Vandring i SydafrikaKapstaden, Godahoppsudden och Stellenbosch

Upplev Sydafrikas rika historia med såväl kultur som natur på en omväxlande vandringsresa i och runt The Mother City, Kapstaden. Västra kapprovinsen har en enastående andel endemiska arter, speciellt av protea- och ljungväxter. Regionen är en av de platser i världen med högst biologisk mångfald. 

Vi bestiger Taffelberget och vandrar genom Unescos världsarvslistade flora på Kaphalvön. Efter Godahoppsudden styr vi kosan mot Stellenbosch där vi avslutar med vandringar i vindistriktet, och givetvis inkluderar en vinprovning. I resan ingår även ett besök i en kåkstad där vi även äter en lunch på lokal restaurang, en så kallad shebeen. I Kapstaden får du en dag för egna äventyr – kanske väljer du att göra en utflykt till Robben Island eller njuta en afternoon tea på historiska Mount Nelson Hotel.


Med ditt deltagande bidrar du personligen med 500 sydafrikanska rand, oavkortat till den ideella organisationen Project Playground

RESFAKTA

Länder: Sydafrika

Reslängd: 12 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Omväxlande vandringar i varierade omgivningar
 • Vandring genom vingård med lunch och vinprovning
 • Minnesvärt besök i kåkstad med Project Playground
 • Sydafrikansk barbeque, så kallad braai
 • Unescos världsarvslistade Kirstenbosch botaniska trädgård

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Avresa till Kapstaden

Nu är det dags att ge sig iväg på en 13 dagar lång vandringsresa i Västra Kapprovinsen i Sydafrika. Knappt två veckor av vandringar bland natur- och kulturarv, berg och hav, Fynbos och vinodlingar ligger framför dig. Kapstaden och Stellenbosch blir utgångspunkter för dina äventyr.

Dag 2 - Sawubona – Välkommen till The Rainbow Nation

Du ankommer till Kapstadens internationella flygplats där du möts av din TEMA-reseledare.Om de tre spetsiga pyramiderna i Egypten är norra Afrikas symbol är det istället ett platt berg som symboliserar södra Afrika. Och Taffelberget ser du direkt när du kommer ut från flygplatsen. Det blir ditt riktmärke under bussresan in till centrala Kapstaden. 

Begreppet Regnbågsnationen myntades av ärkebiskop Desmond Tutu för att beskriva Sydafrika efter apartheid. Regnbågen symboliserar hopp och en ljus framtid enligt xhosa-folkets tradition. Självklart syftar uttrycket även på landets mångfald av kulturer och språk, som nu är enade i ett land där alla är lika mycket värda. Även om du inte ser en regnbåge på himlen under din vistelse är den alltid närvarande på ett eller annat sätt. Eller som Nelson Mandela uttryckte saken som nyvald president: ”Each of us is as intimately attached to the soil of this beautiful country, as are the famous jacaranda trees of Pretoria and the mimosa trees of the bushveld – a rainbow nation at peace with itself and the world.”

På kvällen väntar välkomstmiddag på trevlig, lokal restaurang på gångavstånd från vårt boende. 

Dag 3 - Project Playground och stadsvandring i Kapstaden

Vi börjar våra upplevelser med ett spännande besök i en av Kapstadens förorter eller kåkstäder där den ideella organisationen Project Playground som "verkar för att förbättra barn och ungas möjligheter i livet genom organiserad aktivitet, sport och social verksamhet med fokus på individen". Vi får ta del av deras arbete på plats och det är ett fint minne att ta med sig under resten av vistelsen i landet. 

I kåkstaden äter vi också en lunch innan vi återvänder till Kapstadens centrum. För att du ska få lära känna staden på bästa sätt gör vi en stadsvandring. Du får nu se Grand Parade där såväl Castle of Good Hope som det magnifika stadshuset City Hall är belägna. Det var här, från stadshusets balkong, som Nelson Mandela höll sitt berömda första tal till folket efter 27 år, 6 månader och 6 dagar som fånge.

Vi vandrar vidare till The Slave Lodge och vidare in i Company’s Garden. Här hade Ostindiska kompaniet sin trädgård för odling av blommor, örter och fruktträd. Det är än idag en grön oas mitt i staden. Här ser vi parlamentsbyggnaderna och Nationalgalleriet. Vid parkens grindar ligger St Georges katedral, även kallad Folkets katedral för sin roll i frihetskampen mot apartheid. Det var här Desmond Tutu var verksam.

Din TEMA-reseledare guidar dig vidare över torget Green Market och upp till det färggranna Bo-Kaap. Ursprungligen var det ett kvarter med muslimsk befolkning, idag är det mest känt för sina färggranna hus i regnbågens alla färger. Men områdets historia går mycket djupare än fasadernas färger.

Dag 4 - Vandring på Taffelberget 

Det sägs att den gamle boerledaren Jan Christian Smuts vandrade uppför Taffelberget varje dag. Idag har du möjlighet att gå i hans spår, längs leden som bär hans namn. För dig som hellre väljer ett enklare alternativ finns möjligheten att åka upp på berget med linbana (egen bekostnad) för att där göra en enklare och flackare vandring på själv berget till Maclear’s Beacon.

Vandringen uppför Taffelberget börjar i Kirstenboschs botaniska trädgård, som ligger sydost om Taffelberget. När trädgården grundades 1913 var det den första botaniska trädgården i världen som anlades för att visa den inhemska floran. Den mest unika vegetationstypen i kapfloran heter fynbos. Vi börjar här med att se den i planterad form, för att sedan under våra vandringar upptäcka den i det vilda. Idag utgör kapfloran i sig ett av Sydafrikas åtta världsarv och artrikast i världen.Vi tar oss uppför berget genom den branta ravinen Skeleton Gorge. Här är naturen otämjd och stigen går i sicksack över ett vattendrag. Ibland balanserar vi på stenar och flera gånger klättrar vi uppåt på stegar. Efter ansträngningen belönas du med en anslående utsikt över Cape Flats.

Vi lämnar ravinen och vandrar vidare mot toppen, Maclear’s Beacon 1 086 meter över havet. Blommande proteor lockar till sig färggranna solfåglar. Har vi tur ser vi även klippgrävlingar, som ser ut som stora marsvin när de lugnt iakttar oss. Trots stadens närhet råder här ett behagligt lugn.När vi passerat den högsta punkten ligger en panoramavy över staden framför oss. Ute i bukten kan du vid klart väder se Robben Island, drygt sju kilometer från kusten. För de politiska fångarna på ön blev Taffelberget en symbol för hopp och frihet.

Oavsett vilken vandring du har valt samlas vi alla, inklusive Temas reseledare samt vår sydafrikanska vandringsguide vid toppstationen, The Upper Cableway Station. Här får du tid för en något sen lunch eller fika på egen hand innan vi beger oss ner till Kapstaden på bergets norra sida (återigen finns möjlighet att ta kabinbana och nedfarten är inkluderad).

Dag 5 - Vandring i Silvermine till Noordhoek Peak och Elephant’s Eye

Idag utforskar vi den del av Taffelbergets nationalpark som heter Silvermine. Redan den förste guvernören i Kapkolonin, Jan van Rieebeck, letade silver här. Än idag har inget hittats. Det som däremot finns är en mängd vackra proteor, som till exempel kungsprotean (protea cynaroides). Även gladioler och röd crassula finns i området. Silvermine utgör idag ett populärt rekreationsområde för Kapstadens invånare. De kommer gärna hit för motion och hundpromenader. 

Vi börjar dagens vandring vid Silvermine-dammen, ett populärt picknick-område.Vi följer en grusväg upp till Noordhoek Peak 750 meter över havet. Här bjuds en av de mest spektakulära panoramavyerna på hela Kaphalvön. I blickfånget har du Chapman’s Peak Drive, Hout Bay med sin vaktpost Karbonkelberg, Little Lion’s Head och Judas Peak. Vi håller tummarna för klart väder så att du kan få många fina bilder.

Staden Hout Bay, nere i bukten, titulerar sig ”The Rock Lobster Capital of the World”. Kaplangusten är en hummerart som vi varmt kan rekommendera dig att prova. En annan av buktens specialiteter är snoek paté, en rökt fiskpaté som också är delikat.Vandringen fortsätter därefter längs en smalare stig mot grottan Elephant’s Eye. Därifrån blickar vi ut över vindistriktet Constantia. Vinet därifrån blev berömt redan på 1700-talet och nådde under 1850-talet det svensk-norska kungahuset. Kung Oscar I hade flera flaskor i sin vinkällare. 

Observera att du ej behöver medtaga picknick-utrustning på resan bara för dagens lunch; du erhåller tallrik och bestick på plats. 

Dag 6 - Från Kap- till Godahoppsudden

Vi fortsätter att upptäcka Taffelbergets nationalpark. Idag vandrar vi i den sydliga, mest dramatiska och vindpinade delen – Kapudden. Ett spektakulärt landskap väntar. Över 25 olika arter av proteor finns i området. Du har även goda möjligheter att få se djur som babianer, strutsar och antiloper av arterna eland och bontebok, så det blir något av en vandringssafari. Från maj-november finns även chans att från land få syn på valar ute till havs. Framför allt är det rät- och knölvalar som trivs i vattnen här.

Vinden kan vara frisk här på halvön, så håll i hatten. Många är de skepp som förlist utanför kusten och sägnerna om dem som överlevt eller gått under är otaliga. Från Cape Point har du en fantastisk utsikt, och här kan du äta lunch innan vi fortsätter vidare till Godahoppsudden. Restaurangen erbjuder slående vyer av Kaphalvön! 

