Kryssning i Bordeaux- kultur, natur, vin och världsarv

Med båt går färden på floderna La Garonne och La Dordogne.
Vi kryssar stillsamt mellan några av världens finaste vindistrikt och besöker charmiga småstäder och inte mindre än tre världsarv. Missa inte möjligheten att prova världens kanske bästa ostron i Arcachon och utforska den vackra staden Bordeaux på egen hand.

RESFAKTA

Länder: Frankrike

Typ av resa: Kryssning

Reslängd: 7 dagar

Gruppstorlek: 20-26 personer

Visum krävs: Nej

HÖJDPUNKTER

 • Guidad tur i Bordeaux
 • Médoc-distriktet
 • Fantastiska viner
 • Många världsarv
 • Ostron i Arcachon

Dagsprogram
Avresor 2022

Dag 1. Ankomst och Bordeaux
Vid ankomsten till flygplatsen i Bordeaux möter TEMAs reseledare och buss som tar oss på en panoramatur med några av stadens främsta sevärdheter, följt av en stadsvandring i det gamla Bordeaux. Från de breda avenyerna i det neo-klassiska Les Quinconces och Le Grand Théâtre och de smala gränderna i kvarteren kring Saint Pierre, får vi en bild av det kulturarv som förärat Bordeaux med en plats bland Unescos världsarv. Efter turen åker vi till fartyget som blir vårt hem de kommande fyra nätterna. Här väntar välkomstdrink och middag.


Dag 2. Médoc
Vi kryssar från Bordeaux till Pauillac i det legendariska vindistriktet Médoc, inklämt mellan havet och en flodmynning. Med ett milt och fuktigt mikroklimat, fördelaktigt för vinets framställning, producerar Médoc några av världens mest kända röda viner. Under resan går vi igenom flertalet av Médocs beteckningar, som Saint Julien, Margaux och Haut-Médoc. På välkända La Route des Châteaux  besöker vi en vingård för en provsmakning. Vi passerar också några av de största vinproducenterna; Châteaux Laffitte-Rothschild, Latour och Mouton Rothschild.


Dag 3. Blaye
Idag förflyttar vi oss först vattenvägen från Paulliac till den lilla staden Blaye. Med buss från Blaye reser vi sedan längs La Corniche Fleurie, där vi ser de traditionella fiskehusen på styltor och vackra kalkstensklippor. Vi stannar till i gamla staden Bourg för att njuta av den fantastiska utsikten och ta en promenad in till den lokala marknaden. På eftermiddagen återvänder vi till Blaye för att besöka världsarv nummer två – kastellet i Blaye. Kastellet byggdes på 1600-talet av den berömda militärarkitekten Vauban som ett sätt att skydda Bordeaux mot invasioner från havet. Vi får en guidad tur som även inkluderar klostret och armébarackerna.


Dag 4. Saint-Emilion
Fartyget anländer Libourne och vi beger oss mot veckans sista världsarv – Saint-Emlion, på samma gång en unik medeltidsby och ett unikt vindistrikt. Juridiction de Saint-Emilion (staden och 8 byars territorier som slogs samman under medeltiden) fördes upp på Unescos världsarvslista 1999. Detta för att bevara, restaurera och överföra detta enastående kulturarv. Vi gör en guidad tur och får lära oss allt om Saint-Emilions historia. Vi besöker också den berömda monolitkyrkan från 1100-talet, helt byggd i kalksten, och de tillhörande underjordiska gallerierna. Vi avslutar vår tur med ett besök på en av de lokala vingårdarna. Här förklarar de processen bakom vinproduktionen i Saint-Emilion och vi får självklart också en provsmakning.


Dag 5. Fria aktiviteter i Bordeaux
Från Libourne kryssar vi idag tillbaka till Bordeaux och ankommer staden cirka 11.00. Här väntar transfer till hotellet vi bor på de närmaste två nätterna. Efter incheckning är resten av dagen och kvällen fri för egna aktiviteter. Ett ypperligt tillfälle att uppleva stadens charm på egen hand och kanske avnjuta en god måltid eller två på någon av de många franska bistroerna.


Dag 6. Arcachon och ostron
Heldagsutflykt till Arcachon, ostronens franska huvudstad, där vi bjuds på ett helt annorlunda landskap. Atlanten är här ett innanhav och småbåtar ligger vid ebb strandade på lerbottnen. Här får du tillfälle att bestiga Europas högsta sanddyn, La Dune de Pilat och från en höjd av 110 meter blickar vi ut över havsbukten och Les Landes pinjeskogar. Arcachon är också en traditionsrik badort där vi har tid att äta lunch och strosa runt eller ta en kaffe på en av de trevliga uteserveringarna. Vi besöker ett ostronmuseum i Gujan-Mestras och för dem som aldrig ätit ostron tidigare, är någon av de lokala ostronbodarna den mest lämpliga platsen för att göra debut. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag på restaurang i Bordeaux.


Dag 7. Hemresa
Det är dags att återvända till Skandinavien igen med många härliga minnen från resan. Bussen tar oss från hotellet direkt till flygplatsen. Vi tackar för den här gången och önskar välkommen åter.

ALLT DETTA INGÅR I RESAN

• Flyg Bordeaux ToR
• Hamnavgifter
• Samtliga övernattningar
• TEMA-reseledare
• TEMA har egen utflyktsbuss (även under kryssningen)
• Välkomstdrink ombord
• Dryck till maten ombord: Husets vin, öl, mineralvatten, juice och kaffe/te
• Utvalda drycker i baren (dock ej champagne, konjak och vissa viner)
• Underhållning ombord
• 6 frukostar
• 3 luncher
• 5 middagar
• Inträden enligt program
• Bagageservice

RESFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Bordeaux. Incheckning på fartyget under kvällen. Kvällsguidning i Bordeaux med buss. Middag med måltidsdryck ombord. Fyra övernattningar på Croisieuropes fartyg.

Dag 2
Bordeaux – Pauillac. Utflykt till vindistriktet Médoc och vinprovning. Helpension med måltidsdrycker ingår.

Dag 3
Pauillac – Blaye. Utflykt till Bourg och sedan Blaye med guidad tur. Helpension med måltidsdrycker ingår.

Dag 4
Blaye – Libourne. Utflykt till Saint Emilion med guidad stadsvandring och vinprovning. Helpension med måltidsdrycker ingår.

Dag 5
Libourne – Bordeaux. Ledig eftermiddag och kväll. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Bordeaux.

Dag 6
Bordeaux. Utflykt till Arcachon. Frukost och avskedsmiddag ingår.

Dag 7
Bordeaux – Skandinavien. Frukost ingår.

Frankrike

Folkmängd 67 miljoner
Landets yta 547 030 km²
Valuta Euro
Religion 70 % romerska katoliker, 6–7% muslimer (främst sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % judar buddister m fl
Språk Franska är officiellt språk.

Viktigt om resan

I grundpriset ingår

Flygresa Skandinavien - Bordeaux t o r. TEMAs reseledning, del i dubbelrum, måltider, utflykter, inträden och resans transporter enligt dagsprogrammet.


Valuta
Euro (EUR). Uttagsautomater finns. De vanligaste bank- och kreditkorten accepteras i de flesta butiker. För mer information om valuta och kurs kontakta bank- eller växlingskontor.


Dricks
Dricks ingår ej i resans pris. TEMAs reseledare samlar in 40 EUR per person vid resans början, och sköter om fördelningen till chaufförer, bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider, med mera.


Klimat
Klimatuppgifter och aktuella väderprognoser finns på bland annat yr.no, bbc.com och cnn.com.


Klädsel och utrustning
Medtag gärna något varmare plagg, likaså ett lättpackat regnplagg. I huvudsak kan du räkna med behagligt sommarväder. Vad gäller kvällsklädsel på restaurang och ombord på fartyget är fransmännen inte överdrivet formella, men det är god sed att byta om till middagen. Och sista kvällen ombord finns tillfälle att klä upp sig lite extra. Viktigast är kanske ett par bekväma och väl ingångna skor för promenader under utflykterna.


Kryssningen
Rederiet CroisiEurope använder sig av två olika fartyg för denna kryssning. Dessa fartyg har 69 och 87 hytter och som mest 174 passagerare. Hytterna är komfortabla dubbelrum för 2 personer. Alla hytter är utsideshytter med fönster, dusch/wc, luftkonditionering, kassafack, radio, satellit-tv och hårfön. Wifi finns ombord utan extra kostnad. El/strömstyrka är 220 V.

Ombord- och avstigning kan ske över flera fartyg som ligger förtöjda långsida vid långsida, ofta kan 3-4 fartyg ligga i bredd.

Kryssningsfartyget har All Inclusive ombord och alla måltidsdrycker i restaurangen och lounge/baren ingår. Gäller ej vin från vinlistan samt champagne och drycker som köps i samband med utflykter och transfers. Önskar du ta med en flaska vatten till din hytt betalar du detta separat.

Beroende på ebb och flod och tillgång på slussar kan dagsprogrammet ibland genomföras i en delvis annan ordning är vad vi skriver i vårt program.

Restaurang, bar, presentbutik och soldäck finns på samtliga fartyg. Det officiella språket ombord är franska men de flesta i besättningen talar engelska. Alla utflykter leds av Temas egen reseledare.


Uppgradering
I mån av tillgänglighet finns möjligheten att uppgradera hytten till mellersta eller övre däck. Priset är ca 1 200 – 1 500 kronor per person. Fråga gärna i samband med din bokning.


Fartyg 2021
7 september – MS Cyrano de Bergerac
18 september – MS Cyrano de Bergerac


Utflykterna
Alla utflykter som finns beskrivna i programmet är inkluderade och vi har egen buss och egen reseledare. Observera att flera av utflykterna innehåller lite längre promenader i stadsmiljö med kullersten.


Hotellet i Bordeaux
Incheckning på hotellet sker tidigast från kl 14.00, men du kan placera ditt bagage i hotellets bagagerum för att kunna utnyttja fler timmar i Bordeaux. Vid incheckningen på hotellet gör hotellet en kopia på ditt kreditkort, alternativt betalar du 50 EUR i kontanter. Depositionen är för att täcka eventuella extrakostnader under vistelsen. Depositionen återbetalas vid utcheckning.

Hotell/boende

Avresor

Datum Flyg-
info
Reslängd Resa Avreseort Pris Status
2022-08-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Amsterdam
2022-08-24
06:30
2022-08-24
08:40
K L M, 1104
Amsterdam
Bordeaux
2022-08-24
11:40
2022-08-24
13:20
K L M, 1297
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bordeaux
Amsterdam
2022-08-30
11:50
2022-08-30
13:40
K L M, 1316
Amsterdam
Stockholm
2022-08-30
14:40
2022-08-30
16:40
K L M, 1115
7 dagar Kryssning i Bordeaux Stockholm 24 245 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-08-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Gothenburg
Amsterdam
2022-08-24
06:10
2022-08-24
07:40
K L M, 1152
Amsterdam
Bordeaux
2022-08-24
11:40
2022-08-24
13:20
K L M, 1297
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bordeaux
Amsterdam
2022-08-30
11:50
2022-08-30
13:40
K L M, 1316
Amsterdam
Gothenburg
2022-08-30
16:20
2022-08-30
17:45
K L M, 1161
7 dagar Kryssning i Bordeaux Göteborg 24 510 SEK 2 platser kvar Boka
2022-08-24 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2022-08-24
06:00
2022-08-24
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Bordeaux
2022-08-24
11:40
2022-08-24
13:20
K L M, 1297
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bordeaux
Amsterdam
2022-08-30
11:50
2022-08-30
13:40
K L M, 1316
Amsterdam
Copenhagen
2022-08-30
14:20
2022-08-30
15:40
K L M, 1131
7 dagar Kryssning i Bordeaux Köpenhamn 24 510 SEK 6 platser kvar Boka
2022-09-08 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Stockholm
Frankfurt
2022-09-08
06:05
2022-09-08
08:15
Lufthansa, 809
Frankfurt
Bordeaux
2022-09-08
10:10
2022-09-08
11:55
Lufthansa, 898
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bordeaux
Zürich
2022-09-14
14:50
2022-09-14
16:30
Swiss International Air Lines, 551
Zürich
Stockholm
2022-09-14
20:50
2022-09-14
23:15
Swiss International Air Lines, 1254
7 dagar Kryssning i Bordeaux Stockholm 27 290 SEK 6+ platser kvar Boka
2022-09-08 ..

Flyginformation

..

Alla tider som visas är lokala.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2022-09-08
06:25
2022-09-08
07:55
Lufthansa, 833
Frankfurt
Bordeaux
2022-09-08
10:10
2022-09-08
11:55
Lufthansa, 898
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Bordeaux
Zürich
2022-09-14
14:50
2022-09-14
16:30
Swiss International Air Lines, 551
Zürich
Copenhagen
2022-09-14
17:25
2022-09-14
19:50
Swiss International Air Lines, 1272
7 dagar Kryssning i Bordeaux Köpenhamn 27 650 SEK 6 platser kvar Boka

I alla våra resor ingår

 • Svensktalande TEMA-reseledare
 • Noga utvalda flyg & hotell
 • Utvalda måltider
 • Inträden enligt program
 • Trygghet genom resegaranti
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Prenumerera på TEMAs nyhetsbrev!

Det bästa sättet att hålla dig uppdaterad i TEMAs värld. Du får de senaste resenyheterna, spännande erbjudanden och inspirerande reseberättelser från fjärran länder.

Det är bara att fylla i uppgifterna nedan och skicka iväg!


Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk längst ner i varje nyhetsbrev.