Nyhet

Egyptiska mötenmed Sfinxen och Tutanchamon

Upplev det mest sevärda längs Egyptens aorta, Nilen. Här seglade faraonerna millenier före Kristi födelse. Vi besöker pyramiderna och Sfinxen, beundrar Egyptiska museets samlingar och får spännande möten med egyptiska eldsjälar. Minnen från faraon Tutanchamons tid får perspektiv av vardagslivet under en kryssning från Assuan till Luxor. Resan inkluderar Abu Simbel!

RESFAKTA

Länder: Egypten

Typ av resa: Rundresa - Kryssning

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 16-28 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Pyramiderna och Sfinxen
 • Abu Simbel utflykt i buss
 • Feluccaseglats i Assuan
 • Konungarnas dal i Luxor
 • Ledig tid i Luxor

Dagsprogram
Hösten 2019/Våren 2020

Dag 1 – Ankomst Kairo.

Flyg från Skandinavien till Egypten och Kairo. Efter pass-visum-och tullformaliteter möts vi av vår buss och reseledare för färd till vårt hotell. Vi checkar in på vårt hotell för två nätter.

Dag 2 – Memphis och Sakkara.
Under en busstur ut på den egyptiska landsbygden fascineras vi av begravningsområdena i Sakkara med sin pyramid och ämbetsmannagravar. 

De välbevarade gravarna har en otrolig färgrikedom trots sin ålder. I Sakkara, gravstaden till det gamla rikets huvudstad Memphis, ligger Egyptens äldsta pyramidbyggnad, den så kallade trappstegspyramiden, uppförd av Farao Zoser.

Dag 3 – Gizaplatån och Tutanchamon. 
Gizaplatån står först ut på programmet. Här väntar världens mest kända sevärdheter, Pyramiderna och Sfinxen. De mäktiga pyramiderna står som märkliga, tysta vittnesmål över fjärde dynastins stolthet. 

Eftermiddagstimmarna tillbringas på en omfattande rundvandring i det Egyptiska Museet, där de spektakulära fynden från Tutanchamons med grav säkert tilldrar sig speciellt intresse. Vi besöker också en papyrusutställning där man återupplivat de mångtusenåriga traditionerna för framställning av papyrus.

Under eftermiddagen flyger vi söderut till Assuan för två nätter på hotell.

Dag 4 – Abu Simbel.
Tidig morgon reser vi med buss till Abu Simbel. Trots att resan är drygt tre timmar lång enkel väg blir det aldrig tråkigt. Det som börjar som med oändliga scener av platt öken förändrar med tiden karaktär. Är det naturens egna pyramider som syns längs vår väg eller drömmer vi? Farao Ramses II betraktades som gud och härskare över både övre och nedre Egypten. Templen fick stor uppmärksamhet när de under 60-talet flyttades undan vattenmassorna i samband med det stora dammbygget, inte minst i Sverige eftersom det var Skånska Cement (SKANSKA) som fick uppdraget. Efter ett par timmars rundvandring i Abu Simbel och egen tid återvänder vi till Assuan. Under eftermiddagen besöker vi med hjälp av en motorbåt en nubisk by och får lära känna Nubien av idag och historiskt. Dagen avslutas med eftermiddagste på fina Cataract Hotel.

Dag 5 – Assuan och Nilen
Under förmiddagen besöker vi Höga dammen, en av världens största fördämningar som reglerar den mäktiga Nilen. Vi ser också den ofullbordade obelisken innan vi checkar in på vårt mysiga och trevliga kryssningsfartyg som blir vårt hem de tre kommande dagarna.  

Under eftermiddagen åker vi på en felukka-tur (en gammaldags segelbåt).

Om du önskar kan du följa med på en frivillig utflykt till Philaetemplet med ljud- och ljusspel.

På fartyget ingår helpension.  

Dag 6 – Jordbruk, krokodiler och falkar.
Äventyret börjar i gryningen när seglar från Assuan till Luxor. Stillsamt målas livet längs stränderna upp och från soldäck har man de bästa möjligheterna att studera folkliv och natur. På morgonen görs ett besök i dubbeltemplet i Kom Ombo, tillägnat falkguden Haroeris och krokodilguden Sobek, och kring lunch lägger vi till vid Edfu. Här gör vi en utflykt i hästdroska till Horustemplet, det största och mest välbevarade i Egypten. Senare på eftermiddagen kryssar vi vidare till Esna, passerar slussen och fortsätter till Luxor.   

Dag 7 – Konungarnas dal. 
Idag åker vi till den västra delen av staden Luxor och besöker den mytomspunna Konungarnas dal, här ser vi fantastiska väggmålningar i de gravar som är öppna för besökare.   

Vi besöker också Hatchepsuts tempel. Hon var den berömda kvinnan som regerade som farao i drygt 20 år. Avslutningsvis ser vi de två illa medfarna sandstensstatyerna av Amenhotep III

Vi återvänder till fartyget och har resten av dagen ledigt.

Dag 8 – Karnak- och Luxortempel.
Vi checkar ut från vårt fartyg. En stor del av förmiddagen ägnas åt att utforska templen vid Karnak. Riksguden Amons väldiga tempelkomplex i Thebe har en nästan tvåtusenårig byggnadshistoria och är slösande rikt utsmyckat med obelisker, statyer och reliefer av faraonerna under det Nya Riket, då Thebe som landets huvudstad hade sin största blomstring. Tillbaka till Luxor så checkar vi in på vårt hotell för tre nätter.  

Under sen eftermiddag gör vi en promenad till det centralt belägna Luxortemplet. Det blir ett suggestivt besök där den spännande orientaliska atmosfären förstärks av minaretutroparens klagande röst, av myllret i basarerna, av dofter och av ljud. Samtidigt som solen går ner vid horisonten slås strålkastarbelysningen på inne i templet.

Dag 9 – Ledig dag eller frivilliga utflykter.
Efter en dryg vecka med faraoner och tempelruiner kan det vara skönt att få lite egen tid. Du får tid till både återhämtning och avkoppling.  

Dag 10 – Gravarbetarnas gravar. Under förmiddagen gör vi ett besök i Deir El Medina som var gravarbetarnas stad och gravområde. Vi får även se Medinet Habu och Ramses IIIs gravtempel samt en av adelmannagravarna. Ledig eftermiddag

Dag 11 – Tillbaka till Kairo. 
Vi har förmiddagen till godo för ett sista dopp i hotellets pool eller ett besök på marknaden. Under eftermiddagen/kvällen flyger vi tillbaka till Kairo för två nätter på hotell nära flygplatsen.  

Dag 12 – Kontrasternas Kairo.
Heldagsutflykt i ett kontrastrikt Kairo. Vi besöker bland annat det koptiska Kairo, får möjlighet att besöka en moské samt den världsberömda marknaden Khan el Khalili. Avskedslunchen serveras med utsikt över medeltida Kairo. 

Dag 13 – Hemresa. 
Promenad till flygplatsen för hemresa.  Olika flygtider gäller. Frukost ingår vid flygresa efter kl 09.00. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Kairo, t/r
• Inrikesflyg Kairo - Assuan, Luxor - Kairo 
• Samtliga övernattningar

• 12 frukostar 
• 6 luncher 
• 8 middagar 
• 1 eftermiddags te på Cataract Hotel
• Inträden enligt program
• All gemensam dricks till hotell, fartyg, chaufförer och lokalguider  
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1.

Flygavresa från Skandinavien till Kairo. Busstransfer från flygplatsen till hotellet ca 55 km. Incheckning på hotell för två nätter. Flygmåltider och middag ingår.

Dag 2.
Bussutflykt till Memphis och Sakkara, ca 68 km. Besök vid Memphis och Sakkara. Frukost och lunch ingår.

Dag 3.
Bussutflykt till Pyramiderna och egyptiska museet, ca 45 km t/r. Besök i en av pyramiderna, vid Sfinxen och det egyptiska museet. Inrikesflyg till Assuan, buss till vårt hotell i Assuan för två nätters inkvartering. Frukost och lunch ingår.

Dag 4.
Bussutflykt Assuan – Abu Simbel tur och retur, ca 560 km. Besök vid Abu Simbel. Besök i nubisk by. Frukost och eftermiddagste ingår.

Dag 5.
Bussutflykt i Assuan. Check-in på kryssningsfartyget i Assuan för tre nätter. Feluccasegling. Frivillig utflykt till Philae ljud- och ljusspel i Assuan. Helpension ingår.

Dag 6.
Kryssning från Assuan till Luxor. Besök i Kom Ombo och Edfu. Helpension ingår.

Dag 7.
Bussutflykt till västra sidan av Luxor, ca 40 km t/r. Besök vid Konungarnas dal, Hatschepsuts daltempel och Memnonstoderna. Helpension ingår.

Dag 8.
Bussutflykt till Karnaktemplen, ca 10 km tur och retur. Besök i Karnak- och Luxor tempel. Vi bor tre nätter på hotell i Luxor. Frukost och middag ingår.

Dag 9.
Ledig dag eller frivillig utflykt på dromedarens rygg eller till ett av Luxors djursjukhus. Frukost och middag ingår.

Dag 10.
Buss- och båtutflykt till Deir El Medina och Medinet Habu, ca 40 km. Ledig eftermiddag. Frukost och middag ingår.

Dag 11.
Ledig förmiddag, buss till flygplatsen i Luxor, ca 8 km. Inrikesflyg till Kairo. Buss till hotellet vid Kairo flygplats för två nätters inkvartering. Frukost och middag ingår.

Dag 12.
Bussutflykt i Kairo, ca 60 km. Besök i koptiska Kairo och basarområdet. Frukost och avskedslunch ingår.

Dag 13.
Frukost (om flyget går efter kl 09.00). Gångavstånd till flygplatsen. Flygresa till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Egypten

Folkmängd 97 miljoner


Landets yta 1 001 450 km²

Valuta

Egyptiska pund

Religion Muslimer (mest sunni) 94%, kopter (kristna) 6%

Språk Arabiska, de högre utbildade förstår i allmänhet engelska och franska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa Kairo ToR, inrikesflyg Kairo - Assuan samt Luxor - Kairo. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta: Egyptiska pund (EGP)
Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Valutan i Egypten är egyptiskt pund (EGP). 1 egyptiskt pund = 100 piastre. Du kan växla SEK, USD eller EUR på banker och de flesta hotell.

De flesta restauranger tar kreditkort och det finns en hel del uttagsautomater.

Dricks: All dricks till bagagebärare, chaufförer, fartyg och lokalguide ingår i resans pris.

Klimat: Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel: Under dagarna rör du dig i bekväma bomullskläder, dock med en lätt rock/kappa eller tröja till hands, om det skulle bli kyligt någon dag eller kväll. 

El: Egypten har 220 volt. Kontakterna kan dock vara något tunnare än i Sverige, ta gärna med en adapter.

Visum: Visum fås vid ankomst, ta med 25 USD i kontanta medel. Vår reseledare och en kollega från den lokala agenten hjälper oss med detta. 

Internet: De flesta hotell erbjuder internetanslutning mot betalning.

Bussar: Bussarna i Egypten håller inte riktigt samma standard som i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.

Priser: Big Mac & Company kostar 60 EGP, en middag på hotell (utan vin) kostar från 300 EGP. 

Öl och vin är vanligtvis dyrare än i Sverige, och en flaska lokalt vin kostar ca 350 - 500 EGP. 

När du äter ute på restaurang lägger du ofta cirka 20 % i serviceavgift utöver redan angivet pris. Detta framgår av notan.


Med reservation för ändringar.

Hotell/boende

Kommentarer

Nilkryssningen för avgången 11 november sker med M.S. Esplanade.

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2019-11-11
06:50
2019-11-11
09:05
Austrian Airlines, 318
Vienna
Cairo
2019-11-11
11:10
2019-11-11
15:40
Austrian Airlines, 863
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Munich
2019-11-23
07:30
2019-11-23
10:35
Lufthansa, 587
Munich
Stockholm
2019-11-23
12:10
2019-11-23
14:25
Lufthansa, 2416
13 dagar Egyptiska möten Stockholm 26 790 SEK Förfrågan
2019-11-11 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2019-11-11
07:15
2019-11-11
09:05
Austrian Airlines, 308
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Frankfurt
2019-11-23
01:55
2019-11-23
05:35
Lufthansa, 581
Frankfurt
Copenhagen
2019-11-23
08:00
2019-11-23
09:25
Lufthansa, 824
13 dagar Egyptiska möten Köpenhamn 25 490 SEK Förfrågan
2020-03-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Vienna
2020-03-16
06:50
2020-03-16
09:05
Austrian Airlines, 318
Cairo
Frankfurt
2020-03-28
16:20
2020-03-28
19:55
Lufthansa, 583
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Vienna
2020-03-28
16:35
2020-03-28
19:30
Austrian Airlines, 864
Frankfurt
Stockholm
2020-03-28
21:30
2020-03-28
23:40
Lufthansa, 808
13 dagar Egyptiska möten Stockholm 25 750 SEK 2 platser kvar Boka
2020-03-16 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2020-03-16
07:15
2020-03-16
09:05
Austrian Airlines, 308
Vienna
Cairo
2020-03-16
11:10
2020-03-16
15:40
Austrian Airlines, 863
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cairo
Vienna
2020-03-28
16:35
2020-03-28
19:30
Austrian Airlines, 864
Vienna
Copenhagen
2020-03-28
20:20
2020-03-28
22:10
Austrian Airlines, 307
13 dagar Egyptiska möten Köpenhamn 25 750 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.