Mekongkryssning - Kambodja till Vietnammed sol och bad på Phu Quoc

Mekongfloden sträcker sig i 400 mil genom sex länder – från källan i Tibet till Sydkinesiska havet utanför Vietnam. Följ med ombord på stilfulla Jahan Cruises för en resa bortom allfarvägarna, såväl på land som vatten. Vi upplever Mekongs unika ekosystem och får en bild av flodens roll förr och nu. Längs den slingrande vattenleden besöker vi okända pärlor och världsarvet Angkor Wat. Som avslutning får vi några sol- och baddagar på den tropiska ön Phu Quoc, även kallad Smaragdön.

RESFAKTA

Länder: Kambodja, Vietnam

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 16 dagar

Gruppstorlek: 15-24 personer

Visum krävs: Ja

HÖJDPUNKTER

 • Angkors sagotempel
 • Kryssningsfartygets stämning och standard
 • Phnom Penhs arkitektur och historia
 • Det dagliga livet på och längs Mekongfloden
 • Ön Phu Quocs fina sandstränder

Dagsprogram
2020

Dag 1. Flyg till Kambodja
Vi flyger med Thai Airways från Skandinavien till Bangkok. Trevlig underhållning och god mat serveras ombord.

Dag 2. Via Bangkok till välkommen i Siem Reap
Flyget från Skandinavien ankommer Thailand och Bangkok tidig morgon för vidare resa till slutdestinationen, Siem Reap i Kambodja.

Vid ankomst till Khmerernas rike hälsar TEMAs reseledare och en lokal guide välkommen. Ankomst är på morgonen och du har garanterad tillgång till ditt rum direkt när vi anländer hotellet. 

Under dagen står det avkoppling och acklimatisering på programmet. Kanske njuta en stund vid hotellets fina poolområde! På kvällen beger vi oss tillsammans till Phare Ponleu Selpak, vilket är en kulturuppvisning med sitt ursprung 30 år tillbaka i tiden, i ett av flyktinglägren vid gränsen till Thailand. Phare Ponleu Selpak lever idag vidare som ett projekt för att hjälpa ungdomar med sysselsättning och mening i tillvaron.

Dag 3. Khmerernas Angkor
Dagen ägnas åt några av världens mest enastående arkitektoniska och religiösa mästerverk. Khmerrikets härskare i Angkor var besatta av att uppföra tempel i sandsten och laterit, som tillägnades både dem själva och de gudar de tillbad och ville jämställa sig med.

Vi passerar huvudstaden Angkor Thoms mäktiga portar och besöker Bayontemplet med alla dess milt leende ansikten som blickar ner på oss från fasaderna. Var detta måhända ett av historiens första exempel på hur ”storebror ser dig”? Bayontemplet fascinerar också genom reliefer som återger det dagliga livet. Det är från dessa bildfriser som vi, tillsammans med berättelser av den kinesiske 1200-talsdiplomaten Zhou Daguan, har fått vår bild av vardagslivet i staden. Motiven återger bland annat tuppfäktning, schackspelande köpmän, förlossningar, marknadsliv och krig.

Under dagen ser vi också Ta Phromh. Här klättrar rötterna och träden bland ruinerna precis som när zoologen Henri Mouhot populariserade Angkor-området. Templet är känt från spelet och filmen Tomb Raider, när Angelina Jolie kom till Kambodja.

Efter lunch besöker vi Angkor Wat. Det byggdes under kung Suriyavarman II och är ursprungligen uppfört till Vishnus ära. Byggnadskomplexet avspeglar som helhet den hinduistiska världsbilden. Angkor representerar världsberget Meru med sina fem toppar. Ingången till Angkor Wat är imponerande – en 350 meter lång stenbro över den enorma vallgraven. Det centrala tabernaklet pryds av en över 600 meter lång basrelief, som under eftermiddagen blir vackert upplyst när solens strålar väcker liv i bilderna. 

