Japan runt på 8 dagarmed Tokyo, Fuji och Kyoto

Se Japan utan att vara borta för länge. Ta pulsen på detta högintressanta land, där gamla traditioner och ultramodern teknologi möts. Tokyo, Japans heliga berg Fuji, Kanazawa och kulturhuvudstaden Kyoto förklarar Japans kontrastrika kultur, historia och nutid. Vi besöker tempel, zenbuddistiska trädgårdar, fisk- och skaldjursmarknader och shoppingkvarter.

RESFAKTA

Länder: Japan

Typ av resa: Weekend- och storstadsresa - Rundresa

Reslängd: 9 dagar

Gruppstorlek: 18-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Metropolen Tokyo
 • Tsukiji, fiskmarknaden i Tokyo
 • Fujiberget och Yamanakasjön
 • Historisk arkitektur i Kanazawa
 • Världsarven i Kyoto

Dagsprogram
2021

Dag 1. Avresa till Japan
Flygresa till Tokyo och Narita International Airport via Helsingfors eller Amsterdam.

Dag 2. Ankomst till Tokyo
På Narita, den internationella flygplatsen möts du av din reseledare och buss. Vi börjar direkt med en orienterande stadstur i de centrala delarna av denna enorma metropol: Kejsarpalatset med sina imponerande vallgravar, Takeshita- och Omotesandoavenyerna. Efter lunch som ni äter på egen hand fortsätter vi till Meji-helgedomen, uppförd till minne av kejsaren Meji (1867–1912). Denne anses i högsta grad ha bidragit till Japans förvandling från ett slutet feodalt samhälle till en modern nation.

Vid 16-tiden ankommer vi hotellet för att checka in. Före den gemensamma middagen hinner vi med en kortare promenad till den berömda statyn av hunden Hachoko och får höra den gripande historien.

Ledig tid fram till den gemensamma middagen.

Dag 3. Fiskmarknad och shoppinggator
Efter en härlig japansk frukost fortsätter vi idag med att utforska den japanska huvudstaden.

För att komma Tokyo riktigt nära tar vi oss fram med lokala transportmedel och använder våra så kallade Suicakort, som vi fått av vår reseledare denna morgon. Tokyo är en gigantisk storstad med många ansikten. Myllrande människoströmmar på väg till och från sina arbetsplatser; motorvägar i flera våningar, men också stora parker där en gammal helgedom kan dölja sig i tystnaden under trädens täta lövverk.

Vi inleder med den världsberömda fiskmarknaden Tsukiji, som är den största i världen i sitt slag. Här säljer man inte bara fisk och skaldjur utan allt som räknas som havets frukter och som går att äta. Dagligen omsätter man mer än 2000 ton livsmedel från havet. Varorna kommer inte bara från Japan utan från hela världen, med lokala fiskebåtar till privatjet. Mer än 60 000 människor är på olika sätt involverade i detta fascinerande universum. Vi besöker den så kallade yttre marknadsplatsen, jogai shijo, som är öppen för allmänheten.
Efter detta intressanta besök fortsätter vi till en av Tokyos historiska och vackraste parker, Hama Rikyu som har sitt ursprung i 1600-talets feodala Edo som var namnet på Tokyo fram till 1868.

Vi fortsätter med vattenbuss, suijō basu, till Asakusa. Att färdas med reguljära båtar är ett trevligt alternativ till tåg och tunnelbana och ger ännu en annorlunda synvinkel på denna megastad.

I Asakusa finns något av det gamla Edos själ. Asakusa var tidigare nöjesområdet nummer ett med sina kabukiteatrar och geishahus. Några av områdets höjdpunkter är det buddistiska templet Sensoji med sin fem våningar höga pagod och Nakamisearkaden med butiker som säljer allt från kimonos till riskakor.

Vi fortsätter sedan till det välkända Ginza med sina jättelika varuhus och fantastiska folkliv. Att flanera på Ginza har sedan 1800-talet varit ett begrepp. Området har fått en renässans och blivit supertrendigt för japaner med köpkraft. Här finner du bland annat Nissans och Sonys högkvarter. Här avslutar vi dagens utflykter och resten av eftermiddagen och kvällen är lediga för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 4. Fuji och busstur på Yamanakasjön
Idag gör vi en spännande utflykt till Fuji, det legendariska och heliga berget i Japan, vars perfekta kon pryder många väggar i japanska hem. Att göra en resa till Fuji innebär inte alltid att sikten är perfekt eller att vädret är gynnsamt. Vädret kan vara dåligt även i Japan, och inför vädrets makter har man inte mycket att säja till om. Utflykten blir likväl intressant eftersom vi besöker de Fem Fujisjöarna –  i alla fall en av dem, Yamanaka, som inte bara är den största av de fem, utan också den tredje högst belägna  i hela Japan, 980 m ö h. Här testar vi amfibiebussen som tar oss runt i de vackra vulkaniska omgivningarna och avslutar på Yamanakasjön.

Tillbaka i Tokyo har du kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 5. Snabbtåg, samurajer och förtrollande parker
I Japan är det mycket vanligt att man skickar iväg sitt bagage med separata transporter när man reser. Det finns en fantastisk väl fungerande bagagehantering i landet som fungerar perfekt och gör resandet lätt och enkelt.
Efter frukosten samlar reseledaren in bagaget för separat transport till hotellet i Kanazawa som är slutdestination idag. Just därför tar du med i ditt handbagage det du behöver för dagens resa och aktiviteter.

Vi tar snabbtåget Hokuriku Shinkansen från Tokyo till Kanazawa på nordkusten och sålunda korsar hela det inre av huvudön, Honshu, Japans största ö och världens sjunde ö i storlek, 228 000 km². Tågresan tar ca 2,5 timmar.

På Kanazawa tågstation väntar lokalguide och buss som tar oss på en intressant stadstur i denna historiska stad som inte blev bombad under Andra Världskriget och har ovanligt många historiska byggnader kvar.

Omgiven av rika jordbruksbygder och under framsynt ledarskap av den mycket förmögna familjen Maeda, blev Kanazawa under 1600- till 1800-talen en betydande stad. Kulturen gynnades och här uppfördes ett stort antal påkostade byggnader, av vilka många ännu finns kvar. Nagamachi är ett samurajdistrikt med typiska smala, krokiga gator. Här besöker vi samurajfamiljen Nomuras hus med dess vackra lilla trädgård.

Kanazawas absolut främsta sevärdhet är Kenroku-en, en av Japans vackraste landskapsparker. Här finner du alla de sex egenskaper som anses väsentliga för en fin parkanläggning: vidd, högtidlighet, noggranna arrangemang, svalka (närvaro av vatten), ålder och ett inbjudande utseende.

Efter incheckningen på hotellet är kvällen ledig för egna aktiviteter. Kanazawa är känt för sitt lokala kök med mycket fisk och skaldjur. Fråga din reseledare som kan tipsa.

Dag 6. Shoguns kvittrande golv
Idag väntar Kyoto, Japans kulturella huvudstad. Bagaget skickas som tidigare separat till hotellet i Kyoto. Vi reser med lätt handbagage, eftersom vi använder lokala transportmedel från tågstationen i Kyoto. Efter frukosten hämtas vi av buss som tar oss till Kanazawas tågstation. Här går vi ombord på snabbtåget Thunder Bird som tar oss i hög hastighet till Kyoto på drygt två timmar.

I Japan kan man sällan checka in på hotell före kl. 16:00. Det är en generell regel i detta ordningsamma land. Framme i Kyoto utnyttjar vi tiden fram till incheckningen med att besöka Nijoslottet. Vi använder våra transportpass och reser med lokalbefolkningen. Men först njuter vi av en härlig lunchbuffé innan vi fortsätter.

I Kyoto finns de mest eleganta templen, palatsen och trädgårdarna i hela landet. Du finner också en förfinad kultur och livsstil. Att härstamma från Kyoto anses vara bland det mest nobla i Japan. Kyoto är också systerstad med Paris. Liksom Kanazawa bombades aldrig Kyoto under andra världskriget. Staden ansågs tillhöra "världen".

Nijoslottet, byggt 1603, omges av en vallgrav och kraftiga murverk, men innanför ligger shogunens palats byggt i trä. Palatsets berömda "näktergalsgolv" skulle varna shogunen för potentiella lönnmördare – kroppsvikten aktiverar en mekanism under golvbrädorna som gör att golvet kvittrar. Palatset figurerar flera gånger i tv-serien Shogun.
Nijo är ett av 17 byggnadsverk i Kyoto som är upptagna på Unescos världsarvslista.

Senare under eftermiddag checkar vi och resten av kvällen är ledig för egna aktiviteter.

Dag 7. Guldpaviljong, 15 stenar och en bambuträdgård
Idag fortsätter vi våra utflykter i denna så fascinerande kulturstad.

Kinkakuji, den gyllene paviljongen, är nog den mest kända av Kyotos fler än 1 600 tempel. Byggnaden är helt täckt med bladguld och har en dramatisk historia, då den brändes ner av en galen munk för att sedan byggas upp igen.

Ryoanji är ett annat av stadens världsarv. Den torra zenträdgården är något av en gåta med sina 15 stenar, krattat grus och omgivande lermur. Hur man än försöker kan man bara se 14 av de 15 stenarna samtidigt, om man inte uppnått satori förstås då ser man alla samtidigt.

Strax utanför centrala Kyoto ligger Arashiyama, här äter vi en gemensam lunch, innan vi fortsätter vår tur.


Arashiyama är mest känt för sin vidunderliga bambuträdgård som är en av de mest besökta platserna i regionen. Det är en alldeles speciell känsla att stå bland de enorma bambustammarna.

Kvällen ledig för egna strövtåg i Kyoto som har massor att erbjuda.

Dag 8. Ledig tid och kobebiff
Ledig dag i Kyoto för egna strövtåg och aktiviteter. På kvällen väntar en gemensam middag med kobebiff.

Dag 9. Hemresa och ankomst
Avresa och transfer till Osakas Internationella flygplats. Du flyger med ”tiden i ryggen” och ankommer till Skandinavien under eftermiddagen eller tidig kväll.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 2 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare
• Enkelrumstillägg från 3 500:-

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Tokyo. Måltider på flyget ingår.

Dag 2
Ankomst till Tokyo. Transfer och halvdagstur i Tokyo. Mat på flyget och välkomstmiddag ingår. Tre övernattningar på hotell i centrala Tokyo ingår.

Dag 3

Heldagstur i Tokyo med Tsukiji, Hama Rikyu, Sensojitemplet och Ginza. Frukost ingår.

Dag 4
Heldagsutflykt till Fuji och Yamanakasjön. Frukost ingår.

Dag 5
Tokyo – Kanazawa. Tågresa med shinkansen till Kanazawa. Frukost ingår. En övernattning på hotell i Kanazawa.

Dag 6
Kanazawa – Kyoto. Besök på Nijoslottet. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Kyoto.

Dag 7
Stadstur i Kyoto med Kinkakuji, Ryoanji och Bambuträdgården i Arashiyama. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Ledig dag. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 9

Kyoto – Osaka Flygplats – Skandinavien. Transfer och flygresa hem. Ankomst Skandinavien.Frukost och mat på flyget ingår.

Japan

Folkmängd 127 miljoner
Landets yta 377 835 km²
Valuta Yen
Religion 54 % är shintoister, 40 % buddhister, 0,7 % kristna och 4,7 % uppger andra trostillhörigheter, exempelvis shamanism. (officiella siffror)
Språk Japanska
Statsskick Konstitutionell monarki

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien–Tokyo och åter från Osaka; buss och tågresor i Japan enligt programmet, del i dubbelrum, måltider enligt program, inträden och utflykter om inget annat anges samt TEMA-reseledare.

Dricks

Dricks i Japan förekommer sällan och generellt sätt förväntas ingen dricks.

Hotell och program

Alternativa hotell förekommer på vissa avresor och meddelas i god tid under denna rubrik.

Programmet kan på vissa resor komma i en annan ordning än presenterat program.

Valuta
Yen (JPY). Betal- och kreditkort gäller på många platser men kan inte alltid tas för givet. Bankomater finns på 7/11 och Citibank för uttag. Vill du växla kontanter så fungerar US-dollar eller euro bäst.

Du betalar själv för måltidsdrycker (öl, vin, mineralvatten eller kanske sake) samt för de måltider som inte ingår enligt dagsprogrammet. Det finns alla möjligheter att inta dessa till låg kostnad på mindre restauranger, dit japanerna själva går.

Dricks är fortfarande ett relativt okänt begrepp. När du beräknar din valuta, så tänk även på att Japan är ett eldorado för den shoppingintresserade: kameror, elektronik, cd-skivor, klädesplagg, antikviteter, klockor, lackarbeten, dockor, pärlor, samurajsvärd, kimonor med mera.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat och klädsel
Klimatet varierar väsentligt från det snörika Hokkaido i norr till de sydliga delarnas närmast subtropiska väderleksförhållanden. Likaså innebär höjden över havet betydande temperaturskillnader. Det faller rikligt med nederbörd under en stor del av året.

På sommaren och tidiga hösten gäller lätta och svala bomullskläder under res- och utflyktsdagarna. För de sena höstresorna kan en kappa eller rock vara bra att ha

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på vädersajter som yr.no, cnn.com och bbc.com.

Observera
OBS, det behövs platta stickkontaker samt adapter för 100 volt om batterier ska laddas. Trådlöst internet finns att tillgå på i stort sett alla hotell.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2021-04-03 9 dagar Japan runt på 8 dagar Stockholm 43 650 SEK 6+ platser kvar Boka
2021-04-03 9 dagar Japan runt på 8 dagar Göteborg 41 850 SEK 4 platser kvar Boka
2021-04-03 9 dagar Japan runt på 8 dagar Köpenhamn 43 190 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Weekendresor och storstadsresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.