Kampanj

Kina, Tibet och NepalMittens rike och Världens tak

Vi vandrar på Kinesiska muren och går genom Den förbjudna staden. Du får även ledig tid för egna upptäckter i Beijing. Därefter flyger vi upp till Lhasa, en av världens högst belägna städer. Här fascineras vi av storslagna tempel och palats. Från Lhasa reser vi med jeep över den storslagna tibetanska högplatån och besöker Mount Everests norra basläger. Resan avslutas bland Kathmandus tempel och stupor.

BOKA "KINA, TIBET OCH NEPAL" 2020
senast 2019-12-31 och erhåll

500:- RABATT PER PERSON

(endast nybokningar på avresor under perioden 1 april 2020 - 31 oktober 2020, rabatt dras av från ordinarie pris vid bokningstillfället).

RESFAKTA

Länder: Kina, Nepal

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 17 dagar

Gruppstorlek: 20-25 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Tre världsarv i Beijing
 • Lhasas palats och tempel
 • Mount Everest Base Camp
 • Kathmandus kultur
 • Den storslagna naturen och vyerna

Dagsprogram
2019-09-15 / 17 dagar

Dag 1 - Avresa mot Kina och Beijing

Du lämnar Skandinavien för ett par spännande veckor i Asien.

Dag 2 - Välkommen till Beijing
Du anländer till Beijing / Peking på eftermiddagen och och möts av din TEMA-reseledare. Efter direkt transfer och incheckning på högklassigt hotell i centrala Beijing väntar en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 - Kinesiska muren och Lamatempel
Idag är det dags för en upplevelse som överträffar det mesta – Kinesiska muren. Redan under 600-talet f Kr byggdes den i sektioner av olika hertigdömen. Då riket slutligen enades år 221 f Kr, under Qin Shi Huang Di, länkades sektionerna ihop till en sammanhängande mur. Det sägs att mer än 300 000 slavar arbetade med den under tio års tid. Idag är muren över 600 mil lång och är utan tvekan ett av världens underverk.

På utflykten till muren får vi även ta del av ett hantverk som är ett underverk i sig, om än i mindre skala. Vi får se cloisonné, emaljeringstekniken, som kom från Främre orienten under Tangdynastin (618-907) och som blivit synonymt med kinesiskt konsthantverk. 

Under eftermiddagen besöker vi det vackra Lamatemplet i centrala Beijing. Detta var tidigare Dalai Lamas residens när han besökte kejsaren i Beijing. Här finns en utställning om Kina och Tibets relation vilken blir en relevant grund till vår fortsatta resa. 

Denna kväll har du chans att få uppleva det vi kallar Pekingopera, eller jingju. Konstformen har sitt ursprung i Beijing, men är numera populär över hela landet. Färgsprakande, högljudd, med mycket slaginstrument och gäll sång. Det är just här i Beijing du ska passa på att se en föreställning! Operakvällen är ett frivilligt evenemang som du bokar och betalar direkt till din TEMA-reseledare. Priset är ca 250-300 yuan, beroende på var du sitter i salongen.

Dag 4 - Ledig dag i Beijing
Hela dagen står till eget förfogande. Besök gärna den berömda Sidenmarknaden eller Pekings gamla stadsdelar, Hutongerna. Du kan också hyra en taxi för en billig penning och se ännu mer eller shoppa bland de många välfyllda varuhusen.

TEMAs reseledare kan sitt Peking och kan ge dig flera aktuella tips om kultur, shopping och mat.

Dag 5 - Ankomst till Tibet
På morgonen lämnar vi Beijing och flyger söderut till Tibet och landar i Lhasa som ligger på nästan 3 500 meter över havet. Vi har inga programpunkter denna dag förutom en gemensam middag. Under dagen får du istället i lugn och ro acklimatisera dig till höjden.

Det finns många etniska grupper representerade i staden, men tibetanerna utgör drygt 85 procent av befolkningen och är, oavsett den politiska situationen, i klar majoritet. Den höga höjden till trots är klimatet milt med ca 3 000 soltimmar årligen, vilket är mer än genomsnittet. Förutom att kallas Gudarnas stad går Lhasa därför även under epitetet Solstaden. Regnet kommer oftast i juli–september, men i och med att det främst regnar under natten och är soligt på dagen är just denna period årets bästa.

Dag 6 – Lhasas kloster
Drepung ligger vid foten av berget Gambo Utse strax väster om Lhasa och är med sina 250 000 kvadratmeter det allra största klostret i Tibet. Klostret är byggt i början av 1400-talet och hade under sina högtidsdagar 10 000 munkar. Än idag har Drepung den högsta statusen bland alla Tibets kloster och här, i vördade Ganden Potrang-huset, bodde Dalai Lamas fram till att den femte Dalai Lama byggde Potalapalatset. 

Efter lunch besöker vi Seraklostret strax norr om staden. Klostret grundades redan på 1400-talet och hade vid tiden för Tibets införlivande i Folkrepubliken Kina cirka 5 000 munkar. Många av dessa valde då att lämna klostret. Än idag är Seraklostret känt för sina munkdebatter när unga munkar och noviser diskuterar religion och buddistisk filosofi. De brukar hållas under eftermiddagarna och är öppna för allmänheten. 

Dag 7 - Jokhangtemplet och Potalapalatset 
Idag besöker vi det allra heligaste templet för tibetanska buddhister, Johkang från 600-talet. Helgedomen ligger i Lhasas gamla stad bland myllrande basargator. Oavsett tid på dygnet ses pilgrimer som bugar eller ligger på marken framför templet. Johkangs stora skatt är en guldtäckt Buddha, hitförd på 650-talet av prinsessan Wen Chang. Hon äktade den man som kom att bli den förste laman. Templet är en överväldigande och besynnerlig upplevelse av lamaismens symbolik och ikonografi. 

Lhasa är egentligen uppdelad i en äldre tibetansk stadsdel och en modern kinesisk. De båda stadsdelarna domineras helt av Potalapalatset, tidigare säte för Tibets gudakonung Dalai Lama. Namnet betyder egentligen "En man vars visdom är lika djup som oceanen" (Dalai = ocean och Lama = vis man). Lamaismen präglar hela Lhasa och det är omöjligt att bortse från denna märkliga religion, som trots kinesiskt ingripande har ett starkt grepp om befolkningen. Vi besöker Potalapalatset. Det uppfördes på 1600-talet och är uppdelat i röda och vita byggnader i 13 våningar med över 1 000 rum. Vid åsynen av detta imponerande byggnadsverk slås man av insikten att det aldrig mer kommer att uppföras ett palats som detta. Under rundvandringen är det synnerligen nyckfullt vilka delar av Potala som är öppna för besök. Oftast ges tillträde till terrassvåningarna med Dalai Lamas privata kvarter. Den religiösa, röda palatsdelen är alltid öppen för besökare och hit vallfärdar pilgrimer från hela Tibet. Här finns en gigantisk, juvelbehängd Buddha, tidigare Dalai Lamas gravar liksom fängslande muralmålningar som berättar om buddhistiskt och tibetanskt vardagsliv genom seklerna.

Dag 8 - Sommarpalatset Norbulingka 
Vår sista dag i Lhasa viker vi förmiddagen åt att besöka Juvelparken, Norbulingka. Här finner vi Dalai Lamas palats som byggdes redan på 1700-talet. Det tjänstgjorde som sommarresidens fram till 1959, då den fjortonde Dalai Lama flydde landet. 

Vi äter en gemensam lunch och därefter är dagen öppen för egna äventyr i staden. 

Dag 9 - Över Tibetanska högplatån 
Tidigt på morgonen lämnar vi Lhasa. Vi behöver dessa de närmaste fem dagarna, då vi bitvis kommer att ta oss fram i oländig terräng. Dagens färd på cirka 30 mil går genom den storslagna, tibetanska naturen. Vi börjar med att följa Lhasaflodens dalgång för att snart börja stigningen mot passhöjden Kamba La på 4 794 meters höjd. Härifrån har du en vidunderlig utsikt mot Lhasas dalgång på den ena sidan och den vackra Yamdroksjön på den andra. Senare väntar ytterligare en passhöjd, Koro La, på 5 045 meters höjd med hängande glaciärer. Vi fortsätter mot den lilla jordbruksstaden Gyantse med sina traditionella tibetanska hus. Här ligger Palkhorklostret, byggt år 1429. Bredvid dominerar Tibets största och mest magnifika stupa, Kumbum, dekorerad med Buddhas bistra ögon. En stupa är ett enormt buddhistiskt relikskrin. Sent på eftermiddagen anländer vi till Shigatse, landets näst största stad med ca 50 000 invånare. Här tillbringar vi två nätter.

Dag 10 - Stadsrundtur Shigatse med Dashilhunpoklostret 
Som administrativt centrum för sydvästra Tibet har Shigatse politisk betydelse, men den religiösa betydelsen är om möjligt än större. Här ligger nämligen Dashilunpoklostret. Det tillhör Panchen Lama, Tibets näst mäktiga religiösa ledare efter Dalai Lama. Klostret byggdes redan år 1447 och förstördes delvis under kulturrevolutionen. Det öppnades igen 1980 och hyser idag cirka 600 munkar, varav sex betraktas som "levande buddhor". Arkitektoniskt är klosterbyggnaderna enastående och invändigt ser du avbilder av lamaismens alla buddhor och demoner. Här finns också en 25 meter hög Buddha, täckt av guld och dekorerad med ädelstenar.

Dag 11 - 5 200 meter över havet
Idag reser vi i karga, men storslagna omgivningar genom Himalaya och Jiatsoupasset (Gyatso). Under färden når vi 5 200 meters höjd. Luften är tunn och kall, men vyerna är betagande. I Shegar checkar vi in för de kommande två nätterna, på 4 050 meter över havet.

Dag 12 - Mount Everest Base Camp 
Idag går resan till ett av Mount Everests mytomspunna basläger. Omgivningarna är karga, men panoramavyerna är fantastiska. Längs vägen stannar vi till vid världens högst belägna kloster, Rongbuk, beläget knappt 5 000 meter över havet.

Vid Mount Everest finns två stycken basläger. Det södra ligger i Nepal och nås genom en krävande vandring. Vi besöker det norra baslägret i Tibet, som under sommarmånaderna går att nå med fordon. Har vi tur med vädret finns chans att du får se världens högsta och mäktigaste bergstopp.

(Observera att Everest Basecamp är tillfälligt stängt på grund av miljöskydd - uppstädning av området genomförs och inget datum angivet när det kommer att öppnas för besök igen. Som nuläget är så får vi en vy av Basecamp på håll, från Rongbuk-klostret)

Dag 13 - Bergspasset Kondanglhamu
Idag reser vi mot staden Gyirong (2 700 m ö h). Längs vägen har du vacker utsikt mot Mount Everest. Vi passerar också några höga bergspass såsom Kondanglhamu och färdas genom ödslig vildmark. Resan beräknas till 7 timmar men det är resan som är målet. 

Gyirong ligger på Himalayas sydsluttning och vädret är milt och fuktigt. Här växer en del skog och på somrarna forsar vattenfall fram längs bergssidorna. Staden är den sista på den kinesiska sidan om gränsen innan vi når Nepal. Gränshandeln lockar såväl kineser som tibetaner och nepaleser. 

Dag 14 - Från Tibet till Nepal
Idag lämnar vi Tibet och reser till Kathmandu (ca 170 km/7–8 timmar). Lagom till lunch stannar vi vid den natursköna och traditionella byn Dhulikhel. Här växer rikligt med rhododendron och de gröna sluttningarna runt omkring är ömsom vildvuxna, ömsom terrassodlade. Fåglar och fjärilar trivs här och det är ett litet Shangri-La som uppenbarar sig. 

När vi anländer till Nepals huvudstad Kathmandu får du installera dig på det bekväma hotellet och vila kroppen efter några minnesvärda, men långa resdagar.

Dag 15 - Kathmandu 
Kathmandu är huvudstad i Nepal och även känd under namnet Kantipur. Efter frukost reser vi till Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Om vädret tillåter har vi härifrån en fantastisk utsikt över dalen. Vid det centrala torget Durbar ser vi några av de berömda byggnaderna. Det kommer att finnas ledig tid runt lunchtiden för att handla och gå till en restaurang i det mysiga Thamel-distriktet. Sedan kör vi till hotellet och vilar i några timmar.

På kvällen samlas vi för en nepalesisk avskedsmiddag.

Dag 16 - Bhadgaon, Patan och hemresa 
Sista dagen på denna rundresa börjar med en utflykt till världsarvslistade Bhaktapur (Bhadgaon), Kathmandudalens tredje största stad och tidigare huvudstad. Av de tre systerstäderna Kathmandu, Patan och Bhaktapur är det den sistnämnda som mest bevarat sina traditioner på grund av sitt mer isolerade läge.Staden är känd för sina skickliga krukmakare, vävare och träsnidare. Talangen för träsnide kan man se i portalen Golden Gate. 

Efter lunch fortsätter eftermiddagen i den lilla, märkliga staden Patan cirka fem kilometer bort. Det centrala torget Patan Durbar är litet, men omgivet av utsökta arkitektoniska byggnader och det räknas som ett av världens vackraste torg. Här får du tid att se dig omkring på egen hand.

Vi har sen utcheckning och flyger från Kathmandu sent på kvällen. 

Dag 17 - Hemkomst
Vi flyger via Doha och landar på morgonen hemma i Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 11 luncher (2020: 10 luncher)
• 8 middagar (2020: 7 middagar) 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Beijing. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Beijing. Middag ingår. Två övernattningar på femstjärnigt, centralt hotell i Beijing.

Dag 3
Utflykt till Kinesiska muren och Lamatemplet, 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Ledig dag i Beijing. Frukost ingår.

Dag 5
Flyg Beijing - Lhasa. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på centralt beläget hotell i Lhasa.

Dag 6
Utflykt till Potalapalatset och Seraklostret, 20 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Utflykt till Jokhangtemplet, Barkhor Bazaar och Drepungklostret, 25 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 8

Utflykt till Sommarpalatset, 30 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 9
Lhasa – Shigatse, 270 km. Färd över Tibetanska högplatån via Yamdroksjön. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Shigatse.

Dag 10
Stadsrundtur i Shigatse med besök vid Dashilhunpoklostret och lokala marknaden, 10 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Shigatse – Shegar, 240 km. Färd över Jiatsuopasset. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på enkelt hotell i Shegar.

Dag 12
Heldagsutflykt till Mount Everests norra basläger, 140 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 13
Shegar – Gyirong, 290 km. Färd över Kondanglhamu-passet. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på enkelt hotell i Gyirong.

Dag 14
Gyirong – Kathmandu, 170 km. Över Nepalese-Chinese Friendship bridge. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Kathmandu.

Dag 15
Besök vid Swayambodnath och i Durbar. Frukost och middag ingår.

Dag 16
Dagsutflykt till Bhaktapur och Patan, 40 km. Frukost och lunch ingår. Flygresa Kathmandu - Skandinavien, flygmåltider ingår.

Dag 17
Hemkomst.

Kina

Folkmängd
1 323 600 000 Landets yta
9 600 000 km² Valuta
Yuan Religion
Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer. Språk
Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Nepal

Folkmängd: 29,3 miljoner

Landets yta:
147 181 km²

Valuta:
Nepalesiska rupis

Språk:
Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Engelska.

Religion:
Hinduism och buddhism

Dagsprogram
2019-10-02 / 15 dagar

Dag 1 - Avresa mot Kina och Beijing

Du lämnar Skandinavien för ett par spännande veckor i Asien.

Dag 2 - Välkommen till Beijing
Du anländer till Beijing / Peking på eftermiddagen och och möts av din TEMA-reseledare. Efter direkt transfer och incheckning på högklassigt hotell i centrala Beijing väntar en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 - Kinesiska muren och Lamatempel
Idag är det dags för en upplevelse som överträffar det mesta – Kinesiska muren. Redan under 600-talet f Kr byggdes den i sektioner av olika hertigdömen. Då riket slutligen enades år 221 f Kr, under Qin Shi Huang Di, länkades sektionerna ihop till en sammanhängande mur. Det sägs att mer än 300 000 slavar arbetade med den under tio års tid. Idag är muren över 600 mil lång och är utan tvekan ett av världens underverk.

På utflykten till muren får vi även ta del av ett hantverk som är ett underverk i sig, om än i mindre skala. Vi får se cloisonné, emaljeringstekniken, som kom från Främre orienten under Tangdynastin (618-907) och som blivit synonymt med kinesiskt konsthantverk. 

Under eftermiddagen besöker vi det vackra Lamatemplet i centrala Beijing. Detta var tidigare Dalai Lamas residens när han besökte kejsaren i Beijing. Här finns en utställning om Kina och Tibets relation vilken blir en relevant grund till vår fortsatta resa. 

Denna kväll har du chans att få uppleva det vi kallar Pekingopera, eller jingju. Konstformen har sitt ursprung i Beijing, men är numera populär över hela landet. Färgsprakande, högljudd, med mycket slaginstrument och gäll sång. Det är just här i Beijing du ska passa på att se en föreställning! Operakvällen är ett frivilligt evenemang som du bokar och betalar direkt till din TEMA-reseledare. Priset är ca 250-300 yuan, beroende på var du sitter i salongen.

Dag 4 - Ankomst till Tibet
På morgonen lämnar vi Beijing och flyger söderut till Tibet och landar i Lhasa som ligger på nästan 3 500 meter över havet. Vi har inga programpunkter denna dag förutom en gemensam middag. Under dagen får du istället i lugn och ro acklimatisera dig till höjden.

Det finns många etniska grupper representerade i staden, men tibetanerna utgör drygt 85 procent av befolkningen och är, oavsett den politiska situationen, i klar majoritet. Den höga höjden till trots är klimatet milt med ca 3 000 soltimmar årligen, vilket är mer än genomsnittet. Förutom att kallas Gudarnas stad går Lhasa därför även under epitetet Solstaden. Regnet kommer oftast i juli–september, men i och med att det främst regnar under natten och är soligt på dagen är just denna period årets bästa.

Dag 5 – Lhasas kloster
Drepung ligger vid foten av berget Gambo Utse strax väster om Lhasa och är med sina 250 000 kvadratmeter det allra största klostret i Tibet. Klostret är byggt i början av 1400-talet och hade under sina högtidsdagar 10 000 munkar. Än idag har Drepung den högsta statusen bland alla Tibets kloster och här, i vördade Ganden Potrang-huset, bodde Dalai Lamas fram till att den femte Dalai Lama byggde Potalapalatset. 

Efter lunch besöker vi Seraklostret strax norr om staden. Klostret grundades redan på 1400-talet och hade vid tiden för Tibets införlivande i Folkrepubliken Kina cirka 5 000 munkar. Många av dessa valde då att lämna klostret. Än idag är Seraklostret känt för sina munkdebatter när unga munkar och noviser diskuterar religion och buddistisk filosofi. De brukar hållas under eftermiddagarna och är öppna för allmänheten. 

Dag 6 - Jokhangtemplet och Potalapalatset 
Idag besöker vi det allra heligaste templet för tibetanska buddhister, Johkang från 600-talet. Helgedomen ligger i Lhasas gamla stad bland myllrande basargator. Oavsett tid på dygnet ses pilgrimer som bugar eller ligger på marken framför templet. Johkangs stora skatt är en guldtäckt Buddha, hitförd på 650-talet av prinsessan Wen Chang. Hon äktade den man som kom att bli den förste laman. Templet är en överväldigande och besynnerlig upplevelse av lamaismens symbolik och ikonografi. 

Lhasa är egentligen uppdelad i en äldre tibetansk stadsdel och en modern kinesisk. De båda stadsdelarna domineras helt av Potalapalatset, tidigare säte för Tibets gudakonung Dalai Lama. Namnet betyder egentligen "En man vars visdom är lika djup som oceanen" (Dalai = ocean och Lama = vis man). Lamaismen präglar hela Lhasa och det är omöjligt att bortse från denna märkliga religion, som trots kinesiskt ingripande har ett starkt grepp om befolkningen. Vi besöker Potalapalatset. Det uppfördes på 1600-talet och är uppdelat i röda och vita byggnader i 13 våningar med över 1 000 rum. Vid åsynen av detta imponerande byggnadsverk slås man av insikten att det aldrig mer kommer att uppföras ett palats som detta. Under rundvandringen är det synnerligen nyckfullt vilka delar av Potala som är öppna för besök. Oftast ges tillträde till terrassvåningarna med Dalai Lamas privata kvarter. Den religiösa, röda palatsdelen är alltid öppen för besökare och hit vallfärdar pilgrimer från hela Tibet. Här finns en gigantisk, juvelbehängd Buddha, tidigare Dalai Lamas gravar liksom fängslande muralmålningar som berättar om buddhistiskt och tibetanskt vardagsliv genom seklerna.

Dag 7 - Över Tibetanska högplatån 
Tidigt på morgonen lämnar vi Lhasa. Vi behöver dessa de närmaste fem dagarna, då vi bitvis kommer att ta oss fram i oländig terräng. Dagens färd på cirka 30 mil går genom den storslagna, tibetanska naturen. Vi börjar med att följa Lhasaflodens dalgång för att snart börja stigningen mot passhöjden Kamba La på 4 794 meters höjd. Härifrån har du en vidunderlig utsikt mot Lhasas dalgång på den ena sidan och den vackra Yamdroksjön på den andra. Senare väntar ytterligare en passhöjd, Koro La, på 5 045 meters höjd med hängande glaciärer. Vi fortsätter mot den lilla jordbruksstaden Gyantse med sina traditionella tibetanska hus. Här ligger Palkhorklostret, byggt år 1429. Bredvid dominerar Tibets största och mest magnifika stupa, Kumbum, dekorerad med Buddhas bistra ögon. En stupa är ett enormt buddhistiskt relikskrin. Sent på eftermiddagen anländer vi till Shigatse, landets näst största stad med ca 50 000 invånare. Här tillbringar vi två nätter.

Dag 8 - Stadsrundtur Shigatse med Dashilhunpoklostret 
Som administrativt centrum för sydvästra Tibet har Shigatse politisk betydelse, men den religiösa betydelsen är om möjligt än större. Här ligger nämligen Dashilunpoklostret. Det tillhör Panchen Lama, Tibets näst mäktiga religiösa ledare efter Dalai Lama. Klostret byggdes redan år 1447 och förstördes delvis under kulturrevolutionen. Det öppnades igen 1980 och hyser idag cirka 600 munkar, varav sex betraktas som "levande buddhor". Arkitektoniskt är klosterbyggnaderna enastående och invändigt ser du avbilder av lamaismens alla buddhor och demoner. Här finns också en 25 meter hög Buddha, täckt av guld och dekorerad med ädelstenar.

Dag 9 - 5 200 meter över havet
Idag reser vi i karga, men storslagna omgivningar genom Himalaya och Jiatsoupasset (Gyatso). Under färden når vi 5 200 meters höjd. Luften är tunn och kall, men vyerna är betagande. I Shegar checkar vi in för de kommande två nätterna, på 4 050 meter över havet.

Dag 10 - Mount Everest Base Camp 
Idag går resan till ett av Mount Everests mytomspunna basläger. Omgivningarna är karga, men panoramavyerna är fantastiska. Längs vägen stannar vi till vid världens högst belägna kloster, Rongbuk, beläget knappt 5 000 meter över havet.

Vid Mount Everest finns två stycken basläger. Det södra ligger i Nepal och nås genom en krävande vandring. Vi besöker det norra baslägret i Tibet, som under sommarmånaderna går att nå med fordon. Har vi tur med vädret finns chans att du får se världens högsta och mäktigaste bergstopp.

(Observera att Everest Basecamp är tillfälligt stängt på grund av miljöskydd - uppstädning av området genomförs och inget datum angivet när det kommer att öppnas för besök igen. Som nuläget är så får vi en vy av Basecamp på håll, från Rongbuk-klostret)

Dag 11 - Bergspasset Kondanglhamu
Idag reser vi mot staden Gyirong (2 700 m ö h). Längs vägen har du vacker utsikt mot Mount Everest. Vi passerar också några höga bergspass såsom Kondanglhamu och färdas genom ödslig vildmark. Resan beräknas till 7 timmar men det är resan som är målet. 

Gyirong ligger på Himalayas sydsluttning och vädret är milt och fuktigt. Här växer en del skog och på somrarna forsar vattenfall fram längs bergssidorna. Staden är den sista på den kinesiska sidan om gränsen innan vi når Nepal. Gränshandeln lockar såväl kineser som tibetaner och nepaleser. 

Dag 12 - Från Tibet till Nepal
Idag lämnar vi Tibet och reser till Kathmandu (ca 170 km/7–8 timmar). Lagom till lunch stannar vi vid den natursköna och traditionella byn Dhulikhel. Här växer rikligt med rhododendron och de gröna sluttningarna runt omkring är ömsom vildvuxna, ömsom terrassodlade. Fåglar och fjärilar trivs här och det är ett litet Shangri-La som uppenbarar sig. 

När vi anländer till Nepals huvudstad Kathmandu får du installera dig på det bekväma hotellet och vila kroppen efter några minnesvärda, men långa resdagar.

Dag 13 - Kathmandu 
Kathmandu är huvudstad i Nepal och även känd under namnet Kantipur. Efter frukost reser vi till Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Om vädret tillåter har vi härifrån en fantastisk utsikt över dalen. Vid det centrala torget Durbar ser vi några av de berömda byggnaderna. Det kommer att finnas ledig tid runt lunchtiden för att handla och gå till en restaurang i det mysiga Thamel-distriktet. Sedan kör vi till hotellet och vilar i några timmar. 

På kvällen samlas vi för en nepalesisk avskedsmiddag.

Dag 14 - Bhadgaon, Patan och hemresa 
Sista dagen på denna rundresa börjar med en utflykt till världsarvslistade Bhaktapur (Bhadgaon), Kathmandudalens tredje största stad och tidigare huvudstad. Av de tre systerstäderna Kathmandu, Patan och Bhaktapur är det den sistnämnda som mest bevarat sina traditioner på grund av sitt mer isolerade läge.Staden är känd för sina skickliga krukmakare, vävare och träsnidare. Talangen för träsnide kan man se i portalen Golden Gate. 

Efter lunch fortsätter eftermiddagen i den lilla, märkliga staden Patan cirka fem kilometer bort. Det centrala torget Patan Durbar är litet, men omgivet av utsökta arkitektoniska byggnader och det räknas som ett av världens vackraste torg. Här får du tid att se dig omkring på egen hand.

Dag 15 - Hemkomst
Vi flyger tidig morgon via Istanbul och landar på sen eftermiddag hemma i Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 11 luncher (2020: 10 luncher)
• 8 middagar (2020: 7 middagar) 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Beijing. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Beijing. Middag ingår. Två övernattningar på femstjärnigt, centralt hotell i Beijing.

Dag 3
Utflykt till Kinesiska muren och Lamatemplet, 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Flyg Beijing - Lhasa. Frukost och middag ingår. Tre övernattningar på centralt beläget hotell i Lhasa.

Dag 5
Utflykt till Potalapalatset och Seraklostret, 20 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Utflykt till Jokhangtemplet, Barkhor Bazaar och Drepungklostret, 25 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Lhasa – Shigatse, 270 km. Färd över Tibetanska högplatån via Yamdroksjön. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Shigatse.

Dag 8
Stadsrundtur i Shigatse med besök vid Dashilhunpoklostret och lokala marknaden, 10 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Shigatse – Shegar, 240 km. Färd över Jiatsuopasset. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på enkelt hotell i Shegar.

Dag 10
Heldagsutflykt till Mount Everests norra basläger, 140 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Shegar – Gyirong, 290 km. Färd över Kondanglhamu-passet. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på enkelt hotell i Gyirong.

Dag 12
Gyirong – Kathmandu, 170 km. Över Nepalese-Chinese Friendship bridge. Frukost och lunch ingår. Tre övernattningar på hotell i Kathmandu.

Dag 13
Besök vid Swayambodnath och i Durbar. Frukost och middag ingår.

Dag 14
Dagsutflykt till Bhaktapur och Patan, 40 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 15
Flygresa Kathmandu - Skandinavien, flygmåltider ingår.

Kina

Folkmängd
1 323 600 000 Landets yta
9 600 000 km² Valuta
Yuan Religion
Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer. Språk
Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Nepal

Folkmängd: 29,3 miljoner

Landets yta:
147 181 km²

Valuta:
Nepalesiska rupis

Språk:
Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Engelska.

Religion:
Hinduism och buddhism

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Avresa mot Kina och Beijing

Du lämnar Skandinavien för ett par spännande veckor i Asien.

Dag 2 - Välkommen till Beijing
Du anländer till Beijing / Peking på eftermiddagen och och möts av din TEMA-reseledare. Efter direkt transfer och incheckning på högklassigt hotell i centrala Beijing väntar en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 - Kinesiska muren och Lamatempel
Idag är det dags för en upplevelse som överträffar det mesta – Kinesiska muren. Redan under 600-talet f Kr byggdes den i sektioner av olika hertigdömen. Då riket slutligen enades år 221 f Kr, under Qin Shi Huang Di, länkades sektionerna ihop till en sammanhängande mur. Det sägs att mer än 300 000 slavar arbetade med den under tio års tid. Idag är muren över 600 mil lång och är utan tvekan ett av världens underverk.

På utflykten till muren får vi även ta del av ett hantverk som är ett underverk i sig, om än i mindre skala. Vi får se cloisonné, emaljeringstekniken, som kom från Främre orienten under Tangdynastin (618-907) och som blivit synonymt med kinesiskt konsthantverk. 

Under eftermiddagen besöker vi det vackra Lamatemplet i centrala Beijing. Detta var tidigare Dalai Lamas residens när han besökte kejsaren i Beijing. Här finns en utställning om Kina och Tibets relation vilken blir en relevant grund till vår fortsatta resa. 

Denna kväll har du chans att få uppleva det vi kallar Pekingopera, eller jingju. Konstformen har sitt ursprung i Beijing, men är numera populär över hela landet. Färgsprakande, högljudd, med mycket slaginstrument och gäll sång. Det är just här i Beijing du ska passa på att se en föreställning! Operakvällen är ett frivilligt evenemang som du bokar och betalar direkt till din TEMA-reseledare. Priset är ca 250-300 yuan, beroende på var du sitter i salongen.

Dag 4 - Ankomst till Tibet

På morgonen lämnar vi Beijing och flyger söderut till Tibet och landar i Lhasa som ligger på nästan 3 500 meter över havet. Vi har inga programpunkter denna dag förutom en gemensam middag. Under dagen får du istället i lugn och ro acklimatisera dig till höjden.

Det finns många etniska grupper representerade i staden, men tibetanerna utgör drygt 85 procent av befolkningen och är, oavsett den politiska situationen, i klar majoritet. Den höga höjden till trots är klimatet milt med ca 3 000 soltimmar årligen, vilket är mer än genomsnittet. Förutom att kallas Gudarnas stad går Lhasa därför även under epitetet Solstaden. Regnet kommer oftast i juli–september, men i och med att det främst regnar under natten och är soligt på dagen är just denna period årets bästa.

Dag 5 – Lhasas kloster
Drepung ligger vid foten av berget Gambo Utse strax väster om Lhasa och är med sina 250 000 kvadratmeter det allra största klostret i Tibet. Klostret är byggt i början av 1400-talet och hade under sina högtidsdagar 10 000 munkar. Än idag har Drepung den högsta statusen bland alla Tibets kloster och här, i vördade Ganden Potrang-huset, bodde Dalai Lamas fram till att den femte Dalai Lama byggde Potalapalatset. 

Efter lunch besöker vi Seraklostret strax norr om staden. Klostret grundades redan på 1400-talet och hade vid tiden för Tibets införlivande i Folkrepubliken Kina cirka 5 000 munkar. Många av dessa valde då att lämna klostret. Än idag är Seraklostret känt för sina munkdebatter när unga munkar och noviser diskuterar religion och buddistisk filosofi. De brukar hållas under eftermiddagarna och är öppna för allmänheten. 

Dag 6 - Jokhangtemplet och Potalapalatset 
Idag besöker vi det allra heligaste templet för tibetanska buddhister, Johkang från 600-talet. Helgedomen ligger i Lhasas gamla stad bland myllrande basargator. Oavsett tid på dygnet ses pilgrimer som bugar eller ligger på marken framför templet. Johkangs stora skatt är en guldtäckt Buddha, hitförd på 650-talet av prinsessan Wen Chang. Hon äktade den man som kom att bli den förste laman. Templet är en överväldigande och besynnerlig upplevelse av lamaismens symbolik och ikonografi. 

Lhasa är egentligen uppdelad i en äldre tibetansk stadsdel och en modern kinesisk. De båda stadsdelarna domineras helt av Potalapalatset, tidigare säte för Tibets gudakonung Dalai Lama. Namnet betyder egentligen "En man vars visdom är lika djup som oceanen" (Dalai = ocean och Lama = vis man). Lamaismen präglar hela Lhasa och det är omöjligt att bortse från denna märkliga religion, som trots kinesiskt ingripande har ett starkt grepp om befolkningen. Vi besöker Potalapalatset. Det uppfördes på 1600-talet och är uppdelat i röda och vita byggnader i 13 våningar med över 1 000 rum. Vid åsynen av detta imponerande byggnadsverk slås man av insikten att det aldrig mer kommer att uppföras ett palats som detta. Under rundvandringen är det synnerligen nyckfullt vilka delar av Potala som är öppna för besök. Oftast ges tillträde till terrassvåningarna med Dalai Lamas privata kvarter. Den religiösa, röda palatsdelen är alltid öppen för besökare och hit vallfärdar pilgrimer från hela Tibet. Här finns en gigantisk, juvelbehängd Buddha, tidigare Dalai Lamas gravar liksom fängslande muralmålningar som berättar om buddhistiskt och tibetanskt vardagsliv genom seklerna.

Dag 7 - Sommarpalatset Norbulingka 
Vår sista dag i Lhasa viker vi förmiddagen åt att besöka Juvelparken, Norbulingka. Här finner vi Dalai Lamas palats som byggdes redan på 1700-talet. Det tjänstgjorde som sommarresidens fram till 1959, då den fjortonde Dalai Lama flydde landet. 

Vi äter en gemensam lunch och därefter är dagen öppen för egna äventyr i staden. 

Dag 8 - Över Tibetanska högplatån 
Tidigt på morgonen lämnar vi Lhasa. Vi behöver dessa de närmaste fem dagarna, då vi bitvis kommer att ta oss fram i oländig terräng. Dagens färd på cirka 30 mil går genom den storslagna, tibetanska naturen. Vi börjar med att följa Lhasaflodens dalgång för att snart börja stigningen mot passhöjden Kamba La på 4 794 meters höjd. Härifrån har du en vidunderlig utsikt mot Lhasas dalgång på den ena sidan och den vackra Yamdroksjön på den andra. Senare väntar ytterligare en passhöjd, Koro La, på 5 045 meters höjd med hängande glaciärer. Vi fortsätter mot den lilla jordbruksstaden Gyantse med sina traditionella tibetanska hus. Här ligger Palkhorklostret, byggt år 1429. Bredvid dominerar Tibets största och mest magnifika stupa, Kumbum, dekorerad med Buddhas bistra ögon. En stupa är ett enormt buddhistiskt relikskrin. Sent på eftermiddagen anländer vi till Shigatse, landets näst största stad med ca 50 000 invånare. Här tillbringar vi två nätter.

Dag 9 - Stadsrundtur Shigatse med Dashilhunpoklostret 
Som administrativt centrum för sydvästra Tibet har Shigatse politisk betydelse, men den religiösa betydelsen är om möjligt än större. Här ligger nämligen Dashilunpoklostret. Det tillhör Panchen Lama, Tibets näst mäktiga religiösa ledare efter Dalai Lama. Klostret byggdes redan år 1447 och förstördes delvis under kulturrevolutionen. Det öppnades igen 1980 och hyser idag cirka 600 munkar, varav sex betraktas som "levande buddhor". Arkitektoniskt är klosterbyggnaderna enastående och invändigt ser du avbilder av lamaismens alla buddhor och demoner. Här finns också en 25 meter hög Buddha, täckt av guld och dekorerad med ädelstenar.

Dag 10 - 5 200 meter över havet
Idag reser vi i karga, men storslagna omgivningar genom Himalaya och Jiatsoupasset (Gyatso). Under färden når vi 5 200 meters höjd. Luften är tunn och kall, men vyerna är betagande. I Shegar checkar vi in för de kommande två nätterna, på 4 050 meter över havet.

Dag 11 - Mount Everest  
Idag går resan mot området där ett av Mount Everests mytomspunna basläger ligger. Omgivningarna är karga, men panoramavyerna är fantastiska. Vi besöker här världens högst belägna kloster, Rongbuk, beläget knappt 5 000 meter över havet.

Vid Mount Everest finns två stycken basläger. Det södra ligger i Nepal och nås genom en krävande vandring. Har vi tur med vädret finns chans att du får se världens högsta och mäktigaste bergstopp. I nuläget är baslägret stängt av miljöskäl men vi ser det på håll från vårt besök vid Rongbukklostret.

Dag 12 - Bergspasset Kondanglhamu
Idag reser vi mot staden Gyirong (2 700 m ö h). Längs vägen har du vacker utsikt mot Mount Everest. Vi passerar också några höga bergspass såsom Kondanglhamu och färdas genom ödslig vildmark. Resan beräknas till 7 timmar men det är resan som är målet. 

Gyirong ligger på Himalayas sydsluttning och vädret är milt och fuktigt. Här växer en del skog och på somrarna forsar vattenfall fram längs bergssidorna. Staden är den sista på den kinesiska sidan om gränsen innan vi når Nepal. Gränshandeln lockar såväl kineser som tibetaner och nepaleser. 

Dag 13 - Från Tibet till Nepal
Idag lämnar vi Tibet och reser till Kathmandu (ca 170 km/7–8 timmar). Lagom till lunch stannar vi vid den natursköna och traditionella byn Dhulikhel. Här växer rikligt med rhododendron och de gröna sluttningarna runt omkring är ömsom vildvuxna, ömsom terrassodlade. Fåglar och fjärilar trivs här och det är ett litet Shangri-La som uppenbarar sig. 

När vi anländer till Nepals huvudstad Kathmandu får du installera dig på det bekväma hotellet och vila kroppen efter några minnesvärda, men långa resdagar.

Dag 14 - Kathmandu med Swayambodnath och Boudhanath
Kathmandu är huvudstad i Nepal och även känd under namnet Kantipur. Efter frukost reser vi till Swayambodnath, ett relikskrin som sägs vara över 2000 år gammal. De färgglada stiliserade ögonen, de svartmålade ögonbrynen och näsan formad som ett frågetecken fångar vårt intresse. Om vädret tillåter har vi härifrån en fantastisk utsikt över dalen. Vid det centrala torget Durbar ser vi några av de berömda byggnaderna. Det kommer att finnas ledig tid runt lunchtiden för att handla och gå till en restaurang i det mysiga Thamel-distriktet. 

Nepals Bouddhastupa är den kanske mest distinkta och inget besök i Kathmandu är fullländat utan ett besök här. Därtill gör vi under eftermiddagen ett besök vid ett av alla hinduers heligaste platser, templet Pashupatinath. 

Dag 15 - Bhadgaon och Patan
Sista dagen på denna rundresa börjar med en utflykt till världsarvslistade Bhaktapur (Bhadgaon), Kathmandudalens tredje största stad och tidigare huvudstad. Av de tre systerstäderna Kathmandu, Patan och Bhaktapur är det den sistnämnda som mest bevarat sina traditioner på grund av sitt mer isolerade läge.Staden är känd för sina skickliga krukmakare, vävare och träsnidare. Talangen för träsnide kan man se i portalen Golden Gate. 

Vi fortsätter under eftermiddagen i den lilla, märkliga staden Patan cirka fem kilometer bort. Det centrala torget Patan Durbar är litet, men omgivet av utsökta arkitektoniska byggnader och det räknas som ett av världens vackraste torg. Här får du tid att se dig omkring på egen hand.

På kvällen samlas vi för en nepalesisk avskedsmiddag.

Dag 16 - Ledig dag på Shangri La
För våra dagar i Nepal bor vi på trevliga Shangri-La Hotel Kathmandu, som med sitt centrala läge erbjuder en bra utgångspunkt för egna utfärder men också för att njuta hotellets faciliteter och utomhuspool, om vädret tillåter. 

Du behåller ditt hotellrum till klockan 18:00. Och därefter beger vi oss till flygplatsen för en sen avresa från Kathmandu hemåt. 

Dag 17 - Hemkomst
Vi flyger via Doha och landar på morgonen hemma i Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 14 frukostar
• 11 luncher (2020: 10 luncher)
• 8 middagar (2020: 7 middagar) 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Beijing. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst Beijing. Middag ingår. Två övernattningar på femstjärnigt, centralt hotell i Beijing.

Dag 3
Utflykt till Kinesiska muren och Lamatemplet, 120 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Flyg Beijing - Lhasa. Frukost och middag ingår. Fyra övernattningar på centralt beläget hotell i Lhasa.

Dag 5
Utflykt till Drepung- och Seraklostret, 20 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Utflykt till Jokhangtemplet, Barkhor Bazaar och Potalapalatset, 25 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 7
Utflykt till Sommarpalatset, 30 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Lhasa – Shigatse, 270 km. Färd över Tibetanska högplatån via Yamdroksjön. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell i Shigatse.

Dag 9
Stadsrundtur i Shigatse med besök vid Dashilhunpoklostret och lokala marknaden, 10 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Shigatse – Shegar, 240 km. Färd över Jiatsuopasset. Frukost, lunch och middag ingår. Två övernattningar på enkelt hotell i Shegar.

Dag 11
Heldagsutflykt vid Mount Everest med besök på Rongbukklostret, 140 km. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 12
Shegar – Gyirong, 290 km. Färd via Pekhutsosjön, över Kondanglhamu-passet. Frukost, lunch och middag ingår. En övernattning på enkelt hotell i Gyirong.

Dag 13
Gyirong – Kathmandu, 170 km. Över Nepalese-Chinese Friendship bridge. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Kathmandu.

Dag 14
Besök vid Swayambodnath och Boudhanath. Frukost ingår.

Dag 15
Dagsutflykt till Bhaktapur och Patan, 40 km. Frukost och middag ingår. Flygresa Kathmandu - Skandinavien, flygmåltider ingår.

Dag 16
Ledig heldag, med sen utcheckning (18:00). Flygresa Kathmandu - Skandinavien. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 17
Hemkomst.

Kina

Folkmängd
1 323 600 000 Landets yta
9 600 000 km² Valuta
Yuan Religion
Buddism, taoism och konfucianism (utövas ofta jämsides), minoriteter av kristna och muslimer. Språk
Kinesiska (med flera mycket olika dialekter); de flesta minoriteter har dessutom egna språk

Nepal

Folkmängd: 29,3 miljoner

Landets yta:
147 181 km²

Valuta:
Nepalesiska rupis

Språk:
Officiella språket heter Napali (nära besläktat med hindi). Engelska.

Religion:
Hinduism och buddhism

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien–Beijing/Kathmandu–Skandinavien, övriga transporter och inrikesflygningar enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt program, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program. 

Avresa 2019-10-02
Notera att denna avresa har en reslängd om 15 dagar och inte 17 som avresan i september 2019. Skillnaden i resorna är att den "lediga dagen" i Beijing utgår samt att vistelsen i Lhasa är 3 nätter istället för 4. Det som vi då inte besöker i Lhasa på avresan 2 oktober är sommarpalatset. 

Vad gäller hotell så är det samma på båda avresorna 2019 förutom i Beijing där vi för 2 oktoberavresan bor på: 

Presidental Plaza Hotel Beijing

Valuta
Kinesiska Yuan (CNY). 

Nepalesiska rupi (NPR).

Om du önskar delta i extra utflykter och arrangerade kvällsevenemang, betalar du dessa i US-dollar. Det kan även vara svårt att växla in svenska sedlar i Nepal, varför du bör ta med reskassa i US-dollar eller euro. Måltidsdryck ingår inte i de gemensamma måltiderna. 

Läs mer under Valutaväxling » 

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor. 

Dricks 
Dricks är inte inkluderad på denna resa och istället bör du beräkna ett belopp om 45 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokalguider och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop drickspott vid start av resan och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no. 

Nästan hela Kinas klimat, med undantag för de väldiga områdena med halvöken i nordväst längs gamla Sidenvägen, styrs av monsunvindarna och under sommaren är luftfuktigheten hög. Under vintersäsongen kan dagarna vara kyliga. 

I södra och östra Tibet fungerar Himalaya som en barriär mot monsunvindarna från söder. Detta gör Tibet regnfattigt. Vintern är mycket kall medan sommaren och tidig höst är sval och behaglig. I Tibet och Nepal kan du under en och samma dag få uppleva stark värme i solskenet samt bitande kalla vindar på de övre platåerna och passhöjderna.

Klädsel och utrustning
Atmosfären på hotellen är relativt informell, även på de bättre hotellen. Under dagarna går du löst och ledigt klädd i oömma kläder. Det är viktigt att du har bra skor med låg klack och gummisula.

Under sommaren reser du i lätta och lättvättade bomullskläder. Hotellen har snabb och bra tvättservice. Regn kan förekomma, så ta med dig regnkläder och gärna ett paraply. 

För vistelsen i Tibet och Nepal bör du ha med dig en varm tröja och gärna en tjockare, vindtät jacka samt gärna en mössa och handskar. 

Resväskan måste vara hållbar och låsbar eftersom den ofta i samband med flygresorna utsätts för omild behandling. 

Övrigt 
Hotellstandard: 

Även när vi lämnar Lhasa mot Nepal så är hotellstandarden enkel med spartansk inredning. Ibland är det problem med elförsörjningen och därför kan det också vara lite till och från med varmvatten. Resans boende avslutas med ett bekvämligt hotell i Kathmandu.

Gränsövergång:

Vid gränsövergången mellan Tibet och Nepal får man ta ur sitt bagage från buss och bära över gräns. Här genomför ofta tull genomsökningar av bagage, dock inte så ofta av västerländska turister. Men man bör likväl vara beredd på detta, och att om så sker packar de upp hela väskan och man får själv packa tillbaka allt. 

Visum
Visum krävs och erhålles innan avresa. Nu finns möjligheten att TEMA kan ordna gruppvisum till er som inte redan ordnat egna visum. För att köpa visumtjänsten till Kina kontaktar ni vår kundtjänst.

Priser per visum:

Norge: 1600 NOK

Sverige: 1600 SEK

Finland: 165 EUR

Danmark: 1250 DKK

För hanteringen behöver vi en passkopia i färg samt ett passfotografi i färg, uppgift om er sysselsättning(inklusive arbetsgivare) samt bokningsnummer och avresedatum. Notera att vi behöver detta senast 2 månader innan avresa alternativt snarast efter bokning. Sänds till passport@temaresor.se eller via post till TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Detta visum gäller 30 dagar.

Gruppvisumet skickas per post ca 1 vecka innan avresa och då får ni mer information. OBS! Dokumentet ska kunna visas upp både vid inresa och utresa.

Om ni önskar ansöka om visum på egen hand kan ni kontakta Kinesiska ambassadens visumcenter direkt (har kontor i Stockholm och Göteborg). För mer information besök deras hemsida. Notera att vi på TEMA tillhandahåller de bekräftelser (Hotellvoucher och dagsprogram) som ni behöver för att söka visum. Vänligen kontakta oss på passport@temaresor.se så sänder vi er dessa dokument. Notera att turistvisumet är giltigt i 3 månader så därför kan man tidigast ansöka om visum cirka 2 månader innan avresa. Behandlingstid på ambassaden är cirka 4 arbetsdagar. Beräkna dock några extra dagar i marginal. Vänligen ansök om visum i god tid.

Det krävs även kompletterande uppgifter till flygbolaget. Vänligen fyll i dessa uppgifter snarast möjligt på ”Min resa”

OBS! Visumet kräver att man är minimum två personer. Är ni ensamresande resenär behöver vi därför lägga ihop er visumansökan med andra resenärers ansökan. Det betyder att ni kommer att behöva checka in tillsammans på flygplatsen samt passera säkerhetskontrollen i Kina tillsammans. Detsamma gäller för hemresan. Närmare avresa kommer vi kontakta er med ni varandras kontaktuppgifter så ni kan komma överens om vart ni skall mötas på flygplatsen för incheckningen. 

Har ni fler frågor vänligen kontakta vår kundtjänst på; 0771-37 38 39

Vi behöver även din passkopia senast 40 dagar före avresan. Skicka den till; TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm eller maila den till oss på passport@temaresor.se.

Observera - Höga höjder!
Under rundresan passerar du höjder upp till 5 000 meter över havet (Lhasa 3 607 meter över havet). Detta klarar de flesta utan problem. Olika människor har dock olika tolerans för höga höjder. Det har inget med ålder, kön eller allmänkondition att göra. Du undviker höjdsjukan (illamående, huvudvärk och andnöd) genom att ha låg aktivitet, gå med lugna rörelser, dricka mycket vätska samt undvika rökning och starksprit. Känner du dig osäker på dina eventuella reaktioner, bör du tala med en läkare inför resan.

På flygplatserna 
På kinesiska flygplatser är det inte tillåtet att medföra vare sig alkohol, läsk eller vatten i handbagaget genom säkerhetskontrollen. Flytande mediciner får medföras men öppnas och kontrolleras av säkerhetspersonalen. Efter säkerhetskontroll kan man handla vatten, läsk och tullfria varor. I det incheckade bagaget får endast oöppnade flaskor med alkoholhaltig dryck packas ner. Tändare eller magneter får inte heller medföras. Noggranna kontroller genomförs.

Hotell
För avresor 2020 bor vi i Beijing på Asia Hotel

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-09-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Dubai
2019-09-15
15:35
2019-09-15
23:55
Emirates Airlines, 152
Dubai
Beijing
2019-09-16
03:55
2019-09-16
15:25
Emirates Airlines, 306
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Dubai
2019-10-01
01:10
2019-10-01
04:15
Emirates Airlines, 2154
Dubai
Copenhagen
2019-10-01
08:20
2019-10-01
13:15
Emirates Airlines, 151
17 dagar Kina, Tibet och Nepal Köpenhamn 38 450 SEK Fullbokad
2019-09-15 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Dubai
2019-09-15
15:05
2019-09-15
23:20
Emirates Airlines, 158
Dubai
Beijing
2019-09-16
03:55
2019-09-16
15:25
Emirates Airlines, 306
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Dubai
2019-10-01
01:10
2019-10-01
04:15
Emirates Airlines, 2154
Dubai
Stockholm
2019-10-01
08:40
2019-10-01
13:10
Emirates Airlines, 157
17 dagar Kina, Tibet och Nepal Stockholm 38 450 SEK Fullbokad
2019-10-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Istanbul
2019-10-02
18:10
2019-10-02
22:35
Turkish Airlines, 1796
Istanbul
Beijing
2019-10-03
01:20
2019-10-03
15:25
Turkish Airlines, 20
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Istanbul
2019-10-16
07:35
2019-10-16
12:55
Turkish Airlines, 727
Istanbul
Stockholm
2019-10-16
14:40
2019-10-18
17:10
Turkish Airlines, 1795
17 dagar Kina, Tibet och Nepal Stockholm 39 950 SEK Förfrågan
2019-10-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2019-10-02
18:30
2019-10-02
22:50
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Beijing
2019-10-03
01:20
2019-10-03
15:25
Turkish Airlines, 20
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Istanbul
2019-10-16
07:35
2019-10-16
12:55
Turkish Airlines, 727
Istanbul
Copenhagen
2019-10-16
15:20
2019-10-16
17:45
Turkish Airlines, 1785
17 dagar Kina, Tibet och Nepal Köpenhamn 39 950 SEK 2 platser kvar Boka
2019-10-02 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Istanbul
2019-10-02
18:05
2019-10-02
22:30
Turkish Airlines, 1800
Istanbul
Beijing
2019-10-03
01:20
2019-10-03
15:25
Turkish Airlines, 20
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Kathmandu
Istanbul
2019-10-16
07:35
2019-10-16
12:55
Turkish Airlines, 727
Istanbul
Gothenburg
2019-10-16
14:40
2019-10-16
17:10
Turkish Airlines, 1799
17 dagar Kina, Tibet och Nepal Göteborg 39 950 SEK 2 platser kvar Boka
2020-04-26 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Stockholm 43 990 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-04-26 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Köpenhamn 45 550 SEK 6 platser kvar Boka
2020-05-17 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Stockholm 44 900 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-05-17 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Köpenhamn 44 900 SEK 6 platser kvar Boka
2020-09-13 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Stockholm 45 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-09-13 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Köpenhamn 45 390 SEK 6 platser kvar Boka
2020-10-04 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Stockholm 45 390 SEK 6+ platser kvar Boka
2020-10-04 17 dagar Kina, Tibet och Nepal Köpenhamn 45 390 SEK 6 platser kvar Boka
Visa fler avresor

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose