Cykling i Provencemed Avignon, Roussillon och Les Baux

Vi cyklar i det vackra och böljande provensalska landskapet. Från cykelsadeln upplever vi dofterna, färgerna, smakerna och känslorna som bara finns i Provence. I de skiftande landskapen besöker vi världsarv och kända vindistrikt, äter picknick i det gröna och luncher på franska bistroer, besöker marknader och provar både vin och olivolja.

RESFAKTA

Länder: Frankrike

Typ av resa: Cykelresa - svårighetsgrad 2, medel

Reslängd: 8 dagar

Gruppstorlek: 14-18 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Det provencalska landskapet
 • Luberons nationalpark
 • Vindistriktet Chateuneuf de Pape
 • Sägenomspunna Les Baux
 • Den franska maten

Dagsprogram
Sommar 2024

Dag 1. Ankomst Frankrike
Välkommen till Frankrike. På flygplatsen möter TEMA:s reseledare upp med bussen som ska ta oss till anrika Avignon där vi bor resans första två nätter. Resten av dagen står till eget förfogande och vi rekommenderar en promenad i Avignons historiska stadskärna med bland annat påvepalatset och Saint Benezet-bron. På kvällen möts vi igen för en gemensam välkomstmiddag på lokal restaurang.


Dag 2. Châteuneuf-du-Pape – Roquemaure (ca 65 km)
Efter frukost får vi våra cyklar och vår egen mekaniker gör nödvändiga justeringar för att alla ska få en bekväm resa. Sedan är det dags att trampa iväg på vår första tur. Vi cyklar på små landsvägar längs åkermarker med gamla lantgårdar och odlingar av alla de slag. 

Vidare norrut bjuder landskapet på ett lätt uppförslut och vi ankommer snart vindistriktet Côtes-du-Rhônes kanske mest berömda by – Châteauneuf-du-Pape. Vi avnjuter en vinprovning på en lokal vingård följt av lunch på en bistro.

Eftermiddagens cykling fortsätter mot Roquemaure och sedan tillbaka till Avignon. Kvällen står till eget förfogande.


Dag 3. Grottes de Thouzon – Cavaillon (ca 65 km)
Vi lämnar Avignon på en liten cykelväg som går längs floden och ut ur staden. En kort uppförsbacke tar oss till byn Jonquerettes och sedan vidare ner i dalen. Här väntar ett besök på berömda Grottes de Thouzon, ett stort grottsystem som upptäcktes 1902 och som bjuder på en imponerande uppsättning stalagmiter, stalaktiter och så kallade skorstenar. 

Efter en lunch på en bistro fortsätter vi turen mot Cavaillon som blir vår bas de närmaste tre nätterna. Kvällen är ledig för egna aktiviteter.


Dag 4. Isle sur la Sorgue – Robion – Fontaine-de-Vaucluse (ca 45 km)
Dagen inleds med en cykeltur till Isle sur la Sorgue där vi minglar bland lokalinvånarna och besöker den lokala marknaden. Här får vi gott om tillfällen att prova och handla lokala råvaror – färska aprikoser, körsbär, ost, honung och vin. Staden är formligen en ö och där inga försvarsmurar någonsin varit nödvändiga. Isle-sur-la-Sorgue är på alla sidor omgiven av Sorgue-flodens klara vatten. Idag räknas staden som regionen Provence huvudstad för antikhandlare, vilket lockar hit människor från hela världen. Ursprungligen var det en enkel fiskeby vars många kanaler bland annat givit upphov till smeknamnet "Lilla Venedig"

Vi cyklar vidare längs små landsvägar omgivna av områdets många frukt- och grönsaksodlingar till den mystiska källan i Fontaine de Vaucluse. Väl framme i Fontaine de Vaucluse väntar avkoppling och en typisk provensalsk lunch, innan vi återvänder mot Cavaillon. Kvällen är ledig.


Dag 5. Gordes – Roussillon – Bonnieux (ca 70 km)
Gordes blir ofta omnämnd som en av de vackraste byarna i hela Frankrike. En medeltida skönhet som aldrig lämnar besökare besvikna med sina hus och andra byggnader till synes uppflugna på de gröna sluttningarna.

Imponerar gör också Roussillon där det ligger ovanpå en av jordens största ockra-fyndigheter. Här är alla hem målade i de röda, orangea och gula nyanser som hittas i det närliggande stenbrottet – en stark kontrast till de omgivande pinjeträdens djupgröna färger och himlens blå.

För den som vill går det att göra ett färgglatt besök i det övergivna stenbrottet (ca 30 min–1 tim). Entrékostnaden är cirka 3 euro och betalas på plats. 


Dag 6. Eygalères – Maussane (ca 35 km)
Idag lämnar vi Luberons berg bakom oss och cyklar mot Alpillerna (Les Alpilles, även kallade "De små Alperna"). Vi följer äpple- och päronodlingarna på vår väg mot byn Eygalières och tittar närmare på de gamla stenruiner som kröner platsen. Efter lunch väntar en vacker, men något stenig, sträcka inklämd mellan de imponerande kalkstensklipporna.

Så småningom når vi Maussane där vi spenderar de kommande två nätterna.


Dag 7. Les Baux – Saint Remy (ca 40 km)
Idag cyklar vi runt den västra delen av Alpillerna och en av dagens höjdpunkter blir vår klättring upp mot bergets hjärta och den magnifika byn Les Baux, med sitt svindlande läge till synes hängande på ett klipputsprång. Vi stannar till vid en fungerande olivkvarn där vi provsmakar olivolja innan vi fortsätter nedåt mot Saint Remy där vi besöker marknaden.

Färden fortsätter och vi besöker kapellet St. Gabriel från 1100-talet, samt staden Fontvieille. Vi cyklar sedan tillbaka till Maussane för avslutningsmiddag på en av de lokala restaurangerna. 


Dag 8. Hemresa.
Cykelresan är slut för denna gång och vi hoppas att många fina minnen följer med hem. Efter en sista frukost går bussen mot flygplatsen. Vi önskar trevlig hemresa och hoppas på ett snart återseende.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg tur och retur
• Samtliga övernattningar
• 7 frukostar
• 6 luncher (3 picknick)
• 2 middagar
• 1 vinprovning
• 1 avsmakning av olivolja
• Cykelhyra
• Följebil
• Transporter enligt program
• Inträden enligt program
• TEMA-reseledare

RESFAKTA

Dag 1
Flygresa till Frankrike. Transfer till Avignon, ca 2,5 timmar (1,5 timmar vid ankomst till Marseille). Två övernattningar på hotell i Avignon. Middag ingår.

Dag 2
Cykling till Châteauneuf-du-Pape och Roquemaure, ca 65 km. Höjdskillnad +/-300 meter. Frukost och lunch ingår.

Dag 3
Cykling till Grottes de Thouzon och Cavaillon, ca 65km. Höjdskillnad +/- 640 meter. Frukost och lunch ingår. Tre nätter på hotell i Cavaillon.

Dag 4
Cykling till Isle sur la Sorgue, Robion, och Fontaine de Vaucluse, ca 45 km. Höjdskillnad +/-360 meter. Frukost och lunch ingår.

Dag 5
Cykling till Gordes, Roussillon och Bonnieux, ca 65 km. Höjdskillnad +/-810 meter. Frukost och lunch ingår.

Dag 6
Cykling till Eygalières och Maussane, ca 35 km. Höjdskillnad +/-340 meter. Frukost och lunch ingår. Två övernattningar på hotell i Maussane.

Dag 7
Cykling Les Baux och Saint Remy, ca 40 km. Höjdskillnad +/-380meter. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 8
Buss till flygplatsen, ca 2,5 timmar (1 timme vid avresa från Marseille). Avresa mot Skandinavien. Frukost ingår.

Frankrike

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 547 030 km²
Valuta Euro
Religion 70 % romerska katoliker, 6–7% muslimer (främst sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % judar buddister m fl
Språk Franska är officiellt språk.

Viktigt om resan

OM CYKLINGEN

För vem passar resan?
Mestadels cykling på asfalt och grusvägar. Landskapet är kuperat och flera av byarna vi besöker ligger uppe på kullar. Räkna därför med en del backar och stigningar. Passar fritidscyklisten som trivs med att sitta i sadeln och upplever sig vara i bra form.

Är du osäker på din fysiska nivå eller bara vill ha en lättare cykling rekommenderar vi att du hyr en elcykel mot en extra kostnad. Ett bra alternativ också om du reser med någon som har mer träning och cykelvana.


Obligatorisk utrustning
- Bekväma och väl ingångna skor för cykling och promenad (inga öppna skor vid cykling)
- Lättpackat regnplagg
- Fleece/tröja för mornar och kvällar
- Cykelhjälm, ta med egen för bästa passform


Vi rekommenderar
- Cykelglasögon/solglasögon
- Cykelhandskar
- Gel-sadel eller cykelbyxor
- Liten ryggsäck
- Vattenflaska
- Solkräm


Om cyklarna
- Flerväxlade hybridcyklar med handbroms (ej fotbroms).
- Finns i olika ramstorlekar beroende på längd.
- Utrustade med cykelväska och hållare för vattenflaska.
- Elcyklar finns mot en extra kostnad på 1800 kr per person.


För dig som vill använda cykelskor rekommenderar vi att du tar med dig egna SPD-pedaler som kan monteras på plats.


Viktigt att veta
Vänligen uppge din längd vid bokningstillfället, detta för att vi ska kunna ta fram en cykel som passar dig. Din längd fyller du i på ”Min resa”. Notera att vi behöver få in denna information snarast efter bokning, men absolut senast en månad innan avresa.

Bagaget transporteras med buss mellan hotellen. Högst ett bagage per person på max 20 kg.

Följebil finns för assistans vid punkteringar och eventuella andra problem som kan uppstå med cyklarna. I bilen finns även plats för några personer att åka med om någon sträcka skulle kännas för tung.


Cyklingen dag för dag
Vissa av dagarna kan komma att få delvis ändrad resrutt, beroende på väder och vind.

Dag 1. Ankomst till Frankrike. Transfer till Avignon, ingen cykling.

Dag 2. Avignon – Chateauneuf-du-Pape – Roquemaure – Avignon. Cykling ca 65 km.

Dag 3. Avignon – Grottes de Thouzon –Pernes les Fontaines – Venasque – La Roque sur Pernes – Saumane – Cavaillon. Cykling ca 67 km. 

Dag 4. Cavaillon – Isle-sur-la-Sorgue – Robion – Fontaine-de-Vaucluse – Cavaillon. Cykling ca 45 km.

Dag 5. Cavaillon – Gordes – Roussillon – Bonnieux – Cavaillon. Cykling ca 65 km.

Dag 6. Cavaillon – Orgon – Eygaliéres – Maussane. Cykling ca 35 km.

Dag 7. Maussane – Les Baux – St Remy – Maussane. Cykling ca 40 km.

Dag 8. Transfer till flygplatsen och hemresa.


ÖVRIG INFORMATION

I grundpriset ingår
Flygresa tur och retur Skandinavien - Frankrike. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta
Euro (EUR). De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butikerna. Uttagsautomater finns. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 25 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Paris
2024-09-12
06:00
2024-09-12
08:45
Air France, 1463
Paris
Marseille
2024-09-12
11:30
2024-09-12
12:55
Air France, 7334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marseille
Paris
2024-09-19
18:30
2024-09-19
20:00
Air France, 7339
Paris
Stockholm
2024-09-19
20:45
2024-09-19
23:20
Air France, 1462
8 dagar Cykling i Provence Stockholm 25 890 SEK 6 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Paris
2024-09-12
06:00
2024-09-12
08:20
Air France, 1553
Paris
Marseille
2024-09-12
11:30
2024-09-12
12:55
Air France, 7334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marseille
Paris
2024-09-19
18:30
2024-09-19
20:00
Air France, 7339
Paris
Gothenburg
2024-09-19
21:20
2024-09-19
23:25
Air France, 1552
8 dagar Cykling i Provence Göteborg 26 590 SEK 4 platser kvar Boka
2024-09-12 info_icon

Flyginformation

cross

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Paris
2024-09-12
06:20
2024-09-12
08:25
Air France, 1351
Paris
Marseille
2024-09-12
11:30
2024-09-12
12:55
Air France, 7334
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Marseille
Paris
2024-09-19
18:30
2024-09-19
20:00
Air France, 7339
Paris
Copenhagen
2024-09-19
21:15
2024-09-19
23:10
Air France, 1350
8 dagar Cykling i Provence Köpenhamn 26 850 SEK 4 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Behaglig gruppstorlek
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.