Yunnan - en resa söder om molnenmed Shangri-la och Avatarberg

I Tigersprångsklyftan kikar vi ut och ner i en av världens djupaste raviner. För att i suggestiva Zhangjiajie nationalpark, tillika Unesco världsarv, låta fantasi och fiktion vävas samman bland de höga ”Avatarbergen”. Vi rör oss i natur där snöleoparder, svartbjörnar och gyllene apor hör hemma. Men om vi inte ser några pandor i det vilda så träffar vi på dem i Chengdu på forskningscentret dedikerat för jättepandan (Chengdu ej med i programmet 2019).

RESFAKTA

Länder: Kina

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 14 dagar

Gruppstorlek: 20-26 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Sagolika Shangri-la
 • Storslagna ravinen Tigersprångsklyftan
 • Luncher med minoritetsfolken Bai och Naxi Yuxiange
 • Kunmings stenskog
 • Zhangjiajie National Forest Park

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Flyg till Kina
Du flyger bekvämt från Skandinavien via Helsingfors till Chongqing med Finnair. 

Dag 2 - Chongqing och vidare till Zhongdian
Vi ankommer Chongqing tidig morgon och tar tillfället i akt att utforska denna metropol. Chongqing är enorm till ytan men vi fokuserar vår sightseeing till det mindre ’Lilla Chongqing’, som kallas Ci Qi Kou, eller porslinsbyn. Under Ming och Qingdynastierna producerades här mycket och fint porslin här. Här äter vi också en lokal lunch på Xiao Bin Lour.

Under eftermiddagen flyger vi vidare inrikes till Zhongdian som i början av 2000-talet fick ett nytt officiellt namn, Shangri-la. Vi checkar in på ett bekvämt hotell för de kommande två nätterna och ser fram mot att upptäcka denna pärla nästa dag.

Dag 3 - Shangri-la med Songzanlin 
James Hiltons roman Bortom horisonten utkom 1933 och tog läsaren med till Shangri-La. Det är en fiktiv, paradisartad plats som sägs ligga i en dalgång någonstans bland bergen på 3500 meters höjd i Tibet. Livet levs här i harmoni och invånarna åldras endast obetydligt. 

Vi fördjupar oss i den tibetanska kultur som härskar i Shangri-la och besöker det 300-åriga Songzanglingklostret. Det är det största tibetanska buddistklostret i Yunnanprovinsen och hem för den levande Buddhan.

Lunchen blir idag tibetansk och därefter utforskar vi mer av den äldre stadsdelen och Bitasjön. 

Dag 4 - Tigersprångsklyftan
Vi checkar ut från Shangri-la och beger oss på en vacker resa till österut till Österns Venedig, Lijiang. Resan är så att säga lite av målet med dagen, då vi kommer nu passerar Tigersprångsklyftan. Mellan Jadedrakens- och Habas snöberg skär här en av världens djupaste raviner. Yangtzefloden strömmar långt nere i dalen. Det blir lunch i ravinen innan vi sedan fortsätter mot Lijiang. 

Dag 5 - Lijiang
Lijiang har en lång historia och vi spenderar dagen med att lära känna detta denna pärla till stad bättre. Epitetet ”Kinas, eller Österns Venedig” har den fått för på grund av sitt välordnade system av kanaler och broar. Staden skiljer sig också från många andra äldre kinesiska städer med sin specifika arkitektur, historia och Naxifolkets speciella kultur.

Vi promenerar på de kullerstensklädda gatorna genom den gamla stadsdelen. Husen är vackra och välbevarade, har snidade dörrar, fönster och intrikata inskriptioner. De flesta är byggda enligt de olika minoritetskulturernas arkitektur. Staden är en sevärdhet i världsklass och 1997 blev staden placerad på Unescos världsarvlista. Strax norr om staden kommer vi till Heilongtan, eller Svarta drakens pool. Här trivs sjöfågel och längs stränderna ligger vackra tempel.

Folkgruppen Naxi har här sitt fäste och vi lär känna deras kultur under dagen. De är animister och lever i harmoni med naturen. Dagens lunch intar vi i ett Naxihem.

Kvällen njuter du på egen hand i Lijiang.

Dag 6 - Etniska minoritetsfolket Bai
Vårt äventyr fortsätter nu mot Dali. Nästan framme i Dali når vi Xizhou bland gröna berg och vindlande dalgångar. I denna idyll har Baifolket levt ett relativt bekymmersfritt liv under mer än tusen år. Efter en promenad genom denna pittoreska by får vi uppleva en annorlunda te-ceremoni. Förutom de tre te-varianterna bittert, sött och eftersmak, kan det bli en liten dansuppvisning. Vi får därtill smaka en typisk bai-lunch hemma hos en lokal familj. 

På eftermiddagen checkar vi sedan in på vårt boende i Dali för de kommande två nätterna. 

Dag 7 - Dali med Erhaisjön
Dali har en lång och fascinerande historia. År 738 etablerades kungariket Nanzhao med Dali som huvudstad och täckte ett stort område av Yunnan och norra Burma samt delar av Sichuan och Guizhou. Riket överlevde nästan 200 år och hade 13 kungar innan det kollapsade. Efter flera decennier av kaos framträdde kungariket Dali i 937 och det sägs att staden runt 1000 e Kr var den 13e största i världen. Kungariket Dali överlevde fram till att mongolerna på 1200-talet förstörde den gamla huvudstaden och palatset, som låg strax söder om de tre pagoderna vilka vi besöker. Under Mingdynastin på 1400-talet byggdes staden återigen upp och det är arvet från denna tid som är mest framträdande idag.

Sjön Erhai ligger mitt i staden och vi passar på att göra en fin båttur för att vila benen efter allt promenerande i denna intressanta och anrika stad.

Dag 8 - Longmengrottorna
Resan går mot våren, i alla fall ”Den eviga vårens stad”, Kunming. Huvudstad, och tillika den största staden, i Yunnan. Vid sjön Dianchis västra strand reser sig de västra bergen, Xishanbergen 2 350 meter över havet. Här gör vi ett besök i bergens skogspark för att se de fina Longmengrottorna. Grottorna är huggna ur en brant klippa för mer än 200 år sedan under Qing-dynastin och bjuder på en fin utsikt. 

Yunnanprovinsens kök är en skattkammare och idag får du en sen, men god lunch med Yunnans variant av risnudlar.

På eftermiddag och kväll har du tid på egen hand att utforska storstaden Kunming med allt den har att erbjuda.

Dag 9 - Kunming med Stenskogen
Vi checkar ut på morgonen. Beroende på flygets avgång till Zhangjiajie senare på dagen kan det bli tid till att se morgongymnastik som tai-chi i någon av Kunmings många parker. Men den stora begivenheten idag är vårt besök i Stenskogen strax söder om Kunming. Området är en märklig och mäktig kastformation där höga klipporna ser ut som stalagmiter som vuxit upp ur marken. Och många ser just ut som träd gjorda av sten och ger illusionen av en stenskog.

Även idag blir det en annorlunda lunch då vi intar den på en restaurang som ägs av Yi-folket, ytterligare en av Yunnans många etniska minoriteter.

Tidig kväll flyger vi vidare till Zhangjiajie. Väl framme checkar vi in på ett bekvämt boende för de tre kommande nätterna.

Dag 10 - Zhangjiajie National Forest Park
Halleluja-bergen i science fiction-filmen Avatar inspirerades av de så kallade Himmelska pelarna i Zhangjiajie National Forest Park. Området blev Kinas första nationella skogspark 1982 och är känt för sina fantasieggande bergstoppar, klara strömmar, täta skogar och stora karstgrottor. Vi spenderar en heldag i detta sagolika landskap och för de som törs och vill så går vi ut på glasbron som spänner högt över en kanjon. Väder och vind rår vi inte på men oavsett är detta en naturupplevelse utöver det vanliga (där en sko med bra sula är att rekommendera).

Dag 11 - Via Tianmenbergen till Chengdu
Naturupplevelserna fortsätter denna dag då vi åker en timme söderut till Tianmen-berget. Detta berg, som enligt många besökare är det vackraste berg de någonsin sett, är inte mer än 1500 meter högt. Men det bjuder på storslagna vyer, som till exempel Himlens port och vertikala klippväggar. Vi upplever området med färd på serpentinvägen genom de 99 kurvorna, samt med världens längs kabinbana.

Trots att det inte är världens högsta berg skiftar temperaturen mycket från bergets bas till dess topp, så en extra tröja kan vara bra att ha med.

Efter lunch flyger vi från Hunan till Sichuanprovinsen, och dess huvudstad Chengdu.

Dag 12 - Chengdu

Idag upplever vi det lokala och avslappnade livet i denna metropol. Remnin park grundades redan tidigt 1900-tal och är en av stadens lungor. Här finns grönområden och vattendrag. Lokalbefolkningen kommer ofta hit för att njuta en kopp i te bortom stress och trafik. 

Vi upptäcker också det populära Kuanzhai Xiangzi, ett traditionellt kvarter med en smal och en bred allé. Dessa har anor från 1600-talet och nyligen renoverats. I denna gamla stadsdel beblandas  Chengdu-borna gärna med turister då här förutom museum och vacker arkitektur finns tehus, restauranger och butiker. Med tanke på att hemresan närmar sig så kan detta vara ett ypperligt tillfälle att här köpa med sig något till när och kära därhemma.

Då vi befinner oss i en stolt matprovins så äter vi givetvis en typisk lunch för Sichuan. 

Dag 13 - Pandor och heta pannor
Chengdu tillhör en av världens mest befolkade städer men det är inte folket i sig vi kommer hit för att se, utan det som lockar är populationen av pandor som finns på det renommerade Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. På förmiddagen gör vi ett intressant besök här och charmas av dessa svartvita ”nallebjörnar”.

Under eftermiddagen går vi ombord på ett höghastighetståg från Chengdu till Chongqing. Vi är tillbaka till utgångspunkten och sammanfattar här våra fantastiska dagar med en typisk Chongqing hotpot-middag. Med mer än 50.000 hotpot-restauranger är Chongqing Kinas hotpot-huvudstad och det handlar inte bara om mat, utan det är en livsstil; ett sätt att äta som inbjuder till stort socialt utbyte middagsgästerna emellan.

Dag 14 - Hemresa från Chongqing
Det har blivit dags att lämna Mittens rike och efter frukost beger vi oss till flygplatsen för en bekväm hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar (2019: 11 frukostar) 
• 11 luncher 
• 2 middag (2019: 3 middagar)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Chongqing. Kort stadsrundtur i Chongqing. Flyg Chongqing – Zhongdian/Shangri-la. Lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Zhongdian/Shangri-la.

Dag 3
Utflykt i Shangri-la med besök vid Songzanlintemplet och Bitasjön. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Shangri-la – Lijiang, buss ca 180 km. Besök i Tigersprångsklyftan. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Lijiang.

Dag 5
Utflykt i Lijiangs gamla stad, besök vid Black Dragon Pool och lunch hos lokal familj. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Lijiang – Dali, buss ca 200 km. Besök hos minoritetsfolket Bai och kulturföreställning. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Dali.

Dag 7
Utflykt i Dali med besök vid de tre pagoderna och båttur på Erhaisjön. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Dali – Kunming, buss ca 330 km. Besök vid Longmengrottorna. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Kunming.

Dag 9
Utflykt till Kunmings stenskog. Flyg Kunming – Zhangjiajie. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Zhangjiajie.

Dag 10
Heldagsutflykt till Zhangjiajie National Forest Park. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Halvdagsutflykt till Tianmenbergen. Flyg Zhangjiajie – Chengdu. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Chengdu.

Dag 12
Stadsrundtur i Chengdu. Frukost och lunch ingår.

Dag 13
Besök på The Panda Breeding and Research Centre. Snabbtåg Chengdu – Chongqing. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår. En övernattning på hotell i Chongqing.

Dag 14
Chongqing – Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Kina

Folkmängd 1 323 600 000 Landets yta 9 600 000 km² Valuta Yuan Religion Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer. Språk Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Dagsprogram
2019

Dag 1 - Flyg till Kina
Du flyger bekvämt från Skandinavien via Helsingfors till Chongqing med Finnair. 

Dag 2 - Chongqing och vidare till Zhongdian
Vi ankommer Chongqing tidig morgon och tar tillfället i akt att utforska denna metropol. Chongqing är enorm till ytan men vi fokuserar vår sightseeing till det mindre ’Lilla Chongqing’, som kallas Ci Qi Kou, eller porslinsbyn. Under Ming och Qingdynastierna producerades här mycket och fint porslin här. Här äter vi också en lokal lunch på Xiao Bin Lour.

Under eftermiddagen flyger vi vidare inrikes till Zhongdian som i början av 2000-talet fick ett nytt officiellt namn, Shangri-la. Vi checkar in på ett bekvämt hotell för de kommande två nätterna och ser fram mot att upptäcka denna pärla nästa dag.

Dag 3 - Shangri-la med Songzanlin 
James Hiltons roman Bortom horisonten utkom 1933 och tog läsaren med till Shangri-La. Det är en fiktiv, paradisartad plats som sägs ligga i en dalgång någonstans bland bergen på 3500 meters höjd i Tibet. Livet levs här i harmoni och invånarna åldras endast obetydligt.

Vi fördjupar oss i den tibetanska kultur som härskar i Shangri-la och besöker det 300-åriga Songzanglingklostret. Det är det största tibetanska buddistklostret i Yunnanprovinsen och hem för den levande Buddhan.

Lunchen blir idag tibetansk och därefter utforskar vi mer av den äldre stadsdelen. Under dagen gör vi även en båttur på Shudusjön. Sjön är 3705 meter över havet och vattnet så klart att man kan se fisk simma omkring på djupet.  

Dag 4 - Tigersprångsklyftan
Vi checkar ut från Shangri-la och beger oss på en vacker resa till österut till Österns Venedig, Lijiang. Resan är så att säga lite av målet med dagen, då vi kommer nu passerar Tigersprångsklyftan. Mellan Jadedrakens- och Habas snöberg skär här en av världens djupaste raviner. Yangtzefloden strömmar långt nere i dalen. Det blir lunch i ravinen innan vi sedan fortsätter mot Lijiang. 

Dag 5 - Lijiang
Lijiang har en lång historia och vi spenderar dagen med att lära känna detta denna pärla till stad bättre. Epitetet ”Kinas, eller Österns Venedig” har den fått för på grund av sitt välordnade system av kanaler och broar. Staden skiljer sig också från många andra äldre kinesiska städer med sin specifika arkitektur, historia och Naxifolkets speciella kultur.

Vi promenerar på de kullerstensklädda gatorna genom den gamla stadsdelen. Husen är vackra och välbevarade, har snidade dörrar, fönster och intrikata inskriptioner. De flesta är byggda enligt de olika minoritetskulturernas arkitektur. Staden är en sevärdhet i världsklass och 1997 blev staden placerad på Unescos världsarvlista. Strax norr om staden kommer vi till Heilongtan, eller Svarta drakens pool. Här trivs sjöfågel och längs stränderna ligger vackra tempel.

Folkgruppen Naxi har här sitt fäste och vi lär känna deras kultur under dagen. De är animister och lever i harmoni med naturen. Dagens lunch intar vi i ett Naxihem.

Kvällen njuter du på egen hand i Lijiang.

Dag 6 - Etniska minoritetsfolket Bai
Vårt äventyr fortsätter nu mot Dali. Nästan framme i Dali når vi Xizhou bland gröna berg och vindlande dalgångar. I denna idyll har Baifolket levt ett relativt bekymmersfritt liv under mer än tusen år. Efter en promenad genom denna pittoreska by får vi uppleva en annorlunda te-ceremoni. Förutom de tre te-varianterna bittert, sött och eftersmak, kan det bli en liten dansuppvisning. Vi får därtill smaka en typisk bai-lunch hemma hos en lokal familj. 

På eftermiddagen checkar vi sedan in på vårt boende i Dali för de kommande två nätterna. 

Dag 7 - Dali med Erhaisjön
Dali har en lång och fascinerande historia. År 738 etablerades kungariket Nanzhao med Dali som huvudstad och täckte ett stort område av Yunnan och norra Burma samt delar av Sichuan och Guizhou. Riket överlevde nästan 200 år och hade 13 kungar innan det kollapsade. Efter flera decennier av kaos framträdde kungariket Dali i 937 och det sägs att staden runt 1000 e Kr var den 13e största i världen. Kungariket Dali överlevde fram till att mongolerna på 1200-talet förstörde den gamla huvudstaden och palatset, som låg strax söder om de tre pagoderna vilka vi besöker. Under Mingdynastin på 1400-talet byggdes staden återigen upp och det är arvet från denna tid som är mest framträdande idag.

Sjön Erhai ligger mitt i staden och vi passar på att göra en fin båttur för att vila benen efter allt promenerande i denna intressanta och anrika stad.

Dag 8 - Longmengrottorna
Resan går mot våren, i alla fall ”Den eviga vårens stad”, Kunming. Huvudstad, och tillika den största staden, i Yunnan. Vid sjön Dianchis västra strand reser sig de västra bergen, Xishanbergen 2 350 meter över havet. Här gör vi ett besök i bergens skogspark för att se de fina Longmengrottorna. Grottorna är huggna ur en brant klippa för mer än 200 år sedan under Qing-dynastin och bjuder på en fin utsikt. 

Yunnanprovinsens kök är en skattkammare och idag får du en sen, men god lunch med Yunnans variant av risnudlar.

På eftermiddag har du tid på egen hand att utforska storstaden Kunming med allt den har att erbjuda. Vi träffas igen senare på kvällen för en gemensam middag. 

Dag 9 - Kunming med Stenskogen
Vi checkar ut på morgonen. Beroende på flygets avgång till Zhangjiajie senare på dagen kan det bli tid till att se morgongymnastik som tai-chi i någon av Kunmings många parker. Men den stora begivenheten idag är vårt besök i Stenskogen strax söder om Kunming. Området är en märklig och mäktig kastformation där höga klipporna ser ut som stalagmiter som vuxit upp ur marken. Och många ser just ut som träd gjorda av sten och ger illusionen av en stenskog.

Även idag blir det en annorlunda lunch då vi intar den på en restaurang som ägs av Yi-folket, ytterligare en av Yunnans många etniska minoriteter.

Tidig kväll flyger vi vidare till Zhangjiajie. Väl framme checkar vi in på ett bekvämt boende för de tre kommande nätterna.

Dag 10 - Zhangjiajie National Forest Park
Halleluja-bergen i science fiction-filmen Avatar inspirerades av de så kallade Himmelska pelarna i Zhangjiajie National Forest Park. Området blev Kinas första nationella skogspark 1982 och är känt för sina fantasieggande bergstoppar, klara strömmar, täta skogar och stora karstgrottor. Vi spenderar en heldag i detta sagolika landskap och för de som törs och vill så går vi ut på glasbron som spänner högt över en kanjon. Väder och vind rår vi inte på men oavsett är detta en naturupplevelse utöver det vanliga (där en sko med bra sula är att rekommendera).

Dag 11 - Tianmenbergen
Naturupplevelserna fortsätter denna dag då vi åker en timme söderut till Tianmen-berget. Detta berg, som enligt många besökare är det vackraste berg de någonsin sett, är inte mer än 1500 meter högt. Men det bjuder på storslagna vyer, som till exempel Himlens port och vertikala klippväggar. Vi upplever området med färd på serpentinvägen genom de 99 kurvorna, samt med världens längs kabinbana.

Trots att det inte är världens högsta berg skiftar temperaturen mycket från bergets bas till dess topp, så en extra tröja kan vara bra att ha med.

Efter lunch flyger vi från Hunan till Chongqing.

Dag 12 -  heta pannor
Vi är tillbaka till utgångspunkten och idag hinner vi se mer av denna gigantiska stad. Dagens stadsrundtur tar oss till bland annat till Huguangs "rådhus" som inte bara är en byggnad utan flera vilka tjänstgjort i såväl politiska, affärsmässiga och sociala arrangemang under drygt 200 år.   

På kvällen sammanfattar vi våra fantastiska dagar med en typisk Chongqing hotpot-middag. Med mer än 50.000 hotpot-restauranger är Chongqing Kinas hotpot-huvudstad och det handlar inte bara om mat, utan det är en livsstil; ett sätt att äta som inbjuder till stort socialt utbyte middagsgästerna emellan.

Dag 13 - Hemresa från Chongqing
Det har blivit dags att lämna Mittens rike och efter frukost beger vi oss till flygplatsen för en bekväm hemresa till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar (2019: 11 frukostar) 
• 11 luncher 
• 2 middag (2019: 3 middagar)
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Chongqing. Kort stadsrundtur i Chongqing. Flyg Chongqing – Zhongdian/Shangri-la. Lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Zhongdian/Shangri-la.

Dag 3
Utflykt i Shangri-la med besök vid Songzanlintemplet och Shudusjön. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Shangri-la – Lijiang, buss ca 180 km. Besök i Tigersprångsklyftan. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Lijiang.

Dag 5
Utflykt i Lijiangs gamla stad, besök vid Black Dragon Pool och lunch hos lokal familj. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Lijiang – Dali, buss ca 200 km. Besök hos minoritetsfolket Bai och kulturföreställning. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Dali.

Dag 7
Utflykt i Dali med besök vid de tre pagoderna och båttur på Erhaisjön. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Dali – Kunming, buss ca 330 km. Besök vid Longmengrottorna. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på hotell i Kunming.

Dag 9
Utflykt till Kunmings stenskog. Flyg Kunming – Zhangjiajie. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Zhangjiajie.

Dag 10
Heldagsutflykt till Zhangjiajie National Forest Park. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Halvdagsutflykt till Tianmenbergen. Flyg Zhangjiajie – Chongqing. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Chongqing.

Dag 12
Stadsrundtur i Chongqing med besök vid Huguangs rådhus. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 13
Chongqing – Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Kina

Folkmängd 1 323 600 000 Landets yta 9 600 000 km² Valuta Yuan Religion Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer. Språk Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Chongqing t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Observera
2019 blir reslängden 13 dagar och besöket i Chengdu utgår. 

Övrigt
På kinesiska flygplatser är det inte tillåtet att medföra vare sig alkohol, läsk eller vatten i handbagaget genom säkerhetskontrollen. Flytande mediciner får medföras men öppnas och kontrolleras av säkerhetspersonalen. Efter säkerhetskontroll kan man handla vatten, läsk och tullfria varor. I det incheckade bagaget får endast oöppnade flaskor packas ner. Tändare eller magneter får inte heller medföras. Noggranna kontroller genomförs.

Bussarna i Kina är av god kvalitet, men håller inte alltid samma bekväma standard som i Skandinavien.

Valuta
Kinesiska Yuan (CNY).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras på hotellen samt i större butiker och på restauranger.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

När du beräknar din reskassa, tänk på att Kina är ett eldorado för shopping samt att måltidsdryck till de gemensamma måltiderna inte ingår i resans pris.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Nästan hela Kinas klimat styrs av monsunvindarna och under sommaren är luftfuktigheten hög. Under vintersäsongen kan dagarna vara kyliga.

Klädsel och utrustning
Atmosfären på hotellen är relativt informell, även på de bättre hotellen. Under dagarna går du löst och ledigt klädd i oömma kläder. Det är viktigt att du har bra skor med låg klack och gummisula.

Utrustningen beror naturligtvis på årstiden. Under sommaren reser du i lätta och lättvättade bomullskläder. Hotellen har snabb och bra tvättservice. Under tidig vår och under hösten bör du ha ett ylleplagg samt rock eller kappa till hands. Regn kan förekomma, så ta med dig regnkläder och gärna ett paraply.

Resväskan måste vara hållbar eftersom den ofta i samband med flygresorna utsätts för omild behandling. Det finns gott om shoppingmöjligheter, så det är nästan ofrånkomligt att du har med dig mer bagage på hemresan än vad du hade med dig på utresan. Det kan vara bra att ta med sig en extra, hopvikbar shoppingväska/bag.

Dricks
Dricksen på denna resa är inte inkluderad och istället bör du beräkna ett belopp om 350 RMB (yuan) för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Visum
Visum krävs och erhålles innan avresa. Nu finns möjligheten att TEMA kan ordna gruppvisum till er som inte redan ordnat egna visum. För att köpa visumtjänsten till Kina kontaktar ni vår kundtjänst.

Priser per visum:   

1600 SEK/NOK, 165 EUR, 1250 DKK 

För hanteringen behöver vi en passkopia i färg, uppgift om er sysselsättning(inklusive arbetsgivare) samt bokningsnummer och avresedatum. Notera att vi behöver detta senast 2 månader innan avresa alternativt snarast efter bokning. Sänds till passport@temaresor.se eller via post till TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Detta visum gäller 30 dagar.  

Gruppvisumet skickas per post ca 2 veckor innan avresa och då får ni mer information. OBS! Dokumentet ska kunna visas upp både vid inresa och utresa.  

Om ni önskar ansöka om visum på egen hand kan ni kontakta Kinesiska ambassadens visumcenter direkt (har kontor i Stockholm och Göteborg). För mer information besök deras hemsida. Notera att vi på TEMA tillhandahåller de bekräftelser (Hotellvoucher och dagsprogram) som ni behöver för att söka visum. Vänligen kontakta oss på passport@temaresor.se så sänder vi er dessa dokument. Notera att turistvisumet är giltigt i 3 månader så därför kan man tidigast ansöka om visum cirka 2 månader innan avresa. Behandlingstid på ambassaden är cirka 4 arbetsdagar. Beräkna dock några extra dagar i marginal. Vänligen ansök om visum i god tid.   

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen fyll i dessa uppgifter snarast möjligt på ”Min resa”  

Vi behöver även din passkopia senast 40 dagar före avresan. Skicka den till; TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller maila den till oss på passport@temaresor.se .


Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-11-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Helsinki
2019-11-06
13:00
2019-11-06
15:25
Finnair, 864
Helsinki
Chongqing
2019-11-06
17:40
2019-11-07
07:10
Finnair, 091
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chongqing
Helsinki
2019-11-18
09:50
2019-11-18
14:05
Finnair, 092
Helsinki
Gothenburg
2019-11-18
16:00
2019-11-18
16:25
Finnair, 865
13 dagar Yunnan - en resa söder om molnen Göteborg 34 150 SEK 3 platser kvar Boka
2019-11-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Helsinki
2019-11-06
14:35
2019-11-06
16:35
Finnair, 810
Helsinki
Chongqing
2019-11-06
17:40
2019-11-07
07:10
Finnair, 091
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chongqing
Helsinki
2019-11-18
09:50
2019-11-18
14:05
Finnair, 092
Helsinki
Stockholm
2019-11-18
17:30
2019-11-18
17:30
Finnair, 815
13 dagar Yunnan - en resa söder om molnen Stockholm 34 150 SEK 5 platser kvar Boka
2019-11-06 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Helsinki
2019-11-06
13:20
2019-11-06
15:50
Finnair, 954
Helsinki
Chongqing
2019-11-06
17:40
2019-11-07
07:10
Finnair, 091
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Chongqing
Helsinki
2019-11-18
09:50
2019-11-18
14:05
Finnair, 092
Helsinki
Copenhagen
2019-11-18
15:40
2019-11-18
16:20
Finnair, 955
13 dagar Yunnan - en resa söder om molnen Köpenhamn 34 150 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose