Kampanj

Seychellernas paradisiska övärldpå tur i Edens lustgård

Tillsammans upptäcker vi ett av jordens mest omtyckta paradis på bästa sätt. Vi bor bekvämt med helpension på en mindre motorkryssare som tar oss till några av de finaste öarna. Vi upplever områdets unika flora och fauna på nära håll och får stifta bekantskap med både sköldpaddor och fåglar. Självklart väntar också snorkling och bad för den som vill – vid de kanske vackraste stränderna i världen.

För bokningar gjorda senast 19 december 2020 för avresan 17 februari 2021 ges 7.800kr/person i rabatt. Rabatten är avdragen från priserna nedan.

RESFAKTA

Länder: Seychellerna

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Livet ombord
 • Sköldpaddorna på Curieuse
 • Fantastiska stränder
 • Fågellivet
 • Besök i Vallée de Mai

Dagsprogram
Vinter 20/21

Dag 1. Avresa från Skandinavien
Vi flyger från Skandinavien och ankommer Seychellerna nästa dag.

Dag 2. Ankomst Mahé, Seychellerna
TEMAs reseledare möter på flygplatsen för gemensam bussresa till hotellet för de närmaste två nätterna. Vi bor fint med havsutsikt vid den vackra Beau Vallon-stranden. Efter incheckning är resten dagen fri för avkoppling på stranden.

På kvällen promenerar vi till en lokal restaurang där vi äter välkomstmiddag med vacker utsikt över havet.

Dag 3. Vi upptäcker Mahé
Efter frukost på hotellet väntar en upptäcktsfärd på Mahé. Vi kör den vackra vägen uppåt, genom bergspasset Sans Soucis med historiska Mission Lodge som slutmål. Mission Lodge bjuder på vidunderlig utsikt över Mahés västkust och platsen är Unesco-klassad sedan 2013. Till den här platsen kom en gång barn till fria, före detta slavar för att gå i skolan under det sena 1800-talet. Här råder ofta ett naturligt lugn – och i kombination med den vackra naturen är det en fantastisk plats för kontemplation och nedvarvning.

Vi fyller på energidepåerna med färska, lokala frukter på vägen till vackra kryddträdgården Jardin du Roi och följer sedan upp med lunch på populära Chez Batista med flera lokala specialiteter på menyn.

Mätta och belåtna fortsätter resan till La Plaine St André, ett destilleri där Seychellernas egna välsmakande Takamaka-rom tillverkas. Produktionen av rom i Seychellerna är så pass liten att Takamaka bara säljs lokalt och inte går att hitta utanför öarna. Med andra ord är det bara att pass på medan vi är här. Takamaka finns i flera olika varianter och självklart väntar provsmakning för att avgöra vilken som är bäst och kanske köpa med sig en flaska hem.

På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid en lokal hantverksby för att spana efter lite souvenirer och beräknas vara tillbaka sen eftermiddag/tidig kväll. Kvällen är sedan fri för egna äventyr.

Dag 4. Vi går ombord
Efter sovmorgon och frukost på hotellet går färden mot huvudstaden Victoria, även känd som världens minsta huvudstad – du promenerar med lätthet från den ena änden till den andra inom loppet av en timma. Seychellerna har historiskt hunnit vara både fransk och brittisk koloni, innan man slutligen vann sin självständighet 1976. Det koloniala arvet lever dock kvar på öarna, inte minst här i Victoria där flera byggnader visar upp arkitektur som minner om svunna tider. Det välkända klocktornet, en Big Ben i miniatyr som restes till minne av drottning Victoria i början av 1900-talet, står fast rotad i en av stadens korsningar och tillhör sannolikt ett av de mest populära fotoobjekten på ön.

En kort promenad längs Albert Street tar oss till Victorias hjärta, den färgsprakande marknaden där lokalbefolkningen samlas för att köpa färsk fisk, frukt, grönsaker, örter och kryddor. Fisk äter man, av naturliga skäl, i stora mängder på öarna och under turen runt Mahé ser vi sannolikt flera enkla stånd längs vägarna, där lokala fiskare säljer nyfångade delikatesser till passerande bilister.


Kristendom (framför allt romersk katolicism) är inte oväntat den dominerande religionen i Seychellerna, men här finns även muslimer och hinduer och bara ett stenkast från marknaden ligger ett av hinduernas färggranna tempel. Parallellt med religionen finns det fortfarande en tro på magi, häxkraft och trolldom bland många och det ses inte som något konstigt att exempelvis besöka en siare.Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och bjuder på sista chans att koppla av på Beau Vallon-stranden.

Säkert har hungern smugit sig på efter stadsvandringen, så vi gör en kort promenad till en lokal restaurang där vi bjuds kreolska läckerheter. När vi är mätta och belåtna går bussen till Port Victoria, öns största hamn, där motorkryssaren M/Y Pegasos väntar på få välkomna oss ombord.

Efter avslutad incheckning bjuds välkomstdrink följt av den viktiga säkerhetsgenomgången. Vi lämnar Port Victoria för de närmaste sju nätterna och styr mot närbelägna ön Sainte Anne, cirka 5 km från huvudön. Sainte Anne utgör en del av Sainte Anne marina nationalpark som består av totalt 6 öar. Strax utanför ön ankrar vi för natten och nu är det fritt fram för ett svalkande dopp direkt från båten.


Dag 5. Curieuse
Vi lämnar Sainte Anne tidigt på morgonen och går mot nästa ö – Curieuse. På den obebodda ön låg för länge sedan en spetälskekoloni men idag är den mest känd som hem till ett stort antal aldabrasköldpaddor (Aldabra Giant Tortoise eller Aldabrachelys Gigantea). Precis som på flera andra öar i Seychellerna arbetar man hårt för att bevara naturen och det lokala djurlivet och redan 1979 utnämndes ön och dess omgivande vatten till nationalpark.

Tillsammans med en av parkens guider upptäcker vi ön till fots, vandrar in i mangroveskogarna och stiftar närmare bekantskap med de fantastiska sköldpaddorna – världens största art av landsköldpadda. Arten troddes tidigare vara utdöd men lyckligtvis fann man en stor population på Aldabra-atollen i Seychellerna och idag beräknas antalet ha vuxit till närmare 150 000 individer. Sköldpaddan sägs kunna nå en ålder på cirka 200 år och väga uppemot 350 kg.

Vi återvänder så småningom till stranden för en trevlig barbecue i skuggan av träden, följt av bad och avkoppling. Här stannar vi också över natten.

Dag 6. Cousin – Anse Lazio
Ät frukost och koppla av på däck medan vi kryssar vidare mot ön Cousin, en riktig drömdestination för fågelälskare. Närmare en kvarts miljon fåglar häckar på ön och här finns också flera stränder dit havssköldpaddorna kommer varje år för att lägga sina ägg.

Tidigare användes Cousin för odling av kokosnötter men 1968 köptes ön av organisationen BirdLife med syfte att rädda den endemiska seychelliska sångaren. Det har visat sig vara ett mycket lyckat projekt och förvandlingen av ön från kokosplantage till ett blomstrande ekologiskt paradis gynnande även andra arter, som seychellshama – även den hotad av utrotning. Tillsammans besöker vi reservatet och lär oss mer om de olika arter som lever här.

På eftermiddagen når vi Seychellernas näst största ö, Praslin, och kastar ankar utanför Anse Lazio, ansedd som en av de vackraste stränderna i världen. Med andra ord är det drömläge för att ta sig ett skönt dopp eller två och kanske prova på snorklingsutrustningen. Vi stannar här över natten.

Dag 7. Aride – Saint Pierre – Baie Sainte Anne
Morgonens tur går till Aride, den nordligaste av Seychellernas granitöar, som sägs ge en bra bild av hur livet på öarna kan ha sett ut innan människor först gången bosatte sig här. Det är också en av de viktigaste fågelöarna i Indiska oceanen, med inte mindre 18 olika häckande arter, och den enda platsen i världen där Rothmannia annae (Wright’s Gardenia) finns, en buskväxt med vackra och väldoftande blommor.

På Aride är de enda invånarna reservatets egna anställda, och det är en av dessa ”rangers” som tar med oss på en upptäcktsfärd till toppen av Aride – där vi bjuds på en pampig utsikt över ön och det omgivande havet.

På eftermiddagen kryssar vi vidare mot ön Saint-Pierre (Pierre Island) som vi når strax efter lunch och stannar några timmar för bad och avkoppling. När solen börjar gå ner fortsätter vi in mot Praslin igen och hamnen i Baie Sainte Anne där vi lägger till för natten. Under kvällen blir det middag och festligheter med kreolskt tema ombord.

Dag 8. Praslin – Felicite eller Grand Soeur – La Digue
Praslin är den näst största av Seychellernas öar, både till ytan och med sitt invånarantal på ca 6 500 permanenta boende. Praslin är en märkbart lugnare ö jämför med Mahé och kännetecknas av flera lyxiga hotellområden, mängder av härliga stränder och inte minst Vallée du Mai, öns berömda nationalpark som sedan 1983 finns upptagen som världsarv av Unesco.

I en regnskog som är i det närmaste oförändrad sedan förhistorisk tid hittar vi ett Edens lustgård med sällsynta arter av växter och djur som här hittat en permanent boning. Parken är också en av två platser på jorden du får se dubbelkokosnöten (coco de mer) växa i sin naturliga miljö. Palmträden kan bli upp till 30 meter höga med solfjäderformiga blad som bildar ett grönt tak över nationalparken och enorma frukter som väger uppemot 25 kg styck.

Vi promenerar i lugn takt längs en av parkens vandringsleder medan vår belästa lokalguide berättar om djur- och växtlivet i Vallée de Mai. Vi stiftar självklart närmare bekantskap med dubbelkokosnöten och fördjupar oss i denna fascinerande palmarts fortplantningsmetod och förmåga att överleva. Med lite tur kanske vi också får se den sällsynta seychellvasapapegojan (Seychelles black parrot), Seychellernas nationalfågel, som det idag finns knappt 1 000 exemplar kvar av.

Efter en spännande utflykt på Praslin kryssar vi österut mot någon av öarna Felicite eller Grand Soeur, där avkoppling, bad och snorkling står på schemat resten av eftermiddagen.

På kvällen kryssar vi mot La Digue, den fjärde största av Seychellernas öar, där vi övernattar i hamnen i väntan på en ny spännande dag.

Dag 9. La Digue – Moyenne
Idag väntar en halvdagstur på La Digue, den mest fotograferade och pittoreska av Seychellernas öar. Jämfört med de andra större öarna, Mahé och Praslin, råder en helt annan atmosfär här – och ett helt annat tempo. La Digue har drygt 2 000 permanenta invånare som tycks kunna konsten att koppla av. Alla tar sig runt på cykel, till fots eller med traditionella oxkärror. Med undantag av en och annan taxi är ön helt bilfri.

Vårt första stopp på dagens utflykt är L’Union Estate Park där vi lär mer om La Digues historia och lära oss hur man producerar kokosolja genom att använda det torkade, vita köttet i kokosnötens kärna, så kallad kopra. Vi kikar också in i de gamla, koloniala plantagehusen som ligger på området.

Därefter når vi dagens höjdpunkt, Anse Source D’Argent, en av de mest spektakulära stränderna i världen, med magnifika granitformationer som tycks växa fram ur sanden, vackert ackompanjerade av gröna palmer och blått hav. Vykortsbilder finns det gott om i Seychellerna men det här kanske är den mest ikoniska.

Innan vi återvänder till hamnen och vårt flytande hem, besöker vi öns huvudort La Passe och ser om vi kan hitta några trevliga souvenirer att piffa upp hemmet med. Sen eftermiddag är vi tillbaka ombord och styr mot ön Moyenne, beläget strax utanför Mahés nordöstra kust, där vi ankrar på nytt.

Dag 10. Moyenne – Mahé
Ön Moyenne har varit naturreservat sedan 70-talet och är idag även en nationalpark som bara kan besökas genom organiserade turer. Ön låg helt övergiven från 1915–1962, då den brittiske f.d. förläggaren Brendon Grimshaw köpte ön för 8 000 pund, med målet att göra Moyenne beboelig. Han skötte ön som ett reservat och lät människor besöka den mot en avgift. Tillsammans med ytterligare en person, planterade Grimshaw tusentals träd, byggde kilometervis av naturstigar, födde upp sköldpaddor och lyckades efter 20 års slit, få Moyenne erkänd som nationalpark. Grimshaw var öns enda invånare fram till sin död 2012.

Vi gör en kortare guidad tur runt ön, innan vi återvänder till stranden för en välsmakande barbecue-lunch. Då kryssningen börjar gå mot sitt slut blir det här också sista chansen för bad och snorkling. På eftermiddagen lämnar vi Moyenne Island och återvänder till Mahé och Victorias hamn. Det blir storstilad avskedsmiddag med livemusik och dans ombord, tillsammans med kaptenen och besättningen.

Dag 11. Utcheckning och hemresa
Efter frukosten checkar vi ut från M/Y Pegasos och tar farväl av såväl fartyg som besättning. Flyget går först tidig kväll, så det finns tid för en sista upptäcktsfärd innan hemresan. Promenera in till Victoria eller ta en taxi till Eden Island för lunch och lite shopping. Under tiden tar personalen i hamnen hand om bagaget. På överenskommen tid möts vi sedan i hamnen för transfer till flygplatsen och vidare resa hem till Skandinavien.

Dag 12. Ankomst Skandinavien
Välkommen hem. Vi hoppas att resan har varit fantastisk tillsammans med oss på TEMA och att många fina minnen följer med hem.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Mahe, Seychellerna, t/r
• Del i dubbelrum med havsutsikt på Mahé
• Del i dubbelhytt samtliga nätter på fartyget
• 9 frukostar
• 7 luncher

• 9 middagar
• Utflykter enligt program
• Transporter t/r flygplats
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien.

Dag 2
Ankomst Mahe, Seychellerna. Frukost (flygmåltid) och middag ingår. Två övernattningar på Mahé.

Dag 3
Dagsutflykter på Mahé. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Transfer till hamnen och incheckning på fartyget. Kryssning till Sainte Anne. Frukost, lunch och middag ingår. Sju övernattningar på fartyget.

Dag 5
Kryssning till Curieuse. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Kryssning till Cousin och Praslin. Besök vid Anse Lazio. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Kryssning till Aride, Saint Pierre och Baie Sainte Anne. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Besök på Praslin. Kryssning till Felicite eller Grand Soeur och La Digue. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Kryssning till ön Moyenne. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Kryssning till hamnen i Mahé. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Utcheckning från fartyget. Frukost ingår. Transfer till flygplatsen och hemresa.

Dag 12
Ankomst Skandinavien.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa till och från Seychellerna. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelrum/hytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 6 500 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.Om fartyget
M/Y Pegasos är en motorkryssare med dubbla skrov, byggd 1990. Fartyget genomgick en omfattande renovering så sent som 2016 och inför vintersäsongen 2019/2020 genomförs ytterligare mindre uppgraderingar för att fortsätta leverera den höga standard rederiet, Variety Cruises, är känt för. Totalt finns plats för cirka 40 gäster ombord.

Ombord är atmosfären social och avslappnad, och gästernas välmående och säkerhet är alltid av högsta prioritet för kaptenen och hans erfarna besättning. Dagtid kretsar tiden ombord kring fartygets lounge och bar på övre däck, där det också finns ett väl tilltaget soldäck för avkoppling. På nedre däck har man installerat att mini-spa och massage går även att beställa på övre däck.

I aktern finns en plattform som tillåter bad och snorkling direkt från fartyget när vädret tillåter. Snorklingsutrustning finns att låna i mån av tillgång. Vi rekommenderar dock att du tar med egen utrustning om du är entusiast.

Wi-fi finns ombord mot avgift. 1 GB surf kostar ca 30 euro.Hytterna
Vi bor bekvämt i hyttkategori A. Alla hytter är utrustade med antingen en stor dubbelsäng eller två mindre sängar (double eller twin), stora fönster, eget badrum med dusch, tv, radio, hårtork, luftkonditionering och förvaringsbox.Mat och dryck ombord
I resan pris ingår helpension vilket innefattar frukostbuffé, lunch och middag. Ingår gör också vanligt kaffe, te, vatten och en välkomstdrink. Övrig dryck står du själv för. På fartygets huvuddäck finns en fullt utrustad bar med anslutande middagssal. Middagarna kan även intas på övre däck.Valuta och betalning ombord
Seychellernas egen valuta är Seychellisk rupie (SCR) men även de större valutorna accepteras. Mest gångbart är euro eller amerikanska dollar som fungerar nästan överallt. Den som handlar på marknaden eller i en mindre affär kan dock ha nytta av några rupier på fickan. Seychellisk rupie går inte att växla till sig hemma men betalar du med annan valuta på plats, får du i regel växeln i rupier.

På fartyget kan du betala både med kort och kontant. Väljer du kontant betalning går det bra med såväl euro som dollar och rupier. Vill du ha kontanter med dig rekommenderar vi att du växlar till önskad valuta innan avfärd eller nyttjar växlingskontor alternativ uttagsautomat på Mahé.Dricks
Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa. För dagarna på Mahé rekommenderar vi 15 euro till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid resans start som därefter fördelar till berörda personer.

Dricks ombord på fartyget är inget tvång, men förväntas av nöjda resenärer. Rekommendationen är 13–15 euro per person och dag som  lämnas i slutet av resan. Det totala beloppet fördelas sedan jämnt mellan besättningsmedlemmarna som tagit hand om dig under resan.Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på vädersajter som www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Klädsel och utrustning
Ombord på fartyget finns ingen specifik klädkod, du klär dig i det du trivs i. Den enda regeln är att inte ha badkläder på sig vid middagen.

Utflykterna på denna resa genomförs i regel på platser med höga dagstemperaturer och subtropiskt klimat. Vädret kan växla fort på Seychellerna och regn faller året om, om än i korta skurar. Ta därför med dig ett lättare regnplagg och klä dig gärna i bekväma och luftiga kläder. En långärmad tröja kan dock vara bra att ha med för kvällsbruk eller vid besök på platser med hög luftkonditionering. Ett par sköna promenadskor är ett måste, för såväl guidade promenader som utforskande på egen hand. Strand-/badskor är också en rekommendation för långgrunda vatten där det finns gott om korall.

Kontrollera gärna med reseledaren vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-02-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Doha
2021-02-17
15:10
2021-02-17
23:15
Qatar Airways, 178
Doha
Mahé
2021-02-18
02:40
2021-02-18
09:10
Qatar Airways, 678
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Mahé
Doha
2021-02-27
18:10
2021-02-27
22:40
Qatar Airways, 679
Doha
Gothenburg
2021-02-28
01:55
2021-02-28
06:35
Qatar Airways, 173
12 dagar Seychellernas paradisiska övärld Göteborg 45 190 SEK 4 platser kvar Boka
2021-02-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2021-02-17
11:15
2021-02-17
12:25
SAS, 1421
Copenhagen
Doha
2021-02-17
15:35
2021-02-17
23:40
Qatar Airways, 160
Doha
Mahé
2021-02-18
02:40
2021-02-18
09:10
Qatar Airways, 678
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Mahé
Doha
2021-02-27
18:10
2021-02-27
22:40
Qatar Airways, 679
Doha
Stockholm
2021-02-28
01:50
2021-02-28
06:20
Qatar Airways, 169
12 dagar Seychellernas paradisiska övärld Stockholm 45 950 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-02-17 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Doha
2021-02-17
15:35
2021-02-17
23:40
Qatar Airways, 160
Doha
Mahé
2021-02-18
02:40
2021-02-18
09:10
Qatar Airways, 678
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Mahé
Doha
2021-02-27
18:10
2021-02-27
22:40
Qatar Airways, 679
Doha
Copenhagen
2021-02-28
01:35
2021-02-28
06:20
Qatar Airways, 161
12 dagar Seychellernas paradisiska övärld Köpenhamn 45 190 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.