Myanmar / Burma– en resa i det gyllene landet

Vi gläntar på porten till det oupptäckta Myanmar / Burma. Storstaden Rangoon, det nyutnämnda världsarvet Pagan, landets kulturcentrum Mandalay, små hantverksbyar på landsbygden och den magiska sjön Inle för att nämna några. Vi möter en sällsamt vacker natur och det myanmariska vardagslivet, som trots landets slutenhet bjuder på många leenden. Resan avrundas vid en badort vid Bengaliska bukten.

RESFAKTA

Länder: Myanmar/Burma

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 13 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Shwedagonpagoden i solnedgång
 • Världsarvet Pagans sagolika tempel
 • Magiska Inlesjön
 • Mandalays historia
 • Sol- och baddagar vid Ngapalistranden

Dagsprogram
2020/2021

Dag 1. Avresa
Avresa från Skandinavien med Thai Airways via Bangkok till Yangon/Rangoon.

Dag 2. Stadsrundtur Rangoon
Vi ankommer till Bangkok tidigt på morgonen och fortsätter resan till Myanmar. På eftermiddagen ger vi oss ut i den förhållandevis långsamma och lugna storstaden Rangoon. På 500-talet var det en liten fiskeby och det var först under britternas intrång som Rangoon förvandlades till landets huvudstad. Staden har upplevt både brittisk och japansk ockupation. Särskilt det brittiska arvet avspeglas i stadens arkitektur.

När solen sänker sig besöker vi den nästan 100 meter höga guld- och ädelstensprydda Shwedagonpagoden som är stadens mest framstående landmärke och ett av Asiens viktigaste buddhistiska pilgrimsmål.

Dag 3. Pagans tempel
På förmiddagen flyger vi till Pagan, platsen som kallas Burmas första rike. Här på slättlandet i landets norra delar finns över 2 200 pagoder byggda på ett 35 km² stort område. Det är som att kliva in i ett sagorike från svunna tider.

Vi inleder vistelsen i Pagan med att från en högre plats få en överblick över området med alla sina pagoder. Det imponerande med Pagan är inte främst de enskilda pagoderna, utan mångfalden av dessa tempeltorn. Pagan är en unik destination som sedan 2019 är med på Unescos världsarvslista.

Vi äter lunch vid den legendariska Irrawaddyfloden, som har sin källa i norr. Vi avrundar med att besöka en fabrik där med den för området så kända produktionen av lackarbete.

Dag 4. Utflykt på Irrawaddyfloden
Vi inleder dagen med ett tidigt besök vid Shwezigonpagoden och ser morgonens aktiviteter och dagen starta. Under förmiddagen beger vi oss sedan med båt ut på Irrawaddyfloden till en ö mitt i floden. Här får vi i en lokal by ta del av bybornas dagliga liv och leverne. Efter lunch vid flodkanten fortsätter vi dagen med det imponerande templet Ananda.

Kvällen är på egen hand att koppla av och njuta av Pagans lugna och atmosfär.

Dag 5. The road to Mandalay
Resan går vidare landvägen genom små byar från Pagan till Mandalay. Kanske känner du igen dig i Rudyard Kiplings "The Road to Mandalay": An' the sunshine an' the palm-trees an' the tinkly temple-bells". Längs vägen stannar vi för att träffa en palmyrapalm-bonde som gör socker och lokal sprit på palmens sav.

Väl framme i Mandalay kan man skölja av sig resdammet i hotellets fina pool, eller den mysiga baren där Kipling känns väldigt närvarande.

Dag 6. Mandalay och Amarapura
Mandalay, som fått sitt namn från "mandala" (ett religiöst diagram), är centrum för burmesisk kultur, dans och teater. Staden är även nationens religiösa nav med ett stort antal pagoder och kloster. Från Mandalay Hill har vi vacker panormavy över staden med omnejd.

Stadsrundturen tar oss till Shwenandaw-klostret, omtalat för sina fina teaksniderier. Detta vackra kloster var tidigare en del av palatset som tillhörde den sista kungen av Mandalay.

Vi fortsätter förbi den gamla stadsmuren med dess omgivande vallgrav och vidare till Amarapura med sin munkskola. Inte mindre än fyra huvudstäder har legat i Mandalayområdet. Dagen avrundas med ett besök vid världens längsta teakträ-bro, U Bein-bron. I landet finns fortfarande världens största reserv av teakskogar och burmateak är ett begrepp.

Dag 7. Inlesjön
Efter frukost checkar vi ut och flyger till Heho i Shanprovinsen. Vi fortsätter till den magiska sjön Inle, belägen cirka 900 meter över havet. En "longtailbåt" tar oss på sightseeing bland byar på pålar ute i sjön.

Här ser vi lokala hantverkstraditioner, som till exempel vävning med sidentråd och lotusfiber. I byn Nanpan besöker vi en cherootfabrik, där burmesiska cigarrer produceras.

Vi förundras över de fysiska talangerna hos sjöns fiskare, som driver fram och styr sina båtar med ena benet medan de väntar på att fisken ska nappa.

Dag 8. Flytande marknad och Indain
Vi fortsätter vistelsen vid Inlesjön och njuter det lugna tempot vid denna unika och förtrollande plats. Vissa dagar hålls en flytande marknad på sjön; om möjligt gör vi ett besök. Dagen bjuder på en resa till den gamla byn Indain som ligger längre upp i ett vackert litet tillflöde.

Här promenerar vi genom områdets frodiga bambuskog, till en samling med mystiska ruiner. I området finns över 1 000 pagoder, varav många delvis tagits över av naturen med slingrande växter och buskar längs dess murar och spiror.

Dag 9. Flyg till kusten
Vi flyger till kusten för några dagars avkoppling, sol och bad. Ngapalistranden sägs egendomligt nog ha fått sitt namn från den italienska staden Napoli.

Vid den långa fina sandstranden kan vi smälta reseintrycken av detta mångfasetterade land. Vi bor på ett trevligt hotell direkt vid stranden. Njut av sköna promenader, ta en båttur eller ta ett dopp Bengaliska bukten.

Dag 10–11. Sol- och baddagar
Sol- och baddagar vid Ngapalis fina strand i Bengaliska bukten.

Sista kvällen samlas vi för gemensam middag och summerar intrycken och upplevelserna i ett fascinerande land. 

Dag 12. Scott's Market
På morgonen flyger vi tillbaka till Rangoon och har möjlighet att upptäcka lite mer av staden och kanske handla lite souvenirer på den populära Scott's Market.

På eftermiddagen åker vi till flygplatsen för hemresa via Bangkok till Skandinavien.

Dag 13. Hemkomst
Ankomst Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Rangoon, t/r
• Samtliga övernattningar
• 10 frukostar
• 7 luncher
• 5 middagar 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Avresa från Skandinavien. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Yangon/Rangoon. Stadsrundtur. Middag ingår. En övernattning på hotell i Rangoon.

Dag 3
Flyg Rangoon–Pagan. Sightseeing i Pagan. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Pagan.

Dag 4
Båtutflykt på Irrawaddyfloden. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Pagan – Mandalay. 290 km. Besök på lantgård. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Mandalay.

Dag 6
Sightseeing i Mandalay och Amarapura. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Flyg Mandalay – Heho. Sightseeing på Inlesjön. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell vid Inlesjön.

Dag 8
Heldagsutflykt på Inlesjön och besök i byn Indain. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Flyg Heho – Ngapali. 60 km. Sol- och baddagar vid Ngapali Beach. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell vid Ngapalistranden.

Dag 10–11
Sol- och baddagar. Två frukostar och en middag ingår.

Dag 12
Flyg Ngapali – Rangoon. Besök på Scott's Market. Frukost och flygmåltider ingår. Avresa från Yangon/Rangoon via Bangkok.

Dag 13
Ankomst Skandinavien.

Myanmar/Burma

Folkmängd: 55 miljoner
Landets yta: 678 500 km²
Valuta: Kyat
Religion: Buddism 89,2 %, kristendom 5,0 %, islam 3,8 %. Animism och andetro är vitt spritt.
Språk: Burmesiska (officiellt språk). Olika folkgrupper har sina egna språk.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Rangoon t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges. Lokal avreseskatt om cirka 10 USD ingår.

Observera
UD:s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information
reserekommendationer

Utrikespolitiska institutet
Under årtionden har Myanmar varit ett mer eller mindre slutet land, under hårt politiskt förtryck från militärregimen. Landet är under förvandling där en civil regering försöker öppna landet medan militären som fortfarande dikterar villkoren sköter säkerhetspolitiken. De områden dit vi reser är säkra delar i landet. Resan präglas av småskalighet och respekt för lokalbefolkningen. Bland annat är allt boende förlagt till privatägda hotell.

I många länder är det förbjudet att fotografera soldater och militäranläggningar. Vi betonar att det är mycket viktigt att efterleva detta förbud i Myanmar.


Valuta

Den lokala valutan heter kyatt (chaat) och det går att växla på plats i landet. Följ reseledarens rekommendationer efter ankomst.

Vi rekommenderar resenärer att ta med US-dollar på resan. Observera att endast kontanter och rena, nya sedlar kan användas i landet. De får inte vara befläckade, kladdiga eller skrivna på. Notera även att 100 dollarssedlar i CB-serien inte godtas. För bättre växelkurs, ta med dollarsedlar av högre valör.

Viss förekomst av bankomater finns idag, men i skrivande stund är de inte riktigt tillförlitliga. Kreditkort accepteras sällan.

På hotellen betalar man i amerikanska dollar eller kyatt.

En buffé på hotell kostar 15–30 USD. En drink 5–10 USD. Observera att på vissa platser föredras kyatt.

Klimat och klädsel
I Burma finns några av världens vackraste tempel och pagoder. Vid tempelbesök krävs att man går barfota på området. Det är praktiskt med sandaler som är lätta att ta av och på. Vid tempelbesök måste kvinnors axlar och knän vara täckta och män bör bära piké eller skjorta istället för t-tröja. Uppe i bergen och vid Inlesjön är det kyligt om kvällarna. En varm tröja eller jacka behövs.

Vissa båt- och flygresor kan uppfattas som bullriga. Även på hotellet vid Inlesjön kan ljudet från det lokala livet utanför märkas. Vi rekommenderar känsliga resenärer att ta med öronproppar.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 70 USD per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.

Landsnummer
Burmas landsnummer är +95.

Lästips
Burma: en resa i diktaturens skugga, Jesper Bengtsson
Här skildrar författaren med stor sakkunskap och erfarenhet från egna resor kolonialism, krig, droger och despotism, men även hopp och personligt mod.

Finding George Orwell in Burma, Emma Larkin
Mycket intressanta resa i George Orwells fotspår där författarinnan gör kopplingar mellan dagens Burma och Orwells klassiker som Djurfarmen och 1984.

The River of Lost Footsteeps: A Personal History of Burma, Thant Myint-U
En personlig beskrivning av Burmas historia och traditioner, samt landets framtidsutsikter under en förtryckande regim. Författaren är född i USA av burmesiska föräldrar och har under flera perioder varit anställd av FN.

Burmas Historia, Bertil Lintner
En bra genomgång av landets komplexa historia.

Hotell/boende

Kommentarer

För avresa 2021-01-28 bor vi i Bagan på Myanmar Treasure Resort Bagan.

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.