, både vandrings- och rundresor
  • Okänd kunskap: Mitt specialintresse är Kretas växtlighet. Och så är jag bra på att paddla havskajak.

För tio år sedan kom jag till Kreta för att ta ett sabbatsår från mitt dåvarande jobb. Jag är kvar på Kreta. Detta kanske visar hur denna underbara vackra ö tar taget i människan.

I mitt jobb träffar jag resenärer som återvänder till Kreta gång efter gång, år efter år. Kreta är så mycket: Naturen där tar aldrig slut, alltid hittar man nya blomstrande vrår, svindlande bergstoppar, hemlighetsfulla raviner, avlägsna små byar med gästvänliga invånare. Kretas historia och kultur bjuder på intressanta och spännande berättelser allt ifrån forntida minoer med sin högkultur till otaliga hjältedåd under de olika ockupationstiderna under tusentals år. Och hela tiden har man havet i omedelbar närhet. Själv njuter jag av att resa runt på Kreta och att även visa andra den pärlan som just Kreta är.

För mig som TEMAs reseledare är det viktigt att jag kan möta mina resenärer som deras värdinna, önska dem välkomna på det gästvänliga kretensiska sättet, hjälpa dem att mångsidigt uppleva ön och att trivas som Kretas och TEMAs gäster.

Ett oförglömligt reseminne med TEMA-vandringsgruppen på västra Kreta för några år sedan: Vi startade vandringen från Paleohora mot Elafonisi och kom efter en dryg timmes vandring fram till ett litet kapell tillägnad helgonet Agios Jannios, som just den dagen firades med en stor panagiri, (kyrkofest) av lokala människor. Festen hade påbörjats redan tidigt på morgon, stora kokkärl stod över öppen eld och puttrade med kött och pilaffris. Vi blev inbjudna till festen, tallrikar med nykokt fårkött, olika pajer och muggar med lokalt vin bars fram. Fast vi just hade njutit av frukosten smakade dessa enkla läckra smakbitar oss och vi satt en bra stund tillsammans med festfolket. Innan vi fortsatte vandringen sjöng vi som tack till festfolket några finska folksånger. Nästa morgon när jag handlade bröd hos Paleohoras bagare för dagens vandring pratades det på bageriet om den vackert sjungande finska kören som var på vandringssemester på Kreta…

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.