Senegal och GambiaNatur och kultur i Västafrika

Vi möter en mörk slavhistoria på öarna Gorée och Kunta Kinte, men en ljus fågelrikedom i nationalparkerna Langue de Barbarie och Djoudj. Den franskkoloniala arkitekturen finns kvar i forna huvudstaden Saint-Louis och på ön Fadiouth ser vi ett helt samhälle byggt av snäckskal. I Gambia bor vi vid kusten nära huvudstaden Banjul och gör kanotfärd och naturpromenad. Resan avrundas med ett par dagar vid den sköna stranden i Saly.

RESFAKTA

Länder: Senegal, Gambia

Typ av resa: Rundresa - Safari

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 17-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Dakar med världsarvet Ile Gorée
 • Världsarvet St Louis och Nationalparken Djoudj
 • Kanottur i Makasutureservatet
 • Snäckskalsön Joal Fadiouth
 • Övernattning på Les Palétuviers (säsong 2020-21: 2 övernattningar med skön dag på Plage d'Or)

Dagsprogram
Vinter 2020/21

Vinter 2020-21 

Dag 1. Paris – Dakar
Precis som det låter, vi flyger via Paris till Dakar. Flygningen sker dagtid och vi ankommer Senegals huvudstad på kvällen samma dag. Efter pass- och tullformaliteter och bagageutlämning möter TEMAs reseledare och engelsktalande lokalguide.

Busstransfer till det fina hotellet i centrala Dakar tar en knapp timme. Här checkar vi in och sover ut i sköna sängar, inför äventyren som ska följa.

Dag 2. Gorée, ett världsarv
Dakar är idag en kosmopolitisk stad med framtidstro och folkliv. Dess historia är dock mörkare och direkt utanför i havet ligger ön Gorée och vi börjar dagen med en färjetur hit. Idag är ön lite av en fristad och tillika ett världsarv. Med en promenad på ön får vi dock en resa tillbaka i tiden till då ön var det sista mången slav såg av Afrika innan de skeppades över till Amerika för ett liv i träldom. Vi besöker ett av de gamla slavhusen. Under promenaden tar vi också del av öns moderna historia. Vi äter lunch vid havet och återvänder sedan med färjan till fastlandet.

Under eftermiddagen blir det en stadsrundtur i Dakar, bland marknader, ambassader och givetvis förbi presidentpalatset och den stora moskén.

Med många intryck redan denna första dag äter vi gemensamt en afrikansk välkomstmiddag på en av Dakars bättre restauranger, La Calebasse.

Dag 3. Den rosa sjön
Vi lämnar Dakar bakom oss och reser norröver. Staden breder ut sig med låg byggnation och strax efter att vi lämnat bebyggelsen bakom oss kommer vi till den rosa sjön, Retba, mer känd som Pink Lake eller Lac Rose. Namnet kan vara missvisande, och det är just när vind ligger på och algerna, som orsaker färgen, kommer i rörelse, som sjön visar sig rosa. Det man dock kan se runt sjön är salthögar. Man utvinner nämligen salt ur den grunda och mineralrika sjön. Kanske hinner du också med att "flyta" lite på vattnet. Här äter vi en god lunch direkt vid sjön innan vi sedan fortsätter mot dagens slutmål Saint-Louis.

Saint-Louis, det forna Franska Västafrikas huvudstad, ligger beläget vid Senegalfloden. Idag en sömnig, men vacker stad med sitt koloniala arv. Det historiska centret ligger på ön Saint-Louis och det är här vi checkar in för de tre kommande nätterna.

Dag 4. Saint-Louis

Idag fortsätter naturupplevelserna en bit norr om Saint-Louis med en dagsutflykt till Djoudj nationalpark. Med sina 16000 hektar i Senegalflodens delta är det ett stort och skört våtmarksekosystem där mer än 1,5 miljoner flyttfåglar finner en tillflyktsort. Här trivs vit pelikan och rosa flamingo, men också nilkrokodil och afrikansk skedstork. Vi tar en båttur med typiska senegalesiska båtar, så kallade piroger. Det är ett storslaget område vi tillbringar dagen i och det är inte förvånande att det listats på Unescos världsarvslista.

Väl tillbaka i Saint-Louis upptäcker vi mer av denna världsarvslistade historiska center och fiskarkvarteren. 

Dag 5. Saloumdeltat
Resan fortsätter söderut och det är en relativt lång resdag. Vi besöker den heliga staden, Touba. Staden räknas som en av landets viktigaste och inflytelserika muslimska center och ett besök vid den vackra moskén är ett måste.

Lunchen är en enklare picknick utmed vägen. Men vi belönas efter en lång resa när vi checkar in på ett bekvämt boende i Saloumdeltat. 


Dag 6. Guldstranden
Vi kopplar av och njuter Les Palétuviers. Under dagen gör vi en utflykt till Guldstranden där vi kan promenera längs stranden, ta ett dopp i havet eller bara läsa en bok under en palm. Vi äter en lunch tillagad speciellt för oss på stranden innan vi återvänder till vår resort.  

Dag 7. Gambia och Kunta Kinte
Vi når Gambia, ett litet land som fått sitt namn efter floden som utgör ryggraden i landet, Gambiafloden. Vi inleder med byn Juffureh, en liten oansenlig by som blev värlsdberömd genom Alex Haleys book Rötter. Givetvis besöker vi också i närheten ön i Gambiafloden, varifrån slavar skeppades ut. Tidigare James Island men numera bär ön namnet Kunta Kinte.

Äventyret fortsätter sedan med en färjetur över Gambiafloden till huvudstaden Banjul. Det är ett livligt folkvimmel och vi är ett med lokalbefolkningen. Betydligt lugnare och mer avkopplande blir det istället när vi ankommer vårt boende för de kommande två nätterna. Det är strax utanför staden, vid kusten som hotell med pool och strand finns. Här checkar vi in på trevliga Ocean Bay Hotel och äter middag gemensamt.

Dag 8. Banjul och Makasutureservatet

Under heldagen i Gambia besöker Makasutureservatet som till största delen är en palmskog vid en biflod till Gambiafloden. Reservatet består av ytterligare ekosystem som savann och mangroveskog. Här kan vi med lite tur se apor, varaner, muntjaker och kanske babianer. Det blir en kanottur och en guidad naturpromenad. Förutom natur och djur så har vi chans att möta kulturen hos lokalbefolkningen som har palmodlingar, bedriver fiske och samlar ostron.

På returen till hotellet tar vi en kort stadsrundtur i Banjul.

Dag 9. Världsarv, snäckskal och sandstrand

Vi lämnar Gambia och reser tillbaka till Senegal, med siktet inställt på stranden vid Saly. På vägen, i Saloumdeltat, kommer vi till ytterligare ett världsarv, det i annorlunda Joal Fadiouth. Här har ett helt samhälle byggts av snäckskal. Befolkningen av kristna och muslimer lever i fin harmoni och till och med begravningsplatsen delas mellan de två religionerna.

Vi äter lunch med fin utsikt över Fadiouth och deltat.

Tidig kväll ankommer vi Saly där vi har vackert strandläge och mycket avkoppling på agendan. 

Dag 10. Safari

Tidig morgon gör vi en utflykt till det närbelägna Bandiareservatet. Här kan vi se en del av Afrikas fauna och framförallt de stora baobabträden som är nationalsymbolen. Vi färdas i öppna safaribilar och med största sannolikhet ser vi såväl giraffer som zebror och vit noshörning. Vi gör utflykten på morgonen då dagstemperaturen inte är som högst, och vi hinner tillbaka till stranden för lunch och en behaglig avkoppling under eftermiddagen.

På kvällen samlas vi för en summering av en resa full med intryck och avnjuter en gemensam avskedsmiddag.

Dag 11. Strand- och pooldag

Njut en sovmorgon och en skön ledig dag vid strand eller pool. Vi har sen utcheckning från hotellet och avreser först på kvällen. Flyg lyfter vid 23:00-tiden (enligt nuvarnade flygtabell).

Dag 12. Hemkomst

Efter byte av flyg i Paris ankommer vi på morgonen/förmiddagen till Skandinavien igen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien – Dakar
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar 
• 9 luncher
• 8 middagar
• Parkavgifter och inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien - Dakar. Flygmåltider ingår. Två övernattningar på hotell i Dakar.

Dag 2
Utflykt till Ile Goree samt stadsrundtur. Frukost, lunch och middag.

Dag 3
Dakar - Saint-Louis, 260 km. Besök vid Retbasjön (Lac Rose). Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på hotell i Saint-Louis.

Dag 4
Utflykt till Djoudj nationalpark. Stadsrundtur i Saint-Louis. Frukost och lunch.

Dag 5
Saint-Louis – Saloumdeltat, 360 km. Frukost, picknicklunch och middag. Två övernattning på hotell i Toubakouta.

Dag 6
Avkopplande dag vid Saloumdeltat med besök på Guldstranden, Plage d'Or. Frukost, lunch och middag.

Dag 7
Saloumdeltat - Banjul, 110 km plus 1,5 tim färja. Besök i Juffureh och på James Island. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på resort i Banjul.

Dag 8
Utflykt till Makasutureservatet, ca 70 km. Frukost, lunch och middag.

Dag 9
Banjul – Saly, 245 km. Besök i Joal Fadiouth. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på resort i Saly.

Dag 10
Morgonsafari i Bandiareservatet. Frukost, lunch och middag.

Dag 11
Ledig sol- och baddag, med sen utcheckning. Frukost och flygmåltider. Flyg Dakar - Skandinavian.

Dag 12
Ankomst Skandinavien.

Senegal

Folkmängd 15,5 miljoner
Landets yta 196 190 km²
Valuta Västafrikansk franc
Religion Muslimer 95 %, kristina 4 %, samt traditionell afrikansk tro 1 %

Gambia

Folkmängd 2,1 miljoner
Landets yta
11 300 km²
Valuta
Dalasi
Religion
Muslimer 90 %, kristna 9 %, samt traditionell afrikansk tro 1%

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Dakar – Skandinavien t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Valuta
Senegal: Västafrikansk franc, CFA
Gambia: Dalasi, GMD

Banker och uttagsautomater finns i Dakar och Banjul, de vanligaste bank- och kreditkorten accepteras endast på hotell. Rekommenderad valuta att ta med sig till Senegal är EUR framför USD.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Det är vanligt och god sed att ge dricks till bland annat chaufförer, bagagebärare, servitörer och städpersonal. Dricksen är ej inkluderad, vi rekommenderar 70 EUR i dricks. TEMAs reseledare samlar ihop dricks vid ankomst för gemensamma måltider och bagagehantering.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Packningstips
– Adapter.
– Myggstift eller liknande är nödvändigt om kvällarna då du delvis vistas utomhus.

Vaccinationer
Vad beträffar malariaprofylax och vaccinationer ta kontakt med vaccinationscentral eller motsvarande på din hemort. Vissa vaccinationer kan vara obligatoriska för att få komma in i respektive land. Hör med din vaccinationscentral.

Fotografering
Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris. Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-11-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2020-11-05
06:00
2020-11-05
08:45
Air France, 1463
Paris
2020-11-05
16:40
2020-11-05
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-11-15
23:05
2020-11-16
06:35
Air France, 719
Paris
Stockholm
2020-11-16
09:50
2020-11-16
12:25
Air France, 1262
12 dagar Senegal och Gambia Stockholm 34 750 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-11-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2020-11-05
12:10
2020-11-05
14:20
Air France, 1353
Paris
2020-11-05
16:40
2020-11-05
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-11-15
23:05
2020-11-16
06:35
Air France, 719
Paris
Gothenburg
2020-11-16
09:20
2020-11-16
11:25
Air France, 1352
12 dagar Senegal och Gambia Göteborg 34 750 SEK 4 platser kvar Boka
2020-11-05 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2020-11-05
12:10
2020-11-05
14:10
Air France, 1151
Paris
2020-11-05
16:40
2020-11-05
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2020-11-15
23:05
2020-11-16
06:35
Air France, 719
Paris
Copenhagen
2020-11-16
09:40
2020-11-16
11:30
Air France, 1150
12 dagar Senegal och Gambia Köpenhamn 34 550 SEK 4 platser kvar Boka
2021-01-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2021-01-21
06:00
2021-01-21
08:55
Air France, 1463
Paris
2021-01-21
15:40
2021-01-21
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2021-01-31
23:15
2021-02-01
05:50
Air France, 719
Paris
Stockholm
2021-02-01
09:15
2021-02-01
11:55
Air France, 1262
12 dagar Senegal och Gambia Stockholm 37 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-01-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2021-01-21
12:10
2021-01-21
14:20
Air France, 1353
Paris
2021-01-21
15:40
2021-01-21
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2021-01-31
23:15
2021-02-01
05:50
Air France, 719
Paris
Gothenburg
2021-02-01
09:20
2021-02-01
11:25
Air France, 1352
12 dagar Senegal och Gambia Göteborg 37 990 SEK Förfrågan
2021-01-21 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2021-01-21
07:10
2021-01-21
09:05
Air France, 1750
Paris
2021-01-21
15:40
2021-01-21
20:25
Air France, 718
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Paris
2021-01-31
23:15
2021-02-01
05:50
Air France, 719
Paris
Copenhagen
2021-02-01
09:40
2021-02-01
11:30
Air France, 1150
12 dagar Senegal och Gambia Köpenhamn 37 990 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.