Nordthailands pärlormed sol och bad på Koh Samet

I norra Chiang Mai lär vi oss om det thailändska köket. Vi kommer nämligen delta i en matlagningskurs. Det innebär att vi beger oss till en lokal marknad för att plocka ut dom varor och kryddor vi behöver till den lunch vi sedan kommer äta. Vi reser söderut via Sukhothai till den tidigare huvudstaden Ayutthaya med vackra tempel och ruiner. Sydost om Bangkok ligger ön Koh Samet vars stränder vi tillbringar ett par dagar vid. Sol och bad står på programmet. Slutligen avslutas hela resan i ett myllrande Bangkok. 

RESFAKTA

Länder: Thailand

Typ av resa: Rundresa

Reslängd: 15 dagar

Gruppstorlek: 15-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Chiang Mai – Nordthailands pärla
 • Historiska parken i Sukothai
 • Ayutthaya - den andra huvudstaden i Thailand
 • Stadsrundtur i Bangkok
 • Sol- och baddagar på Koh Samet

Dagsprogram
Vinter 2022/2023

Dag 1. Avresa till Thailand 

Avresa till det leendet landet Thailand och staden Chiang Mai i norr.

Dag 2. Ankomst Chiang Mai
Välkommen till Thailand och Chiang Mai, norra Thailands huvudort. Den mytomspunna staden ligger på en högplatå omgiven av höga berg. Klimatet är tempererat och sluttningarna täckta av tropisk grönska. Charmiga Chiang Mai bjuder på lite friskare luft, lite grönare omgivningar och en fridfullhet som inte många andra städer i Thailand kan matcha.  

Efter en tidig incheckning på hotellet finns det möjlighet att vila och acklimatisera sig till värmen och tidsomställningen. För dig som önskar att utforska staden på en gång finns TEMAs reseledare till hands för tips på aktiviteter. Det är en mycket promenadvänlig stad så varför inte börja med en promenad, det finns även oändliga möjligheter till såväl thaimassage, yoga som till shopping på någon av stadens alla marknader. Överallt ses heliga tempel och det är aldrig långt till närmsta sevärdhet. 

På kvällen äter vi gemensam middag.


Dag 3. Matlagningskurs och kultur i Chiang Mai
Vi beger oss till den lokala marknaden och får lära oss hur man på bästa sätt väljer de perfekta råvarorna. Vi väljer ut fisk, kött och grönsaker samt lär oss om örter och kryddor som används i thailändsk matlagning. Vi beger oss sedan vidare till en matlagningskurs där vi lär oss den ädla konsten att laga äkta thailändsk mat. Maten som vi lagar tillsammans får vi sedan avnjuta till lunch.  

Efter lunchen är det dags att vara kulturella och vi besöker Wat Phra That Doi Suthep, ett av Thailands största tempelområden där vi får en magnifik panoramautsikt över staden. Doi Suthep är stadens skyddstempel och ett viktigt buddhistiskt vallfartsmål. Templet nås antingen genom att ta sig upp för de 309 trappstegen eller via linbana. Vi utforskar tempelområdet närmare och njuter av utsikten. Hotellet är centralt beläget nära nattmarknaden som kanske kan locka med dess myllrande folkliv.


Dag 4. Tempelbesök i Sukhothai
Vi åker till Lamphun, en av Thailands äldsta städer och platsen för ett av norra Thailands viktigaste tempel, det tusenåriga Wat Phra That Hariphunchai. Vi besöker templet och beundrar Buddhas statyer och imponerande stupor. Nästa stopp är Wat Phra That Lampang Luang. Detta stora Lanna-tempel ligger på en kulle omgiven av murar. Vi klättrar upp för trappan och utforskar komplexet med sju byggnader och ett heligt träd. Vi beundrar Buddhastatyn och en Buddharelik. Vi äter lunch innan vi kör vidare mot Sukhothai. 

Dag 5. Sukhothais historiska park 
Idag besöker vi Sukhothais historiska park och lär oss mer om Thailands (Siams) första huvudstad. Sukhothai grundades under 1200-talet och det var här den thailändska historien lär ha börjat. Sukhothai kallas ofta för ”Thailands vagga”. Här rådde demokrati och såväl konsten som litteraturen blomstrade. Idag får vi ta del av stadens historia genom den historiska parken som innefattar ruinerna av nästan 200 byggnader, inklusive ett dussintals tempel. Komplexet, som är med på Unescos världsarvslista, är uppdelad mellan ruinerna inom murarna och vallgraven och de utanför dem. Området ligger naturskönt inbäddat i ett ljust och öppet landskap bland vallgravar och dammar med lotusblommor, vattenliljor och teakträd. Eftermiddagen till eget förfogande. Middag på hotellet ingår.

Dag 6. Flodkryssning och historiska Ayutthaya 
Idag reser vi vidare till Ayutthaya. Vi stannar vid Kamphaeng Phets historiska ruiner som består av pagoder, tempel och bosättningar. Lunch äter vi längs vägen innan vi fortsätter vidare mot Ayutthaya. Denna stad imponerar med ett förflutet som tar oss många århundraden tillbaka i tiden. Floden Pa Sak flyter genom staden och till kvällen gör vi en middagskryssning.

Dag 7. Ayutthaya 
Dagens första stopp blir i Bang Pa-In för att besöka det överdådiga sommarpalatset till den nuvarande kungafamiljen. Vi fortsätter sedan vidare till den forna huvudstaden Ayutthaya och besöker de gamla tempelruinerna "Wat Yai Chaimongkhon", "Wat Mahathat" och "Wat Phanan Choeng" i Ayutthaya historiska park. För mer än 200 år sedan var Ayutthaya huvudstad i Siam. Staden belägrades, förstördes och plundrades svårt men det finns fortsatt magnifika lämningar kvar som gör att man fortsatt kan fantisera om den sagovärld som staden en gång var.

Vi njuter av gemensam lunch på en lokal restaurang. Kvällen är sedan fri för egna aktiviteter.

Dag 8. Avresa till Koh Samet 
Efter frukost väntar en bussfärd på cirka 5 timmar till Rayong och Ban Phe piren där vi tar båten över till Koh Samet, båtfärden tar cirka 45 minuter. Vi ankommer till hotellet på eftermiddagen och det finns sedan egen tid att utforska Koh Samet. Ön är en nationalpark med 14 stränder och är inte större än att man kan ta sig runt den på en dag. Under två avkopplade heldagar på Koh Samet finns det tid att njuta de fina stränderna och hotellet med dess faciliteter.

Dag 9-10. Koh Samet 
Dagar till eget förfogande. 

Dag 11. Koh Samet - Bangkok
Efter frukost tar vi båten tillbaka till fastlandet och beger oss återigen norrut mot Bangkok, det leende landets huvudstad. Bussturen tar cirka 4 timmar.  

Dag 12. Bangkok
Idag finns möjlighet att antingen utforska Bangkok på egen hand eller om man önskar att se Bangkok från cykelsadeln tillsammans med TEMAs reseledare. Det är en enklare halvdags cykeltur och denna utflykt köps till separat till en kostnad på 1890 THB per person (Cirka 550 SEK) och inkluderar lån av cykel och hjälm samt lunch. Utflykten genomförs vid minst 6 deltagare. Vi cyklar i centrala Bangkok, i det området där thailändarna själva lever och bor. Vi utforskar livliga "ChinaTown" och de små gränderna i Bangkok. Vi får se det äkta livet och lära oss mer om stadens puls och kärna. Att cykla i Bangkok är ett häftigt sätt att få ta del av den lokala kulturen och samtidigt få en guidad tur dit inte många turister hittar.

Dag 13. Stadstur i Bangkok 
Under dagen står Bangkoks tempelprakt på programmet med bland annat kungapalatset som höjdpunkt. De gamla kungliga kvarteren inrymmer flera stora sevärdheter som till exempel Grand Palace med smaragdbuddhan som är ett arkitektoniskt mästerverk. Vi ser även den gigantiska, tre meter höga Guldbuddhan på 5,5 ton i "Wat Traimit". Under dagen äter vi gemensam lunch och på vägen tillbaka till hotellet får vi möjligheten att se fler magnifika tempel och arkitektoniska byggnader.

På kvällen har vi avskedsmiddag på en äkta thailändsk restaurang längs gatan Thanon Rang Nam som är populär bland thailändarna själva bara några minuters promenad från hotellet.

Dag 14. Bangkok 
Idag är det dags att samla ihop intrycken från resan och tacka Thailand och TEMAresor för den här gången. Vi flyger hem på kvällen från Bangkok så dagen är fri att spendera på egen hand. Vi har hotellrummen fram till klockan 12.00. Hotellet erbjuder både bagagerum samt möjlighet till att byta om innan vi åker till flygplatsen.

Dag 15. Hemkomst. 
Välkomna hem till Skandinavien. 

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r 

• Samtliga övernattningar
• 12 frukostar
• 5 luncher
• 6 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Avresa till Thailand. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Ankomst till Chiang Mai. Buss 6 km. Tidig incheckning på hotellet ingår. Två övernattningar på hotell i Chiang Mai. Middag ingår.

Dag 3
Chiang Mai. Matlagninskurs och utflykt till Doi Suthep. Buss 75 km. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Chiang Mai- Sukhothai. Buss 310 km. Två övernattningar på hotell i Sukhothai. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 5
Sukhothai. Buss 5 km. Besök på Sukhothai Historical Park. Frukost och middag ingår.

Dag 6
Sukhothai-Khampheang Phet-Ayutthaya. Buss 420 km. Två övernattningar i Ayutthaya. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Ayutthaya. Buss 20 km. Utflykt på förmiddagen och egentid på eftermiddagen. Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Ayutthaya - Koh Samet. Buss 260 km (cirka 5 timmar) till Rayong. Båt till Koh Samet cirka 45 minuter. Frukost ingår.

Dag 9
Koh Samet. Ledig dag. Frukost ingår.

Dag 10
Koh Samet. ledig dag. Frukost ingår.

Dag 11
Koh Samet - Bangkok. Båt Koh Samet - Rayong cirka 45 minuter. Buss Rayong - Bangkok 214 km (cirka 4 timmar). Två övernattningar på hotell i Bangkok. Frukost ingår.

Dag 12
Valfri cykeltur i Bangkok. Frukost och middag ingår.

Dag 13
Utflykt i Bangkok. Frukost, lunch och avskedsmiddag ingår.

Dag 14
Avresa Bangkok och flyg till Helsingfors. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 15
Hemkomst till Helsingfors. Flygmåltider ingår.

Thailand

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 514 000 km²
Valuta Baht
Religion Buddhister 94 %, muslimer 4 %, konfucianter, kristna och övriga 2 %.
Språk Olika varianter av thai, kinesiska dialekter, malajiska, khmer m fl

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa till Chiang Mai och hem från Bangkok. Övriga transporter enligt resans program, del i dubbelrum med dusch/wc, måltider enligt program, alla utflykter och inträden, om inget annat anges, samt TEMA-reseledare.

Valuta
Baht (THB).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns i de större städerna.

Läs mer under Valutaväxling »

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Vi rekommenderar 2000 THB till chaufförer, restaurangpersonal och vid inkluderade aktiviteter. Betalas på plats till TEMAs reseledare som sköter fördelningen.

Klimat
Thailand har ett tropiskt klimat. Regn faller i huvudsak i perioden maj–juni till september–oktober. I periodens inledning faller nederbörden i form av kraftiga, men kortvariga eftermiddagsskurar. I september och delvis i oktober kan det bli mer långvariga regn.

Klädsel och utrustning
Sval klädsel, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. Bra skor för promenader rekommenderas. Glöm inte badkläder. Packa även ner ett paraply och lättare regnkläder.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2023-01-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Helsinki
2023-01-20
11:25
2023-01-20
13:35
Finnair, 806
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Stockholm
2023-02-03
07:40
2023-02-02
07:45
Finnair, 801
15 dagar Nordthailands pärlor Stockholm 33 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-01-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Helsinki
2023-01-20
08:40
2023-01-20
11:15
Finnair, 952
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Copenhagen
2023-02-03
07:20
2023-02-03
08:00
Finnair, 951
15 dagar Nordthailands pärlor Köpenhamn 32 950 SEK 6 platser kvar Boka
2023-01-20 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Helsinki
2023-01-20
08:35
2023-01-20
10:55
Finnair, 862
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Gothenburg
2023-02-03
07:20
2023-02-03
07:55
Finnair, 861
15 dagar Nordthailands pärlor Göteborg 33 190 SEK 6 platser kvar Boka
2023-02-18 15 dagar Nordthailands pärlor Stockholm 33 150 SEK 6+ platser kvar Boka
2023-02-18 15 dagar Nordthailands pärlor Köpenhamn 33 150 SEK 6 platser kvar Boka
2023-02-18 15 dagar Nordthailands pärlor 33 150 SEK Förfrågan

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andra Rundresor

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.