Vandring i Andorraminiatyrlandet med den storslagna naturen

Till fots upplever vi natursköna och varierande naturscenerier och besöker också en vin- och tobaksgård med avsmakning av Andorraviner! Kanske lockar inköp i huvudstaden Andorra la Vellas butiker, tack vare landets låga skatter. 

RESFAKTA

Länder: Andorra, Spanien

Typ av resa: Vandringsresa - svårighetsgrad 3, utmanande

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 15-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Bekvämt boende i Ordino hela veckan
 • Vandring vid de tre Tristainasjöarna
 • Besök på en vin- och tobaksgård
 • Cirkelvandring i Madriu naturpark
 • Sortenys botaniska avdelning

Dagsprogram
Juni - september 2019

Dag 1 - Resdag.

Avresa från Skan dinavien till Barcelona, där vi möts av Temas reseledare och buss. Med buss reser vi 4 timmar från Barcelona till lilleputtlandet Andorra. Vi bor bekvämt hela veckan i en av Andorras vackraste byar Ordino. Under kvällen dukas en 3-rätters middag upp på hotellet.

Dag 2 – Ordino och tobaksmuseet.
Idag står en promenad-vandring på programmet. Vi åker buss till byn El Serrat och därifrån vandrar vi ner till Ordino på längre höjd och når halvvägs till Andorra la Vella. Stigen är en del av ”Ruta del Ferro”, den gamla järn-transportvägen. Från 1600-talet till och med slutet av 1800-talet utvanns stora kvantiteter järn i Andorras bergsområden. Sten innehållandes järn transporterades med åsnor utmed denna stig och vidare ner i dalgångarna. Flera järn-hus placerades i dalarna för att extrahera järnet. Vandringen går genom skog och öppna fält, pittoreska och bedårande vackra små byar med granithus och skiffertak samt stor blomsterprakt på balkonger och i trädgårdar.    

Efter vandringen är det trivsamt att luncha (ingår ej) på gågatan i Ordino. Under eftermiddagen tar bussen oss till tobaksmuseet i byn Sant Jualiá de Lória, där vi får en inblick i tobakens historia i Andorra. Tobaken har varit en av landets största exportvaror sedan slutet av 1600-talet och man kan se odlingarna av de gröna tobaksbladen överallt i dalarna. Redan omkring år 1880 började man tillverka cigarrer och cigaretter i Andorra. Vi äter middag på hotellet. 

Dagens vandring: ca 8 km (3 timmar). Lägsta höjd; 1298 meter över havet, högsta höjd 1560 meter över havet. Vi börjar vandringen i El Serrat på den högre höjden och går neråt till Ordino på lägre höjd. Svårighetsgrad: 1

Dag 3 – Incles-dalen.
Efter ca 45 minuters bussresa når vi Incles-dalgången i nordöstra Andorra som är en utav tre huvuddalgångar i lilleputtlandet och som följer floden Incles. Intill ligger det välkända skidsystemet Grandvalira där flera skidtävlingar äger rum. Vi börjar vandringen längs med floden där skog av röda pinjeträd dominerar. Allt eftersom vi avancerar i höjderna blommar kamomill och vildtimjan och vidare följer svart pinjeskog liksom öppna gräsfält. Vid Sordasjön passar det bra att äta dagens picknick. Det känns som en andaktens stund när vi här blickar ner över dalens naturscenerier och bakom bergen ligger grannlandet Frankrike. Vandringen går som en ögla och avslutas vid Inclesfloden. Vi återvänder till hotellet under eftermiddagen. Dagen avslutas med middag på restaurang.   

Dagens vandring: ca 10 km (4 - 5 timmar). Lägsta höjd 1752 meter över havet, högsta höjd 2298 meter över havet. Vandringen börjar i skogsdalgången utmed floden Incles. Sedan går man uppför höjderna genom skog och öppna gräsfält. För ett lättare program kan du välja att hålla dig nere vid floden. Högsta höjden är då 1840 meter över havet. Incles-dalgången är 6 km t/r. Svårighetsgrad: 3

Dag 4 – Vin på höjden. 
Tidig förmiddag besöker vi en vingård. Förunderligt nog odlas vin i Andorra och både röda och vita sådana! Vinstockarna växer på höga höjder i terrasser, 1200 meter över havet. De är de högst belägna vinfälten i hela Europa tillsammans med Val d´Aosta i Italien.  

Vingården är uppbyggd som en liten medeltidsby med några hus ovanför Sant Juliá de Lória, och man odlar biodynamiskt vin som vi får smaka på medans vi blir guidade runt vinodlingarna.

Vi fortsätter dagen med en kort stadsvandring i Andorra de la Vella till den gamla stadskärnan, där en del hus byggdes redan på 1500-talet. Sedan har vi lunch och eftermiddagen ledig för egna strövtåg och kanske caféliv samt shopping i staden.

Vi fortsätter resan upp till vinfälten och får mäktiga panoramavyer över södra Andorra. Besöket avslutas med provsmakning av de utsökta vindropparna.

Om du vill kan du göra ett besök på ”caldean” i centrum av Andorra la Vella. Detta är Andorras spektakulära badanläggning. Både exteriört och interiört väcker den uppmärksamhet och syns över kullarna runtomkring. Badhuset inrymmer flera bassänger och jacuzzi liksom en exotisk trädgård med badplatser och solstolar.

Dag 5 – Naturparken Madriu.
Dagens vandring går i en cirkel i södra Andorra och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Buss tar oss ca 45 minuter till entrén av naturparken. Vandringen går lite upp-och-ner i en skogbeklädd terräng. När landskapet öppnar sig i en vid blomsteräng slår vi oss ned vid det svalkande vattnet för picknicklunch.  

I detta liksom alla vattendrag i Andorra finns det rikligt med forell, som planteras ut med helikopterservice i landets sjöar efter att de vuxit upp på en fiskodling. Efter vandringens slut känns en kopp kaffe gott på café intill. När solen går ner bjuds middag på hotellet.

Dagens vandring: ca 9 1/2 km (4 timmar). Lägsta höjd 1630 meter över havet, högsta höjd 1780 meter över havet. Vandringen går genom skog och lite upp-och-ner. Vi går runt som i en cirkel. Svårighetsgrad: 3. 

Dag 6 – Sorteny.
Idag besöker vi Sortenys naturpark i norra Andorra. Dess yta är 1000 hektar och hela 700 arter växter finns varav 50 är endemiska. Vandringen går direkt från hotellet genom skog. Väl inne i parken följer grusväg och skogsstigar. Här finns en separat botanisk avdelning som vi besöker. Lunchmöjligheter vid trevlig herdehydda. Vandringen går tillbaka samma väg till hotellet.    

I skymningen åker vi buss till en traditionell ”borda” där kvällens middag intas. En borda, är det hus i granitsten i bergen och på landsbygden där andorranerna förr bodde. Huset hade separata avdelningar för boende, djur samt hö. Idag är flera borda restauranger eller sommarhus.

Dagens vandring: ca 11 km (6 timmar). Lägsta höjd 1560 meter över havet, högsta höjd 2268 meter över havet. Vandringen går tur och retur från hotellet på samma väg. Från hotellet får vi uppförsbacke, när vi går hem får vi nedförsbacke. Svårighetsgrad: 3.  

Dag 7 – Tristainasjöarna.
Vandringresans sista dag tar oss med buss ca 20 minuter till Tristaina sjöområde i nordvästra Andorra. De tre Tristainasjöarna är resterna av en tidigare glaciär och de breder ut sig vackert vid foten av fransk-andorranska fjälltoppar på drygt 2700 meter över havet. Vi vandrar i ett öppet landskap med vida och sublima vyer samt färgrikedom med gentiana, oregano och bergsazalea.  

Varför inte ta liften upp till franska gränsen på cirka 2 600 meter över havet. Uppe på bergskammen får du en fantastisk utsikt över både Andorra och Frankrike. Området är mycket uppskattat av Andorraborna och hit kommer hela familjer med förtjusning för att njuta av naturen och omgivningarna. Lunchmöjligheter finns för den som önskar. Vi återvänder till hotellet tidig eftermiddag. Avskedsmiddag.  

Dagens vandring: ca 6 km (3 ½ - 4 timmar). Lägsta höjd 2200 meter över havet, högsta höjd 2454 meter över havet Vandringen går i en cirkel runt de 3 Tristaina-sjöarna. För ett lättare program kan du välja att bara gå till 2 av de 3 sjöarna, högsta höjden är då 2320 meter över havet. Svårighetsgrad: 2  

Dag 8 - Hemresa.
Bussresa ca 4 timmar till Barcelonas flygplats efter en förhoppningsvis berikande och natur-njutbar vistelse i Andorra. Adios och Hasta la vista!  


ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg till Barcelona, t/r
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• 7 frukostar
• 2 picknickluncher
• 6 middagar 

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – Barcelona (via Frankfurt eller München). Buss till Ordino/Andorra, ca 230 km. Sju övernattningar på hotell i Ordino. Middag ingår.

Dag 2
Buss Ordino – El Serrat, ca 10 km. Vandring El Serrat – Ordino, ca 8 km. Besök på tobaksmuseum. Frukost och middag ingår.

Dag 3
Buss Ordino – Inclesdalen t/r ca 65 km. Vandring i Incles-dalen ca 10 km. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 4
Buss Ordino – Sant Julia, t/r 100 km. Vingårdsbesök. Besök i Andorra la Vella centrum. Ledig lunch och eftermiddag. Frukost ingår.

Dag 5
Buss Ordino – Madriu naturpark, t/r ca 50 km. Vandring i Madriu naturpark ca 9 ½ km. Frukost, picknick och middag ingår.

Dag 6
Buss Ordino – La Massana, ca 22 km, t/r. Vandring i Sorteny nationalpark, ca 5 km. Frukost och middag ingår.

Dag 7
Buss Ordino – Tristaina t/r, ca 18 km. Vandring vid Tristaina-sjöarna ca 6 km. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 8
Buss Ordino– Barcelona, ca 230 km. Flyg Barcelona (via Frankfurt eller München) - Skandinavien. Frukost ingår.

Andorra

Folkmängd 76 965

Landets yta 468 km²

Religion Romerskt katolsk cirka 90 %, minoriteter av protestanter och muslimer.

Språk Katalanska

Spanien

Folkmängd
40,3 milj
Landets yta

504 782 km²
Valuta
Euro
Religion
Katoliker 82%, agnostiker och ateister 14%, muslimer minst 1,2 %, protestanter 0,1%, övriga ca 2,7 %
Språk

Spanska/kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Barcelona (via Frankfurt eller München) ToR. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.

Valuta:

Euro (EUR).

De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns.

Läs mer under Valutaväxling 

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Dricks:

Vår TEMA-guide samlar in 30 EUR per person (ca 300 kr) vid resans början, och sköter om fördelningen av dricks till chaufförer och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med mera. 

Gruppstorlek:

Minst 15 personer och max 22 personer.

Hotel Coma:
Hotellet är 3 stjärnigt och har fina rum, stor bar med sällskapsrum, terrass - där man kan sitta, stor trädgård och stor restaurang. Hotellet ligger lite ovanför Ordino i ett lugnt område, på fem minuter når du byn med lite affärer och barer. Hotellet är rustikt, lite slitet men med en härlig atmosfär. De måltider som serveras på hotellet inkluderar husets vin och vatten. Hotellets pool (utomhus) är öppen 09.00 - 20.00 varje dag med start kring den 24 juni, beroende på vädret. I närheten av hotellet finns både minigolf och tennis. Wifi på hela hotellet, streaming av filmer fungerar bäst från reception och restaurangen. 

Klimat och klädsel:

Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finner du enkelt på olika vädersajter, lämpliga sidor är www.bbc.com. Temperaturerna under natten kan vara allt mellan 7-15 grader liksom tidig morgon. Under dagarna är det mellan 20-27 grader. Ta gärna med dig handskar för eventuell morgonkyla. Vi vandrar i shorts och t-tröja, men ett regnplagg samt några varmare kläder bör  medtagas som alltid. Många tycker att vandringsstavar kan avlasta en del, finns numera i praktiskt hopfällbart teleskopformat.

Vandringen:

Vandringarna är spridda över hela Andorra och har olika karaktär, naturscenerier samt växtliv. Vandringarna är jordade stigar med granitsten (ej rullstenar). Vi vandrar i skog, gläntor och över gräsfält. 

Då det är ont om livsmedelsaffärer där vi vistas blir det omöjligt att handla in till Tema picknick. Du behöver därför inte ta med mugg, bestick eller tallrik. På denna resa ingår bara 2 picnick, och dessa prepareras av hotellet och innehåller: 

1 stor smörgås med olika pålägg
1 frukt
1 paket kakor eller energibar
1 liten flaska vatten

Tips och information om TEMAs vandringsresor »


Med reservation för ändringar.

Hotellinformation

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2019-06-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-06-22
06:50
2019-06-22
08:20
Lufthansa, 833
Frankfurt
Barcelona
2019-06-22
09:40
2019-06-22
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2019-06-29
11:55
2019-06-29
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Copenhagen
2019-06-29
17:15
2019-06-29
18:45
Lufthansa, 2444
8 dagar Vandring i Andorra Köpenhamn 15 090 SEK Förfrågan
2019-06-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-06-22
06:20
2019-06-22
08:05
Lufthansa, 821
Frankfurt
Barcelona
2019-06-22
09:40
2019-06-22
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2019-06-29
11:55
2019-06-29
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Gothenburg
2019-06-29
16:20
2019-06-29
18:10
Lufthansa, 2430
8 dagar Vandring i Andorra Göteborg 15 090 SEK Förfrågan
2019-06-22 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-06-22
06:20
2019-06-22
08:30
Lufthansa, 809
Frankfurt
Barcelona
2019-06-22
09:40
2019-06-22
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2019-06-29
11:55
2019-06-29
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Stockholm
2019-06-29
15:30
2019-06-29
17:40
Lufthansa, 2418
8 dagar Vandring i Andorra Stockholm 15 090 SEK Förfrågan
2019-07-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-07-13
06:35
2019-07-13
08:15
Lufthansa, 821
Frankfurt
Barcelona
2019-07-13
09:40
2019-07-13
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2019-07-20
11:55
2019-07-20
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Gothenburg
2019-07-20
15:45
2019-07-20
17:35
Lufthansa, 2430
8 dagar Vandring i Andorra Göteborg 14 190 SEK Förfrågan
2019-07-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-07-13
06:50
2019-07-13
08:20
Lufthansa, 833
Frankfurt
Barcelona
2019-07-13
09:40
2019-07-13
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2019-07-20
11:55
2019-07-20
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Copenhagen
2019-07-20
17:15
2019-07-20
18:45
Lufthansa, 2444
8 dagar Vandring i Andorra Köpenhamn 14 190 SEK 2 platser kvar Boka
2019-07-13 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-07-13
06:05
2019-07-13
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Barcelona
2019-07-13
09:40
2019-07-13
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Munich
2019-07-20
11:55
2019-07-20
13:55
Lufthansa, 1811
Munich
Stockholm
2019-07-20
15:40
2019-07-20
17:50
Lufthansa, 2418
8 dagar Vandring i Andorra Stockholm 14 190 SEK 1 platser kvar Boka
2019-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2019-09-07
06:50
2019-09-07
08:20
Lufthansa, 833
Frankfurt
Barcelona
2019-09-07
09:40
2019-09-07
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Frankfurt
2019-09-14
12:45
2019-09-14
14:55
Lufthansa, 1127
Frankfurt
Copenhagen
2019-09-14
16:55
2019-09-14
18:15
Lufthansa, 2444
8 dagar Vandring i Andorra Köpenhamn 14 850 SEK 6 platser kvar Boka
2019-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Frankfurt
2019-09-07
06:20
2019-09-07
08:05
Lufthansa, 821
Frankfurt
Barcelona
2019-09-07
09:40
2019-09-07
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Frankfurt
2019-09-14
12:45
2019-09-14
14:55
Lufthansa, 1127
Frankfurt
Gothenburg
2019-09-14
16:50
2019-09-14
18:25
Lufthansa, 818
8 dagar Vandring i Andorra Göteborg 14 850 SEK 4 platser kvar Boka
2019-09-07 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2019-09-07
06:20
2019-09-07
08:30
Lufthansa, 809
Frankfurt
Barcelona
2019-09-07
09:40
2019-09-07
11:40
Lufthansa, 1126
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Barcelona
Frankfurt
2019-09-14
12:45
2019-09-14
14:55
Lufthansa, 1127
Frankfurt
Stockholm
2019-09-14
16:05
2019-09-14
18:10
Lufthansa, 804
8 dagar Vandring i Andorra Stockholm 14 850 SEK 5 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • TEMAs reseledare
 • Flyg och hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose