Nyhet

Safari i TanzaniaManyara, Serengeti, Ngorongoro och Tarangire

Mellan Kilimanjaro och Victoriasjön finner man några av, inte bara Tanzanias, utan hela Afrikas mest intressanta vildmarksområden. Vid Riftdalens förkastningsbrant finner vi sodasjön Manyara med fascinerande fågelliv. På Serengetis oändliga grässlätter är djur och natur världsarvsklassade av Unesco. Från Ngorongoros kraterkant blickar man ut över en Edens lustgård. Och avslutande game drive i Tarangire går genom ett parklandskap med gigantiska baobabträd.

Vi flyger till och från Tanzania med KLM som redan 2008 presenterade en klimatplan. Här kan du läsa mer om hur KLM jobbar för en hållbar flygindustri.

RESFAKTA

Länder: Tanzania

Typ av resa: Safari

Reslängd: 9 dagar

Gruppstorlek: 15-18 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Klassisk safari med helpension
 • Världarvslistade Serengeti och Ngorongoro
 • Riftdalens Manyarasjö med rikt fågelliv
 • Tarangires baobablundar
 • Garanterad fönsterplats i 4-hjulsdriven jeep

Dagsprogram
2019-2020

Dag 1 - Dagflyg till Tanzania
Tidig avresa med flyg från Skandinavien via Amsterdam. Ankomst Arusha sent på kvällen. 

Efter ankomsten till Arusha möter du din reseledare som väntar med buss för avresa till hotellet i Arusha.

Dag 2 - Safari vid Lake Manyara
Lagom till lunch anländer vi till Lake Manyara, vars nordvästra strand är en mosaik av olika miljöer. Här finns bland annat lummiga skogsdungar med patrullerande babianflockar.

På förkastningsbranten åt nordväst rör sig inte sällan hjordar av elefanter i skuggan av de skyddande baobabträden. Vid sjöns stränder vältrar sig flodhästar i dyn och ofta syns stora flockar av rosa flamingo. Fågellivet vid Manyarasjön är mycket rikt, både till antal arter och mängden fåglar. Här stannar vi en natt.

Dag 3 - Masaibyar och Serengeti
Idag väntar en enastående vacker resa västerut mot den omtalade nationalparken Serengeti. Serengeti är ett masaiord med betydelsen ändlös slätt. Landskapet växlar mellan öppna grässlätter i sydöst, savanner med spridda dungar av paraplyakacia och feberträd i de inre delarna samt ett mer kuperat och delvis skogsklätt landskap i norr mot gränsen till Masai Mara i Kenya. 

Vi stannar två dagar i Serengeti och gör flera spännande safariturer - både i gryningen och under eftermiddagen.

Dag 4 - Safari i Serengetis oändliga slättland
Serengetis nationalpark bjuder på en imponerande viltrikedom. Hjordar av afrikansk buffel, gnuantilop och zebror blandas här med flockar av gaseller och impalaantiloper. Här jagar geparden, världens snabbaste kattdjur, thomsongaseller i sprinterfart. De kan uppnå en hastighet på över 100 km/tim!

Området är också känt för sina lejon med imponerande, nästan svarta manar. Har du tur får du se en leopard i ett korvträd, där den vilar under dagens heta timmar. Sjakaler liksom hyenor och skarpögda gamar ser till att naturens renhållning fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Dag 5 - Ngorongoro Conservation Area
Under morgonen och hela förmiddagen fortsätter vi att utforska Serengetis viltrika slätter. Samtidigt styr vi kosan österut, mot Ngorongoro.

Innan jeepen börjar köra uppför Ngorongoromassiven passerar vi inte långt från Olduvaiklyftan. Det var där den världsberömda forskarfamiljen Leakey fann spår av förhistoriska människor som levde för ca två miljoner år sedan. Man har även hittat en stor mängd fossil från numera utdöda djur. Det skapar en känsla av vördnad att befinna sig i det område som skulle kunna vara människans ursprung på jorden.

Sen eftermiddag anländer vi till lodgen som ligger ca 2 000 meter över havet, alldeles vid kraterkanten.

Dag 6 - Safari i Ngorongorokratern
Den storslagna Ngorongorokratern besitter ofattbara mängder djur. Här kan du med lite tur se alla "The Big Five". Förhoppningsvis har du haft lyckan att redan få se elefant, buffel, lejon och leopard i Serengeti, men här hoppas vi kunna lägga till den magnifika noshörningen till listan av djur vi ser.Från arla morgon och fram till lunch utforskar vi kraterns unika natur och djurliv. I kraterns botten har det uppstått en äkta Edens lustgård. På en yta av ca 260 km² möter du en ofattbar djurrikedom av gräsätare och rovdjur.

Mellan Ngorongoro och Manyara Nationalpark ligger en slocknad vulkan, Ol Deani, och här breder ett bördigt och frodigt jordbrukslandskap ut sig. Huvudort i detta vackra landskap är Karatu. Under den tyska koloniala administrationen mellan 1885-1918, då landet hette Tanganyika, lades grunden för de kaffefarmar som finns här idag.

Vi bor på en trevlig lodge i närheten av Karatu. Eftermiddagen kan du tillbringa vid lodgens pool och smälta intrycken från de senaste dagarnas upplevelser på savannen.

Dag 7 - Safari i Tarangire nationalpark
Tarangire National Park har ett öppet, parklikt landskap som växlar mellan trädsavann och storslagna lundar av baobabträd. Här finns rikligt med storvilt, i synnerhet under torrperioderna, och en mängd fågelarter året runt. Du har goda chanser att få se elefanter, vilka håller landskapet öppet genom att välta omkull träd och buskar i sitt ständiga sökande efter föda.

Dag 8 - Hemresa
Safariveckan har kommit till ett slut. Vi lämnar lodgen efter frukost och hinner få en sista safariupplevelse på väg ut genom parken. Väl på asfalterad väg igen fortsätter vi tillbaka till Arusha där vi äter lunch.

Du får tillgång till rum på lodge i närheten av flygplatsen. Här finns möjlighet till ett dopp i poolen och fräscha till sig innan sen avresa från Kilimanjaros flygplats hemåt.  

Dag 9 - Ankomst Skandinavien
Tillbaka igen i Skandinavien.


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 7 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tanzania via Amsterdam. Ankomst till Arusha. En övernattning på hotell/lodge i Arusha.

Dag 2
Arusha – Lake Manyara, 120 km. Bybesök och safari i Lake Manyara nationalpark. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på lodge vid Lake Manyara nationalpark.

Dag 3
Manyara – Serengeti, 270 km. Safari i Serengeti. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på lodge i Serengeti nationalpark.

Dag 4
Morgon- och eftermiddagssafari i Serengeti. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Serengeti – Ngorongoro, 140 km. Safari under morgon och förmiddag. Frukost, picknicklunch och middag ingår. En övernattning på lodge vid Ngorongorokratern.

Dag 6
Ngorongoro – Karatu, 40 km. Safari i Ngorongorokratern. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på lodge i Karatu.

Dag 7
Karatu – Tarangire, 100 km. Safari i Tarangire nationalpark. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på lodge i Tarangire nationalpark.

Dag 8
Flyg Kilimanjaro – Skandinavien. Jeeptransfer Tarangire – Arusha, 150 km. Frukost och lunch ingår. Ombytesrum på lodge vid flygplatsen.

Dag 9
Tillbaka i Skandinavien.

Tanzania

Folkmängd 57,5 miljoner
Landets yta 945 090 km²
Valuta Tanzanisk shilling
Religion Kristna 62 %, muslimer 35 %, små grupper av anhängare av hinduism, buddism, bahai och traditionella afrikanska religioner
Språk Engelska och swahili (kiswahili) är officiella språk; arabiska talas på Zanzibar och Pemba; därutöver ett stort antal lokala språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien - Arusha - Skandinavien, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum på hotell, lodger och permanenta tältläger, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden och utflykter, om inget annat anges.

Safari
I Tanzania reser du med 4-hjuls drivna jeepar med uppfällbar taklucka. Ni är max sex resenärer i respektive jeep, det vill säga, alla är garanterad fönsterplats. Taket kan öppnas upp för bästa möjligheter till fotografering när man är ute på en så kallad gamedrive = safaritur i nationalparken.

Bagaget
Packa i mjuka väskor (ej väska med hårt skal), då utrymmet i safarins jeepar begränsat.

På adresslappen på ditt incheckade bagage är det en rekommendation att förutom ditt namn och kontaktnummer/mail även anger vår lokala agent på plats: Anderson's African Adventure, samt deras journummer för ev förlorat/försenat bagage (+255 769 456 247).

Packningstips
- Ficklampa. På grund av energi- och vattenransonering stänger många lodger av både varmvatten och el vid vissa tidpunkter.
- Kamera.
- Kikare med förstoringsgrad 8–10. Vissa resenärer kan uppleva att en bra kikare till och med kan vara mer värt än en kamera på safari.
- Adapter till afrikanska stickkontakter. På många platser i Tanzania används fortfarande den brittiska stickkontaktsmodellen (commonwealth-modell) med tre pluggar.

Vaccinationer
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan. 

Fotografering
Under safarin får du se de vilda djuren i sin rätta miljö i skyddade områden. Det betyder att man ofta stannar på avstånd hellre än att köra så nära att djuren störs. Teleobjektiv är nödvändigt för bra djurbilder, 135 mm kan räcka då det gäller större djur, men för mindre däggdjur och fåglar behövs 300–400 mm.

Ta gärna med extra minneskort eller film hemifrån. Räkna med att en hel del film går åt om du inte använder digital utrustning.

Att fotografera människor du möter kan ibland vara känsligt. Förr var det dessutom enligt lag förbjudet att fotografera en av folkgrupperna, masaierna. Endast efter direkt överenskommelse med dem kan du få ta bilder och du bör i förväg göra upp om ett pris.

Överhuvudtaget är det en god regel att alltid fråga först innan du tar en bild. Uniformerad personal (polis, militär och parkvakter) får aldrig fotograferas.

Under resan finns möjlighet att besöka en masaiby. För detta tas en avgift om 15 USD per person. Då får man fotografera hur mycket man vill i byn och även masaierna; som annars tar just betalt om de ska bli fotograferade.

Valuta

Tanzanian shilling (TZS).

US-dollar är bra att ha med sig. En rekommendation är att växla små belopp i taget. Möjlighet till valutaväxling på växlingskontor i Arusha dag två. De flesta hotell/lodger accepterar de vanligaste bankkorten, men tar oftast 5% i avgift.

Under safarin ingår helpension, därför behöver du inte räkna med andra utgifter än personlig dricks, måltidsdrycker samt eventuella inköp av souvenirer.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

Din TEMA-reseledare på plats samlar ihop dricks vid ankomst för gemensamma måltider och bagagehantering, beräkna 30 USD. Dricks till respektive safarichaufför ges vid avslutad safari direkt till din dedikerade safarichaufför (för en veckas safari rekommenderas ca 50 USD).

Klimat 
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Under safarin befinner du dig nära ekvatorn men tänk på att norra Tanzania är ett höglandsområde. Serengeti och Ngorongoro ligger på en höjd av 1 500–2 600 meter över havet. På dagarna är det i regel hett med stark sol med temperaturer på över 30 grader. Från juni till augusti kan temperaturen sjunka under nollsträcket på nätterna i Ngorongoro.

Hotellen/husen är inte lika välisolerade som hemma och nattkylan kan tränga in i rummen. I Tarangire bor vi i ett permanent tältläger där nätterna kan upplevas kyliga efter varma dagar.

Klädsel
Under dagsetapperna rör du dig bäst i bekväma och oömma kläder. Shorts eller kjol kan i regel användas under dagarna, men du bör ha med dig långbyxor och långärmade skjortor som skydd mot nattkyla, mygg och stark sol.

Du bör ha bekväma och väl ingångna skor. En lätt huvudbonad mot den starka solen är nödvändig. Du bör också ha bra solglasögon. Kvällar och morgnar kan tröja eller en lätt jacka behövas.

Badkläder kan rekommenderas då alla lodger (förutom i Ngorongoro) har pool.

Övrigt

Med tanke på att vi befinner oss i Afrikas bush är standarden på safarins lodger och tältcamp god. Rummen och tälten är rena och huvudsakligen insektsfria. De är utrustade med bad/dusch och wc samt sängar med myggnät.

Observera
Från och med juni 2019 förbjuds införande och användande av plastpåsar i Tanzania!

Lämna plastpåsarna hemma (med undantag för de så kallade zip-lock påsar som man har vätskor i på flyget). Med avsikt att minska miljöförstöringen inför Tanzania stränga straff mot införande och användande av platspåsar. Liknande lag finns redan sedan 2017 i grannlandet Kenya och den nya lagen stöds av FN:s miljöprogram.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-10-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2019-10-26
06:30
2019-10-26
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Kilimanjaro
2019-10-26
10:35
2019-10-26
19:55
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2019-11-02
21:40
2019-11-03
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Stockholm
2019-11-03
08:20
2019-11-03
10:25
K L M, 1107
9 dagar Safari i Tanzania Stockholm 35 790 SEK 6 platser kvar Boka
2019-10-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2019-10-26
06:10
2019-10-26
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Kilimanjaro
2019-10-26
10:35
2019-10-26
19:55
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2019-11-02
21:40
2019-11-03
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Gothenburg
2019-11-03
08:00
2019-11-03
09:30
K L M, 1153
9 dagar Safari i Tanzania Göteborg 35 750 SEK 1 platser kvar Boka
2019-10-26 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2019-10-26
06:00
2019-10-26
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Kilimanjaro
2019-10-26
10:35
2019-10-26
19:55
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2019-11-02
21:40
2019-11-03
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Copenhagen
2019-11-03
09:55
2019-11-03
11:20
K L M, 1127
9 dagar Safari i Tanzania Köpenhamn 34 990 SEK Förfrågan
2020-02-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-02-29
06:30
2020-02-29
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Kilimanjaro
2020-02-29
10:15
2020-02-29
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2020-03-07
21:40
2020-03-08
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Stockholm
2020-03-08
08:20
2020-03-08
10:25
K L M, 1107
9 dagar Safari i Tanzania Stockholm 32 990 SEK 2 platser kvar Boka
2020-02-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-02-29
06:00
2020-02-29
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Kilimanjaro
2020-02-29
10:15
2020-02-29
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2020-03-07
21:40
2020-03-08
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Gothenburg
2020-03-08
08:00
2020-03-08
09:30
K L M, 1153
9 dagar Safari i Tanzania Göteborg 33 490 SEK Förfrågan
2020-02-29 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-02-29
06:00
2020-02-29
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Kilimanjaro
2020-02-29
10:15
2020-02-29
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2020-03-07
21:40
2020-03-08
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Copenhagen
2020-03-08
09:55
2020-03-08
11:20
K L M, 1127
9 dagar Safari i Tanzania Köpenhamn 35 350 SEK 2 platser kvar Boka
2020-10-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2020-10-24
06:30
2020-10-24
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Kilimanjaro
2020-10-24
10:15
2020-10-24
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2020-10-31
21:40
2020-11-01
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Stockholm
2020-11-01
08:20
2020-11-01
10:25
K L M, 1107
9 dagar Safari i Tanzania Stockholm 33 990 SEK Förfrågan
2020-10-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2020-10-24
06:00
2020-10-24
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Kilimanjaro
2020-10-24
10:15
2020-10-24
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2020-10-31
21:40
2020-11-01
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Gothenburg
2020-11-01
08:00
2020-11-01
09:30
K L M, 1153
9 dagar Safari i Tanzania Göteborg 34 190 SEK Förfrågan
2020-10-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2020-10-24
06:00
2020-10-24
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Kilimanjaro
2020-10-24
10:15
2020-10-24
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2020-10-31
21:40
2020-11-01
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Copenhagen
2020-11-01
09:55
2020-11-01
11:20
K L M, 1127
9 dagar Safari i Tanzania Köpenhamn 36 350 SEK Förfrågan
2021-02-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2021-02-27
06:30
2021-02-27
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Kilimanjaro
2021-02-27
10:15
2021-02-27
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2021-03-06
21:40
2021-03-07
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Stockholm
2021-03-07
08:20
2021-03-07
10:25
K L M, 1107
9 dagar Safari i Tanzania Stockholm 33 990 SEK Förfrågan
2021-02-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2021-02-27
06:00
2021-02-27
07:35
K L M, 1152
Amsterdam
Kilimanjaro
2021-02-27
10:15
2021-02-27
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2021-03-06
21:40
2021-03-07
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Gothenburg
2021-03-07
08:00
2021-03-07
09:30
K L M, 1153
9 dagar Safari i Tanzania Göteborg 34 190 SEK Förfrågan
2021-02-27 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2021-02-27
06:00
2021-02-27
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Kilimanjaro
2021-02-27
10:15
2021-02-27
20:35
K L M, 569
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kilimanjaro
Amsterdam
2021-03-06
21:40
2021-03-07
07:10
K L M, 569
Amsterdam
Copenhagen
2021-03-07
09:55
2021-03-07
11:20
K L M, 1127
9 dagar Safari i Tanzania Köpenhamn 36 350 SEK Förfrågan
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Safariresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.