Dag 4. Kryssningsstart
Vi checkar ut från från hotellet och checkar istället in på det som sägs vara det finaste kryssningsfartyget på Mekongfloden, RV Jahan. Detta sker på rederiets lounge i Siem Reap. Vi färdas sedan landvägen med rederiets buss till Kampong Cham där vi går ombord och får tillgång till hytterna. Vi äter lunch ombord och får ett varmt välkomnande.

Under eftermiddagen lämnar vårt fartyg för en utflykt till templet Hancey, beläget på en höjd som bjuder på fin utsikt över omgivningarna. Wat Hanchey är daterat till 600-talet e Kr och anlades därmed före det stora templet i Angkor. Vi återvänder därefter till Jahan för middag och vår första natt ombord.

I loungen visas varje kväll utvalda klassiska filmer på storskärm, om du inte önskar njuta stillhet och utsikt från din egna, privata balkong.

Dag 5 – Angkor Ban och Koh Oknha Tey
Varje morgon ombord erbjuds Tai Chi-undervisning på däck för den som önskar delta. Det är en behaglig och stämningsfull start på dagen. Frukost serveras därefter i fartygets matsal när vi seglar vidare mot byn Angkor Ban. Ett besök här blir litet av en resa tillbaka tiden, till ett samhälle med traditionella hus och en vardag som inte karaktäriseras av alla moderniteter vi är vana vid. Väl tillbaka ombord möter en buddhistisk munk som ger oss välsignelse för god hälsa och en trevlig fortsatt resa.

Vi fortsätter medströms samtidigt som lunch serveras. På eftermiddagen ankommer vi Koh Oknha Tey. På denna ö, mitt i Mekongfloden har man en lång tradition av framställande av högkvalitativt silke. Med tuk tuk-taxi utforskar vi ön och besöker någon av de många silkesfabrikerna, där vi kan ta del av produktionsprocessen från larv till färdiga alster.

Under tidig kväll passerar vi mynningen av floden Tonle och kastar sedan ankar i närheten av Kampong Chhnang. Njut en drink på däck och se ut över de vackra, vidsträckta våtmarkerna omkring.

Dag 6. Från flytande byar, genom djungel, till huvudstaden
Vi rekommenderar en tidig väckning för chansen att se en spektakulär soluppgång. Kampong Chhnang är Kambodjas akvatiska centrum. Alla konstruktioner är byggda på styltor i en relativt sank mark. Med båt och minibuss transporteras vi till fastlandet och ett mindre samhälle med keramik i khmerstil som specialitet. Man framställer också palmsocker som vi får ett smakprov på. Innan vi återvänder till vårt flytande hem, ser vi också ett par ”flytande” byar med hus på styltor och båtar som allmänna transportmedel.

Färden går nu vidare längs Tonleflodens mot Kampong Tralach. Det är ett grönt djungelliknande landskap utmed flodens sidor. Vi ser med stor sannolikhet lokala barn som leder familjens boskap ner till vattnet för att dricka. Vi får också möjlighet att testa lite av det lokala livet med en tur på oxkärra.

Sen eftermiddag når vi huvudstaden Phnom Penh där vi har tid att på egen hand utforska strandpromenaden med marknadsförsäljning och folkliv. En annan rekommendation är ett besök på Raffles klassiska hotell, Hotel Le Royal, som var det sista möjliga tillhållet för världens journalister under inbördeskriget i mitten på 1970-talet. Deras Elephant bar är en institution, vars signaturdrink Femme Fatale blandades här för första gången 1967 till Jacqueline Kennedy. Middagen serveras som vanligt ombord på kryssningsbåten.

Dag 7. Heldag i Österns Paris, Phnom Penh
Hela dagen spenderas i Phnom Penh, som trots en snabb modern utveckling har behållit mycket av sin rustika charm och elegans. Det är en stad med en såväl spännande som skrämmande historia och dess rika kultur fyller ut varje gatuhörn.

Direkt efter frukost åker vi med buss till Dödens fält, eller The Killing Fields som kanske är den mer välkända benämningen. Idag ett lugnt och stilla område utanför staden, med öppna ängar och palmer. Därefter gör vi ett besök på det ökända fängelset S21. Båda platserna minner om det tragiska och hemska kapitlet i landets historia, den tiden då Khmer Rouge styrde med terror och förtryck. Om man inte vill delta i förmiddagens utflykt kan man ansluta till lunch som intas på en trevlig restaurang i stadens centrum.

Under eftermiddagen upptäcker vi det vackra, kungliga palatset med Silverpagoden och det intilliggande Nationalmuseet. För återresan till fartyget väljer vi stadens cykeltaxi, cyclo, vilket är ett annorlunda transportmedel för oss nordbor.

På kvällen bjuds vi till en barbecuemiddag på däck med dansunderhållning, alltmedan vi har Phnom Penhs stadssilhuett i bakgrunden.

Dag 8. Kryssningsdag på väg till Vietnam
Denna dag är vi kryssningsgäster fullt ut, och vi blir ett med floden. Ombord bjuds föreläsning på engelska om det moderna Kambodja. Den hålls av en professor från Phnom Penhs universitet. I övrigt njuter vi dagen ombord efter egen önskan. Kanske passar en massage eller bara avkoppling i en solstol på däck. Annars kan man njuta på sin egen balkong, eller gå upp på kaptensbryggan och höra kapten själv berätta om ”sin flod”.

Innan vi når gränsen till Vietnam erbjuds också en matlagningsdemonstration av köksteamet, för att ge oss större insikt i den lokala matkulturen. Väl framme vid gränsen är det lite administration innan vi sedan sakta flyter vidare den korta biten till Tan Chau. Gränsstaden bjuder en hel del kommers och här finns, förutom ett khmersamhälle, även en stor kinesisk befolkning. Vi ankrar en bit från staden i ett lugnt och vackert läge.

Dag 9. Mekongs fisk-Mekka
Vi tar oss in i Tan Chau och upptäcker den med lokala små taxi, så kallade xelois. I lugnt tempo utforskar vi de smala gatorna med små verkstäder och hus. Vid stannar till vid den färgstarka marknaden där vi ser ett av de uråldriga templen. Här finns tillfälle att öva förmågan att pruta bland marknadens utbud. Vi byter nu fordon till mindre båtar och tar oss vidare genom flytande hus och hem till fiskfarmen.

Väl tillbaka ombord finns tid för spabehandling eller ett dopp i kryssningsbåtens pool på däck, innan vi intar lunch alltmedan vi långsamt kryssar vidare. På eftermiddagen ankommer vi byn My An Hung, där vi träffar en lokal familj i deras trädgård och hem. De bjuder oss på vietnamesisk teprovning. Vietnamesiskt te kan vara lite bittert i smaken men det sötas med honung. Och honung har familjen också egen produktion av.

Sent på kvällen lägger vi till i närheten av Sa Dec.

Dag 10. Bland ris, palmer och hyacinter
Vid frukosttid ankommer vi Binh Thanh som är en av de större öarna i Mekongdeltat. Vi går iland och promenerar genom öns vardag, möter befolkningen och får ta del av deras expertis i mattvävning.

Under eftermiddagen kryssar vi vidare till Cai Be, en charmig småstad, känd för sin fina katolska kyrka. Den flytande marknaden i Cai Be blir med dagens utveckling mindre för varje år som går, men än idag sker en del försäljning av lokala varor som frukt och jordbruksprodukter på båtar i kanalerna och i floden. På land finns gott om palmer och risfält. Med andra ord finns det risprodukter i alla dess former, till exempel pasta, papper, kakor och vin. Men också kokoskakor, godis och mycket mer.

Kryssningen har kommit till sin slutdestination och när solen går ner bjuder fartygets besättning in oss till en minnesvärd sista kväll ombord.

Dag 11. Saigon / Ho Chi Minh-staden
Efter en sista frukost ombord lämnar vi fartyget i My Tho och reser med buss till Saigon. Väl framme i denna myllrande storstad blir det en stadsrundtur.

Vi ser Återförenandets palats, som tidigare kallades Presidentpalatset. Detta fick en bestående plats i historien den 30 april 1975 när de första nordvietnamesiska stridsvagnarna rullade in i staden, vilket signalerade Saigons fall. Inte långt härifrån stiftar vi bekantskap med det franska arvet och Notre Dame-katedralen. Mittemot katedralen finns ståtliga Hotel de Ville de Saigon som idag tjänstgör som Ho Chi Minh-stadens stadshus.

Senare på eftermiddagen checkar vi in på det centralt belägna hotellet och på kvällen ges fria tyglar att utforska det som kallats ”världens billigaste stortstad”. Lockar inte marknaden Ben Thanh för shopping så finns ett ”oändligt” utbud av fantastiska restauranger.

Dag 12. Till Phu Quoc
Efter frukost och utcheckning från hotellet åker vi till flygplatsen för en kort resa från fastlandet till det tropiska paradiset Phu Quoc. Den cirka 570 kvadratkilometer stora ön sägs ha 99 berg och de fantasieggande kalkformationerna sträcker sig från norr till söder, med en högsta topp på strax över 600 meter.

Här njuter vi av total avkoppling på fina The Shell Resort & Spa, direkt vid stranden.

Dag 13–14. Sol- och baddagar
Oavsett tid på året välkomnar Phu Quoc besökare med blå himmel, sol och sköna bad. Den som blir rastlös av långa perioder på stranden eller vid poolen kan välja på fina utflykter att följa med på. TEMAs reseledare hjälper till att boka äventyren.

Den sista kvällen blir det gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 15. Utcheckning
Det finns tid för ett sista dopp i havet innan det är dags att packa ihop och säga farväl till Phu Quoc och Vietnam. Vi flyger på eftermiddagen via Saigon och över natt via Bangkok hem till Skandinavien.

Dag 16. Hemkomst
Vi landar hemma i Skandinavien på morgonen.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Skandinavien – Siem Reap/Phu Quoc – Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 13 frukostar 
• 9 luncher
• 9 middagar 
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa Skandinavien – Siem Reap, Kambodja. Flygmåltider ingår.

Dag 2
Kulturshow. Middag ingår. Tidig incheckning garanterad. Två övernattningar på hotell i Siem Reap.

Dag 3
Heldagsutflykt i ruinstaden Angkor. Frukost och lunch ingår.

Dag 4
Incheckning på kryssningsbåt. Eftermiddagsutflykt i Kampong Cham till Hanchey-templet. Frukost, lunch och middag ingår. Sju övernattningar ombord på kryssningsbåt.

Dag 5
Kryssning Kampong Cham – Kampong Chhnang. Utflykt till Angkor Ban och ön (Koh) Oknha Tey. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 6
Kryssning Kampong Chhnang – Phnom Penh. Promenad i lokal by. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 7
Utflykt i Phnom Penh med besök vid Dödens fält och Det kungliga palatset med silverpagoden. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Kryssning Phnom Penh – Tan Chau. Gränsövergång till Vietnam. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9
Kryssning Tan Chau – Sa Dec. Utflykt med lokal taxi i Tan Chau. Besök i lokalt hem i byn My An Hung med efterföljande teprovning. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 10
Kryssning Sa Dec – My Tho. Utflykt på ön Binh Thanh. Besök på flytande marknaden i Cai Be. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 11
Landstigning vid My Tho. Stadsrundtur i Saigon. Frukost och lunch ingår. En övernattning på hotell i Saigon.

Dag 12
Flyg Saigon – Phu Quoc. Frukost ingår. Tre övernattningar på hotell på Phu Quoc.

Dag 13 – 14
Sol- och baddagar på Phu Quoc. Frukost ingår. Avskedsmiddag igår sista kvällen.

Dag 15
Flyg Phu Quoc – Skandinavien, via Saigon. Frukost och flygmåltider ingår.

Dag 16
Hemkomst.

Kambodja

Folkmängd
14,6 miljoner Landets yta
181 040 km² Valuta
Kambodjansk riel Religion
Theravadabuddism är statsreligion, islam och kristendom förekommer också. Språk
Khmer är officiellt språk

Vietnam

Folkmängd
84 402 966 Landets yta
329 560 km² Religion
Religioner är buddhism (65-70 %), katolicism (ca 8 %), konfucianism, daoism, caodai och hoa hao. Språk
Officiellt språk är vietnamesiska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår
Flygresa Skandinavien – Siem Reap, Kambodja / Phu Quoc, Vietnam – Skandinavien. TEMAs reseledning, del i dubbelrum/hytt, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Kryssningen
Vi kryssar med rederiet Jahan Cruises i hyttkategori  Superior Stateroom. Hytten är 30 kvadratmeter med egen balkong om 4 kvadratmeter. De flesta hytter är utrustade med dubbelsäng, men det finns ett fåtal hytter med två seperata sängar. 

Mycket av måltidsdryck ombord på båten ingår, till exempel husets vin och öl, men observera att det bara gäller vid servering till måltiderna

Båten har spa, pool, ångbastu och gym. Wifi finns ombord men är inte helt tillförlitligt. Om man vill säkerställa kontaktmöjlighet i förväg vad gäller dagarna kan man på flygplatsen vid ankomst köpa ett lokalt simkort.

Utflykter från båten sker med TEMAs reseledare och engelsktalande guide. Givetvis är TEMAs reseledare med dig men vi vill påpeka att det inte alltid under kryssningen blir egna fordon/utflyktsbåtar utan gäster med andra nationaliteter kan dela färdsätt med oss - till kryssningsbåt och vid avslut av kryss färd till Saigon, garanterat egen TEMA-transport.

Valuta
Kambodja: Riel (KHR).
Vietnam: Dong (VND).

I resan ingår måltider enligt dagsprogrammet, övriga måltider samt måltidsdrycker betalas på plats. Ombord på kryssningsfartyget anges priser i vietnamesiska Dong. Räkningar betalas vid utcheckning sista dagen. Man kan betala med VND/USD eller kreditkort ombord.

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks
Dricks är inte inkluderat i resans pris. Räkna med 160 USD för dricks till gemensamma aktiviteter och måltider, samt till chaufförer, lokala guider, kryssningspersonal och bagagebärare. TEMAs reseledare samlar ihop en drickspott vid resans början och portionerar därefter ut till berörda personer.

Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns bland annat på yr.no, bbc.com och cnn.com.

Klädsel och utrustning
I Angkor-regionen ska diskret och respektfull klädsel bäras, exempelvis blus/skjorta som täcker axel och eventuella kjolar ska gå nedanför knäna. Bär ej heller kortbyxor i Angkor-området.

Ta med lättare regnkläder, ett paraply och en varmare tröja/kofta. Men mestadels gäller att man bäst klär sig i svala, luftiga plagg med lång ärm, som skyddar mot stark sol och även mot insekter. Packa lätt. Tvättservicen på hotellen är snabb och bra. Vi rekommenderar också en bra gymnastiksko/promenadsko med gummisula för besök i tempel och promenader i lokala byar.

En lite snyggare uppsättning fritidskläder att byta om till middagen bör du ta med.

Övrigt
Var medveten om att några dagar innehåller lite längre dagsetapper, samt att en del besvärliga landstigningar från båt kan vara nödvändiga då Mekongflodens djup varierar med årstid.

Vädrets makter rår vi inte på, men vi ser dess inverkan som en extra krydda i våra äventyr. Ibland kan dock visa leder spärras av, eller bli alltför svåra och obekväma att ta sig fram på – då finner vi andra vägar och lösningar, med upplevelse och säkerhet som ledstjärna.

Observera
De regionala flygresorna bokas av våra samarbetspartner. Dessa flygiljetter erhålls på plats. Till incheckningen vid avresan från Skandinavien, rekommenderar vi att ni har resans dagsprogram/dagbok och hotellistan tillgängliga för att kunna visa ”första hotellnatt” samt vilken dag ni lämnar landet.

Observera att maxvikt för incheckat bagage på inrikessträckorna är 20 kg (plus max 5 kg handbagage) – de internationella flygningarna med Thai Airways tillåter dock 30 kg incheckat bagage.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Kryssningar

 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.