Safari i Botswanamed Chobe, Okavango och Victoriafallen

Safari i Botswana startar i Victoria Falls i Zimbabwe, där du påbörjar en fantastisk safariresa till ett av världens djurrikaste och vackraste vildmarker, Okavangodeltat i Botswana.

Följ med på ett oförglömligt safariäventyr till en av världens mest fascinerande vildmarker, Okavangodeltat i Botswana. Resan startar i Victoria Falls och går genom både Zimbabwe och Namibia, innan du kommer fram till Okavango. Vi färdas i buss, i båt, gör kanotturer, vandrar och gör safariturer i öppna safarijeepar. Du får uppleva Victoriafallen, elefanthjordarna i Chobe, flodturer och Okavangos rika djurliv. Du bor på utvalda hotell och lodger.

RESFAKTA

Länder: Namibia, Botswana, Zimbabwe

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 12-16 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Victoriafallen
 • Safari och båttur i Chobe
 • Safari till fots
 • Kanotsafari
 • Safariturer i Moremi

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Avresa till Victoriafallen
Avresa till Victoriafallen, Zimbabwe via Frankfurt och Johannesburg. Ankomst följande dag.

Dag 2–3 - Välkommen till Victoriafallen

Efter pass- och tullkontroll möts du av reseledare och buss. Visumet fås direkt vid ankomsten och betalas i dollar (ca 30 USD).
Efter en kort transfer till hotellet checkar vi in och ägnar därefter resten av eftermiddagen de världsberömda vattenfallen, som tveklöst är några av Afrikas mes spektakulära naturscenerier och en av världens stora sevärdheter.
Victoriafallens Nationalpark. "Mullrande rök", Mosi-oa-Tunya, är lokalbefolkningens benämning på fallen. Skotten Dr Livingstone tog sig friheten att döpa om dem efter sin drottning. Cecil Rhodes beställde en bro över floden strax nedanför fallen i början av 1900-talet. Han ville att tågen skulle bestänkas av det skummande vattnet. Victoriafallen är ett av de största och mest imponerande vattenfall naturen skapat med en bredd på 1,7 km och ett fall på ca 110 m. Detta vattenskådespel är numera en av Afrikas stora turistattraktioner och är sedan 1989 upptaget på Unescos Världsarvslista.
Zambesifloden, Afrikas fjärde största flod, har fått äran att gestalta denna sköna och dramatiska vattenkonst. Floden, som har sina källor i Zambia, rinner genom ett flertal länder innan den hittar ut i Indiska Oceanen i Moçambique strax norr om staden Beira. Då har den färdats över 2 500 km. Vid fallen är det lämpligt att skydda sin kamera med en plastpåse. Regnkläder kan också vara bra om man är rädd för att bli blöt (OBS, kan lånas vid entrén).
Från olika utsiktsplatser i parken kan man studera och fotografera vattenfallen från olika vinklar.
På kvällen väntar en gemensam välkomstmiddag.
Andra dagen är ledig för egna aktiviteter. Du väljer själv vad du vill göra. Hotellet har ett härligt poolområde och en behaglig trädgård. I samhället finns flera intressanta marknader med allehanda afrikanskt och lokalt konsthantverk.
Vill man prova på rafting (gummibåt) på Zambesifloden eller ta en helikoptertur över fallen kan man göra det också. Vill du prova på andra aktiviteter som erbjuds på plats, så hjälper din reseledare dig med att boka detta. Priser för utflykter, aktiviteter, safarituren s k game drives, som ligger utanför ordinarie program hittar du under Mer om resan.

Dag 4–5 – Elefanter och flodsafari
Äventyret fortsätter idag i Botswana. Välkommen till Botswana! Efter att passerat gränsen vid Kazangulas gränspostering, fortsätter vi till vår lodge vid Chobefloden, för de kommande två nätterna.
Chobeparken har som huvudsakliga särdrag frodiga slätter och täta teakskogar och så floden förstås som gett namn åt hela regionen och som skapar förutsättningarna för allt liv i denna enormt viltrika del av södra Afrika.
Chobefloden är ett naturligt vattenhål för elefanter och bufflar under torrperioden. Ingen annan nationalpark i Afrika har större koncentration av elefanter.
Efter ankomsten är eftermiddagen och kvällen ledig fram till middagen. Lodgen är utrustad med alla bekvämligheter inklusive swimmingpool.
Tidigt på morgonen nästa dag gör vi en safaritur i öppna safarijeepar och på eftermiddagen njuter vi av en flodsafari på Chobefloden tills kvällen ännu en gång försöker överträffa sig själv med Afrikas vackraste solnedgång.

Dag 6 – En dröm som stoppades av ett fall
Vi lämnar Botswana för ett dygn och korsar gränsen in i Namibia och Caprivi. För skandinaviska medborgare behövs inget visum, men det kan ta en stund likväl. Chobefloden byter namn flera gånger på sin färd till Zambesifloden. Den rinner ner i Namibia från Angola och då heter den Kwando. Om man tittar närmare på kartan över södra Afrika och i synnerhet på Namibia så lägger man märke till den s k Capriviremsan, som ser helt onaturlig ut, en märklig utväxt som skjuter in mellan Angola i norr och Botswana i söder för att längre österut möta Zambia och Zimbabwe. Det handlar naturligtvis om kolonialpolitik. Caprivi har också fått sitt fått sitt namn efter den tyske kanslern (1890 – 94) Leo von Caprivi som representerade Tyskland när världens mäktigaste länder skulle dela upp Afrika. Han lyckades förhandla till sig denna märkliga ”utväxt” på Namibias för övrigt kvadratiska gränsdragning. Tanken var politisk och kommersiell, eftersom man ville kunna nå Zambesifloden som skulle förbinda Namibia med Indiska Oceanen, där den andra tyska kolonien Tanganyika låg. Det visade sig dock att floden inte var framkomlig hela vägen. Ett enormt vattenfall låg i vägen, Victoriafallen. Men Namibia fick ett stycke land som till skillnad från de övriga delarna av landet är vattenrikt, betydligt grönare och med ett oerhört rikt växt- och djurliv.

Vi övernattar en natt i Caprivi vid Kwandofloden. Framme vid lodgen är du ledig resten av dagen. Är du hågad har du möjlighet att delta på en safaritur organiserad av lodgen till en extrakostnad. Vissa avresor använder vi alternativa lodger i denna region.

Dag 7–8 – Okavango, världens största inlandsdelta
Efter ca fyra timmars bussresa kommer vi fram till Okavangodeltats nordvästligaste utbredning.
Vi är på väg till en av Afrikas och kanske världens "rikaste" vildmarker, ett enormt inlandsdelta, Afrikas största och vackraste oas. Deltat skapas av sötvatten som rinner in norrifrån från Angola och svämmar över öknen i otaliga större och mindre vattendrag, och utgör ca 15.000 km2 stort område. Här kan man verkligen säga att öknen blommar. Vegetationen är mycket varierande från öppna gräsbevuxna ängar inramade av tätt buskage till märkligt idylliska och fridfulla lundar av höga mopane- och ebenholtsträd, och vatten i form av stillsamma bäckar eller åar till större öppna och grundare sjöar. Här sjuder det av liv i alla storlekar. Störst är elefanterna som är svåra att undvika och ljudligast är flodhästarna och grodorna som bräker och kluckar. Här härskar några av de största elefanthjordarna i Afrika och trots den stundom täta vegetationen stöter man ideligen på djur. Intressant är att denna enorma vattenmängd som rinner in i detta område liksom bara försvinner, går upp i rök, eller rättare sagt, dunstar. 95 % av vattnet ångar upp i atmosfären. Paradoxalt är vattennivån som högst under de torraste månaderna i juni och juli och lägst i januari och februari när det förekommer nederbörd. Vad man än kallar Okavangodeltat, Edens lustgård eller Kalaharis Juvel, så är det få platser i världen som erbjuder vackrare natur och "scenografi" för safariturer. Målet för dagen är tältlodgen på Pepere Island.
Vi byter transmedel, från buss till flodbåt och får en omtumlande båttur till lodgen, som tar ca 2,5 tim.

Följande dag kommer vi att utforska omgivningarna med olika aktiviteter: kanotturer i traditionella mokoros, båtturer och safari till fots på Pepere Island och på öarna intill.

Dag 9 – Maun – porten till vildmarken
Maun är porten till Okavangodeltat.  Här börjar nästan alla safariaktiviteter. Innan man fick en fungerande landsväg, var Maun ett tillhåll för tvivelaktiga boskapsuppfödare och tjuvjägare – ett sorts afrikanskt vilda västern var det. Idag bor det ca 50 000 människor här och man har både internationell flygplats, bra infrastruktur och bekväma hotell. Tjuvjägarna har ersatts av reseagenter, safariguider och rangers som tar en paus mellan varven eller väntar på nästa uppdrag.
Från lodgen till Maun tar ca 3 tim. Efter incheckning på lodgen har du eftermiddagen fri för vila och egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen.

Möjlighet att flyga över Okavango finns. Se prisbild under Mer om resan!

Dag 10–12 – Edens Lustgård
Efter frukosten ger vi oss ut i vildmarken igen. Vi reser i fyrdjulsdrivna safarijeepar till Moremis östra delar, där vår lodge ligger. Härifrån ska vi utforska och få uppleva ett av Afrikas vackraste naturreservat Moremi Wildlife Reserve – kanske det vackraste överhuvudtaget.
Moremi, som omfattar de centrala och östra delarna av Okavango, men inkluderar också Moremitungan och Chief Island, räknas som ett av de artrikaste och mest varierade ekosystemen i Afrika. Detta gör naturligtvis safariturerna enormt spännande. Mer än 400 arter fåglar, både svart och vit noshörning har man chans att få se. Övrigt storvilt finns naturligtvis också här: elefant, lejon, buffel och leopard och en mängd antiloper.

Här möts flera ekosystem: deltat med sina vattenvägar och små öar, gräs- och busksavann, slättland med spridda skogsdungar, laguner och små sjöar, mopane- och tiklundar. Detta gör safariturerna till en fröjd för ögat. Det är oerhört vackert och liknar det som många skulle kunna kalla Edens Lustgård.

Under de tre dagarna vi är här njuter vi till fullo av naturreservatets rikedomar genom safariturer vid olika tidpunkter på dygnet, men vi hinner också njuta av stillheten och maten på lodgen.

Dag 13 – Hemresa
Vi reser tillbaka till Maun för att påbörja resan hem till Skandinavien. Flyget går via Johannesburg.

Dag 14 – Ankomst Skandinavien
Någon gång under eftermiddagen ankommer du Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 13 frukostar inkl flygmåltid
• 5 luncher
• 12 middagar inkl flygmåltider
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Victoriafallen. Mat flyget ingår.

Dag 2–3
Ankomst till Victoriafallen. Transfer till hotellet. Utflykt till Victoriafallens Nationalpark. Mat på flyget och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Victoria Falls.

Dag 4–5
Victoriafallen – Chobe, Botswana. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på lodge vid Chobefloden.

Dag 6
Chobe – Caprivi. Frukost ingår. En övernattning på lodge vid Kwando River.

Dag 7–8

Kwando River – Pepere Island, Okavangodeltat. Buss och båttransfer Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på tältlodge i Okavangodeltat.

Dag 9

Pepere Island – Maun. 2-3 timmars resa med båt och buss. Frukost och middag ingår. Frukost ingår.En övernattning på lodge i Maun.

Dag 10–12

Maun – Moremi Wild Life Reserve. Transfer och safariturer. Helpension ingår. Tre övernattningar på safarilodge i Moremi.

Dag 13

Moremi – Maun – Skandinavien. Frukost och mat på flyget ingår.

Dag 14

Ankomst till Skandinavien. Mat på flyget ingår.

Namibia

Folkmängd 2 100 000 Landets yta 825 418 km² Valuta Namibisk dollar Religion Kristendom (80 procent protestanter, 20 procent katoliker), ofta med inslag av traditionella inhemska religioner Språk Engelska är officiellt språk; oshivambo, rukavango, herero, khoisan, lozi, afrikaans, tyska är minoritetsspråk

Botswana

Folkmängd 1 800 000 Landets yta 581 730 km² Valuta Pula Religion Traditionella afrikanska religioner, minoriteter av kristna och muslimer Språk Engelska och Setswana är officiella språk; ett tjugotal andra språk förekommer också.

Zimbabwe

Folkmängd 13 milj. Landets yta 390.580 km². Valuta Amerikanska dollar (USD). Religion 50 %, kristna 25 %, inhemska religioner 24 %, muslimer och annan 1 %. Språk Officiella språk är engelska, shona och sindebele.

Mer om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa till Zimbabwe/Botswana t o r. (Utresan går till Victoria Falls i Zimbabwe och hemresan från Maun i Botswana.) TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Dricks:
Från och med 2018 ingår ej dricks i resans pris, dricks för alla inkluderade aktiviteter och gemensamma måltider. Detta p g a ändrade regler från skattemyndigheten. Vår rekommendation är 85 USD per resenär för hela resan – gärna i mindre valörer. För att göra detta så smidigt som möjligt betalar ni detta på plats efter ankomsten till vår Temareseledare som sköter fördelningen till safariguider, chaufförer, för gemensamma måltider, bagagehantering och övriga gemensamma aktiviteter, där vi förväntas betala dricks.

Hotellen och lodgerna:
Botswana räknas som det mest exklusiva safariresmålet i världen och är också ett av de absolut bästa när det gäller safari. Här finns safarilodger med mycket hög standard och prissatta för andra marknader än den skandinaviska. Temaresor har valt enklare boende men med bra standard under hela resan.

Extrautflykter:
Under resans gång finns möjligheter att vara med på olika aktiviteter som inte ingår i resan. Prisexempel kommer inom kort.

Valuta:
Ta gärna med en startkassa i USD. För övrigt accepteras de vanligaste bank- och kreditkorten allmänt på hotell och lodger.
De flesta hotell/lodger tar bankkort. För övrigt är kontanta USD eller EUR lätta att få växlade. OBS, att i Namibia och Botswana gäller lokal valuta. I Zimbabwe enbart USD.
Ha jämna kontanter till Visumbetalningen i Zimbabwe, som är det enda landet där skandinaviska medborgare måste ha visum. Sedlarna bör även vara "snygga/fräscha" och ovikta.
Du bör kalkylera för privata inköp av hantverk och souvenirer, samt för måltider som ej är inkluderade i programmet (se resfakta). Det underlättar att ha små valörer på USD eftersom det alltid är ont om växel överallt. Ta gärna med 1- 5- och 10-dollarssedlar.
Under denna resa är nästan alla middagar inkluderade. Räkna med att en lunch kostar från 10-15 USD. Dryck ingår inte heller under hela resan. 0,5 l vatten kostar ca 1-2 USD, 33 cl öl 2-3 USD, 1 glas vin ca 3-4 usd. Priserna varierar men är lägst i Namibia och högst i Zimbabwe.
Läs mer under Valutaväxling »
För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.
OBS, Visa och Mastercard kreditkort accepteras på de flesta hotell och lodger under hela resan. Detta gäller inte American Express och Diners Club.
Uttagsautomater finns i Victoria Falls och i Maun.

