Senegal och GambiaNatur och kultur i Västafrika

Vi får möta en mörk historia med besök på öarna Gorée och James, numera Kunta Kinte Island. Men vi ser också ljusa, färggranna fågelrika nationalparker såsom Langue de Barbarie och Djoudj. Den koloniala arkitekturen ser vi framförallt i Franska Västafrikas forna huvudstad, Saint-Louis. På ön Fadiouth har man byggt ett helt samhälle av snäckskal, till och med begravningsplatsen är en stor snäckö. På resans tolv dagar hinner vi med några dagar i Gambia, ett land omslutet av Senegal. Vi bor i Gambia vid kusten utanför huvudstaden Banjul och får uppleva kanotfärd och naturpromenad. Resan avrundas med ett par dagar vid stranden i Saly.

RESFAKTA

Länder: Senegal, Gambia

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 17-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Dakar med världsarvet Ile Gorée
 • Nationalparkerna Langue de Barbarie och Djoudj
 • Kanottur i Makasutureservatet
 • Snäckskalsön Joal Fadiouth
 • Game drive i Bandiareservatet

Dagsprogram
2019-2020

Dag 1 - Paris-Dakar
Precis som det låter, vi flyger via Paris till Dakar. Flygningen sker dagtid och vi ankommer Senegals huvudstad på kvällen samma dag. Här möts du av TEMAs reseledare och engelsktalande lokalguide efter att du gått genom pass och tullformaliteter och hämtat ut ditt bagage. 

Busstransfer in till centrala Dakar och vårt fina hotell tar en knapp timme. Här checkar vi in och sover ut i sköna sängar, inför äventyren som ska följa.

Dag 2
Dakar är idag en kosmopolitisk stad med framtidstro och folkliv. Dess historia är dock mörkare och direkt utanför i havet ligger ön Gorée och vi börjar dagen med en färjetur hit. Idag är ön lite av en fristad och tillika ett världsarv. Med en promenad på ön får vi dock en resa tillbaka i tiden till då ön var det sista mången slav såg av Afrika innan de skeppades över till Amerika för ett liv i träldom. Vi besöker ett av de gamla slavhusen. Under promenaden får vi också ta del av öns moderna historia. Vi äter en lunch vid havet och återvänder sedan med färjan till fastlandet. 

Under eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i Dakar, bland marknader, ambassader och givetvis förbi presidentpalatset och den stora moskén. 

Med många intryck redan denna första dag äter vi på kvällen en gemensam afrikansk välkomstmiddag på en av Dakars bättre restauranger, La Calebasse.

Dag 3
Vi lämnar Dakar bakom oss och reser norröver. Staden breder ut sig med låg byggnation och strax efter att vi lämnat bebyggelsen bakom oss kommer vi till den rosa sjön, Retba, mer känd som Pink Lake eller Lac Rose. Namnet kan vara missvisande, och det är just när vind ligger på och algerna, som orsaker färgen, kommer i rörelse, som sjön visar sig rosa. Det man dock kan se runt sjön är salthögar. Man utvinner nämligen salt ur den grunda och mineralrika sjön. Kanske hinner du också med att "flyta" lite på vattnet. Här äter vi en god lunch direkt vid sjön innan vi sedan fortsätter mot dagens slutmål Saint-Louis. 

Saint-Louis, det forna Franska Västafrikas huvudstad, ligger beläget vid Senegalfloden. Idag en sömnig, men vacker stad med sitt koloniala arv. Det historiska centret ligger på ön Saint-Louis och det är här vi checkar in för de tre kommande nätterna.  

Dag 4
Strax söder om Saint-Louis finner vi en unik nationalpark i Langue de Barbarie. Här på Fåglarnas ö kommer tusentals flyttfåglar från april till oktober. Här finner vi flamingo, pelikaner visseländer och mycket mer. 

På sanddynerna mellan Senegalfloden och Atlanten har även havssköldpaddor sina häckningsplatser. En båttur står på programmet här och förutom kamera rekommenderar vi dig att ta med en kikare. Därefter avnjuter vi en lunch på en lodge direkt vid floden.

Väl tillbaka i Saint-Louis upptäcker vi mer av denna världsarvslistade historiska center och fiskarkvarteren. 

Dag 5
Idag fortsätter vi naturupplevelserna en bit norr om Saint-Louis när vi gör en dagsutflykt till Djoudj nationalpark. Med sina 16000 hektar i Senegalflodens delta är det ett stort och skört våtmarksekosystem där mer än 1,5 miljoner flyttfåglar finner en tillflyktsort. Här trivs vit pelikan och rosa flamingo, men också nilkrokodil och afrikansk skedstork. Vi gör en båttur med typiska senegalesiska båtar, så kallade piroger. Det är ett storslaget område vi spenderar dagen i och det är inte förvånande att det listats på Unescos världsarvslista.

Väl tillbaka i Saint-Louis är kvällen din att utforma efter eget tycke och smak. 

Dag 6
Resan fortsätter idag söderut och det är en relativt lång resdag. Vi gör under dagen besök i den heliga staden, Touba. Staden räknas som en av landets viktigaste och inflytelserika muslimska center och ett besök vid den vackra moskén är ett måste. 

Lunchen under dagen är en enklare picknick utmed vägen. Men vi belönas efter en lång resa när vi checkar in på ett bekvämt boende i Saloumdeltat. 

Dag 7
Vi når Gambia, ett litet land som fått sitt namn efter floden som utgör ryggraden i landet, Gambiafloden. Här blir vårt första möte byn Juffureh, en liten oansenlig by som blev värlsdberömd genom Alex Haleys book Rötter. Givetvis besöker vi också i närheten ön i Gambiafloden, varifrån slavar skeppades ut. Tidigare James Island men numera bär ön namnet Kunta Kinte. 

Äventyret fortsätter sedan med en färjetur över Gambiafloden till huvudstaden Banjul. Det är ett livligt folkvimmel och vi är ett med lokalbefolkningen. Betydligt lugnare och mer avkopplande blir det istället när vi ankommer vårt boende för de kommande två nätterna. Det är strax utanför staden, vid kusten som man finner hotellen med pool och strand. Här checkar vi in på trevliga Ocean Bay Hotel och äter en gemensam middag. 

Dag 8
Vår heldag i Gambia besöker Makasutureservatet som till största delen är en palmskog vid en biflod till Gambiafloden. Reservatet består av ytterligare ekosystem som savann och mangroveskog. Här kan vi med lite tur få se apor, varaner, muntjaker och kanske babianer. Vi får uppleva en kanottur och en guidad naturpromenad. Förutom natur och djur så får vi chans att möta kulturen hos lokalbefolkningen som har palmodlingar, bedriver fiske och samlar ostron. 

På returen till vårt hotell gör vi en kort stadsrundtur i Banjul. 

Dag 9
Vi lämnar Gambia och reser tillbaka till Senegal, med siktet inställt på stranden vid Saly. På vår resa dit får vi i Saloumdeltat uppleva ytterligare ett världsarv och det i annorlunda Joal Fadiouth. Här har ett helt samhälle byggts av snäckskal. Befolkningen av kristna och muslimer lever i fin harmoni med varandra och till och med begravningsplatsen delas mellan de två religionerna. 

Vi äter en lokal lunch med fin utsikt över Fadiouth och deltat. 

Tidig kväll ankommer vi Saly där vi har vackert strandläge och mycket avkoppling på agendan.  

Dag 10
Tidig morgon gör vi en utflykt till det närbelägna Bandiareservatet. Här kan vi få se en del av Afrikas fauna och framförallt de stora baobabträden som är nationalsymbolen. Vi färdas i öppna safaribilar och med största sannolikhet så ser vi såväl giraffer som zebror och vit noshörning. Vi gör utflykten på morgonen då dagstemperaturen inte är som högst, och vi hinner tillbaka till stranden för lunch och en behaglig avkoppling under eftermiddagen.

På kvällen samlas vi för en summering av en resa full med intryck och avnjuter en gemensam avskedsmiddag. 

Dag 11
Njut en sovmorgon och en skön ledig dag vid strand eller pool. Vi har inkluderat sen utcheckning från hotellet och vi avreser först på kvällen då vårt flyg först lyfter vid 23:00-tiden (enligt nuvarnade flygtabell).

Dag 12
Efter byte av flyg i Paris ankommer vi på morgonen/förmiddagen till Skandinavien igen.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien - Dakar
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar 
• 8 luncher
• 8 middagar
• Parkavgifter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien - Dakar. Flygmåltider ingår. Två övernattningar på hotell i Dakar.

Dag 2

Utflykt till Ile Goree samt stadsrundtur. Frukost, lunch och middag.

Dag 3
Dakar - Saint-Louis, 260 km. Besök vid Retbasjön (Lac Rose). Frukost, lunch och middag. Tre övernattningar på hotell i Saint-Louise.

Dag 4
Utflykt till nationalparken Langue de Barbarie, 30 km. Stadsrundtur i Saint-Louis. Frukost, lunch och middag.

Dag 5
Utflykt till Djoudj nationalpark. Frukost och lunch.

Dag 6
Saint-Louis – Saloumdeltat, 360 km. Frukost, picknicklunch och middag. En övernattning på hotell i Toubakouta.

Dag 7
Saloumdeltat - Banjul, 110 km plus 1,5 tim färja. Besök i Juffureh och på James Island. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på resort i Banjul.

Dag 8
Utflykt till Makasutureservatet, ca 70 km. Frukost, lunch och middag.

Dag 9
Banjul – Saly, 245 km. Besök i Joal Fadiouth. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på resort i Saly.

Dag 10
Morgonsafari i Bandiareservatet. Frukost och middag.

Dag 11
Ledig sol- och baddag, med sen utcheckning. Frukost och flygmåltider. Flyg Dakar - Skandinavian.

Dag 12
Ankomst Skandinavien.

Senegal

Folkmängd
15,5 miljoner Landets yta
196 190 km² Valuta
Västafrikansk franc Religion
Muslimer 95 %, kristina 4 %, samt traditionell afrikansk tro 1 % 

Gambia

Folkmängd
2,1 miljoner Landets yta
11 300 km² Valuta
Dalasi Religion
Muslimer 90 %, kristna 9 %, samt traditionell afrikansk tro 1%

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien – Dakar – Skandinavien t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Packningstips
– Adapter. 
– Myggstift eller liknande är nödvändigt om kvällarna då du delvis vistas utomhus.

Vaccinationer
Vad beträffar malariaprofylax och vaccinationer ta kontakt med vaccinationscentral eller motsvarande på din hemort. Vissa vaccinationer kan vara obligatoriska för att få komma in i respektive land. Hör med din vaccinationscentral.

Fotografering 
Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris. Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Valuta
Senegal: Västafrikansk franc, CFA

Gambia: Dalasi, GMD

Banker och uttagsautomater finns i Dakar och Banjul, de vanligaste bank- och kreditkorten accepteras endast på hotell. Rekommenderad valuta att ta med sig till Senegal är EUR framför USD. 

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Det är vanligt och god sed att ge dricks till bland annat chaufförer, bagagebärare, servitörer och städpersonal. Dricksen är ej inkluderad men vi rekommenderar att du beräknar ca 70 EUR i dricks. Din TEMA-reseledare på plats samlar ihop dricks vid ankomst för gemensamma måltider och bagagehantering. 

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.


Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2019-11-01
09:50
2019-11-01
11:55
Air France, 1751
Paris
Dakar
2019-11-01
16:55
2019-11-01
21:40
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dakar
Paris
2019-11-11
23:55
2019-11-12
06:25
Air France, 719
Paris
Copenhagen
2019-11-12
12:25
2019-11-12
06:25
Air France, 1850
12 dagar Senegal och Gambia Köpenhamn 28 790 SEK 2 platser kvar Boka
2019-11-01 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2019-11-01
12:45
2019-11-01
15:25
Air France, 1263
Paris
Dakar
2019-11-01
16:55
2019-11-01
21:40
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Dakar
Paris
2019-11-11
23:55
2019-11-12
06:25
Air France, 719
Paris
Stockholm
2019-11-12
09:15
2019-11-12
11:50
Air France, 1262
12 dagar Senegal och Gambia Stockholm 28 490 SEK 2 platser kvar Boka
2020-01-31 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2020-01-31
09:55
2020-01-31
11:55
Air France, 1751
Paris
2020-01-31
15:40
2020-01-31
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-02-10
23:05
2020-02-11
05:45
Air France, 719
Paris
Copenhagen
2020-02-11
07:10
2020-02-11
09:05
Air France, 1750
12 dagar Senegal och Gambia Köpenhamn 27 950 SEK 4 platser kvar Boka
2020-01-31 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2020-01-31
06:10
2020-01-31
08:30
Air France, 1553
Paris
2020-01-31
15:40
2020-01-31
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
Gothenburg
2020-02-10
13:40
2020-02-11
15:50
Air France, 1452
Paris
2020-02-10
23:05
2020-02-11
05:45
Air France, 719
12 dagar Senegal och Gambia Göteborg 27 950 SEK 2 platser kvar Boka
2020-01-31 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2020-01-31
06:00
2020-01-31
08:55
Air France, 1463
Paris
2020-01-31
15:40
2020-01-31
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-02-10
23:05
2020-02-11
05:45
Air France, 719
Paris
Stockholm
2020-02-11
09:15
2020-02-11
11:50
Air France, 1262
12 dagar Senegal och Gambia Stockholm 27 950 SEK 1 platser kvar Boka
2020-04-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2020-04-03
12:10
2020-04-03
14:10
Air France, 1151
Paris
2020-04-03
16:40
2020-04-03
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-04-13
23:05
2020-04-14
06:35
Air France, 719
Paris
Copenhagen
2020-04-14
09:30
2020-04-14
11:20
Air France, 1150
12 dagar Senegal och Gambia Köpenhamn 29 790 SEK 4 platser kvar Boka
2020-04-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2020-04-03
12:00
2020-04-03
14:10
Air France, 1353
Paris
2020-04-03
16:40
2020-04-03
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-04-13
23:05
2020-04-14
06:35
Air France, 719
Paris
Gothenburg
2020-04-14
09:20
2020-04-14
11:25
Air France, 1352
12 dagar Senegal och Gambia Göteborg 31 790 SEK 2 platser kvar Boka
2020-04-03 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2020-04-03
10:40
2020-04-03
13:20
Air France, 1563
Paris
2020-04-03
16:40
2020-04-03
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-04-13
23:05
2020-04-14
06:35
Air France, 719
Paris
Stockholm
2020-04-14
09:55
2020-04-14
12:25
Air France, 1262
12 dagar Senegal och Gambia Stockholm 31 750 SEK 4 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.