Cykling på Ålanden smakfull resa i den åländska arkipelagen

Idylliska cykelrutter, omväxlande natur och havets närhet gör Åland till ett perfekt cykelresmål. Bakom så gott som varje kurva väntar en ny vacker utsikt över havet eller en grön äng. Berg som slipats släta av vind och våg finns alltid nära till. Vi gör besök vid Stallhagen där vi bjuds på både ölprovning och middag, i Smakbyn där vi äter gott samt vid Kastelholms slott där vi får lära oss mer om Ålands historia.

RESFAKTA

Länder: Åland

Typ av resa: Cykelresa - Kryssning - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 5 dagar

Gruppstorlek: 10-20 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Idylliska cykelvägar
 • Rundtur på bryggeri med ölprovning
 • Kastelholms slott
 • Smakbyn
 • Stadstur i Mariehamn

Dagsprogram
2024

Dag 1 – Ankomst till Åland. Cykling från Mariehamn – Grelsby
Med Viking Line tar vi färjan från Stockholm över till Mariehamn på Åland. Ögruppen är som gjord för cyklister och under senare år har nätverket av cykelvägar byggts ut. Avstånden på Åland är inte allt för stora, vilket gör det optimalt att uppleva Åland från cykelsadeln. Naturen på öarna är omväxlande och Östersjön finns alltid nära. Under resan njuter vi av vackra åkerlandskap varvat med havsutsikter.

Ålands skärgård är en av världens största skärgårdsområden. Dess namngivna 6 700 öar och 20 000 mindre öar och kobbar bjuder outtröttligt på nya vyer. Efter ankomst till Mariehamn beger vi oss direkt till till cykeluthyrningen och bekantar oss med följande dagars transportmedel.

När vi känner oss bekväma med cyklarna och de är korrekt inställda ger vi oss i väg på vår första cykeltur. Vi cyklar genom idylliska åländska byar, tills vi når den kända bryggerirestaurangen Stallhagen. Efter en guidad rundtur i bryggeriet och ölprovning bjuds vi på en smakfull middag i restaurangen.

Efter middagen cyklar vi vidare till dagens slutmål, den lilla byn Grelsby i närheten av Kastelholms slott. Här bor vi den första natten.

Dagens cykling är cirka 20 km.

Dag 2 – Historiska Åland och cykeltur till Havsvidden
Idag bekantar vi oss närmare med Ålands historia. Efter en stadig frukost cyklar vi till Kastelholms slott där vi gör en rundvandring och lär oss mer om vilka som bott här, både frivilligt och ofrivilligt. Bygget av slottet startade redan i slutet av 1300-talet och i början av 1400-talet blev det Ålands regeringscentrum. Karl XI gästade slottet med änkedrottningen Hedvig Eleonor. Ett besök som gav Fredrik Pacius och Zacharias Topelius idén till operan “Kung Karls jakt”. Vi besöker också Kastelholms kronohäkte, Vita Björn, som byggdes är 1784 och var i bruk ända till 1950.

Intill dessa byggnader finns friluftsmuseet Jan Karlsgården, som ger oss en inblick i hur ålänningarna levde på 1800-talet.

Vi rullar vidare ett litet stycke till Smakbyn, Ålands matmekka. Michael Björklund, som äger restaurangen, har som grundtanke är att göra mat av rena och lokala produkter. Många kanske känner igen Michael som vinnare av 2021 års upplaga av svenska Robinson. Han har även vunnit Årets kock i både Sverige och Finland samt kammat hem en femte plats i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or. Här serveras vi en härlig lunch som ger oss energi att orka cykla vidare under eftermiddagen, ända upp till norra delen av Åland.

Terrängen är tämligen kuperad, med mycket omväxlande och vackra vyer att njuta av under hela färden. Kommande natt övernattar vi på Havsvidden Resort, som kan beskrivas som det ultimata stället för avkoppling.

Dagens cykling är cirka 42 km.

Dag 3 – Från Havsvidden till Mariehamn
Idag väntar resans längsta cykeltur. Efter frukost cyklar vi åter mot Ålands huvudstad Mariehamn, där vi kommer att tillbringa de följande två nätterna. Vi sätter oss på cykelsadeln och trampar i lugn takt söderut medan vi njuter av de vackra skärgårdsvyerna som Åland bjuder på. Dessa minnen kan var och en säkerligen återgå till senare. Vi cyklar genom små, traditionella byar och vid något passligt ställe stannar vi för en enklare picknicklunch.