Klimat och klädsel:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.
Klädsel och utrustning
Tillåtet bagage är en större väska/bag i mjukare material max 20 kg – inte i hård i hårdplast eller metall. Endast handbagaget är tillåtet att ha inne i bussen. Kom också ihåg att packa lätt. Räkna med att du själv bär ditt bagage vid ankomst och avresa på de olika hotellen, även om vissa av lodgerna har bagageservice.
Vid sidan av den fotografiska utrustningen man har med sig så rekommenderar vi att ta med en bra kikare. Den kan vara till stor hjälp och glädje.
Många vägar ger ifrån sig damm så vi rekommendrar att ta med plastpåsar för att skydda dammkänslig utrustning.

Solhatt och solglasögon kan också vara bra om man är känslig. Solen kan vara mycket stark.

Observera:

Vår resa är delvis en så kallad "roadtrip”, vilket innebär några längre körningar i bland på ojämn vägkvalitet. Bussarna är inte utrustade med lufkonditionering eller toalett. Under resan kör vi på vägar som som från och till är ojämna och färden kan upplevas skakig. Ljudnivån kan vara till och från rätt hög. Ta gärna med hörselskydd om du är känslig.
Bussen är utrustad med laddningsstation för laddning av elektronisk utrustning under
körning. Dessa är av sydafrikansk typ med tre hål. Därför måste man införskaffa en sydafrikansk el-adapter själv, för att vara på den säkra sidan, före resan eller eventuellt på flygplatsen i Johannesburg. TEMA rekommenderar även att om man tar med sig en grenkontakt med tre eller flera urtag om man har flera enheter som måste laddas. På hotellen/lodgerna är det också möjligt att ladda utrustningen.

På bussen finns sjukvårdsuttrustning och tränad personal. Vi rekommenderar att du gör en genomgång av husapoteket. Ta gärna med följande utrustning:
Plåster i olika storlekar
Aspirin eller paracetamol
Handdesinfektion
Sårsalva och sårtvätt
Myggmedel
Antidiarrepiller typ imodium
Solskydd
När det gäller malaria och andra tropiska sjukdomar vänligen kontakta din vårdcentral eller närmaste vaccinationsservice.
Wifi finns på flera hotell men är långsam jmf med vad vi får i Skandinavien. Mobiltelefoner

TEMA rekommenderar följande böcker som kunskapskälla och sällskap under resan:
Robert's Birds of Southern Africa - G L Maclean
Newman's Birds of Southern Africa - Kenneth Newman
Field Guide to Mammals of Southern Africa - Chris & Tilde Stuart
Southern Africa Mammals - Robin Frandsen

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-03-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2018-03-13
14:55
2018-03-13
16:00
SAS, 505
Frankfurt
Johannesburg
2018-03-13
18:05
2018-03-14
07:15
SAS, 235
Johannesburg
Victoria Falls
2018-03-14
10:50
2018-03-14
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Maun
Johannesburg
2018-03-25
14:00
2018-03-25
15:40
South African, 8301
Johannesburg
London
2018-03-25
20:00
2018-03-26
14:05
SAS, 526
London
Copenhagen
2018-03-26
09:50
2018-03-26
12:40
SAS, 502
14 dagar Safari i Botswana Köpenhamn 55205 SEK 2 platser kvar Boka
2018-03-13

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2018-03-13
14:40
2018-03-13
12:50
SAS, 637
Frankfurt
Johannesburg
2018-03-13
18:05
2018-03-14
07:15
SAS, 235
Johannesburg
Victoria Falls
2018-03-14
10:50
2018-03-14
12:25
South African, 040
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Maun
Johannesburg
2018-03-25
14:00
2018-03-25
15:40
South African, 8301
Johannesburg
London
2018-03-25
20:00
2018-03-26
14:05
SAS, 526
London
Stockholm
2018-03-26
10:35
2018-03-26
14:05
SAS, 526
14 dagar Safari i Botswana Stockholm 55205 SEK 2 platser kvar Boka
2018-10-16 14 dagar Safari i Botswana Stockholm 56865 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-10-16 14 dagar Safari i Botswana Köpenhamn 56865 SEK 4 platser kvar Boka
2018-11-04 14 dagar Safari i Botswana Stockholm 56940 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-11-04 14 dagar Safari i Botswana Köpenhamn 56940 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose