Myanmaren resa i det gyllene landet

Vi gläntar på porten till det oupptäckta Burma - eller Myanmar som landets officiella namn nu är - och låter dig följa med på en resa bland höjdpunkterna. Storstaden Yangon/Rangoon, det nyutnämnda världsarvet Bagan, landets kulturcentrum Mandalay, små hantverksbyar på landsbygden och den magiska sjön Inle för att nämna några. Du möter en sällsamt vacker natur och det burmesiska vardagslivet, som trots landets slutenhet bjuder på många leenden. Resan avrundas vid en badort vid Bengaliska bukten.

RESFAKTA

Länder: Myanmar/Burma

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Shwedagonpagoden i solnedgång
 • Världsarvet Bagans sagolika tempel
 • Magiska Inlesjön
 • Mandalays historia
 • Sol- och baddagar vid Ngapalistranden

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Avresa
Avresa från Skandinavien med Thai Airways via Bangkok till Yangon/Rangoon.

Dag 2 - Stadsrundtur Yangon
Vi ankommer till Bangkok tidigt på morgonen och fortsätter vår resa till Burma. På eftermiddagen ger vi oss ut i den förhållandevis långsamma och lugna storstaden Rangoon, eller Yangon som staden heter på burmesiska. På 500-talet var det en liten fiskeby och det var först under britternas intrång som Yangon förvandlades till landets huvudstad. Staden har upplevt både brittisk och japansk ockupation. Särskilt det brittiska arvet avspeglas i stadens arkitektur.

När solen sänker sig besöker vi den nästan 100 meter höga guld- och ädelstensprydda Shwedagon-pagoden som är stadens mest framstående landmärke och ett av Asiens viktigaste buddhistiska pilgrimsmål.

Dag 3 - Bagans tempel
På förmiddagen flyger vi till Bagan, platsen som kallas Burmas första rike. Här på slättlandet i landets norra delar finns över 2 200 pagoder byggda på ett 35 km² stort område. Det är som att kliva in i ett sagorike från svunna tider.

Vi inleder vår vistelse i Bagan med att från en högre plats få en överblick över området med alla sina pagoder. Det imponerande med Bagan är inte främst de enskilda pagoderna, utan mångfalden av dessa tempeltorn. Bagan är en unik destination som 2019 fått plats på Unescos världarvslista.

Lunchen äter vi vid den legendariska Irrawaddyfloden, som har sin källa i norra Burma. Vi avrundar med att besöka en fabrik där man utför den för området så kända produktionen av lackarbete.

Dag 4 - Utflykt på Irrawaddyfloden
Vi inleder dagen med ett tidigt besök vid Shwezigonpagoden och ser morgonens aktiviteter och dagen starta. Under förmiddagen beger vi oss sedan med båt ut på Irrawaddyfloden till en ö mitt i floden. Här får vi i en lokal by ta del av bybornas dagliga liv och leverne. Efter lunch vid flodkanten fortsätter vi dagen med det imponerande templet Ananda. 

Kvällen är din att koppla av njuta Bagans lugn och atmosfär. 

Dag 5 - The road to Mandalay
Resan går vidare landvägen genom små byar från Bagan till Mandalay. Kanske känner du igen dig i Rudyard Kiplings "The Road to Mandalay": An' the sunshine an' the palm-trees an' the tinkly temple-bells". Längs vägen stannar vi för att träffa en toddypalm-bonde som gör socker och lokal sprit på palmens sav.

Väl framme i Mandalay kanske du väljer att skölja av resdammet i hotellets fina pool, eller deras mysiga bar där Kipling känns väldigt närvarande.

Dag 6 - Mandalay och Amarapura
Mandalay, som fått sitt namn från "mandala" (ett religiöst diagram), är centrum för burmesisk kultur, dans och teater. Staden är även nationens religiösa nav med ett stort antal pagoder och kloster. Från Mandalay Hill får du en vacker panormavy över staden med omnejd.

Stadsrundturen tar oss till Shwendawan-klostret, omtalat för sina fina teaksniderier. Detta vackra kloster var tidigare en del av palatset som tillhörde den sista kungen av Mandalay. 

Vi fortsätter förbi den gamla stadsmuren med dess omgivande vallgrav och vidare till Amarapura med sin munkskola. Inte mindre än fyra huvudstäder har legat i Mandalayområdet. Dagen avrundas med ett besök vid världens längsta teakträ-bro, U Bein-bron. I Burma finns fortfarande världens största reserv av teakskogar och Burmateak är ett begrepp.

Dag 7 - Inlesjön
Efter frukost checkar vi ut och flyger till Heho i Shanprovinsen. Vi fortsätter till den magiska sjön Inle, belägen cirka 900 meter över havet. En longtailbåt tar oss på sightseeing bland byar på pålar ute i sjön.

Här får du se lokala hantverkstraditioner, som till exempel vävning med sidentråd och lotusfiber. I byn Nanpan besöker vi en cherootfabrik, där burmesiska cigarrer produceras.

Du kommer även att förundras över de fysiska talangerna hos sjöns fiskare, som driver fram och styr sina båtar med ena benet medan de väntar på att fisken ska nappa.

Dag 8 - Flytande marknad och Indain
Vi fortsätter vår vistelse vid Inlesjön och njuter lugna tempot vid denna unika och förtrollande plats. Vissa dagar hålls en flytande marknad på sjön, om möjligt gör vi ett besök. Dagen bjuder på en resa till den gamla byn Indain som ligger längre upp i ett vackert litet tillflöde.

Här gör vi en promenad genom områdets frodiga bambuskog, upp till en samling med mystiska ruiner. I området finns över 1000 pagoder, varav många delvis tagits över av naturen med slingrande växter och buskar längs dess murar och spiror. 

Dag 9 - Flyg till kusten
Vi flyger till kusten för några dagars avkoppling, sol och bad. Ngapali Beach sägs egendomligt nog ha fått sitt namn från den italienska staden Napoli.

Vid den långa fina sandstranden kan du smälta dina reseintryck av detta mångfasetterade land. Vi bor på en trevlig resort direkt vid stranden. Njut av sköna promenader, ta en båttur och svalka dig med dopp i Bengaliska bukten.

Dag 10 - 11 - Sol- och baddagar
Sol- och baddagar vid Ngapalis fina strand i Bengaliska bukten.

Sista kvällen samlas vi för en gemensam middag och summerar våra intryck och upplevelser i ett fascinerande land.  

Dag 12 - Scott's Market
På morgonen flyger vi tillbaka till Yangon och du får möjlighet att upptäcka lite mer av staden och kanske handla lite souvenirer på den populära Scott's Market.

På eftermiddagen åker vi till flygplatsen för hemresa via Bangkok till Skandinavien.

Dag 13 - Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 7 luncher
• 5 middagar 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Yangon. Stadsrundtur. Middag ingår. En övernattning på hotell i Yangon.

Dag 3
Flyg Yangon - Bagan. Sightseeing i Bagan. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Bagan.

Dag 4
Båtutflykt på Irrawaddyfloden. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Bagan – Mandalay. 290 km. Besök på lantgård. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Mandalay.

Dag 6
Sightseeing i Mandalay och Amarapura. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Flyg Mandalay – Heho. Sightseeing på Inlesjön. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell vid Inlesjön.

Dag 8
Heldagsutflykt på Inlesjön och besök i byn Indain. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Flyg Heho – Ngapali. 60 km. Sol- och baddagar vid Ngapali Beach. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell vid Ngapali Beach.

Dag 10 - 11
Sol- och baddagar. 2 frukostar och 1 middag ingår.

Dag 12
Flyg Ngapali – Yangon. Besök på Scott's Market. Frukost och flygmåltider ingår. Avresa från Yangon via Bangkok.

Dag 13
Ankomst Skandinavien.

Myanmar/Burma

Folkmängd
55 miljonerLandets yta
678 500 km²Valuta
KyatReligion
Buddism 89,2 %, kristendom 5,0 %, islam 3,8 %. Animism och andetro är vitt sprittSpråk
Burmesiska (officiellt språk). Olika folkgrupper har sina egna språk.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Yangon t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges. Lokal avreseskatt om ca 10 USD ingår.

Observera
UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information
reserekommendationer

Utrikespolitiska Institutet

Under årtionden har Burma varit ett mer eller mindre slutet land, under hårt politiskt förtryck från militärregimen. Landet är under förvandling där en civil regering försöker öppna upp landet medan militären som fortfarande dikterar villkoren sköter säkerhetspolitiken. De områden dit vi reser är säkra delar i landet. Resan präglas av småskalighet och respekt för lokalbefolkningen. Bland annat är allt boende förlagt till privatägda hotell.

Det är i de flesta länder förbjudet att fotografera soldater och militäranläggningar - I Burma vill vi påpeka att detta förbud är mycket viktigt att efterleva.

Valuta
Den lokala valutan heter kyatt (chaat) och det går att växla på plats i landet. Följ reseledarens rekommendationer efter ankomst. US-dollar är den valuta som du rekommederas ta med. Observera att endast kontanter och rena, nya sedlar kan användas i Burma, de får med andra ord inte var beflackade, kladdiga eller skrivna på. Notera även att 100 dollar-sedlar i CB serien inte godtas i Burma. För bättre växelkurs, ta med dollarsedlar av högre valör. Viss förekomst av bankomater finns idag, men i skrivande stund är de inte riktigt tillförlitliga. Kreditkort accepteras sällan i Burma. På hotellen betalar man i amerikanska dollar eller kyatts. En buffé på hotell kostar mellan 15-30 USD. En drink mellan 5-10 USD. Observera att på vissa platser föredras den inhemska valutan, kyatt.

Klimat och klädsel
I Burma finns några av världens vackraste tempel och pagoder. Vid tempelbesök krävs att man tar av sig skorna samt strumpor och går barfota inne i området. Ta därför gärna med ett par sandaler som är lätta att ta av och på. Vid tempelbesök ska man också komma ihåg att kvinnor måste täcka axlar och knän. Vi rekommendera även män att vid dessa besök ha piké eller skjorta istället för vanlig t-shirt. Uppe i bergen och vid Inlesjön är det kyligt om kvällarna. En varm tröja eller jacka behövs.

En del båt och flygresor kan uppfattas som lite bullriga. En idé är att ha med öronproppar. På hotellet vid Inle Lake så är det så pass nära att man från hotellrummet kan höra vissa bakgrundsljud från det lokala livet i byn, som tex mässande från buddhistiska tempel. En del lokal båttrafik med tillhörande ljud förekommer också på sjön.

Dricks
Gemensam dricks är inte inkluderad i resans pris. Istället rekommenderar vi dig att räkna med 70 USD till lokalguider, chaufförer, restaurangpersonal och för inkluderade aktiviteter. Dessa betalas på plats till vår Temareseledare som sköter fördelningen.

Med TEMA möter du också det vardagliga livet med dess seder och bruk. Kanske kommer du i kontakt med vanor som du ogillar eller inte är van vid, t ex drickspengar. TEMA-reseledaren kan ge dig råd om vilken summa som är lämplig, men avskaffa drickssystemet, kan vi inte.

Landsnummer
Burmas landsnummer är +95.

Övrigt

Din TEMA-reseledare berättar och visar dig sådant som du inte visste, men det är också intressant att förkovra sig innan avresa. Här är några intressanta boktips om landet:

Burma: en resa i diktaturens skugga - Jesper Bengtsson
Här skildrar författaren med stor sakkunskap och erfarenhet från egna resor kolonialism, krig, droger och despotism, men även hopp och personligt mod.

The Voice of Hope - Alan Clements
En dialog med Aung San Suu Kyi som visar hennes humor, vältalighet och vishet, samt förklarar varför hon har blivit en förebild världen över.

Finding George Orwell in Burma - Emma Larkin

Mycket intressanta resa i George Orwells fotspår där författarinnan gör kopplingar mellan dagens Burma och Orwells klassiker som Djurfarmen och 1984.

The River of Lost Footsteeps: A Personal History of Burma - Thant Myint-U
En personlig beskrivning av Burmas historia och traditioner, samt landets framtidsutsikter under en förtryckande regim. Författaren är född i USA av burmesiska föräldrar och har under flera perioder varit anställd av FN.

Burmas Historia - Bertil Lintner
En bra genomgång av landets komplexa historia.


Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.