Cornwall och Devontill fots och på cykel

Vandra och cykla i Cornwall och Devon. Upplev Stonehenge, charmiga St Ives och St Michael's Mount. Njut vinprovning, Rick Steins fish & chips och trerätters middag hos Jamie Oliver.

Vandra, cykla och njut kulinariska höjdpunkter i grevskapen Cornwall och Devon. På den här resan upplever du sydvästra Englands grevskap till fots, på cykel, med tåg, båt och buss. Vi börjar vid Stonehenge och fortsätter med besök i fiskebyar, vinprovning och trädgårdskonst. En kväll äter vi middag på Jamie Olivers restaurang. Vi besöker också den historiska staden Exeter i Devon.

RESFAKTA

Länder: England

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 18-22 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Projekt Edens lustgård
 • Middag på Jamie Olivers restaurang
 • Cykling på The Camel Trail
 • Vandring till St Michael’s Mount
 • Exeters gotiska katedral

Dagsprogram
2017/2018

Dag 1 - Stonehenge
Med reguljärflyg reser du från Skandinavien till London. Här möts du på flygplatsen av TEMAs reseledare och med buss färdas vi till Devon i södra England. Den cirka tre timmar långa bussfärden blir som en vacker geografilektion genom olika grevskap fram till Devon. Exeter, kallat "The Heartbeat of Devon" är vårt mål. Bussfärden blir  något av en historielektion då vi stannar vid världsarvet Stonehenge, utanför Salisbury, för en resa tillbaka till bronsåldern. 

Dag 2 - Darthmouth med tåg och båt
I Torbay ligger kuststaden Paignton. Härifrån åker vi med ånglok längs kusten genom Riviera Geopark, förbi pittoreska stationer. Vid byn Greenway Halt kan man skymta Agatha Christies egendom. Från Kingswear tar vi färjan över floden Dart till Dartmouth. Härifrån åker vi ut på en timslång kryssning på floden och i våtmarkerna. Det finns möjlighet att se såväl delfiner som säl, kungsfiskare, fasaner och mycket annat. Mer stationära sevärdheter längs floden är Dartmouth Castle och Britannia Royal Naval College.  Efter en innehålls- och variationsrik dag återvänder vi med buss till Exeter. Kvällen har du till eget förfogande och kanske upptäcker du någon av de trevliga restaurangerna vid Exeters historiska hamnområde. 

Dag 3 - Exeter - The beating heart of Devon
Idag är det dags att utforska själva Exeter närmare. Din TEMA-reseledare tar dig med på en promenad i staden. Med dess gamla anor och lämningar är det en stad som fascinerar. Delar av den 2 000 år gamla stadsmuren står ännu imponerande intakt. Ståtlig står även den något yngre gotiska katedralen, färdig omkring år 1400. Också under mark, finns unika passager som berättar mer om Exeters intressanta historia! Efter en gemensam lunch väntar ytterligare attraktioner som museum och shoppingatt upptäcka på egen hand. 

Dag 4 - Fiskebyn Padstow
Idag flyttar vi oss från Devon till Cornwall och tillbringar dagen i den lilla fiskebyn Padstow, belägen där floden Camel möter Atlanten. Vi börjar med att göra en cykelutflykt längs floden från Bodmin till själva Padstow. Turen går genom ett pastoralt landskap på den lättrampade och bilfria sträcka som kallas The Camel Trail. Väl i Padstow upplever du en idyllisk atmosfär med kullerstensgränder, pastellfärgade hus, en pittoresk hamn och lockande småbutiker. Till Cornwalls attraktioner hör numera det nya köket, inte minst baserat på havets läckerheter. Stjärnkocken Rick Stein driver flera restauranger i Padstow. En av dem är en populär Fish and chips-butik, där du får smaka en extra vällagad variant av denna typiskt brittiska maträtt.På eftermiddagen väntar ett besök på Prideaux Palace strax ovanför Padstow. Här har släkten Prideaux levt i över 400 år. Den stämningsfulla miljön har bland annat utnyttjats i ett flertal filmer baserade på Rosamund Pilchers böcker. Ett exempel är storsäljaren Snäcksamlarna.På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Newquay för de resterande nätterna.

Dag 5 - Tågresa, cykeltur och Project Eden
Från Newquay gör vi en kort tågresa till Luxulyan. Där utrustas du med en cykel och efter en kort instruktion trampar vi iväg genom den Unescoskyddade Luxulyan Valley. Det blir en spännande och annorlunda tur, om än något ansträngande i det kuperade landskapet.Cornwall har blivit trendigt och kallas numera Englands riviera. Men tidigare var det Storbritanniens fattigaste landskap och utvinning av porslinslera var en av få inkomster. Denna industri är nu i utdöende, men ännu ser du övergivna lerkratrar lite här och var.Mångsysslaren Tim Smit (som också ligger bakom Heligan Gardens) hade en dröm som mot alla odds blivit verklighet. I en av dessa lerkratrar har han skapat det så kallade Eden Project. Inte förrän du är nästan framme ser du att sänkan är full av skimrande jättebubblor. De inrymmer gigantiska växthus som har plats för såväl vattenfall som regnskog, nyttoväxter och konstverk. En fantastisk blomsterprakt från världens alla hörn har samlats i olika klimatzoner.Vi gör en rundvandring i denna fascinerande miljö, där du får en känsla av att under samma dag besöka alla jordens världsdelar. På det tillhörande kaféet kanske du passar på att smaka den lokala specialiteten cornish pastry, en sorts pirog med olika fyllningar.

Dag 6 - Vinprovning och trädgårdskonst
Även om Cornwall har ett för Storbritannien ovanligt milt klimat kan det ändå kännas lite udda att besöka en vingård här. Men Bosue Vineyard grundades för snart tio år sedan och har rönt stor framgång. Här får du själv möjlighet att avgöra vinets kvalitet under en rundtur med provsmakning.Cornwall har världsrykte för sina många vackra trädgårdsanläggningar och vi besöker Heligan Gardens som skapats av Tim Smit. Här återskapade han den glömda trädgård som varit i familjen Tremaynes ägo i mer än 400 år, med en höjdpunkt under slutet av 1800-talet. Förfallet tilltog efter de båda världskrigen. Efter att nyligen ha väckts ur sin törnrosasömn är den idag en tidstypisk viktoriansk trädgård som blivit ett populärt utflyktsmål.Vi avslutar dagen med att vandra några kilometer i ett lummigt, kuperat landskap. Målet är Mevagissey, en av många pittoreska fiskebyar utmed Cornwalls kust. I byn får du tid att gå runt lite på egen hand och kanske besöka en pub innan bussen kör oss tillbaka till hotellet. 

Dag 7 - Till St Ives och St Michael's Mount
Idag åker vi söderut till St Ives. Sista kilometrarna in mot staden vandrar vi. Den charmiga fiskeorten St Ives har blivit ett populärt resmål på helgerna för många britter. Platsen är berömd för sina gyllene stränder och ett särskilt ljus som lockat hit konstnärer sedan förra sekelskiftet. I St Ives finns ett fyrtiotal konstgallerier och sedan 1993 till och med en filial till Tates konstmuseer. Även den svenske konstnären Anders Zorn lär ha tillbringat en tid i St Ives. De små stenhusen i vitt och pastell för tankarna till Sydeuropa. Inramningen av stränder och vågskvalp ger dig en känsla av att befinna dig på en ö.Från St Ives tar det oss en dryg halvtimme till Penzance. När du här står vid kusten ser du över till St Michael’s Mount, klippön som utgör en närmast magisk anblick där den höjer sig ur vattnet. Vid lågvatten kan man promenera dit på den forna pilgrimsvägen, annars åker vi den korta sträckan med båt. Denna resans sista kväll beger vi oss till Jamie Olivers restaurang Fifteen för gemensam avskedsmiddag. Förutom att vara en restaurang som lagar god mat gör den också gott i det lokala samhället. Ungdomar från trakten får möjlighet till praktik. Och råvarorna, ja, de kommer också från området. Vi äter en utsökt trerätters-middag och summerar veckan tillsammans.

Dag 8 - Hemresa
Efter en minnesvärd vecka har det blivit dags för hemresa. Bussen tar dig tillbaka till Heathrows flygplats i London för flyg till Skandinavien.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg t/r Skandinavien
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 3 luncher
• 2 middagar
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1

Flyg Skandinavien – London. Buss – Exeter, ca 250km. Besök vid Stonehenge. Middag ingår. Tre övernattningar på hotell i Exeter.

Dag 2

Heldagsutflykt vid floden Dart. Frukost ingår.

Dag 3

Stadsvandring i Exeter. Frukost och lunch ingår.

Dag 4

Utflykt till Padstow. Cykeltur ca 12 km längs Camel Trail. Besök på Prideaux Palace. Buss cirka 170 km. Frukost och lunch ingår. Fyra övernattning på hotell i Newquay.

Dag 5

Tågresa till Luxulyandalen (ca 35 min). Cykelutflykt ca 10 km. Besök på Eden Project. Frukost ingår.

Dag 6

Besök på vingården Bosue och Lost Gardens of Heligan. Vandring ca 4 km. Bussresa ca 50 km. Frukost och picknicklunch ingår.

Dag 7

Utflykt till St Ives och på St Michael's Mount, 120 km. Frukost och middag ingår.

Dag 8

Newquay – London Heathrow, ca 420 km. Flyg London – Skandinavien. Frukost ingår.

England

Folkmängd 50.1 miljoner Landets yta 130 395 km² Valuta Pund (£) (GBP) Religion 72% kristna, muslimer 3%, hinduer 1% judar 0,5%, minoriteter av sikher, buddister mfl. Drygt 15 % av britterna säger sig sakna religion. Språk Engelska

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa London t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, TEMAs reseledning, cykelhyra, inträden, samtliga utflykter enligt program, om inget annat anges.

Valuta:

Pund (GBP).

I resan ingår måltider enligt dagsprogrammet. Utgifter du har att räkna med är för måltidsdrycker, kaffe, förfriskningar och dricks. Svenska kronor kan växlas i England. Du sparar dock tid om din reskassa består av engelska pund. De vanligaste bankkorten fungerar i de flesta bankomater för kontantuttag.

För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.

Klimat:

Vädret är omväxlande i Cornwall och Devon men klimatet är ovanligt milt för området.

Klädsel:
Ta med kläder lämpliga för cykelturer och vandringar. Medtag gärna en liten ryggsäck. Varmare tröjor och regnjacka kan behövas liksom solskydd. Badmöjligheter finns när vädret tillåter. Viktigt är bra skor med ordentlig sula. Vad gäller kvällsklädsel på restaurang och dylikt är det god sed att byta om till middagen.

Observera

Inga bagagebärare på denna resa.

Cykelturerna:

Tips och information om TEMAs cykelresor »

Vandringen:

Tips och information om TEMAs vandringsresor »

Övrigt:

Kom ihåg att ta med tallrik, bestick och glas/mugg för picknick-lunch.

Dricks:
På denna resa ingår inte dricks. Vår TEMA-guide samlar in 25 GBP per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider med flera.

Hotelländringar för avresorna 2018:
Exeter, Devon 3 nätter på Buckrell Lodge, www.buckerelllodgehotel.com istället för Jurys Inn Hotel som ingår i avresorna under 2017.

Hotellinformation

I alla våra resor ingår

 • Flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Provsmakningar
 • TEMAs reseledare
 • Se dagsprogrammet

Andra Vandringsresor

 
XClose