Vår rutt korsar den historiska postvägen, som under drottning Christinas tid, från år 1638, gick hela vägen från Stockholm till Åbo via Åland för att sedan fortsätta ända fram till Sankt Petersburg. Under den här tiden var Åland en del av det svenska riket. Då städernas direkta posttransporter började år 1910 tillhörde Åland fortfarande det ryska imperiet.

Tidig kväll anländer vi till Mariehamn och hotellet vi bor på under kommande två nätter. Mariehamn grundades 21 februari 1861 och har fått sitt namn av Maria Alexandrova, enligt Rysslands kejsare Alexander II:s gemål.

Kvällen i Mariehamn är fri för egna utforskningar av staden.

Dagens cykling är cirka 55 km.

Dag 4 – Båtutflykt till Kobba Klintar. Stadspromenad i Mariehamn
Idag byter vi ut cyklarna mot båt för att göra en intressant tur till Kobba Klintar, som ligger strax utanför Mariehamn. Båtturen tar cirka 15 minuter, och utanför dessa öar breder det öppna havet ut sig.

Ålänningarna är mycket stolta över Kobba Klintar och visar gärna upp det för vänner och bekanta, speciellt om någon av dem är sjömän. Kobba Klintar är nämligen för sjömän lite som en åländsk frihetsstaty. Det sägs att sjömännen grät förr i tiden när de passerade Kobba Klintar. Resan de just varit på kunde ha tagit ett år. Även när de passerade Kobba Klintar på vägen ut till sjöss grät de då de tvingats lämna sina hem igen för obestämd tid. Många gamla sjöbjörnar har suttit här och berättat sina historier. Medan tårarna har runnit längs kinderna, har de förundrat sig att de fått komma tillbaka hit och se på den fina utsikten och sedan kunna bege sig hem igen.

Från Kobba Klintar återvänder vi tillbaka till Mariehamn och bekantar oss mer med staden under en stadspromenad under TEMA-reseledarens ledning.

På kvällen njuter vi av en gemensam avskedsmiddag.

Besöket till Kobba Klintar sker om vädret tillåter.

Dag 5 – Hemresa
Vår cykelresa på Åland har nått sitt slut. Många erfarenheter rikare börjar vi vår färd tillbaka till Stockholm och Sverige. På eftermiddagen kastar färjan loss och vi ankommer till Stockholm under kvällen. Under båtfärden får vi njuta av den rika kvällsbuffèn ombord. Vi på TEMA tackar för denna gång och hoppas att se er snart igen på en resa inom TEMA:s intressanta värld.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Färja Stockholm – Mariehamn t/r
• Bagageförvaring ombord på färjan
• Cykelhyra (tillägg för elcykel, se "Viktigt om resan")
• Samtliga övernattningar
• Inträden enligt program
• Bagagetransport mellan hotellen
• 5 frukostar
• 2 luncher (varav 1 picknicklunch)
• 2 middagar
• 1 ölprovning
• 1 färjetur t/r till Kobba Klintar
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Båtresa från Stockholm till Mariehamn. Cykling Mariehamn – Grelsby – Tosarby, cirka 42 km. Guidad tur, ölprovning och välkomstmiddag vid Stallhagens bryggeri. En övernattning i Tosarby. Frukost, ölprovning och välkomstmiddag ingår.

Dag 2
Cykling Tosarby – Havsvidden, cirka 40 km. Besök på Kastelholms slott, Vita Björn och kronohäktet Jan Karlsgård. Lunch i Michael Björklunds Smakby. En övernattning på Havsvidden i Geta. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Cykling Havsvidden – Mariehamn, cirka 60 km. Egen tid i Mariehamn. Två nätter i Mariehamn. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 4
Båtfärd Mariehamn – Kobba Klintar (om vädret tillåter). Stadspromenad i Mariehamn. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 5
Hemresa Mariehamn – Stockholm. Frukost innan utcheckning och kvällsbuffé på färjan ingår.

Åland

Folkmängd 30 tusen
Ålands yta 13 324 km²
Valuta Euro
Språk Svenska, finska

Viktigt om resan

Färja
Avresa 9 augusti 2024
Utresa med M/S Viking Grace
Avresa: Stockholm, fredag 9 augusti 2024 kl 07:45
Ankomst: Mariehamn fredag 9 augusti 2024 kl 14.10

Hemresa med M/S Viking Glory
Avgång: Mariehamn, tisdag 13 augusti 2024 kl 14:25
Ankomst: Stockholm tisdag 13 augusti 2024 kl 18.55

Valuta
Euro (EUR)
De vanligaste kreditkorten fungerar i de flesta uttagsautomater och används som betalningsmedel.

Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMA:s reseledare samlar in 20 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, eventuella lokala guider och restaurangpersonal vid gemensamma måltider. Vill du utöver detta lämna ett extra bidrag till någon som hjälper oss under resan så går det självklart bra. TEMA:s reseledare kan i så fall informera om vilket belopp som är lämpligt.

Klimat och klädsel
Vädret på Åland skiljer sig inte nämnvärt från Sverige. Vi rekommenderar att ni inför resan kontrollera den aktuella väderprognosen för de närmaste dagarna, till exempel på www.smhi.se eller www.bbc.com/weather.

Kom ihåg att ta med bekväma skor som kan användas när vi cyklar och när vi promenerar i städer och vid sevärdheter.

Läs mer om Åland
Du kan hitta användbar och intressant information om Åland på turistbyråns hemsida: https://visitaland.com/ .

Viktig information om cykelresor och förberedelser inför cykelresan
För att njuta till fullo av en cykelresa och få ut så mycket som möjligt av resan bör du bekanta dig med följande tips och instruktioner.

Cyklarna
Cyklarna hämtas direkt vid ankomst till Mariehamn och lämnas tillbaka efter tredje cykeldagen i Mariehamn. Cyklarna på denna resa är 7-växlade cyklar (dam- och herrcyklar). Både dam- och herrcyklarna har både fot- och handbroms. En cykelväska går att låna.

Elcyklar finns att hyra, men endast ett begränsat antal. Meddela oss vid bokning om ni önskar elcykel. Tillägget för elcykel är 1.250 kr.

En mekaniker har kontrollerat cyklarnas skick innan de levereras.

En vanlig cykeldag
Efter frukost samlas gruppen för att under ledning av TEMA:s reseledare gå igenom dagens etapper och de höjdpunkter vi upplever längs vägen. Efter morgonsamlingen sätter vi oss på cykelsadeln och trampar i väg. Vi stannar då och då för vatten- eller lunchpaus, eller för att besöka någon sevärdhet längs vägen. Längden på dagens etapper framgår av reseprogrammet och de flesta dagar anländer vi till hotellet på eftermiddagen. Innan middagen finns tid för att fräscha till sig och vila lite om så önskas.

Observera att det kan förekomma ändringar av cykeletapperna.

Bagage
Ditt bagage kommer att transporteras från ett hotell till ett annat, det är alltså ingenting du behöver tänka på.

Utrustning
Packa en liten ryggsäck. Cykelbyxor eller gelvaddering för sadeln samt cykelhandskar är användbara, men inte obligatoriska. Du kan låna en cykelhjälm, men din egen cykelhjälm är definitivt bekvämare, så vi rekommenderar att du tar med dig din egen hjälm. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka vara nödvändig.

Packlista
Inför en cykelresa behöver du vara klädd för att vistas i naturen, men det behövs ingen dyr specialutrustning. Nedan följer en lista över rekommenderad utrustning, varav det mesta du förmodligen redan har hemma.

Cykelbyxor eller ”gel-sadel”
Cykelhjälm
Cykelhandskar
Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad
Varm tröja
Regnkläder, vindjacka
Badkläder
En liten ryggsäck
Kniv, gaffel och sked
Mugg och vattenflaska
Flasköppnare och korkskruv
Solglasögon och solkräm
Reseapotek
Anteckningsbok och penna
Kamera, minneskort och laddare
En liten ficklampa

Viktigt att komma ihåg
Kom ihåg att ange din längd när du bokar, så att vi kan se till att du får en korrekt inställd cykel redan vid ankomst. Du fyller i denna information på ”Min resa” tillsammans med passinformation. Vi behöver denna information så snart som möjligt efter bokningen, dock senast en månad före avresa.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-08-09 5 dagar Cykling på Åland Stockholm 13 150 SEK 6+ platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.