Nyhet

Kryssning i Seychellernapå tur i Edens lustgård

Tillsammans upptäcker vi ett av jordens mest omtyckta paradis på bästa sätt. Vi bor bekvämt med helpension på en mindre motorkryssare som tar oss mellan några av de finaste öarna. Vi upplever områdets unika flora och fauna på nära håll och får stifta bekantskap med både sköldpaddor och fåglar. Självklart väntar också snorkling och bad för den som vill – vid de kanske vackraste stränderna i världen. 

RESFAKTA

Länder: Seychellerna

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Livet ombord
 • Sköldpaddorna på Curieuse
 • Fantastiska stränder
 • Fågellivet
 • Besök i Vallée de Mai

Dagsprogram
Vinter 19/20

Dag 1 – Avresa från Skandinavien

Vi flyger från Skandinavien och ankommer Seychellerna nästa dag.Dag 2 – Ankomst Mahé, Seychellerna

TEMAs reseledare möter upp på flygplatsen för gemensam bussresa till vårt hotell för de närmaste två nätterna. Vi bor fint med havsutsikt längs den vackra Beau Vallon-stranden. Efter incheckning är du fri att koppla av på stranden resten av dagen.

På kvällen tar vi bussen till den artificiella ön Eden Island som ligger strax utanför huvudstaden Victoria. Ön byggdes år 2000 och huserar idag ett stort antal lyxiga semesterlägenheter, hotell, en liten hamn och en marina för lyxbåtar av det större slaget. Här väntar gemensam middag på populära Bravo Restaurant som serverar såväl godbitar från det kreolska köket som rätter med mer internationell prägel.Dag 3 – Vi upptäcker Mahé

Efter frukost på hotellet går färden mot huvudstaden Victoria, även känd som världens minsta huvudstad – du promenerar med lätthet från den ena änden till den andra inom loppet av en timma. Seychellerna har historiskt hunnit vara både fransk och brittisk koloni, innan man slutligen vann sin självständighet 1976. Det koloniala arvet lever dock kvar på öarna, inte minst här i Victoria där flera byggnader visar upp arkitektur som minner om svunna tider. Det välkända klocktornet, en Big Ben i miniatyr som restes till minne av drottning Victoria i början av 1900-talet, står fast rotad i en av stadens korsningar och tillhör sannolikt ett av de mest populära fotoobjekten på ön.

En kort promenad längs Albert Street tar oss till Victorias hjärta, den färgsprakande marknaden där lokalbefolkningen samlas för att köpa färsk fisk, frukt, grönsaker, örter och kryddor. Fisk äter man, av naturliga skäl, i stora mängder på öarna och under vår tur runt Mahé kommer du sannolikt att se flera enkla stånd längs vägarna, där lokala fiskare säljer nyfångade delikatesser till passerande bilister.

Kristendom (framför allt romersk katolicism) är inte oväntat den dominerande religionen i Seychellerna, men här hittar du även muslimer och hinduer och bara ett stenkast från marknaden kan du se ett av hinduernas färggranna tempel. Parallellt med religionen finns det fortfarande en tro på magi, häxkraft och trolldom bland många och det ses inte som något konstigt att exempelvis besöka en siare.

Vi lämnar Victoria och kör den vackra vägen uppåt, genom bergspasset Sans Soucis med historiska Mission Lodge som slutmål. Mission Lodge bjuder på vidunderlig utsikt över Mahés västkust och platsen är UNESCO-klassad sedan 2013. Till den här platsen kom en gång barn till fria, före detta slavar för att gå i skolan under det sena 1800-talet. Här råder ofta ett naturligt lugn – och i kombination med den vackra naturen är det en fantastisk plats för kontemplation och nedvarvning.

Vi fyller på energidepåerna med färska, lokala frukter på vägen till vackra kryddträdgården Jardin du Roi och följer sedan upp med lunch på populära Chez Batista med flera lokala specialiteter på menyn.

Mätta och belåtna fortsätter vår rundresa med ett stopp vid La Plaine St André, ett destilleri där man tillverkar Takamaka, Seychellernas egna välsmakande rom. Produktionen av rom i Seychellerna är så pass liten att Takamaka bara säljs lokalt och inte går att hitta utanför öarna. Med andra ord är det bara att pass på medan vi är här. Takamaka finns i flera olika varianter och självklart väntar provsmakning för att avgöra vilken som är bäst och kanske köpa med sig en flaska hem.

På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid en lokal hantverksby för att spana efter lite souvenirer och beräknas vara tillbaka sen eftermiddag/tidig kväll.Dag 4 – Vi går ombord

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och bjuder på sista chans att koppla av på Beau Vallon-stranden. På eftermiddagen går bussen till Port Victoria, öns största hamn, där motorkryssaren M/Y Pegasos väntar på få välkomna oss ombord.

Efter avslutad incheckning bjuds på vi välkomstdrink följt av den viktiga säkerhetsgenomgången. Vi lämnar Port Victoria för de närmaste sju nätterna och styr mot närbelägna ön St. Anne, ca 5 km från huvudön. St. Anne utgör en del av St. Anne Marine National Park som består av totalt 6 öar. Strax utanför ön ankrar vi för natten och nu är det fritt fram för ett svalkande dopp direkt från båten.Dag 5 – Curieuse

Vi lämnar St Anne tidigt på morgonen och går mot nästa ö – Curieuse. På den obebodda ön låg för länge sedan en spetälskekoloni men idag är den mest känd som hem till ett stort antal Seychellisk Jättesköldpadda (Aldabra Giant Tortoise eller Aldabrachelys Gigantea). Precis som på flera andra öar i Seychellerna arbetar man hårt för att bevara naturen och det lokala djurlivet och redan 1979 utnämndes ön och dess omgivande vatten till nationalpark.

Tillsammans med en av parkens guider upptäcker vi ön till fots, vandrar in i mangroveskogarna och får stifta närmare bekantskap med de fantastiska sköldpaddorna – världens största art av landsköldpadda. Arten troddes tidigare vara utdöd men lyckligtvis fann man en stor population på Aldabra-atollen i Seychellerna och idag beräknas antalet ha vuxit till närmare 150 000 individer. Sköldpaddan sägs kunna nå en ålder på ca 200 år och väga uppemot 350 kg.

Vi återvänder så småningom till stranden för en trevlig BBQ i skuggan av träden, följt av bad och avkoppling. Här stannar vi också över natten.Dag 6 – Cousin Island – Anse Lazio

Ät frukost och koppla av på däck medan vi kryssar vidare mot Cousin Island, en riktig drömdestination för fågelälskare. Närmare en kvarts miljon fåglar häckar på ön och här finns också flera stränder dit havssköldpaddorna kommer varje år för att lägga sina ägg.

Tidigare användes Cousin Island för odling av kokosnötter men 1968 köptes ön av organisationen BirdLife med syfte att rädda den endemiska Seychelliska sångaren. Det har visat sig vara ett mycket lyckat projekt och förvandlingen av ön från kokosplantage till ett blomstrande ekologiskt paradis gynnande även andra arter, som Seychellshama – även den hotad av utrotning. Tillsammans gör vi ett besök i reservatet och får lära oss mer om de olika arter som lever här.

På eftermiddagen når vi Seychellernas näst största ö, Praslin, och kastar ankar utanför Anse Lazio, ansedd som en av de vackraste stränderna i världen. Med andra ord är det drömläge för att ta sig ett skönt dopp eller två och kanske prova på snorklingsutrustningen. Vi stannar här över natten.Dag 7 – Aride – St Pierre – Baie St Anne

Morgonens tur går till Aride, den nordligaste av Seychellernas granitöar, som sägs ge en bra bild av hur livet på öarna kan ha sett ut innan människor först gången bosatte sig här. Det är också en av de viktigaste fågelöarna i Indiska Oceanen, med inte mindre 18 olika häckande arter, och den enda platsen i världen du hittar Wright’s Gardenia, en buskväxt med vackra och väldoftande blommor.

På Aride är de enda invånarna reservatets egna anställda, och det är en av dessa ”rangers” som tar med oss på en upptäcktsfärd till toppen av Aride – där vi bjuds på en pampig utsikt över ön och det omgivande havet.

På eftermiddagen kryssar vi vidare mot Pierre Island som vi når strax efter lunch och gör då ett stopp på några timmar för bad och avkoppling. När solen börjar gå ner fortsätter vi in mot Praslin igen och hamnen i Baie St Anne där vi lägger till för natten. Under kvällen blir det middag och festligheter med kreolskt tema ombord.Dag 8 – Felicite eller Grand Soeur – La Digue

Praslin är den näst största av Seychellernas öar, både till ytan och med sitt invånarantal på ca 6 500 permanenta boende. Praslin är en märkbart lugnare ö jämför med Mahé och kännetecknas av flera lyxiga hotellområden, mängder av härliga stränder och inte minst Vallée du Mai, öns berömda nationalpark som sedan 1983 finns upptagen som världsarv av UNESCO.

I en regnskog som är i det närmaste oförändrad sedan förhistorisk tid hittar vi ett Edens Lustgård med sällsynta arter av växter och djur som här hittat en permanent boning. Parken är också en av två platser på jorden du får se dubbelkokosnöten (Coco de Mer) växa i sin naturliga miljö. Palmträden kan bli upp till 30 meter höga med solfjäderformiga blad som bildar ett grönt tak över nationalparken och enorma frukter som väger uppemot 25 kg styck.

Vi promenerar i lugn takt längs en av parkens vandringsleder medan vår belästa lokalguide berättar om djur- och växtlivet i Vallée de Mai. Vi stiftar självklart närmare bekantskap med dubbelkokosnöten och fördjupar oss i denna fascinerande palmarts fortplantningsmetod och förmåga att överleva. Med lite tur kanske vi också får se den sällsynta Seychellvasapapegojan (Seychelles Black Parrot), Seychellernas nationalfågel, som det idag finns knappt 1 000 exemplar kvar av.

Efter en spännande utflykt på Praslin kryssar vi österut mot någon av öarna Felicite eller Grand Soeur, där avkoppling, bad och snorkling står på schemat resten av eftermiddagen.

På kvällen kryssar vi mot La Digue, den fjärde största av Seychellernas öar, där vi övernattar i hamnen i väntan på en ny spännande dag.Dag 9 – La Digue – Moyenne Island

Idag väntar en halvdagstur på La Digue, den mest fotograferade och pittoreska av Seychellernas öar. Jämfört med de andra större öarna, Mahé och Praslin, råder en helt annan atmosfär här – och ett helt annat tempo. La Digue har drygt 2 000 permanenta invånare som tycks kunna konsten att koppla av. Alla tar sig runt på cykel, till fots eller med traditionella oxkärror. Med undantag av en och annan taxi är ön helt bilfri.

Vårt första stopp på dagens utflykt är L’Union Estate Park där vi får höra mer om La Digues historia och lära oss hur man producerar kokosolja genom att använda det torkade, vita köttet i kokosnötens kärna, så kallad kopra. Vi kikar också in i de gamla, koloniala plantagehusen som ligger på området.

Därefter når vi dagens höjdpunkt, Anse Source D’Argent, en av de mest spektakulära stränderna i världen, med magnifika granitformationer som tycks växa fram ur sanden, vackert ackompanjerade av gröna palmer och blått hav. Vykortsbilder finns det gott om i Seychellerna men det här kanske är den mest ikoniska.

Innan vi återvänder till hamnen och vårt flytande hem, besöker vi öns huvudort La Passe och ser om vi kan hitta några trevliga souvenirer att piffa upp hemmet med. Sen eftermiddag är vi tillbaka ombord och styr mot Moyenne Island, beläget strax utanför Mahés nordöstra kust, där vi ankrar på nytt.Dag 10 – Moyenne Island – Mahé

Moyenne Island har varit naturreservat sedan 70-talet och är idag även en nationalpark som bara kan besökas genom organiserade turer. Ön låg helt övergiven från 1915-1962, då den brittiske f.d. förläggaren Brendon Grimshaw köpte ön för £8000, med målet att göra Moyenne beboelig. Han skötte ön som ett reservat och lät människor besöka den mot en avgift. Tillsammans med ytterligare en person, planterade Grimshaw tusentals träd, byggde kilometervis av naturstigar, födde upp sköldpaddor och lyckades efter 20 års slit, få Moyenne erkänd som nationalpark. Grimshaw var öns enda invånare fram till sin död 2012.

Vi gör en kortare guidad tur runt ön, innan vi återvänder till stranden för en välsmakande BBQ-lunch. Då kryssningen börjar gå mot sitt slut blir det här också sista chansen för bad och snorkling. På eftermiddagen lämnar vi Moyenne Island och återvänder till Mahé och Victoria Harbor. Det blir storstilad avskedsmiddag med livemusik och dans ombord, tillsammans med kaptenen och besättningen.Dag 11 – Utcheckning och hemresa

Efter frukosten checkar vi ut från M/Y Pegasos och tar farväl av såväl fartyg som besättning. Flyget går först tidig kväll, så du har tid för en sista upptäcktsfärd innan hemresan. Du kan enkelt promenera in till Victoria eller ta en taxi till Eden Island för lunch och lite shopping. Under tiden tar personalen i hamnen hand om bagaget. På överenskommen tid möts vi sedan upp i hamnen för transfer till flygplatsen och vidare resa hem till Skandinavien.Dag 12 – Ankomst Skandinavien

Välkommen hem. Vi hoppas att du har haft en fantastisk resa tillsammans med oss på TEMA och att du fått med dig många fina minnen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Mahe, Seychellerna
• Del i dubbelrum med havsutsikt på Mahé
• Samtliga övernattningar på fartyget i A-hytt
• 9 frukostar
• 8 luncher

• 8 middagar
• Temaguide
• Inträden enligt program
• Transporter t/r flygplats

RESFAKTA

Dag 1
Avresa Skandinavien.

Dag 2
Ankomst Mahe, Seychellerna. Frukost och lunch ingår. 2 övernattningar på Mahe.

Dag 3
Dagsutflykter på Mahe. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4
Transfer till hamnen och incheckning på fartyget. Kryssning till St Anne. Frukost och middag ingår. 7 övernattningar på fartyget.

Dag 5
Kryssning till Curieuse. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Kryssning till Cousin Island och Praslin. Besök vid Anse Lazio. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Kryssning till Aride, St Pierre och Baie St Anne. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Kryssning till Felicite eller Grand Soeur och La Digue. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Kryssning till Moyenne Island. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Kryssning till hamnen i Mahe. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Utcheckning från fartyget. Frukost ingår. Transfer till flygplatsen och hemresa.

Dag 12
Ankomst Skandinavien.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår:
Flygresa till och från Seychellerna. TEMAs reseledning, samtliga övernattningar med del i dubbelrum/hytt, måltider, utflykter och resans transporter enligt dagsprogrammet.

OBS! För denna resa gäller en förhöjd anmälningsavgift på 6 500 kr per person som inbetalas inom en vecka. Anmälningsavgiften återbetalas inte vid en eventuell avbeställning. Se därför gärna över ditt avbeställningsskydd innan du bokar.Om fartyget:
M/Y Pegasos är en motorkryssare med dubbla skrov, byggd 1990. Fartyget genomgick en omfattande renovering så sent som 2016 och inför vintersäsongen 2019/2020 genomförs ytterligare mindre uppgraderingar för att fortsätta leverera den höga standard rederiet, Variety Cruises, är känt för. Totalt finns plats för cirka 40 gäster ombord.

Ombord är atmosfären social och avslappnad, och gästernas välmående och säkerhet är alltid av högsta prioritet för kaptenen och hans erfarna besättning. Dagtid kretsar tiden ombord kring fartygets lounge och bar på övre däck, där det också finns ett väl tilltaget soldäck för avkoppling. På nedre däck har man installerat att mini-spa och massage går även att beställa på övre däck.

I aktern finns en plattform som tillåter bad och snorkling direkt från fartyget när vädret tillåter. Snorklingsutrustning finns att låna i mån av tillgång. Vi rekommenderar dock att du tar med egen utrustning om du är entusiast.

Wi-Fi finns ombord mot en avgift.Hytterna:
Vi bor bekvämt i hyttkategori A. Alla hytter är utrustade med antingen en stor dubbelsäng eller två mindre sängar, stora fönster, eget badrum med dusch, TV, radio, hårtork, luftkonditionering och förvaringsbox.Mat och dryck ombord:
I resan pris ingår helpension vilket innefattar frukostbuffé, lunch och middag. Ingår gör också vanligt kaffe, te, vatten och en välkomstdrink. Övrig dryck står du själv för. På fartygets huvuddäck finns en fullt utrustad bar med anslutande middagssal. Middagarna kan även intas på övre däck.Valuta och betalning ombord:
Seychellernas egen valuta är Seychellisk Rupie (SCR) men här kan du använda flertalet av de större valutorna. Mest gångbart är euro eller amerikanska dollar som fungerar nästan överallt. Ska du handla på marknaden eller i en mindre affär kan det dock vara bra att ha lite rupier på fickan. Seychellisk Rupie går inte att växla till sig hemma men betalar du med annan valuta på plats, får du i regel växeln i rupier.

På fartyget kan du betala både med kort och kontant. Väljer du kontant betalning går det bra med såväl euro som dollar och rupier. Vill du ha kontanter med dig rekommenderar vi att du växlar till önskad valuta innan avfärd eller nyttjar växlingskontor alternativ uttagsautomat på Mahe.Dricks:
Gemensam dricks inkluderas inte på denna resa och för dagarna på Mahé rekommenderar vi istället ett belopp om 15 euro till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Dricks ombord på fartyget är inget tvång men förväntat av nöjda resenärer. Rekommendationen är 13-15 euro per person och dag som du lämnar i slutet på resan. Det totala beloppet fördelas sedan jämnt mellan besättningsmedlemmarna som tagit hand om dig under resan.Klimat:
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser för resans olika destinationer finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.Klädsel och utrustning:
Ombord på fartyget finns ingen specifik klädkod, du klär dig i det du trivs i. Den enda regeln är att inte ha badkläder på sig vid middagen.

Utflykterna på denna resa genomförs i regel på platser med höga dagstemperaturer och subtropiskt klimat. Vädret kan växla fort på Seychellerna och regn faller året om, om än i korta skurar. Ta därför med dig ett lättare regnplagg och klä dig gärna i bekväma och luftiga kläder. En långärmad tröja kan dock vara bra att ha med för kvällsbruk eller vid besök på platser med hög luftkonditionering. Ett par sköna promenadskor är ett måste, för såväl guidade promenader som utforskande på egen hand. Strand-/badskor är också en rekommendation för långgrunda vatten där det finns gott om korall.

Kontrollera gärna med din reseledare vilken typ av klädsel som rekommenderas inför respektive utflykt.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2020-01-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Doha
2020-01-29
15:35
2020-01-29
23:40
Qatar Airways, 160
Doha
Mahé
2020-01-30
02:40
2020-01-30
09:10
Qatar Airways, 678
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Mahé
Doha
2020-02-08
18:10
2020-02-08
22:40
Qatar Airways, 679
Doha
Copenhagen
2020-02-09
01:35
2020-02-09
06:20
Qatar Airways, 161
12 dagar Kryssning i Seychellerna Köpenhamn 47 350 SEK Förfrågan
2020-01-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Copenhagen
2020-01-29
11:15
2020-01-29
12:25
SAS, 1421
Copenhagen
Doha
2020-01-29
15:35
2020-01-29
23:40
Qatar Airways, 160
Doha
Mahé
2020-01-30
02:40
2020-01-30
09:10
Qatar Airways, 678
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Mahé
Doha
2020-02-08
18:10
2020-02-08
22:40
Qatar Airways, 679
Doha
Copenhagen
2020-02-09
01:35
2020-02-09
06:20
Qatar Airways, 161
Copenhagen
Stockholm
2020-02-09
08:00
2020-02-09
09:10
SAS, 1416
12 dagar Kryssning i Seychellerna Stockholm 47 350 SEK 2 platser kvar Boka
2020-01-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Doha
2020-01-29
15:10
2020-01-29
23:15
Qatar Airways, 178
Doha
Mahé
2020-01-30
02:40
2020-01-30
09:10
Qatar Airways, 678
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Mahé
Doha
2020-02-08
18:10
2020-02-08
22:40
Qatar Airways, 679
Doha
Gothenburg
2020-02-09
01:55
2020-02-09
06:35
Qatar Airways, 173
12 dagar Kryssning i Seychellerna Göteborg 47 350 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.