Oavsett om den afrikanska kontinentens sydligaste punkt ligger här eller vid Cape Agulhas ca 15 mil österut, är detta en av världens mest omtalade platser. Och många vet nog att det var 1488 som portugisen Bartolomeu Diaz blev den förste europeiske sjöfararen att runda udden.

Under vår återfärd mot Kapstaden stannar vi vid Boulder’s Beach utanför Simon’s Town. För inte många år sedan dök ett par afrikanska pingviner upp här och det blev starten för en koloni som idag har fler än 2 000 individer. De charmiga pingvinerna håller sig inte bara på stranden, utan ibland träffar man på dem längre upp i samhället bland bilar och trädgårdar. 

Dag 7 - Ledig dag i Kapstaden

Efter flera dagars vandring får du nu möjlighet att vila benen och istället ta för dig av traktens stora utbud av utflykter och sevärdheter. Kanske lockar något museum eller Afternoon tea på anrika Mount Nelson (bordsbokning är ett måste). Shoppingmöjligheterna är också oändliga.

Din TEMA-reseledare känner väl till staden och kan ge tips som passar dina önskemål, men vi kan redan här ge några ytterligare konkreta förslag: 

Halvdagstur till fängelseön Robben Island, där Mandela satt fängslad under många år (bör förbokas). Afrikansk marknad (afrikanskt hantverk) på Green Market Square (mitt i stan) varje dag. Strandliv på Clifton, Camps Bay eller någon av de många längs med False Bay kusten. Besök på museum tex District Six Museum (här visar man hur en hel stadsdel bara försvann i slutet av 70-talet). Two Oceans Aquarium (visar livet i vattnet kring Kapstaden). SA Museum (äldsta och största i landet, naturhistoriskt), The Castle (Sydafrikas äldsta byggnad, militärmuseum, användes bla som fängelse och militärbas). Golf, surfing, sandboarding, havskajaking, dykning och abseiling är några av de många aktiviteterna som finns nära Kapstaden (bör förbokas)

Dag 8 - Stellenbosch och möte med rovfåglar

Vi njuter en lugn morgon och efter frukost checkar vi ut från hotellet och lämnar Kapstaden för denna gång. 

Framme i Stellenbosch gör vi en stadspromenad. Stellenbosch var den andra bosättningen som grundades av europeiska immigranter efter Kapstaden. Här finns fortfarande många byggnader i den särpräglade arkitekturstil som kallas Cape Dutch. Husen har ofta stora bågformade gavlar, inspirerade av holländska gårdar och så kallade townhouses. Förutom vin växer det mycket ek här och stadens smeknamn är just Ekstaden. Träden planterades av stadens grundare Simon van der Stel som även gett staden dess officiella namn (år 1679). 

Vi promenerar också genom Stellenbosch University Botanical Garden och får tid till egen lunch innan vi beger oss till vårt hotell för vistelsen i vindistriktet.

Framme på Spier Wine Farm får vi ta del av deras arbete med att bevara och skydda landers rovfåglar - med en så kallad Eagle Encounter. 

Kvällen är din att njuta det fina hotellet och dess faciliteter.

Dag 9 - Devon Valley med vinprovning

Idag beger vi oss till Devon Valley några kilometer utanför staden. Här finns flera vingårdar och vi vandrar med vacker utsikt över Devon Valley och Stellenbosch. Leden är kuperad och om solen skiner ger vinrankorna inte någon skugga. Här blåser det inte lika mycket som utmed kusten och det kan bli varmt.

Halvvägs når vi Middelvlei Wine Estate, en vingård som blir ett trevligt lunchstopp. Med lite mat i magen passar vi också på att prova ett par av deras egna viner. Andra vattenhål utmed vägen är ett par mindre dammar, där blå vattenliljor brukar blomma. Mer blomsterprakt blir det när vi passerar genom Protea Heights, en odling för proteor i olika storlekar och färger. Det blir en dag i vackra omgivningar med gott om möjligheter att ta fina bilder, så kom ihåg kameran.

Dag 10 - Vandring i Delvera Vineyard

Vår sista gemensamma vandring blir en avkopplande vandringsdag på den vackra vingården Delvera. Delvera är så mycket mer än bara en vingård och istället som en liten by i en vinodling. Här finns hantverk och vanlig trädgård. 

På kvällen samlas vi och summerar fantastiska vandringar över en gemensam avskedmiddag. 

Dag 11 - Hemresa

Det har blivit dags att säga hej då till Sydafrika, Västra Kapprovinsen och nyfunna vänner. Vi hoppas att du haft en fantastisk resa och önskar dig välkommen åter.

Dag 12 - Hemkomst

Du anländer till Skandinavien mitt på dagen, efter en mellanlandning och flygplansbyte på flygplats i Europa.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 9 frukostar
• 3 lunch
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• Vinprovning
• Besök i kåkstad med lunch
• Eagle encounter på Spier
• Promenad genom både Kirstenbosch och Stellenbosch Universitets botaniska trädgårdar
• TEMAs erfarna vandrings- och kulturreseledare Tanja Selberg

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Kapstaden. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Kapstaden. Transfer flygplats – hotell, 25 km. Välkomstmiddag. Sex övernattningar på hotell i Kapstaden.

Dag 3
Besök i kåkstad och stadsvandring i Kapstaden, 2 tim. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Besök i Kirstenboschs botaniska trädgård. Vandring uppför Taffelberget, 7 km – 6 tim. Alternativt enklare vandring på Taffelberget 5 km – 2,5 tim. Frukost ingår.

Dag 5
Vandring i Silvermine, 8 km – 4,5 tim. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 6
Vandring till Kap- och Godahoppsudden, 11,5 km – 5 tim. Besök hos pingvinerna på Boulder's Beach. Frukost ingår.

Dag 7
Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 8
Kapstaden – Stellenbosch, buss 50 km. Stadspromenad i Stellenbosch – 1,5 tim och möte med rovfåglar. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell i Stellenbosch.

Dag 9
Vandring i Devon Valley 10,5 km – 4,5 tim. Frukost, lunch och vinprovning ingår.

Dag 10
Vandring i Delvera Vineyard 10 km – 3,5 tim. Frukost och middag ingår.

Dag 11
Hemresa. Transfer Stellenbosch – flygplats, buss 35 km. Flyg Kapstaden – Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 12
Ankomst till Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Sydafrika

Folkmängd 55 000 000 Landets yta 1 221 037 km² Valuta Rand Religion Kristendom (ofta med inslag av traditionella inhemska religioner), relativt stora grupper av hinduer, muslimer och judar Språk Elva språk med officiell status: engelska, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu

Mer om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Sydafrika t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider inklusive flygmåltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Observera
För de som är intresserade av att se Robben Island under den lediga dagen i Kapstaden, är det numera enkelt att boka och köpa biljetter via museets hemsida, vilket vi också rekommenderar. Se hemsidan: http://www.robben-island.org.za.

Valuta
Sydafrikanska rand (ZAR).De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.Läs mer under Valutaväxling »För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
I denna resa ingår viss gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Klädsel och utrustning
Oömma, lättvättade fritidskläder i bomull passar bra under dagsturerna. En jacka och varm tröja kan ibland behövas för tidiga morgnar och kyliga kvällar.

Glöm inte badkläder. De flesta hotell har pool. Ett regnplagg och paraply kan också komma väl till pass.

Vandringen

Dimma och stark vind kan göra att vissa vandringar blir omöjliga att genomföra. Vi kan då behöva göra justeringar i dagsprogrammet. På grund av väderförhållanden kan en vandring utgå ur programmet, och vi ser då till att den ersätts med en liknande vandring i området. 

Dag 3  

Stadsvandring i Kapstaden

Vandringstid: ca 2 h

Svårighetsgrad: lätt vandring i stadsmiljö med mycket trafik

Dag 4  

Taffelberget

Distans: 7 km

Vandringstid: 6 h

Höjdskillnad: ca 1000 m

Svårighetsgrad: mycket krävande

Dag 5  

Silvermine

Distans: 8 km

Vandringstid: 4 h

Höjdskillnad: ca 320 m

Svårighetsgrad: medelsvår

Dag 6  

Kap- och Godahoppsudden

Distans: 10 km + 1,2 km

Vandringstid: 4 h + 1 h

Höjdskillnad: ca 200 m

Svårighetsgrad: medelsvår

Dag 8

Stadsvandring Stellenbosch

Distans: 2 km 

Vandringstid: 1,5 h 

Höjdskillnad: ca 20 m 

Svårighetsgrad: lätt

Dag 9 

Devon Valley

Distans: 11,5 km

Vandringstid: 5 h

Höjdskillnad: ca 200 m

Svårighetsgrad: medelsvår

Dag 10 

Vinpromenad

Distans: 10 km

Vandringstid: 3 h

Höjdskillnad: ca 150 m

Svårighetsgrad: lätt

Övrigt

Vi genomför besöket i Kåkstaden tillsammans med hjälporganisationen Project Playground. Du bidrar med din närvaro och vi lägger en extra donation till organisationens insatser i kåkstäderna runt Kapstaden. TEMA skänker 500 sydafrikanska rand per resenär till oavkortat till Project Playground.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-10-10 12 dagar Vandring i Sydafrika Köpenhamn 31490 SEK 6 platser kvar Boka
2018-10-10 12 dagar Vandring i Sydafrika Stockholm 31490 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose