Resor till Etiopien

Många kanske inte vet att Etiopien är ett av världens äldsta kristna länder. Nästan hälften av befolkningen tillhör den etiopisk-ortodoxa kyrkan och andelen protestanter har de senaste årtiondena ökat till ungefär tjugo procent. Landets historia är levande och mytomspunnen. Klippkyrkorna i Lalibela byggdes redan på 1100-talet. Enligt sägnen byggdes de på endast tjugotre år vilket kunde genomföras med hjälp av människor på dagarna och av änglar på nätterna. I en av Aksums många kyrkor sägs förbundsarken med Moses tio budord förvaras. Ständigt närvarande när man reser i Etiopien är denna blandning av sägen och verklighet.

Naturen är oerhört vacker och varierad. I Etiopiens högländer finns endemiska djurarter som den etiopiska vargen, den etiopiska stenbocken och gelada-apor. Gelada-aporna är fascinerande. De lever i stora flockar som består av hundratals djur och är den enda arten som har gräs som sin huvudföda. Vanligt är därför att man hittar aporna på grässluttningarna i bergen. Att sitta och studera geladorna på nära håll medan de plockar gräs, ansar varandras pälsar och leker är något utöver det vanliga.
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.