Kina, Tibet och NepalMittens rike och Världens tak

Vi vandrar på Kinesiska muren och genom Den förbjudna staden, och har även egen tid för upptäckter i Peking. Därefter flyger vi till Lhasa, en av världens högst belägna städer. Här fascineras vi av storslagna tempel och palats, med människor som vördar Buddha genom underkastelse, prostration. Från Lhasa reser vi med jeep över den storslagna tibetanska högplatån och besöker Mount Everests norra basläger. Resan avslutas bland Kathmandus tempel och stupor.

RESFAKTA

Länder: Kina, Nepal

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 20-24 personer

Visum krävs: Ja (klicka för detaljer)

HÖJDPUNKTER

 • Tre världsarv i Peking
 • Lhasas palats och tempel
 • Tibets högplatå och Palkhorklostret
 • Kathmandus kultur
 • Den storslagna naturen och vyerna

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien–Peking/Kathmandu–Skandinavien, övriga transporter och inrikesflygningar enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program. 

Valuta
Kinesisk yuan (CNY).
Nepalesisk rupi (NPR).
De som önskar delta i extra utflykter och arrangerade kvällsevenemang, betalar dessa i US-dollar. Det kan även vara svårt att växla in svenska sedlar i Nepal, varför man bör ta med reskassa i US-dollar eller euro. Måltidsdryck ingår inte i gemensamma måltider. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. 

Dricks 
Dricks är inte inkluderad på denna resa. Beräkna istället 45 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid resans början och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat
Nästan hela Kinas klimat, med undantag för de väldiga områdena med halvöken i nordväst längs gamla Sidenvägen, styrs av monsunvindarna och under sommaren är luftfuktigheten hög. Under vintersäsongen kan dagarna vara kyliga. 

I södra och östra Tibet fungerar Himalaya som en barriär mot monsunvindarna från söder. Detta gör Tibet regnfattigt. Vintern är mycket kall medan sommaren och tidig höst är sval och behaglig. I Tibet och Nepal kan du under en och samma dag få uppleva stark värme i solskenet samt bitande kalla vindar på de övre platåerna och passhöjderna.

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
Atmosfären på hotellen är relativt informell, även på de bättre hotellen. Under dagarna går du löst och ledigt klädd i oömma kläder. Det är viktigt att du har bra skor med låg klack och gummisula.

Under sommaren reser du i lätta och lättvättade bomullskläder. Hotellen har snabb och bra tvättservice. Regn kan förekomma, så ta med regnkläder och gärna ett paraply. 

För vistelsen i Tibet och Nepal passar varm tröja och gärna en tjockare, vindtät jacka samt gärna en mössa och handskar. 

Resväskan måste vara hållbar och låsbar eftersom den ofta i samband med flygresorna utsätts för omild behandling. 

Övrigt
Hotellstandard:
Även när vi lämnar Lhasa mot Nepal så är hotellstandarden enkel med spartansk inredning. Ibland är det problem med elförsörjningen och därför kan det också vara lite till och från med varmvatten. Resans boende avslutas med ett bekvämt hotell i Kathmandu.

Gränsövergång:
Vid gränsövergången mellan Tibet och Nepal får man ta ur sitt bagage från buss och bära över gräns. Här genomför ofta tull genomsökningar av bagage, dock inte så ofta av västerländska turister. Men man bör likväl vara beredd på detta, och att om så sker packar de upp hela väskan och man får själv packa tillbaka allt. 

Visum
Visum till Kina (inklusive Tibet) krävs och erhålles innan avresa. Visum för Nepal ansöker men och betalar för vid gränsövergången (läs mer om visum för Nepal här). Nu finns möjligheten att TEMA kan ordna gruppvisum till er som inte redan ordnat egna visum. För att köpa visumtjänsten till Kina kontaktar ni vår kundtjänst.

Priser per visum:
Norge: 1600 NOK
Sverige: 1600 SEK
Finland: 165 EUR
Danmark: 1250 DKK

För hantering behöver TEMA en passkopia i färg samt ett passfotografi i färg, uppgift om sysselsättning (inklusive arbetsgivare) samt bokningsnummer och avresedatum. Notera att vi behöver detta senast 2 månader innan avresa alternativt snarast efter bokning. Sänds till passport@temaresor.se eller via post till TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Detta visum gäller 30 dagar.

Gruppvisumet skickas per post cirka 1 vecka innan avresa och då får ni mer information. OBS! Dokumentet ska kunna visas upp både vid inresa och utresa.

Om ni önskar ansöka om visum på egen hand kan ni kontakta Kinesiska ambassadens visumcenter direkt (har kontor i Stockholm och Göteborg). För mer information besök deras hemsida. Notera att vi på TEMA tillhandahåller de bekräftelser (hotellvoucher och dagsprogram) som ni behöver för att söka visum. Vänligen kontakta oss på passport@temaresor.se så sänder vi er dessa dokument. Notera att turistvisumet är giltigt i 3 månader så därför kan man tidigast ansöka om visum cirka 2 månader innan avresa. Behandlingstid på ambassaden är cirka 4 arbetsdagar. Beräkna dock några extra dagar i marginal. Vänligen ansök om visum i god tid.

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen fyll i dessa uppgifter snarast möjligt på ”Min resa”

OBS! Visumet kräver att man är minimum två personer. Är ni ensamresande resenär behöver vi därför lägga ihop er visumansökan med andra resenärers ansökan. Det betyder att ni kommer att behöva checka in tillsammans på flygplatsen samt passera säkerhetskontrollen i Kina tillsammans. Detsamma gäller för hemresan. Närmare avresa kommer vi kontakta er med ni varandras kontaktuppgifter så ni kan komma överens om vart ni skall mötas på flygplatsen för incheckningen. 

Har ni fler frågor vänligen kontakta vår kundtjänst på; 0771-37 38 39

Vi behöver även din passkopia senast 40 dagar före avresan. Skicka den till; TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller maila den till oss på passport@temaresor.se.

Observera - Höga höjder!
Under rundresan passerar vi höjder upp till 5 000 meter över havet (Lhasa 3 607 meter över havet). Detta klarar de flesta utan problem. Olika människor har dock olika tolerans för höga höjder. Det har inget med ålder, kön eller allmänkondition att göra. Du undviker höjdsjukan (illamående, huvudvärk och andnöd) genom att ha låg aktivitet, gå med lugna rörelser, dricka mycket vätska samt undvika rökning och starksprit. Känner du dig osäker på dina eventuella reaktioner, bör du tala med en läkare inför resan.

På flygplatserna 
På kinesiska flygplatser är det inte tillåtet att medföra vare sig alkohol, läsk eller vatten i handbagaget genom säkerhetskontrollen. Flytande mediciner får medföras men öppnas och kontrolleras av säkerhetspersonalen. Efter säkerhetskontroll kan man handla vatten, läsk och tullfria varor. I det incheckade bagaget får endast oöppnade flaskor med alkoholhaltig dryck packas ner. Tändare eller magneter får inte heller medföras. Noggranna kontroller genomförs.

Hotell/boende

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.