Sydostasiens olika världarSingapore, Malaysia, Brunei, Indonesien

En resa genom fyra länder i Sydostasien med start i futuristiska Singapore och final på paradisön Bali. Däremellan väntar upplevelser som Kuala Lumpurs storstadsdjungel och Borneos tropiska regnskog. Och Indonesien stoltserar förutom med Bali, med världsarvstempel som Borobudur. 

En mångfacetterad och mångkulturell rundresa i denna magiska del av Asien. Här blandar vi moderna metropoler med huvudjägare på Borneo och trollbinds av Ramayanas öde. I det lilla sultanatet Brunei ser vi det storslagna palatset, men också byar på pålar i vattnet. På Java kommer vi till Ostindiska kompaniets Batavia, dagens Jakarta. Vi besöker lokal fiskmarknad men också världsarvstemplen Prambanan och Borobudur. Bali bjuder risterasser, hantverksbyar och sköna stränder. Här varvar vi ner och får tid att smälta intrycken efter en spännande resa tillsammans.

RESFAKTA

Länder: Malaysia, Brunei, Indonesien, Singapore

Reslängd: 20 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Singapore med Clarke Quay och botaniska trädgården
 • Orangutang rehabcenter på Borneo
 • Båttaxi till byn Kampong Ayer på Bruneifloden
 • Världsarvs-templen Prambanan och Borobudur på Java
 • Risterasser, sagotempel och strandliv på Bali

Dagsprogram
2017

Dag 1 - Fyra länder i Asien
Avresa med flyg från Skandinavien. Nu startar denna innehållsrika rundresa i Sydostasien som kommer att ta dig genom fyra vitt skilda länder: Singapore, Malaysia, Brunei och Indonesien.  

Dag 2 - Singapore & Clark Quay
Efter den bekväma men långa flygningen möts du på Singapores flygplats, Changi, av din TEMA-reseledare. Efter den korta transfern in till centrala Singapore och ditt hotell för de kommande två nätterna, får du möjlighet att koppla av en stund.

På kvällen samlas vi för en kort promenad längs Singaporefloden till Clarke Quay. Området bestod en gång i tiden av stora lagerlokaler för den intensiva handeln som ägde rum i flodmynningen. Idag är de anrika hamnkvarteren något av stadens nöjescentrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer. Vi äter vår välkomstmiddag vid hamnkvarteren längs Singapore River.

Dag 3 - Sightseeing i Singapore
Efter en god frukostbuffé på hotellet är det dags för en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad. Enligt folktraditionen var den första levande varelsen som stadens grundare såg ett lejon. En av attraktionerna vi ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.

Singapores nationalblomma är en vacker orkidée. Denna och mycket annat vackert finns att beskåda i Singapores botaniska trädgård som vi besöker under förmiddagen. Den botaniska trädgården är också det lilla landets världsarv uppfört på Unescos lista.

Det moderna Singapores grundare skulle man kunna kalla Sir Thomas Stamford Raffles, som var tjänsteman vid Brittiska Ostindiska Kompaniet. Han undertecknade ett fördrag med sultanen av Johor 1819 och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns och vi avrundar vår stadsrundtur med en lunch här.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter. 

Dag 4 - Malaysia och Melaka
Efter frukost packar vi ihop, checkar ut och lämnar Singapore landvägen till grannlandet Malaysia.

Melaka är Malaysias historiska centrum. En gång var platsen en mycket viktig sjöfarts- och handelsstad. Portugiserna var de första européerna som kom till Sydostasien år 1511, därefter följde holländare och engelsmän. Du får se gamla portugisiska bosättningar och det engelska bevakningsfortet. Vi tar också en promenad till The Dutch Square, det flerhundraåriga holländska torget med sitt berömda rådhus.

Vår lunch serveras på en restaurang med inriktning på det som kallas Peranakan, eller Baba & Nyonya, uppkallat efter ättlingarna till kinesiska immigranter som kom hit. Smakerna är en blandning av kinesiska och malaysiska ingredienser och kryddor.

Kvällen är på egen hand och då rekommenderas ett besök på Jonker Walk. Längs gatan här är det på kvällstid uppdukat med matstånd och annan marknadsförsäljning.    

Dag 5 - Flodkryss och cykeltaxi
Nu har du troligen kommit i fas med tidsskillnaden och vår rundresa fortsätter i ett behagligt tempo. Denna förmiddag gör vi en båtkryssning på Melakafloden. Kanske känner du igen dig från filmen Entrapment då Sean Connery och Catherine Zeta-Jones glider fram här under broarna. Vår båttur övergår därefter till en tur med trishaw till ett hem från kolonial tid, som idag är omvandlat till museum.

Efter en gemensam lunch så lämnar vi Melaka bakom oss och åker vidare till landets huvudstad.

När solen går ner så ger vi oss ut på en stadsrundtur bland Kuala Lumpurs tjusiga ljussättningar och upplysta skyskrapor. Förutom den populära förkortningen KL så kallas också Kuala Lumpur för ”The Garden City of Lights”. Rundturen tar oss också till det moderna shopping och kontors-templet Petronas Twin Towers. Vi avrundar stadsturen med en malaysisk middag med färgsprakande framträdanden. 

Dag 6 - Coola Kuala Lumpur och Batu Caves
Vi fortsätter idag att upptäcka denna relativt anonyma asiatiska storstad. Religionen spelar stor roll i Asien och här i KL är alla välkomna. Såväl muslimska, hinduiska, kristna och buddhistiska helgedomar finns om vartannat. Flera av de främsta sevärdheterna hinner vi med, till exempel malajernas viktigaste landmärke, Dataran Merdeka, Självständighetstorget. Här hissades landets egen flagga för första gången vid självständigheten den 31 augusti 1957.

Vid Central Market, som en gång var stadens fiskmarknad, äter vi en enkel lokal lunch. Fiskförsäljningen har ersatts med hantverk från Malaysias alla hörn. Vid Sze Yah-templet kommer vi in i Chinatown och även här finns en marknad med chans till shopping. Det moderna Kuala Lumpur är starkt influerat av västerländsk arkitektur, men historien och det lokala malaysiska livet är ständigt närvarande. Det är en vibrerande stad med en rik och färgstark historia som fascinerar.

Under eftermiddagen lämnar vi stadens centrum för ett besök vid Batu. Här finns hinduernas allra heligaste tempel utanför Indiens gränser, tillägnat guden Muruga. Guden själv finns att beskåda i form av en drygt 40 meter hög bronsstaty. Här kan du som hinduerna bestiga de nästan 300 trapporna upp till grottemplen.

Kvällen står till ditt eget förfogande. Av reseledaren kan du få tips om några av KLs många takbarer och restauranger med utsikt över hela den glittrande staden.

Dag 7 - Kuching, Sarawak, Borneo
Tidig frukost innan flyget tar oss från fastlandet till Borneo, en flygresa om ungefär 1 timme och 45 minuter. Kucin betyder katt och nu får vi lära känna Kattstaden och ser givetvis den stora kattstatyn och kattmuseet.

Vi promenerar genom det gamla Kuching med marknadsförsäljning av kryddor och annat. Här ser vi arvet från The White Rajah. Detta epitet fick den engelska familjen Brook när de som en kunglig dynasti styrde Sarawak från mitten av 1800-talet till strax efter andra världskriget.

På kvällen tar vi en kort promenad från hotellet till en av lokalbefolkningens absoluta favoritplatser när det gäller smakupplevelser. 

Dag 8 - Till djungeln med orangutanger och huvudjägare!
Borneo förknippas av många med orangutanger. Och det är endast på Borneo och norra Sumatra man kan träffa på dessa människor från skogen vilket orang hutan betyder. Idag har vi chansen att få se dessa individer när vi besöker Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center. Här har man sedan länge tagit hand om orangutanger på ett framgångsrikt sätt. Djuren här lever i ett stort reservat så någon garanti för att få se primaterna finns inte, men med lite tur kan man se de mycket människoliknande djuren.

Dagen fortsätter därefter vidare in i djungeln på väg mot Batang Ai National Park. Vi åker genom ett landskap som är som ett lapptäcke av jungfrulig regnskog, men också odlingsområden och små byar. Vid Lemanakfloden byter vi fordon till en så kallad longboat och fortsätter på floden. Vid flodens sidor kan vi se longhouses, rumah panjang, byggda av tropiskt timmer. Här bor här storfamiljer av Ibanfolket på mer eller mindre samma sätt som man gjort under århundraden. Iban var beryktade huvudjägare ända in under den europeiska kolonisationen. Vårt boende för natten blir en naturskön resort vid flodkanten. 

Dag 9 - Naturpromenad
Naturens ljud kanske väcker dig och efter en avkopplande morgon med frukost på resorten gör vi en promenad i naturen tillsammans med en specialist på området.

Vi checkar sedan ut och beger oss tillbaka mot Kuching längs den natursköna vägen. Väl tillbaka i Kuching får du ledig tid på egen hand innan vi på kvällen tar en kort promenad till en annan kulinarisk upplevelse. Nu ska vi prova etnisk mat från Kelabit Highlands. 

Dag 10 - Brunei Darussalam
Redan i ottan går reveljen. Flyget från Kuching till Miri i norra Sarawak går tidigt och vi får med oss frukost från hotellet. Väl från Miri har vi sedan cirka två timmar att köra innan vi når Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan. Det lilla landet har stora oljefält och har fått sina rikedomar utan att behöva skövla sin tropiska regnskog. Rikedomarna har också tillåtit fantastiska byggnadsverk i huvudstaden och vi besöker Jame Asr Hassanil Bolkiah-moskén. Och vid Istana Nurul Iman som är det officiella residenset för Sultanen av Brunei gör vi ett fotostopp.

En av dagens begivenheter blir en tur med vatten-taxi runt världens största by byggd på pelare i vatten, Kampong Ayer i Bruneifloden. Här kan vi se hur vardagen ser ut för en stor del av huvudstadens befolkning.

Dag 11 - Till Indonesien
Vi lämnar Brunei och Borneo med flyg och beger oss till Java och Indonesien. Landets huvudstad Jakarta är en megametropol och smältdegel av kulturyttringar från Java, Malaysia, Kina, arabvärlden, Indien samt Europa – och då framförallt från holländarnas Ostindienkompani. Vi kommer att se ikoniska platser som till exempel presidentpalatset, men fokuserar vår dag i Jakarta på den gamla stadsdelen Batavia, eller Kota Tua, med koloniala byggnader och den gamla hamnen Sunda Kelapa.

Dag 12 - Från Jakarta till Yogyakarta

Indonesien består av 13 000 öar, fördelade på 33 provinser. Befolkningen är drygt 240 miljoner och med det räknas man som världens fjärde folkrikaste land. Detta innebär långa avstånd och vi flyger därför en dryg timme från Jakarta till Yogyakarta.

Den här dagen får vi ta del av ett av landets världsarv, de imponerande templen vid Prambanan. Det är mer eller mindre 240 tempel totalt inom området. Vackra stenhuggerier och spännande legender trollbinder oss fram till lunch. Då tar en lokal familj vid, bjuder oss på lunch och berättar sina hemligheter om tempelområdet.

Under kvällen kan du på egen hand besöka Jalan Malioboro. Jalan betyder gata men Malioboro är så mycket mer än bara en gata: här breder ett helt kvarter ut sig med marknadsstånd, butiker och barer för både lokalbefolkning och turister.

Dag 13 - Världsarvet Borobudur
Förmiddagen utforskar vi mer av Yogyakartas historia och arkitektur med besök både i Sultanens palats och i Taman Sari Water Castle, båda från mitten av 1800-talet. Vid det historiskt intressanta området Kotagede får vi även ta del av silversmide som är en stark hantverkstradition här på Java.

Under eftermiddagen åker vi ca 30 minuter nordväst om Yogyakarta för att besöka det majestätiska Borobudur. Det buddhistiska tempelområdet började byggas på mitten av 700-talet och de drygt 70 stuporna som alla innehåller en Buddhastaty restaurerades under 1970-talet med hjälp av Unesco och är nu ett av världsarven, vilket är lätt att förstå när man står mitt i detta sagolika landskap.

Kvällen fortsätter i sagornas värld med historien om Ramayana. Legenden framförs som en dansuppvisning i samband med kvällens middag. 

Dag 14 - Till Bali
Vi lämnar Java och flyger till Bali där vi checkar in på en hotellresort direkt vid havet. I övrigt blir det en lugn dag och vi möts upp för en gemensam välkomstmiddag på denna paradisö.  

Dag 15 - Sol- och baddag
Idag kan du koppla av med sol och bad. Resorten ligger direkt vid havet men har också ett trevligt poolområde. Den här dagen är perfekt för att smälta alla intryck av vad du har upplevt hittills under resan och kanske unnar du dig en skön behandling i hotellets spa. För den som vill ut till havs och se allt fantastiskt som döljer sig under vattenytan så finns det ett dykcenter på området. 

Dag 16 - Baturvulkanen och Besakihtemplet
Det blir en naturskön dag på östra Bali. Bali har sedan århundranden kallats för "världens gryning" och "en jordisk lustgård" av konstnärer och poeter. Kanske var skälet det vackra folket, med sina förtrollande seder och bruk. Eller var det möjligen naturen, med alla sina nyanser av grönt, regnskogens myriader av ljud och färger, alla orörda stränder och det bördiga landskapet.

Vi rör oss idag genom dalgångar där du kan skåda ut över de ännu aktiva vulkanernas stundtals rykande sidor och från höjderna kan du se den vackert belägna Batursjön. Vulkanen Gunung Agung är enligt balineserna världens nav, det heligaste av berg. Öns allra viktigaste tempel, modertemplet Pura Besakih, ligger vid det över 3 140 meter höga Gunung Agungs fot. Det eviga kretsloppets ceremonier som följer balinesen genom livet gör tempelområdet till öns mest aktivitetsfyllda.

Dag 17 - Ubuds risterrasser
Bland öns många epitet finns också Kärlekens ö. Och visst är det lätt att bli kär i denna vackra, gröna och välkomnande ö. Idag ska vi utforska inlandet, öns hjärta. Vi börjar utmed den sydöstra kusten och besöker Fladdermusgrottan vid Goa Lawah. Enligt legenden bor det en mytologisk orm längst in i grottan och han livnär sig på de fladdermöss som täcker grottväggarna. Härifrån letar vi oss in och upp bland risterrasserna och bevattningskanalerna mot Ubud. Den charmiga lilla staden ligger mitt på Bali i ett landskap som hör till öns allra vackraste med risodlingar i starkt kuperad terräng. Luftfuktigheten är påtaglig, vilket också är skälet till den intensiva grönskan. En gång i tiden var detta en tillflyktsort för både lokala och internationella konstnärer. Än idag finns här, trots byns ökade popularitet, fler konstnärsateljéer än souvenirbutiker.

På eftermiddagen når vi kusten igen och vår sista anhalt på resan, Sanur. Här checkar vi in för resans sista två övernattningar på en hotellresort med fin strand. 

Dag 18 - Sol- och baddag med middag i solnedgången
Njut av en lång härlig sovmorgon och därefter en lat dag vid stranden och poolen. Kanske unnar du dig en skön massage.

Sent på eftermiddagen möts vi igen och beger oss till det berömda Tanah Lot-templet beläget på en klippavsats. När solen sänker sig mot horisonten njuter vi av en middag med havets läckerheter på stranden. 

Dag 19 - Hemresa
På förmidddagen kan du koppla av med sol och bad innan det på eftermiddagen blir transfer till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

Dag 20 - Hemkomst
Efter en lång och innehållsrik resa kommer du hem med många nya intryck. Vi hoppas att resan gett mersmak och att du snart kommer med oss på nya äventyr.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 17 frukostar
• 10 luncher (from Jan 2018: 11 luncher)
• 11 middagar

(observera måltider olika för respektive säsong - se närmare antal i resfakta)
• Inträden enligt program
• Temaguide

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Singapore. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Singapore. Promenad längs Singapore River. Välkomstmiddag. Två övernattningar på hotell i Singapore.

Dag 3
Stadsrundtur i Singapore. Frukost och lunch.

Dag 4
Singapore – Melaka, 250 km. Stadsrundtur i Melaka. Frukost och lunch. En övernattning på hotell i Melaka.

Dag 5
Flodkryssning på Melakafloden. Kvälls-sightseeing i Kuala Lumpur. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar i Kuala Lumpur.

Dag 6
Stadsrundtur i Kuala Lumpur och besök till Batugrottorna. Frukost och lunch.

Dag 7
Flyg Kuala Lumpur – Kuching. Stadsrundtur och promenad i Kuching. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Kuching.

Dag 8
Kuching – Batang Ai, 300 km. Besök orangutang-center. Djungeläventyr. Frukost, lunch och middag. En övernattning på resort i Batang Ai.

Dag 9
Naturpromenad i Batang Ai. Batang Ai – Kuching, 300 km. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Kuching.

Dag 10
Flyg Kuching – Miri, ca 1 timme. Buss Miri – Bandar Seri Begawan, 160 km. Stadsrundtur. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Bandar Seri Begawan.

Dag 11
Flyg Bandar Seri Begawan – Jakarta, ca 1 timme 20 minuter. Stadsrundtur i Batavia, Gamla Jakarta. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Jakarta.

Dag 12
Flyg Jakarta – Yogyakarta, ca 1 timme 10 minuter. Utflykt till Prambanan. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på hotell i Yogyakarta.

Dag 13
Utflykt med besök till Sultanens palats och Borobudur. Frukost och middag.

Dag 14
Flyg Yogyakarta – Denpasar. Frukost och middag. Tre övernattningar på hotell i Candidasa.

Dag 15
Sol- och baddag. Frukost.

Dag 16
Heldagsutflykt med Baturvulkanen och Besakihtemplet, 130 km. Frukost och lunch.

Dag 17
Candidasa – Sanur, 80 km. Utflykt till Ubud. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell i Sanur.

Dag 18
Ledig dag. Frukost och avskedsmiddag.

Dag 19
Avkopplande förmiddag. Transfer till flygplatsen 15 km. Frukost och flygmåltider.

Dag 20
Ankomst Skandinavien.

Malaysia

Folkmängd 27,5 miljoner Landets yta 329 758 km² Religion Islam dominerar; minoriteter av hinduer, sikher, kristna, buddister och konfucianer Valuta Ringgit Språk Malajiska (bahasa malaysia) är officiellt språk; kinesiska är största minoritetsspråk; engelska används ofta som affärsspråk

Brunei

Folkmängd 442,216 Landets yta 5,765 km² Valuta Brunei dollar (BND) Religion Sunni Islam Språk Officiellt språk är malajiska och engelska.

Indonesien

Folkmängd 245,5 milj. Landets yta 1 904 600 km² Valuta Rupiah (USD och EUR kan användas som betalningsmedel på hotell, i större butiker och restauranger) Religion Islam, protestantism, katolicism, "hindu-buddhism", inhemska stamreligioner. Språk Officiellt språk är Indonesiska (bahasa indonesia, en form av malajiska). I övrigt ca 300 språk tillhörande austronesiska språkfamiljen, varav de största är javanska och sundanesiska. Övriga dominerande språk är achinesiska, balinesiska, batak, makassar, maduresiska och minangkabau.

Singapore

Folkmängd 4 400 000 Landets yta 647 km² Valuta Singaporiansk dollar Religion Buddism, taoism och konfucianism (ofta i blandning), minoriteter av mer ortodoxa buddister, sunnimuslimer, hinduer, sikher och kristna Språk Fyra officiella språk: engelska, kinesiska, malajiska och tamil; malajiska har en särställning som nationellt språk; endast engelska talas av alla folkgrupper

Dagsprogram
Finsk avresa 19 oktober - 21 dagar

Dag 1 - Fyra länder i Asien
Avresa med flyg från Skandinavien. Nu startar denna innehållsrika rundresa i Sydostasien som kommer att ta dig genom fyra vitt skilda länder: Singapore, Malaysia, Brunei och Indonesien.  

Dag 2 - Singapore & Clark Quay
Efter den bekväma men långa flygningen möts du på Singapores flygplats, Changi, av din TEMA-reseledare. Efter den korta transfern in till centrala Singapore och ditt hotell för de kommande två nätterna, får du möjlighet att koppla av en stund.

På kvällen samlas vi för en kort promenad längs Singaporefloden till Clarke Quay. Området bestod en gång i tiden av stora lagerlokaler för den intensiva handeln som ägde rum i flodmynningen. Idag är de anrika hamnkvarteren något av stadens nöjescentrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer. Vi äter vår välkomstmiddag vid hamnkvarteren längs Singapore River.

Dag 3 - Sightseeing i Singapore 
Efter en god frukostbuffé på hotellet är det dags för en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad. Enligt folktraditionen var den första levande varelsen som stadens grundare såg ett lejon. En av attraktionerna vi ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.

Singapores nationalblomma är en vacker orkidée. Denna och mycket annat vackert finns att beskåda i Singapores botaniska trädgård som vi besöker under förmiddagen. Den botaniska trädgården är också det lilla landets världsarv uppfört på Unescos lista.

Det moderna Singapores grundare skulle man kunna kalla Sir Thomas Stamford Raffles, som var tjänsteman vid Brittiska Ostindiska Kompaniet. Han undertecknade ett fördrag med sultanen av Johor 1819 och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns och vi avrundar vår stadsrundtur med en lunch här.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter. 

Dag 4 - Malaysia och Melaka
Efter frukost packar vi ihop, checkar ut och lämnar Singapore landvägen till grannlandet Malaysia.

Melaka är Malaysias historiska centrum. En gång var platsen en mycket viktig sjöfarts- och handelsstad. Portugiserna var de första européerna som kom till Sydostasien år 1511, därefter följde holländare och engelsmän. Du får se gamla portugisiska bosättningar och det engelska bevakningsfortet. Vi tar också en promenad till The Dutch Square, det flerhundraåriga holländska torget med sitt berömda rådhus.

Vår lunch serveras på en restaurang med inriktning på det som kallas Peranakan, eller Baba & Nyonya, uppkallat efter ättlingarna till kinesiska immigranter som kom hit. Smakerna är en blandning av kinesiska och malaysiska ingredienser och kryddor.

Kvällen är på egen hand och då rekommenderas ett besök på Jonker Walk. Längs gatan här är det på kvällstid uppdukat med matstånd och annan marknadsförsäljning.    

Dag 5 - Flodkryss och cykeltaxi 
Nu har du troligen kommit i fas med tidsskillnaden och vår rundresa fortsätter i ett behagligt tempo. Denna förmiddag gör vi en båtkryssning på Melakafloden. Kanske känner du igen dig från filmen Entrapment då Sean Connery och Catherine Zeta-Jones glider fram här under broarna. Vår båttur övergår därefter till en tur med trishaw till ett hem från kolonial tid, som idag är omvandlat till museum.

Efter en gemensam lunch så lämnar vi Melaka bakom oss och åker vidare till landets huvudstad.

När solen går ner så ger vi oss ut på en stadsrundtur bland Kuala Lumpurs tjusiga ljussättningar och upplysta skyskrapor. Förutom den populära förkortningen KL så kallas också Kuala Lumpur för ”The Garden City of Lights”. Rundturen tar oss också till det moderna shopping och kontors-templet Petronas Twin Towers. Vi avrundar stadsturen med en malaysisk middag med färgsprakande framträdanden. 

Dag 6 - Coola Kuala Lumpur och Batu Caves
Vi fortsätter idag att upptäcka denna relativt anonyma asiatiska storstad. Religionen spelar stor roll i Asien och här i KL är alla välkomna. Såväl muslimska, hinduiska, kristna och buddhistiska helgedomar finns om vartannat. Flera av de främsta sevärdheterna hinner vi med, till exempel malajernas viktigaste landmärke, Dataran Merdeka, Självständighetstorget. Här hissades landets egen flagga för första gången vid självständigheten den 31 augusti 1957.

Vid Central Market, som en gång var stadens fiskmarknad, äter vi en enkel lokal lunch. Fiskförsäljningen har ersatts med hantverk från Malaysias alla hörn. Vid Sze Yah-templet kommer vi in i Chinatown och även här finns en marknad med chans till shopping. Det moderna Kuala Lumpur är starkt influerat av västerländsk arkitektur, men historien och det lokala malaysiska livet är ständigt närvarande. Det är en vibrerande stad med en rik och färgstark historia som fascinerar.

Under eftermiddagen lämnar vi stadens centrum för ett besök vid Batu. Här finns hinduernas allra heligaste tempel utanför Indiens gränser, tillägnat guden Muruga. Guden själv finns att beskåda i form av en drygt 40 meter hög bronsstaty. Här kan du som hinduerna bestiga de nästan 300 trapporna upp till grottemplen.

Kvällen står till ditt eget förfogande. Av reseledaren kan du få tips om några av KLs många takbarer och restauranger med utsikt över hela den glittrande staden.

Dag 7 - Kuching, Sarawak, Borneo
Tidig frukost innan flyget tar oss från fastlandet till Borneo, en flygresa om ungefär 1 timme och 45 minuter. Kucin betyder katt och nu får vi lära känna Kattstaden och ser givetvis den stora kattstatyn och kattmuseet.

Vi promenerar genom det gamla Kuching med marknadsförsäljning av kryddor och annat. Här ser vi arvet från The White Rajah. Detta epitet fick den engelska familjen Brook när de som en kunglig dynasti styrde Sarawak från mitten av 1800-talet till strax efter andra världskriget.

På kvällen tar vi en kort promenad från hotellet till en av lokalbefolkningens absoluta favoritplatser när det gäller smakupplevelser. 

Dag 8 - Till djungeln med orangutanger och huvudjägare!
Borneo förknippas av många med orangutanger. Och det är endast på Borneo och norra Sumatra man kan träffa på dessa människor från skogen vilket orang hutan betyder. Idag har vi chansen att få se dessa individer när vi besöker Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center. Här har man sedan länge tagit hand om orangutanger på ett framgångsrikt sätt. Djuren här lever i ett stort reservat så någon garanti för att få se primaterna finns inte, men med lite tur kan man se de mycket människoliknande djuren.

Dagen fortsätter därefter vidare in i djungeln på väg mot Batang Ai National Park. Vi åker genom ett landskap som är som ett lapptäcke av jungfrulig regnskog, men också odlingsområden och små byar. Vid Lemanakfloden byter vi fordon till en så kallad longboat och fortsätter på floden. Vid flodens sidor kan vi se longhouses, rumah panjang, byggda av tropiskt timmer. Här bor här storfamiljer av Ibanfolket på mer eller mindre samma sätt som man gjort under århundraden. Iban var beryktade huvudjägare ända in under den europeiska kolonisationen. Vårt boende för natten blir en naturskön resort vid flodkanten. 

Dag 9 - Naturpromenad
Naturens ljud kanske väcker dig och efter en avkopplande morgon med frukost på resorten gör vi en promenad i naturen tillsammans med en specialist på området.

Vi checkar sedan ut och beger oss tillbaka mot Kuching längs den natursköna vägen. Väl tillbaka i Kuching får du ledig tid på egen hand innan vi på kvällen tar en kort promenad till en annan kulinarisk upplevelse. Nu ska vi prova etnisk mat från Kelabit Highlands. 

Dag 10 - Brunei Darussalam
Redan i ottan går reveljen. Flyget från Kuching till Miri i norra Sarawak går tidigt och vi får med oss frukost från hotellet. Väl från Miri har vi sedan cirka två timmar att köra innan vi når Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan. Det lilla landet har stora oljefält och har fått sina rikedomar utan att behöva skövla sin tropiska regnskog. Rikedomarna har också tillåtit fantastiska byggnadsverk i huvudstaden och vi besöker Jame Asr Hassanil Bolkiah-moskén. Och vid Istana Nurul Iman som är det officiella residenset för Sultanen av Brunei gör vi ett fotostopp.

En av dagens begivenheter blir en tur med vatten-taxi runt världens största by byggd på pelare i vatten, Kampong Ayer i Bruneifloden. Här kan vi se hur vardagen ser ut för en stor del av huvudstadens befolkning.

Dag 11 - Till Indonesien 
Vi lämnar Brunei och Borneo med flyg och beger oss till Java och Indonesien. Landets huvudstad Jakarta är en megametropol och smältdegel av kulturyttringar från Java, Malaysia, Kina, arabvärlden, Indien samt Europa – och då framförallt från holländarnas Ostindienkompani. Vi kommer att se ikoniska platser som till exempel presidentpalatset, men fokuserar vår dag i Jakarta på den gamla stadsdelen Batavia, eller Kota Tua, med koloniala byggnader och den gamla hamnen Sunda Kelapa.

Dag 12 - Från Jakarta till Yogyakarta

Indonesien består av 13 000 öar, fördelade på 33 provinser. Befolkningen är drygt 240 miljoner och med det räknas man som världens fjärde folkrikaste land. Detta innebär långa avstånd och vi flyger därför en dryg timme från Jakarta till Yogyakarta.

Den här dagen får vi ta del av ett av landets världsarv, de imponerande templen vid Prambanan. Det är mer eller mindre 240 tempel totalt inom området. Vackra stenhuggerier och spännande legender trollbinder oss fram till lunch. Då tar en lokal familj vid, bjuder oss på lunch och berättar sina hemligheter om tempelområdet.

Under kvällen kan du på egen hand besöka Jalan Malioboro. Jalan betyder gata men Malioboro är så mycket mer än bara en gata: här breder ett helt kvarter ut sig med marknadsstånd, butiker och barer för både lokalbefolkning och turister.

Dag 13 - Världsarvet Borobudur
Förmiddagen utforskar vi mer av Yogyakartas historia och arkitektur med besök både i Sultanens palats och i Taman Sari Water Castle, båda från mitten av 1800-talet. Vid det historiskt intressanta området Kotagede får vi även ta del av silversmide som är en stark hantverkstradition här på Java.

Under eftermiddagen åker vi ca 30 minuter nordväst om Yogyakarta för att besöka det majestätiska Borobudur. Det buddhistiska tempelområdet började byggas på mitten av 700-talet och de drygt 70 stuporna som alla innehåller en Buddhastaty restaurerades under 1970-talet med hjälp av Unesco och är nu ett av världsarven, vilket är lätt att förstå när man står mitt i detta sagolika landskap.

Kvällen fortsätter i sagornas värld med historien om Ramayana. Legenden framförs som en dansuppvisning i samband med kvällens middag. 

Dag 14 - Till Bali
Vi lämnar Java och flyger till Bali där vi checkar in på en hotellresort direkt vid havet. I övrigt blir det en lugn dag och vi möts upp för en gemensam välkomstmiddag på denna paradisö.  

Dag 15 - Sol- och baddag
Idag kan du koppla av med sol och bad. Resorten ligger direkt vid havet men har också ett trevligt poolområde. Den här dagen är perfekt för att smälta alla intryck av vad du har upplevt hittills under resan och kanske unnar du dig en skön behandling i hotellets spa. För den som vill ut till havs och se allt fantastiskt som döljer sig under vattenytan så finns det ett dykcenter på området. 

Dag 16 - Baturvulkanen och Besakihtemplet
Det blir en naturskön dag på östra Bali. Bali har sedan århundranden kallats för "världens gryning" och "en jordisk lustgård" av konstnärer och poeter. Kanske var skälet det vackra folket, med sina förtrollande seder och bruk. Eller var det möjligen naturen, med alla sina nyanser av grönt, regnskogens myriader av ljud och färger, alla orörda stränder och det bördiga landskapet.

Vi rör oss idag genom dalgångar där du kan skåda ut över de ännu aktiva vulkanernas stundtals rykande sidor och från höjderna kan du se den vackert belägna Batursjön. Vulkanen Gunung Agung är enligt balineserna världens nav, det heligaste av berg. Öns allra viktigaste tempel, modertemplet Pura Besakih, ligger vid det över 3 140 meter höga Gunung Agungs fot. Det eviga kretsloppets ceremonier som följer balinesen genom livet gör tempelområdet till öns mest aktivitetsfyllda.

Dag 17 - Ubuds risterrasser 
Bland öns många epitet finns också Kärlekens ö. Och visst är det lätt att bli kär i denna vackra, gröna och välkomnande ö. Idag ska vi utforska inlandet, öns hjärta. Vi börjar utmed den sydöstra kusten och besöker Fladdermusgrottan vid Goa Lawah. Enligt legenden bor det en mytologisk orm längst in i grottan och han livnär sig på de fladdermöss som täcker grottväggarna. Härifrån letar vi oss in och upp bland risterrasserna och bevattningskanalerna mot Ubud. Den charmiga lilla staden ligger mitt på Bali i ett landskap som hör till öns allra vackraste med risodlingar i starkt kuperad terräng. Luftfuktigheten är påtaglig, vilket också är skälet till den intensiva grönskan. En gång i tiden var detta en tillflyktsort för både lokala och internationella konstnärer. Än idag finns här, trots byns ökade popularitet, fler konstnärsateljéer än souvenirbutiker.

På eftermiddagen når vi kusten igen och vår sista anhalt på resan, Sanur. Här checkar vi in för resans sista två övernattningar på en hotellresort med fin strand. 

Dag 18 - Sol- och baddag med middag i solnedgången
Njut av en lång härlig sovmorgon och därefter en lat dag vid stranden och poolen. Kanske unnar du dig en skön massage.

Sent på eftermiddagen möts vi igen och beger oss till det berömda Tanah Lot-templet beläget på en klippavsats. När solen sänker sig mot horisonten njuter vi av en middag med havets läckerheter på stranden. 

Dag 19 - Hemresa
På förmidddagen kan du koppla av med sol och bad innan det på eftermiddagen blir transfer till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

Dag 20 - Hemkomst
Efter en lång och innehållsrik resa kommer du hem med många nya intryck. Vi hoppas att resan gett mersmak och att du snart kommer med oss på nya äventyr.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 17 frukostar
• 10 luncher (from Jan 2018: 11 luncher)
• 11 middagar

(observera måltider olika för respektive säsong - se närmare antal i resfakta)
• Inträden enligt program
• Temaguide

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Singapore. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Singapore. Promenad längs Singapore River. Välkomstmiddag. Två övernattningar på hotell i Singapore.

Dag 3
Stadsrundtur i Singapore. Frukost och lunch.

Dag 4
Singapore – Melaka, 250 km. Stadsrundtur i Melaka. Frukost och lunch. En övernattning på hotell i Melaka.

Dag 5
Flodkryssning på Melakafloden. Kvälls-sightseeing i Kuala Lumpur. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar i Kuala Lumpur.

Dag 6
Stadsrundtur i Kuala Lumpur och besök till Batugrottorna. Frukost och lunch.

Dag 7
Flyg Kuala Lumpur – Kuching. Stadsrundtur och promenad i Kuching. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Kuching.

Dag 8
Kuching – Batang Ai, 300 km. Besök orangutang-center. Djungeläventyr. Frukost, lunch och middag. En övernattning på resort i Batang Ai.

Dag 9
Naturpromenad i Batang Ai. Batang Ai – Kuching, 300 km. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Kuching.

Dag 10
Flyg Kuching – Miri, ca 1 timme. Buss Miri – Bandar Seri Begawan, 160 km. Stadsrundtur. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Bandar Seri Begawan.

Dag 11
Flyg Bandar Seri Begawan – Jakarta, ca 1 timme 20 minuter. Stadsrundtur i Batavia, Gamla Jakarta. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Jakarta.

Dag 12
Flyg Jakarta – Yogyakarta, ca 1 timme 10 minuter. Utflykt till Prambanan. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på hotell i Yogyakarta.

Dag 13
Utflykt med besök till Sultanens palats och Borobudur. Frukost och middag.

Dag 14
Flyg Yogyakarta – Denpasar. Frukost och middag. Tre övernattningar på hotell i Candidasa.

Dag 15
Sol- och baddag. Frukost.

Dag 16
Heldagsutflykt med Baturvulkanen och Besakihtemplet, 130 km. Frukost och lunch.

Dag 17
Candidasa – Sanur, 80 km. Utflykt till Ubud. Frukost och lunch. Två övernattningar på hotell i Sanur.

Dag 18 - 19
Ledig dagar. Frukostar, samt avskedsmiddag 'Dag 19'.

Dag 20
Avkopplande förmiddag. Transfer till flygplatsen 15 km. Frukost och flygmåltider.

Dag 21
Ankomst Helsingfors.

Malaysia

Folkmängd 27,5 miljoner Landets yta 329 758 km² Religion Islam dominerar; minoriteter av hinduer, sikher, kristna, buddister och konfucianer Valuta Ringgit Språk Malajiska (bahasa malaysia) är officiellt språk; kinesiska är största minoritetsspråk; engelska används ofta som affärsspråk

Brunei

Folkmängd 442,216 Landets yta 5,765 km² Valuta Brunei dollar (BND) Religion Sunni Islam Språk Officiellt språk är malajiska och engelska.

Indonesien

Folkmängd 245,5 milj. Landets yta 1 904 600 km² Valuta Rupiah (USD och EUR kan användas som betalningsmedel på hotell, i större butiker och restauranger) Religion Islam, protestantism, katolicism, "hindu-buddhism", inhemska stamreligioner. Språk Officiellt språk är Indonesiska (bahasa indonesia, en form av malajiska). I övrigt ca 300 språk tillhörande austronesiska språkfamiljen, varav de största är javanska och sundanesiska. Övriga dominerande språk är achinesiska, balinesiska, batak, makassar, maduresiska och minangkabau.

Singapore

Folkmängd 4 400 000 Landets yta 647 km² Valuta Singaporiansk dollar Religion Buddism, taoism och konfucianism (ofta i blandning), minoriteter av mer ortodoxa buddister, sunnimuslimer, hinduer, sikher och kristna Språk Fyra officiella språk: engelska, kinesiska, malajiska och tamil; malajiska har en särställning som nationellt språk; endast engelska talas av alla folkgrupper

Dagsprogram
2018

Dag 1 - Fyra länder i Asien
Avresa med flyg från Skandinavien. Nu startar denna innehållsrika rundresa i Sydostasien som kommer att ta dig genom fyra vitt skilda länder: Singapore, Malaysia, Brunei och Indonesien.  

Dag 2 - Singapore & Clark Quay
Efter den bekväma men långa flygningen möts du på Singapores flygplats, Changi, av din TEMA-reseledare. Efter den korta transfern in till centrala Singapore och ditt hotell för de kommande två nätterna, får du möjlighet att koppla av en stund.

På kvällen samlas vi för en kort promenad längs Singaporefloden till Clarke Quay. Området bestod en gång i tiden av stora lagerlokaler för den intensiva handeln som ägde rum i flodmynningen. Idag är de anrika hamnkvarteren något av stadens nöjescentrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer. Vi äter vår välkomstmiddag vid hamnkvarteren längs Singapore River.

Dag 3 - Sightseeing i Singapore 
Efter en god frukostbuffé på hotellet är det dags för en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad. Enligt folktraditionen var den första levande varelsen som stadens grundare såg ett lejon. En av attraktionerna vi ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.

Singapores nationalblomma är en vacker orkidée. Denna och mycket annat vackert finns att beskåda i Singapores botaniska trädgård som vi besöker under förmiddagen. Den botaniska trädgården är också det lilla landets världsarv uppfört på Unescos lista.

Det moderna Singapores grundare skulle man kunna kalla Sir Thomas Stamford Raffles, som var tjänsteman vid Brittiska Ostindiska Kompaniet. Han undertecknade ett fördrag med sultanen av Johor 1819 och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns.

Under dagen äter vi en fin lunch på ett annat anrikt hotell, The Fullerton Hotel. Fullerton är idag ett femstjärnigt hotell men har tidigare tjänstgjort som Singapores Post, och även huserat prestigefulla Singapore Club.  

Kvällen är ledig för egna aktiviteter. 

Dag 4 - Malaysia och Melaka
Efter frukost packar vi ihop, checkar ut och lämnar Singapore landvägen till grannlandet Malaysia.

Melaka är Malaysias historiska centrum. En gång var platsen en mycket viktig sjöfarts- och handelsstad. Portugiserna var de första européerna som kom till Sydostasien år 1511, därefter följde holländare och engelsmän. Du får se gamla portugisiska bosättningar och det engelska bevakningsfortet. Vi tar också en promenad till The Dutch Square, det flerhundraåriga holländska torget med sitt berömda rådhus.

Vår lunch serveras på en restaurang med inriktning på det som kallas Peranakan, eller Baba & Nyonya, uppkallat efter ättlingarna till kinesiska immigranter som kom hit. Smakerna är en blandning av kinesiska och malaysiska ingredienser och kryddor.

Kvällen är på egen hand och då rekommenderas ett besök på Jonker Walk. Längs gatan här är det på kvällstid uppdukat med matstånd och annan marknadsförsäljning.    

Dag 5 - Flodkryss och cykeltaxi 
Nu har du troligen kommit i fas med tidsskillnaden och vår rundresa fortsätter i ett behagligt tempo. Denna förmiddag gör vi en båtkryssning på Melakafloden. Kanske känner du igen dig från filmen Entrapment då Sean Connery och Catherine Zeta-Jones glider fram här under broarna. Vår båttur övergår därefter till en tur med trishaw till ett hem från kolonial tid, som idag är omvandlat till museum.

Efter en gemensam lunch så lämnar vi Melaka bakom oss och åker vidare till landets huvudstad.

När solen går ner så ger vi oss ut på en stadsrundtur bland Kuala Lumpurs tjusiga ljussättningar och upplysta skyskrapor. Förutom den populära förkortningen KL så kallas också Kuala Lumpur för ”The Garden City of Lights”. Rundturen tar oss också till det moderna shopping och kontors-templet Petronas Twin Towers. Middagen denna kväll intar vi i ett annat torn, KL Tower där restaurangen sakta snurrar runt och förutom god mat erbjuder 360 graders panorama. 

Dag 6 - Coola Kuala Lumpur och Batu Caves
Vi fortsätter idag att upptäcka denna relativt anonyma asiatiska storstad. Religionen spelar stor roll i Asien och här i KL är alla välkomna. Såväl muslimska, hinduiska, kristna och buddhistiska helgedomar finns om vartannat. Flera av de främsta sevärdheterna hinner vi med, till exempel malajernas viktigaste landmärke, Dataran Merdeka, Självständighetstorget. Här hissades landets egen flagga för första gången vid självständigheten den 31 augusti 1957.

Vid Central Market, som en gång var stadens fiskmarknad, äter vi en enkel lokal lunch. Fiskförsäljningen har ersatts med hantverk från Malaysias alla hörn. Vid Sze Yah-templet kommer vi in i Chinatown och även här finns en marknad med chans till shopping. Det moderna Kuala Lumpur är starkt influerat av västerländsk arkitektur, men historien och det lokala malaysiska livet är ständigt närvarande. Det är en vibrerande stad med en rik och färgstark historia som fascinerar.

Under eftermiddagen lämnar vi stadens centrum för ett besök vid Batu. Här finns hinduernas allra heligaste tempel utanför Indiens gränser, tillägnat guden Muruga. Guden själv finns att beskåda i form av en drygt 40 meter hög bronsstaty. Här kan du som hinduerna bestiga de nästan 300 trapporna upp till grottemplen (Observera att man inte får besöka grottorna iklädd shorts eller kort kjol). 

Kvällen står till ditt eget förfogande. Av reseledaren kan du få tips om några av KLs många takbarer och restauranger med utsikt över hela den glittrande staden.

Dag 7 - Kuching, Sarawak, Borneo
Tidig frukost innan flyget tar oss från fastlandet till Borneo, en flygresa om ungefär 1 timme och 45 minuter. Kucin betyder katt och nu får vi lära känna Kattstaden och ser givetvis den stora kattstatyn och kattmuseet.

Vi promenerar genom det gamla Kuching med marknadsförsäljning av kryddor och annat. Här ser vi arvet från The White Rajah. Detta epitet fick den engelska familjen Brook när de som en kunglig dynasti styrde Sarawak från mitten av 1800-talet till strax efter andra världskriget.

På kvällen tar vi en kort promenad från hotellet till en av lokalbefolkningens absoluta favoritplatser när det gäller smakupplevelser. 

Dag 8 - Till djungeln med orangutanger och huvudjägare!
Borneo förknippas av många med orangutanger. Och det är endast på Borneo och norra Sumatra man kan träffa på dessa människor från skogen vilket orang hutan betyder. Idag har vi chansen att få se dessa individer när vi besöker Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center. Här har man sedan länge tagit hand om orangutanger på ett framgångsrikt sätt. Djuren här lever i ett stort reservat så någon garanti för att få se primaterna finns inte, men med lite tur kan man se de mycket människoliknande djuren.

Dagen fortsätter därefter vidare in i djungeln på väg mot Batang Ai National Park. Vi åker genom ett landskap som är som ett lapptäcke av jungfrulig regnskog, men också odlingsområden och små byar. Vid Lemanakfloden byter vi fordon till en så kallad longboat och fortsätter på floden. Vid flodens sidor kan vi se longhouses, rumah panjang, byggda av tropiskt timmer. Här bor här storfamiljer av Ibanfolket på mer eller mindre samma sätt som man gjort under århundraden. Iban var beryktade huvudjägare ända in under den europeiska kolonisationen. Vårt boende för natten blir en naturskön resort vid flodkanten. 

Dag 9 - Naturpromenad
Naturens ljud kanske väcker dig och efter en avkopplande morgon med frukost på resorten gör vi en promenad i naturen tillsammans med en specialist på området.

Vi checkar sedan ut och beger oss tillbaka mot Kuching längs den natursköna vägen. Väl tillbaka i Kuching får du ledig tid på egen hand innan vi på kvällen tar en kort promenad till en annan kulinarisk upplevelse. Nu ska vi prova etnisk mat från Kelabit Highlands. 

Dag 10 - Brunei Darussalam
Redan i ottan går reveljen. Flyget från Kuching till Miri i norra Sarawak går tidigt och vi får med oss frukost från hotellet. Väl från Miri har vi sedan cirka två timmar att köra innan vi når Bruneis huvudstad Bandar Seri Begawan. Det lilla landet har stora oljefält och har fått sina rikedomar utan att behöva skövla sin tropiska regnskog. Rikedomarna har också tillåtit fantastiska byggnadsverk i huvudstaden och vi besöker Jame Asr Hassanil Bolkiah-moskén. Och vid Istana Nurul Iman som är det officiella residenset för Sultanen av Brunei gör vi ett fotostopp.

En av dagens begivenheter blir en tur med vatten-taxi runt världens största by byggd på pelare i vatten, Kampong Ayer i Bruneifloden. Här kan vi se hur vardagen ser ut för en stor del av huvudstadens befolkning.

Dag 11 - Till Indonesien 
Vi lämnar Brunei och Borneo med flyg och beger oss till Java och Indonesien. Landets huvudstad Jakarta är en megametropol och smältdegel av kulturyttringar från Java, Malaysia, Kina, arabvärlden, Indien samt Europa – och då framförallt från holländarnas Ostindienkompani. Vi kommer att se ikoniska platser som till exempel presidentpalatset, men fokuserar vår dag i Jakarta på den gamla stadsdelen Batavia, eller Kota Tua, med fina koloniala byggnader.

För kvällen tar vi oss till en av Jakartas bättre restauranger och bland antik inredning serveras vi en middag gjord på historiska recept som blandar javanesisk och kinesisk matlagningskonst. 

Dag 12 - Från Jakarta till Yogyakarta
Indonesien består av 13 000 öar, fördelade på 33 provinser. Befolkningen är drygt 240 miljoner och med det räknas man som världens fjärde folkrikaste land. Detta innebär långa avstånd och vi flyger därför en dryg timme från Jakarta till Yogyakarta.

Den här dagen får vi ta del av ett av landets världsarv, de imponerande templen vid Prambanan. Det är mer eller mindre 240 tempel totalt inom området. Vackra stenhuggerier och spännande legender trollbinder oss fram till lunch. Då tar en lokal familj vid, bjuder oss på lunch och berättar sina hemligheter om tempelområdet.

Under kvällen kan du på egen hand besöka Jalan Malioboro. Jalan betyder gata men Malioboro är så mycket mer än bara en gata: här breder ett helt kvarter ut sig med marknadsstånd, butiker och barer för både lokalbefolkning och turister.

Dag 13 - Världsarvet Borobudur
Förmiddagen utforskar vi mer av Yogyakartas historia och arkitektur med besök både i Sultanens palats och i Taman Sari Water Castle, båda från mitten av 1800-talet. Vid det historiskt intressanta området Kotagede får vi även ta del av silversmide som är en stark hantverkstradition här på Java.

Under eftermiddagen åker vi ca 30 minuter nordväst om Yogyakarta för att besöka det majestätiska Borobudur. Det buddhistiska tempelområdet började byggas på mitten av 700-talet och de drygt 70 stuporna som alla innehåller en Buddhastaty restaurerades under 1970-talet med hjälp av Unesco och är nu ett av världsarven, vilket är lätt att förstå när man står mitt i detta sagolika landskap.

Kvällen fortsätter i sagornas värld med historien om Ramayana. Legenden framförs som en dansuppvisning i samband med kvällens middag. 

Dag 14 - Till Bali
Vi lämnar Java och flyger till Bali. 

Bali har sedan århundranden kallats för "världens gryning" och "en jordisk lustgård" av konstnärer och poeter. Kanske var skälet det vackra folket, med sina förtrollande seder och bruk. Eller var det möjligen naturen, med alla sina nyanser av grönt, regnskogens myriader av ljud och färger, alla orörda stränder och det bördiga landskapet.

Denna 'Gudarnas ö' är en oerhört grön ö, vilket du blir varse om när vi direkt vid ankomst beger oss tvärs över ön till dess norra kust. På vägen åker vi genom området Bedugul som med sin högre altitud och lägre temperatur passar ypperligt för grönsaksodling. Vid Beratansjön ser vi sagotemplet Ulun Danu. Danu är just vattengudinnan och det ät hon som kontrollerar hela öns bevattningssystem. 

Vid Lovina på nordkusten checkar vi in på en resort direkt vid havet. 

Dag 15 - Delfinsafari, risterasser och Ubud
Även om det troligtvis är resans tidigaste väckning är det lätt att komma ur sängen då dagens första aktivitet är en båttur ut till havs och delfinsafari. 

Från havsnivån åker vi sedan in på ön och uppåt till Baturberget. Vi rör oss idag genom dalgångar där du kan skåda ut över de ännu aktiva vulkanernas stundtals rykande sidor och från höjderna kan du se den vackert belägna Batursjön. 

Bland öns många epitet finns också Kärlekens ö. Och visst är det lätt att bli kär i denna vackra och välkomnande ö. En som fann kärleken här var Elizabeth Gilbert som sedan skrev boken 'Eat, Pray, Love'. Och mitt bland risterrasser och bevattningskanaler finner vi Ubud. Den charmiga lilla staden ligger mitt på Bali i ett landskap som hör till öns allra vackraste. Luftfuktigheten är påtaglig, vilket också är skälet till den intensiva grönskan. En gång i tiden var detta en tillflyktsort för både lokala och internationella konstnärer. Än idag finns här, trots byns ökade popularitet, fler konstnärsateljéer än souvenirbutiker.

Vi äter middag på charmiga Café Wayan, som är en av skådeplatserna i ovan nämnda bok.

Dag 16 - Kultur och tradition på landsbygdenFrån konstnärsbyn Ubud åker vi till hantverksbyn Mas för ett kort besök. Vårt mål för dagen är Guliang Kawan där man värnar varmt om Balis tradition och kultur. Under dagen får vi ta del av balinesiskt träsnideri och besöka byns smed. Vi får även se hur man gör en balinesisk sari, och dessutom får vi ett smakprov på palmvin innan vi blir serverade en lunch bland risfälten. 

På eftermiddagen beger vi oss till sydkusten och vår sista anhalt på resan, Sanur. Här checkar vi in för resans sista tre övernattningar på en resort med fin strand. 

Dag 17 - Sol- och baddag

Idag kan du koppla av med sol och bad. Resorten ligger direkt vid havet men har också ett trevligt poolområde. Den här dagen är perfekt för att smälta alla intryck av vad du har upplevt hittills under resan och kanske unnar du dig en skön behandling i hotellets spa. 

Dag 18 - Sol- och baddag med middag i solnedgången

Njut av en lång härlig sovmorgon och därefter en lat dag vid stranden och poolen. Kanske unnar du dig en skön massage.

Sent på eftermiddagen möts vi igen och beger oss till det berömda Uluwatu-templet beläget på en klippavsats. Här får vi höra historien om Rama och Shinta samt se den typiska Kecakdansen. När solen sänker sig mot horisonten njuter vi av en middag med havets läckerheter på stranden. 

Dag 19 - Hemresa
På förmidddagen kan du koppla av med sol och bad innan det på eftermiddagen blir transfer till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

Dag 20 - Hemkomst
Efter en lång och innehållsrik resa kommer du hem med många nya intryck. Vi hoppas att resan gett mersmak och att du snart kommer med oss på nya äventyr.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 17 frukostar
• 10 luncher (from Jan 2018: 11 luncher)
• 11 middagar

(observera måltider olika för respektive säsong - se närmare antal i resfakta)
• Inträden enligt program
• Temaguide

RESFAKTA

Dag 1
Flyg Skandinavien – Singapore. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Singapore. Promenad längs Singapore River. Välkomstmiddag. Två övernattningar på hotell i Singapore.

Dag 3
Stadsrundtur i Singapore. Frukost och lunch.

Dag 4
Singapore – Melaka, 250 km. Stadsrundtur i Melaka. Frukost och lunch. En övernattning på hotell i Melaka.

Dag 5
Flodkryssning på Melakafloden. Kvälls-sightseeing i Kuala Lumpur. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar i Kuala Lumpur.

Dag 6
Stadsrundtur i Kuala Lumpur och besök till Batugrottorna. Frukost och lunch.

Dag 7
Flyg Kuala Lumpur – Kuching. Stadsrundtur och promenad i Kuching. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Kuching.

Dag 8
Kuching – Batang Ai, 300 km. Besök orangutang-center. Djungeläventyr. Frukost, lunch och middag. En övernattning på resort i Batang Ai.

Dag 9
Naturpromenad i Batang Ai. Batang Ai – Kuching, 300 km. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Kuching.

Dag 10
Flyg Kuching – Miri, ca 1 timme. Buss Miri – Bandar Seri Begawan, 160 km. Stadsrundtur. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Bandar Seri Begawan.

Dag 11
Flyg Bandar Seri Begawan – Jakarta, ca 1 timme 20 minuter. Stadsrundtur i Batavia, Gamla Jakarta. Frukost och middag. En övernattning på hotell i Jakarta.

Dag 12
Flyg Jakarta – Yogyakarta, ca 1 timme 10 minuter. Utflykt till Prambanan. Frukost, lunch och middag. Två övernattningar på hotell i Yogyakarta.

Dag 13
Utflykt med besök till Sultanens palats och Borobudur. Frukost och middag.

Dag 14

Flyg Yogyakarta – Denpasar. Besök vid Ulun danu vid Beratansjön. Frukost och lunch. En övernattning på hotell i Lovina.

Dag 15
Lovina – Ubud, 110 km. Delfinsafari. Utflykt till Baturberget och sjön. Frukost, lunch och middag. En övernattning på hotell i Ubud.

Dag 16
Ubud – Sanur, 120 km. Utflykt till Mas och Guliang Kawan med kultur och hantverk. Frukost och lunch. Tre övernattningar i Sanur

Dag 17
Sol- och baddag. Frukost.

Dag 18
Ledig dag. Eftermiddags- och kvällsutflykt till Uluwatu. Frukost och avskedsmiddag.

Dag 19
Avkopplande förmiddag. Transfer till flygplatsen 15 km. Frukost och flygmåltider.

Dag 20
Ankomst Skandinavien.

Malaysia

Folkmängd 27,5 miljoner Landets yta 329 758 km² Religion Islam dominerar; minoriteter av hinduer, sikher, kristna, buddister och konfucianer Valuta Ringgit Språk Malajiska (bahasa malaysia) är officiellt språk; kinesiska är största minoritetsspråk; engelska används ofta som affärsspråk

Brunei

Folkmängd 442,216 Landets yta 5,765 km² Valuta Brunei dollar (BND) Religion Sunni Islam Språk Officiellt språk är malajiska och engelska.

Indonesien

Folkmängd 245,5 milj. Landets yta 1 904 600 km² Valuta Rupiah (USD och EUR kan användas som betalningsmedel på hotell, i större butiker och restauranger) Religion Islam, protestantism, katolicism, "hindu-buddhism", inhemska stamreligioner. Språk Officiellt språk är Indonesiska (bahasa indonesia, en form av malajiska). I övrigt ca 300 språk tillhörande austronesiska språkfamiljen, varav de största är javanska och sundanesiska. Övriga dominerande språk är achinesiska, balinesiska, batak, makassar, maduresiska och minangkabau.

Singapore

Folkmängd 4 400 000 Landets yta 647 km² Valuta Singaporiansk dollar Religion Buddism, taoism och konfucianism (ofta i blandning), minoriteter av mer ortodoxa buddister, sunnimuslimer, hinduer, sikher och kristna Språk Fyra officiella språk: engelska, kinesiska, malajiska och tamil; malajiska har en särställning som nationellt språk; endast engelska talas av alla folkgrupper

Mer om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien till Singapore med retur från Bali. Regionala flyg ingår likaså (dessa biljetter erhålles på plats). TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta

Singapore dollar (SGD).
Malaysisk ringgit (MYR).
Brunei dollar (BND).
Indonesisk rupiah (IDR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks

I denna resa ingår gemensam dricks, exempelvis till bagagebärare, chaufförer, eventuella lokala guider och även till serveringspersonal vid gemensamma måltider.

Klimat

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. Se även TEMAs klimattabell »

Klädsel 
Bekväm och lätta bomullsplagg är att rekommendera för resa i dessa länder. Vid besök i tempel eller till andra heliga platser samt officiella byggnader ska man inte klä sig i ärmlösa tröjor/blusar, shorts eller korta kjolar. Vid besök i tempel och privata hem ska skor tas av. Solskydd, solglasögon och hatt/keps samt myggmedel rekommenderas att ha till hands.

Vi kommer under resan göra en del kortare vandringar både i stadsmiljö men också i naturen så vi rekommenderar en bra sko att promenera i med grepp i sulan.

Observera

Beträffande stadsrundturen i Brunei:

* Icke-muslimer är ej tillåtna att gå in i moskéerna på tors- och fredagar eller under religiösa festivaler. Skulle besöket infalla under sådant datum så besöker man trädgården och området runtomkring själva moskén.
* Ingen fotografering tillåten i moskén eller på Brunei Museum.
* Kvinnliga besökare måste bära en svart sjal vi moskébesöket, sjalen tillhandahålls av/vid moskén.
* Skor ska tas av före besök i själva moskén eller vid de kungliga regalierna.
* Vänligen använd en sko utan klack då utflykten inkluderar bl a en kort promenad på plankor vid "vattenbyn" (Water Village Kampong Ayer).

Övrigt

Flygresorna inrikes i Malaysia och Indonesien samt regionalt Brunei till Indonesien bokas lokalt av våra samarbetspartners på plats. Biljetterna till dessa flygningar erhålls på plats. Vid incheckning för avresa från Skandinavien rekommenderar vi att du har resans dagsprogram/dagbok tillgängligt för att om kunna uppvisa resplanen.

Observera att maxvikt för incheckat bagage på inrikessträckorna oftast är 20 kg (plus max 7kg handbagage) - oavsett vad dina internationella flygningar till och från Asien tillåter.

Vissa helgdagar som firas i Sydostasien, särskilt det Kinesiska nyåret, Idul Fitri - avslutningen på fastemånaden Ramadan samt Nyepi - Balinesiskt nyår, kan innebära tillfälliga ändringar i dagsprogrammet.

Hotell 2018
För avresor 2018 ändras programmet på Bali och hotell blir då:

Lovina - Puri Bagus Lovina***  

Ubud - Alaya Ubud***** 

Sanur - Segara Village**** 

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2018-01-11

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-01-11
13:30
2018-01-11
15:40
K L M, 1110
Amsterdam
Singapore
2018-01-11
20:55
2018-01-12
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-01-29
21:30
2018-01-30
08:00
K L M, 836
Amsterdam
Stockholm
2018-01-30
10:40
2018-01-30
12:45
K L M, 1109
20 dagar Sydostasiens olika världar Stockholm 41350 SEK 6 platser kvar Boka
2018-01-11

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2018-01-11
14:10
2018-01-11
15:45
K L M, 1156
Amsterdam
Singapore
2018-01-11
20:55
2018-01-12
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-01-29
21:30
2018-01-30
08:00
K L M, 836
Amsterdam
Gothenburg
2018-01-30
12:10
2018-01-30
13:40
K L M, 1155
20 dagar Sydostasiens olika världar Göteborg 41350 SEK Förfrågan
2018-01-11

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-01-11
14:15
2018-01-11
15:45
K L M, 1130
Amsterdam
Singapore
2018-01-11
20:55
2018-01-12
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-01-29
21:30
2018-01-30
08:00
K L M, 836
Amsterdam
Copenhagen
2018-01-30
10:40
2018-01-30
12:45
K L M, 1127
20 dagar Sydostasiens olika världar Köpenhamn 41350 SEK 2 platser kvar Boka
2018-02-01

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2018-02-01
14:10
2018-02-01
15:45
K L M, 1156
Amsterdam
Singapore
2018-02-01
20:55
2018-02-02
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-02-19
21:30
2018-02-20
08:00
K L M, 836
Amsterdam
Gothenburg
2018-02-20
12:10
2018-02-20
13:40
K L M, 1155
20 dagar Sydostasiens olika världar Göteborg 43450 SEK 4 platser kvar Boka
2018-02-01

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-02-01
14:15
2018-02-01
15:45
K L M, 1130
Amsterdam
Singapore
2018-02-01
20:55
2018-02-02
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-02-19
21:30
2018-02-20
08:00
K L M, 836
Amsterdam
Copenhagen
2018-02-20
09:55
2018-02-20
11:20
K L M, 1127
20 dagar Sydostasiens olika världar Köpenhamn 43450 SEK 4 platser kvar Boka
2018-02-01

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-02-01
13:30
2018-02-01
15:40
K L M, 1110
Amsterdam
Singapore
2018-02-01
20:55
2018-02-02
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-02-19
21:30
2018-02-20
08:00
K L M, 836
Amsterdam
Stockholm
2018-02-20
10:40
2018-02-20
12:45
K L M, 1109
20 dagar Sydostasiens olika världar Stockholm 43450 SEK 6 platser kvar Boka
2018-03-15

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2018-03-15
17:20
2018-03-15
19:35
K L M, 1116
Amsterdam
Singapore
2018-03-15
20:55
2018-03-16
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-04-02
20:40
2018-04-03
07:35
K L M, 836
Amsterdam
Stockholm
2018-04-03
08:30
2018-04-03
10:30
K L M, 1107
20 dagar Sydostasiens olika världar Stockholm 43245 SEK 6+ platser kvar Boka
2018-03-15

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2018-03-15
17:40
2018-03-15
19:15
K L M, 1160
Amsterdam
Singapore
2018-03-15
20:55
2018-03-16
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-04-02
20:40
2018-04-03
07:35
K L M, 836
Amsterdam
Gothenburg
2018-04-03
09:50
2018-04-03
11:20
K L M, 1155
20 dagar Sydostasiens olika världar Göteborg 43245 SEK 2 platser kvar Boka
2018-03-15

Flyginformation

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2018-03-15
17:20
2018-03-15
18:50
K L M, 1132
Amsterdam
Singapore
2018-03-15
20:55
2018-03-16
16:20
K L M, 835
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Denpasar (Bali)
Amsterdam
2018-04-02
20:40
2018-04-03
07:35
K L M, 836
Amsterdam
Copenhagen
2018-04-03
09:45
2018-04-03
11:05
K L M, 1127
20 dagar Sydostasiens olika världar Köpenhamn 43245 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Serviceavgifter
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose